Мога ли сама вкъщи да науча руски? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Мога ли сама вкъщи да науча руски?
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 5790 пъти
Здравейте, аз съм на 15 и в училище уча английски и немски. Имам голямо желание да науча руски език, но родителите ми нямат възможност да плащат частни уроци по руски. Вече ходя на такива по английски, а малкият ми брат ходи по математика и стават много такси, семейният бюджет за месеца не може да покрие всичко. Татко ми го е говорил идеално навремето, но сега поради здравословен проблем не мога да го моля да ме учи. Посъветвайте ме как сама, вкъщи да науча езика. Имам много хубав джобен българско-английски разговорник. Има много много информация в него, правила на произношението, малко граматика, общуване, различни изречения и словосъчетания. Чудя се дали да си купя и българско-руския от същата поредица и това издателство. Но мисля, че това не е достатъчно да науча и да проговоря езика. Дайте ми някакви препоръки.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: 63f9ad028b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да! когато има желание има и начин!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: f5c8a2aa64
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Слушай руска телевизия и ще го научиш. Руският е лесен, защото е близък до нашият.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 29594b6a19
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   На 15 съм и уча руски от 6 години... все още не знам езика. Истината е, че той е изключително сложен (поне за мен) с тези си 6 падежа, просто е някакъв ад, когато дойде време за изпит по руски език. Според мен каквото и да правиш, няма да успееш да научиш езика сама. Най-многото, което можеш да постигнеш, е да научиш думи и изречения, но ако не знаеш падежите и окончанията, ще говориш руски, както циганите говорят български. Пробвай се, щом имаш мерак, нищо не ти коства. Потърси за клипчета в интернет - има много добри видео уроци. Не се цели твърде високо, имам предвид да не си мислиш "Това е лесно, няма смисъл да се задържам на него. " Започни от "Как тебя зовут" и си остани на него известно време, упражнявай се с онлайн тестове! Пожелавам ти късмет! :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 86c773e2b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ще ти е трудно, но не е невъзможно. Аз научих руски на 28 г., но ходих на уроци, които сама си плащах. Сега го знам доста добре, но отне 2 г. уроци. Е, аз ходя на работа и имам малко свободно време, така че при теб ще стане по-бързо. Ходех на уроци 1 път в седмицата и учех още по 1-2 часа общо през останалите дни, а ако някой си постави за цел да го научи по-бързо, не е невъзможно.

Препоръчвам ти да си купиш "Руски език - самоучител в диалози" на издателство Грамма, струва 12 лв. Мини поне 1/2 от самоучителя и се регистрирай на italki. com, руснаците с удоволствие помагат, особено ако ти им помагаш да научат английски.
Самоучителят ще ти даде база, върху която да градиш. След това можеш пак да пишеш в темата и ще ти препоръчам и други учебници, за да си вдигнеш нивото над чисто битово общуване, но като за начало самоучителят е достатъчен. Разработен е много добре! Аз го открих доста след като приключих с уроците и си го ползвам за преговор, също е много добър.

Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 1780d0981f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Говори с руснаци онлайн, най-добре почни да играеш Дота, там ще научиш да псуваш и може да си намериш руски приятели и да те научат.

 
  ...


...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 866b8e07b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Колежките ми трябваше бързо да научат руски, затова ги научих на един трик - след като назубриш граматиката (т. н. падежи, които всъщност са старобългарски) и поне думите от един малък българо-руски речник, започни да гледаш филми с руски превод (не руски филми, те са скучни, ами такива, които на теб ти харесват и на които знаеш превода на български). Така ще ти се стори забавно и лесно, пък и ще помниш цели фрази, стига да си спомниш оригиналните реплики. Разбира се, руснаците не превеждат буквално, понякога използват свои фразеологизми, но това са подробности, които сама ще откриеш. Важното при руския е да имаш упоритост. Мен ме разубеждаваха, че е по-лесно да науча френски, граматиката там е къде-къде по-лесна. В руския колкото правила има, толкова са и изключенията. Ако имаш карта на библиотека, препоръчвам ти да прочетеш някой и друг учебник по руски. Те не се дават за изнасяне, но можеш да си заснемеш това-онова. Това като за начало. Иначе няма нищо по-добро от руска граматика на руски. Те най-добре са си обяснили нещата. Подобни можеш да изтеглиш от руски сайт или библиотека, като напишеш "Русская грамматика". Ако искаш да превеждаш през Гугъл, за да намираш думите по-бързо, НИКОГА не използвай български. Ползвай английски (т. е. от руски и на английски). Английският речник е много, много по-богат от българския, а и много по-разбираем.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: feab8ba796
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И аз съм на тема -Руски вкъщи :D Изтеглих си едно приложение от Андроид -book2. Има писмени и аудио уроци, уроците са 30, защото е безплатна, а в платената версия са 100. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 698d6e0f99
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

8.   По принцип "не", но...
Реално зависи от целите ти. За разбиране - да го разбираш не е трудно. Да го знаеш "перфектно" или много добре, по скоро "не". Да говориш основно с грешки, но да имаш и някои базови познания и да те разбират - това е постижимо.
Първото и най-важно условие е да си поставиш реални цели!!! Виждам, че учиш английски нека той ти е основния език, който те занимава и интересува граматически и всякак, с него се стреми да си напред с материала, да имаш освен добре построено изречение и правилен изказ, да използваш фразеологизми и като цяло едно изречение да можеш да го изкажеш по няколко начина.
Руският - можеш да придобиеш някакви базови и нелоши знания по разбиране и граматика, но няма да го говориш свободно, както родния си. Това е основния проблем във всеки чужд език, че вероятността да стигнеш ниво като родния си е малка, освен ако не си двуезичен и пак е относително. То ако е за окончания и базова граматика, аз мога да ти ги напиша не е въпросът дали да си купуваш учебник или да харчиш пари. Според мен е по-добре да хвършил 90% от усилията си върху един език, но да се постараеш да го изучиш възможно най-добре според средата и възможностите, отколкото да хабиш енергия за повече.
С английския имаш изкуствена среда, филми, музика - всичко е на английски. Граматически не е усложнен езика, вече от богатството на пасивния ти словесен запас, от фразеологизмите, общата култура и темите, които изучаваш на английски ти ще можеш да съставяш все повече вариаци от изречения и едно нещо да можеш да го изказваш по 5 начина, като родния ти език. Това е другият проблем, че хората си мислят, че ще научат(примерно) 100 думи, граматика, ще разбират, малко практика и ще говорят... но в реалността нещата не излизат съвсем така. Защото аз на български имам обща култура - учил съм химия(органична, неорганична, водородни съединения, дисперсни системи), физика(закони на Нютон, топлообмен), Математика(дроби, събиране, изваждане), Психология (4те основни темперамента), Биология (биосфери, органи, системи), нещата от живота и бита(карфица, безопасна игла, кълбо(прежда), акумулатор, стартер... География(националности, раси), История(Световна)... та ей тва е, че самите неща от бита човек учещ чужд език и не намиращ се или не е учил в такава(чуждоезична среда), той няма как да знае тия неща от обща култура и капацитета му стига до там да каже правилно аз отивам до магазина(във всички времена) на чуждия език и да си мисли, че го знае, а не може и не знае как и къде в речта, да употребява фразеологизми като(скри ми шапката, падна ми в ръчичките, изми си ръцете с нас).
И все пак ако си амбициозен човек и наистина ти се занимава, може да следваш този план:
- Първо научаваш родовете, кои родове(мъжки, женски, среден) на какви окончания завършват.
- Научаваш разликата между единствено и множествено число.
- В същото време, докато учиш горните две неща, учиш и личните местоимения (аз, ти, той, тя, то - на руски)
- После се учиш как се съчетават прилагетелно със съществително в единствено и мн. ч. (червен панталон, червени панталони)
- Всичко по-горе се учи в именителен падеж.
- След като вече ще знаеш как е единственото и множественото число, кой род на какво окончание завършва и как се съчетава прилагателно със съществително ти вече ще може да минеш към падежите.
- Почва се с предложен, понеже се използва само с предлози и е лесен падеж с малко окончания.
- Него го почваш с предлози В и На, отговарящи на въпрос ГДЕ?
-След като научиш това, прескачаш на Винителен падеж с преходните глаголи и учиш окончанията за В. п. (ако вече не си се демотивирала, пиши в сайта, ще ти ги обясня)
- След това учиш кога се използват предлозите В и На във В. п. отговарящи на въпроса Куда? И защо се използват един път с предложен, а друг с винителен.
- После се връщаш на предложен с въпросите О Ком? О Чём? и кога се използват.
- След като вече ще знаеш Винителния, то докато си го учила ще знаеш част от окончанията за родителен падеж.
- Щом научиш всички тия неща, ти ще знаеш кога е правилно да се употреби единия или другия падеж с предлозите В и На. Ще можеш да съставяш прости изречения написани граматически издържано и ще ти идват още 1000 въпроса защо едно се получава така, а друго не, което ще те води към прогрес.
П. п. Успех! Ще следя темата.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: b96fd500cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   В момента съм 11 клас. Когато кандидатствах в елитна езикова гимназия (сегашното ми местообучение) - след седми клас, нямах си грам понятие за английския език, а го уча от 2 клас, т. е. до това време съм учил АЕ 6 години. Казах си следните неща - "Осъзнай се! ", "Защо идваш на училище? "... И така! Обещах си да науча поне Руския език, защото уча в езикова гимназия, пък не зная това, което трябва. Тази година ми е втора, която уча РЕ и мога да кажа, че вече го владея на доста високо ниво. А АЕ го уча от 10 години и не се справям толкова, колкото с РЕ. Езикът е прекалено лесен, 6-те падежа малко ще те затрудняват, но няма невъзможни неща. Трябва да имаш мотивация и амбиция. Ако имаш желание - всичко е възможно. А и с руския език можеш да се реализираш в доста сфери и да си осигуриш много светло бъдеще. Купи си сборници или ползвай тези, които ги има в интернет (безплатни, но много полезни). Желая ти успех! :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 899e1d2930
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Руски се учи точно за 2 месеца. 95% е лесен, с другите 5% ще се затрудниш, но ще ги оправиш.

 
  ...

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 7c837c19b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   От авторката: Благодаря на всички коментари и много ми помогна плана на №8, ще го следвам, в момента съм на родовете. Но напредвам много много много бавно, защото в училище ме занимават със всевъзможни глупости, изучавам много предмети, които не мога да проумея къде биха ми потрябвали в живота, но учителите са с много високи очаквания към мен, и ако не уча ще се заядат и няма да ме пуснат да завърша годината, въпреки, че на глупаците, които хал хабер си нямат от това, което учим пишат тройки... и така уча само през събота и неделя, защото през останалото време не мога. Ако номер 8 се задържи по-дълго време да следи моята тема пак ще пиша тук да кажа до къде съм стигнала. Благодаря Ви отново за всичките коментари, наистина ми помогнаха!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 100398a163
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Купуваш си CS:GO и проблема се решава. Cyka Blyat

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker