„Злата мащеха“- алтернативна история - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Измислени истории

„Злата мащеха“- алтернативна история
преди: 5 години, 11 месеца, прочетена 6474 пъти
Сигурно сте чели много приказки. И несъмнено сте се сблъскали с образа на „злата мащеха“- втората съпруга, представена единствено от негативната страна: завистлива, алчна, лоша…
Но както знаем, в живота няма черно-бели персонажи и трябва да се замислим: Кой е създал този коварен образ? Дали не е детето, което трудно понася мисълта, че баща му обича друга жена, която НЕ е неговата майка?
Коя е злата мащеха в нашето съвремие? Това е жена, като всички останали, която се бори за правото си на любов, на дом и на собствено семейство. И има това право, като всеки друг! Но има и друг фактор, друга „планина“ за преодоляване.
Завистта и злобата са рожба на неуспешните хора, на тези, които са претърпели някаква загуба, неудача. Почти винаги неудовлетвореността на първата съпруга се предава на детето и то е нейното оръжие да разруши новата любов на бившия съпруг. Още повече, ако злата мащеха не е грозна като в приказките, а е красива, атрактивна и талантлива жена. И изведнъж… ТЯ става препъни-камъка, особено ако конкуренция с нея търси ДЪЩЕРЯТА. Като в приказките. Но в реалността често е обратното. „ злата мащеха“ търпи незаслужени укори и обиди, понася недостойно поведение и то не защото го е заслужила, а просто защото ТЯ е НОВАТА, ОБИЧАНАТА, ИЗБРАНАТА. Тя дава много повече от колкото трябва, но не е длъжна. Задължена е да има коректно поведение, но такова към нея няма. Тя страда. Да. Като всяка друга жена, която усеща присъствието на трети човек в любовната си връзка.
Съвременната мащеха е жертва на чужди комплекси и стари вражди. Но тя, като всяка друга е свободна личност с правото на избор. И тя трябва да избере своето лично щастие!
Ще бъде разбрана истински само, ако ДЪЩЕРЯТА един ден сама се превърне в ЗЛАТА МАЩЕХА. А това е доста вероятно!
Дали да не се пренапишат приказките? !

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 11 месеца
hash: 727835b69b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Ти самата ти преживяла ли си го за да го пишеш? Аз съм отраснала с мащеха и мога да ти кажа, че тази жена въобще не беше жертва, жертвата бях аз. Унижения, обиди, експлоатация, мачкане на крехката детска психика, подигравки. По нашите ширини това е масов модел. Освен това родното и дете растеше с красиви дрехи, частни уроци и престижни училища, докато аз ходех със скъсаните дрешки, сълзите в очите и болката от психическото и физическо насилие. Положителен пример за това е по ТВ ТЛС жена забравя цигарата си и бебето е силно обгорено, зарязва го и си тръгва бащата намира мащеха, която бди като орлица над това дете, което трудно се облича и грижи за себе си. Такава любов, гледах и плаках и се питах, защо моята мащеха ме тормозеше така. Сега поддържаме връзка, и понеже е много модерно, като ми каже обичам те, направо почвам да се смея. Да ми го беше казвала, когато бях малка, сега има кой да ви казва. обичам те.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 1bae9a03b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1 , да не би да имаш претенции към един чужд за теб човек ? Тя не ти е никаква и не е длъжна да се грижи за теб , и още по малко да те обича . Длъжни са ти били твоите родители , не тя .
Явно жената е добра майка , щом се е грижила перфектно за собственото си дете .

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 5269a5af07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Твоят разказ е класическият вариант. А моят алтернативният. И двата варианта ги има, разни хора, разни ситуации. Сама даваш пример за това с мащехата, която бди над бебето.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 2c7a4f6407
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   N 2 жената може да е била добра майка на собственото си дете, но съжителството в една къща и отношението й към мен показваше, колко зъл и лош човек е всъщност. Бях невръстно дете останало без майка още в детската градина. И не говорим за любов, а за уважение за лицемерие след 20 г. и всичко, което е направила да кажеш, обичам те. И не се е грижила за мен, перях си дрехите сама от 7 годишна, поемах задължения като пазар, гладене, чистене. Торбата с покупките се влачеше по земята, заради ръста ми и теглото й. Накрая ме изгони от вкъщи и баща ми не можа да се възпротиви срещу силният или характер и злобата й. Бях дете, което всички съседи даваха за пример, тихо, уважително, свито. Днес нося белезите от детството им, от безхаберието на баща ми и нейната безчовечност. Срещна се и с психолог, той се чудеше как съм се съхранила и не съм кривнала по лошият път, но както и ти написа, вината е на баща ми, че е позволил всичко това да се случи. Разказвайки истории от семейното ни съжителство, психологът попита, защо баща ми не я сложил на място и не е въдворил уважение и граници вкъщи. Мога да пиша с часове, но само човек който е израснал без любов, грижа и уважение може да го разбере. И когато имаш такова детство, как се отразява на бъдещето ти.
Нищо не оправдава безобразията й.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 5269a5af07
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   номер 1. Историята тук се отнася до деца, които имат родни майки и същите тези се месят коварно и хитро в живота на втората съпруга, било то чрез изнудване за пари или други подмолни деяния. Както вече казах ти описваш класическата история на дете, останало без родна майка. Акцентът на този разказ е друг.

 
  ...


...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: e4ceda9657
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Ти защо не отиде при родителите на майка ти? Това че си вършила домакинска работа в собственото си семейство е напълно нормално, да ти кажа аз. Или смяташ, че баща ти след като е бил с нея ви е довел орлица и слугиня?
Колко си добра ти и колко е зла тя ми идва малко в повече. Това е само твоята гледна точка, която е крайно субективна.
И как точно те изгони и ти на колко години беше? Да не е било след 19г като си навършила, защото и това е нормално. Аман от крайни жертви на твоята възраст, да знаеш!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 5269a5af07
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Няма на света жена, която да обича чуждо дете, още повече, ако и го натрапват. И Библията да вземем за пример, свята жена като Сара, изпраща Исмаил, чуждото дете в пустинята. Не можеш да бъдеш принуден да обичаш, както казва една поговорка, горе-долу... Още повече, че в последно време едни майки, дето такова поколение създадоха, че не се търпи. камо ли да ги понасят чужди хора пък и да ги обичат на всичко отгоре! Не става, просто не става!

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 301e1f502f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Както е казано и в историята, нещата не са нито само черни, нито само бели. Аз пък знам една история за мащеха, ама с щастлив край. Преди много години имало едно семейство. Мъж, жена и двете им деца-момче и момиче. Обаче по неясни за мен причини жената била нещастна и често изпадала в депресии, с времето нещата се влошили и накрая се случила трагедия... жената се самоубила. Мъжът останал сам с две малки деца. Не знаел как да се грижи за тях и за това намерил една мила жена, която да му помогне да ги отгледа. И жената се справила. Макар и никога да не се омъжила за баща им и никога да нямала собствени деца, децата я обичали като родна майка, защото били твърда малки когато майка им умряла и не я помнели почти. И така минали години, баща им остарял и починал и тогава децата, които отдавна вече не били деца, а имали собствени семейства, решили, че макар тази жена официално да не била съпруга на баща им, тя заслужава да се отнасят с нея като с негова вдовица и да и дадат полагащата се част от наследството. И така тази жена доживяла до дълбоки старини обичана от всички, а много години след това нейният внук, т. е. синът на момичета, което тя отгледала като майка, ми каза "Моята баба беше най-невероятният човек, който познавам! " Да, той я наричаше "моята баба". Та толкова по въпроса за злите мащехи. Освен това в момента и аз съм нещо като мащеха. В смисъл, че с приятелят ми се събрахме късно и двамата имаме предишни връзки, а той има дете. Момичето вече е тийнейджърка и не живее с нас а с майка си, обаче беше страхотно когато един път ми каза: "Аз си нямам брат или сестра, но ще е страхотно, ако вие с татко си имате бебе! " Е, работим по въпроса... :)) И съм напълно убедена, че тя ще е супер щастлива ако стане кака.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 5505fc41a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   За едно дете е напълно нормално да не приема добре новите връзки на родителите си. Казвам го от опит, защото нашите са разделени от години и на мен не ми беше лесно, когато си хващаха нови гаджета и пр. Така че е съвсем в реда на нещата едно малко дете да не приема новата жена на баща си, или новия мъж на майка си. Особено ако става дума за мащеха, дъщерята не я приема, защото там е намесена и женска ревност и сравнение с истинската майка. Все пак едно момиченце трудно би приело „нова майка“ в живота си.
Възможно е някой ден и аз да стана зла мащеха, но я кажи, ти имала ли си мащеха или пастрок навремето? Защото ако си имала, ще бъдеш наясно какво значи за едно дете новата връзка на някой от родителите.
А когато една жена тръгва с мъж, който има деца, трябва да е подготвена, че тези неща й предстоят. Ако те притеснява злобата на хората, вярвай, че не само мащехите се сблъскват с това и по-важно е не какво ще кажат хората, а дали мъжът до теб те подкрепя и обича.
Ако ти си била „злата мащеха“, знай, че донякъде сама си си виновна, че си тръгнала с мъж, който има деца от друга. Със сигурност не ти е било лесно, обаче злите мащехи не са единствените жени, които търпят завист и лоши приказки по свой адрес.
П. п. Приказките не само че са пренаписвани, те самите не са измислици, а само преразкази на реални истории, които са се предавали от уста на уста и са се преработвали, цензурирали и пр., докато са стигнали днешния си вид.
В приказките за Снежанка и Хензел и Гретел, първоначално няма такова нещо като зла мащеха. В оригиналните версии, истинските майки на тези деца се опитват да се отърват от тях. При Снежанка е ясно- завист, ревност, женска суета, която надминава майчината обич. А майката на Хензел и Гретел е накарала баща им да ги изостави в гората, не защото ги е мразела, а защото са умирали от глад и много хора са се принуждавали да направят този избор по времето, когато историите са ПРЕРАЗКАЗВАНИ.
Така че образът на „злата мащеха“ в приказките се появява по-късно заедно с възникването на християнството. Тогава се налага приказките на братя Грим отново да се преработват, за да бъдат един вид, „коректни“ с вярата, защото „майката вече е имала свещен образ“. Поне така съм чела из разни форуми.
На днешна дата приказките са много различни от първоначалната си форма. И не трябва да се пренаписват, а ние трябва да порастнем и да ги разбираме като големи хора, а не като деца.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 013e9be658
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Всяко дете мисли, че баща му му е собственост. Много жени се заблуждават, че след развода си, ще могат да продължават да искат от бившия до безкрай пари и време.
В повечето случаи той си намира нова жена и изгражда ново семейство, има и други деца. Поради ревността на децата от първия брак, малко по малко те биват изолирани от новото семейство и от омраза към втората жена започват с глупостите за злата мащеха.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4424c79313
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Един ден ще стане ясно коя си и каква си

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 49235246d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Добри мащехи има само в американските филми.
Все пак визирам като мащеха жена довела свое(и) дете(ца) и заварила такова при новия си мъж. Също и - "специфичния" вариант - майката е починала.
Като разновидност - мащехата е угледна, добре сложена, а на таткото "ангелите" не са му много силни (пък си и попийва)... Освен това тя е доста хитра, подла, направо коварна, когато става дума за нейно си дете.
Това си го е казвала тя в мигове на откровение. Аз, като заварено, бих могъл да напиша роман, не приказка. Не виждам обаче смисъл да го правя. Най-вече предвид крайния резултат: кален в трудностите и подлостите се научих да се оправям сам живота и постигнах немалко. Нейните деца едва изкараха 8-ми клас и оцеляват някак си...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker