Тодор Живков Велики ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Измислени истории

Тодор Живков Велики ?
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 6282 пъти
Кой беше Тодор Живков? Защо съществува култ към личността му в 21 век? Защо модераторите няколко пъти не публикуваха въпросът ми? Крият ли нещо?

Въпросът ми е относно вашето отношение към Тодор Живков. Защото аз съм ученик на 16 години. Не съм живял през социализмът, но съм чувал какви ли не неща. От баба, от дядо, от мама, от тате, от съучиници, от учители, от учебника по история или география, по психология, от телевизора... много неща съм чул, но не и видял.

Видях, че на училище седя върху столове и чинове, на които родителите ми са стоели. Пиша на черна дъска на 50 години. Вървя по асфалт от предишният век. За положението на село няма да разправям, абсолютна трагедия... има едно училище доста голямо, затворено е. Преди година затвориха и пекарната. Няма хляб. Затова ли казват: "Друго беше при бай Тошо. " или "Развалиха я тая държава. "?

Мозъкът ли ми е промит или и вие сте на същото мнение, че преди хората работеха, а сега пишат коментари.

Знам че има далеч по- важни въпроси, но моля ви публикувайте го. Може да се получи интересен дебат.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 54

преди: 4 години, 8 месеца
hash: 8f094d2ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   България е такава заради комунизма. И защото приближените на Бай Тошо и разните там бивши ДС агенти и БКП лизачи са още на власт.
Като интелигенцията е избита от разни селяни и шумкари без образование, и държавата е управлявана от бивши овчари, а сега и от бивши физкултурници, така ще е.
Сега разни комуноиди ще почнат да бълват огън тука. Ама като внуците им пращат евра от западния капитализъм се кефят.
Синчето и на вашата КУРнелия също учи на запад.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 0fdaf15e3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

2.   Комунистите са дошли на власт с насилие. По време на властването си са управлявали с насилие - възродителни процеси, избиване на интелигенцията, насилствено отнемане на имущество, силно ограничаване на гражданските права и свободи и свободата на словото, политически затворници, следене на граждани с агенти, репресии. После инсценировка на преход, но де факто оставане на власт и до днес. Какво повече да говорим?

Знам за хора, бити, затваряни, репресирани, убити, само защото са залепили един плакат или защото са били с турско име, или защото случайно са присъствали на някакво събиране, на което се говори против комунизма.

Колкото до това, че хляба бил не знам си колко стотинки, всичката евтиния се постигаше с държавни заеми, за да е доволен народа и да си трае за ограничената свобода. Само че тези заеми сега ги връщаме с лихвите и продължават да теглят. Въпросния Бойко, който сега се пише демократ, беше охрана на бай Тошо. Та за какъв преход въобще говорим?

Ти да си видял бивша соц. страна с добър стандарт?

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 3c067849a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Момче, с бай Тошо не се занимавай - минало, заминало. Виж там, оправи нещата с пълния член, че матури идат.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 0fdaf15e3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Прочети и за атентата в Св. Неделя, София

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: e54aa6f0eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Напълно съгласна съм с номер 1 и номер 2. Изключително точно, ясно и конкретно са се изказали.

Аз само мога да споделя, че абсолютно никога не съм срещала интелигентен човек да заявява, че вярва в „силата на комунизма“. За сметка на това обаче много по-простовати хора се изказват в полза на режима, който уби почти напълно развитието на една държава със страхотен потенциал.

Баба ми ми е разказвала как в началния период на настъпване на тоталитарния режим в България в нейното село на публично място са убили от бой човек, представител на интелигенцията. Убили са човек, знаещ 9 езика, реална причина няма — явно простичките са му завидяли, че е уважаван. Проверих преди време в онлайн архива за жертвите на комунизма, беше описан по същия начин.

Срам и позор е това време от историята ни. И ханове, и князове, и царе са се обръщали в гробовете! Жалко е, че не стига, че мнозинството бабички и дядовци, които са трупали блага по партийна линия, промиват мозъците на младите, ами и изобщо имат право на глас при избори.

Единствените облагодетелствани от комунизма са тези, вървели напред с партията. Идеята уж им е била равенство и справедливо разпределение на материални средства, ама... като видели парата, всичко им се объркало, нали? Превърнали се в престъпници, които гледаме и дондуркаме до днес от липса на „доказателства“ за хилядите убити, измъчвани и репресирани от тях.

За мен най-гнусното от всичко е, че съществуват и хора на по 20 години, които говорят за комунизма с такава любов и даже искат да го върнат! Отвратително. Точно заради такива индивиди предпочитам да напусна страната. Защото това, драги читатели, ще ни е бъдещето. Псевдопатриоти и прикрити садисти.

После се чудете къде е България...

 
  ...


...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 3901997b9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Толкова е било хубаво по негово време, че лекари и чистачки са взимали една и съща заплата - нещо от сорта на 180лв. - учил, не учил, парите са еднакви. Да ама и няма какво да си купиш с тях - в магазините 1 вид бисквити от сухите, банани само по Коледа. За кола чакаш 15 години. Телевизия по график и се излъчва само това, което е позволил бай Тошо. Да излезеш зад граница? Да отидеш на екскурзия? Абсурд! Ще те разстрелят там като най-големия престъпник! Да не говорим за експлоатацията на детски труд лятото между 10 и 11 клас.

Отиди да живееш в Северна Корея щом ти харесва да те управляват тирани, там хората дори не знаят какво е интернет!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 45ed8278cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Нещата не са точно така както ги описват първите коментари. Първо, комунизъм не е имало никога. Истинската идеология не е била проведена никъде по света. Второ, тези които са били истински комунисти и дейци, още преди 44г., повечето са били идеалисти, които са вярвали в колективизма и равноправието между хората. Смисълът е бил да няма класово общество, да няма разделение на свръх бедни и свръх богати, както е при капитализма сега. Трето, тези хора повечето са избити и на тяхно място идват такива, които реално не са пожертвали живота си за каузата - службогонци. Нещо като историята с Капитан Петко Войвода, който се е бил за освобождението, а след като то настъпва, е изтласкан в периферията и забравен. Четвърто, тези същите комунисти, са били измъчвани, бити, заравяни живи, от тогавашната царска власт. Пето, псевдокомунистите които са ни управлявали в псевдокомунизма, предават властта в ръцете на своите потомственици - деца, рода и т.н. Тоест, режима уж падна, но ни управляват същите хора. Те разграбиха държавата и от " комунисти" по соца, се превърнаха в "капиталисти" .В кавички, защото и капитализма ни е псевдо такъв.
Каква е била идеята на цялата работа?! Личното ми мнение е, че уж комунизмът е проведен с една едничка цел - по евтино и бързо развитие на изостаналите държави. Псевдокомунизма е проведен в типично бедни страни, които не са имали никаква инфраструктура, никаква икономика, без изградена социална система. В условията на капитализъм, всичко това което е построено тогава, би отнело в пъти повече време и разходи - справка, изграждането на пътища и сгради днес. И не на последно място, тия които ги виждате по телевизията днес и си мислите че ни управляват, всъщност са просто лица, марионетки. Тия които си поделиха страната, покровителствани от чужди тайни служби - САЩ, ще останат винаги в сянка, никому неизвестни. И последно. Политиката на съвременната власт е такава, че да държи умишлено нисък стандарта на живот. Така се стимулира емиграцията, която вкарва валута на свой ред в страната.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 8f094d2ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   На времето някакво партийно секретарче е ходило да заплашва дядо ми. Дядо ми му плеснал един шамар и му казал "Преди преврата беше към Бранниците (тоест към "фашистите") а сега голям комунист стана". Демек доста комуняги си бяха фурнаджийски лопати. Както и след 89-та, най- отявлените комунисти станаха най- големите демократи.
Имали сме къща на центъра на града (средно голям град) и при разширяване на града са я бутнали, съответно е трябвало да дадат апартамент в новите (тогава) квартали на баба ми и дядо ми. Те горките са били по- неграмотни и партийните секретарчета са се мъчили да ги измамят- давайки им доста по- евтин и малък апартамент. Но добре че майка ми се е намесила и ги е направила на 2 стотинки.
Но пак обикновенните хора като тях са духали супата, и са им дали апартамент в краен квартал, а партийните секретарчета са се облажили с големи апартаменти на висока стойност на центъра. А колко още народ е бил прецакван... няма да изпадам в детайли.
Майка ми е работила като счетоводител в предприятие. Назначените за главни са крали та крали и са си строяли вили. Но естествено не са били наказвани. Една бедна женица от производството решила да си открадне малко плат, та да си направи налъми. Разкрили са я, и са я уволнили, съдили, че дори и във вестника са писали за нея.
И тогава за милиони няма закони, а за кокошка няма прошка.
Баща ми е искал да се развива, бил е умен и работлив човек. Направо са му казали "Стани член на БКП, или нищо няма да видиш". Баща ми много ги е мразил и им теглил по една майна.
Една от големите простотии на комунизма "Не си ли с нас, си против нас". Може да си най- кадърния, ама не си ли от наш'те... сещаш се.
Главният в предприятието в което е работила майка ми е бил отявлен комунист и на всички банкети се е клел в партията майка.
След 89-та тръбял, че е бил борец против комунизма и демократ. Дори членуваше в СДС.
Та изводите ми са, че комунистите са едни фурнаджийски лопати и простовати хора, които винаги гледат да лапнат по- големият салам, и ако може да прецакат някого.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: e54aa6f0eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 7, мисля, че леко си объркал терминологията и понятията.

Няма как комунизмът да има истинска идеология. Комунизмът е по-грозното следствие на социализма. Социализмът вече... това е друга политическа „среда“ със стояща идеология зад себе си, която е меко казано утопична и недостижима, тъй като ние, човешките същества, сме доста алчни понякога. Винаги ще има доста хора, които да са против, това ми е мисълта.

Комунизмът е отнемане на властта чрез революция (по насилствен път) и установяване на крайно тоталитарен режим; това, че са го водили „социализъм“ е било доста неправилно и подлъгващо. Т.е. реално погледнато, никой не пита никого. Събират се уж „умните идеалисти“ и налитат я на бой, я на нещо друго. Ако не си с тях – е, ясна ти е съдбата вече.

Държах да го уточня, тъй като самата аз доста съм се чудила каква е разликата и в последствие обсъдих за какво става дума с историци, които преподават активно и до днес. Реших да коментирам, защото им имам доверие и съм сигурна в знанията им за периода, а ми направи впечатление, че сякаш комунизмът си го взел за социализъм, пък то не е точно така.

Не се засягай, често срещана грешка е, може и дори да е несъзнателна в твоя случай.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 57d86b66f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   6 - Сега като имате продукти, много неща ли може да си позволите? По времето на бай Тошо - 20 дни на море или 20 дни на планина. Като можете да пътувате, освен ако не сте богати, много ли пътувате? Може тогава да са били ниски заплатите, но всичко е било евтино. Циганите са работили, вместо да крадат.

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 39fa4cf2fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От Автора:
Добре били са груби към опонентите си, но нали уж на запад си пазят феодалните замъци. Всеки знае как са били избивани хората, и не енужно да ровиш из архивите... има картини, в книгите които четем го пиши. Плюс това не веднъж съм питал примерно баща си, защо нарича разни хора комунисти. Нали уж комунизмът е главната цел, докато това което е било в България е социализъм. Преди поне не е било пълно със секти, също така всеки знае че България излита в космоса преди страни като Англия и Франция. Същи така такава всеки знае че западните страни винаги са били по- развити именно заради банките. Нали те печатат парите А ние по- глупавите теглим кредити. Аз предполагам, че повечето от вас тука са софианци които пишат, те най- малкото да не се обаждат. Всеки знае че всичко е само за тях и още няколко града.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 6fe44d5ce8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   До 8
Не че нещо, ама е чудо, че дядо то е останал жив, а майка ти и баща ти са били допуснати до работа ...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: e54aa6f0eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Към автора: само ще кажа, че ти е здраво промит мозъка от по-простичък човек от всички нас, а си едва на 16 години. Грозна картинка.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 8f094d2ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   От 8 до 14. Да, дядо ми е останал жив, може и да са го били, не знам. До колкото знам някакъв милиционер го е бил. Дядо ми добре си е изиграл картите, защото е знаел кои са били бивши фашисти пременени като комунисти. Явно ги е сплашвал, че ще ги разкрие.
Баща ми е бил недолюбван от партията, защото много му е знаела устата. Явно и заради това през година се е местил от град на град. Хич не обичаше комунистите.
Майка ми цял живот е била счетоводител. Самата ми е разказвала, че е виждала много нередности и кражби от изявените комунисти, но нищо не е могла да направи. Като жена е била страхлива и си е мълчала. Пък и сам човек да се противопостави срещу държавния апарат, знаеш какво следва- я куршум, я Белене или нещо друго.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: e54aa6f0eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   До автора на темата...

Вие, от провинцията, сте с много изкривени идеи относно „Софията“, мислите си, че в столицата всички сме милионери и се смеем на чуждата нищета... а то... как да се смеем, като и ние сме част от нея?

700 лева заплата (с оправданието на работодателя, че е толкова заради липса на опит), 350 за наем, сметките тук също са си страшна работа, за цени на храна няма да говоря, защото съм забелязала, че в провинцията си имате по-леки цени поне на стоките. Какво остава за покриване на основни нужди? Ще ти кажа какво — едно голямо нищо. На доизживяване сме, а вие си живеете с някакви приказни представи за животите ни тук... е*ати утопията. Мислите, че ни завиждате на парите, а всъщност ни завиждате, че сме по-зле дори и от вас.

Ела след 10 години, та поживей тук малко, за да се сблъскаш с реалността. Сега си едва едно дете, манипулирано от родители, баби и дядовци. „На Софията“ трудно се живее, ако не си от малкото „връзкари“ или нямаш страхотен план за бизнес, подкован с волско желание и усърдие.

Аз още от малка си живея с идеята, че ние сме си виновни за дереджето. Така че... мъча се и се опитвам да бъда повече от околните, да притежавам умения, защото това се търси на трудовия пазар. Има ли желание, има и начин. Само този, който е мързелив, се оправдава с държавата, с режима и с не знам още какво. Всичко си е вътре в нас. Ако бачкаш здраво, познавам такива хора, започнали от нулата, рано или късно си създаваш и изграждаш един добър стандарт на живот. Фирми — много, адекватни кадри — малко. Ясно е, че ще имаш начален период на финансови трудности и нестабилност, но така се започва винаги, няма как. Просто малко хора „прокопсват“ и се опитват да излязат извън нивото 700 лева заплата. Всичко друго е една измишльотина и нечие желание да успокои себе си от факта, че всъщност не става за нищо.

Съжалявам, но това е истината. Извинявам се, ако ви заболя.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 6fe44d5ce8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   “ също така всеки знае че България излита в космоса преди страни като Англия и Франция”

България никъде не излита. Излитат двама души, по съветска програма, която пращаше хора от “реюубликите”, за да може да се радваме и да си мислиме , че сме “космическа нация”.

И не забравяйте, другари и сругарли, че всяка събота се ходеше на училище и на работа. Това, че сега скарахме положението, не значи, че връщането на стария строй, ше подобри живота ни... Първоте 10 години на комунизма бяха върлата мизерия, докато се научат, как да се справят с проблемите си. Имаше период на “възход” в кокто СССР помагаше, но още в края на 70те започна да става ясно, че тоя модел нещо не го бива ...

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 3901997b9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   От 6 до 11 - Тази година бях два пъти на море за 8 и за 10 дни и факта, че МОГА да нося кецове, различни от бели, защото по времето на соца това да имаш сини или червени е голяма рядкост, и факта че поне веднъж в годината ходя на екскурзия някъде из Европа за около седмица, мисля че прави живота ми по-добър от затвора, за който милеете! И не, не сме богати. И да, вкъщи имам повече от два вида шоколад и бисквити, мога да си сготвя каквото пожелая, поради простата причина, че в магазините има ВСИЧКО и най-вече се чувствам свободна, защото по всяко време мога да стегна куфарите и да замина и никой няма да ме разстреля на границара заради това. Мога и да си слушам каквото музика пожелая, без тя да бъде забранена и разпространявана чрез нелегално записани касетки, заради които бих могла да загубя живота си. Мога да пазарувам в големите магазини, а не да гледам като куче пред месарница, защото по времето на соца в тях се е пазарувало с долари и простосмъртните не са имали достъп и само са плакнели око. Лада за 5000лв, за която трябва да чакаш години докато дойде! Как са се събирали 5000лв. със заплата от 120лв. и две деца вкъщи? Мога да изброявам до утре, но сте толкова заблудени някои хора, че чак ме е яд на това.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: ea9c41a998
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

20.   Авторът: Не може да бъде! Такива гадни хора! Аз съвсем нормално задавам въпрос! А получавам отговори от сорта на промит мозък! Има какви ли не обиди към възрастните пенсионери... ще ви видим вас като остареете... вие обаче се оказахте големи философи... имаше и много загрижени хора... едва не се разревах от историите ви как горките деца от 10 и 11 клас е трябвало да работят на полето, през времето на социализма. Вие явно нямате никаква обща култура. Не знам защо въобще ви питам. Това се нарича практика, ако не знаете. Никой от вас си няма реална работа, която да му запълва времето, затова пишете такива злобни коментари. Кой ви разреши да използвате нецензурни думи!? Защо като идиот в 21 век, трябва да се возя на автобус! Нямало банани. Ам че сега щастливили сте!? Банани, ананаси, дъвки, айфони... вие сте виновни не аз, вие дето подскачахте по площадите 90- та година. Ама вие повечето тука не знаете в какви условия учат децата, а се правите на загрижени. На кривата ракета космоса и е виновен.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: ea9c41a998
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

21.   Да бяха убили дядото да те няма да дърдориш глупости. Браво на автора... добро момче е

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 493b4b754e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

22.   До 1, ами тук има и култ към интелигенцията, при която е имало само 16км. асфалтиран път и мизерстващо население в керпичени колиби. България днес е така заради американският империализъм, както и много други страни. Върни казармата и до няколло години се решават проблемите с джендъри и дегенерати. Спираш пускането на глупаци в университетите и ще се дипломират само кадърни, не такива дето просто си плащат семестъра. Тия дето си плащат семестъра и не учат са едеам за ттойка и дори пишат глупости, имам приятел от Софийския и той е преподавател, знам какво се случва. Абе, и преди 44-та и след 89-та тук няма социална политика у нас. Соца е имал и на този етап е по-добрата система. Но, все пак невежите антикомунисти са се напъхали навсякъде, а още по-невежите аполитични и либерали. ги обвиняват и наричат комунисти. На Българите им пречи простотията. Много профанизирано население на 80%..

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 8f094d2ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   22, само да те питам. Децата на твоите комунистически вождове къде учат и къде си крият мангизите, които са откраднали от теб и мен.
Малък жокер: На Запад.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 8f094d2ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   22. Много си объркан и хаотичен, почти нищо не ти разбирам.
Прочети в речника какво означава джендър.
Хомосексуалисти (или джендъри както им викаш ти) е имало и по "Бай Тошово време".
Невежи са били комунистите, голяма част от тях са били неуки и необразовани, някои от тях не са можели да четат и пишат.
Почети малко и виж колко хора на интелигенцията- писатели, генерали, художници, учители, лекари и академици и прочие са били избити именно от НЕУКИТЕ И НЕОБРАЗОВАНИ комунисти.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: e54aa6f0eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Авторе, само бих те посъветвала да започнеш да се държиш някога като мъж, а не като ревливо детенце, на което са му откраднали любимата близалка или играчка... комично е. Че си на 16, на 16 си, ама бива ли такова чудо... вместо да си седнеш на задника, да учиш и да се стремиш да подобриш не само своя живот, но и чуждия в бъдеще, без да ограничаваш ничия свобода чрез комунистически провалилия се строй, ти се палиш по форумите, смятайки, че разбираш много от живота. Съжалявам, че те заболя, но не знаеш. Нямаш житейски опит. Толкова. Прави нещо по-смислено и нормално за възрастта си. Това ми е съветът към теб.

Порасни малко и след 10-15 години пак ще говорим, като видиш какво нещо е реалният и самостоятелен живот, а не мами, татковци, баби и дядовци да ходят по теб и да се грижат не само за добруването ти, но и за промиването на младия ти мозък с отдавна определени като несполучливи, мъчителни за всички живи същества крайни идеи. Ако ли не, Северна Корея те очаква. Живей без Интернет и без никакво право на лично мнение, избор и начин на живот там, ако ти е кеф... ама едва ли. Ако не се осъзнаеш, те грози опасността да се превърнеш в поредния лицемер без кауза.

И... вместо да се занимаваш с неща, които не са за тепърва развиващия ти се мозък, вземи един буквар и се ограмоти, че като ти гледам пунтуационната, лексикалната, граматическата и правописна култура, ми се доревава за бъдещето.

И не, тъжният ти коментар не ме кара да съжалявам, не смятам, че да изразя мнение, съдържащо думите „промит мозък“ е голяма обида за теб. В своите коментари не съм те нападнала с директна обида, забележи. По-скоро е за тези, които се занимават да ти пълнят главата. От теб може да стане добър и успешен човек, ако учиш, работиш и т.н. Идеята ми е да не се прехласваш по много далечни от теб неща, защото вреди. Не само на теб, но и на другите. По-груба съм целенасочено. С идеята да се осъзнаеш малко и да спреш навреме. Грубостта се забелязва повече; ако бях мила, нямаше и да ме отразиш. Толкова.

Лек ден и всичко хубаво ти пожелавам!

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 34ce72b560
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   Ще ме прощаваш авторе, ама... Повечето работим от 11 или 10 клас. Повечето ми съученици бачкаха и по време на училище.
Какъв му е проблема на автобуса, не мога да разбера. На Ламборгини ли искаш да се возиш? Обикновен градски транспорт. Ти какъв телефон имаш, сто процента не е Нокия?
Питаш, отговарят ти хората, повечето явно не са се чувствали добре и това е разбираемо.
В какви условия учат децата? Аз завърших скоро, добре си ми беше в училище, не са се отнасяли с мен зле, нито като с роб. Нито пък беше някаква безбожна свободия... Изобщо какъв ти е проблема?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: e54aa6f0eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   И... още нещо – авторе, по-добре ли се почувства относно себе си, когато написа и коментар номер 21?

Ако не знаеше, тук има един код – нарича се hash, специфичен и уникален за всеки, написал нещо тук. Намира се точно над номера на коментара... сега погледнах и забелязах как коментар номер 20 и номер 21 са именно с еднакъв hash.

Да пожелаваш смърт на някого е изключително недостойно! Поредното морално падение, но защо ли се и чудя? С тези „красиви и приятни" политически концепции, които следваш... ужас. За пореден път се потресох и изпаднах в шок.

Грозно, много грозно. Показност на ниско самочувствие и напълно детска мисъл, когато откриваш, че няма всъщност кой да те защити.

Как можеш да паднеш толкова ниско? Наистина не разбирам. Българийо, Българийо... докъде я докарахме? Ако са ни такива млаадите, не искам и да си помислям какво ни е „бъдещето“!

Дано да се оправиш, да пораснеш и т.н., както и споменах в предишен свой коментар. Надеждата, казват, умирала последна.

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 39fa4cf2fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Затова разрушиха образованието. За да ни държат невежи като вас. Уж се намирам в едно от най- елитните училища в града, ама цари пълна разруха. Учители които не идват за час. Ученици попаднали с чисто преписване. Ученици получаващи 20 лева стипендия за преписване. Играем белот в час по физическо защото нямаме къде да играем. Да не говоря за началното... не сте влизали в час по каквото и да било май? Може би и вие трябва да се върнете, за да понаучите това, онова. Никой няма да те научи на каквото и да било всичко сам трябва да си го получиш. Животът не е лесен.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 3c067849a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   Авторче, внимавай с клетвите!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 3901997b9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Авторче, никой не обижда, в случая ти си този, който скача ;D Въпросната практика е мъкнене на тежки кабели, лепене на плочки по площади, все тежък труд. Като ти харесва давай, вече имаш 16г., все някъде ще те вземат за товарни магаре като общ работник. Аз под практика разбирам нещо свързано със специалността, която придобиваш след завършване на гимназията, а не държавата да си прави експлоатация на детски труд и да си върши общинската работа на гърба на децата. Много са ти розови очилата и не можеш да видиш цялата картина, особено след като някой, който милее по младините ти пълни главата с глупости.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 3901997b9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   А, и между другото, авторче, има едно нещо горе в лято на всеки коментар, наречено хаш. По-добре ли се почувства след като си изля злобата срещу дядото и похвали себе си в коментар номер 21, надявайки се, че ще изглежда, че друг го е писал?! Какво целиш изобщо?! Пълни тийн глупости са това, ама пълни!

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 0fdaf15e3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   Авторчето само потвърждава, че комунизма е диагноза. А с коментара си 21 удари дъното. Колко малоумен трябва да си, за да го кажеш това и то без да са те провокирали.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 8f094d2ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Оставете го автора, нормално по комунистически, всеки който не е с него е против него. Ако имаше власт щеше да ни разстрелва по площадите или да ни тика в Белене.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 3209c50ad4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   От 26 отново
Ако ви стегнат юздите, ще заревете, че ви държат здраво. Разберете, че няма значение в кое училище си, важното е да го завършиш с приемлива диплома. Там си оформяш общата култура, учиш се на общуване, сблъскваш се с различни типажи хора и се учиш на дисциплина, това е.
Излизайки от гимназия бях като гол охлюв, защото се изнесох и никой не ме научи как да плащам сметки, по какви инстанции да ходя, за да си изкарвам документи, с какво да отида в КАТ и прочее. Но да, закона на Хес го знам перфектно, но досега никой не ми го е искал.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 39fa4cf2fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

35.   Ще създам отделна тема в която да онясним на хората истината!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: e54aa6f0eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   Номер 32, директно в десятката! Ако те познавах, щях да ти стисна ръката. Браво! Изкефи ме!

Точно това е думата, която търсех за подкрепящите комунизма и социализма – диагноза. Болестно състояние, засягащо мозъци, които прикриват пред всички, че всъщност дават мило и драго за пари и материални блага.

Аз лично съм забелязала, че като изявени социалисти/комунисти се бутат най-вече ламтящите за повече финанси. Бившият ми приятел беше именно такъв представител на този слой от обществото – алчен, търсещ само да мине по по-лесното и на аванта, на промоцийка, спестяваше пари като неадекватен, но с неясна цел. За да си има човекът, не знам за какво толкова искаше да харчи. После разправяше насам-натам как не се интересувал от пари, а от чуждото нещастие и желаел да имало за всички нормален старт в живота и заплата човекът. Равно и справедливо да било. С телефон за 2000 лева в джоба. Ама иначе хич не се влияел от материалното и обичал да помага на хората, изпаднали в бедност. Нищо, че като един възрастен мъж го помоли да му закупи храна на улицата, той го подмина като куче и се направи на интересен с груб коментар.

Такива сте, авторе. И в тоналността на номер 32 бих казала – намерете си лечението на безкрайното нагло лицемерие.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 8f094d2ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

37.   Авторе, баща ми е 50-ти набор. Отраснал в кирпичена къща на село с брат и сестра. Тримата са спели на нещо като матрак на земята.
Едни и същи дрехи са носили с години, а когато панталоните и блузите се късали, вместо да им купуват нови, просто ги кърпели и шиели. Същото се е отнасяло и за обувките. Още като деца лятно време са нижели тютюн, вместо като тебе да си цъкат по телефоните и да си чешат мадята.
Чичо ми като се уволнил от казарма е искал да впечатли една мацка, и тогава заел дънките чарлзстон на баща ми. Тогава и 20 годишният ми чичо за първи път обул дънки, които дори и не били негови.
Айде сега като милееш по комунизма, който дори не си и изживял, поогледай се в собствената си стая. Едвали спиш на земята, сигурно къщата ти не е направена от кал и слама, едвали знаеш как се нижи тютюн. Сигурно всеки ден се чудиш каква напитка да си купиш- кока кола ли, спрайт ли, биричка ли... Сигурно в гардероба нямаш само един чифт дънки и една блуза, сигурно нямаш и само един чифт обувки. Много е жалко, че млади хора като теб искат "едно време" да се върне.

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 3901997b9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

39.   Хора, 28 и 35 също е автора, този, който обяснява, че ние сме невежите, а не може да погледне себе си. Няма смисъл да коментираме повече, както казах момчето носи розови очила и няма да ни разбере. Щял да пуска нова тема... По-добре не (:

Прочети за кризата през 90-те, да сме по-точни 1997г. до която ни доведоха именно комунистите, за това как хранеха бебетата с кисело мляко и се редяха на опашки от 5 сутринта, защото нямаше достатъчно за всички, или пък за това, че заплатата беше 2000лв., а 1 долар - 3000лв. Взимали сме заплата под 1 долар, може ли да ти го побере главата това?!?! Не знам защо изобщо милееш за времена, през които не си живял, вместо да гледаш СЕГА да се развиваш. Направи България по-добра сега, остави го миналото да си стои в... миналото. Бай Тошо няма са възкръсне, така че стига си ревал за него.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 9ef94f2f5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

41.   Тук хората все изостават от процесите, които стават по-света. Карат се и спорят дали бил лош комунизма и дали в капитализма идващ от запада е светлото бъдеще а сякаш не забелязват, че в самите щати се опитват да наложат комунизъм. Т.н. неолиберализъм не е нищо друго освен комунизъм с единствената разлика, че революционния елемент не се състои от работническа класа и селячество а от всякакви периферни и извратени елементи на които се дават специални привилегии и защита - хомосексуалисти, мигранти, цветнокожи, феминистки и всякаква подобна паплач. Това е съвременния комунизъм, който се опитва да се наложи по-света. Тръмп им би спирачки на плана, но левичарите в щатите са готови на крайности за да наложат комунизма там и ще е интересно да се видят събитията.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 5a968d8e6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

42.   Хайде да се спрете с комунистическата пропаганда! Май наистина има млади хора, което знаят само половината от истината и вярват в „купени и продадени идеи“.
„Преди хората работели, имало работа, всички сме били братя, бъдещето е било светло и животът е бил прекрасен“. Дрън-дрън!
Като е било толкова хубаво, защо хората си спомнят с ужас за тези времена?
Да, имало е и позитивни страни, като дисциплина и отговорност, но на каква цена? Не е имало никаква свобода, никаква неприкосновеност, никаква лична собственост, никакви човешки права.
Ако сега е едната крайност, преди е било другата. Сега злоупотребяваме със свободата си и доказваме, че сме тъпи маймуни и не я заслужаваме. За което вината е изцяло наша. Докато през комунизма, не сме я притежавали. Някой друг я е притежавал и е злоупотребил с нея. За това и са го свалили от власт, поне официално.
Ти, драги авторе, като си загрижен толкова за народното положение, защо си губиш времето да „пишеш коментари“, вместо да си намериш по-добра работа? Защото имам странното усещане, че не си удовлетворен от твоята. Освен ако не си ученик.
Е, ако си юноша, ще ти кажа само едно. Радвай се, че не живееш по „Бай Тошово“ време, защото в противен случай, нямаше да имаш правото да изразяваш мнението си даже анонимно в нета.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: cc1e62c1e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

43.   Соца е паднал чрез действията на вкаран човек от ЦРУ, не чрез банкрут или провал в управлението. Агенти от Щатите са били в СССР още 10 години преди разпадането България по бвп е била доста напред. Човек трябва да е тотално промит за да вярва, че комунизмът идеологически се е осъществил на тази планета. Той ако се беше осъществил нямаше да падне никога. Освен това пропагандата срещу комунизмът е страшно силна и Това показва че той е евтопия, утопия. Само социализмът разглежда и търси правата на хората. България специално няма друга система която да я оправи. При капитализма ние сме колониална страна в сферата на услугите и можеш да работиш две три професии за много пари, Всичко друго е бъхтане и експлоатация и парите ти свършват на средата на месеца. Освен това и възрастните хора в другите страни живеят спокойно старините си и мислят за почивка и хобита, А тук държавата не мисли за тях и ги обрича на мизерия. И както един от по-смислените коментари номер 22! СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА НЯМА! Имам приятел от Южна Корея и тези глупости за Северна Корея не са истина. Той той вика че в Южна Корея хората искат да бъдат един народ със Северна Корея. Но Съединените Щати се бъркат във вътрешната политика на Южна Корея. Общо взето и тук се бъркат. Навсякъде по света се бъркат защото искат да разполагат с териториите и ресурсите на земята. Америка не може да се помири там където е щастлив някой народ.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 0fdaf15e3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

44.   Тия дето сега плачат за комунизма, съм сигурен, че ако той се върне, ще са първите, които ще зареват. Така на теория е лесно да се коментира, ама като започнат да ги следят и нарочват за всяка глупост, друга песен ще пеят.

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 3c067849a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

45.   41, лекувай се. И я научи най-сетне тази сравнителна степен! "По-света"! А най-света?

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 39fa4cf2fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

46.   Аз с такива хора в Бълхария не мога да живея и ако трябва ще ида в Северна Корея, стига да науча езика, ще си обогатя общата килтура, с анимация нищо няма да стане. Пълно е с лекета и откровени глопаци. Само реклами за кредити има тука. Ама хората са алчни същества. Затова са измислили капитализмът! За да ограбват хората! И да се радваме на дъвките и дънките! Радвайте се! Както в миналото е имало роби и сега има! Но днес се счита за привилегия да си такъв, един прост роб! Аз се радвам че съм роб!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: b5662cbfcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

47.   Вижте сега. Тук говорят хора, които не са съвременници на зародиша на събитията. Дядо ми е роден 1912г. По царско време като хлапак, е бил аргатин, работил е по нивите на чорбаджиите, хранили го с каквото има, а в Търново често ходили да прибират въглища или каквото има за вършене, с негови приятели. Понякога се случвало така, че богаташите просто не си плащали, а веднъж си спечелили боя от минаващ наблизо полицай, който дочул свадата между тях и некоректният богаташ. Недоимъкът и глада, рязкото разделение между шепа богати и масово бедни, породили почвата за възприемането на примамливата идея за комунизъм, който пледирал за равнопоставеност между хората, за липса на класово разделение. Още преди настъпването на тези течения, дядо ми успява да задели средства с много лишения, решава да учи занаят, премества се във Варна и завършва за обущар, като отваря първата обущарница в селото си, за него работят цели 6 човека. Това не е глупав, необразован селянин, хванал сопата и станал партизанин. Поел по пътя на ценностите и разбиранията си, той избира идеала да се бори за един по добър общ свят. Оставя сам всичко което е постигнал с труд и собствени сили, оставя рахата си, влага почти всички придобити средства, за да стане комунист. Бил е партизанин, поверени са му били оръжията, като само той е знаел къде са скрити. Първите посланици на идеологията, са били лекари, учители, журналисти от град Шумен, които започват да популяризират идеята в търновският регион. Мнозина от тези знатни люде, са станали ранни жертви на тогавашната царска власт. Притежавам една рядка книга за историята на търновският регион, като всички описани събития са факти извадени от местните регистри, както за хора и фамилии, така и за събитията които са се случвали. Тази книга проследява родословието ми, бе донесена от един журналист началото на 90те години. Още преди освобождението ни, родът ми е бил от хора духовни водачи, будители, като някои от тях са били съученици с Васил Левски, в Априловската гимназия в град Габрово- първата такава в България! След нея преминават в преображенският манастир, стават свещенници и тримата братя се разделят из околията и правят първите църкви в местностите около Търново, учат населението на четмо и писмо, повдигат духът им, карат ги да се гордеят че са българи! Някои от тях са били изгорени живи от турците, както и бити до смърт, заради това че бият камбаните по велик ден. Църквата построена от най големият брат в селото на дядо ми, наскоро бе реставрирана по европрограма.... Та това че по това време е имало много простолюдие включило се в редиците на борещите се за комунизъм е съвсем нормално. Населението е съставлявало бедни и неуки люде, до скоро поробени първо от турците, а след това от своите" интелигенцията по царско". Никоя революция не би могла да се осъществи единствено от прости хора. Има ред организационни дейности най малкото, които няма как да се осъществят от подобна паплъч. Така че не, комунистите не са били прости изверги, времената са били на живот и смърт и съвсем удобно се премълчават издевателствата над комунистите, които основно са били обикновени хорица, борещи се за един по справедливо социално разпределен свят. Притежавам извадки и истории на очевидци как много момчета са били бити до смърт и заравяни живи, измъчвани, за да предадат другарите си! Проблемите идват след 44 г. Моят дядо е прогонен от същите тия" комунисти" дето застъпват по властовите позиции, но странно къде са били преди това? !? И накрая сам бива предаден и гонен от уж своите. Основният мотив е бил завистта, заради това което е можел да придобие заради делата си. Но така или иначе всичко е било опорочено и всеки е гледал да се налапа на местно ниво. Обвиняват го че е имал частен бизнес което не било на негова страна. Лежал е и в концлагер и т. н и т. н. Не е важна толкова идеологията. Важно е какви хора я провеждат, какви са техните мотиви и крайният резултат. Комунизмът сам по себе си е някаква доктрина. Зад всичко стоят хора. Никой не се ражда комунист, диктатор, капиталист, вожд, или мафиот. Всичко е продукт на човешката алчност и стремеж за лична облага. Имало е подобни по всяко време и винаги са гледали да се натикат по службичките на хранилка - стадо слуги, чиито конци дърпа друг. Големите критици на комунизма, са късните му съвременници, които погрешно асоциират крайният резултат, с набиваното в главите им на думата комунизъм по манифестации и учебни дисциплини. Разкрачени между два свята в най хубавите си години, виждайки изворът на скъпоструващи стоки в западният свят, и липсата на разнообразие тук, но забравят че само няколко десетилетия преди това, сме били петвековни роби. Без инфраструктура, без образование, без медицински услуги - глад и мизерия. Всичко това се променя след 44г като за няколко десетилетия ставаме в редица отрасли в челните позиции в света. Всички пошлости са продукт не на идеологията, а на човешките низости, човешката глупост и алчност.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 9f062e32f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

48.   Авторе ако наистина си на 16 години няма нужда някой да ти казва кое как е било и защо, сядяш и четеш за реалността преди комунизма/социализма, за тогавашното положение не лъжат, за това че 95%от населението е било в селата в керпичени къщи без ток без прокарана вода и са ходили до селската река да си изперът. Попитай се защо е дошъл социализма разрови се чети и мисли. После се оглеждаш и виждаш в какво живеят днес повечето хора, можеш да различиш кое е строено през последните 30 години и кое по отдавна. Вадиш си сам извод как през последните 30 години са построени само магистралите поглеждаш картата и се питаш кой кога е построил другите асвалтови пътища да всяко селце /да вече с дупки/ но все пак някой някога ги е строил.
Дали е било лесно, не, на човек никога не му е било лесно все с труд си е изкарвал хляба. Но със сигурност положението на онези 95% от населението, които са били в керпичени къщи се е подобрило, видели са нови домове, видели са вода и тоалетна вътре в дома си, видели са автобусен превоз вместо ходене пеш, видели са в даден момент дори комютър "правец". За 45 години са се издигнали от керпичените къщи до компютъра, от плетените на ръка шушони до желанието за маркови дрехи от кореком, от пеенето на жътварките по полето, минали през грамофона, до касетофон и уокмен и то 95% от населението.
И ако успееш да прецениш колко са се издигнали за последните 30 ще усетиш че разликата е огромна. Колко са постигнали тогава колко са постигнали за последните 30г. Голяма част от населението продължават да живеят в панелките на лошия комунизъм, съвсем наскоро смениха автопарка си с втора и трета употреба западни автомобили, а през комунизма са си купували нови коли, лади ама нови.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 0fdaf15e3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

49.   46, викаш, всички са глОпави. А ти като си толкова Омен, как па не разбра как се пише "глОпак"?

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 463ea82897
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

50.   Няма смисъл да отговарям на въпроса ти, ти сам трябва да си отговориш. Ето ти минусите на комунизма в България:

- Плановата икономика

- Всичко е собственост на държавата

- "От всеки според възможностите му и на всеки според нуждите му", или нещо такова беше девизът на комунистите. Предполагам разбираш, че това няма да работи и рано или късно държавата ще отиде на червено.

Ето и още някои неща, които придружиха комунизма в България:

- Тоталитаризъм

- Само една партия

- Червената армия, тя донесе комунизма. Войниците са ограбили цели села, избивали са невинни хора и интелигенцията и ни натресъха "свобода". А, и ни откраднаха златният резерв и архивите ни.

- Държавата изнасяше всичко за големия брат. И не само - нашите спортисти не са могли да бъдат първи, ако се състезават със СССР. Разбира се това не сме го следвали, но ти дава идея за отношенията между Съюза и България.

- Изолирани сме били от света в продължение на половин век


Сега си отговори сам.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 2d694a4915
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

51.   50, това за спортистите е вярно. Знам от първа ръка от няколко източника, че Дочо Тройката (професор по математика) едно време е водел националния по математика. Закарал ги на световна олимпиада в Тайланд (ако не се лъжа). Имали инструкции да оставят рашките да са първи, понеже Дочо Тройката и много луд и ги направил да решават като машини. Обаче Дочо Тройката е много своенравен и изобщо не му пукало за СССР. Разбил всички на световната олимпиада и нашите обрали златните медали при почти всички възрасти и се класирали на първо място отборно. Естествено рашките станали за смях - една малка държава ги направила на пух и прах. После последвали мътни години за Дочо Тройката - махнали го националния, изгонили от Русенския университет, където преподавал и въобще му ебали майката. Чак няколко години по-късно го приютили във ВИНС-а.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: c60b2f8fa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

52.   Надявам се да ми одобрят коментара, защото не е с цел реклама.
Авторе, прочети книгата "Бивши хора". Бих предложил и други книги, но не искам коментара ми да звучи като реклама на определени хора и книги.
Добре е за теб самия и за твоето личностно развитие да видиш и двете гледни точки, и да научиш по- добре тази част от историята- какво е станало, защо е станало и тн. Четене на литература, ровене в архивите и питане на хора свидетели и историци му е майката. А не... баба ми каза, че е било много хубаво, значи е вярно.
Окупацията на България довежда до финансова криза. Необразованите партизани избиват образованите хора. Избиват се дори и хора с гимназиално образование, защото дори и това се е считало за буржоазен елемент. Така че ако беше току що завършил гимназия младеж, сигурно щеше да бъдеш убит от партизаните, учили едва до 2-ро отделение /клас/.
Без съд и присъда се избиват около 30хил. и повече хора. Почти всички учители, професори, музиканти, духовници, хора учили в чужбина, генерали, военни и прочие са били избити а други прокудени, арестувани и пратени в лагери. Сам разбираш, че като изкорениш всички способни и образовани хора, и на тяхно място поставиш хора с втори клас, какво ще стане после.
Генерали които са участвали в Балканските войни, ПСВ и ВСВ и са давали всичко за родината без страх, са били избити от селските и неграмотни партизани, които дори и не са защитавали България.
Всички бивши полицаи от МВР са били разпуснати и на тяхно място са поставили отново неграмотни партизани.
Една докладна между ДС и МВР гласи нещо от сорта на. "Разпуснахме всички полицаи от преди преврата, назначихме наши хора. Но оставаме с впечатление, че МВР дерибейства, изнасилва и ограбва населението, защото новите кадри в МВР са неграмотни и малограмотни, бивши редицивисти и цигани". И това го казва ДС през 47-48 година, смятай. После се чудим защо родната полиция не става.
Мога и много да говоря за т.нар. "Бивши хора" неугодни за властта, за масовата корупция по онова време, за неудобните и тн. но не ми се занимава.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 463ea82897
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

53.   До 51 - Уви, да, такава е била истината... Лошото е, че малко хора го знаят. Радвам се, че сподели, и ти благодаря за информацията!:) Поздрави от Номер 50. :)

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 5ea3e1b794
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

54.   " Попитай се защо е дошъл социализма разрови се чети и мисли. После се оглеждаш и виждаш в какво живеят днес повечето хора, можеш да различиш кое е строено през последните 30 години и кое по отдавна."

Ако не беше комунизма ...
Никой не знае, какво точно щеше да е. Но ако съдя по други европейски страни, може би щеше да е малко по-добре.

 
  ...

1-50 от 54
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker