Как да се мотивирам да работя в БГ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121135)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Как да се мотивирам да работя в БГ
преди: 8 години, 4 месеца, прочетена 3658 пъти
Моля, кажете как намирате мотивация и откъде черпите енергия за да ставате сутрин и да поемете към работата, ако не с удоволствие, то поне без напрежение в главата. Искам да стоя в България, харесвам я. Ерген съм на 27. 3 години работих в Германия на минималните за там пари- 8, 5 евро, от които след кварира и данъци, до мен достигаха около 6 евро на час. Тук от един месец шетам на пазара на труда. Нормалните работи, неквалифицираните дават по 3 лева на час. Колегите от университета със специалностите си взимат около 4 лева на час. Взимат ме на работа, но тези пари ще ми стигат само за квартира с разходите и за храна. А пък искам да мога и да излизам. Искам нормални неща, не нося скъпи дрехи и маратонки, готвя си, пестелив съм, но парите пак не стигат.
И на друг един въпрос търся отговор, ако има компетентни мениджъри тук. Как така в Германия, ЛИДЛ е със същите цени, даже на едни и същи стоки е по-евтин. Например зехтин, който и там и тук е един и същи, там е 3 евро, тук е 7, 60. Сладолед там е 35 цента, тук е 1 лев- същия. Основните хр. продукти, ако там е 1 евро, тук е 2 лева. Та въпроса ми е как там ЛИДЛ, който прави по-малък оборот там (работят с 2, 3 каси) и нашия, който винаги е претъпкан има такава голяма разлика в заплатите на служителите си, при положение че онзи по пътя на логиката има по-малки печалби. Там ако кажем, че взима 1600 евро, наще да взимат не повече 350 евро.
Идеята ми е дали пък работодателите нещо да не се бъзикат с нас.
Иначе аз уважам хората, които са съомели да развият бизнес с много лишения и труд, и риск да фалират и т. н., но дали не залагат на прекалена печалба за сметка на работниците си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 4 месеца
hash: 8693b019f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И си прав, и не си прав. Плащат по-ниски заплати, но някои от разходите им са по-високи в сравнение с тези на веригата в Германия. А пазарът се регулира от тайни картелни споразумения, защо очакваш да продават нещо на по-ниска цена, след като могат да му вземат по-висока. В по-слабо развитите държави цените на стоките са много по-високи отколкото в развитите икономики. Но замисли се и за друго - покупателната способност на българина е ниска. Може Лидл да е пълен, но погледни какво си купуват хората - най-евтиното и то ако е на промоция, т.е. не си купуват стоките на обичайните им цени. В Германия със заплата 1600 евро си позволяваш да ядеш каквото храна ти се иска, докато тук се ограничаваш и си купуваш евтини боклуци, за които си наясно, че не съдържат никакви полезни вещества. А пазарът на труда е на такъв хал заради робското мислене на хората. Ако никой не беше съгласен да работи за минимално заплащание, работодателите щяха сами да вдигнат заплатите. Но винаги ще има някой, който да се съгласи да работи в някои по-бедни краища на България и за 200-300 лв. на месец. С всяка изминала година бедността се мултиплицира, а населението изпростява. Можеш да го видиш и по публикациите в този сайт. Не проумявам защо си се върнал от Германия, там щеше да ти е по-добре.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 14e5263a44
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Отговорът на повечето ти въпроси е "кучето скача според тоягата". Т. н. никой не дава по-високи заплати, отколкото дават всички останали. Нито някой намалява цените, ако стоките се купуват и на по-високи такива.
Въпрос на конюнктура, на нагласа, на очаквания, на народо-психология ако щеш. Нали затова е "пазарна икономика" - на колкото се харчи едно нещо, на толкова се продава. Ако спре да се продава - смъкват цената. Ако се продава като топъл хляб - съответно я вдигат...

То така ако вземеш да смяташ като цифички и като лева/евро на час - спокойно можеш да се гръмнеш. По-скоро си задай следните няколко въпроса: Какво ти дава Германия, което България не ти дава? Какво ти дава България, което Германия не ти дава? и Кое от двете за теб е по-важно? Само така можеш да се придвижиш във вярната посока.

И на мен ми тежеше, че един западноевропейски специалист взема в пъти (10-15) повече пари от мен за една и съща работа. Но си намерих начин - поработвам и извън страната 2-3 пъти годишно, с което докарвам нещата до приемливо ниво.
Намерил съм си някакъв баланс - вкъщи не гладуваме, има всичко за децата и за училището, ходим по екскурзии и курорти, даже и за хобита и други глезотийки остава понякога.

И въпросите, които си задавам са как да подобря работата си, квалификацията си, ефективността си.. Не ги мисля вече колко взимат западняците и какви били цените тук и там. Дреме ми. Аз и семейството ми сме добре. Помагаме и на приятели с каквото можем. Имаме приятели и извън страната (в смисъл - чужденци), и въпреки разликите в стандартите успяваме да се събираме, да купонясваме и да ходим насам-натам заедно. Какво повече от това?

Хайде поздрави и не го мисли толкова! Мисли ти какво можеш да направиш за себе си и за другите, а не какво страната ти, работодателя, Лидл и т. н. биха направили за тебе (те си гонят техния интерес, не твоя! ).

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 629399f9c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Постой мaлко, поогледaй се, пa хвaщaй пaк пътя зa Гермaния или друго място.
След около 10 години по чужбинa реших дa се поогледaм у "домa", трябвaше ми около месец сaмо зa дa се изясня, че с гледaнето сaмо ще си остaнa. Дори не е въпрос нa риск 50/50, a 100% нaбутвaне. Е, хвaнaх си пътя обрaтно и след още 5-6 год. от тогaвa и не помислям дaже зa нещо подобно.
Aмa ти явно си от по... "упоритите" :))), хaйде кaто ти мине "упоритосттa", бaгaжчето и пътя вече си го знaеш.
Бългaрия е с некрологa в джобa.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: dbd8f99265
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Енергията и мотивацията се черпят от преследване на ясна цел в живота и всекидневно полагайки труд за осъществяването и колкото и трудно да е постигането и. Истината е в усъвършенстването. Усъвършенствайки се ставаш по-ценен. Квалифицирай се, изгради умение, което другите го нямат и ставаш ценен. Само лентяите се оплакват и си правят сравнение какво било в другите държави. Храните може да не са по-скъпи в чужбина, но живота е по-скъп. В Германия е двойно по-скъп, да не говорим, че жилищата са тройно.
Тука можеш да си изградиш много по-добър живот от в Германия и това се отнася до всички. Проблема е, че това не става като магазинер или нещо подобно. Трябва постоянно развитие, не е за мързеливи и само чакащи да ядат и да пият и да ходят по купони и жени и други глупости. Само слабаците се оплакват, силните взимат нещата в ръце.

Относно заплатите в Лидл, човешкия труд в България е по евтин. Не знам защо не можеш да си отговориш на този въпрос сам. Ако в Германия сложат заплата 350 евро служителите им ще отидат в съседния магазин да работят и няма да е трудно защото всички магазини са с големи заплати в сравнение с нашите. В БГ ако работника не иска да работи в магазина за 350 евро няма много опция, защото всички магазини са на толкова. Мениджъра няма логична причина да дава повече, тъй като и с толкова може да си запълни персонала.

Захващай се за работа, имаш 1 милион полета за развитие, а не само да чакаш да си намериш работа. Работи едновременно и върху себе си! Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: d79d5371e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   абсолютно си прав, използват евтината работна ръка в бг, същото е в аутсорсинга, в чужбина един агент взема 1500 евро, в бг- около 350 евро нето, да, печелят за сметка на ниските заплати в бг, умишлено държат народа беден!

 
  ...


...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: d79d5371e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   единствената мотивация са парите, а като не си платен - не си мотивиран, да умишлено печелят от заплати, масово в разни бг фирми искат да им вършиш работа за 3000 лв, а да ти дават 1000 /бруто и са смешни.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 1aa69330da
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не мога да отговоря на въпроса ти за мотивацията, защото е много сложен и индивидуален, но мога да ти отговоря защо цените в Лидл България, а и не само там, са по-високи от същите стоки в примерно Лидл Германия.

Едното е, че българският пазар е много по-малък от немския, второ, че е по-неефективен и бюрократичен, но най-важното е, че в България липсва производство, което да конкурира вносните стоки. Това значи, че стоките основно се внасят и оскъпяват заради дистанцията. Ние сме в периферията на основните пазари. По същия начин, стока в някое затънтено българско градче, примерно Етрополе, където липсва производство, е по-скъпа от такава в големия град, примерно София, въпреки, че в малкото градче хората имат по-ниски доходи. Едновременно с това производителността на труда в България е в пъти по-ниска, но енергията, която се използва за производството и транспорта на БГ стока е на същите цени, защото купуваме енергия и суровина на световни цени както и всички останали. Излиза, че е възможно в Германия да се произвежда стока, която е по-евтина от подобна произведена в България, защото в Германия производителността е много по-висока от тази в България. България би била конкурентно способна, ако си повиши производителността и ефективността на труда. Засега българските мениджери не познават друг начин да поддържат конкурентноспособност, освен с безумно ниски заплати и екцплоатация на работната сила. От друга страна, повечето хора на работа се карат и дърлят, важничат, избиват комплекси, правят се на големи специалисти, делят се на командири началници и редници изпълнители, хокат клиентите, по-важно е те да са правите отколкото работата да върви, винят се един друг, и се занимават с какво ли още не. Супер ниско мотивирани са и не разбират от инициатива, ако командирът липсва или не разреши. Тази работна култура вкарва страната в омагьосан кръг на ниска производителност, от който излизане няма, та затова и стоките са скъпи.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: f5f960a081
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Добре дошъл в България. Естествено че се бъзикат работодателите, използват ни за да осъществяват своите цели да бъдат машини за пари. Това е държавата в която всеки си прави каквото иска, а честните и работливи хора се подиграват с тях за жълти стотинки. Днес един приятел ме попита: -Добре там ли ти харесва повече от тук? Честно казано винаги съм раздвоена, а съм тук само от 6 месеца, но като цяло е най-добре да живея и изкарвам парите си тук и бъдещето за детето ми е по -добро тук, пък да си почивам и забавлявам в Бг. Много по вероятно е да си намериш половинка докато си на почивка отколкото, като имаш 3 свободни часа за себе си, а преди това си работил 15 часа за да можеш да си платиш тока.
Трудно е да те стимулирам, изгубил си вече и доста контакти в Бг, ако можеш да разчиташ на познати добре ще е. Прекарвай колкото се може повече време с близките си до като си в родината. Пробвай какво може да направиш, дано успееш, но това което ще те спаси е Терминал 1.
ж. 24

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: bd887f4edc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Цените са съотношение между търсене и предлагане. Там ако предлагането е относително по-голямо в сравнение с търсенето, цените ще са по-ниски.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: e6a5aec093
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Напълно съм съгласна с номер 1. Мога само да добавя, че цените на стоките и услугите се образуват не само в резултат от съотношение на търсене и предлагане - това е много грубо казано, а ценообразуването е много сложен процес. Като цяло всичко зависи и от покупателните възможности на населението, КОНКУРЕНЦИЯТА, включително дори една фирма да е манипулист не може да увеличи до безкрай цените, защото просто хората няма да купуват никакви продукти вече и край.
Не знам защо и откъде сте останали с впечатлението, че в Германия или в която и да е Западна държава цените са по-ниски от у нас. У нас разходите за живот са една малка част от тези в Германия, включително хранителните продукти са много по-евтини, но да - възможно е в Лидл цените да са сходни поради 2 фактора
1во в Германия има огромна конкуренция между дискаунтерите и война между Лидл и Алди, която вече свършва и там цените дори се качват от поне 2 г.

2ро У нас Лидл са се позиционирали по съвсем различен начин - има много маркови продукти примерно, имат имидж на западен супермаркет и са далеч от неподредените, мрачни, старовремски Лидл-и в Германия, където по земята се валят боклуци и продуктите са директно в кашоните.
У нас Лидл са сравнително скъп магазин, защото им е такава стратегията!
Има местни магазинчета, местни складчета, директно възможност от производителя да си купиш и месо, и яйца, и млечни продукти и никой не те кара да пазаруваш в скъпия Лидл!

Действително у нас преди години нямаше промоции, а и избор на стоки, имаше спекула и надути цени за много неща, за да се пробва пазара, но поне от 5 години нещата са се нормализирали, пазарите са пренаситени и у нас, цените са много ниски дори за ниския стандарт - говоря за стоките.
Ако вземем и услугите нещата са още по-категорични, защото тяхната цена е функция от работната заплата на работниците в сферата на услугите и у нас цените са многокгратно по-ниски като при зъболекарските услуги дори 10-20 ПЪТИ по-ниски от в някой западни държави, включително в сравнение с Германия.

1500 евро заплата се виждат доста на някои хора у нас, но особено ако е брутна накрая ти остават 800-950 евра. Наемът на един нормален едностаен-двустаен апартамент в града е най-малко 500-650 евро заедно с парното, а в градове като Мюнхен и Хамбург за тези пари и гараж няма - там единият член на семейството работи само за наема. Има и градове като Лондон, Париж, Амстердам, Стокхолм, където с 1500 евро дори гараж не можеш да наемеш, а храната е 2-3 ПЪТИ по-скъпа от у нас.
Така че всичко е въпрос на стандарт на живот.

Съвсем възможно е у нас с 600 лв. да живееш дори по-добре от на Запад с 1000 евро ако имаш примерно собствено жилище.
Отделно у нас възможностите за развитие са ти съвсем други - имаш достъп до образование, няма дискреминация към теб, знаеш езика, условията за бизнес са много добри и все още има много възможности за самостоятелен бизнес и работа на свободна практика. Данъците отделно са повече от поносими.

Качеството на живот обаче не значи само да си натъпкаш корема, а най-вече да имаш социален живот, приятели, семейство, достъп до култура, да си част от обществото. Тези неща в чужбина просто ги нямаш и никога няма да ги имаш. Местните особено в Северна Европа и Средна Европа те дискреминират дълго време, българските общности са много малки и подобни на малки селца от 2 до 6 хил. души, където може реално да не си намерите приятели - у нас един окръжен град е поне 15-30 000 жители! Сещате се и защи има мит за гадните емигрантски общности - не, че са лоши хората, просто често не намира отделния човек там сходни хора, защото тези общности са прекалено малки всички се борят за едното оцеляване и единият хладилник и не може да се мисли изобщо за социален живот, културни мероприятия и така нататък

 
  ...

...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 3f2b2ca6d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Номер 10, бих се съгласил с тебе, ако видя германските баби да садят картофи, лук и домати, а българските да се изтягат на шезлонгите по германските курорти. И между другото, няма фирми "манипулисти", а МОНОПОЛИСТИ от гръцкото монос- сам, единствен.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: fbb420ab10
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 2 интересно ми е какво работиш?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: b97aca476b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   1500 евро е нетна заплата, и как ще живееш в бг с 600 лв заплата, като и в бг наемите не са малки, 600 лв е наема на 1 двустаен апартамент напр във Варна, а може и 800, 10, да не би да си работодател - експлоататор в бг, та пишеш откровени глупости, защо не опиташ ти да живееш в бг с 600 лв, а 1500 евро нето в Германия саси напълно достатъчни.
Условията за бизнес - аман от бг бизнесмени - да, в бг корпоративния данък е 10%, но от това печелят само работодателчетата, а заплатите на хората, вкл специалисти, са ниски. Иначе обяснения защо цените в бедна бг са по - високи от богата Германия ще ти дадат, но всичко е измислици..
истината е, че в бг печелят от ниски заплати и сульо и пульо е работодател.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 2e2ba93753
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Истината авторе е че в България и работодатели и бизнесмени "таковат" народа, а държавата /институциите/ си трае, за съжаление сме си избрали такива депутати.
Реалният пример е с горивата, във Варна може да са на 1, 59лв, а в цяла България да са с 40-50ст по скъпи. Държавата обаче ще чака 6-8 месеца да се произнесе по казуса комисията. А сега де, те тая комисия от един човек да беше и да имаше един тон документи по случая за седмица две щеше да ги прочете и да излезе с резултат. През тези 6 месеца собствениците на бензиностанции богатеят, да не говорим колко напред са дръпнали за последните годинки от доенето на хората с горива, изплащат "горките" джипове, почивки на Бора бора и скъпи дворци на гърба на народа и работниците си.
Ето и Свинетка Павлова увеличи винетките и то на много по високи цени от тези държави, които имат по качествени и уредени пътища, от тези дето народа има 10 пъти по високи заплати.
Народа обаче не се усеща и каква е манипулацията на медиите, юрнаха се всички да пишат "аз съм Враца/Тодор" а какво се оказа, роднините му изманипулираха народа чрез медии, че имаше и хора дето пари за адвокати им пратиха. Цяла седмица ни занимаваха със защитниците и роднините на Тодор, защо не се намери един да покани в студиото си планинския спасител дето каза истината?
Като гледам тея медии как стават нещата вземам да вярвам, че Волен като депутат е правилният, но просто медиите са го оплюли достатъчно драстично. Величаят едни депутати оплюват други, вземам да мисля че май оплютите от медии са правилните.
Интересно ми е №10 Как ще обясни подробно това си изречение:
"Съвсем възможно е у нас с 600 лв. да живееш дори по-добре от на Запад с 1000 евро ако имаш примерно собствено жилище. "
Като цените на храните почти еднакви, цените на горивата почти еднакви и т. н.
Институции се изказват издръжката на живот: в бг е 563лв на месец на човек за 2015г, за сравнение същото нещо в Германия е 542 евро, за Великобритания 500 паунда, за Дания 640 евро.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 7839218366
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Автора имаше предвид цените на хранителните продукти в Лидл, не цената на живот като цяло. Пълна глупост е, че в Лидл се продавали маркови стоки. 95% от асортимента специално на Лидл е съставен от техни марки, т. нар. "private labels". Същите са собственост на веригата и тя решава кой ще я произвежда за нея, като това не е задължително да е една компания. Един и същ продукт може да се произвежда примерно от 10 производителя. Тънкият момент е, че за всички тези марки веригите плащат възможно най-ниската цена, съответно производителят, за да има някаква изгода се старае да изпили разходите си до минимум, влагайки възможно най-нискокачествените и евтини суровини, ако разбира се производството го позволява. Някъде не е възможно и ако производителят произвежда качествена стока със своята си марка, произвежда стоката за веригата със същото качество. В България обаче, контролът на храните го няма никакъв и няма пречка част от продуктите да се произвеждат без всякакъв надзор, просто защото или няма такъв, или собственикът си е платил, където трябва. В Германия цените са по-ниски, просто заради голямата конкуренция. Тук Лидл и Кауфланд с кой да се конкурират ( и двете фирми са част от Шварцгруп ) в национален мащаб. От части с БИЛЛА и Метро, но първите не са толкова силни, а вторите не са толкова разпространени. Част от стоките в Лидл може и да са качествени, но определено са далеч от "маркови" от гледна точка на традиции, рецепти и т. н. Днес марката се произвежда от една компания, а след два месеца може да е съвсем друга. Печели този, който даде най-ниската цена.
Колкото до стандартът на живот, със сигурност в Западна Европа човек има по-висок стандарт, ако сравняваме едни и същи работни места. Мит е, че в България има добри възможности за бизнес! Това е само на хартия. Да, корпоративният данък е страшно нисък, работната сила е евтина, но въпреки това чуждестранните инвестиции са много малко. Бюрокрацията е огромна, корупцията повсеместна, инфраструктурата лоша и в крайна сметка ефекта от ниските данъци се губи далеч назад. За да правиш бизнес в България трябва да си на ръба на закона, което на практика означава да го нарушаваш. Започнеш ли да работиш по правилата, разходите ти моментално скачат и ставаш неконкуретно-способен, защото 10 други си правят каквото искат и никой не ги закача. Може стоката ти да е по-качествена, но голяма част от населението е бедно и цената е определяща. Затова и тук почти няма сериозни инвестиции, каквито има в Чехия, Полша, Словакия, Унгария и дори Румъния. Силната икономика качва заплатите, а в България такава няма. Безработицата е висока, работните места малко и съответно заплатите ниски. Като добавим към това и липсата на всякакъв контрол от страна на институциите, картинката се избистря. Защо някой да дава висока заплата, след като голяма част от работниците му няма къде другаде да отидат? Защо да плаща осигуровки, след като никой не го закача за това? Същият от утре може да направи заплатите и 10 лева образно казано и пак ще има кой да му работи.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 31ccfceaff
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Дрън, дрън.... Цени на храна и горива в Германия са по-ниски. ако тук цента за литър дизел е 2лв там е 1 евро което не означава, че цените са същи, защото там заплатите са по-високи при нетна заплата около 1 000 евро и 200 евро в България разликата е осезаема. Същото се отнася и за храната. Във свератата на услугите наистина тук цените са доста по-ниски, но всичко естествено си има причина. Тук всеки 2-ри самоук се прави на майстор за което не го обвинявам, защото тъпата държава го е принудила да си блъска главата как да изкара някой ЛВ. Нито върши компетентно работата си нито издава документ нито плаща данък, а след него не можеш да дириш рекламация, поради посочените преди това причини. ДА именно затова тук всичко в сверата на услугите е по-евтино.
Ако всички бяхме много "умни" и всеки прави собствен бизнес кой ще остане да работи? Всичко в тази държава е порно и лошото е че за момента няма изгледи да се оправя.
По въпроса как намират стимул да работят, ще кажа че тези които имат са намерили някаква ниша да заобикалят закони и всеки ден гушкат лесни парички за сметка на някой други. Сигурно има и хора който си харесват работата и се заплаща подобаващо, но това са единици.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: b1683db1ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   н 10 това не може да го обясни, защото пише глупости, интересно как ще имаш собствено жилище в бг, като собственото жилище, ако го купиш с кредит, ще го изплащаш 6 - 10 години, а с 600 лв заплатКа, това няма как да стане.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: fe06bb092c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Здравейте, Живея във Финландия и заплатата ми е 2000 евро чисто след удръжки и данъци, съпругата ми е безработна и получава 700 евро чисто на месец, отделно детски 200 евро. В България и двамата работихме и общия ни доход беше 2000 лева, едвам свързвахме двата края. Вярно тук плащам квартира но срещу парите си получавам топъл и уютен апартамент, сравнявал съм и цените на храна и консумативи за домакинството, в България излиза малко по-скъпо от тук. Всеки да си направи сметката!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: a5f0b4d4cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Бягай в Германия. Какво правиш тук като си бил там? Намирай си една германка и си живей живота. Оставай я тая клоака тука. Ако не ти, децата ти поне ще живеят добре. Тук обричаш и себе си и тях на тая простотия.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: d9c93d2d41
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Това което казва N 7 е единствената обективна истина, ние просто сме си такива и създаваме такива работни отнощения които предопределят ниска производителност

 
  ...

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 660c387d14
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Ниска производителност, глупости. По - скоро неадекватно заплащане.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 660c387d14
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Точно - залагат бг работодателчета на висока печалба и ниски разходи, разбирай ниски заплати.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: dbd8f99265
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

26.   Заплащането си е много адекватно за страната ни. Даже е прекалено много в повечето случаи, когато хората, които работят нищо не правят качествено и само се оплакват. За да излезне български продукт или услуга на пазара, той трябва да е конкурентноспособен. При положение, че работникът 8 часа си мести да не казвам какво от единия крачол в другия и брои секундите до края, как да се създаде продукт или услуга с добро качество. Щом не може да е с добро качество остава да е на ниска цена. Ако фирмата продава на ниска цена тя печели по-малко и съответно за хората остават по-малко. Истината е, че повечето от малките и средните фирми се опитват да оцеляват по този начин.

Глобалният проблем не е нито в политиците, нито в работодателите, а в отношението на българите. Най-присъщото качество за българина е да мързелува и да се оплаква и да фантазира как в чужбина е раят. Това нещо се предава и от родителите. Така се създава едно отношение, което е деструктивно.

Не казвам, че политиците, фирмите са цвете за мирисане, но те са само част от проблема.

Хората масово не учат, не се развиват, за да станат по-ценни и за тях си и за страната. Накрая отиват да взимат помощи като паразити от другите страни.

Замислете се къде е основният проблем. Дали е извън всеки човек или той сам е причината. Да наистина вероятно всеки си мисли, че ако той е за пример няма да направи разликата. Е за това и няма да има цялостна положителна промяна.

Не разбирам и как хората емигрират. Те отиват да бъдат част от нещо, което не са създали. Все едно цял живот да караш чужда кола.

Това, което написах не се отнася за всички българи, но за повечето.

 
  ...
преди: 8 години, 29 дни
hash: 7fea43a3ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Авторе, това което пишеш не е нито мотивация, нито търсене на работа, а сравняване на стандарта на живот ТУК И ТАМ.
Докато така разсъждаваш и сравняваш(и не търсиш от жизнено важно значение) ще остарееш, защото живота ти ще мине в сравняване и недоволство... и тогава...
Ако преосмислиш нещата, може би ще има и изход от ситуацията.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 29 дни
hash: bcc01bae50
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   абе, 26, бг работодателче ли си? Имаш ли близки в чужбина и знаеш ли как са платени там? Знаеш ли, че едни и същи хора, които работят по един и същ начин, в чужбина са 5 -6 пъти повече платени. Много е мин заплата 460 лв? Ами това са 200 евро, човече, ти сигурно никога не си излизал от бг, или по- скоро си бг експлоататор, който иска да му работят, ама не може да плаща адекватно.

 
  ...

...
преди: 8 години, 27 дни
hash: 7fea43a3ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Похвален коментар от №26, много точно описваш повечето от нещата. Само ще допълня, че това важи не само за България и българите в нашата държава, но и за всяка друга държава с населението (народа й).
Ние се самозаблуждаваме, че навън е по-добре от финансова гледна точка, защото никой не говори за разходите си, не само колко печели.
Данъците са от сорта на 25% и нагоре, такси, налози, глоби, дайрект дебити също са много високи, изравнителни сметки - също.
Живеенето под наем си е чиста загуба, не е печалба, а и никой не мисли, че всичко е добре докато работиш.
Като те кръцнат(точно това става в Европата) тогава нищо не е така от прехвалената чужбина. Предполагам същото е и в Америка и в Австралия, а и по целия свят.
Българите си мислят, че са безценни кадри, а в действителност масово хората не искат да работят в собствените си държави, заради големите данъци. Това отваря дупки в техните икономики, които се запълват от хора от страни като нашата, но по-ниско платени. Така подбиват пазара на труда на местното население, повишаване на изискванията на работодателя към чуждия работник и същевременно го държи в шах(или го правиш както аз искам, или вън). Работника няма друга алтернатива и работи като вол, докато местните си живеят "охолния щастлив" глупав живот, а чуждите работници им завиждат за "стандарта".
И това продължава докато в един момент се усетиш след някоя и друга година, и разбереш, че нищо не е така, както ти го дават, или рекламират, или зарибяват, или каквато искате друга дума.
Предимството на местните е, че си имат собствена къща и живеят на помощи от труда на чужденците.
---
Камъка си тежи на мястото.

 
  ...
преди: 8 години, 26 дни
hash: ea05638c4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   29, това се отнася за неквалифицираните, но и те са много по- добре отколкото в бг. Има хора, които и в бг са под наем, и им е все тая, а има други /имам такива познати, близки/, които имат собствени жилища и ги оставиха, за да са в чужбина, и не са се върнали.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 25 дни
hash: 7fea43a3ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Отговор за №30
---
Когато един ден твоите познати се върнат(ако не си оставят костите там където са) нищо от това, което са оставили тук няма да бъде същото. Тъгата е неописуема.
Неслучайно носталгия ката болест се развива с десетки години, а не за кратко време.

 
  ...
преди: 8 години, 22 дни
hash: e64a55280e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

32.   имам познати в сащ, които дори носталгия нямат, зависи от човека.

 
  ...
преди: 8 години, 21 дни
hash: 9a52ab4660
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   Някой храни в Германия не са ли с 7% ДДС, тук всичко е с 20%

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 20 дни
hash: 5a8b175e46
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   Няма как да се мотивираш да работиш тук в българия. Заплащането е ниско, никой не те оценява какво можеш и знаеш, шефовете са неблагодарни и те карат да даваш извънреден труд без да плащат. В чужбина изобщо не е така - и най-вече колективът е добър. Затова ще работя в чужбина, когато завърша висшето си. Успех!!!!

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: bec9a270ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   Данците са от 35 до 53 в Северна Европа и пак му остават на човек пари да живее сносно... ако сади картофи е един вид хоби.
А Лидл е такава тъпня ниска класа верига, че не ща и да коментирам. Рядко, ама мн. рядко влизам там.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker