12 часов работен ден, а договорът ми е за 8? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

12 часов работен ден, а договорът ми е за 8?
преди: 8 години, 3 месеца, прочетена 5379 пъти
Здравейте!
Аз съм инвалид първа група с право на работа, а и имам такава от няколко месеца насам. Бях на борсата в продължение на 3-4 години, като ноември месец 2015г. ме извикаха да ми съобщят, че попадам в желанията на дадена фирма и искат да работят с мен. Срещнахме се, назначиха ме. Работя вече близо 4 месеца. И така до днес. Днес ми сервираха, че вместо 5 дни в седмицата, ще работя 6 (като са ми разпределили така смените, че сметнато да излиза 40 часа за седмица или 5 дни по 8 часа).. но уви. Един ден от седмицата ще се налага да работя 12 часа, друг 4, трети 6 и така нататък плюс събота. И тези всички часове правят 40 часа. И всичко това го правят за да не се налага да плащат на дежурни, а ние да вършим тяхната работа И в събота.
Та въпроса ми е- мога ли да направя нещо по въпроса и да не приема да работя по този график; да се оплача в бюрото по труда ли; ако откажа ще има ли някакви наказания и неустойки, въпреки че съм инвалид ии изобщо всякакви съвети са добре дошли. Ще съм много благодарна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 3 месеца
hash: 2b210c93db
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   40 часова работна седмица е законосъобразна в България. 12 часова смяна 1 път в седмицата не е също болка за умиране, но не може ли вие - работниците - да си направите смените по-приемливи. Примерно на много места е така, че се карат 12 часови смени, но се почива 1 или 2 дни след това. Явно са допустими, защото и лекари, и при МВР, и в Енерготата това е нормално. Баща ми работи в държавно предприятие в енергийния сектор и имаше поне веднъж седмично 12 часа смяна, дори 16 часа е имал, но после задължително се почива. Просто графикът ви за мен е глупав, но дали е законосъобразен или не не мога да кажа точно.
Едно обаче те съветвам - изкарай поне 1 година на 1 работно място, защото дори да не беше инвалид няма просто работодател, който да назначи дълготрайно безработен човек не издържал и 4 месеца някъде.
Не сме вече социализъм. Днес пазарът на труда е свободен, конкуренцията голяма, включително между фирмите. Работодателите понякога просто нямат друг избор и ако ти не искаш 1 път седмично да работиш 12 часа и на половин работен ден през другите дни, то все ще намерят друг човек за работата, но на теб ще ти е трудно да намериш друга работа, а ако се оплакваш по институции и правиш правни проблеми се отпиши до живот за друга работа, защото кой нов работодател ще назначи човек, който прави проблеми?
Затова съвет обобщавам

Първо се съберете работещите и предложете свой работен план, така че след 12 часова смяна да имате 1 ден почивка поне
Второ, изкарай поне година при този работодател, за да не си съсипваш CV-то
Tрето, не създавай проблеми при институции, защото дори да има нещо нередно глобата ще плати работодателя, най-често дори глоба няма, а някакво предписание, а ти ще си отрежеш всякакъв шанс за работа за в бъдеще
CV-то, трудовата ти книжка ще ти съдържа работодател, длъжност и днес работодателите се обаждат при стария работодател и питат! Хайде да видим как ще си намериш работа.

И четвърти съвет специално от мен - свиквай и прави най-доброто от ситуацията си. Примерно имаш в другите дни повече време. Животът на ТЕЛК и социални помощи никога нищо добро като перспектива няма да ти донесе. Всички все някога поне за първа и втора работа сме работили при дори по-тежки условия, но като остискаш и се докажеш после условията стават много по-леки, заплатата по-добра и се изкачваш в йерархията. Не живеем в социализъм, а днес правата се заслужават като човек се докаже. Аз съм работила по 12 часа на ден с години. Ок, не съм била инвалид, но и за здрав човек това натоварва. И днес примерно ми се случва заради пътуване по командировка да спя 3 часа между два работни дни (промяна на часово време примерно или късен полет), но не се оплаквам, защото другите дни знам, че ще работя по-малко. Повечето хора днес не работим от 8 до 17 ч., а гледаме да си свършим задачите, включително в държавния сектор. Познавам прокурор, който работи 24/7, защото като стане някакво убийство не може да каже „Сори, извън работно време съм“. Ами лекарите? Не познавам реално човек с работно време - дори един автомеханик остава да работи, за да си свърши работата. Ако се питаш откъде идват парите за ТЕЛК - ами от хората с 40-60 часова работна седмица. Не падат благата от небето!
Не знам какво заболяване имаш, каква инвалидност, но всеки човек навън има някаква болежка, а има и хора с много тежка физическа работа - на всеки е трудно с две думи, но всеки гледа да допринесе според своите възможности за обществото и семейството си. Не може цял живот да живееш на социални помощи - не само е унизително, но и перспектива нямаш - цял живот ще знаеш, че си зависим, че ще си беден. Остискай сега, за да живееш после по-добре. Няма работодател, който да не ви чуе работещите ако вие искате да си направите друго работно време, така че да покривате смените, но без да се увеличават разходите на работодателя, така че и от вас зависи работното време. Работодателят иска просто да му се покрият смените или да му се свърши работата. Той предлага едно работно време, но ако вие предложите по-добър график не е толкова тъп да ви откаже.
Отделно това са временни условия - ако остискаш сега ще имаш възможност да си търсиш друга работа или все някога работодателят ви ще назначи още хора, но ако сега напуснеш си знаеш, че те чакат не 4 г. безработица, а може би за винаги си откъсваш моста към нормален живот и следващите 20-30 г. вместо да си икономически активен, ще разчиташ на огризките, подхвърлени ти от не особено соцоалното ни общество.
Социализъм иначе няма да има у нас следващите 50 г. Забрави, че някога с държавните помощи в бедната ни страна ще можеш да живееш нормално, но и забрави, че светът навън ще се напасне към твоите нужди и претенции - навън има хиляди безработни хора, които биха работили 1 път седмично 12 часа при 40 часова работна седмица.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 504d8846f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Оплачи се, че работиш над 8 часа на ден, но извънредния труд не ти се заплаща. А
1 - "Tрето, не създавай проблеми при институции, защото дори да има нещо нередно глобата ще плати работодателя, най-често дори глоба няма, а някакво предписание, а ти ще си отрежеш всякакъв шанс за работа за в бъдеще" - Трети Март идва. Замисли се, защо го честваме и има ли смисъл да го правим.
Ако все пак не го измислиш, ще се радвам да имам работник като теб :)

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 2b210c93db
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   От 1 до 2
Виж, разликата между трудовото взаимоотношение и робството е в заплащането и в доброволността.
Извънреден е трудът над 40 часа седмично, но честно - ти в кой век живееш?
В 21 век не сме работници на поточни линиии повечето хора и не сме на полето, за да си засичаме работното време. Нашето трудово законодателство е от 50-те години на 20 век (КОМУНИЗЪМ) и е толкова абсурдно, че никой не го спазва и на практика трудово законодателство няма, защото не сме готови да се разделим с химерите от соца и да теглим чертата, въвеждайки нормални правила като в другите страни, плаващо работно време, почасова работа и така нататък.
Аз се радвам, че изобщо не съм по трудов договор, а по ДУК. Тоест управител съм, но дори за мен има някои странно абсурдни правила, на които мога само да се смея, а преди да назначим човек трябва да дам 20 лв., за да ми разпечата някаква глупава фирма 1 папка глупости, че уж проверявали светлините в офиса, топлината в офиса и такива глупости.
Това са теми от миналото столетие, а за трудовите книжки да не говорим. Днес имаме LED осветление, имаме централно парно отопление на газ или климатици, компютри, които всеки може да си взима и у дома - и там ли да дойде инспектор да ти проверява осветлението!

Ако да работиш 12 часа на ден 1 път в седмицата е „робство“, то хайде да си теглим всичките коршума.
Мъжът ми е мениджър в голяма руска компания и вчера му се събират по вашите глупави правила 20 часа работа - на арменския поп ли да се оплаче? Затова пък всеки петък си е освободил от задължения и често работи от вкъщи.
Най-добрата ми приятелка е „проста“ секретарка, но на много важен човек и непрекъснато ѝ звъни телефонът - тя ако си изчисли работното време... Лежали сме с нея на плажа и тя е уреждала делата на шефа си.
Ами хирурзите - представяте си да сте в операция и му свърши работното време - вдига си партакешите и отива в трудовата инспекция да се оплаква.
Шофьорите на ТИР, рейс, влакове, дори готвачи и сервитьори. Празнувате си сватбата да кажем и изведнъж им свършва работното време и си събират багажа или на строителен обект при авария - свършва им работното време и оставят тръбите да си текат до следващ ден.

Не става просто - днес всичко функционира просто, защото трудовото законодателство не се спазва и това е добре така.

Тази събота работих от 5:30 до 23 часа реално и бях спала 4 часа. Изобщо не съм си броила работните часове и не се чувствам роб, защото работата ми харесва и постигам целите, които съм си поставила, а накрая на месеца като си взема парите и премиите не мисля, че работодателят ми е роб, а ако не ми харесва ще си тръгна, но и аз очаквам навън да мога да разчитам на хората, които са на работа - полицаят примерно винаги е в готовност и извън работно време, лекарят, да работи местният магазин за храна, да има дежурни в сума ти дейности, но и наши партньори да са винаги на линия - обаждала съм се на доставчици в 22 часа примерно и те ми са се обаждали!

Старото ни трудово законодателство е на хартия и прави смисъл само за фабриките, заводите, големите фирми и предприятия и за физическия труд. Въпрос на време е да падне изцяло, защото не законите определят битието, а битието ни определя законите. Днес искаш да имаш ток, полиция, армия, лекари, хранителни магазини, транспорт, комуникации 24/7, а управителят на фирмата и собственикът да са 365 дни на разположение на данъчните, инспекции всякакви и на служители при нужда. Представяш си, че директорът на някоя фирма каже на НАП - сори, обади се в работно време или на служител - О, имаш еди какъв си проблем, не ме интересува, защото съм в почивка - ще подписа договорите като ми свърши отпуската и така нататък

Авторката работи един ден 12 часа, но пък другите дни е по 4-5 часа - ами какво лошо има в това не разбирам? Цункано си е това, но просто няма вече трудови навици и ѝ е трудно да приеме, че някой може да разполага с времето ѝ срещу заплащане, така както и не е осъзнала, че хората навън не работим от 8 до 17 часа с предписаните 4 паузи за кафе, обедни почивки и глупости. Дори в държавните институции не работят вече така - в общината, в ТР, дори в НАП не работят така и стоят докато има хора.
Или представете си някой министър или недай си боже примиерът си помислят, че имат работно време.
О, турската армия настъпва - „Сори, в извън работно време е!“

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 3679474250
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Моят съвет е да устискаш поне докато не си намериш др. работа. Аз съм работил по 14-15 дена без почивка по 11 часа на ден, но нямах избор. При теб поне се спазват 40-те часа седмично. Не се оплаквай понеже България е малка. Повечете рабодатели се знаят и познават, ако създадеш проблем на някой има голяма вероятност да не си намериш повече работа. А и има голяма вероятност да те уволни дисциплинарно, което в тр. книжка е голяма пречка.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 5ed247c32e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   От Авторката. На мен всъщност не ми е най-големия проблем работното време. А това, че ще се работи още един ден в повече, т. е. събота. Проблемът/недъгът или както искате го наричайте, заради който съм в неравностойно положение е свързан с краката. Градът ни е малък, но мястото, на което работя е на около 1. 5-2 км. от вкъщи. За другите това може да е просто неделна разходка, но за мен е ходене по мъките. Прибирам се по час и половина-два. Нямаме семейна кола, нито има градски транспорт. Още веднъж казвам: Не ми е най-големия проблем 12-те часа веднъж в седмицата, а това че още един ден ще се налага да изминавам по два километра до работа и обратно.

 
  ...


...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 2b210c93db
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Хм, ами поговори с работодателя си, защото хората не са Ванга, не могат да четат мисли - те са знаели за недъга ти преди да те назначат и имат социални облекчения, че са те назначили. Друг съвет от мен - не пишеш точно какъв ти е проблемът, но мислила ли си за колело. Има и електрически колелета, а освен това за такова разстояние не ти трябва кола, а може и с мотопед. Има ли възможност колега да те взима и връща от работа? Възможност за семейна кола?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 5ed247c32e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Проблемите са много - крака, всякакви стави, кръст, гръбначен стълб, а колело и мотопед - възможност нулева, отново поради заболяванята ми. Работата е там, че смените ни са така разбъркани и не съвпадаме да си ходим или отиваме на работа по едно и също време, в което са и хората с коли. Относно семейната кола, съпругът ми също е инвалид с доста заболявания. Няма проблеми с крайниците, но има заболяване на мозъка (*не е луд), което не му позволява да шофира. При мен нещата са още по-сложни. Трябва да закупим кола, да отделим още около 1000 лева за да се приспособи така, че да мога аз да я карам, нямам шофьорска книжка. Синовете ми са в София.
Само годините не съм си споменала досега. Ами да кажем 50 /- някоя друга година.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 2b210c93db
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Уф, тъпо, Авторке. Ще трябва да поговориш с работодателя си по темата, за да направи поне за теб изключение. Пак казвам, че работодателят е знаел за твоите проблеми преди да те назначи, не е чудовище - дори може сам да те кара поне 1 ден, защо не? Това не струва на повечето хора абсолютно нищо - 2 километра!

Можеш да ползваш помощно средство за ходене „ролатор“, като се движиш по банкета на улицата, защото по тротоар ще е трудно. Инвалидна количка? Има инвалидни колички вече с ел. захранване?
Като възраст си добре. Не си възрастна по съвременните стандарти - 65 г. вече гони пенсионната възраст. Би било действително жалко ако напуснеш работното си място, защото вярвам, че това ще е само началото - имаш 10 г. шанс да работиш.
Нека децата ти да проучат възможности за съвременно лечение, рехабилитация и обезболяващи, така както за теб, така и за съпруга ти, защото в тези сфери действително има напредък и НЗОК плаща доста неща вече.
Отделно нямате ли приятели, роднини, които 1 ден или чат-пат да те карат в едната посока поне?
Но пак си остава разговорът с работодателя. Кажи му как стоят при теб нещата. Аз примерно на твое място дири бих предложила 2 пъти да работя по 12 часа, но да имам свободни дни да кажа. не знам в каква сфера работиш, но примерно моя приятелка работи на бензиностанция и работи 12 часа, но почива често, но за смените ще трябва и с другите работещи да говориш - убедена съм, че и за тях е тъпо да нямат 2 почивни дни. Измислете нещо и в краен случай ти говори с работодателя - не яде хора!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 6976fa1d43
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Може така да си направите смените, че да са по-дълги, но после да имате няколко почивни дни. По тоя начин си спестявате времето за ходене от-до работа, както и бензин....
Щом се работи общо 40 часа седмично(ако това по закон е официалната работна седмица в БГ е ОК, защото например в УК е 37. 5часа, а във Франция 35 часа), значи всичко е точно от страна на работодателя ти и той не е в нарушение.... Извънредно щеше да е ако ви кара да работите над тези часове в събота(ако това не ти е по договор), а и ако не ви ги заплаща, а се прави на разсеян....
И аз мисля, че е добре да говориш с работодателя за това и какво те притеснява, а може пък и другите ти колеги да искат също да работят по подобен график и за тях също да е удобно това. Просто говори с тях...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker