Не се разбирам с колегите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Не се разбирам с колегите
преди: 8 години, 1 месец, прочетена 3606 пъти
Здравейте.
На сегашното ми работно място съм от малко повече от година. Работя в средно голяма компания. Отдела ни е непряко свързан с останалите, но въпреки това много важен за функционирането и работата на всички други. Отдела се ръководи от един "началник" и 1-2 по-"старши" служители, които се ползват с доверието му.
Въпросния началник е малко странен човек и до голяма степен зависи от настроението му как ще се държи с всички останали нисши хора в компанията. Лесно повишава тон и го раздава леко философ, но когато нещо не го дразни е окей и няма проблем. Още на интервюто ми направи впечатление, че обича да налага собственото си мнение и да не се съобразява с чуждото. Още не съм сигурен как се е издигнал толкова. Но с него проблем нямам де.
В отдела постъпих с амбициите на човек, който разбира от работата, и е отворен да се развива. И до голяма степен още твърдя, че съм по-напред от всички колеги от "новата вълна". Аз също съм част от тази вълна.
За жалост, точно старши колегите ми правят проблем и явно не ме харесват. Още от миналата година усетих абсолютно нежелание от тяхна страна да ми помогна да се адаптирам в работата. В отдела ни има абсолютни шматки, които работят много нехайно, но само на мен грешките ми бяха изтъквани по много неприятен начин. С времето аз свикнах, вадих си някакви поуки и изчистих работата си от такива дребни детайли. Е, винаги човек може да пропусне нещо, но вече гледам да съм много стриктен.
Да напиша и няколко думи за другите колеги, с които уж сме на едно ниво. Добри момчета са, по мое мнение някои от тях не вникват напълно в нещата с които се занимаваме. Аз с това проблем нямам, от самото начало се стремя да съм колегиален и коректен с тях и когато мога им помагам.
Да се върна към същината - от няколко месеца забелязах че един от колегите ми вече още по-явно се заяжда с мен. Тъй като аз винаги уважавам по-можещите от мен, не му отвърнах остро, а просто продължих с доза непукизъм. За жалост по една или друга причина попаднах на негова кореспонденция с един друг колега, с който са много близки. Оказа се че когато обсъждат някой от работещите в отдела, този някой съм аз. И под обсъждат имам предвид доста презрителни думи. Според старши колегата ми аз съм се скатавал от работа. Честно казано той на мен не ми е началник. Когато ми се нареди от пряк ръководител аз веднага правя нещо. Пък не смятам, че ако съм се скатавал от общата работа някой ще ме търпи вече над година.
Покрай него ме изолират от групата за обяд, така че в повечето случаи се храня сам. Убеден съм че и дори и тогава пак в някои моменти съм одумван.
Същият този колега ме намирал за странен, квото и да значи това по неговите разбирания. Изобщо, говорят се долни, и гадни неща. Бил съм единкакъв си, правил съм едиквоси и тн. Върха беше като разбрах, че едва ли не са искали да си правят майтап като ми свалят гумите на новата кола. Аз съм много широкоскроен човек. Държа на бъзик, и много се бъзикам. Но всичко вече ми идва в повече. Зад гърба ми се говорят глупости, в мое присъствие чувам още недоизказани глупости. Не мога да се защитя, защото не искам да създавам напрежение. Не мога да се оплача на ръководителя ни, защото за него старши колегите са много по-важни и той единствено тях слуша. Лесно мога да изтърпя всичко, но не това е начина на работа за мен. Винаги съм смятал, че в службата трябва да се слага професионализма на първо място, но тук се сблъсквам с абсолютно лични нападки.
Пак казвам, лесно мога да драсна клечката и да направя страхотен скандал, но накрая единственият губещ ще съм аз.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 1 месец
hash: 097ab0b3b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Колегите ти са само нашенци от Сливен. По-долни хора от тях няма на планетата. Направи някаква тънка интрига между тях, за да се хванат за гушите и после се престори на техен приятел. Постъпи гадно и долно и ще видиш как ще започнат да те уважават. В България е така, трябва да си отрепка с отрепките и ще видиш, че всичко ще е оки доки. Ако можеш после се възползвай от всяка ситуация и ги закопай колкото си можеш повече. Успех и късмет!!!

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: e1b6a02ff2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   като те слушам работиш аутсорсинг някъде по бизнес парка. няма оправия, майна. там е като в училище. глутницата те е надушила. ако работата си струва, тогава търпи. ако не, гледай да се квалифицираш малко и си намери истинска работа.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: a9f09aa992
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Завист пич, BG завист просто. Така като те чета явно си свестен човек и съвестно си вършиш работата, а те явно не го умеят или просто не искат.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 38ec2aa530
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Този, който работи здраво - него го изкарват най-мързеливия! И в други фирми е така. Нападат теб, за да спечелят доверието на старшите, които са като тях и затова тези млади, които те одумват са удобни. По-добре се махай - защото скоро може да ти се прииска да се саморазправиш с някой. За съжаление е масово това явление, когато са се издигнали едни хора, дето имат доверие на двама-трима, а те си харесват само лика-прилика с тях.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 88c125d135
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Напусни. Щом веднъж е тръгнало така, връщане назад няма.

 
  ...


...
преди: 8 години, 1 месец
hash: f80801d97a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Определено имаш проблем, но проблемът на хора като теб обикновено е в тях самите.
Като работодател мога да ти гарантирам, че който плаща пари за заплати и осигуровки, той много внимава кой как си върши работата. Не е твоя задача и отговорност да преценяваш кой как си върши работата, а на твоите шефове.
Също си нает за една определена работа, задача - не за да вършиш работата на другите или да им помагаш. Когато работиш в тим или по проект е ОК, но не и по принцип. Гледай си твоите задачи и чисти грешки!
Дори да си мислиш, че си по-по-най, гледай да не го показваш към шефовете си, защото това е огромна стратегическа грешка. Всеки човек има някакви силни страни, но така и слаби страни. Нормално е в нещо да превъзхождаш шефа си като знание и способности, НО тежко и горко ти ако това ти мнение го покажеш и в реалност. Можеш да съветваш и да даваш идеи, но си има причини един шеф да е шеф и ти да не си шеф - той взима решенията, носи отговорности и за грешки. Не е твоя задача да се налагаш. Понякога на младия човек просто липсва опит, но и информация за цялата картина, за дялото положение на фирмата и за връзката между отделните задачи. Понякога дори нарочно могат да се правят загуби в една сфера, за да се преследва някаква по-важна цел - примерно да сисипеш конкурент с дъмпингови цени. Понякога грешката е правилна!
Затова не бързай да се заяждаш с шефовете си и да подлагаш техните решения на съмнение, защото ще свършиш зле - където и да отидеш ти няма да направиш карира. Не можеш просто да управляваш преди да си се научил да следваш заповеди.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 40a979deb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   №6, ако всички на ръководни длъжности са там, защото са можещи и кадърни... Реалността в България като тръгнеш от държавна работа и стигнеш до големи частни компании отразява съвсем други неща за шефовете. Изключително малко хора стават за тази работа, това е истината!

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: f80801d97a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   н 7, съгласна съм с теб, но шефът си е шеф. Трябва да се съборазяваме с тази йерархия, защото каквито и качества да има (или няма), той е човекът, който взима решенията и носи отговорностите. Нека оставим настрана държавния сектор, защото там правилата са ясни - връзки и мазане, но в частния сектор често шефът е и собственик и носи на 100% риска от действията на подчинените си. Дори да не е прав понякога, просто може да не иска да рискува в този момент или да има информация, която е отвъд вашата - предложения ДА, но спорове и противоречене НЕ.

Какво да ви кажа - повечето служители не виждате по-далеч от носа си. У нас е изключително трудно - да не кажа почти невъзможно - да си назначи човек качествен персонал. Дори да има 1-2ма човека, те носят останалите - просто качествени хора няма. В нашата фирма имаме този проблем и има хора с двойни заплати на останалите, но това са точно тези малцина качествени.
Говоря за квалифицирани хора, за хора, които работят здраво и изпълнително.
Вчера мой колега, който управлява хотели на морето, а зимата в ски курорт е уволнил целия персонал - почнал е от управителката, през администрация и рецепцията, та чак до готвачите - абсолютно всички и причината е ясна - лоши резултати, не държат на работа, не изпълняват, недоволни клиенти, провали, но законодателството у нас е също старо и не ти дава възможност просто така да уволниш, за да дадеш шанс на качествени хора, а той е трябвало с месеци да тормози хората като им налага глоби, не им плаща редовно или намаля заплати и часове, за да си отидат сами.
Гаден подход, но ако почнат работодателите да вършат такива неща с вас знаете какво се случва. Пари иначе в момента има - не се бавят и намалят заплатите заради липса на пари. Дори има прекалено много кеш.
Ще се учудите, но масово някои хора по морето си внасят персонал от нашите бесарабски българи и говоря тук като управители или мениджъри на средно ниво. Въпрос на време е да възложат управлението на невървящите си хотели на професионални мениджърски екипи от запада като от TUI да кажем и тогава ще пропищи персонала на истинско натоварване по западен модел.

Липсват у нас качествени кадри в управлението, но това е само черешката на тортата. Хайде да си кажем истината - 60% от хората в активна възраст (над 35-40 г) са белязани от комунистическите разбирания и гледат да се скътаят, да откраднат дори, фалшифицират болнични и какви ли не може да се разчита на тях - вечно недоволни, вечно гледащи да минат метър. Другите 40% пък нямат нито опит, нито
нужната квалификация. Така имаш често микс от напълно повредени хора, но с опит и квалификация и млади хора без опит и квалификация, с хъс, но напълно объркани, без трудови навици често и готови да напускат за най-малкото - нещо като Авторката.

Като цяло производителността на труда у нас е много ниска не само заради липсата на машини и процеси, а заради липсата на квалификация, но и заради липсата на устойчивост на натоварване. Претенциите са големи, но за да дадеш 600 лв. НЕТНА заплата на някого, той трябва да ти е изкарал 1800 лв., за да си на 0 или малка печалба - защото другите пари покриват данъци, осигуровки, разходите по работното място, други данъци, амортизации....скътаваниците...
Смятайте защо заплатите са толкова ниски у нас.
Да, има много бизнеси, кито просто не създават сами по себе си добавена стойност, но като цяло проблемът е в ниското качество на служителите, включително на управленчески позиции, но това не значи, че не трябва да се съобразява човек с реда, йерархията във фирмата.
Проблемът е в образователната система, която не искаме да реформираме, но и в трудовия морал или липсата на такъв, така както и в трудовото законодателство, кото прави уволнението, но и назначението много трудно и бюрократично ако искаш да си изряден. Има цели фирми, които нищо друго не правят освен да печатат документи по закон от 50те години от миналия век - около 20 листа на ново място, които да разписваш с абсурдни неща на тях. Ако искаш пък да уволниш, за да назначиш човек с качества си принуден да гониш с тормоз човека, за да си тръгне сам, защото е почти невъзможно да уволниш някого просто, защото не се справя с работата си.

С високи заплати дори не се решава проблема -един некачествен човек можеш да го позлатиш, пак е некачетсвен. Ние плащаме направо двойно на доказалите се, за да ги задържим. Пробвали сме обаче с много високи заплати да привлечем качествени хора, но не се получава, защото те не са безработни на първо време и с първоначално високи заплати си привлекахме само хора с големи претенции, но без покритие.
Примерно ние имаме двама човека-специалисти, които сме взели „под наем“ едва ли не с 300 зора от колеги, които в момента нямат проект. Единият човек работи на 2 места, другият непрекъснато получава предложения и заплатите са им толкова високи, че не можем да надцакаме досегашните им работодатели, а само на добра воля да ги вземем за 2-3 месеца да си завършим работата. Говоря за заплати от 5000 лв. и нагоре за хора-среднисти в областта на строителството. Можем да предложим 6000 лв. да кажем, но те са толкова ценни, че сегашните им работодатели ще ни надцакат, а и ще си развалим отношенията.
Плащаме и по-високи заплати от това и то и като имаше криза в бранша, просто защото няма специалисти или ако има не са готови да работят. Искан ми е 400 лв. ДНЕВЕН надник и то в най-голямата криза от конструктор. Отчаянието е огромно и да знаете - има хора, които плащат тези пари. Смятайте колко са ценни кадрите - и не говоря за дипломирани хора тук, а за хора, които са се доказали в областта си. Хора с дипломи с лопати да ги ринеш от всяка област, но хора да ти свършат работа просто няма

Решението е ясно - реформа в образование и трудово законодателство. Закриване на 50% от университетите или поне местата в тях и концентриране върху практическата форма на обучение - практики, а в професионалните гимназии да има връзка между работодатели и училище, поне 1-2 години чиста практика преди да придобие човек професия. Само така стават нещата, но така също възможност с изпити да защитиш професия, защото навън има и много хора, които упражняват професии без да имат дипломи за това.
За висшето образование да не говорим. За мен масовото учене на висше от хора, които просто не са за висше е просто изкуствено намаляване на безработицат - не придобиват обаче хората професия и квалификация в университетите по паланките със съмнителна легитимност, но претенциите до небето. Като висшисти искат двойна и тройна заплата, но реално нямат нито професия, нито стаж, нито способности, нито трудови навици и кръгът се затваря - ниска производителност, ниски заплати и висока безработица.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 148dcf33e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Важното е да се разбираш с шефа.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 9489397b72
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Щом казваш, че лесно ще изтърпиш това е добре. На мен ми става все по-трудно и все по-трудно и не знам дали няма да пребия някой. Даже оня ден си мислех дали не мога да осъдя някой колега за това, че ме обижда и ме стресира. Някой някъде беше писал, че е " непрофесионализъм да се ядосваш на когото и да било, а по-скоро да им отвръщаш с майтап". Прав е човека, но е много трудно да се постигне :). Истината е, че работата е една битка за оцеляване. И както е казал Беар Грилс: " В битката за оцеляване няма място за емоции"

 
  ...

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 9489397b72
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Номер 8: те за това работодателите казват: подай си молбата, ане да те накарат да напуснеш като не ти плащат. Това е грубо

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 6c490ff1c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До коментар номер 8:ти като човек, който е шеф, как би реагирал, ако някой служител ти каже, че напуска следващия ден? Предизвестието е, за да може работника/рабодателя да си намери друга работа/служител. Като искаш качествени служители, инвестирай в обучението им. Фирмата ти може да задържа хората чрез периодично обучение и повишаване на квалификацията на служителите им. Може да въведе стажански програми, които да дават шанс на стажантите да трупат трудов опит, на добре представилите се стажанти може да се предлага трудов договор. Лесно могат да се отсеят качествените кандидати чрез разговор или изпит за проверка на знанията им. Най-глупавото нещо е човек да не се допитва до служителите си. Все пак служителите извършват работата и те най-добре знаят кое би било полезно и ефективно, за да я вършат. Например-преди 5-6г. (още бях студент) работих в едно заведение за бързо хранене. Управителят беше един господин, който въобще не обръщаше внимание на служителите си. Затваряше се в офиса и не излизаше от там. Аз бях в кухнята и всекидневно се налагаше да режа поне по 4-5кг. краставици и 10-15кг домати на ръка, което отнемаше поне по 1/2-1 час. Отидох и го попитах дали не може да купим ренде за тази дейност, отговора беше-"не ме занимавай с глупости, имаш нож". Аз не исках да се разправям с него и си казах ок, щом така ми каза ще ги режа с ножа. След няколко месеца го махнаха и назначиха др. управител, той беше доста по-разговорлив. Отидох пак с молбата за ренде и той я одобри. След като се купи рендето времето за рязане намаля драстично, с което се увеличиха продажбите(не се налагаше забавянето на поръчки за дорязване на нужните зеленчуци, това доведе до намаляване на опашките пред заведението, по-бързото обслужване, съответно повече поръчки и повече доволни клиенти). А за това, че хората с висше имат претенции, еми нормално е. Аз съм учил (и все още уча) 6, 5г., имам отлична диплома, не съм пропускал лекция/упражнение, а и съм работил през всичкото това време, така че искам да започна работа по специалността си. Може и на най-ниската позиция(защото съм съгласен, че ми липсва трудов стаж по специалността ми) да започна, стига да не бъда изолиран там и да ми се представи някакъв план за кариерно развитие. В момента работя в БАН именно, за да натрупам някакъв стаж (за заплата няма да казвам колко взимам), но със сигурност искам да се развивам, а и да бъда самостоятелен...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 28 дни
hash: 1d08626366
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Здрасти номер8.
Добре щеше да бъде да изтъкнеш, че много от добрите кадри просто са избрали да не са нечии кадри, а да работят на свободна практика. Или толкова те е яд на такива, че чак не смееш да го казваш гласно, за да не вземат да се надъхат и други хора да вземат пример.

Аз например имах нужда от основен ремонт, но не наех строителна фирма, а едни хора, които ми ги препоръча моя приятелка - 2 момчета и двама по - възрастни мъже, които са майстори, работещи за себе си. А тази моя приятелка й ги беше препоръчал нейн познат. На нея пък тези майстори й вдигнаха цял етаж ОТ-ДО.
Та мисълта ми е, че има такива хора, които си работят за себе си, работят добре, изграждат си име и всеки ги търси, защото на клиентите им излиза по - изгодно, а работата пак е идеално свършена - все пак хората си пазят името.
И това е просто един малък пример.

Е да, разбира се има и измамници, защото знам, че някой ще се разписка за това в защита на фирмите, но къде ли няма.

Все повече хора осъзнават, че е по - добре да работят на свободна практика, защото на практика се оказва, че шефовете са просто едни посредници, а да не говорим пък за мениджирите.

 
  ...
преди: 8 години, 23 дни
hash: 5889d49211
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Хахах, по морето се оплаквали, че нямало кадри. Ми как да има, като всички търсят студенти без всякакъв стаж, за да им плащат възможно най-малко. Осигуряват ги на 4 часа и на минимума, и после пискат, че не били подготвени. За рецепциите искат минимум 2 езика, даже и три, висше образование и момичетата седят прави по 12 часа. Всичко това за 800 лева. Естествено, пак те осигуряват на минимума и ако не дай Боже се наложи да излезеш някакъв по-дълъг болничен, направо си умрял гладен. Освен това работата е сезонна и през зимата трябва да търсиш други алтернативи. Никой луд няма да работи при тези условия в дългосрочен план. Колкото до образованието, вярно, че е некачествено, но пък специално българският работодател изобщо не обича да инвестира в персонал. На никого не му пречи да вдигне телефона и да си уговори среща с директор на гимназия или декан на факултет, който само да го свърже със съответните ученици или студенти. Само, че никой не иска да дава пари за курсове, да инвестира в обучение и да задържи някой за дълго. Най-добре е да се работи без договор, без осигуровки и за минимум заплащане. Между другото, за пръв път чувам, че заплатите трябвало да покриват амортизациите и данъците!!!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker