Въпрос към IT специалистите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Въпрос към IT специалистите
преди: 8 години, 1 месец, прочетена 2881 пъти
Здравейте, обръщам се към хората който работят като програмисти и имат познания и опит в тази професия. С висше образование съм, хуманитарна специалност, но искам да изкарам едни курс по програмно осигуряване и да се преквалифицирам на програмист. Но имам следния проблем, носия очила, имам астигматизъм и бързо ми се уморяват очите като работя с компютър, а на програмиста компютъра е предмата на работа, не знам колко е обикновено реалното работното време на един програмист, 6, 8 часа дневно. Другия проблем е математиката, в програмирането има алгоритми, а, аз нямам техническо образование и технически познания, което предполагам е проблем, трябва да си добър с алгебрата и геометрията. Какво ви е мнението по въпроса, да се захващам ли въобще с програмиране?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 1 месец
hash: f30cbf4e6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, аз съм с икономическо образование и също се преквалифицирах. Първо обаче искам да ти кажа, че не е лесно. Много хора си мислят - изкарваш три месеца курс, в който отделяш четири часа седмично и почваш на 3000 лв. заплата. Аз лично отделих година и половина, като през това време отделях по 8-10 часа дневно, в които учех. Напуснах работата си, за да се концентрирам над това. Ако не можеш да си позволиш толкова време и учиш по 3-4 часа дневно, ще ти трябват около три години, за да станеш добър. Аз за това време стигнах знания за ниво джуниър девелопър в добра фирма. Може и по-малко време да отделиш, но тогава знанията ти ще са за стартово ниво стажант. Сега на въпросите:
1. Стандартният работен ден на програмиста е осем часа, но може да се налага овъртайм. Отделно в тази сфера трябва цял живот да учиш и да се развиваш, така че си брой още час-два дневно за упражнения. Има очила, които помагат да не ти се натоварват очите. Най-добе се консултирай с лекар за повече информация.
2. Тежка математика трябва само на някои програмисти. На много от тях не им е необходима. Аз например не съм учил в университета висша математика. Имам знания от училище. Така че особено за уеб приложения можеш да минеш и с математика на начално ниво. Познавам много добри програмисти, които са много боси в математиката. Просто трябва да си намериш своя клон в програмирането.
Накрая и няколко думи за това как да тръгнеш да се преквалифицираш. По принцип ФМИ на СУ е най-доброто място, но там се учи четири години, а ти щом имаш едно висше, сигурно си над 25, тоест това ще ти коства много време. Отделно там се набляга доста на математиката. В твоя случай добър вариант са академии като СофтУни, Телерик, Хак България. Обучението в тях е по-практически насочено. Аз лично завърших СофтУни. Дават ти добра подготовка, ако учиш. Но при всички положения, трябват много усилия, за да станеш добър. Обаче си струва, работа има. Гладен няма да останеш. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 973e76e0f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ти- не.

Аз имам високо късогледство и астигматизъм и работе поне по 8 часа на ден пред компютъра. Но аз така ксъм си решила. Започнала съм през СМГ, ТУ-София, докторантура в чужбина и оттогава работя все в ИТ (научно-изследователска работа в академичните среди и приложна във фирми) си обичам работата (решила съм го 12 годишна! )

И тя не е за всеки! Как ви блазнят парите, а? Да, обаче те се израрвам с ГОДИНИ труд и квалификация НОН-СТОП! Никога не спираш да учиш, защото всичко се променя бързо!

Аз имам над 20 години стаж и преди това години образование, а ти си мислиш, че с един курс и хоп-готово! Да, ама не!

Ж41

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 524805a826
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   нямаш грижи. като гледам как при нас как има "програмисти" с един курс от половин година. после защо нищо не работи и трябва да седя до три часа на работа.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: fe3c02058b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Програмистите работят много приятел.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 434da19a9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   При програмистите работата е 8-10 часа (винаги остава по нещо несвършено в работно време, което шефовете все искат спешно, гонят се срокове и т. н. ), и след това още поне 2-4 часа за да си в крак с новите технологии, да понаучиш нещо, което ще ти трябва за следващия проект. Изобщо - занимавки :)
Като сложиш и малко време да прегледаш новините и да се позабавляваш малко с компа, и то си минало цялото време, през което си буден.

 
  ...


...
преди: 8 години, 1 месец
hash: c80e44d8b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Здравей ще отговоря на въпроса си с личния си опит.
1. Работното ми време е 8 часа, но това не значи, че съм 8 часа пред компютъра. Лично моя работодател не ми стои на главата да ме следи, но проект мениджъра даже ми се кара ако на всеки час не си правя по 10 мин почивка на очите.
2. В програмирането ти трябва математика ако правиш игри. 90% от обявите са свързани с web апликации в които има елементарна математика. По - голямата част си е чиста логика. Аз също съм много зле с математиката макар и да имам техническо образование.

Моето мнение е да си харесаш някоя академия и да се запишеш. Въведителните курсове в програмирането са изцяло математически насочени, но това да не те плаши. По - нататък както казах нещата стават по - логически ориентирани. За година упорит труд все ще си намериш работа в сферата.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 1541123126
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   На всеки 45 минути зверене в екрана - 15 минути зяпане през прозореца, така препоръчват изследванията ;-)

Математиката (училищната) дава разликата м/у максимум посредствен програмист и добър такъв. От друга страна, разновидности много. Уеб програмирането/front-end няма кой знае какви предварителни изисквания. За всичко останало алгоритми са необходими (може и с това да се разминеш, примерно при някъкъв бизнес софтуер). В общи линия са достатъчни знания по комбинаторика (дори училищна) и дискретна математика (имаше добър университетски учебник на Манев). Теория на вероятности и статистика пък предстои да стават все по-голямо предимство. Алгебра е нужна, ако се занимаваш с по-абстрактни неща от рода на функционални езици, базирани на теория на категориите. Геометрия - ако се занимаваш с графика.

Та зависи какво те влече. Имай предвид, че началото е особено важно, до голяма степен ще определи по-нататъшното развитие и ако се хвърлиш в уеб, трудно ще можеш да се пренасочиш към по-дълбоки води. Зареди се с търпение, още повече ако се прицелиш в дълбокото. Програмиране се усвоява с години и без да спираш да учиш. Маркетингът за 2-3 курса и 1-2 години са кьор фишек.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: b012dc8e6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Здравейте, аз съм автора на статията, благодаря на всички за отговорите!

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 37e9302f50
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Най-ангажиращото в тази професия е, че постоянно изникват нови технологии и ти трябва да си в крак с тях. Не ги ли следиш, цената ти пада.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: f30cbf4e6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 1 съм до номер 2:
Моите уважения към знанията и опита ти като специалист, но изказванията ти не ти правят чест като човек. Вместо да насърчаваш млади (и не толкова) хора, които проявяват интерес към професията, ти гледаш да ги откажеш. Наречи ме идеалист, но според мен едно от най-ценните качества на добрия професионалист е да може да предава знанията си. Или поне ентусиазма си.
Как реши, че момчето не може да се преквалифицира? Познаваш ли го? Видял съм, че честно хората, които са напред в дадена област, се възгордяват и решават, че всички останали са идиоти. Разбира се, човек, който започва на 28 е с десет години назад, от този, който почва на 18. Но това не значи, че не може да се справи. И не - не е необходимо всеки програмист да има елитно образование, докторантура и т. н. Разбира се, тези ти знания те правят по-ценен специалист, имаш повече възможности за по-отговорни и високи позиции. Но за всеки има място под слънцето. Смяташ ли, че на човек му трябва доцентура, за да пише CSS и JS? Вярно, няма да му плащат колкото на теб, но и за това трябват хора. Елементарна икономическа култура ти трябва, за да го разбереш. Аз на 29 изкарах година и половина интензивно обучение в СофтУни и ме взеха на работа в една от най-добрите фирми в София с една от най-големите стартови заплати. Да, колегите ми от ФМИ имат повече знания от мен, но съм им благодарен, че ме приеха и ми помагат да се уча и да ги настигна. Добре, че не са като теб... Познавам и хора на по 45, които се преквалифицираха и станаха прилични програмисти. И в други сфери е така. В 21 век човек трябва да е гъвкав и да може да сменя професията си. И не виждам нищо лошо човек да го блазнят парите - живеем в материален свят, независимо дали ни харесва или не. Аз идеали не мога да ям.
Авторе, изкарай един начален курс и виж дали ти е интересно. Ако те кефи - давай смело. В момента работа за програмисти колкото искаш. Ако си сериозен, ще успееш да се реализираш.

 
  ...

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 973e76e0f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   От номер 2, към номер 1.

"Как реши, че момчето не може да се преквалифицира? Познаваш ли го? "
1. Той САМ написа, че не го бива в математиката. Повече не ми е нужно да зная.
2. Със един курс и гений няма да се справи! Ако учи с години- да, разбира се! Но той не говори за години.

" Смяташ ли, че на човек му трябва доцентура, за да пише CSS и JS? "
1. Дума доцентура- няма. Има докторантура.
2. Не, не мисля така и никъде не съм го твърдяла. Защо изкривяваш/ слагаш ми думи, които не съм казала?

Ж41

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: c6e4a27713
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, нищо лично, но доцентура има, означава да покриеш изискванията за доцент, след като си станал доктор :-)
с останалото съм общо взето, съгласна, макар че доста фирми при липсата на кадри вземат хора с курс и се опитват да ги научат как се работи. доколко успяват, вече е друга тема... да му мислят менторите им...
дали авторът може или не, ние няма как да преценим. по принцип може да се постигне, ако седне и освен курса, работи здраво и учи нещата. дали конкретно той може, няма как да разберем, защото от всяко дърво свирка не става, както знаем всички.
Ж44

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: f30cbf4e6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Номер 1 и 10 към номер 2:
"Повече не ми е нужно да зная... " - тези думи звучат странно от човек, който се занимава с високи технологии и научна дейност. В какъвто и да било контекст. Относно математиката - аз също не съм учил висша математика в университета, каквото знам, го знам от училище. Но въпреки мнението ти, пазарът показа друго. За какво му е на един фронтендър тежка математика? Карал съм курсове по JS, Angular, HTML и CSS - ами там математика няма почти. А един за фронтендъри има доста работа. При бекенда на уеб приложенията също се ползва тук таме математика на елементарно ниво, която е лесно човек да я разбере. Виж, за 3D графика и тежки алгоритми си трябва доста стабилна математика. Но кой е казал, че всеки ще пише 3D графика? Познавам самоуки програмисти - и уебаджии, и ембедед, които са са доста търсени и добре платени. Вярно е, че математиката развива мисленето, но далеч не е единственият начин това да се случи.
С курс от три месеца ясно, че няма да стане програмист. Ако е много добър, най-много до стажант да стигне. Макар че с този глад може като нищо да го вземат някъде и да си го обучат. Но има курсове като на Телерик и СофтУни от година-година и половина. Доста интензивни и тежки като материя. И въпреки негативното мнение сред голяма част от пуританите в програмирането, човек има много какво да научи при добро желание и старание. Друга тема е, че 90% от студентите се отказват преди края и не вземат това, което школата им дава. Така че момчето има всички шансове, ако му харесва и е готов да вложи време и усилия.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 37ab7ca22f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Програмистите не са "wannabe" -та. А ти си такъв. Самото споменаване на думата "висше образование" в контекста на програмирането те издава що за човек си. Колкото и да ми е неприятно да го кажа първата част на Но2 е вярна.

Въобще, аман от сульо и пульо дето чували, че програмистите земали 3000лв заплата и след блестящата си кариера в НСА тръгнали да учат код.
Да, ще станеш програмист, с много зор и учене и нито ще ти носи удоволствие, нито ще се издигнеш кой знае колко, пак поради първата причина. Щото ако ти носеше удоволствие нямаше да питаш тук, а отдавна щеше да си джуниър. Хора като теб не стигат по-далеч от 1500лв след 5 год стаж. Една сервитьорка в сл. бряг зема 2000-2500лв на месец.
----
Намери нещо в което си добър, и което ти носи кеф като го правиш. Към което си любознателен. Обикновено това е хобито на човек. И стига си си прахосвал времето с други неща.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 59f0c59f0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   12, нищо лично, но НЯМА дума "доцентура" на български език (на руски има, но ние не говорим руски, нали!?? ! )

Да не говорим, че е отживелица, и че на Запад, такова нещо изобщо няма!

Ж41

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 59f0c59f0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   "С курс от три месеца ясно, че няма да стане програмист. Ако е много добър, най-много до стажант да стигне. Макар че с този глад може като нищо да го вземат някъде и да си го обучат. Но има курсове като на Телерик и СофтУни от година-година и половина. Доста интензивни и тежки като материя. "

Уж спориш с мен, пък накрая.... казваш същото! Цитирах те за доказателство, прочети се сам/а...
Научните работници мислят логично и от малко налична инфомация!

Ж41

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: f30cbf4e6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Номер 1 и 10 съм:
Номер 14, не забравяй, че хората се променят. Аз например в гимназията бях убеден, че съм алергичен към компютри, поради една или друга причина. През пролетта на 2014 случайно ми попадна една книжка за програмиране, взех да чета и изненада... то се оказа супер зарибявка. Запусах начален курс по програмиране, след като го изкарах, напуснах работата си и инвестирах всичките си спестявания в това да уча година и половина. А старата ми работа не беше зле платена. Ако ти кажа, че това е смисълът на живота ми, че лягам и ставам с кода, ще те излъжа. Извън работа отделям 4-5 часа седмично вече за учене. Но ми е по-приятно от всичко, което съм правил досега. А относно парите - нека пазарът да реши. Аз имах късмет и започнах на първа заплата, повече, от споменатата от теб сума. Относно висшето, ясно е, че образованието на автора не е релевантно. Иначе познавам добри програмисти и с, и без висше техническо образование. Има различни пътища към успеха. Едва ли ще стигна нивото на хората, които живеят с компютъра си и програмират от 12-годишни. Но и за мен има място под слънцето и мога да дам своя принос в разработката на софтуер. И да получа адекватно възнаграждение.
Относно хобито и това, което ти доставя удоволствие - пак е до момента. Човешката личност не е статична величина. Едно време ми беше мечта да съм професионален покер играч. Постигнах го и след две години ми писна.
До номер 2 - ясно е, че сме на едно мнение относно сроковете, за които човек може да се изучи или не може да се изучи. Но никъде не вижда ми авторът да си поставя срок от три месеца. Както виждаш и в първия си пост го съветвам да задели една-две години поне за обучение.
Просто ми е чудно как от няколко изречения си вадите изводи за човек, когото не познавате. Нека опита момчето. Ясно е, че няма как да е конкуренция на хора с вашите знания и опит. В 21 век сме, професии изчезват и се появяват постоянно. Човек трябва да е гъвкав и да умее да се преквалифицира. Аз лично много се кефя на хора, които опитвт нещо ново, вместо само да хленчат, че "няма работа". Успех, пич! Опитай, струва си.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 9e5713ee1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   н. 15, има дума "доцентура" и на български език! За справка: http://rechnik.info/доцентура

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker