Юрист или адвокат - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Юрист или адвокат
преди: 8 години, 1 месец, прочетена 7490 пъти
За работещите в тази сфера е известно, че прависти бол в България, и продължават да бълват 9 университета.
Все пак искам да задам въпрос към препатилите в търсене на работа завършили юристи - за юристи или за адвокати се намира работа все пак. Има ли смисъл да се държи изпита за адвокати, ако после няма реализация, говоря за хора които нямат връзки за да започнат първоначално в адвокатска кантора преди да натрупат опит.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 1 месец
hash: 21167ecd83
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Юрист е по-добре. Бившия ми приятел работи като юрист и е много доволен. Но също важно е и да си в голям град като София, а не в някое малко градче, където няма развитие.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 09aaf656da
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

2.   Естествено, че да си адвокат е по-добре. Юрист (предполагам, че авторът има предвид юрисконсулт) е човек на заплата, докато в някои дни едни добър адвокат може да изкара тази заплата за няколко часа. Адвокатската работа е по-натоварена и разнообразна. И все пак, има разлика дали си адвокат в Павликени или юрисконсулт на някое голямо търговско дружество в София. В Павликени адвокатът надали изкарва и 800 лв. месечно, а юрисконсултът в София може да получава около 2000. Всичко зависи от много фактори, а и познавам доста хора, които не станаха адвокати, защото не успяха да вземат изпита.
Сигурно вече стана ясно, но съм адвокат. :) И понеже практикувам само от няколко години, т. е. сравнително скоро завърших, имам наблюдения, че юрисконсултите на много места са със заплати от около 600 лв. и чакат от родителите си пари в края на месеца, за да си вържат бюджета (говорим за София). От моя випуск завършихме около 400 души и много от тях дори до юрисконсултско място в община не можаха да се доредят, пък тези, които родиха веднага след завършването са си направо трайно безработни.
Всичко в живота е резултат от серия от избори и зависи какви цели си си поставил. Ако целта ти е да стоиш някъде на заплата цял живот, ок, стани юрисконсулт. Но ако искаш да имаш шанс в някой хубав слънчев ден да си купиш жилище, което да не изплащаш с уж голямата си заплата в продължение на 20 г., по-добре се опитай да станеш адвокат, там имаш по-голям шанс да постигнеш висок доход. Вярно, не става бързо, но за сметка на това когато направиш име, клиентите сами идват при теб и са готови да платят високи суми. Само че да работиш с хора и никой да не ти гарантира стабилен доход не е за всеки. В един месец можеш да изкараш 20 000, в друг - 200 лв., и това е част от риска. Въпрос на личен избор. Мнението ми стана ясно.
PS: Работа никога не съм започвала с връзки. Тези с връзките, ако не ги бива, приключват на някаква работа със символична заплата. Реално никой няма да ти дава един тон пари за нула свършена работа (говорим за качествено свършена такава).

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: b5cd4c98cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

3.   От автора към №2 Тъй като сайта е анонимен, ще може ли да ми кажете, Вие в кантора ли работите или самостоятелно? И ако е самостоятелно, как започнахте в началото, необходимо ли е преди самостоятелната работа да се работи в кантора докато се набере опит?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 951bd6602e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Ако нямаш връзки няма пари и в двете неща. Разбирам те. Номер 2 обаче не е разбрал. Едва ли имаш предвид юрисконсулт, а юрист в кантора, който върши адвокатска работа, но не се явява по дела. Честно казано ако нямаш връзки едва ли можеш да направиш самостоятелна кантора. Пълно е с адвокати вече. Това, че имаш изпита за адвокати не ти дава предимство пред другите кандидати за работното място. Има достатъчно и с този изпит, освен това... ами той се изкарва като го нямаш. По-добри мисли за преспециализация вместо в каква сфера в правото да се насочиш. За съжаление бългавено на безброй кадри всяка година е обезличило напълно тази професия. Няма значение колко знаеш, например. Работодателите знаят, че нямаш възможност да работиш, но имаш някакви си там мечти за голямо бъдеще в правото и те принуждават да работиш за малко пари. АКо ти не се съгласиш... ми, ок, има още няколко хиляди (поне) в твоето състояние. Не си незаменим специалист дори да имаш няколко години стаж и кой знае какви специализации. Има още хиляди дето са на зор и ще се съгласят да дойдат на твоето място. Заплатите са пренебрежителни навсякъде. Като адвокат, ми виж обявите, търсят се адвокати със стаж. Ти ще си младши. Никой няма да те иска. В момента обявите нямат дори 100 бройки. От тях една част няма да си то одобни по местоположение из страната, а други ще искат стаж, който още нямаш (да, дори да имаш в студентските си години, с какво ще докажеш? Нямаш договор вероятно. Не си бил вписан и т. н. и ще почнеш като стажант - това е чест номер, правят го непрестанно), или пък ще са на длъжност, която не искаш, или ще искат да работиш безвъзмездно. Ще има читави обяви веднъж на няколко месеца за София и ще пратят няколко хиляди кандидати. Дори няма да разгледат всички CV-та... ми защо да се опитва дори човек? Отделно като нов самостоятелен дори да се пробваш... просто няма как да биеш конкуренцията. Така, че намери си връзки, ако ти се занимава с право. Това е. Брак по сметка, например. Наистина нищо друго не помага.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: a3a7bee6c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   От номер 2:

В момента съм на път да се отделя. Мит е, че може да се започне напълно самостоятелно, по много причини няма как да се случи. Никой няма да се довери интересите му да бъдат защитавани от някой напълно непознат младок. Дори сега, когато съм по-голяма, пак ми е трудно, защото съм все още сравнително млада и съм жена. Психологията на българина е такава, че трябва да си някоя сбръчкана баба на 70 г., за да се реши, че си добър специалист. Мъжете имат привилегията за тях това правило да не важи.

Истината е, че ако решиш да правиш кариера като адвокат, ще трябва да жертваш доста - свободно време, личен живот. Всичко се учи, но това е дълъг и труден процес, защото в нашата професия никой не иска да те научи и да ти даде опит даром. В началото съм започнала на работа с ниска заплата и без да ми се плащат осигуровки, чиракуването е много неприятен период, но без него не може. Хубавото е, че ако човек успее да издържи всички неприятни моменти и да продължава да се развива, накрая натрупва необходимите контакти и успява да направи нещо сам. В България без връзки преди да станеш на 35 г. не можеш да направиш реално печеливша адвокатска кантора и много хора се отказват, защото предпочитат сигурността на заплатата на продавач/ка в магазин. Всичко в живота си има цена, въпросът е дали си готов да я платиш. Само аз си знам през какво съм минала, но това е цената... след 10 г. обаче ще си имам хора, които работят за мен, ще разполагам със свободното си време и ще мога да си гледам кефа. :)

Колеги, ако искате да работите като юристи /юрисконсулти срещу възнаграждение над средното, съветът ми е да се ориентирате към работа в кантора на ЧСИ. Там заплатите са доста добри, за опитни юристи стигат до 1500-2000 лв., но преди това, естествено, се минава през чиракуването и ниското възнаграждение. Ако станете ПЧСИ, имате шанс да изкарвате и над 2000 лв., но там отговорността е доста по-голяма. Единственият минус на тази кариера е, че в даден момент започваш да затъпяваш и не можеш да се занимаваш с нищо друго. Имам приятелка, с която учихме заедно и в момента наистина си разбира само от това, не би могла да работи нищо друго. Ако обаче обичате сигурността, включително относно естеството на работа, тогава дерзайте. Дори мога да дам няколко имена на ЧСИ, които плащат добре, стига модераторите да позволят.

Между другото, колеги, ако искате наистина да успеете, трябва освен дипломата да знаете поне 2 чужди езика на достатъчно високо ниво, за да можете да изготвяте документи (пълномощни, договори, становища и др. под. ) и да имате шофьорска книжка. Всякакви допълнителни квалификации са плюс.

 
  ...


...
преди: 8 години, 1 месец
hash: b5cd4c98cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Към №3 Каква преспециализация, в Б-я има работа само за IT специалисти, лекари, инженери. А може ли това да се учи от всеки и то след завършено право в СУ, което е доста трудно. Откъде сили и желание, сериозните неща искат голямо учене, а не да се учи вечер на уморена глава. Явно правистите ще ядем плодовете на криворазбраната българска демокрация, безплановото произвеждане на маса прависти, без възможност да им бъде осигурена реализация. Но все пак чакам идеи - какво да правя с това образование. Да, имам работа като юрисконсулт, но е слабо платена и без изгледи за развитие.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 951bd6602e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 5: Имай предвид, че както сега е залято с юристи търсещи работа на заплата в кантори или другаде, така и след 10 години ще е залято с юристи искащи (но може би не пристъпващи към) самостоятелни кантори. И сега има твърде много хора. Успехът съвсем не е сигурен. Отделно всяка година пак ще завършват по 3-4000 души новаци. И от тях няма да се подбира по кадърност, както и клиентите не избират по кадърност адвокатите си. Така че шансът за успех е много минимален без връзки, почти невъзможен е.

Към 6: Ми, аз не съм 3, но иначе също искам да се преспециализирам, но наистина е трудно, не е като да си на 19 в университета. По различно е възприемането, нямаш и същото време и желание. Мен правото ме е скапало и ми е струдно да отделя достатъчно време за друго. Наистина, правните ми занимания в университета бяха много усилени и имах страшно добри резултати, но какво от това? Като няма връзки, няма и надежда. И сега се чудя как да се преспециализирам, но трудно е. Почнах да уча следобедите в школите за програмиране, но честно казано се съмнявам, че ще успея. Наистина е трудно, ако не можеш да се отдадеш на заниманията, но как да го направиш като си изморен от работния ден, като правото ти е взело здравето и като юридическото ти е изкривило начина на мислене. Доно повече млади хора видят тази дискусия, за да не учат право, ако им липсват връзки.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: a3a7bee6c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   От 5 към 7:

Колега (предполагам, че сте такъв? ), защо си мислите, че сега няма желаещи да имат самостоятелна кантора? В зората на Демокрацията желаещите са били също толкова, колкото и сега, единствено въвеждането на няколко цедки, една от които е адвокатският изпит, успя да спре влизането на куцо и сакато в професията. Въпрос на време е адвокатската професия в крайна сметка да се регулира.

Искрено вярвам, че всеки колега юрист желае да получава добро възнаграждение (не казвам адекватно, защото за някои колеги адекватното възнаграждение е под минимума, просто толкова могат), но за съжаление желанията не се сбъдват толкова лесно.

В живота е така - не всички са достатъчно добри и си търсят оправдания. Между другото, едни от най-успелите колеги, които познавам, са тръгнали от нулата. Има и една друга успешна категория - т. нар. потомствени адвокати, които не полагат кой знае какви усилия, но имат клиенти още от момента на вписването си в съответната АК, защото родителите им ги подсигуряват и продължават семейния занаят. Дори да не са добри, има кой да ги научи и с времето искат-не искат, стават такива.

Прави сте за избора на адвокат от страна на клиента, но само отчасти. Чести клиенти на нашата кантора са хора с бизнеси, които са много интелигентни и наясно с изключително много аспекти на нашата работа. Ако не си добре подготвен, лесно биха го усетили. Виж, ако клиент ти е баба Х, която е в имуществен спор с дядо У, тя едва ли би оценила подготовката ти.

Колкото до юридическата професия и връзките - не знам защо си мислите, че става задължително с връзки. В много случаи дори връзките не помагат. По времето, когато завърших университета, бях в дългогодишна връзка с човек, идващ от стар софийски род с много връзки, той самият въртеше няколко бизнеса... въобще, човек ще каже, че всичко може да направи и да уреди. Да, ама не. :) Аз никога не съм го молила за помощ, но той беше направил някои стъпки зад гърба ми и ми декларира нещо, което отдавна знаех - че не може да ми уреди работа дори с всичките си връзки, защото хората не ме познават лично и са предубедени към някой без опит, когото не са избрали те самите. Така че, въпреки всичките връзки на бившия ми приятел, не успях да намеря работа "с връзки". Намерих си работа по абсолютно стандартния начин, по който кандидатстват всички. По този начин и се развивам до момента.
Не смятам, че трябва да се извинявам за сравнително успешния си път до момента, нито че трябва да го отдавам на нещо друго, освен на моите лични качества. Не крия, че щеше да е много по-лесно за мен, ако бях успяла да използвам връзки, но се видя, че няма как да стане. Нито бившият ми приятел успя да помогне, нито баща ми, който навремето имаше също доста връзки.

Съжалявам за колегите, които не се справят и са безработни, но не може да има работа за всички - пазарът не е така устроен. Ако завършваха 40 души годишно, вероятно нямаше да е така, но не е моя вината, че университетите имат толкова голям прием. Всъщност, колеги, не приемът ни е проблем - в една Германия например почти всеки може да бъде приет да учи, но след това малцина завършват. При нас е обратното и системата е основно зубраческа, образованието ни няма никаква практическа насоченост. Може би затова всеки завършил си мисли, че знае много. Аз също съм си го мислила, но още първата година в адвокатска кантора ми разби илюзиите.
При по-сложни казуси, каквито, както се оказва, са повечето казуси, достигащи в една адвокатска кантора, учебниците не помагат. Изисква се повече от това да назубриш няколко учебника, за да успееш. Реално дори самият университет няма такова значение, защото в България не получаваш практически знания, а теоретичните са само някаква бегла основа, върху която да строиш.

Между другото, за всички, страдащи от илюзията, че веднага след завършването на ЮФ големите пари ще започнат да текат - дори в чужбина на току-що завършилите не им се плаща кой знае колко много, но за сметка на това работят по толкова часове на ден, че не им остава време за личен живот. Само че там разстоянията са много по-големи в сравнение със София, някои хора пътуват за работа по 2 часа в едната посока.

Може успехът да дойде бавно, може да започнете на много ниско заплащане, но по-добре да не се отказвате от това, за което сте учили. Да, временно заплащането на продавач или работник в кол център изглежда в пъти по-примамливо, но така ли е в дългосрочен план?

 
  ...
преди: 8 години, 22 дни
hash: 22e2840e6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

10.   И за какво учихте шест години и давахте сумати средства, за да няма къде да се реализирате?
Май и с другите "специалности" е така. Някои бизнесмени си направиха собствения бизнес на гърба ви, като ви обещаваха колко много пари ще печелите вие от своя страна.
А хората почти нямат нужда от адвокати, защото всичко е в интернет. За корупцията пък не говорим...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 21 дни
hash: 81946c5193
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

11.   10, точно заради това "всичко" в Интернет всеки месец при нас идва някой с проблем заради договор, изтеглен от там. :) Българинът няма културата да потърси адвокат преди да подпише важен договор и чака нещата тотално да се объркат, преди да се обърне към такъв.
Между другото, може и да се изненадаш, но в последните 20 г. много по-малко станаха корумпираните. Вече рядко се намират чиновници, готови да си рискуват работата за 100 или 200 лв. :) А преди това при нас нещата бяха като в Украйна, където и до ден днешен навсякъде става с "бакшиши".

 
  ...

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: c3e47c90cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Всичко в живота е резултат от серия от избори и зависи какви цели си си поставил. Ако целта ти е да стоиш някъде на заплата цял живот, ок, стани юрисконсулт. Но ако искаш да имаш шанс в някой хубав слънчев ден да си купиш жилище, което да не изплащаш с уж голямата си заплата в продължение на 20 г., по-добре се опитай да станеш адвокат, там имаш по-голям шанс. Само че да работиш с хора и никой да не ти гарантира стабилен доход не е за всеки.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker