Загубих стимул за работа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120984)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6458)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1648)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Загубих стимул за работа
преди: 8 години, 1 месец, прочетена 3572 пъти
Здрасти! Искам да си излея мъката и аз. Не вярвам да съм първия който изпада във подобно положение, но все пак. На кратко, на 25 съм, имам някъде около 5 години и половина трудов стаж. Мисля тази година да запиша Икономика, защото просто ми писна да работя като "Общ работник". Но, не за това се обръщам към вас. Искам да ви питам, как се справяте със всичко? Със ниското заплaщане? Със отвратителните условия на труд, със скапаното отношение на по висше стоящите? Със това, че тук ако нямаш връзки си никой! Преди си поставях цели, и така имах мотивация. Сега, тази мотивация липсва тотално. Имам чувството, че просто съм се оставил на течението да ме носи, без изобщо да ми пука каква е посоката. Мислех си, хубаво ще завърша Икономика, но после какво? Пак работа за относително малко пари, отново гъзолизци навсякъде. Винаги хората на някого ще са пред мен, за какво да се боря? Не виждам смисъл във абсолютно нищо, ще се радвам ако ми споделите как вие се справяте.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 1 месец
hash: 3e8d50a9c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Еми така е когато се работи между хора. Трябва да работиш нещо сам, за да се оттървеш от шеф и негативите възникващи в колектив. Аз уча информатика, че ми писна от ходене на работа и темерути колеги, но ако не ми провърви няма как - трябва да се яде.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 85d8a6b4bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В сферите, в които се изискват специфични качества интелигентните работодатели си гледат най-вече интереса. А техният интерес е назначените кадри да са квалифицирани, за да могат качествено да си вършат работата. Затова и там има по-малко връзкари като цяло.
В началото е трудно да си намериш работа по специалността. Тогава може да се наложи да работиш на ниско възнаграждение, за да натрупаш малко опит. След това, ако всичко е наред, ще градираш и като професионалист, и като заплата.
Обаче не съм сигурна за икономиката... Не съм в тази сфера, но съм чувала, че има страшно много икономисти, т.е. ниско търсене на кадри поради твърде големия им брой. Това би те поставило в неизгодна позиция, затова проучи въпроса отсега.
Лично аз бих те посъветвала да се насочиш към IT сектора - там има глад за качествени кадри.
Все пак, важно е и какво ти е на сърце.

Нещата не са безнадеждни, има позиции с много добро заплащане, до които можеш да се добереш не с връзки, а с труд.
А като поработиш в дадена сфера, ще си създадеш познати и ако оставяш добро впечатление у тях -> ето ти един вид връзки. Само че правилният тип връзки. Не на некадърните хора, а на качествените професионалисти!

Всичко което съм написала е от собствения ми опит. Не се отчайвай, нещата не са толкова мрачни, колкото си мислиш в момента! Даже напротив :) Само хубаво проучи перспективите по специалността, която искаш да запишеш и не записвай нещо, което ще ти е скучно после да работиш! Защото дори и да получаваш хубава заплатана, ако ти е силно неприятно да ходиш на работа, пак няма да се чувстваш добре.
Пожелавам ти успех в твоят нов път! :) (и браво за куража да поемеш по него!)
Ж27

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 0179ac5b0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Това е положението, не си единственият, гледай да си вършиш работата и после да не мислиш за нея. Нагледала съм се на такива неща, че просто нямам думи. България е страната на "чудесата", без образование и ценз може да си на топ позиция, видя какво стана на държавно ниво, фалшиви дипломи... , а какво да говорим за частният сектор. Философана, роднина на шефа с 4 бона заплата, раздава правосъдие и обяснява, как никой не работи, уволнява наред качествени хора.. но толкова си е повярвала, че дори не осъзнава, че при други обстоятелства нямаше да я вземат и на пазара на работа.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: d9382a3fbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И аз се чувствам така..Дори когато завърша висше се съмнявам, че положението ще се подобри..

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 00ef6f9594
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ми ако нещо рти харесва можеш да го направиш, макар, че помисли дали ще има реализация.

 
  ...


...
преди: 8 години, 1 месец
hash: d5d81a9ad0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Квалифицирай се в нещо, което се заплаща добре и има работа. Например ИТ-програмиране, подръжка и тн. Виж Академията Телерик, курсовете във ФМИ, Сиско Академии и тн.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 36f41ef46b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   С висше образование съм и какво от това, като съм в същото положение. Скучна работа, за смешни пари и никаква перспектива за развитие. Май каквото и образование да имаш, нямаш ли връзки си направо за никъде. Носиш се по течението, работиш колкото да имаш пари за оцеляване и това е. Не знам как да те успокоя, като съм в същото положение.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 4b2fead8eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Имам висше, а ме третират като общ работник по програма за заетост - шефовете ми са среднисти и са от комунистическо време...

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 6663337894
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Стига с това ИТ не може всички да работят в тази сфера. Помисли за работа в чужбина!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 2452703b65
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Това, че на 25 г. нямаш никакви „връзки“ не говори добре за теб - тоест липсват ти социални компетенции. Научи се да си създаваш мрежа от хора, които да ти помагат, да те препоръчват за работа - щом след 5 г. стаж нямаш връзки, това значи, че хората не са доволни от твоята работа и не биха те препоръчали или просто си „ударен“ в устата и интроверт.
Да учиш или не Икономика задочно сега или в някой съмнителен университет по Паланките няма да промени проблема, че нямаш най-вероятно професия, квалификация, ЦЕННИ способности и знания, които да те отличават от останалите... 1, 5 мил. неработещи у нас. На теб ти е проблемът не липсата на висшО някакво, а липсата на квалификация, което с някаква съмнителна диплома няма да се промени.
Като икономист, завършил в чужбина ти казвам, че в България няма смисъл да учиш това освен Счетоводство и контрол и то в топ 2 унита у нас, но е пълно със счетоводители и вече 90% от работата става автоматично. У нас нямаме качествена икономическа школа не знаете езици масово, не знаете английски, не сте компютърно грамотни и така нататък - масово учат някакви хора някъде уж Икономика, а после пак излизат без професия, стаж, познания.
Каквато и икономическа наука да учиш ти трябва английски на ниво В2-С1, за да можеш да четеш учебници на световно ниво. А и се занисли ти ако беше академик, щеше да си учил до сега - сега просто си мислиш, че хората с висше са по-успяли от теб, защото имат висше и искаш някаква диплома от някъде, но си разбрал точно обратно зависимостта - хората с висше са били на първо време ученолюбиви и са имали заложби, учили са сериозно, кандидатствали са в сериозни унита. Не дипломата прави човека, а човекът прави дипломата.
Затова те съветвам да учиш техническа специалност - ПРОФЕСИЯ в професионално училище, гимназия с практическа насоченост или просто честно си научи професия - готвач, ел. техник, дърводелец, мехатроник, механик, майстор по нещо - все ще можеш да си изкарваш хляба. Диплома къща не храни.

 
  ...

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 7fe4fe52b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Номер 10, май не си бил във Университет във България ? Леко ме подцени ми се струва, имам достатъчно IQ (118) за да завърша Университет. Езика ми е на ниво А2, и не мисля да уча задочно.. Не са доволни от мен ? Нищо лично, но и аз не съм очарован от заплащането и условията на труд. Също не съм доволен, когато се нараня на работното място, и да пиша битова злополука. Защото работодателя ми, ще ме съди....

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 2452703b65
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   от 10 до 11 - Виж, това какво IQ ти излиза на някакви интернет-тестове нищо не говори за теб реално за твоите социални компетенции, за практическите ти способности и така нататък. Най-успялите хора в света имат средно IQ, между другото.
Език на ниво А2 не е достатачно за нищо. Това са общи познания. За човек-икономист, който учи за мениджър, за работа в управлението на фирма или обществена организация трябва ниво ИСТИНСКО Б2-С1 на английски втори западен или руски предимство - ти си на 25 г., нямаш никакви езикови познания и ОК - ще избуташ по някакъв университет някаква икономическа диплома като стотиците хиляди като теб, но това да не мислиш, че те прави пригоден за пазара на труда навън?
Освен това за Икономика трябва да си топ по математика, а ти на 25 г. не знам дали си спомняш материала...и дали имаш някакви общи познания дори.
Кой ще повери бизнеса си, дори 1 проект на човек на 30 без трудов стаж с една гола диплома?

Ще си позволя да се самоцитирам

„Затова те съветвам да учиш техническа специалност - ПРОФЕСИЯ в професионално училище, гимназия с практическа насоченост или просто честно си научи професия - готвач, ел. техник, дърводелец, мехатроник, механик, майстор по нещо - все ще можеш да си изкарваш хляба. Диплома къща не храни“

Запиши висше щом си интелигентен, но не Икономическа специалност, а техническа, IT или нещо с мед. насоченост. задочно, за да работиш, защото на 30 без стаж и с такива дипломи няма да можеш да си намериш работа

Изборът е твой, но ако не послушаш съвета ми ти гарантирам, че след 5 г. ще пишеш тук пак безработен, безимотен и отчаян и не се сърди тогава на работодатели и държава, защото сам си си провалил живота. Избираш сега мекото на хляба, но безплатен обяд няма.
Просто ще си отложиш положението с 5 г., но след 5 г. ще си също толкова неквалифициран, но с диплома.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 642f06e3f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Здравейте!
Реших да споделя по темата понеже съм в подобна ситуация и за да не отварям нова тема ще пиша тук.
Като автора в момента съм си чист общак. Получавам горе долу нормална заплата за региона ( Стара Загора ).
Но завършил съм математическа гимназия с 5. 88, Унсс специалност - счетоводство магистър. Направих стаж по програма "Аз мога повече" 6 месеца по специалността, след което не продължих във същата фирма, а си потърсих нова ( става дума за град София). Намерих си като специалист в интегриране на системи за управление на фирмата ( така наречени ERP системи). Изкарах отново 6 месеца като сам напуснах понеже не издържах на стреса и на шефа според мен. Съжалявах дълго, че не съм се справил или поне да изкарам по дълго време и след това да си намеря друга работа. След това в продължение на 8 мес. си търсих работа без успех. След това баща ми помогна и ми намери работа нещо като фин. анализатор в неговата фирма. Отново прекарах 6 мес. там и след това началника ми каза, че не смята да ми продължи договора. Продължих в същата фирма в склада евентуално като диспечер ( да издавам документи като складови разписки, вътрешни документи, да вкарвам фактури и т. н. ). Но реално съм си хамал в склада и не издавам нищо.
И така година и половина вече. Да и изкарах b2 английски в Европата през това време.
Но вече искам да се махна. Немога повече на простотията и тази безперспективност сякаш. Както е писал автора всички с едни връзки и са се загнездили там и нищо не можеш да им кажеш. Специално за шефката ми. Тя е една тъпа свиня, която те тъпче само, но нали е с връзки и толкова. И гък не можеш да и кажеш.
Просто вече искам да потърся нещо отново по специалността си, но съм на 28 г. И не знам кой ще иска да ме вземе като ми види CV-то. Трябва да почна на ниска заплата някъде евентуално за Сф говоря, но да си е по специалността. Но тука съм на постоянен договор. Напоследък ми се обаждат само за работа за по 6 мес. и 600 лв чисти. И някак си просто не се решавам. Но мисля, че трябва да се рискува.
И си падам интроверт или "ударен" в устатата както писа някой по-нагоре и това сякаш ме дърпа много.
Иначе се "чувствам" интелигентен, имам логеческо мислене, нямам проблем да работя с цифри или компютър.
Но просто съм изпаднал в една безтегловност...
Но съм имал много мрачни моменти докато бях безработен и ме е страх да раздвижа нещата...
Надявам се някои от хората, които са писали по-горе да прочетат написаното и да дадат мнение. Ще съм благодарен.
Поздрави. :)

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: f9d95d49d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Автора съм: Номер 13, аз също съм от региона на Стара Загора. Съзнавам, че си загубих най ценните години във градче със 2300 души население, вместо да се махна и да опитам нещо ново. Винаги чаках подходящият момент, и така загубих 2 години. ( Реално се замислих чак на 23 да започна да уча, дори бях приет редовно във Стопанска Академия. Със специалност "Стопанско Управление", но се отказах защото нямах достатъчно средства, за да се издържам ) Мога да ти дам идея за стаж. Фирмата се казва "Булметал АД", градчето ти е наблизо. Фирмата е най голямата на Балканският Полуостров, не е няква мизерна фирма. Можеш да разговаряш със собственика да те вземе и да натрупаш стаж (За пари не мога да ти кажа ) Просто си уреждаш среща със него, и мисля, че ще ти се получат нещата.
Номер 12: Никога не съм се борил да се доказвам във въпросната фирма, просто не ми е допадала работата, иначе съм бил на една от най заплатените позиции като работник там със 700-900лв заплата. Повечето хора които са във Университети, са там за да купонясват, не за да учат. Тези които искат да учат, са извън България. Имам познат който завърши НБУ със специалност мениджмънт на туризма. Езика му не е дори на ниво А1. Има незавършена магистратура Бизнес администрация, и е управител на 2 заведения във МОЛ във София. Имаше стаж точно около 4-5 месеца на подобна позиция. След това няколко месеца във Alianz, но мисълта ми е, че самото образование отваря доста вратички. Докато ако остана съвсем необразован, единственият път който виждам е навън. Техническите специалности не са ми по вкуса, по скоро неща свързани със Администрация. Мога и да уча, и да работя едновременно. Къде е проблема във това...

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 76d2adabd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Ок, благодаря ти. :)

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 20 дни
hash: 8f187f1484
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Ако завършиш икономика се поставяш на голям риск че може да не си намериш работа. Бих те посъветвал да учиш софтуерно инженерство - за програмист. Не се отчайвай а сядай и започвай здраво да учиш. Аз съм на 28 години, завършил съм право, много съм се лутал да си намеря работа и не съм успял досега. Въпреки това не се отчайвам, уча немски език и смятам също да запиша софтуерно инженерство. В случай че решиш да запишеш икономика или някаква друга специалност задължително учи успоредно ИНТЕНЗИВНО учене на език различен от английски, напр. немски език. Това е огромен плюс и това ще ти е като резервен вариант.

 
  ...
преди: 8 години, 16 дни
hash: 011faac253
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Авторе, като първа крачка към успеха в живота е желателно да научиш правилата за пълен член (напр. "Авторът съм"), както и тези за изписване на предлозите "в" и "във", и "с" и "със". Това мигновено прави впечатление и ако ще се явяваш на интервюта за работа на дадена длъжност, хората от фирмата лесно ще си изградят някаква (може би погрешна) неособено добра представа за възможностите ти, които и да се окажат решаващи за тяхното крайно решение.

 
  ...
преди: 8 години, 4 дни
hash: a504f1891a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Работата прави човека свободен!
Желанието поражда мислите, мислите раждат материята, материята - делата, а
делата определят сьдбата!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 664117bd0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   След като навсякъде искат връзки, създайте си ги, запознавайте се с повече готини хора на живо, излизайте, общувайте в различни среди, работодателите не са само идиоти и като видят, че си свястен и честен, вършиш си работата отговорно, ще те вземат и ще ти плащат добре. Език не се учи за резервен вариант, ако ти се отдава и ти е приятно да го учиш - тогава го научи. В някои сфери наистина има глад за карди - заварчици, шлосери, стругари, дърводелци, дограмаджии... ако имаш курс за подобна професия ще си намериш веднага работа. Практическият курс е много интересен и полезен, не може да се учи само суха теория, която да не можеш да подплатиш с практика...

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 1d5a845532
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Едно време професионалните спортисти бяха на заплата - 140 лева, нещо такова и тренираха всекидневно в студ и пек, целогодишно, и се контузваха и губеха здравето си, и пак тренираха. Какъв беше стимула ли?
Ами да се състезават, за да са в челната тройка... и разбира се много приятели, които са за цял живот. Като имаш хора, които те мотивират непрекъснато, стимула не се губи.
Опитай ти да мотивираш другите, ако те не те мотивират, а стимул е самия живот.
Късмет и късмет.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker