Необяснима ситуация ! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Необяснима ситуация !
преди: 8 години, 1 месец, прочетена 3019 пъти
Здравейте,

Бих искала да ви разкажа своята история. През 2015 завърших и веднага си намерих работа по специалността бях мн щастлива.
Но, като всеки нормален човек реших, като натрупам опит да отида в по -сериозна фирма и с по-голяма заплата.
Точно за това в началото на тази година напуснах и оттогава вече 5 месеца не мога да намеря. Искам да работя на същата позиция, на която съм работила и не става. Все ходя на интервюта и все щели да ми се обадят. Чудя се как е възможно със стаж и с квалификация да седиш толкова време без работа. И се чудя, дали въобще има демографска криза след, като съм млада, квалифицирана и със стаж. А и още нещо винаги съм била сериозна и отговорна. Нито съм грозна, нито дебела, нито пък имам големи изисквания.
Моля ви за съвет и ще се радвам да изкаже мнение някой, който е бил в подобна ситуация.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 1 месец
hash: 0271582d8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Еми то се ходи по интервюта и се търси работа, още докато си в старата фирма. Изпуснала си питомното, сега ходиш да гониш дивото.
Без подписан договор за нова работа - никакво напускане на старата!
Супер наивна и лекомислена постъпка е твоето!

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: dc6f7b6c66
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Другия път да знаеш - не се напуска доброволно, преди да си си намерила нова работа.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: ace130f57d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Как така ще напуснеш без да си намерила предврително друга работа, товва е доста неразумно и е оправдано само при извънредни обстоятелства. Освен това само няколко месеца стаж не биха впечатлили един работодател. Неразумно от твоя страна, нека това да ти е за урок и внимавай повече в бъдеще.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: cc1e6dde76
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Занапред преди да напускаш настоящето работно място, намирай първо ново. Това ще ти дава поне известна "сигурност".
Това, което в момента можеш да направиш е да помислиш дали поведението ти на интервюто е правилно.
Проучваш ли предварително фирмата, проявяваш ли интерес към нея на интервюто и т. н. В интернет има страшно много статии по въпроса. Важно е да се отличиш и да те запомнят в положителен аспект.
Имай в предвид, че често от фирмите, в които ходиш на интервю, се свързват с предишен работодател (така те проверявят). В добри отношения ли се раздели с предишния работодател?

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 1d6edfc939
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Научила си важен урок за всеки кариерист и глупак: не напускаш работата си, докато не си намерил друга. Благодаря ти от името на човека, който е получил бившата ти работа! Поне той е прокопсал в тази държава. А на теб да ти е обица на ухото за следващия път, когато решиш да слагаш тигана върху котлона без да си уловила риба.

 
  ...


...
преди: 8 години, 1 месец
hash: e964d0d029
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   В бг е така. Аз на твое място за чужбина бих помислила. Тук просто няма смисъл.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: ae8a021a19
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Голяма грешка, че си напуснала без да имаш вече предложение. Трябваше да натрупаш стаж и връзки в своята сфера, после издигането щеше да стане от самосебе си. Надценила си си възможностите и не си преценила правилно ситуацията. Приготви се вече и за по-нискоквалифицирана работа. Една гола диплома и сладко личице нищо не правят.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: fa426e3f39
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Изтъкваш много положителни качества, но нищо не споменаваш за умствени способности. Като ти четат автобиографията и след като прочетат, че сама си напуснала и тогава си търсиш друга работа, кой искаш да те вземе на сериозно? Та това е много глупаво. Кой напуска сигурно място и се хвърля слепешката в неизвестното!? Има много български поговорки за такива. Първо се урежда новата работа и тогава се напуска старата. А щом си загрижена за демографският срив, сега е момента да помогнеш с разрешаването му. Изучила си се вече, правиш си дете и като поотрасне, започваш и кариера да градиш. Мисля, че това са правилните етапи в живота. Сега не те вземат на работа и поради тази причина. Ти се мислиш, че вече си много квалифицирана, но явно в действителност, още не си. Ако си много добър специалист, всеки работодател ще рискува да те има във фирмата си. Нищо не пишеш за тайнствената си професия, дали вече пазара не е наситен с такива специалисти? Успех в търсенето!

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: b0a9cabf16
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Ами направила си голяма грешка, че си напуснала работа ПРЕДИ да си намерила нова такава. Това да ти е за урок, друг път да си знаеш, не подаваш молба за напускане преди да имаш осигурена нова работа. Иначе могат да минат месеци, че и дори година преди да намериш нещо подходящо. И да, млада си, образована си, имаш известен опит, обаче явно нямаш най-важното за да започнеш мечтаната работа, а именно връзки! Кофти звучи, но тук е така. Може да си супер и да си най-подходяща за дадена работа, ама ако се появи някой приятел или роднина на шефа, работата ще бъде дадена на него, а не на теб. Нищо, че той може да няма и половината от твоите знания, опит и квалификация. Свиквай и друг път имай едно на ум, че в България работа не се напуска, без да имаш подсигурена нова.
Успех и се примири, че хич няма да е лесно и може дори временно да ти се наложи да работиш на по-ниска позиция от тази на която си работила до сега. Защото може да има демографска криза, ама заради нея и търсенето е намаляло. А и пак ти казвам връзкарите от демографска криза не се вълнуват, за тях винаги ще има топли местенца с огромни заплати, ами да му мислим ние другите, които нямаме роднини едри бизнесмени, че да ни назначи чичо в неговата фирма за 2000 лева заплата. Все пак не се отчайвай, с упорство ще успееш, просто от сега да си знаеш, че хич няма да е лесно.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 1b79c71b38
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   Бягай в чужбина.

 
  ...

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 8b6717dd49
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Предполагам, че никоя фирма не иска да те наема и ти след 10-12 месеца да си биеш камшика. Сама си си загрознила CV--to, да беше изчакала поне 2-3 години да напуснеш.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: c23e602821
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Първо, това да напуснеш работа, без да имаш друга подсигурена е глупаво.

Второ, това да напуснеш след половин година не прави никак добро впечатление на потенциалния работодател. Работодателите искат да работят със сериозни хора, които ще си стоят на работното място и ще работят. На никого не му се занимава през 5 мес да търси нови хора, да провежда интервюта, да назначава, обучава, сработва. Просто е адски трудоемко.

Трето, половин година не е никак сериозен стаж, за да работиш в по-ппрестижна фирма, на по-висока заплата. Ако ти след половин година искаш развитие, какво да кажат хората, които 5, 10 или 15 г. са работили на една и съща заплата? Издигането не става толквоа лесно, още по-малко пък за половин година. По принцип израстването става и в същата фирма, след като заслужиш доверие, но това изисква време и не става за половин година. А ако сменяш по 2 работи всяка година определено няма да заслужиш никакво доверие.

Така че ти хем си изтървала питомното, за да гониш дивото, хем си си загрозила СВ-то и на всичкото отгоре бързаш и действаш прекалено непремислено, което намалява шансовете ти за някаква работа в бъдеще, да не говорим пък за такава с по-добра заплата.

Един съвет от мен - гледай първо само да се учиш и да трупаш опит, а парите ще си дойдат сами с времето като естествено следствие. Не изпреварвай събитията, защото и да те назначат на по-сериозна длъжност, ти просто не си подготвена да я вършиш. Половин година е прекалено кратко време, за да научиш достатъчно неща.

Така и така си сбъркала, поинтересувай се поне и прочети как да се държиш и какво да говориш на интервю. И следващия път обмисляй по-добре действията си. То ако ставаше на половин година да ни вдигат заплатите, сега щяхме всички да сме богати.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 5e3d488216
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Авторката:
Всички казвате, че съм напуснала без да си намеря. Е как да ходя по интервюта ако работя? И още нещо толкова хора намират след, като напуснат.
Няма как да търсиш, докато работиш?

До номер 9 - не всичко е връзките моите познати всички без връзки намериха и аз без връзки съм намирала. Така, че не са връзките. Най-вероятно съм прокълната.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: cc1e6dde76
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   От номер 4: какъв е проблемът да ходиш на интервюта, докато работиш? Ако се притесняваш, че трябва да излезеш от работа, уговаряш интервюто в началото на деня и казваш на работа, че ще закъснееш малко. Или в обедната. Правила съм го и няма никакъв проблем.. Това си е съвсем нормално.
А и щом толкова хора ти дават такъв съвет, значи масово се практикува.
Представи си един ден да имаш семейство, деца, да плащаш сметки и храна. Готова ли си да поемаш такъв риск като да останеш без работа и да ги държиш гладни?

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: b0a9cabf16
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Прокълната? ! Това изби рибата! Извинявай, ама такъв смях ме напуши...
И да, има начин да ходиш по интервюта дори докато работиш. Правили сме го. Просто като ти се обадят за интервю, тактично предупреждаваш настоящия си шеф, че "в сряда сутринта малко ще позакъснея" или в "петък ще си тръгна малко по-рано, ако е проблем в понеделник ще остана до по-късно. " и отиваш на интервюто.
Колкото до липсата на връзки, става и без тях, но е много, много по-трудно, особено ако става дума за добре платена позиция, а не за някой, който всички ще юркат от сутрин до вечер и ще го използват като оправдание за собствените си грешки. А и разбира се, ще получава малко пари. Обаче опитай се да си намериш добре платена работа и ще видиш. "О, ама те вече назначиха друг човек! " И изненада... "случайно" другият човек е роднина на шефа. Това поне съм го изпитала лично. Преди да почна настоящата си работа, обикалях от интервю на интервю и на поредното ни бяха дали да правим някакъв превод (за да ни видят нивото на езика). По едно време влиза една секретарка и съвсем честно ни каза, че няма смисъл да се надяваме, защото "шефът назначи племенницата си, но понеже фирмата е международна и има и чужденци в Борда на директорите, формално трябвало да има интервюта и подбор на кандидати. " Е, ако искаш да си статист в подобен цирк, лошо няма. За това ти говоря. Сигурна съм, че между нас е имало много по-подходящи за въпросната работа, ама нали на вуйчо момичето трябва да работи нещо. А иначе настоящата работа си я намерих без абсолютно никакви връзки, даже още по-смешното е, че ми я намериха от бюрото по труда! Да не повярваш! Работя си я вече от няколко години и не съжалявам. Та за това ти говоря. При търсенето на работа, човек особено в България трябва да е доста гъвкав и да е готов и на компромиси. Примерно да започнеш на по-ниска позиция, но да знаеш, че има перспектива за повишение. Освен това не си сменяй работата на всеки няколко месеца, даже и нещо да не ти харесва. Работодателите не харесват хора с много шарено СВ, защото това означава, че не се знае кога и тях ще ги зарежеш в най-неподходящия момент. А никой не иска да обучава нови хора на всеки няколко месеца. За това като си намериш нова работа, гледай да се задържиш на нея поне 1-2 години, пък и пак ти казвам, ако си в някой фирма по-дълго, имаш шанс и за повишение. А иначе всеки път ще почваш от най-ниското ниво.
Успех и не се отчайвай! Човек се учи от грешките си. Преди 10 години и аз правех нещата като теб, ама после си научих урока и сега вече знам как се търси работа в България и как трябва да си отворен за всякакви възможности.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 87aba9ae3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Угховаряте се за удобен час с интервюиращия - преди или след настоящата ти работа. Ако няма такъв вариант, взимаш отпуска в деня на интервюто. Ако не става толкова лесно, обаждаш се сутринта на шефа и казваш, че имаш остро разстройство и няма да отидеш на работа.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 0dab0a9651
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   авторке, няколко месеца стаж в никакъв случай не те правят толкова незаменим кадър, колкото си мислиш:-) виж няколко години са друго нещо, тогава можеш да очакваш по-добри предложения, ако разбира се, се справяш добре. за няколко години човек трупа опит, контакти, все незаменими неща, от които ти сама доста глупаво си се отказала.
как се търси работа докато работиш? много лесно: пускаш СВ-та и когато те извикат на интервю, си вземат 1 или половин ден отпуск. в някои фирми дори и това не е задължително, можеш просто да се обадиш и да излезеш по работа за 2 часа.
това, че други намирали работа след като напуснат може да е вярно, но далеч не е правило: хората може да са опитни, с голям стаж, може в бранша да има недостиг на кадри, .... може много неща. хората по-горе са прави, сама си се прецакала.
Ж44

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 48ce81476b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Авторката:
До всички имам СТАЖ 1 ГОДИНА, НЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА. Така че, стажа си е стаж и не е няколко месеца. Януари 2015 завърших и същия месец почнах. Така, че 1 година ми е стажа.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 29 дни
hash: ee80b2e3b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Сега като си стигнала дотук, свали малко летвата и започни каквато и да е работа някъде, за да имаш доход и междувременно си търси по специалността, без много суета и фанфари.
И когато намериш подходяща оферта, и евентуално те поканят на интервю, в никакъв случай не споменавай, че си напуснала предишната ти работа, за да търсиш по-добре платена(също и че си се чувствала незаменим кадър).
Измисли нещо от сорта по семейни или здравословни причини-наложило се е, после си почнала каквато и да е работа, за да не губиш стаж, и после евентуалната нова работа.
Новия ти работодател със сигурност ще те попита, защо си напуснала старата си работа и ако им кажеш всичко това, което си писала тук.... просто "махни за сбогом" на каквато и да е работа.
Също недей да злословиш пред новия си работодател за стария - абсолютен автогол.
Научи се на някои СТАНДАРТНИ ПРАВИЛА В ТОЗИ ЖИВОТ, за да имаш успех.
УСПЕХ!

 
  ...
преди: 8 години, 26 дни
hash: b0a9cabf16
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Дори и стажът ти да е 1 година, пак не си толкова незаменим и цанен кадър колкото си мислиш. Те не случайно за повечето сериозни позиции искат "професионален опит над 3 или над 5 години". Ама станалото, станало. напуснала си, така че сега измисли как извлечеш максимума от ситуацията и да си намериш нова работа, пък дори да е малко по-непривлекателна от тази, която си напуснала. И друг път-умната.

 
  ...

...
преди: 8 години, 26 дни
hash: fdbc838db9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   В зависимост от професията разбира се, но поне три години трябват стаж по специалност за да те вземат по на сериозно. Това, че си млада е голям плюс, но не винаги, лично аз предпочитам да назнача човек с опит отколкото младо момиче с една година стаж :). Ще си намериш работа не се отчайвай, работа има стига да ти се работи, но за съжаление в България заплащането е смехотворно.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 23 дни
hash: ee80b2e3b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Цитат от №21
"Ще си намериш работа не се отчайвай, работа има стига да ти се работи, но за съжаление в България заплащането е смехотворно. "
---
Е заради такива коментари хората бягат от страната си.
Като казваш това, поясни ВСИЧКИ плюсове и минуси на чужбината, не само несмехотворните запати.

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: fdbc838db9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Да номер 22, точно заради подобни коментари, хората бягат прав си, изобщо не е заради положението на хиляди българи, които са на ръба на оцеляването и да смехотворни са заплатите, защото един човек се нуждае не само от храна и напитки за да съществува и да се чувства добре. Необходимо му е и да може да си позволява и книги да ходи на кино, концерти, театри, почивки за да се развива, а това е доста трудно тук. За това и според мен бягат хората, опитват се да го намерят навън нещото наречено нормален живот, а не живуркането, на което са подложени повечето хора тук. Не мога да ти кажа как е в чужбина, защото, живея и работя тук в България.

 
  ...
преди: 8 години, 15 дни
hash: b536094f4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Искам и аз да изкажа мнение. Случи ми се нещо подобно и също не мога да си намеря работа. Там е въпросът, че започнах една средно статистическа работа. "Всичко беше наред." Работното време - каквото такова, но те задържат поне половин или един час повече за чистене, което според мене трябва да се вмести в работното време. И чакам да ми увеличат заплатата, защото на моето образование тази, която ми дават не отива. (разбира се и труд). И минава една година и не ми я увеличават, ни напред, ни назад. Не съм съгласна. Тези хора трябва да разберат, че човек не съществува в този вариант. Затова и напуснах. И не мисля, че е някакъв тип гордост, а неотменимо право на човек да живее по нормален начин. И ще кажа за какво съм ядосана. Ядосана съм, че има някакви неродени в моя град, които получават по-висока заплата от моята, вместо да ги слагат последни на опашката. Ядосана съм, че не си стоят в своите градове и не си оправят техните проблеми. И защо трябва да мисля, че те не са виновни за моята ситуация щом ги виждам?! От къв зор ще получават предимство, понеже имали да плащат наем?! И извинявай, че се отплеснах малко от твоята тема, но къде я видя тази другата фирма? Просто трябва да се намерят правилните хора. Дано и аз да ги намеря.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 14 дни
hash: 0dab0a9651
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   24, не знам защо ти пък очакваш предимство защото си се родила в даден град??? това не те прави нито по-добра, нито по-лоша от другите. хората не получават предимство защото са на квартира и плащат наем, а защото вероятно са по-адаптивни, по-гъвкави, нямат мама и тати, при които да живеят, а може би и по-добри в професията от теб.
мислиш ли, че някой нормален работодател би спонсорирал някого защото не е от неговия град и би го предпочел пред теб само заради това???
Ж44

 
  ...

...
преди: 8 години, 13 дни
hash: b961a2ae79
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   26 - Неплащането на наем, връзките изградени през годините в дадения град и по-доброто познание на средата са голям предимство, за тези, които умеят да го ползват.

 
  ...
преди: 8 години, 13 дни
hash: 04c6b88ac1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   Номер 25. Ти явно си поредната селянка дошла в София. За твое сведение родените тук са мн по-адаптивни и гъвкави и добри, защото нямат вашия селски манталитет да лижете задници и да се подмазвате. Така, че подкрепям но. 24. Провинциалистите вън от София.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 12 дни
hash: b536094f4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   25 - Не, не мисля че е така. Виждам факти. Да, сигурно има някакви повече знания, но не са такива каквито аз да не мога да ги получа. За мен е логично да се търси най-близкия по територия и съответно по професия човек. Но например това, да ми дойде някакъв от друг град и мене да ме правят сервитьорка (каквато не съм) защото взел преди мен работата - еми аз за какво съм го получила това образование? ! Защо съм кандидатствала? ! Трудовата борса за какво съществува? ! Тук нещо определено липсва. От моя гледна точка е изхвърлен от своя град. Трябва да се защитават хората в града. Както ще защитя родителят ми, а не тебе. Ще защитя съседа, а не тебе. Този град е изграден от, хора родени в него. Баща ми е бил от друг град, но среща майка ми. За човека, за който говоря никой не е срещнал. Някакси не е честно. Всеки да си знае мястото.

 
  ...
преди: 8 години, 12 дни
hash: b536094f4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   Аз пък съм си търсила работа, докато ходех на работа. Но всъщност не ми даваше възможност да ходя по интервюта и работодателите явно искат да си стоиш безработен, за да стигнеш до тях. Така и ти дават възможно най-ниската заплата. Работодателите по всякакъв начин се опитват да дават възможно най-малко пари за възможно най-голям период от време, при което ти стигат пари само за тебе, не се чувстваш отпочинал и на една обикновена почивка не можеш да отидеш. Пък камо ли дете да родиш. Даже като бях на 19 и на първата ми работа имах чувството, че искат да ме убият - парите за никъде не стигаха, поне което бях запланувала - живота е толкова нереален.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker