Предизвикателство? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120988)
 Любов и изневяра (29663)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21870)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Предизвикателство?
преди: 7 години, 11 месеца, прочетена 2150 пъти
Здравейте, читатели!
Имам следния проблем: В момента работя специалност, която е добре платена и може би относително престижна, но просто не е това което истински ме интересува.
В следващите дни имам интервюта за съвсем друга работа - специалност, към която имам огромен, почти фанатичен интерес. Проблемът е, че скоро ще трябва да проведа извънредно неприятен разговор с настоящия ми шеф че напускам. Истината е, че се намирам в твърде добри, почти приятелски отношения с него и че досега не съм давал абсолютно никакви индикации, че смятам да напускам. По-скоро той имаше намерения да ме лансира за по-висока длъжност.
Знам, че се държа като страхливец, но със сигурност няма да продължа да работя в настоящото ми работно място.
Та, въпросът ми към вас е: да карам направо и да му кажа директно че напускам и евентуално причините или да го подготвя на ''етапи'', първоначално загатвайки му че имам други интереси?
Ако има някакво значение, работя в чужбина...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 11 месеца
hash: f489c6a35d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз бих действал по първият ти вариант. Няма какво да му увърташ, сядате и си говорите като цивилизовани големи хора. Излагаш му причините и твърдост в решението си. Няма нужда от усукване и мазане. Разбрахме, че работиш в чужбина, но не пишеш дали шефа ти е чужденец. Работил съм с много чужденци и съм разбрал, че те обичат директните и кратки разговори по решаването на проблеми. Стига да се аргументираш точно, сигурен съм, че ще те разбере. Не постъпвай по ганювси, първо да си опечеш твоята работа и тогава да му изтръскаш-шефе напускам те. Това само в България се прави и е наистина гадно. Още повече, че той ти има доверие. Ако постъпиш нечестно към шефа си и ако в новата фирма разберат как си постъпил, може и да не те вземат на новата работа. Не случайно в чужбина изискват характеристика от предният ти шеф, при постъпване на друга работа. В крайна сметка, ти си решаваш, аз само споделям, как бих аз постъпил.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 59c7d06a46
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Отиди при него и му обясни ситуацията. Това, че ти е рабодател не значи, че трябва да го мотаеш. Човекът е бил коректен с теб, бъди и ти! Отиди и му кажи, че от еди коя си дата, мислиш да предприемеш ново предизвикателство в кариерата си, че напускаш, защото искаш да се развиваш в др. област, която представлява по-голям интерес за теб от сегашната. Дори може да му признаеш, че ходиш на интервюта, но не изпадай в подробности и гледай да не стане от 2 стола на земята. Или да останеш на настоящата работа след опит за напускане-тогава отношението към теб ще бъде много по-различно. Надявам се да съм ти бил полезен!

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: ebad2ab344
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не бави, кажи му го по отдалече в прав текст, да се аргоментираш не си длъжен, но тъй като сте в добри отношения(приятелски) можеш да го направиш, така би могъл да си запазиш жокер и един ден можеш да разчиташ на него! Създал си добра връзка недей я разваля, остани с максимално добри отношения! Успех на новото работно място.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: c9cc9eb75e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Според мен трябва да си стои на д- то.
Щом си се доказала в тази работа и си напът да се издигнеш на по- високо ниво, защо да се изплюваш на чистото си килимче?
Днешно време е трудно да си намериш хубава работа, де си създадеш име, да ти плащат навреме и така нататък.
И моят баща беше в чужбина, ама пак не му плащаха навреме, дори има да взима 3000 евро, които така и няма да вземе.
На новото място ще започнеш пак от нулата и не се знае дали утре- в други ден няма да реши да съкрати работници и ти ще си от първите, защото винаги по- старите ги оставят, понеже са се доказали.
Това е моето мнение.
Михаил Петров( АТАКИСТА

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: b81763c96e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Просто му кажи, в работни отношения недомлъвки водят само до недоразумения и евентуално нежелани резултати. Имаш договор, има условия за напускане, както е казано "никой не е женен за работата си". Не се заблуждавай с фалшиво приятелство "шеф-подчинен", шефа си знае неговото.

 
  ...


...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 83fcda003d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Кажи му го направо!Обясни,че си много доволен от работата си там,че го уважаваш много,но искаш да работиш на друго място,заради това,че имаш голям интерес в тази област,а не заради него или условията на работа.Освен това,му го кажи от по -рано,за да се подготви и вероятно да започне да търси нов служител.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: b13f05a183
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   В договорът ти няма ли точка, в която се споменава за предизвестие при напускане? Ако има - така или иначе ще трябва да му кажеш категорично в определения срок. Етично е да знае, за да си търси твой заместник.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: e22388657e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Амииии.. мисля, че е по-добре да си директен с него, щом твърдо си решил, че няма да останеш на работа. Нека да разполага с повече време, за да си намери човек, който да те замести. Колкото и приятелски да са отношенията ви, няма от какво да се притесняваш, нито да се чувстваш гузен или виновен, че напускаш. Всеки човек има правото да избере работа, която ще го кара да се чувства пълноценен и удовлетворен. Щом това не е твоята работа, напълно нормално е да гледаш своя интерес и да се пренасочиш към нещо друго. Със сигурност шефът ти знае това, а и вероятно е бил някога в твоята позиция. Едва ли ще приеме много добре новината, но пък това не е твой проблем. От теб се иска да си коректен спрямо него и да продължиш да си вършиш работата, докато все още си назначен там. Не е нужно да се съобразяваш с желанията или настроенията му. Например, ако той беше решил, че е намерил по-опитен и квалифициран служител за твоето място, щеше да постъпи практично, а нямаше да се замисли ти как ще се почувстваш.
Иска се кураж, за да пуснеш сигурното и да тръгнеш да преследваш целта си, за което те поздравявам. Дори да не се получи с новата ти работа, недей да губиш стимул и мотивация, а продължавай да упорстваш! Успех :)

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: dfc5c82bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Не виждам какво толкова си се запритеснявал. Пускаш една молба за напускане, изчакваш там колкото ти е предизвестието и се разделяте по живо, по здраво!
На шефа ти му кажи, че си горд че си бил част от екипа му, и винаги ще имаш добри чувста към колектива, че времето прекарано там е било страхотно, но сега имаш нужда да приемеш нови предизвикателства в профеционалната ти кариера и ще се пробваш в друга сфера на дейност. Е такива неща.
Ако почнеш с разни намеци и недомлъвки ще се разделите с повече горчивина от колкото ако му кажеш че си взел решение да смениш работното място.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 0c088cd9a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Бъди честен с човека и в прав текст му кажи, че имаш намерение да напускаш, но без излишни подробности. Няма нужда да му обясняваш на дълго и на широко какви са ти мотивите. Обаче му кажи възможно най-скоро, за да не стане така, че точно ще те повиши и ти ще му сервираш изненадата. Много ще е неприятно и ще го поставиш в трудно положение. Така, че кажи му за да повиши някой друг твои колега, а и да има достатъчно време да ти намери и обучи заместник. Не знам какви са правилата в чужбина, но в България ако решиш да напуснеш трябва да предупредиш 1 месец по-рано, точно за да имат време, докато още си на работа, да провеждат интервюта и да намерят кой да те замести, а не просто да изчезнеш и да оставиш колегите ти да се оправят и с твоята работа докато си намерят нов човек. Мисля, че това е най-доброто, особено ако си в добри отношения с шефа си. Пък и нали знаеш, на повечето места искат препоръки от предишния работодател, така че е хубаво да оставиш добри спомени у шефа и у колегите си, че никога не се знае кога връзките ти с тях могат да ти се окажат много полезни.
И браво на теб, че си решил да следваш мечтите си, но го направи така, че да не поставиш шефа си в неудобно положение спешно да ти търси заместник.

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 6eda69fdac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Караш направо и му казваш истината като му благодариш за всичко, което е направил за теб.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 9bb0f3800f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Браво, поклон братко... и аз искам да съм като теб, ама нема... у БеГе сме.. :) а относно тебе, давай... бачкай тва дето ти харесва. Няма кво да го мислиш.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 2b0c50b208
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Според мен не е нужно да се оправдаваш и да влизаш в излишни разговори, колкото и да сте в приятелски отношения, това е работа все пак. Добре е да седнеш и по мъжки да му кажеш, че имаш ново предложение за работа, което си решил да приемаш, ама, защо, как.... пийте си бирата след работа, но не се оправдавай и обяснявай, още повече ще затънеш в излишните приказки.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: cd970c8131
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Разбира се, че има значение, че работиш в чужбина. Може би е добре да се поинтересуваш за корпоративните нрави в страна в която работиш. Мисля, че е най-добре да се съобразиш с местните нрави отколкото с мнение от този форум. Добре би било да получиш потвърждение от новата ти работа, че си назначен там, да се опиташ да отложиш с 1 месец назначаването на новата работа, под предлог, че трябва да завършиш нещо в старата (обикновенно въпроса е кога може да постъпиш при нас? ) и тогава да подготвяш шефа си на старата работа. Изчакай резултатите от интервюто за новата работа. Преди това никаква подготовка на стария ти шеф.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 2773ae1293
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   здравей,
като отидеш при него започни с това, че много се радваш за възможностите които ти е дал с тази работа, но винаги си искал да работиш друго. В момента ти се отваря такава възможност и цял живот ще съжаляваш ако не пробваш. Още веднъж му благодари за всичко.
Това е. Ако и той държи на теб, може да му е гадно, че напускаш, но ще се радва за теб, че следваш мечтите си.
успех!

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 7382ace70b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Първо да те назначат, после напускай!

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 793267db0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Ситуацията ти не е толкова сложна. И на мен ми се налагало да правя такива неща. Въобще не се притеснявай. Просто отиди и му кажи, че искаш да напуснеш. Щом сте близки съм убедена, че ще те разбере. Кажи му и, че искаш да запазите личните си отношения, ако разбира се наистина го искаш. От тук нататък ти си прецениш по кой път да тръгнеш, но предполагам, че шефът ти ще те разбере.
Късмет!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker