Към работодателите и мениджърите - бихте ли наели човек, отказал веднъж работа при вас? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Към работодателите и мениджърите - бихте ли наели човек, отказал веднъж работа при вас?
преди: 7 години, 10 месеца, прочетена 3112 пъти
Представете си следната хипотетична ситуация - идва човек на интервю, справя се добре и му давате оферта. Разбирате се за няколко дни, в които той да даде отговор. В рамките на посочения период служителят отказва офертата. Говорим за напълно коректен отказ, в рамките на договорения срок за отговор, не за извъртания и отмятания. Ако този човек кандидатства отново да речем след година, бихте ли го извикали отново на интервю? Според мен не би трябвало да има проблем. Това, че две страни са се разминали в точно един определен момент, не значи, че не може да имат допирни точки в следващ. Но има много честолюбиви мениджъри, които приемат лично отказа и вкарват такива хора в черни списъци.
В момента съм в процес на търсене на работа и понеже искам да избера най-подходящата според способностите ми, се наложи да отхвърля няколко оферти. Винаги си казваме, че "ще държим връзка и завбъдеще може да сме си полезни", но ми е интересно как изглеждат нещата от другата страна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 10 месеца
hash: 0d7f45da5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

1.   Аз съм работодател в сверата на строителството и често казано не бих те назначила, но не толкова заради отказа, а защото не си се задържал на работа за повече от 1 година. Имам просто вече лют опит с хора, които скачат от работно място на работно място. Като работодател ти инветираш в човека, разчиташ на него и изведнъж си тръгва - ами такива хора не ми трябват. Ако го е направил 2-3 пъти, то и при теб ще го стори задължително, защото някои хора просто имат прекалено големи претенции, които не се препокриват с възможностите и качествата им.
Преди съм назначавала хора с богата биография и честа смяна на места, но съжалявам, макар че бях доволна от работата им, но имах проблеми от друго естество - примерно с алкохол, с караници с другите хора, с неявяване на работа без причина, чупене на инвентар, кражби и така нататък.
Има си значи някаква причина човек да не се задържа на работа. Назначавала съм иначе човек, който ми беше отказвал преди години и пак съжалявам - задържа се при нас 1, 5 месеца. Обектът не беше в родното му място и изведнъж се сети, че жена му щяла да ражда и си прибра чукалата - казва ми буквално в понеделник, че секциото на жена му е в четвъртък и си тръгвал, а моите срокове не го интересуваха - трябваше така колегите му да работят извънредно на макс заради неговите глупости и да страдат практически невинни хора, а разходите ни се качиха, разбира се
Така че не става дума за убида или нещо лично, но си има причини работодателят да ти откаже, включително просто може да няма свободно работно място.
Човек прави 1 път 1 грешка и ако работодателят е опитен, той няма да те назначи просто, защото като мен си е патил - няма начин. Не си мислете, че работодателите сме толкова прости. Има си причина едни хора да са мениджъри или предприемачи, а други да са работници на трудов договор. Ако шефът ви е по-прост от вас, просто нямаше да е на тази позиция. Ако човек е честолюбив и не мисли рационално - той не оцелява дълго по горните етажи, но причини други ще има, за да не се занимава с теб.

Пробвай се все пак - няма какво да губиш, но внимавай с честата смяна на работното място, защото като набереш 15 работодателя за 10 години, вече става страшно.
На твое място бих се пробвала, но без излишни надежди, защото все пак мога да греша, а и не знам какво впечатление си направил, дали имаш някаква рядка квалификация и дали има отчаян глад на кадри в бранша, в които работиш. Успех

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 150650feaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз съм хем служител, хем наемам хора и ще ти кажа от двете гледни точки.

Като наемащ:

Мен лично би ме притеснил не толкова отказа ти, а това, че през тази година си бил без работа или не си се задържал на такава. Да, възможно е, просто да си се заблудил, че онова е твоята работа, а всъщност да се е оказало, че не е, в което няма нищо лошо. Но има и голяма вероятност да си прекалено претенциозен и да си изчерпал всички други опции, че да се е наложило да се върнеш на място, за което вече си кандидатствал. Ти специално може и да не си претенциозен, но повярвай ми адски много такива, които имат прекалено много претенции, а реално не могат нищо и работодателите са особено внимателни към тях, защото закона ги защитава и ако такъв човек успее да те заблуди по време на изпитателния срок, после става изключително сложно да го уволниш и трябва да търсиш незаконни методи, че иначе е сложно.

Като служител:

Но се замисли и за друго. Търсят някой човек и след година пак търсят за същото място. По принцип съм скептичен към работодател, който постоянно търси човек на дадена позиция. Ако на дадена позиция в дадена фирма има текучество, нещо не е наред.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: b71bfb8800
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

3.   До номер 1:
Пази боже от такива работодатели, дето се мислят за богове и решават човешките съдби на база "личен опит''!
Като си работодател да не мислиш, че си хванала Бог за шлифера и никога няма да изпаднеш в позицията на търсещ работа, а? !

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 3d60df1423
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До номе 1, ти пък какъв работодател си та ти си жена, ти не ставаш за нищо и си коравосърдечна...

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: c2d1221568
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Браво авторе, много хубава тема не само за обикновенни хора-работници.
Съдейки по отговора на №1-работодателя, човек може да си извади заключение що за акули с нечовешки разбирания съществуват, като работодатели. Осъжда неща от човешкия живот, които не са зависими от него, като болест, раждане и други неприятности във връзка със здравето.
Един съвет към №1, като работника ти е в човешка нужда, ти като работодател го замести в отсъствието му, вместо фалшиво да се оплакваш, че останалите ти работници изнемогвали.
Нищо човешко ли няма в съзнанието ти, та съдиш другите, защото иначе ще те попитам, ти самия как стана работодател?
Аз защо не съм работодател, по-различен ли съм от теб?
И аз съм човек, и аз искам да давам работа, но никой не работи при мен, защо ли? Защото ти даваш пари, а откъде ги имаш тези пари? Когато отговориш задоволително на тези въпроси, тогава съди хората защо напускат.
Човек може да работи и нещо минимално само за хляба си, а твоя бизнес да не му влиза в сметките.
Ето затова се разпадат държавите.

 
  ...


...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 0d7f45da5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От номер 1
Вижте какво, номер 3, аз не решавам човешките съдби, а живеем в свободна държава, където всеки пълнолетен човек взима своите решения. Моето задължение е преди всичко към сегашните ми работници, които искат всеки месец да си получат заплатата, осигуровките, да имаме пари за материали, за бензин, за нови проекти и инвестиции, за да могат да планират семейно, а после искат 2 почивни дни в седмицата, искат отпуски и 8 часов работен ден. За да постигнем всичко това, ние не можем да правим често грешки. Към тях ми е задължението и към инвеститорите, към доставчиците и клиентите, към държавата и обществото. Не мога утре да кажа -„ами сори, еди кой си работник днес се напи, падна от скелето и вие ще плащате“.
Затова нямам право на грешки и 2 пъти меря, 1 път режа. Нашето трудово законодателство е от 50-те и не мога да дам шансове на всеки, защото после не мога да се оттърва от тези хора и страдаме всички, защото имаме проблеми, разходи и трябва всички да работим повече.

Номер 4, в 21 век живеем - аз на работата си не съм жена, а съм облечена в съответната функция и нямам право на сърдечни решения, защото не плащам на работниците си със сърчица, усмивки и женски работи.
Ти като идеш на лекар и се окаже жена също искаш да е професионалистка, не да почне да реве и да се тръшка, да припада от кръв и така нататък.
Няма значение какво работи човек, на работното си място трябва да сме професионалисти, не мъже или жени. У дома си мъж, жена, майка, баща, съпруг, съпруга, любовник и любовница, но на работа си облечен в своята длъжност и отговорности.


н. 6 цитат

„Един съвет към №1, като работника ти е в човешка нужда, ти като работодател го замести в отсъствието му, вместо фалшиво да се оплакваш, че останалите ти работници изнемогвали. “

Съгласна съм, но само за старите и доказалите се служители, а и трудно ще да е да се заместваме, когато всеки си има своите способности и задачи - не мога да кажа на ел. техника да реди плочки и аз не мога да опъвам кабели за ел. техника!
Така е не само в нашия бранш! Рядко има 2ма човека с дублираща се квалификация в един тим, но и да има, не можеш да искаш от втория човек 16 часа да работи, за да компенсира капризите на все същите хора.

Не можеш 1,5 месеца да си на работа и да имаш претенции. На стари служители съм помагала много и с връзки, и с правни услуги, и с пари дори, но за да си заслужиш този статус ти трябва да се докажеш и да дадеш. Претенциите чак след 1-2 години работа, моля, когато си дал много за организацията, доказал си се и си ценен и не искаме да те загубим. 1,5 месеца работа не е работа и никой работодател няма да те назначава ако повтаряш този номер и можеш да работиш само за себе си, но и така не виждам как ще оцелееш.
Примерно си майстор - почнеш една баня и кажеш след 2 дни, след като си разбил „Сори, еди какво си се случи“ и офейкаш.

„И аз съм човек, и аз искам да давам работа, но никой не работи при мен, защо ли? Защото ти даваш пари, а откъде ги имаш тези пари? Когато отговориш задоволително на тези въпроси, тогава съди хората защо напускат. “

Парите идват от инвеститори, които очакват определени финансови резултати. Ти откъде мислиш, че идват парите на бизнеса? Не падат от Марс, а трябва да покажеш резултати или няма да има вече инвеститори и пари.
Винаги хора ще напускат каквото и да правим, просто защото у нас има маса народ, които нямат трудови навици и квалификация, но не знам защо имат много големи претенции не само за много високи заплати. Аз с удоволствие заплатите им ги давам, но трябва да има резултати, а резултати се постигат, когато човек понатрупа стаж и опит.
Нашият бизнес е труден, тежка е работата и работим в екип - ако един се скътава, другите трябва да работят и за него. Това физически няма как да се случи.
Имаме хора, с които работим вече 4 години и печелят 50 % до 100% повече от новите работници, защото ми вършат 3 пъти повече работа от 1 нов работник без да преувеличавам, а печелят само двойно повече - за мен си заслужава да назначавам най-добрите и скъпите, защото имам нужда от 3 пъти по-малко работници и пестя от режийни.
Работа иначе има и гладът за кадри е толкова голям, че вече си делим фирмите от бизнеса бригадите между проекти и се караме за работници, но само за най-добрите и качествените. Тези хора, които са доказани майстори вече сами определят цената си и диктуват на работодателите. Идват и си казват, че искат 5 бона заплата и им ги даваме. Отделно искат квартира на обекта платена и пари за храна, пари за бензини и телефон. И им ги даваме!
Така е при всички специалисти, независимо в каква област, но всеки почва от най-долното стъпало и ако искаш веднага 5 бона, дори 1000 лв., ще ти се изсмеем. Почни работа, покажи си какво можеш, знаеш и какъв си като личност - тогава искай специални права, повече пари и така нататък, но още нещо ще ви кажа - точно хората с 5 бона заплата никога не са били от тези със „специалните права“, с отсъствията и закъсненията за работа, с претенциите, а тихо и без проблеми са си свършвали работата и затова взимат 5 бона, а други са без работа, макар че има огромен глад за кадри.
Много завиждат масата хора на успелите у нас. Мои работници вече имат по 2 къщи в родните си места, изучават по 2 студенти и са го заслужили! Имам бивши работници, които от 2 г. са безработни и са си го заслужили и не защото работодателите сме били хора без сърца, лоши мъже и жени, а просто, защото живеем в условията на пазарна икономика, където всеки бива заплащан според заслугите си и способностите си. Отидете в Куба, Северна Корея ако не ви харесва.

Ще се учудите, но докато маса български момчета живеят при мама и тати и имат 1100 претенции за първото си работно място, стотици и хиляди роми (цигани) специално в нашия бранш вече са придобили майсторски способности - нямат средно образование дори, но са перфектни плочкаджии, къртачи, мазачи, бояджий и така нататък. Разбира се, никога няма да правят ел. и ВиК инсталации да кажем, както и по-квалифицираните дейности, но един плочкаджия си докарва при нас между 2 200 и 4000 лв. в зависимост от това колко бързо работи и какво е качеството. Тези хора виждат, че хората с образование печелят повече и вече образоват децата си - да не стане така, че младите поколения цигани накрая да ви взенат хляба, докато се чудите вие как да се оправдаете, за да не дойдете на работа и какви претенции да измислите. Специално в индустрията, строителството и туризмът няма значение етноса - трябват кадри и докато вегитира нашата младеж у мамини, само цигански бригади има вече, които работят по проекти от национално значение мирно и кротко, а децата им завършват гимназии и после ще запишат в университет. Бащата е плочкаджия или налива някъде асфалт, но синът ще е ел. инж. да кажем. При вас е обратното - бащите ви и майките ви са инж., учители, продавачки и така нататък, а вие правите кариера на безработни или прескачате от фирма на фирма, защото имате претенции, но без покритие.

Имаме например момче-плочкаджия, което е зам. директор вече и има диплома Среден 3, но работи човекът, разбира си от занаята и обучава младите кадри, приема материали и така нататък.
Винаги е на линия.

Защо той да работи повече и да печели по-малко заради някой мамин?
Да не живеем в комунизъм. Днес всеки печели според работата си.
Трябва хората ти да са на топ ниво, за да няма и конфликти в бригадите, защото не може един да работи по-малко, а друг повече за същите пари. С две думи или трябва да се навивате на много по-малко пари, или трябва да покажете повече квалификация, умения, мотивация, работа и така нататък.
Не става обаче с претенции, мрънканици, закъснения и отсъствие.

Работодателите не търпим тези неща и не защото сме без сърца и нямаме чувства, а за доброто на всички и за да успеем в крайна сметка и на работниците да гарантираме човешки условия на труд, максимално добро заплащане за бранша, добри дивиденти на инвеститорите, ниски цени за клиентите и така нататък. Това не пада от небето, а е резултат от работата на всички като тим, включително на директори, собственици, управители. Това, че работниците не виждате реално каква е нашата работа, не значи, че не работим, но просто не работим физически. Ако беше толкова лесно, всеки да е станал „фирмаджия“ и нямаше 2/3 да фалират до 3-тата годинка. Не, че нямаме чувства и не ви влизаме в положението, но просто нямаме възможност да правим компромиси. Влезте ни и вие в положението.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: b512fd78ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Не съм мениджър, но чисто теоретично бих отказала да назнача такъв човек. И не, заради лични причини, а защото това говори, че въпросният човек се държи леко непрофесионално и казано на разговорен език, не знае какво иска и какви са му целите за професионална реализация. Ако в личния си живот бих простила на някой приятел, който си сменя мнението 5 пъти, то в професионалната сфера това е недопустимо и говори за доста несериозно отношение към работата. Как ти звучи това: "Искам да работя за вас и да се развивам във вашата фирма! ", "Аааа не, всъщност не искам! ", "А, май искам! ". Макар и разбира се да не използваш точно тези думи и да се опитваш да изглеждаш професионално, с поведението си казваш на потенциалния си работодател точно това. И за какво му е такъв човек? Че след два месеца да му кажеш, че всъщност си направил грешка и не искаш повече да работиш за него? Защото за всеки работодател това си е доста неприятно. Първо си губи времето с четене на СВ-та и да провежда интервюта, после влага определен ресурс в обучението на новия служител и точно когато целият процес е вече завършен и служителят е почнал да навлиза в работата, да му изтърси, че напуска? За да може пак всичко да почне от начало. Е, кой работодател би бил щастлив? ! Ето за това аз лично не бих назначила такъв човек, колкото и подходят за длъжността да е. Защото е несериозен! Кажеш ли веднъж НЕ, това значи НЕ, а не може би, ама ако не ми хареса на другото място, ще си помисля... щом си отишъл на интервюто значи си бил сигурен, че искаш въпросната работа и дори и в последствие да си намерил нещо по-подходящо щом веднъж си казал НЕ, то това е окончателно, а не значи ще видим, ама не знам и т. н. Защото мислиш ли, че хората могат да те чакат до безкрай да решиш? Те ще си намерят човек и никой няма да те чака кой знае колко време да умуваш. Така, че преди да кажеш веднъж НЕ помисли си, защото после няма връщане назад. Никой няма да те чака да не би пък случайно да си смениш мнението. Впрочем това важи с пълна сила и за обратния случай. Ако даден работодател назначи на работа някой, но след няколко месеца се разочарова от него и реши, че май другият кандидат е бил по-подходящ едва ли ще може да убеди въпросният човек, особено ако той междувременно си е намерил работа. Представи си следното, току що завършило гимназия момиче кандидатства за продавачка, но по някаква причина не я взимат и съответно тя продължава да си търси работа и успява да се уреди с работа в кол център. Е, ама след 5 месеца и се обаждат от магазина да я канат на работа при тях. Дали ще се съгласи? Едва ли. За това когато при такава ситуация решиш нещо, решението е окончателно и няма вариант, ама размислих. Дори и да търси хора, въпросният работодател едва ли ще избере точно човек, който веднъж вече му е отказал. Обясних ти защо. И това няма нищо общо нито с личното му отношение към теб, нито с това дали си подходящ или не за съответната позиция.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: c2d1221568
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   За да въртиш някакъв бизнес, дори строителен, каквото и да е трябва да си бил преди това редови работник в този бизнес. С други думи да имаш квалификация като работник, преди да се издигнеш до работодател.
Ето №1 и 7 отговаря, че не може да прати електриджията да реди плочки и тя(работодателя) не може да опъва жици. Тогава защо се хващаш за този бизнес? Не те осъждам, просто се чудя защо се захващаш с неща, които не са ти по силите? Сама казваш, че идват хора от улицата без знания, защото търсят работа. Но по стечение на обстоятелствата (смърт, болест, раждане, пожар, земетресение и т. н. ) нещо се обърква и работника не може да идва изобщо или за определено време и ти го елиминираш, и го натикваш в шеста глуха.
Ама човек тръгва да се катери по стълбата на йерархията от нулата - почва като работник, става чирак, калфа, майстор и чак тогава работодател и то ЕВЕНТУАЛНО.
А ти, както се разбира си работодател с претенции, но без никаква квалификация по специалността строителство.
Пак не те осъждам, а се мъча да прогледнеш, защо НЯМА да имате успех като работодатели без покритие.
Само за пример ще ти дам следните сравнения:
На времето СТАРИТЕ МАЙСТОРИ(които вече не са между живите), но произведенията им стоят и до ден днешен за почуда на поколенията са знаели да правят всичко - ОТ -ДО.
Те самите майстори са си наемали калфи и чираци и работници за хамалската работа, но не са се изолирали от хамалогията, защото личния пример е много важен за предаване на професията на поколенията. Както сама казваш, квалифицираните при теб работници са рядкост и знаят какво и как да работят, и да си търсят парите, но се замисли, че те също са тръгнали от нулата и някой ги е учил на майсторлък, те не са се родили научени.
Сега съвременните школувки не предлагат на индивида да се развива като комплексен майстор, а дели работата на секции - аз съм работодател, ти си електриджия, той е плочкаджия, другия е търчи-лъжи и накрая воальа = на съвременно строителство кое от кое по-некачествено. Да не говорим за ремонтни дейности, да не говорим за амортизация още преди пусковия период на обекта, да не говорим за довършителни работи от купувача и т. н.
А вие съвременните работодатели не можете да научите работника на нищо, но го осъждате и гоните срокове, защото ще загубите бизнеса си. Такъв бизнес няма бъдеще - помни го.
Старите работодатели от преди 9 ти септември са били унищожени от властите, но те освен на занаят са се грижели за работниците си, сегашните само ги използват заради собствената си печалба.
Нали сами виждате какви са резултатите?
Плачевни.
И така е с всеки бизнес, който не развива работника, а го осъжда.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 896cd9daf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Няма общовалиден отговор. Трябва да имам голяма нужда точно от теб. От друга страна, ако ти си моят човек, защо не съм ти предложил още миналия път каквото ще те примами при мен? Тоест, ако са приели отказа ти лесно, най-вероятно е имало по-добри кандидати. Това е за позиция с отговорности. Ако е за кол-център, все тая дали си отказал, там всички са взаимозаменими. Не споменавай на интервюто, че си кандидатствал вече и имай отговор ако те попитат.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 5e14cb3c6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Привет! Аз честно казано си падам малко злопаметен и не бих те наел.
Явяваш се на интервю, казал съм ти условията, ти си отказал. После ми се явяваш след два месеца например и какво си мислиш? Ще ти дам по- голяма заплата? Ще ти намаля часовото работно време? Дрън, дрън! условията и заплатата са си същите и щом не си бил доволен, значи ще постоиш, докато си намериш друго и после изведнъж напускам и ме оставяш без човек. Пък и има едно друго:
Аз през това време точно само тебе ще чакам! Как ли пък не! Аз като обявя свободно място не каня само един на интервю, ами няколко човека и щом ти отказваш, аз наемам друг явил се на интервюто и край.
После като искаш пак се яви, но ще ти кажа, че вече си имам човек и света не се върти около теб. За утеха мога да ти направя едно кафе най- много и да ти пожелая успех в търсенето.

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 5072cded9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Работодателке, пише се сФера!

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 5072cded9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Ужас, номер 1 е супер неграмотна рботодателка! Е, дано поне е по-грамотна от нейните цигани!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 7c2d4f63f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   От автора:
Сайтът не работеше няколко дена и чак сега чета отговорите. Благодаря ви за мненията. Програмист съм, с малко опит и може би представата ми е малко изкривена, понеже в този бранш има много работа.
Номер 1, права си за много неща, често работниците имат претенции без покритие. И на мен ми се случва. Но и често работодателите си мислят, че трябва да им целуваш краката за 500 лв. Твоят работик, на когото жена му е раждала например - не че нещо, но по закон в България се полага бащинство две седмици. И тук не е до това дали на теб ти харесва. Законите трябва да се спазват. Ако не ти харесва, имате си представителства на работодателите, упражнявайте натиск върху властта. На мен ако ми се ражда дете, също няма да ми дреме за сроковете ти и бих бил до жена си. Грешката му може бе е в това, че не те е уведомил по-рано, за да организираш нещата и без него. Но не знаем дали не става въпрос за преждевременно раждане. Основен белег за добре организиран бизнес е, че може всеки да бъде заменен. Понеже всичко става, хора сме, всеки може да се разболее. Тогава просто мобилизираш другите, плащаш овъртайм ако трябва. Рядко всеки е на разположение и фирмата трябва да има резерв от работна сила. Не съм бизнесмен, но това съм го виждал в добре организирани фирми.
Номер 8, изхождаш от неточна презумпция. Това, че съм дошъл на интервю, не значи, че непременно искам работата. Както и това, че си ме извикал, не значи непременно, че искаш мен. Това значи, че искам да се видим, да поговорим и да преценим дали съм точния човек за това място В МОМЕНТА. Но и фирмите, и хората се развиват, нещата се променят. Може втория път да ни съвпаднат интересите. Имал съм и обратния случай - кандидатствал съм за работа, взеха човек с повече опит. Но след пет месеца ми се обадиха, че са открили още позиции, викнаха ме на повторно интервю и ме наеха. И защо да си играя на обиден? Това, че в конкретния момент са препдочели друг, не значи, че аз не ствам. Просто не е бил моментът.
Номер 11, не виждам защо трябва да сме злопаменти. Казал си ми условията, в момента не са ме устройвали. Но например след година условията може да са се променили, бизнесът ти да е потръгнал и заплатите във фирмата да са се вдигнали и вече да ме устройват. Или може аз да съм натрупал знания и опит, да се представя по-добре на интервюто и да покрия критериите ти за по-висока заплата, отколкото предния път си ми предложил. Или условяита да са ми харесали, но работата в конкурентната фирма да е била по-интересна. Но фирмата е фалирала и аз пак търся работа. Или просто аз не съм паснал там - не всеки пасва навсякъде, дори кадърни хора. Естествено, ще ме викнеш на интервю само ако имаш свободно място, иначе няма защо. И ако съм по-добър от другите кандидати, какво, няма да ме наемеш заради едното сърдене? Щял съм да напусна? Ами третирайте служителите така, че да не напускат. Това звучи все едно ти ако не ме одобриш на интервю да не кандидатствам повече. Е защо? Ще се науча, ще си повиша квалификацията и другия път може да ме вземеш. Не звучи ли логично? Тогава защо обратното да не може?

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 4b3227fcb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Мисля, че това е много изолиран случай и изходът ще е субективен. Някой работодател е възможно да не се сети, че си кандидаствала. Да откажеш на някого и после да го търсиш пак изглежда странно. Все едно в първият момент офертата му не ти се е сторила достатъчно добра и си търсила нещо повече. А после, явно като не си намерила или пък си намерила, но не са те взели, се връщаш при предишния като "последен шанс". Но дори и да оставим настрана чувствата, според мен, отстрани изглежда все едно смяташ този работодател за ниска топка и едва ли ще си достатъчно мотивирана, за да му бъдеш от максимална полза. Наистина дипломатично е добре да степенуваш нещата и да планираш, за да не ти се налага да отказваш. Пробвай се и толкова, нещата са субективни и готови рецепти не мисля, че може да се дадат.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 5e52100e19
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Здрасти авторе, като цяло няма голям смисъл, че си писал тази тема. Виждам, че чудесно можеш и сам да разсъждаваш по нея.
Значи отиваш, пробваш - или ще те вземат, или няма да те вземат. Ако не те вземат пробваш другаде и така.
За някои хора всичко е лично, включително и в работата.

Междувременно защо не се пробваш и като фрийлансер...

ж28

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: c08ec4e257
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Номер 11- Става въпрос ако аз съм те одобрил, а ти после си се отказал.
Аз поне процедирам така. Фирмата ми е стабилна и за дадена позоция заплатата е твърда. Ако е 1000 си е 1000.
Не става въпрос за сърдене, а за това, че примерно решил си да приемеш след половин година. Аз съм ти дал шанс, въпреки че ти предният път си постъпил така. Съгласил си се на заплата 1000 лева, но след два месеца друга фирма ти предлага 1300 лева. Какво ще направиш ти? Ми веднага ще напуснеш и ще отидеш там. Ето заради това такива хора за мене са нестабилни.
Стараем се да задържаме хората, ама не мога постоянно да им вдигам заплатите за да стоят при мене. Никога не съм позволявал да ми извиват ръцете, защото от другата фирма им предлагат по- голяма заплата.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: fdcdb0a111
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   " Съгласил си се на заплата 1000 лева, но след два месеца друга фирма ти предлага 1300 лева. Какво ще направиш ти? " - ми много ясно, че ше отида на 1300!!!

А ти номер17, ако си купуваш хляба на 1 левче примерно да кажем, но тази седмица разбираш, че съвсем на близо са отворили нов магазин, в който същия хляб го дават за 0. 70 стотинки ти какво ше направиш? Само не ми казвай, че ше продължиш да си го взимаш на левче, щото няма да ти повярва никой просто.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 0d7f45da5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   от 1/3 до 9
„ За да въртиш някакъв бизнес, дори строителен, каквото и да е трябва да си бил преди това редови работник в този бизнес.“

Ами не разбираш нищо от бизнес. За да управляваш един бизнес трябва да разбираш от икономика, процеси или да имаш предприемачески вродени способности социални компетенции. 99% от моите работници нямат тези способности и дори не могат да пишат на книжовен български език, камо ли да организират каквото и да е било, а нашият бранш е силно регулиран, ЗУТ е доста сложен, има много срокове, процеси, големи възможности за рационализации, внасяме сами материали от чужбина и пестим така 50% от цената и така нататък - трябват значи и езикови способности, компютърна грамотност, възможности да общуваш като цяло. Не е толкова просто просто и изобщо да не говорим как се събират пари от разни клиенти. Тоест трябват ти и юридически познания, за да знаеш какво да подписваш и какво не, да познаваш процедурите и да имаш връзки навсякъде, за да ги задвижиш в срокове.

Моят брегадир се е пробвал като самостоятелен майстори и 2 пъти не е успявал и то в бум-фазата. Днес печели 5000-5500 лв. месечно бруто, без другите придобивки като квартира и храна, винаги знае че ще му е платено, а преди масово не са му плащали.
Не е толкова лесно просто да развиеш който и да е бизнес и 2/3 от хората не успяват дори с една будка за вестници или баничарница.
Най-успелите бизнеси навън са създадени или развити от професионални мениджърски екипи или с помощ на консултантски компании. Примерно веригата Happy е почнала от 1 кирлив ресторант, но за да е това, което е днес е имало американски инвеститори, които са си наели американска консултантска фирма. Не си мислете, че този кирлив пловдивски ресторант сам се е разрастнал и е измислил цялата концепция.
Такива професионалисти също правят грешки - примерно са се провалили навсякъде в чужбина, в Испания най-големият провал и набутвация, но общо взето изплуват, защото са професионалисти и знаят кога да спрат. Собствениците на Happy имат поне още 20 свързани ресторанти, за които си нямате и представа, за да наситят пазара те, не конкуренти. Така достигат огромни икономии от мащаба и печалбите, цените са им други. Така е във всеки бизнес - няма ресторанти, няма строителство, хотелиерство или индустрия. Трябват ти професионалисти в управлението или всичко върви по дяволите. Дори предприемачът, който е имал нюх, идея, развил е бизнес до определен етап, стига винаги до една граница, при която или трябва да продаде бизнеса, или да назначи професионалисти-мениджъри, или ще фалира.

Така е обаче във всяка професия.
Не си мислете, че някога санитарят може да стане шеф на болница и 30 г. да работи в нея На Запад дори лекарите не могат да станат, а професионални мениджъри, които са учили само за управлението на болници ги управляват тези болници.
У нас все още бизнесът не е толкова развит като цяло, но примерно в строителството не е така и повечето големи строителни фирми отдавна не се управляват от предприемача-основател или си има допълнително мениджърки екип с хора от всякакви специалности, не само инж. и строители.

Колкото до строителството на нашите „стари майстори“, то днес не става дума да постриш един мост 2м на 2м или една църква с мини мащаби за 100 човека селце. В България няма период, в който да се е строило повече от в последните 10 - 15 г. и реално няма стари сгради, освен няколкото мостове от средновековието, руините от античността и то в лошо състояние, няколко църкви и джамии. Ако искаш да наблюдаваш истинска архитекрура от миналото, ще трябва да мръднеш до градове като Амстердам, Рим, Виена, Лондон и Париж. Нашите къщурки от 19 век могат да се приберат в мазетата на техните сгради по центъра и на практика сме нямали архитектура до преди 20те на 20 век и то архитектите са били австрийци или италианци.
България е била бедна и поробена страна. Днес се строят големи инфраструктурни проекти и то не само от дъжавата. За това се искат съвсем други компетенции от това да можеш да мажеш стени или да свързваш кабели.
От 2011 г. работя в тази сфера и годишната ни печалба преди данъци е 100-300% като в кризата не беше по-зле.
Преди това съм работила в сферата на телекомуникациите и тежката индустрия и ти гарантирам, че мога дори болница да управлявам или верига ресторанти. Разликите в мениджмънта не са толкова големи и управителят на веригата Happy никога не е бил сервитьор или нещо такова и аз 1 тухла не съм наредила в живота си и не ми и трябва. Този феномен се нарича разделение на труда :) и е добре познат и описан още от 17 век насам. Не е нещо ново и ми е чудно къде сте ходили на училище щом не сте чували за разделението на труда.

1/3 до Автора

Съгласна съм с теб за отпуската, само че човекът не искаше отпуска, а направо напусна на интервюто за работа ми каза, че раждането не му било важно, второ раждане било и така нататък. 1-2 седмици нямаше да е проблем да го пуснем и то при планирано раждане с цезарово сечение. Проблемът му беше по-скоро с това, че нямаше трудови навици, а преди това беше работил като майстор - отива, прави 1 баня, измами някакви възрастни хора и им прибере парите и после 2 месеца не работи. Нещо такова. При нас се работи 8 часа дневно, 6 дни в седмицата понякога. Това му се опъна - да ставаш в 7 ч., да ядеш в определено време, да работиш редовно. Най-вероятно жена му го беше принудила да си търси работа, за да покрият някакви разходи покрай бебето, изкара за 1,5 заплати и стигнат своя лимит...после пак след 2 месеца ще направи 1 баня и толкоз....

Това е огромният проблем на 90% от хората под 30 г. у нас, а останалите 10% има как да работят 24/7, за да наваксат несвършеното от скътаващите се. Сещате се кой има успех в живота - няма значение дали самостоятелно ще работи или на трудов договор. Всяко действие си има своите последици.

Огромна част от населението у нас под 30 г. от мъжки пол все още разчита на мама и тати или чисто психически не са осъзнали тези хора, че имат вече истински отговорности като съпризи и бащи.
Това е моето лично мнение. При жените няма такива проблеми - машинки, не правят никога никакви проблеми, винаги точни и коректни и където можем назначаваме жени или хора над 40-45 г., включително се „борихме“ преди месец за един майстор на почти 60 г. и наши колеги ни го „откраднаха“ с по-добри условия. Рядко и много рядко при човек под 30 г. от мъжки пол да намерим хем трудови навици, хем нужната квалификация. Голямото предимство на младите мъже е само физическата издръжливост, но тя не е достатачна и по-добре да си платим на двама етаблирани майстори над 40 г. по 5 бона ако трябва, вместо да вземим 10 младежи за тези пари, които да ни правят само мизерии. Така стоят нещата и вижте и статистиките кой стои безработен - хора от мъжки пол със средно или по-ниско образование под 28-30 г.

Аз пиша тук, за да ви помогна, не за да ми обяснявате вие (безработните в момента младежи) как да си управлявам бизнеса. Тук просто няма какво да ме научите точно вие. Има хора с 20 г. по-възрастни от мен, с още повече опит и така нататък, от които се уча всеки ден и с които работя. Не говорете за неща, от които си нямате хал-хабер. Това е и третият най-голям недостатък на българскиет мъже под 30 г. - говорите за неща, от които не разбирате. И тук трябва да се съглася с нашия бригадир - липсва ви военната служба. Не зачитате авторитети и масово не сте дисциплинирани.
Между другото, всичките ни бригадири са работили от 5 до 10 г. или в полиция, или в Армията и в момента това е един от начините да има някакъв ред на нашите обекти и нямаме нито една трудова злополука до сега за разлика от други предприятия. Имаме дори хора с инж. специалности пак от армията - тези хора са работили там 5 г. и идват при нас на 2-3к начална заплата

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 3d60df1423
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Абе номер 19 какво имаш против мъжете под 30 бе, сексист такъв? Да не би някой в работата да не ти пуска, че си му много дърта? Мога да ти кажа, че жените са най-големите пукали и скатавки. На предишната работа ми плащаха на същата позиция като една колежка същите пари, обаче видиш ли, щото е жена тя вършеше много по-малко работа и по-лесна, и винаги ако й даваха малко по-трудната задача, винаги ме питаше мазничко, ако може да ми го направиш, ако можем да се размениме. Накрая ме махнаха щото не им харесвало как работя, а те ме мъчеха пумярите долни, че нали 19 годишен младеж не се вписва в обстановка с 40-50 годишни простаци които постоянно псуваха и крещяха. Бяхме двама нови хора, виждаше се, че единя е сто пъти по здрав от мене а пък са го сложили на лесната работа да вписва софтуер само като свързва платките към компа чрез специален кабел а мене дето съм хърбав ме сложили на гърбещата позиция и така 20 дена ме гърбиха, а аз съм сто пъти по-умен от тоя и за какво всичко това? за 700 лева, е да ти имам и парите, сега ми е много по-добре на позиция където ми се плаща 2100 лева бруто, единствено дето е по-психически натоварващо и трябва да имаш знания и умения, какви по-точно няма да споменавам, харесва ми, че шефовете и колегите са на възраст до 30 и може да се говори с тях на общи теми а не са някакви копеленца произлезли от комунизма. И не, не са скатавки само защото са до 30 години, просто ти си сексист.
А да не казвам жените какви интригантки са на работното място, тука просто ще си замълча, на мене какво мръсно ми направи една 40 годишна курва за дето й взех кошчето временно за да хвърлям боклука, просто думи нямам да го опиша.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: f6edb00488
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   11, аман от ейчари, които си избиват комплексите, повечето сте работили ниски позиции, завършили сте задочна форма някъде, и с връзки са ви назаначили, та се правите на мениджъри и си мислите, че от вас зависи нещо. В крайна сметка за качествените кадри работодателите се състезават, и като не го назначиш ти, ще го лапне някой друг и той ще развива компанията си с неговите способности, а ти'ще имаш друг кандидат", вероятно някой роднина, който пак ще назначиш с връзки!

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 0d7f45da5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   N. 20 и 22, държа да отбележа, че не съм HR, не съм завършила задочно, а в чужбина, където няма задочна форма на обучение в елитен университет при това в ТОП 50. За връзките не мога да отреча, но по-скоро става дума за препоръки. Когато един човек се наложи и докаже, той получава предложения за работа и съответно препоръки и информация за отворени позиции. Връзките са проблем само за хората, които ги нямат (Австрийска поговорка! )
Не съм сексистка, защото не дискреминирам никого заради пола, а заради способностите му (липсата на такива), а факт - огромна маса от момчетата под 30 г. имате големи претенции за заплати, права и екстри, но нямате никаква квалификация.
Лоши работници иначе има от всички полове и възрасти.
Не назначавам роднини никога, но съм назначавала роднини на свои служители и не съжалявам. Двама братя са ми най-добрите служители. Дори родата обаче не препоръчва некачествените хора. Аз за съжаление нямам качествени хора сред роднините си и нито съм ги препоръчвала, нито съм ги назначавала, но теоретично ако имах качествени роднини никога не бих ги назначила сама, но бих ги препоръчала за работа при колеги.
Действително връзки има и роднински, но 90% от връзките вече не са такива, а по-скоро става дума за това, което на Запад наричат „препоръки“. На Запад дори препоръките са по-важни съвсем официално от дипломите. Има цели социални мрежи за търсене на работа, в които се влиза само с препоръки. Смятайте дали връзките сме ги измислили българите.
До сега винаги съм оставала доволна от хора, които съм назначавала чрез препоръки и си признавам, че от близо 2 г. само така си търсим хората. Единственият случай, при който сбъркахме беше с въпросното момче, което много ни го препоръчва наш служител, който ни беше отказал работа преди 2 г. някъде и назначихме, за да напусне. После човекът, който ни го беше препоръчвал се извинява много и пое най-много от допълнителната работа и ето защо хората не правят лесно препоръки. Имате 1-2 патрона. Изложите ли се на 1-2 работни места, след като са ви препоръчали за тях, то вашите патрони са изпукани. Ето и как има хора без връзки и хора, които непрекъснато биват препоръчвани и си намират непрекъснато по-добра и по-добра работа. Истината е, че все пак опира до способностите на човека. Връзките могат да ти помогнат 1-2 пъти за намиране на работа в началото в сравнение с човек, който е нямал връзки, но ако се осереш, ти имаш просто много големи проблеми за по-нататък.
Моята първа работа беше без връзки, между другото и чак като се доказах там и ме харесаха хората, същите тези хора ми предложиха допълнителна по-добра работа и после с тези препоръки си намирах работа
Нормално... и вместо да мърморите хората какви били, хванете и вие променете нещо в посока по-добра квалификация (ако ще да е задочно) и как да си направите връзки...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: f46ecb033c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   24, много си изстреля патроните, не съм момиче под 30, била съм в отдел Човешки ресурси, завършила съм с отлична диплома в престижен у- т в бг. В бг връзките са си връзки и изобщо не означават препоръки, явно не си наясно, а и не знаеш какво означава шуробаджанащина.
"Родата не препоръчва некачествени хора" - дрън, дрън.
В бг почти навсякъде по високи позиции са точно некачествени хора, най вече връзкари.
На запад препоръките не са това, което са в бг връзките.
И.. моята квалификация е достатъчно висока, учила съм редовно.
А връзки не се правят, или ги имаш, или не.
Аман от учили "в чужбина", които не са наясно с бг реалността.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: aa9c4ed269
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Ако си стока, ще те взема но винаги ще си в наблюдение. Под мноого голямо ниво наблюдение. Няма да ти хареса ;)

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 32b57c30b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   Не знам защо работодателите си мислят, че всеки кандидат търси работа само в една фирма - тяхната и единствената причина да откаже предложение е заради заплатата или защото междувременно магически се е появила друга компания с по-високо възнаграждение. Както работодателите канят по няколко човека на интервю, за да изберат един, така и търсещите работа кандидатстват на много места едновременно и накрая получават повече от едно предложения за работа.

Аз лично нямам финансовата възможност да чакам с по 2-3 месеца някоя софтуерна компанийка с претенции да ми пише през две-три седмици, за да ме кани на "следващия кръг от подбора на персонал". Естествено, че през това време вече ще съм приела работа в друга компания. И не, ако съм на заплата 1200 лева примерно, няма да напусна на втория месец, защото в съседната компания дават 1400. Ако всичко е наред в компанията, ще изкарам поне 1-2 години, през които ще си повишавам квалификацията. И накрая, ако в компанията няма развитие и не могат да ми предложат по-висока позиция, защото компанията е за начинаещи например, вече ще търся нещо, отговарящо на квалификацията ми.

Другият вариант е нещата да не са вървели добре в компанията и да са ме увонили на втория месец, защото колежката, която уведомява редовно шефа за цвета на бельото си, не ме харесва примерно. Или пък ми правят неприлични предложения, което в държавата на бай Ганьо не е рядко срещано.

И каква е драмата тогава да се върна някъде, където вече съм кандидатствала? Очевидно, няма как да приема всички позиции за работа които са ми предложили, защото най-малкото някои закъсняват прекалено много и няма как да се чака, поради финансови причини. Обикновено се приема първата оферта, стига да е добра. Това в много случаи няма нищо общо със заплатата, а често и с мнението на работника за компанията, на която е отказал да започне работа. Всичко е на професионално ниво, когато става въпрос за започване на работа и е смехотворно, че някои работодатели не го разбират.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: c2d1221568
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Цитат №25
"На запад препоръките не са това, което са в бг връзките.
И.. моята квалификация е достатъчно висока, учила съм редовно.
А връзки не се правят, или ги имаш, или не. "

----
Това кой го каза, че на запад връзките не са това, което е в Бг?
Моя опит е точно обратния на твоя.
Връзките и шуробаджанаштината идват точно то прехваления запад.

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 893bbe765c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   "А връзки не се правят, или ги имаш, или не. " каза сина на Генераления секретар на ЦК на БКП в своята реч за... (и тука някои кимат одобрително, други се дразнят и се изяждат от яд, а аз просто се хиля както винаги ;))

иначе така е н25 казваш някои верни неща, но като се изчистят поколенията родени преди 80те (смисъл да се пенсионират нали) мисля, че това, за което говори 25 ще се среща главно в някои хумористични филми за минало
Е след 80те има някои издънки като онзи дебелия пеевски и онзи истеричния, дето много английски знае - бареков, но като цяло сме вече нормални.

Сутринта гледах някаква новина, че на оная хилари клинтан и били експоузнали пощата уж и там някой и бил писал за аец Белене на нея и на някакъв друг там американец както и да е смътно си го спомням вече, че не е важно и без това, смисъл, че мен не ме засяга пряко нали, та този някой получил това инфо-обаждане от някой си младенов. И си викам, чакай да го видя какъв пък е тоя и чекнах в google младенов веднага първо му излиза неговото името - николай младенов, бил външен министър до не отдавна и чета ся макар и оскъдното инфо от уикипедия (то за такива не, че бих прочела повече), та защо почнах да го пиша всичкото това - там пише, че е 72 набор, как завършил еди къде си нали и веднага първата му работа на 24 години ДИРЕКТОР на нещо си.... еебаси, ма татко му бил не знам си какъв там в соца пишеше и това нали...

та.. определно се правят връзките и се предават на децата :)
Както например апартаментите :)

Ще се изчисти България - аз мисля позитивно!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker