Дали да стана таксиметров шофьор? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Дали да стана таксиметров шофьор?
преди: 7 години, 11 месеца, прочетена 21769 пъти
Здравейте. Момче на 23 години съм, от София. Със средно образование. В момента работя като продавач-консултант към голяма фирма, като това има плюсове и минуси. Като цяло фирмена сигурност има, заплатата ми винаги е изплащана на време, нелоша обстановка и климатизация. С целодневното стоене прав съм свикнал. По принцип не обичам промените и не обичам да рискувам. Вече съм от 3 години там като за последните 2, заплатата ми се е покачила с около 200 лв. Но има един таван, към който усещам че съм достигнал или ще достигна в съвсем скоро време. Дори след година-две да успея да стана зам. управител пак с преко сили заплатата ще бъде 900-1000 максимум. В момента взимам между 730-800. Естествено има и доста негативи - досадни и нервни клиенти, заставане на тръни когато шефа е наоколо - не знаеш за какво ще те охули и за какво пак ще е недоволен. Също и тук-таме има колеги които не си дават много зор за работа и често се случва да поемам инициативата и да се товаря повече...

Та по същество... имам близък познат който кара такси. Малко по-голям е от мен. Немалко пъти съм го слушал какви пари се изкарват, но виждайки се предния ден, заговорихме по-сериозно и ме посъветва ако искам да изкарвам повече пари да изкарам едно удостоверение за таксиметров водач (ще излезне около 100лв. ) Казва (със сигурност няма да ме излъже), че ако бачкам здраво могат да се докарат 2000 лв/мес. Дори да си давам стандартни дни за почивка 1500 го смятам, че ще се вържат. Звучи добре, нямаш шеф на главата, работното ти време е когато на теб ти е кеф. Заплатата е двойна на моята. Имам мечти които искам да осъществя, искам собствено жилище или поне да се изнеса самостоятелно под наем - всичко това е свързано с пари. Понеже не харесвам промените - се чудя дали да се махна от сигурното (но без особено развитие) и да стана такси и да печеля повече. Малко ме притеснява това, че не познавам перфектно квартали и артерии и се чудя, дали ще свикна бързо работейки го. Раздвоен съм... всякакви мнения са добре дошли :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 11 месеца
hash: 8e9e2cc888
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Мисля, че имаш нереалистични представи, особено в София. Конкуренцията е жестока, ПТП-тата са ти препрограмирани, кара се бясно, пътниците също няма да са по-приятни от сегашните ти клиенти и така нататък. Възможно е приятелят ти да е доволен, да си има примерно редовни клиенти и да се е напаснал, но днес условията са други.
Според мен правилно си се насочил да търсиш алтернативно поприще, но трябва а е в посока по-квалифицирана работа, не по-ниско и най-ниско квалифицирана работа. Повиши квалификацията си. Не знам какво си завършил, но като мъж можеш задочно да завършиш професионално обучение за ел. техник - златно заплащане в Енерготата работа на частно, всякакъв майсторлък, готварство дори, какво ли не - може и с курсове 90% от майсторските професии само без ел, техник и инсталациите. Таксиджийството е глупава работа, сори. Като продавач поне може дългосрочно някога да си отвориш свой магазин или да отидеш да работиш за голяма верига и да станеш филиален ръководител да кажем на Метро или нещо такова, а като таксиджия.... кариерата ти е ясна.... можеш да опиташ де, но според мен ще направиш грешка.
Този занаят е за хората без всякаква квалификация, от села и малки градчета, които са и много по-настървени от софиянци. Сори, но няма да устоиш на напрежението и „колегите“, защото без да знаеш си разнежен.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: d929668447
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Съгласна съм с номер 1. Таксиджийската работа не е лесна и не е за всеки. Дори да стане така, че да можеш да изкарваш двойно на заплатата си в момента, има си други по-силни негативни страни, особено пък в София. Пак ще имаш работа с изнервени клиенти, които ще имат претенции или ще се заяждат, ще трябва да се бориш с трафика в града, да не говорим колко опасности крие идеята постоянно да се качват непознати хора в колата ти. Има си го психическото натоварване, никога не знаеш на какво ще попаднеш, най-вече ако решиш да караш и нощни смени. На една моя приятелка баща й караше такси дълги години и стана свидетел на някаква ужасна семейна свада, в която пред очите му бяха пребили една жена до смърт. Излишно е да ти казвам как му се отрази тази гледка на психиката, а да не говорим, че собственият му живот е бил застрашен.
Разбира се, трябва да има таксиметрови шофьори, ако всеки се страхуваше, нямаше да разполагаме с това удобство, но е хубаво да претеглиш плюсовете и минусите преди да оставиш една работа, която ти е сигурна и по-спокойна за момента.
Иначе, да, добре е да мислиш за бъдещето и да се ориентираш към нещо, което да ти даде възможност за израстване и стабилност, но може и да бъде съвсем различна професия. Сега си видял твоя приятел и ти е влязла мухата в главата, но те съветвам да изчакаш малко и ако ще търсиш друга работа, да проучиш нещата в дълбочина.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 5f6ae2af3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Имам приятели таксиджий, от по-малък град съм, но пак добре устроен, за такъв град като нашия са ми казвали че, едни 50 лв на ден може да си изкарваш, че и нагоре, наистина шеф нямаш, бачкаш си когато ти е изгодно, пари се вадят, но имаш и разноски по колата нали се сещаш, не е само да караш, не е лоша професия ппц, караш си и това е, решението е твое, на мен ми звучи добре. :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 5f6ae2af3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Имам приятели таксиджий, от по-малък град съм, но пак добре устроен, за такъв град като нашия са ми казвали че, едни 50 лв на ден може да си изкарваш, че и нагоре, наистина шеф нямаш, бачкаш си когато ти е изгодно, пари се вадят, но имаш и разноски по колата нали се сещаш, не е само да караш, не е лоша професия ппц, караш си и това е, решението е твое, на мен ми звучи добре. :)

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 5f6ae2af3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Имам приятели таксиджий, от по-малък град съм, но пак добре устроен, за такъв град като нашия са ми казвали че, едни 50 лв на ден може да си изкарваш, че и нагоре, наистина шеф нямаш, бачкаш си когато ти е изгодно, пари се вадят, но имаш и разноски по колата нали се сещаш, не е само да караш, не е лоша професия ппц, караш си и това е, решението е твое, на мен ми звучи добре. :)

 
  ...


...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: c7534f8f96
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

6.   Ще ти кажа истината. Пряителят ти те е или излъгал или просто си е чешел егото. Истината е, че ще взимаш изключително малко заплата и ще имаш не по-малко нерви.
Не искам да приемеш това като обида или някакъв вид хейт, но човек без висше, редно ли е да взима заплата повече от осемстотин лева?
Хора, с две образования отгоре ти взимат по хиляда и двеста, а ти си мислиш, че като таксиджия ще взимаш две хиляди. Включая да не говоря, че ти взимаш прекалено висока заплата за днешните стандарти (и говоря без да включвам степента на образование )
Моят съвет е:разбери какво искаш от живота си като професия или кариера, запиши го в някой университет и после говори за заплата.
Ако трябва да отговоря на въпроса ти:не, няма да вземеш по-висока заплата, дори напротив, ако нямаш висше.. Но също така няма да те лъже и смело заявявам, че с каквото и работа да се захванеш повече от хиляда-хиляда и двеста никога няма а вземеш.
Още си млад и неразумен (казва ти го петнайсет годишно лапе)
П. п По какъвто и път да тръгнеш, знай че парите не са най-важното. Пожелавам ти успех и да някой двн и милиард да взимаш

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 3fc919352e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ще изкарваш 2000 лева на месец, но не всеки месец се искарват толкова. Има месеци, в които едвам свързваш двата края. Нямаш шеф, факт, но пък имаш задължения пак разходи.
1- Колата ти не трябва да е по- стара от 15 години. СЕга поне вдигнаха годините от десет на петнадесет.
2 Колата за да е такси, отново има документи и пак някакви такси за плащане.
3 Ако искаш да нямаш шеф, то тогава трябва да си самостоятелен, тоест да не си към някоя фирма, но повечето хора не се качваме на такси, което не е към някоя фирма, например Окей, Евро и така нататък.
Трябва да имаш превозвач, за което пак пари.
Мъжа на майка ми беше таксиметров, но сега замина за Германия, защото имаха кредити и едвам смогваха да покрият кредитите с неговите пари и отделно майка ми работеше като санитарка.
Окей изкарваш пари, но горивото ти си го плащаш. Колата е твоя, ремонти също се налагат, хората не пазят особено, блъскат яко вратите.
Печелившо е ако си копърка, но пък ако те хванат, дупе да ти е яко.
Ти говориш за купуване на апартамент! Таксиметровият шофьор едвам погасява кредита си за колата, който е теглил, понеже предната е станала на години. Тъкмо си го изплатил, те годините на колата минаха. Ти за апартамент говориш.
1000 лева е добра заплата, знаеш ли колко хора мечтаят за такава заплата днешно време?
В тази криза, по- добре си стой там, защото с таксито вероятността да затънеш е голяма.
Още повече, че лятото в София няма много хора, понеже са по морета, почивки и какво ще правиш? Чужденците са по Варна, Созопол, Бургас...
В София каква работа ще имат?
И още: Щом не познаваш улиците из квартала си, из София, то какъв таксиметров ще си? За да си таксиметров трябва да знаеш почти на изуст целият град. Представи си, че се качвам при тебе и ти казвам адрес, а ти ми казваш, че не го знаеш и какво следва? Аз също не го знам и? Губиш човек! Отивам при друг, а може да е дълга дестинация, а шофьорите печелят най- много точно от дългите дестинации.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: bc3021295d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Пишеш, че искаш да напуснеш работата си защото нямаш шанс за кариерно развитие, а в същото време искаш да станеш бакшиш? ! А там пък да знаеш какво кариерно развитие има...
Така, че за мен идеята да зарежеш досегашната си работа за да караш такси е много глупава! Да, може би ще изкарваш малко повече пари, обаче по цял ден ще си късаш нервите в трафика, ще се разправяш с КАТ, с нервни и закъсняващи клиенти... абе, не си е работа. Не случайно това го работят хора предимно от малцинството или хора с ниско образование, които нямат шанс за нищо друго. Не, че няма и изключения, но като цяло никой, който има шанс за друга работа не би се хванал с това.
Така, че ти си решаваш, но за мен, това си е крачка назад в развитието ти. Първо не е сигурно, че ще изкарваш чак толкова много пари, колкото казва приятеля ти и второ казах ти как ще минава ежедневието ти. Във висене в задръстванията, вечното надлъгване с КАТ и мрънкането на клиентите, че искат по-бързо да стигнат (ми хубаво, де, ама да не съм направил аз задръстването! ). За това, ако толкова много ти е писнало от досегашната ти работа-напусни, но потърси нещо подобно или дори по-добро, където наистина ще имаш шанс за повишение и развитие. Да кара такси може всеки ром с 8 клас, а не вярвам ти да си на такова ниво.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 8391503351
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   На аренда мизерията е голяма, въртиш между 10-14 часа шест дена в седмицата за да я избиеш плюс някакви трохи отгоре. На лизинг ако вземеш кола вноските са убийствени и за дневна/нощна трябва да пускаш ортак, който не му пука и ти съсипва колата. Само със собствена кола се изкарват пари и може да се работят по-нормални часове, а не да си прекарваш живота в колата.

От друга гледна точка замисляш ли се? Няма значение бакшиш, категория C, категория D(автобуси, тирове) - станеш ли веднъж шофьор най-често си оставаш такъв цял живот. Професия, която те "развива" до един много нисък таван и никакви качества не ти дава за нещо повече. През същите часове, в които ти въртиш волана други хора комуникират, напрягат си мозъка в различни и нови ситуации и тн. Но ако чувстваш шофьорството като твое призвание значи е най-доброто за теб:)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: fa61b25706
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

10.   По принцип съм съглaснa с н 1 без чaсттa където кaзвa, че си рaзнежен. В този смисъл смятaм, че си сериозно и отговорно момче, aмбициозен също. Именно зaтовa можеш много повече. Курсовете, които е посочил н 1 сa ок зa теб, също бих добaвилa водопроводчик, гaз инстaлaции- печели се много кaто рaботник или нa чaстно в Бг, a в чужбинa още повече съответно.
Имaш кaпaцитетa дa рaстеш нaгоре, не слизaй нaдолу.
Успех!

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 дни
hash: 9a0b62292b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

12.   Умниците, които пишат да изкараш висше, да си наврат Висшето къде слънце не изгрява. 12ти клас завърших с три и нещо. Сега съм на 27, имам бизнес от 8г и управлявам 30-55 годишни работници. Ако искаш пари от шофьорлък, стани тираджия и ще ти уредя 3000лв заплата и тир Волво 2021 с фул екстри. С тия пари, за 3 години и в Пловдив ще си купиш апартамент ;)

 
  ...
преди: 3 години, 2 дни
hash: 88a6f41f25
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   12, не знам как го въртиш тоя бизнес, ама нямаш акъл да погледнеш от кога е темата.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 28d1decba0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   13, дали 12 е още в бизнеса след, като не следи темите от кога са :) минаха вече 8 години почти и дали момчето е станало таксиметров водач :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker