Работа като програмист. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Работа като програмист.
преди: 13 години, 4 месеца, прочетена 7927 пъти
Значи аз съм 9 клас и мился в бъдеще да се занимавам с информатика. Уеб програмист, програмист, уеб дизайнер или нещо такова. Но това което ме отказва все повече и повече е, че вече всеки трети ученик иска да става такъв. По-точно шанса да си намеря работа с такава конкуренция и то без връзки е почти нулев.

Искам да ми дадете някакъв съвет, да се откажа ли, или да продължа да уча усилено информатика или нещо друго. Ако има някой, който е програмист, да каже как си е намерил работа.

Моля без обидни коментари и предварително благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 4 месеца
hash: b0f048e7e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Продължвай да си упорит, учи каквото ти харесва. а другото не го мисли. Въпрос на шанс е понякога. Но никой не може да ти вземе знанията!

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 6b02689e5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Преследвай мечтата си,не се отказвай !

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 5fc297db73
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Това че повечето искат, не означава, че ще станат такива. Щом твърдо си решил, че искаш да станеш такъв, не трябва да се отказваш само защото има конкуренция. Ти и да имаш конкуренция, даже много хора да се занимават с това, ако си добър наистина ще вземат теб на работа не тях. Просто трябва да преследваш желанието си и да не се отказваш пред такава трудност. Съвета ми е да не се отказваш, мечтите са за да се преследват, имаш ли голяма вяра и надежда, че ще се получат, резултата ще е налице от личен опит говоря, преследвай си целите !!! УСПЕХ :)

 
  ... горе^
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 0ee0ce7bb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От автора:
Прави сте, няма смисъл да се отказвам. Ще продължа, пък каквото стане :)
Благодаря на всички Ви, които писахте! И успех и на вас!

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: d10899b2f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Хех.. аз съм в 10 клас.. уча както програмиране, така и уеб дизайн.. не са лесни нещата.. Ако толкова лесно се отказваш от целите си, няма д стигнеш до никъде.. Бъди упорит.. ! Успех !

Жо*

 
  ...


...
преди: 13 години, 3 месеца
hash: c8ab2fdb55
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   :-) След като ти е интересно действай, но програмистите не работят само с уеб. Ако си добър и изкараш първите три курса в университета винаги ще си намериш работа. А за конкуренцията не се притеснявай, от всяко дърво свирка не става. За да си програмист ти трябва определен вид мислене, а не всеки е с такова. Практиката отсява най-добрите.
Търпение и постоянство му е майката.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 3 месеца
hash: 0ee0ce7bb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора: E да аз сега уча чистото C самостоятелно, иначе в училището учим С++. Прав//а си, че не става, като ги гледам от класа колко са зле, само един е малко по-добър от мен.

 
  ...
преди: 13 години, 3 месеца
hash: 9357898439
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   Учи си и не се притеснявай.
Много хора има в ИТ сектора, но и много се търсят.
В момента фирмата, в която работя търси 40 души, главно програмисти.
Дори по някаква причина да не ти се отдаде програмирането има безброй други позиции, които изискват по-малко знания.
Наблягай много на английския и ако можеш и още един език. Без английски за никъде не си, а вторият чужд език е голямо предимство.
Тази работа е с най-доброто съотношение натоварване/заплащане в България.
Успех! :)

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 90b7abf719
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Предлагам ти да започнеш да се занимаваш със състезания по програмиране. Щом като ти се занимава с програмиране, то предполагам, че си приет на правилното място - примерно в някоя математическа гимназия, защото добрия математик е и добър програмист или поне по-лесно се оправя с проблемите. Разрови се за състезанията и олимпиадите по информатика да разгледаш какво представляват, но ще трябва и някой да те въведе в материята и с какви учебни материали да се захващаш. А това, че всеки иска да става уеб дизайнер.. еми да ти кажа повечето от тях не стават за програмисти, това да не знаеш как да имплементираш някоя по сложна структура от данни или да си нямаш понятие от алгоритми е неприемливо ако искаш да ставаш добър програмист.
Започни да изучаваш примерно C/C++ тъй като задачите на състезанията се решават с тези езици, може и с Джава мисля. Купи си някоя книжка примерно Програмиране = ++Алгоритми на Наков и започвай. Най-добре да се свържеш с учителките си по програмиране от училището и те евентуално да те свържат с бивш състезател или да ти дадат съвет както да правиш.
Като бивш състезател мога да ти кажа, че след като започнах първи курс в СУ кандидаствах на работа без никакъв опит и заради CV-то веднага ме наеха.

PS В девети клас започнах и аз да се занимавам, като преди това нямах понятие от програмиране.

--Настоящ програмист--

 
  ... горе^
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 3f9ba2b1d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Една жена: Не всички желаещи се превръщат в програмисти. За съжаление, осигурителният праг (заплатата на която те осигуряват и доказваш, че си работил като такъв) е МНОГО висок и всеки предпочита да те назначава на друга длъжност с по-нисък осигурителен праг. Ти си почти програмист, но не съвсем. А отгоре на всичко си претрупан и с други задачки...

Съпругът ми е перфектен програмист, собственикът на фирмата, в която работи е програмист, създал отвратителен продукт. Той отстранява, преправя и допълва порграмата, кореспондира с клиентите, съставя и води куп бумащина, но в края на краищата е със заплата 550 лв. Никъде не желаят да го наемат като програмист, тъй като нямал стаж като такъв. Провеждат интервю и му казват в очите, че е прекалено квалифициран и те не желаят да го вземат, тъй като са наясно, че ще трябва да му плащат за труда.

Златна среда сред порграмистите НЯМА. Но това не е само в тази гилдия. А имаш ли си чичо Владика, светът е твой...
Така чи - помисли си дали имаш кой да ти отъпква пътеките в тази професия и едва тогава си троши усилията...

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 69895100f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Вече много вода е изтекла от тогава, но това поприще непрекъснато се развива и ако искаш да го работиш това означава цял живот да учиш. Не всеки втори е готов на това

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: de1d8c70ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Защо искаш да ставаш програмист или "нещо такова"? Ако ей така си чул, че тези хора изкарват много пари и искаш да се пробваш, както 95% от юристите го правят, просото се откажи от сега.
Моят съвет към теб е следният. Седни, прочети някоя книга, поговори с учителите си по информатика за насоки, потърси помощ от приятели. Отначало е трудно, дори може да се наложи на курс да отидеш. След време (може би месец, ако отделяш по 10-15 часа на седмица), ще разбереш дали ти харесва това, дали ще ти върви и тогава ще знаеш отговора за себе си.
"Такава конкуренция, без връзки". Звучиш като умно момче, но явно не си запознат с материята, което ако зачетем възрастта ти е, е напълно нормално. Това не ти е парламента, че да ти трябват връзки. Тук се търся работещи, нахъсани и можещи хора. Това не е шофиране на камион, че да може всеки да го научи. Не е ръководна позиция, на която може да се уповаваш на редица съветници и асистенти, които да вършат работата вместо теб. Тук се изисква дълбоко познание, креативно и логично мислене (две неща, който рядко вървят ръка за ръка). Заплатите варират, но това зависи от човека. Ако искаш да работиш от сега, почни да оглеждаш за работодатели, какво искат и чак тогава добивай тези умения. Ако някой ти каже, че като програмист, той взима по 500-600 лева, значи или те лъже, или просто е много застрелян програмист. Заплатите в България са по 2000 и нещо лева, като има и по-добри хора, взимащи над 4000. Разбира се, в началото няма да взимаш толкова, но с времето, опита и най-вече труда, ще постигнеш много. И това е само ако останеш обикновен бачкатор в IT сектора. Дано съм ти бил полезен!
Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: e18565dffa
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

15.   Хей, момче младо, как си с математиката? Няма добър програмист, който да не е отличен математик! ЗАБЕЛЕЖИ думите които използвах и релацията между тях - "Отличен математик" -> "добър програмист". И на всеки, който се опита да обори това, Ще обясня защо - още няма машина, която да мисли сама. Програмиста трябва да реши задачата математически, да предвиди вариантите и и ... да ги заложи на компютъра. Затова няма добър програмист, който да не е отличен математик. Е, има разбира се програмисти, които не са добри математици, но ... само те и неразбиращите около тях, си мислят, че те са добри!
Та ако си отличен математик действай - учи и математика и програмиране. ЗАЕДНО! И просто се огледай каква е бъдещата ти конкуренция - ако им куца математиката ... ще ги сложиш в малкия си джоб. Е, някой вуйчо владика може да ти "шибне" за шеф някой неграмотник, но ... ако си добър няма да имаш проблем да се преместиш на друго, по-добро место!
Ако обаче и на теб ти куца математиката ... ЗНАЙ, че освен програмисти има и много други специалисти в IT сектора, които могат да работят с компютри и да изкарват чудесни доходи.
Помисли обаче и къде ще работиш! Много от коментарите по-горе относно заплащането са написани от хора не познаващи нашата действителност! Заплата от 2 000 лв нагоре търси в София, евентуално другите големи градове. В малките ... от 600-700 до 1 000лв за наистина добър в бранша.
Доказателство: Работех водещ специалист в голяма IT фирма, но в неин клон в малък град (град с между 40 и 50 хил души население). Заплата ... 600 лв. В градът ни построиха завод, голям завод. Кандидатствах за IT там и ме взеха. Направих проекта за структурно окабеляване на целия завод. Организирах конкурс за изпълнител на мрежата и я направихме. Трябваше да се направи и охранителната система. Там не съм особено силен и организирах конкурс за фирма, която да представи проект и оферта за реализация. Успяхме и с това. Заплата ... бруто - малко над 1000лв, чисто не малко под посочената сума.
Е, поискаха от мен да направя конкурс за IT на офиса в София и бяхме до тук, защото ... там се явиха едни хора дето като им дам 2 IP адреса и питам виждат ли се ако са на компютри в една мрежа не, да сгрешат, а направо казват "Не мога да отговоря на този въпрос! Не го разбирам", а за заплата казват все суми над 2 700 - 3 000 лв.
Предложих на шефовете си за тази заплата да обслужвам и двете места. Не можело. Да се преместя в София, пак не можело. Аз съм за завода. Накрая наеха човек, който аз им препоръчах без конкурса на ... 3 000лв. Той не издържа на напрежението и се върна на старата си работа на 2 500лв. Е, що за дискриминация?! Вдигнах алармата за заплата и ми казаха, че не искали да работят с човек, който прави въпрос за заплащане. В малкия град толкова! Аз пък отсипах, че не искам да работя за хора, които не ми ценят труда и си стиснахме ръцете - развод по взаимно съгласие!
Сега работя в една държавна службица, официално не се водя IT, но пак работата ми е с компютри и ... заплата чисто - малко на 1 000 лв. Бившия ми работодател смени 3 или 4 IT-та след мен за година и половина и ... все недоволен или те недоволни и го напускат ...
Прави си извода къде ще работиш! Не ти трябва вуйчо владика, трябва ти голям град!

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 8c87958cdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Така, въпреки че темата е написана преди повече от 3 години ще напиша и аз своя коментар.
Завършил съм Професионална Техническа Гимназия, специалност Програмист. В момента съм 1 курс специалност Информатика(пак програмист) . Това което те учат в средното училище се изпарява на 2-3 ия час в университета(като се има предвид че едно упражнение по Програмиране е 3- 4 часа в университета). Да продължим нататък... Математика и програмиране .. хммм..
Въпреки че университетът и най вече лекторите ще имат времето от 4 години да ме убеждават как МАТЕМАТИКАТА е необходима(важна) за да бъда програмист, поне на този етап аз не съм видял полза от нея. (и да знам че е много рано).
Ще обясня защо - още няма машина, която да мисли сама. --> Поне за сега все още няма :D. Много хора като има кажеш 'програмиране - програмист' си представят някакви 0(нули) и 1 (единици) едва ли не като във филма 'Матрицата' и 'Хакери'.
Програмист - толкова обширно понятие.
Къде по д*волите ще ти трябва в реалния живот(работно място) да умножаваш матрица, смяташ детерминанти, адюнгирани количества и т.н. След което случайно попаднах на това което затвърди мнението ми: http://forums.academy.telerik.com/90045/математика-от-къде-да-почна?start=0#a_list_title

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 8c6871197a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   :) Да, уважаеми колега или бъдещ колега? ! Някои мои колеги се дипломираха "висшу" информатика и пак не разбраха защо им беше тази математика. Само с неудоволствие установиха, че в специалност "информатика" се учи повече математика от "математика и информатика", но това е друг въпрос...
Един ден обаче, ако станеш системен администратор (просто пример, важи не само за сис. админ. ) и се наложи да правиш анализ на вече изградена мрежа защо по д*****те уж добре написана програма, даваща отлични резултати при тестване, като я пуснеш да работи в реални условия, почва да се мота, да цикли и... с времето колкото повече данни се натрупват в базата, все по-бавна и по-бавна става, а не рядко и забелязваш невероятен трафик в мрежата, тогава може и да ти просветне за ония часове по оптимизация на алгоритмите и да споменеш нечия майка по повод, че е пропускал тия часове. А в интерес на истината точно те са доста суха и скучна материя и най-много студенти роптаят срещу тях, но се оказват най-ценните за бъдещата реална работа на проектанта и програмиста.
Много хора казват: ама при тези съвременни компютри и бързодействие не е най-важно оптимизацията на алгоритмите. Да, не е за онези, които са пропуснали основния момент, че скоростта на работа на един продукт се измерва в най-тясното место! Така може да разполагаш със супер мощен компютър, на който програмата да не му тежи, но... ако комуникира с база данни и генерира голям трафик... добави и че не само този компютър се свързва там и... се оказва, че няма никакво значение колко мощен ти е компютъра, а колко трафик генерира и ако не си оптимизирал точно това ;)
Другия момент е с базата - тестваш, тестваш и всичко е перфектно. Да, ама в един момент минаваш в реална работа и се оказва, че много бързо се натрупват данни и... т. н. Само не питай: тук пък каква математика е нужна. Тук идват множества, релации между тях и още много други!
Иначе безспорно - между полезните неща има и куп плява, която или е нужна като един вид "поддържащ", разяснителен материал или... просто е ненужна, но трябва да се запълнят учебни часове... Е, твоята работа е да отсееш полезното от плявата!
Не забравяйте и другият важен момент - обучението е общо, поне в началото. За всички, с всички насоки на развитие. И не се чуди защо ако си решил да се занимаваш с мрежи и комуникации, учиш матрици и детерминанти, които биха ти трябвали за афинни преобразувания ако се занимаваш с компютърна графика например. Докато не стигнеш до конкретна специализация учиш всичко. Няма как!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker