Малките неща с голям потенциал - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Малките неща с голям потенциал
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 1989 пъти
Когато, клиентите започнат да дават бакшиш, който е нормален 10%, тогава всичко ще си дойде на мястото, защото държави, в които бакшиш се дава по неписан закон са със здраво развиващи се икономики. На пръв поглед, един нищо и никакъв бакшиш има такава сила, че да направи около 200 000 човека заети в сверата на обслужването много по-платежоспособни и това да направи икономиката на една държав по-силна, защото тези хора ще станат по-добри клиенти на вашият бизнес и съответно вие ще си позволите с реализираната печалба да ходите на ресторант по-често. В сверата на обслужването, където се дава бакшиш, не е само ресторантьорството, това са таксиметрови шофьори, авто монтьори, фризьори, пикола, камериврки и още много други, които седят на крак часове наред за да ви посрешнат усмихнати и да ви накарат да се почувствате добре в момент, в който не ви се прави нищо и искате да се погрижат за вас. Далеч съм от мисълта, че трябва да се дава на мангал таксиджия, който ви е осмърдял душата, или на фризьор, които ви е надпчил главата и още повче на сервитьор, който ви е провалил празника. Но когато сте доволни и кажете всичко беше перфектно не бъдете глупаци, а подкрепете думите си с бакшиш, защото в това се изразява благодарността. Споделете ако Ви е трогнало па да видим дали ще има ефект.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: 29cc325120
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   10% бакшиш и дори 15% бакшиш има в САЩ само, където обаче няма твърда заплата. Там ако обслужваш кофти, бакшишът е 0% и така на края на месеца си на минус, защото трябва да си платиш осигуровките и напускаш. Така хората имат перфектно обслужване.

Тоест зависимостта е обратна - първо обслужваш добре, после има бакшиш, а и у нас никога не може да е 10% бакшиша, защото твоята работна заплата вече е в цените.
Съгласна съм, че в сферата на услугите трябва да се дава добър бакшиш при добро обслужване, но не и на Авто-монтьорите - те си прибират достатачно пари от части и глупости
Ние оставяме дори 20% бакшиш ако сме доволни, но на един таксиметров шофьор не платихме изобщо, защото ни разкарва из града при положение, че му казахме да не го прави и че имаме Гугъл мапс. 0 лв. изкара и се набута, но поне не се оплакахме на оператор, защото работеше в сериозна фирма.
На един шофьор от Панда такси пък оставихме 20 лв. бакшиш, защото ни взе в най-големия сняг с мини колата си за малко разстояние - сметката беше 3-5 лв. иначе

Значи според зависи, но за добър бакшиш трябва добро обслужване. Не обратното!!!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 13f06e570b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   По-глупаво нещо не бях чел, поне не и в близкия месец.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 0f46e1a435
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Никой път! Искай по-добро заплащане ама от работодателя си. Икономиката да си ебе майката

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 0ad1de0224
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Аз почти винаги оставям и то много над 10%, само стига обслужването да е що годе прилично. Естествено има и места където си държа на рестото до последната стотинка - сещаш се защо.
Иначе съм изключително против "бакшиша" да е задължителен по простата причина че твоето обслужване веднъж вече съм го платил заедно със сметката.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 685e89ecba
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Не смятам, че е редно някой да бъде ангажиран с конкретен процент бакшиш, при положение, че обслужващият персонал получава твърда заплата.

 
  ...


...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 0d001a6880
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пич, няма ли производство - пиши я бегала икономиката. Бакшиши икономика не правят!
Иначе за приятните емоции около бакшишите си прав.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: fd264768c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Една сервитьорка, един бензинджия получава повече от човек, който е с висше образование, чел е 5 години и има ценз, е това къде го има по света ми кажи? Не влизам в темата, качество на образованието, но все пак, в цивилизованият свят има йерархия на заплащането и всеки на своето ниво е добре, стига да му се работи. Да не се убеждаваме, че като раздаваме бакшиши, икономиката ще полети. Да не забравяме, че условията на работа т. е. бизнесът е в ръцете, на хора, които общата маса от тях нямат идея от бизнес, отношение, управление и т. н., затова и гледат печалба на момента и после мислят само за далавери.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 857c287f49
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Да давам бакшиш, защото си въшат работата? Нещо не схващам явно. Аз като клиент, генерирам печалба на собственика, той плаща заплати на работниците си. Не виждам защо лекаря, който ми е спасил живота да не получи бакшиш, а една продавачка да ми прибере тениската в торбичка заслужава. Това е една малоумна практика от САЩ (каква изненада) където сервитьорите нямат твърда заплата и ходят да лижат г*зове за единия бакшиш. Предпочитам да си дам парите за нещо по-полезно от фалшиви усмивчици. Не ми трябва да ми чешат егото.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 29cc325120
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От 1 до 7 - Сверата на услугите се характеризира с по-висока добавена стойност от... производството. Колкото по-висок % услуги, високи технологии, финансов сектор, толкова по-развита е една държава. Производство също трябва, особено индустрия, но никога не бива да е за сметка на по-производителните сектори


до 8, като висшист погледни НСИ-статистиките. Висшистите не само печелим много повече от хората със Средно, но и сме почти два пъти по-рядко безработни! Ако завиждаш на сервитьорката, стани такава. Никой не ти пречи. Не си учила заради сервитьорката, а си учила, защото си имала някакъв интерес, учила си за себе си и удоволствие - обществото няма нищо от това начинание докато не работиш и не плащаш данъци. Ако взимаш по-малко от сервитьорката, не тя ти е виновна. В днешно време определено не важи принципа „Учи мама, за да не работиш“ Имай уважение към РАБОТЕЩИТЕ хора, защото те са платили твоето висше с данъците си, включително и куп привилегии като здравни, пенсионни, общежитие -да не мислиш, че падат тези неща от Луната?
Само у нас го има да се надуе човек заради една диплома и да няма уважение към обикновените работещи, които не са имали възможност да учат!

До 9 - не си съвсем прав. Един сервитьор може да те обслужи така и онака - които е живял през комунизма знае за какво говоря. Тъкмо у нас обслужването се е подобрява и хора като теб убиват мотивацията на работещите в сферите на услугите. Много добре знаеш, че определени професии взимат минимална заплата - 1 лв. да дадеш на човека на бензиностанцията няма да те направи беден, но ако всички го правихме, той можеше да живее нормално и щеше да върши работата си с усмивка. Някои хора мият стъкла, проверяват гумите и на такива хора се дава поне 2-5 лв. бакшиш. Същото и за сервитьорката, но и за таксиджията, но и за още много-много професии.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 27cc98622c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   , До 10 от автора.
Всичко се развива супер, не вярвах, че още първия ден ще пеочета нещо подобно. Преди 4 години писах подобна тема и получих 70 кофи с... по мой адрес. Сега вече мисля, че ще работя по-спокойно, като знам, че има поне един човек мислещ по този начин. На 42 съм, само това съм работил по 14-15 часа на ден, не съм почивал повече от 7 дни на куп и не се оплаквам, защото знам, че ще дойде ден, в който ще ме пикажат по Шоуто на Слави, и ще кажа "Не е за вярване, че съм бивш сервитьор, а сега съм първи съветник на финансовия министър, и въпреки всичко ще подкрепя отпускането на кредит на САЩ въпреки лошата им репотация.

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 04760693a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Тези служители не са там без заплати! Работят по определени от тях/рабодателя цени! Не мисля, че съм длъжен на някого да оставям бакшиш, защото си върши работата, но въпреки това го правя(естествено не на всички). Ако няма добро обслужване=>губене на клиенти=>съкращаване на персонал. Така че служителите косвено си определят съдбата. И аз искам да взимам по 40лв надница и да ми дават по 50-60лв бакшиш на смяна, но не трябва да гледате клиентите в ръцете колко пари носят, за да го обслужите качествено... Аман от меркантилни хора.... Това ми напомня как преди 1-2 дена си поръчах пица и доставчика не стига, че закъсня с 30мин., а и най-нахално въобще не тръгна да ми връща ресто, а се обърна и се качи в колата... Нито се извини за закъснението, нито нищо... Рестото не беше кой знае какво(1, 50), но ме издразни супер много. Най-вероятно дори щях да му кажа да го задържи, ако беше тръгнал да ми връща. Познай кога повече ще си поръчам пица от същата фирма.... В същото време например поръчките от КФС винаги са ми точни, ако има закъснение хората ми звънят, никога не са тръгнали да ми задържат рестото. Дори ми става неудобно, как за 20ст почват да се ровят да ми връщат... Виннаги ми пожелават лек ден/лека вечер! На такива хора, когато имам винаги оставям бакшиш!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 3204764d5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Бакшишът е следствие от доброто обслужване, а не обратното. Когато обслужващият персонал у нас проумее това, тогава и ще получава по-високи бакшиши от клиентите си.

Колкото до разсъжденията ти относно икономиката, то те не са много умни, меко казано. Когато клиентът ти даде бакшиш, ще се увеличи твоята покупателна способност, но с това и ще се намали със същото количество неговата покупателна способност. Дали след това ти или той ще използвате тези пари да си купите даден продукт е все едно. И в двата случая ще бъде купен този продукт. Фактът, че икономиката ни е толкова зле, не се дължи на това, че хората рядко оставят бакшиши, а на ниското ниво на производство и износ. Услуги като тази на сервитьорите просто завъртат парите вътре в самата държава. Това, което вкарва свежи пари в икономиката, е износът на стоки (с възможно по-висока добавена стойност). Развитите икономики като тази на Германия например не са станали такива, понеже немците, видиш ли, са давали големи бакшиши на обслужващия си персонал, а с производство и износ. Това изгражда една икономика, и след това идва останалото. Услугите и възможността за по-високи бакшиши за обслужващия персонал са следствието на една развита икономика, а не причината.
България е най-бедната страна в ЕС най-вече поради това, че хора с твоите "икономически познания" си играят на министри. Така, като чета как и ти един ден се готвиш да бъдеш съветник на финансовия министър, ... направо ми се плаче. (Ако не бях българин сигурно щеше да ми е смешно. ) Явно още дълго време ще си останем най-бедната държава в ЕС.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 835172bb15
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Ти знаеше ли, че почасовата заплатата на сервитьорите в САЩ е 2. 13$. В Бълг

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 864b7c293d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Авторче, не си го изкарвай на клиентите, а на стиснатия ти началник. Искай от него повишение, ако ти стиска. Ако не, намери си по-хубава работа.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 44a23a7412
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Авторе, с риск да те разочаровам, но човек, който не може да напише правилно думи като сФера, репУтация и др. под., няма как да стане нещо повече от сервитьор, а в най-добрия случай, ако има някой грамотен да му помага - управител на заведение. Мечтите са хубаво нещо, но трябва и с нещо да подплатиш сбъдването им.

Колкото до бакшишите - ами, не, на фона на обслужването, все по-рядко ми се иска да дам бакшиш. Има и случаи, в които това ми идва естествено, но са рядкост. Давам пример. Наскоро с приятели ходихме на сватба в един морски курорт. Станахме сутринта и отидохме да хапнем. Бяхме две двойки, но сервитьорът правилно се ориентира и ни направи две отделни сметки, независимо, че бяхме на една и съща маса. С кеф му оставих бакшиш ок. 15-20% от сметката, защото освен всичко нищо не забави или забрави, не се е налагало да му се напомня и въпреки многото ни претенции относно съдържанието на храната, успя да отговори на всичките ни въпроси. Другата двойка също му остави хубав бакшиш, защото остана доволна. Но такива случаи са единици.

Преди 2 г. отидохме в един по-евтин наш морски курортен град, беше ни обхванала носталгия по миналото. Всичко приключи в момента, в който на една съседна маса сервитьори от близко заведение обсъждаха кой турист бил богат, кой - беден, с какви коли идвали, кой оставял бакшиш, кой не... имаше коментари и за това как един от гостите на хотела може би нямал пари за бензин, след като не им оставил бакшиш. Е, какво да кажа... Ако зависеше от мен, такива сервитьори доживотно не трябва да видят бакшиш. В България липсва елементарна култура на обслужващия персонал.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker