Незаконно ли работя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Незаконно ли работя?
преди: 7 години, 8 месеца, прочетена 1731 пъти
От известно време работя временно на едно място, където с постъпването ми казаха да напиша молба за назначаване на работа. Това е и единственият документ, който съм се подписвала и който съдържа личните ми данни. Иначе никакъв договор, трудов или граждански, не съм подписвала. Та, въпросът ми е дали работя незаконно и каква отговорност нося. Подозирам, че скоро ще напусна, а не искам да давам 1 месец предизвестие. Ако просто си тръгна могат ли да ми направят нещо?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 8 месеца
hash: f582516a83
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   НЕзаконно работиш и подлежиш на глоба. Освен това ако не ти плати, не можеш да се оплачеш на никого.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: c48c6b7600
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Незаконно работиш.
Нито ти плащат осигуровки, нито данъци, ако се разболееш нямаш право на болничен и на безплатно лечение защото не внасяш здравни. Още утре могат да те изгонят на улицата и дори няма да имаш право на обезщетение.
Също така и ти можеш да си тръгнеш по всяко време но последната заплата вероятно няма да си я получиш, предполагам че ви ги плаща със закъснение...

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: b3a294a1a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Здравей,

Незаконно работиш.

Работодателят е длъжен, преди да постъпиш на работа, да ти връчи трудов договор с клаузи относно работното време и място, възнаграждение, отпуски и пр. След като го подпишеш, в срок до 3 работни дни (мисля) го регистрира в НАП (Националната агенция по приходите). Оттам нататък работодателят начислява върху възнаграждението ти и внася в осигурителните фондове здравни и социални осигуровки. За същите удържа процент и от твоята заплата, както и данък върху дохода в размер на 10%. Всичко се внася по сметка в НАП (ако не се лъжа). Ако не го прави - данъчните ще почукат на вратата му, в момента, в който разберат.

Не носиш никаква отговорност за това, че работиш незаконно. Административно-наказателната отговорност при нарушение на Кодекса на труда е уредена в неговия чл. 414 (http://www. lex. bg/laws/ldoc/1594373121) и тя касае работодателя, т. е. този, който използва труда на лице, без да е спазил нормативните изисквания.

През 2012 г. депутатите приеха един текст (чл. 414а), който вменява вина, респ. отговорност за работника/служителя, ако работи незаконно (наказанието е глоба). Конституционният съд, обаче, се е произнесъл, че разпоредбата е противоконституционна. С други думи, нито един орган (Главна инспекция по труда, НАП или друг) няма право да те санкционира, ако при проверка във фирмата установи, че работиш без трудов договор. Ако сглупи да го направи - с акта отиваш направо в съда (с други думи - законът е над данъчния или инспектора; те не могат да извършват действия, които са незаконни; това е смисъла на правовата държава).

И, да, още утре можеш да не отидеш на работа и никой нищо не може да ти направи. И, да, най-вероятно няма да ти платят, но при тези условия така или иначе рискуваш не само да не получиш възнаграждението си, но и да не получиш пари по време на платен годишен отпуск, и не дай Боже - право на лечение по здравната каса, ако се разболееш.

Ако мога да си позволя да ти дам съвет - прочети Кодекса на труда, поне в онези му части, които касаят трудовия договор и правата и задълженията на работодателя и работника. Намери си друга работа и изисквай работодателят да спазва задълженията си. Ако имаш оплаквания - винаги можеш да сигнализираш в Главна инспекция по труда и/или НАП.

Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: d52f1df663
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От авторката:
Номер 3, благодаря много за изчерпателния отговор! :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker