Какво да направя, за да ме наемат някъде? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Какво да направя, за да ме наемат някъде?
преди: 7 години, 8 месеца, прочетена 4167 пъти
Здравейте,
много се надявам, че можете да ми дадете съвет. Предполагам, че повечето от потребителите тук имат опит с търсенето на работа. Аз също имам, но не е особено дълъг. Вече си мечтая не толкова да ме вземат на работа, а поне да ме извикат на интервю...

Мъж съм на 25 години. Миналата година завърших право с отличен успех от семестриалните изпити и 6. 00 от държавните изпити. След това специализирах интелектуална собственост в един от най-престижните университети в света (топ 10). Владея отлично английски и немски език. Имам известни познания и по холандски език. Стажувал съм в две адвокатски кантори през различни периоди от време. Натрупал съм някакъв стаж, макар и да не е нещо колосално (около година и половина). Все пак съм млад специалист и няма как да имам стаж над 2-3 години веднага след завършването, а още по-малкото трудов стаж в юридическата сфера (т. нар. юридически стаж).

Каквото и да правя никой не иска да ме наеме. В самото начало подбирах обявите и подавах на онези, които ми се струваха по-кариерно ориентирани. В последствие спрях да подбирам и просто започнах да пращам CV и мотивационно писмо на абсолютно всичко (освен, ако няма изискване за колосален стаж).

Като гледам обаче какво става и с колегите ми, съвсем се отчайвам. Добри работни места си намериха връзкарите, които имат роднини с юридическа професия и положение.

След това се уредиха момичетата с добър външен вид.

След това няколко души намериха връзки по късмет (напр., един колега кандидатства на работа за юрисконсулт в едно дружество и се оказа, че собственикът му е съгражданин, който наема предимно хора от своя град).

Останалите или са безработни или намериха нещо непрестижно/неплатено или ниско платено/без никаква база за развитие. Или всички тези три на куп.

Така за няколко месеца разбрах, че знанията не се ценят изобщо, а формулата по която се подбират кандидати е следната:

1. Има ли връзки? - ако да, вземаме го, ако не гледаме надолу;
2. Жена ли е? Добре ли изглежда? Сексапилна ли е? - ако не, гледаме надолу;
3. Има ли някаква друга връзка с нас? Съгражданин на шефа? Записан ли е на същия фитнес като него? и т. н. - ако не, гледаме надолу;

И ако не са намерили никого до тук:

4. Колко му е трудовия стаж? Не е важно дали знае нещо, не е важно дали е способен, дали има желание да работи и колко се е развил или може да се развие. Важно е просто числото - ако не, гледаме надолу;
5. Еми, другите не ги искаме. Пускаме обявата отново и чакаме за човек, отговарящ по-горните 4 точки;

За съжаление повечето шефове са мъже и съответно си търсят хубави жени за работните места.

Та какво трябва да направиш, за да си намериш работа, която не е хамалска, в България? Няма ли поне едно място, на което да им пука, че:

1. Имаш голям багаж от знания по специалността, които можеш да използваш;
2. Имаш голяма мотивация за работа и развитие и си готов да "изринеш" офиса от работа, стига да ти дадат възможност;
3. Нямаш цици, но можеш да разговаряш с хората, имаш речник, грамотен си;
4. Имаш някакъв талант, ако ще и малък.

Знам място на които предпочетоха стройно момиче със силикон, макар че мислеше, че в България има военно-районен съд. Знам място на които наеха фино момиче трети курс, с руса коса, сини очи и перфектен грим, което не беше чувало фразата de lege ferenda (да, трети курс право!!! ), знам място, на които предпочетоха момиче повтаряло четвърти курс, което не знаеше какво е международно публично право (не знаеше, че съществува! ) и сякаш не беше чувала за европейско право, но беше червенокоса, с бяла кожа и големи гърди.

Какво трябва направя, за да ме вземат на работа? Да си сменя пола ли? Да скрия, че знам нещо и да не си показвам специализацията, да бъркам основни правни понятия само, за да изглеждам незнаещ? Наистина, какво да направя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 8 месеца
hash: 36e7057520
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   „Та какво трябва да направиш, за да си намериш работа, която не е хамалска, в България? “

Първо, прости се от всичките си горни предубеждения, защото не само са сексистки и грозни, но и търсиш само ВЪНШНИ ФАКТОРИ другите да успяват, а ти не.
Аз съм работодател, но не бих те наела и за хамалска работа.
Ще ти кажа защо - защото си мислиш, че си повече от евентуалния си работодател и не виждаш ти къде си и не си виждаш жълтото около устата, а вече с претенции да обяснява света.
АРОГАНТЕН СИ, но не можеш да си го позволиш, защото си долу.
Не знам какви родители имат, кой ти е плащал образованието и стажовете до сега, разходките до разни чужбини, но определено хвърчиш в облаците и имаш нереалистични очаквания и представи.
Дори хората с връзки са по-напред от теб с материала, защото да имаш връзки означава, че имаш социална компетентност и някой да те препоръча. ТИ защо нямаш връзки??? Теб защо не те препоръчват хората от града ти, финтеса ти, съседите ти, съученици, преподаватели?
Защо никой от тези стажове не те препоръча??? Защо колегите ти, които ВСИЧКИ явно имат работа не те препоръчаха и не те взеха на работа в техните фирми?

Седни си на задника и вместо да гледаш другите, хвани и се виж ти самият - като какъв се представяш и какво първо впечатление правиш на един евентуален работодател.

Освен това хора като теб имат свойството да се кандидатират за длъжности, които просто още не са за тях, а за хора с по-висока, различна квалификация или с повече опит. Пробва ли да се кандидатираш за асистентска позиция примерно? За най-най-най-долу позиция?
Знаел бил езици. Е и?
Ти си юрист. Специализирал си пълна глупост специално за нашите географски ширини, но хайде - специализирал си нещичко, но пробвал ли си се да се кандидатираш в друга сфера? Международно право, интелектуална собственост. Разсмиваш ме. Стъпи на земята. Виж навън какви реални проблеми имаме у нас.

И ще ти кажа защо назначават работодателите разни хора, които ти мислиш за по-долу от теб - защото са изпълнителни, защото ти дават чувството, че ще следват заповеди и напътствия, защото на интервюто си знаят мястото, защото си вършат просто работата - нито повече, нито по-малко. Като взимаш някой млад човек, ти не си търсиш нов шеф, а търсиш някой, който да ти помага, НЕ да ти казва как и защо, да ти дава съвети и напътствия, а да ги следва без да дава своята бебешка оценка на човек с 0 опит в джунглата.

Освен това ако интервюиращата е жена ти без да искаш ще си покажеш глупавото сексистко мнение дори с поглед.
Не знам каква майка те е гледала и какъв баща те е възпитавал, но представите ти за света са наопаки. Имаш страшни комплекси въпреки всичките си дипломи и ти личи. Освен това докато си мислиш, че си върхът на сладоледа, хората почват от долу на горе и се издигат.

Който не умее да губи, не може и да печели.
Ти цял живот познаваш само успеха в една изкуствена система и институция - училище, университет. Навън обаче светът е джунгла и картите се разместват наново. Няма бонус „отличник“ и „многознаец“. Ти никога си нямал двойка, обзалагам се, и не си научил най-важното в живота- да можеш да губиш.
Сега си падаш за пръв път на задника и няма мама, няма тати, няма бонуса на отличника, а трябва сам да си хванеш хляба в ръцете и изненада - никой няма нужда от млади, арогантни задници.

Ако имаше шанс да общуваш с успели хора, щеше да откриеш едно - те са стъпили на земята хора, земни хора, които никога дават чувството на другите, че се мислят за повече.
Твоите колеги, които едвам са завършили знаят какво е битка, какво е да губиш, да падаш и да ставаш, те знаят какво е да си долу и че са долу!
Ти си долу, но си си повярвал, че си някой за нагоре.

Освен това те знаят, че има много да учат и са по-склонни да слушат, да следват напътствия и заповеди, да УЧАТ нови неща.
Ти не искаш да учиш, защото си мислиш, че си научил всичко. Жалка работа, само на 25 г., а вече си въобразил, че е Властелин някакъв, знае кой какъв е...Нищо, абсолютно нищо не знаеш за хората и за живота.
Цял живот си забивал нос в учебниците, но си пропуснал най-важното - реалния живот!

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: c90e00609e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей!
С правото е трудно, при все че хората, завършващи право, сигурно са повече от 1000 всяка година. Връзкари винаги ще има, те са там, за да ти покажат, че с някои неща не може да се бориш. Освен това те са достатъчно нагли и вярващи, че са кадърни, без да си дават сметка, че без връзките си не заслужават местата си - но чувството, че са се уредили "по право" им дава още по - голямо самочувствие и от тези, които са се преборили честно за местата си. Но ти трябва да намериш своето място - има и места за кадърни и знаещи хора, които искат и ще се развиват. Така че не се отчайвай! Реши си точно какво искаш да работиш - адвокат, съдия, прокурор, нотариус и се насочи към целта си. Не се ядосвай, че не те търсят от повечето места, на които кандидатстваш - подбирай места, на които действително условията са поне прилични - като за начинаещ знаеш, че не можеш да очакваш много, но не започвай къде да е. Все пак няма проблем да опиташ - да видиш как е заплащането на различни места, дали трудът ти се оценява /осребрява/. Наистина няма да е лесно, дори при твоите изходни данни. Иначе тези, които трябва да бъдат уредени, ще бъдат уредени. Но ти гледай собственото си положение и положи усилия сам да се уредиш. Успех! В крайна сметка всичко е борба - а тя започва с неравенство.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 27851ae8f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

3.   Да, съпричастна съм на горчивия ти опит. Също съм със стжове от сой, имам опит, защото съм работила по дв проекта и пр. пр. Имам специализации по детска и организационна психология. Януари взех държавния си изпит. Да ти кажа като те поканят на интервю, същата работа е. По големите компании в човешки ресурси имат претенции за поне докторска степен, назначават чавки. О. К реших да се ориентирам към по-земно нещо за начало - училищата, всеки знае колко неблагодарна и зле платена е работата в училищната институция. Допусках, че имат недостиг от кандидати и смело хукнах с документите. На места дори и входящ номер не ми дадоха при подаване на документи. Ден преди събеседването звънят и казват, не идвайте, търсим хора с опит. Назначават г-жата по физическо за училищен психолог - да, защото е с опит. Назначават дъщерята на госпожата по математика и тази на учителката политература.
И нищо не можем да направим, за да се случва иначе. Минах през ярост, после отчаяние, но те не помагат. Единствено мога да продължавам да драпам, да се пробвам. Да търся познати и да държа връзка с познати от випуска ми в университета. Да, повечето те имат за конкуренция и мишкуват. Но какво, да се гръмна ли? Или да ида да продавам краставици за по 10 лв. на ден за някой шеф с огромни претенции и изписва "партниори" и "облякана". Не. Все някъде ще стане. Някога. Пожелавам ти скоро да е и нашето някога.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 9389d6a57c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 1, съгласна съм с теб, но самата ти също си арогантна. Ако искаш да помогнеш с критика, не мисля че наричайки го "задник", ще го накараш да се вслуша в думите ти! Ако наистина си работодател, не ти приляга да говориш по този начин.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: aca29c91b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Трябва да работиш за себе си, да правиш свой собствен бизнес. Правилно си се ориентирал, че ако нямаш "връзки" или не си жена с приятна външност и големи... , нямаш шанс.
Почни от нулата с бизнес, фалирай 3 пъти и на 4-тия успей!
На 25г. си, камера, action!

 
  ...


...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: f7084c069c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Вярно, е е момчето е малко по-арогантно на моменти, но се предполага това да е следствие на изблик на емоции. Все пак няма едва ли има много млади хора, които могат да говорят за проблемите си безпристрастно! Колкото и да е трудно за вярване, номер 1, наистина съществуват подобни работодатели и те не са единици, отделно и да не говорим колко развратни истории с разни шефове има, не е като да не сме ги чували, нито чели. И по-скоро се намира нотка арогантност в твоя коментар, отколкото в нечии друг. А точно в малко по-престижните позии всеки 2 нает е посредством "препоръки".
В крайна сметка човекът се опитва да стартира кариера, има някакъв стаж, завършил е университет. Ако нямаше завършено образование щеше ли да бъде по-респектиран от теб, номер 1, че да го упрекваш как лежи на гърба на семейството си? В крайна сметка не може да работиш на пълно работно време и да завършиш с отличие, винаги се лишаваш от едното.
И като за финал искам да ти кажа, че работодателите се доверяват много повече на хора със собствено мнение и амбиции, а най-вече на хора, чиято обща култура и знания им позволява да се развиват и в други области. Покорството и мълчанието си отидоха преди векове, защото хората осъзнаха, че не се всезнаещи, а пазара се изменя скоростно бързо, което води до нуждата от свежи кадри със свежи идеи.

Merriyah

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 03623b3069
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Първото което трябва да направиш е никога да не слушаш коментари, като на номер1. И второ: БЯГАЙ от тая клоака наречена България. Дори да не отидеш в богата западна държава, ами например Сърбия, или Румъния ще ти в по-добре и няма да има завист като в България. Бягай от тая цигания тук, толкова е изпростял народа и добре, че не го осъзнава, че иначе-лошо. Спасявай се, или както казва Иво Христов "евакуирай" се, докато е време.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: d37a79bcbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   Не пускай навсякъде св, както и мотивационни писма освен, ако не е задължително за последното.. Направи си през това време блог и давай онлайн съвети, пиши статии поне една на ден. След това си направи и фб страница и там качвай статии и отговаряй на въпроси. Направи си ценоразпис за различни услуги, чети статии свързани с продажби. Задължително научи НЛП и езика на тялото, това ще ти помогне за да си успешен, както на работа така и в живота, да може да влияеш на хората. Добави се в групите в фб за фрийлаинс-свободните професии, там търсят хора с различни умения. Може да превеждаш за начало. Пиши различни статии, не само за право и ги раздели в различни под категории. Чети други блогове и виж, как те са успяли. Когато сстраницат/блога ти има достатъчно статии, пусни платена реклама чрез гугъл адуордс. Започни да се учиш, да програмираш в интернет има достатъчно уроци за 1, 2 години ще си на добро ниво. В момента в Ит сферата има предостатъчна работа и заплатите са добри и за в бъдеще ще се развива още повече. Подбирай си средата в която си, излизай с хора, които също търсят успеха и работят за него. Умен си и това е голямо предимство, ще успееш повярвай ми. Ако нямаш шофьорска книжка изкарай, може да работиш като търговски представител, има доста работа свързана с каране на автомобил. Каквато и работа, да започнеш развивай се чрез по-горните неща, които те съветвам. Има сайтове и за димпломни работи, подготвяш една и ти плащат за нея. Тренирай няколко пъти седмично за тонус 2, 3, без да се вманияачаваш бойния спорт вдига духа, а фитнеса те прави кифла, затова по-добре боен спорт или изкуство в джу джицото няма толкова контузий и е приятно, може с него да започнеш. Бокса също е добър вариант, все едно играеш шах и много калории се горят. Навсякъде комуникирай с хората и прилагай НЛП за да разбереш, как действа и за да се научиш да го прилагаш. Поддържай външният си вид, обличай се спортно елегантно или полу-официално сако, риза, дънки или панталон със стилни обувки. Винаги гледай, да ти са чисти дрехите и изгладени при всяко излизане си чисти обувките. Прическата също е важна, подбери такава, която ти отива. Ако направиш и 70% от нещата, не само ще имаш работа, но и ще си много над средното ниво. Успех и помни
, не тези който получават всичко на готово успяват, а тези които не спират, да работят върху себе си за успеха.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 97f8e207ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

9.   Номер 1 е работадател на цех за хляб в Големи Дъбник сисурно. Той си го каза в прав текст, че наема хора без знания, които са "долу". Еми сори, ама не искам е да чувам за неговата фирма, пълна с красавици и глупави хора. Това, че не разбира понятието "връзкар" говори за ограничения му опит в "джунглата".

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: c0f20de6e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здрасти човек,
НЕзнам какъв работодател е номер 1, но явно е български работодател. От българския работник единственото по-зле е българския работодател. Съжалявам, че звучи нихилистично Авторе, констатацията ти е правилна. Редът по който се назначават си го описал много добре. НАтеб какъв ти е проблема/? Според мен - начинът по който си задал въпроса? Питаш - как да те наеме някой? Спри да мислиш в тая плоскост - тегли им една майна на всички, които искат да те наемат - съответно да те използват, защото нямаш връзки, както си писал и ще трябва да хамалуваш на някого. Ако те наемат - глей тогава пък какво става. 90% ще са с връзки - ти и още няколко ще ги носите на гърба си и ще обирате отрицателните моменти, а те ще ежат и ще се кефят. Как да излезеш от този кръг? Спри да мислиш кой да те наеме, нека мисленето ти да стане - аз започвам това, аз започвам онова, защо не - и аз наемам. Можеш да си представиш, че ти наемаш фирмата, за да ти дава заплата, а не тя теб - гарантирам, че точно така ще се получи. Каквото си мислиш - това те чака. Както виждам, получил си подготовка, но не чакай някой да те наеме/съответно дундурка/, вземи нещата в свои ръце от гледна точка на мисленето. Защо си учил - някой да те наеме на закътана длъжност ли? НЕ, предполагам. Това е старо мислене от типа - учи, за да не работиш. Въпросът ти е генерален - Защо неуките управляват учените в България, а и по Света? Това е правилен въпрос, но доста трябва да се помисли, за да си отговори човек. Просто е - по-неуките са по-удобни на системата. Има много книги по въпроса - но примерно "Принципът на Питър" и "Законът на Паркинсон" го обясняват по един комичен начин. Всеки се издига до момента в койтостигне нещо с което не може да се справи - и остава на това място. Втори принцип - ако си много умен или отчайващо тъп - системата те изхвърля. Така че ако си наистина много умен/аз се съмнявам/ - то бъди още по-умен и се прави на тъп, за да не те изрита системата. Това е простият ми съвет. Успех,

 
  ...

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 36e7057520
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   n. 4 прав си, арогантна съм, но защото не съм долу, а горе. Мога да си го позволя. Исках също да отвърна на тона на Автора.
Освен това явно му липсва родителско тяло, което да му каже как функционират нещата. Много грозно е освен това да обвиняваш другите за своите неуспехи.
Ако е жена - успехът ще да е заради циците.
Ако е мъж - бил селски на някого.
Това принизява усилията на хората, но е още по-вредно, защото хора като Автора си намират с подобни измислени аргументи оправдания за своите неуспехи и липса на соални компетенции.
Просто някой трябваше да му го каже в единствения тон, който разбират такива хора.
Омръзнало ми е в България да се принизяват успехите на хората, дори да са мънички.
Авторът не е бил на нито едно интервю, не познава реално тези хора, и още по-трагичното - той не се осъзнава, но реално вече има „връзки“ във всички кантори и фирми, където работят вече колегите му, но никой, никой не го кани на работа, не му дава информация за нови позиции. Защо ли?
Как се е отнасял със състудентите си в университета примерно? Той някога помагал ли е някому в нещо или ги е гледал отгоре?

И това е трагичното. Тъжно дори.
Не е виновен само Автора, а най-вече неговите възпитатели, семейство. Най-вероятно от малък е бил насърчаван да си стои у дома и да забива нос в учебниците, най-вероятно е търсена вина в учителите и ДРУГИТЕ при всеки проблем, после се е напревило и невъзможности за специализации, за престой дори в чужбина - давали са се купища пари за частни уроци и за образование и всичко напразно, защото липсва основното, човешкото, липсва елементарен житейски опит.

Яд ме е за хора като Автора.
Яд ме е, че са имали всички шансове в живота - природен интелект, достъп до образование, какви ли не екстри, а са на път да се провалят в живота заради липса на социални качества.

И не, не бих го назначила. Отличната диплома сама по себе си не ти дава право на едно работно място.
Казвам го като отличник това.
Който плаща, той поръчва музиката.
Няма нужда в никоя фирма от хора като Автора, защото създават само проблеми.
Такива многознайковци ги назначават само в консултантските компании, но там се работи по проекти и нямаш време да отровиш средата в една фирма.
Там може да се пробва, но дори самостоятелно да работи няма как да се случи с неговата нагласа
Повечето млади адвокати живеят у нас с дребни поръчки за откриване на ООД-та, за писане на писма към длъжници, уреждане на бюрокрации по общини и институции, писане на договори, служебна защита на разни цигани, откраднали 1 заек, дребни ПТПта. Това е положението. Някак си не мога да си представя Автора да защитава някой кокошкар, да се принизи да чака на опашка в общината и да е учтив с лелките там, от които зависят доста неща понякога, да прави елементарни документи за някой клиент...

Нашият Адвокат е човек с име, със стаж и също кисне по общината. Бяха ни объркали данъчната основа и за това го пратихме да се занимава. Имаме един стар проект с вече изтичащо позволително за строеж. Заговорил се е с главния архитект на коридора, и хоп - на другия ден позволителното за строеж беше продължено с 3 г. без да сме му казвали, без да сме плащали на никого.
Имаме глоби от КАТ. Събираме ги и му ги даваме. Урежда нещата, ходи, говори с кварталния, вижда какво може да се направи и как да се плати с отстъпка, кои глоби са неправомерни.
В същото време води дело в Делауеър, САЩ.

Сестра ми тръгна да си купува имот - обадихме се, за 1 ден беше проследвал имота без никакви документи.
Не съм му виждала дипломата на този човек.
С две думи на един адвокат му трябват непрекъснато социални комптенции и понякога трябва да умее да е по-нисък от тревата.
Често не знае някои неща. Даваш му 1 ден, на другия е прочел и проверил. Никога не ти казва „АЗ-АЗ“.

Авторът има претенции. Той е нещо повече.
Е, но просто не може да си го позволи.
За „нещо повече“ човек не си наема младеж с жълто по устата, а някой адвокат-звезда. Тези „звезди“ рядко са били отличници, не знаят никакви езици, не са били може би никога в чужбина, НО са креативни и могат да намират дребни дупчици в законите, също имат връзки по съдилища и институции, а връзки не се правят с арогантност и с гледане на хората отгоре.
За международни дела и дела по проблемите на Авторското право се наемат кантори от Виена, цели екипи се наемат, не се наемат младежи разни, но за дребните задачи, от където всеки е почнал Авторът се чувства преквалифициран, а за големите ....ха-ха.
Иронията е, че неговите състуденти след 10 г, ще са горе и ще са истински юристи, а той още ще си вярва, че е нещо повече и ще си вярва, че състудентката му е Прокурор, защото е спала с министъра или ѝ е селски :)))))

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 9a29c0cd5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ами според мен си избрал грешна специалност. Като цяло сега гледам в джобс. бг и обявите за право са само 74 в София. Отделно имаш някои работни места за право, които са държавни, плащат много малко и вероятно както казваш, вземат връзкари там.

За сравнение, само в счетоводство/одит има 596 обяви за работа в София. Отделно наемат и в банки/застраховане... Тоест, ако имаш някоя бизнес специалност, дали ще е финанси или счетоводство, имаш много по-голям шанс. С информационни технологии да не говорим. Около 1500 обяви има търсещи хора с познания по програмиране и софтуер.

При правото се конкурирате една огромна маса хора, завършили наши университети (ако и ти си завършил БГ университет), които не се различават много-много в автобиографиите си. Аз ако съм работодател в частна кантора, ще предпочета някой с някакъв опит или човек завършил чуждестранен университет (БГ университети са на ужасно ниво, раздават дипломи като хляб).

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 249669ae2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Аз не мога да разбера защо толкова страстно го плюете като е точно така, както казва. Но ти момче забрави самолюбието а опитай в чужбина, може например да успееш там хиляди пъти по-добре след 10 години. Защо се занимаваш с БГ изобщо не разбирам? ...

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 296e919ba5
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

14.   Номер 1 доста грубо бих казал напада и то на сексистка основа! Момчето няма голям стаж и според мен добре е обяснил проблема и е описал случки, които хайде да си признаем, са доста често срещани по българските ширини :) Автора се е подготвял 6-7 години и е успял да постигне отлични резултати, коя си ти да определяш кой е горе и кой долу? Не ти стана приятно и може би с право, нали :) Отделно коментарът ти е адски феминистки и много по сексистки от неговия

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 8e8271e983
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Поздравления за мотивацията на автора и старанието да учи, което е положил. На хартия CV-то ти би трябвало да изглежда много добре, но може би ти не им вдъхваш увереност от снимката? :D
Помисли над предложенията и съветите от коментар 8.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: d796ed422e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Номер 1 е до някъде права. Аз съм freelancer, но понякога ми се налага да е събирам екип, за да се свърши някакъв по-голям проект. Никога не съм се интересувала кой с какви оценки е завършил или какво точно. Ако, смятатам, че това е човека за тази работа-добре! Интересуваме да владее английски и да може да свърши това което се иска от него по най-добрия начин. Две условия и десетки многознайковци които смятат, че като а завършили някъде си в чужбина света са хванали Господ за оная работа! Не, че не съм била като тях, и на мен са ми отказвали толкова много проекти за които съм смятала, че съм най-добрата... сега виждам, че въобще не е било така.
Да! Прав си, че на красивите жени им е по-лесно, но не мисля, че някой който иска нещо повече от секретарка ще вземе такава, за да върши сериозна работа... просто няма смисъл в това. Но, пък и като гледам на какво ниво са повечето фирми в България...
Има фейсбук група за Freelancer-и предлагам ти да влезеш там и да предложиш услугите си-може и да изпадне нещо. Понеже сега започваш не си слагай нечовешки цени на услугите! Нямам голяма представа от цените в твоята сфера, но, ако трябва и за двайсет лева работи. Сега основната ти цел е да насъбереш клиенти и да си извоюваш някакъв опит.
Лично аз съм имала доста проблеми точно с интелектуалното право, така че с удоволствие бих се възползвала от знанията ти в тази област.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 4b31d0d9a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   Авторе, я се вземи в ръце. :)))

И аз завърших Право с отличен успех, имах хубави стажове и т.н., владея свободно няколко езика, но си намерих работа след година и половина търсене. За разлика от теб нямам специализация в университет в чужбина, защото не е имало кой да ми я плаща - сама си платих цялото висше образование - семестриални такси, учебници, квартира, консумативи, храна.

Вече 5 г. работя като адвокат и оставам с впечатлението, че не знаеш как се започва в нашите среди. Анализирайки написаното от теб ми прави впечатление, че считаш, че едва ли не всички са длъжни да те наемат, ако си бил отличник в университета. Да, ама не. Трябва да събудиш доверие у работодателя. Ако някой дойде да ми се хвали колко е велик, а реално юридическа работа не е работил (не може да ме убедиш, че по време на стажа си правил нещо наистина значимо), не бих го наела.
Мнението на номер 1 е крайно. Не искам да стигам чак до нейните заключения, но за едно е права - без реален опит освен няколкото стажа, трябва да си търсиш работа от най-ниското стъпало. De lege ferenda, de lege lata и всички други назубрени от теб латински фрази в реалния живот не се използват. Просто за твоя информация. :)

И като жена, при това сексапилна според представите на много хора, искам да ти кажа, че именно заради хубавия ми външен вид не бях наемана. В България мисленето на хората е много сексистко спрямо жената - винаги се счита, че ако е успяла, то е защото е сексапилна. Или иначе казано: ако е сексапилна, значи не е умна, така че няма логика тя да е успяла, без да продаде сексапила си. Лесно е да обвиняваш красива жена за неуспеха си. :) Ако това те устройва, продължавай в същия дух и ще се събудиш на 40 и все още нереализиран.

Колкото до съвета за блог и консултации, силно се надявам да приемат последните редакции на новия Закон за адвокатурата, за да могат да бъдат санкционирани лица, които се опитват да предоставят адвокатски услуги, без да имат необходимата квалификация за това.

А като човек, който също е бил с нулев опит, бих те посъветвала да бъдеш търпелив и да не обвиняваш други хора за неуспехите ти. Хвани се някъде да "чиракуваш", правилно е казал народът, че занаят не се учи, а се краде. Работи няколко месеца и без пари, ако трябва и ако можеш да си го позволиш.
И още нещо - наученото в университета коренно се различава от практиката. Ако си бил отличник там, никаква гаранция нямаш, че един обикновен тройкаджия няма да те надхитри.

Приеми реалността такава, каквато е, и си търси работа, дори да е с ниско заплащане. Според мен има вероятност финансовите ти претенции да са високи и затова да не те наемат. Важно е да работиш сега, защото времето минава и на 30 г. с нулев опит никой няма да те вземе тепърва на работа, освен ако не си намерил връзки.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 96a8a484a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Здравей,

Не съм сигурна дали мога да ти дам адекватен съвет за това какво да направиш, за да започнеш работа (виж, не използвам думата "наемат"). Но мога да ти препоръчам няколко книги, с които ще си обясниш защо ситуацията е такава. Но няма да я промениш.

Изглеждаш умно момче и искрено съжалявам, че от самото начало се сблъскваш с метастазите на комунизма. Да, колкото и банално да ти звучи, точно така е. Първият автор, който бих ти препоръчала, е Айн Ранд. Тя е руска еврейка, избягала от Русия в САЩ по време (или след) революцията от 1917 г. Ненавижда (меко казано) комунизма. Известна е с това, че развива философско течение, известно като "обективизъм". Обективизмът, от своя страна, може да съществува, да процъфтява само при наличие на рационалност, т. е. ако хората разсъждават рационално, стремят се да максимизират своята полезност, и осъзнават своите потребности. Най-известната й книга е "Атлас изправи рамене". Казват, че е втората най-четена книга в САЩ след библията. Освен нея, препоръчвам ти и "Изворът" и "Ние, живите". И трите книги са романи и се четат на един дъх.

Трябва да знаеш, че връзкарството е една от отличителните черти на комунизма. Малък си, не помниш онези времена, но тогава, преди 1989 г. и трабант (модел кола от картон) не можеше да си купиш без връзки. Та, така бяха програмирани поколенията на 50-те, 60-те и 70-те. И те го "предават" на своите деца, сега и на внуци. Връзки, далавера за сметка на някой друг, да краднем нещо...

За връзкарството, или уреждането на близки и познати на хубава длъжност можеш да прочетеш и в "Произход на политическия ред" на Франсис Фукуяма. Той много добре обяснява защо и кои народи прибягват до тази практика. И какво се случва с държавите след това (разпадат се). Книгата е в два тома. Първият е издаден на българския пазар, вторият мисля все още не. Но дори и само първия да прочетеш, ще разбереш за какво става въпрос.

Направи ли ти впечатление какво казва госпожата под № 1 - "И ще ти кажа защо назначават работодателите разни хора, които ти мислиш за по-долу от теб - защото са изпълнителни, защото ти дават чувството, че ще следват заповеди и напътствия". Това е ключово в нейния коментар. Глупавият, по-елементарният човек се страхува да наеме, да се обгради от по-умни от него, защото ще го засенчат. Вярвай ми. И преди, и сега се сблъсквам с това. Тази жена ти казва, че търси изпълнителни служители, такива които не мислят, нямат желания, нямат амбиции. Те са лесни за манипулиране. Но такива хора не попадат в Apple, Qualcomm, Microsoft, Facebook. Докато един по-осъзнат човек трудно се управлява. Тук още веднъж ти препоръчвам да прочетеш книгите на Айн Ранд. Няма да съжаляваш.

Ако накрая трябва да ти дам съвет... ето какъв е той. Помисли добре какво точно искаш да работиш. Идентифицирай фирмите. По някакъв начин стигни до шефа. Кратко, точно и ясно кажи кой си и какво искаш. Не си губи времето с "човешки ресурси". Не гарантирам успех, но при мен така се получи...

Стискам палци. И понякога ще се налага да се правиш на по-глупав отколкото си. Другото е по-трудно - да се правиш на по-умен отколкото в действителност си. И, ако си решил да вървиш срещу течението, да знаеш, че няма да ти е леко. Но именно такива хора правят революциите. А не изпълнителните и послушните :-)

Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: d375536435
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   С правото е така там ти трябва влияние. Ти какво мислеше че като вземеш смешнаа диплома и ще те поканят за главен прокурор на републиката ли. Да си беше избрал вълнуващо образование или професия.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 27851ae8f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   До №14. Ти си си в някакво твое измерение на войната между половете, която изобщо не е засегната в темата. Вероятно си си подбрал отделни думи и си си наредил факти, както ти изнасят, за да пробуташ женемразките си възгледи. Е, тук става въпрос за пазара на труда и че куца. Ориентирай се към инересуващата те област по-адекватно, г-н Фройд. Хахаха

 
  ...

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: c914b2e936
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Пич, първо искам да ти кажа, да не обръщаш внимание на глупостите на номер 1. Това е жена с психични проблеми, която пише разни небивалици в доста от темите. Принципно е забавна, но няма какво да се занимаваме с нея.
Иначе, да, много точно си усетил положението в България. Аз съм малко по-голям, но и преди десетина години, когато завърших нещата стояха по абсолютно същият начин. С работа се уреждаха връзкарите, а знанията и уменията в българските фирми изобщо не се ценят. Съветвам те да се фокусираш върху чуждите компании. Там имаш значително повече шансове, особено ако и шефовете ти са чужденци. Можеш също така да пробваш в т. нар. "голяма четворка" - KPMG, Deloitte, PWC и Ernst and Young. Те имат правни отдели и мисля, че набират стажанти. Третият вариант е да се върнеш в чужбина, който е може би и най-перспективен.
Каквото и да стане, смело напред и не се предавай!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 9a73c8e7f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Номер 1 (или 11), доста си противоречиш.

Първо казваш: "Ако имаше шанс да общуваш с успели хора, щеше да откриеш едно - те са стъпили на земята хора, земни хора, които никога дават чувството на другите, че се мислят за повече. " (това между другото не е вярно - определено не всеки успял човек е такъв, какъвто го описваш).

А в следващия момент: "n. 4 прав си, арогантна съм, но защото не съм долу, а горе. Мога да си го позволя. " и нонстоп наблягаш как авторът бил долу и по-нисш от теб.
Значи и аз си търся работа по принцип. Но определено не бих искала ръководител като теб.
Доста от работодателите не се досещат, че с окуражаване ще постигнат повече, отколкото с критика.

Така де. Автора го разбирам, но не съм съгласна с абсолютно всичко написано. Наистина не бива да обвиняваме целия свят за нашите несполуки. А и такава сфера си избрал. Човек като не е доволен от нещо - иска-не иска трябва да промени нещо или да се адаптира. Ей така, малко по-философски гледай на нещата.
Но да знаеш, че ти си само на 25г. Е, времето е пред теб все още. Адвокат не се става лесно - това е по-бавен процес. Затова по стълбичката нагоре. Хубаво е да имаме високи изисквания за себе си и да знаем какво искаме, това ни кара да сме амбициозни и да имаме какво да следваме, но за съжаление няма как да стане "по бързата процедура".

Успех!

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 7472f00a34
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Авторе, какво интелектуално право в България? Искаш да се препитаваш от акциите на Явор Колев срещу читанка и торент тракерите ли? Това на наша почва няма да го бъде и честно казано по-добре е така. В Германия до такава степен са впрегнали юридическото плашило, че масово кантори изнудват нормални интернет потребители заради свалянето на торенти. По-добре човек да си впрегне потенциала в нещо градивно, отколкото да се чуди каква ниша да открие за да тормози обикновените граждани.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: c21e9f837f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

24.   Авторе, наистина щом искаш да работиш в България, тази специализация в чужбина е била на вятъра. На теория си преквалифициран, но на практика си неорентиран в реалната обстановка. Коментиралата под номер 1 е права за това, но и тя определено си избива в комплексите. Сигурен съм, че това е жена, на която ученето не е било силна страна. Ако е завършила в университет, то ще е било нещо от рода на Свободния, защото другаде не е могла да влезе. Такива хора също могат да постигнат много, защото дипломата не ти гарантира успех. Изискват се и други личностни качества, приспособимост и практичност. Често обаче те изпитват бясна злоба и някакво чувство за превъзходство над хора като теб - отличник с по-престижно образование, но досега действал само в стерилна среда. За тях това е един вид себедоказване, един вид виждаш ли аз не можах преди години да бъда като теб, но то не ми и трябва, защото аз съм много по-добра, а ти само си си губил времето. То им избива от подсъзнанието без да се усещат.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: c9919fc05a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   н 1, аман от бг работодатели, които търсят някой да им следва заповеди, а не да е инициативен и да дава нови идеи. И н 1, човек който е инвестирал в образование, той в усилия, а родителите му- с финанси, има нужда да си възвърне инвестицията, а вие бг работодателчетата не му давате възможност с неадекватно и смешно заплащане.
Такива като 1 дават 500 лв заплати и изискват да "се следват заповеди".
прав е 24, 1 избива комплекси, защото не е можела да бъде отличничка, или не е имала семейство да я издържа, докато учи. Вярно е, че такива хора са завистливи и злобни.
А дребни дупчици в закона, не са нужни на честни хора, а могат да се намерят само от дребни адвокати.

 
  ...

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 69ee4fa5f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

26.   Към Автора и към "Всеки", който е на кръстопът (на който съм и аз в момента) що се отнася до работа, кариерно развитие и избор на житейско поприще. Прави всичко, което те съветват, прави и опити самичък, няма формула, няма късмет, няма бабини магии, когато се сблъскаш със българският "шеф". Няма да имаш никога "достатъчно" опит, знания, езици, ноу-хау защото бг палячото шеф (като женицата в пост 1) просто е там, смее ти се нагло, иска да си с манталитета на роб, и да работиш за без пари. ДА ГО ДУХА!
Чукай по вратите, питай, пускай си СВ-то пък то ще дойде, когато му е времето.
И ВИНАГИ помни бг шефската свиня не става за чеп за зеле, съвет от такива нема да получиш читав НИКОГА.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 69ee4fa5f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

28.   Младеж, разковничето е че просто трябва да станеш сам на себе си шеф. Защо търсиш работа? Горе долу от твоята възраст вече минах на свободна практика и 12 години съм така. По-хубаво от свободата няма! Не ти трябва опит! Опитът ще дойде. Просто си направи един хубав сайт. Ето аз дори в понеделник имам консултация с адвокат за патентно право именно за защита на интелектуална собственост.
Действай сам! И ще успееш! Съдбата обича смелите!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 4521a4a98c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   Номер 28, професията "адвокат" в България е правно урегулирана, т. е. не може всеки само с едната гола диплома да я упражнява. Не давай безумни съвети на момчето. Първо трябва да издържи изпит в три части (тест, казус, устен изпит), след това да си подаде документи и да бъде вписан в някоя колегия, за което си заплаща и съответната такса, представя договор за наем за адв. кантора (освен ако не си работи на домашния адрес). Освен това всеки месец трябва да си плаща осигуровки към НАП, вноска към адвокатската колегия. Без опит и без връзки резултатът е още набутване на пари без никаква възвръщаемост. Хубаво е да си на свободна практика, но специално в тази професия няма как да започнеш с нулев разход, само встъпителната вноска в която и да е колегия е мин. 700-800 лв., в САК е повечко. Отделно текат и други разходи, напр. застраховка за професионална отговорност. Не искам да отказвам автора, но трябва да се мисли по-близко до реалността. Кое е по-добро - да натрупа известен опит и тогава да открие своя кантора, или да започне без опит, без пари и без клиенти... и да се провали? Противно на това, което повечето хора си мислят, клиентите не си намират адвокат по интернет или защото са прочели табела, че съседът им е адвокат. Обикновено хората идват по препоръка на близък. Отделно не трябва да забравяме досадниците, които ти губят времето, а не искат да ти платят 20 лв. за консултация.
Между другото, минали са няколко месеца, в които, ако авторът беше започнал в някоя кантора, можеше даже да са му повишили заплатата. Какъвто и отличник да е, абсурд е да започне да работи сам без никакъв опит. Ако по някоя случайност клиент му се довери и нещо бъде брутално объркано, то нищо чудно и един бой да изяде накрая.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: d41d245b64
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Авторе, не се отчайвай от всички дадени коментари, защото те само те отблъскват. Те не мислят и не дават никакъв съвет, само критики и отблъскване.
Сега ще ти кажа нещо, което се практикуваше преди 10 ноември 1990 година, а то беше, че големи фирми и компании като Картографията, Политехника, Печатарство, вестникарски агенции и др. взимаха стажанти юристи да си карат практиката при тях и то без никакви такива описани от тебе критерии. За съжаление те всички са закрити, персонала уволнен и всичко западнало. Сега, ако се възстанови всичко това в рамките на държавността, а частните компании не се налагат с претенциите си, смятам че пак юристите ще намерят къде да практикуват. Мисля, че има и други възможности.
Ако някой иска да се възстановят старите институции, и да се работи за благото на хората, без лично облагодетелстване, може би ще се намерят начини да се акомодират професии като твоята.
Все пак държавата трябва да поеме инициативата, а вие студентите сте по-наясно с това. Не стачкувайте, а се организирайте да се възвърне стария Български Държавен Стандарт, за да има работа за всички.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 89b1c10ad7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   В денталната медицина (стоматологията) е същото, братле! Важното е да мислим позитивно и да бутаме някак си напред... Успех ти пижелавам!

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 21e8425357
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Номер28 е написал супер коментар - КРАЙНО ВРЕМЕ Е ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ ДА СЕ ПРИСТРАШАТ ДА ЗАПОЧНАТ ДА РАБОТЯТ ЗА СЕБЕ СИ!

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 968ab6a54b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   Аз също съм юрист. Когато завърших преди 20г. пак трябваха връзки за София, за да си намериш по-хубава работа. Ти си подготвен добре теоретично, но практически - не. Използвай наличните си знания и се яви на конкурс за младши съдия, прокурор. Двама мои познати станаха младши съдии без връзки. Единият в София. Чети много практика. Дотогава предлагайки на големите компании да започнеш при тях без или на минимално възнаграждение. Мой познат така го взеха като стажант в банка.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker