Няма по-лицемерно нещо от пазара на труда! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Няма по-лицемерно нещо от пазара на труда!
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 2860 пъти
Кое ме кара да мисля така? Ами откъде да започна...
Първо, това е един от трите основни градивни елементи на капиталистическата система, без който тя буквално не може да съществува.
Второ, той засяга всички нас.... по един или друг начин.
Проблемът е, че никога в историята, този пазар не е бил добре регулиран. Никой не е правил изчисления, какво ще се случи на пазара на труда, при постоянно увеличаване на световното население и при все по напиращата автоматизация на производството на стоки и услуги. Ами ако сложим в уравнението и постоянно засилващите се миграционни процеси към развитите страни, които допълнително биха усложнили ситуацията на пазара на труда(а тя и без това е достатъчно критична)? Това е бомба със закъснител, която във всеки един момент може да гръмне. Заслужава си да поразсъждаваме по тези въпроси, нали?
Нека поразсъждаваме и върху същността на капиталистическата с-ма, и по-конкретно върху взаимоотношенията работник-работодател. На пръв поглед всичко изглежда пределно ясно, работникът произвежда някакъв продукт или услуга, и за тази своя дейност получава възнаграждение.
Дотук добре, но дали работникът има достатъчно на брой добри възможности, където да предлага своята работна сила? Не мисля. По-голямата част от работоспособното население, няма особен избор при търсене на работа. Хората с по-ниско образование и квалификация, например, обикновено се занимават с по-ниско платени дейности, които обаче изискват големи физически усилия. Тоест, заради често пъти независещи от тях причини(като липсата на достатъчно средства за обучение), те са принудени да се мъчат(често пъти дори цял живот), с работа при тежки условия, за да осигурят прехраната на семействата си.
Не ви ли се вижда несправедливо, дори унизително положението на тази група нискоквалифицирани работници. На всичкото отгоре, голяма част от тях попадат в масовата трета категория труд. Това са строители, работници във ферментационнни цехове и други, чиято работа определено се отразява на техния здравен статус, но на никой в забързаното капиталистическо общество не му пука за такива подробности, като правата на работниците.
А не пишеше ли някъде в нашия основен закон - Конституцията, че всеки има право на труд?
И по-точно: Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право. В параграф четвърти от същия член, е добавено следното: (4) Никой не може да бъде заставян да извършва принудителен труд. Друг член на Конституцията пък гласи, че всеки български гражданин трябва си плаща данъците.
Не мислите ли, че всички тези неща адски много си противоречат? От едната страна стои правото на труд, което е фиксирано в Конституцията, като част от правата на гражданите, а не като задължение. Иначе би трябало да пише, че всички български граждани, без тези с физически и психически увреждания, са задължени да се трудят. Но не пише така! Същевременно обаче, всички ние сме задължени да си плащаме данъците, без значение дали работим или не! Що за глупост? Значи от цялата работа излиза, че ние всъщност СМЕ ЗАДЪЛЖЕНИ ДА РАБОТИМ, защото ако не го правим, или ще ни вземат апартамента, и оставаме на улицата, или директно отиваме в затвора! Що за лицемерие е това? Да, но според параграф четвърти, никой не може да бъде заставян да извършва принудителен труд. Добре, но при това положение, откъде ще дойдат заплатите, с които да материализираме правото си на живот, залегнало в същата тази Конституция. Как откъде? Ще дойдат от принудителния(от обстоятелствата) труд на многобройните черноработници в заводите и предпиятията из страната. Някои ще кажат, че тези онеправдани хора, биха могли да имат и друг изобор, преди да изберат по-тежка работа. Всъщност, те могат да се насочат към развиване на собствен бизнес или повишаване на квалификацията си, което ще им позволи да получават по-високи доходи. Но не забравяте ли едно много важно нещо - ТЕ ПРОСТО НЯМАТ ПАРИ! Как ще правят бизнес без пари?
Първо ще трябва да поспестят нещичко. Но докато го правят, те ще бъдат ПРИНУДЕНИ да работят при обстоятелствата, които им предоставя техния работодател. Няма значение кой ще бъде конкретния работодател, защото те така и така са принудени да работят такъв труд, за да могат да се хранят и да си плащат сметките. Къде тук са правото на избор и свободата на индивида? Ако един ден спестят достатъчно пари за преквалификация и допълнително обучение, те може би ще имат по-добър избор на работни места. Никой обаче не им гарантира това, защото и без друго работните места са ограничени, и с предимство са кандидатите с най-добри умения, и с най-висока степен на завършено образование и квалификация. Просто никога не е имало работни места за всчики, а технологичната революция прави нещата още по-сложни. Освен това на всички е известно, че само 2% от бизнес начинанията завършват щастливо. Пък и нашите "герои" в дъното на социалната йерархия, едва ли някога ще съберат достатъчно средства, за да си пробват късмета в тази "ролетка". Само най-квалифицираните и можещите служители, биват облагодетелствани откъм възможности за развитие в кариерата. За съжаление, те представляват една съвсем нищожна част от работната сила, и ще се увеличат съвсем малко в хода на технологичната революция(това са главно инженери и програмисти). Докато редиците на средната класа и нискоквалифицираните работници, все повече увеличават своя брой, но пред тях се откриват и все по-малко възможности за реализация на пазара на труда. В един момент, на никой няма да бъдат нужни счетоводители, заварчици, стругари, и дори хлабари, но те ще трябва да продължат някак си да съществуват в новия световен ред.
Мисля, че повдигнах достатъчно важни въпроси, сега е ред на вас!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: 9c4df965f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, аз съм икономист и съм писала дипломната си работа по темата за Пазарите на труда в света и не мога да се съглася с теб.

Първо, качеството „лицемерие“ е присъщо за човека като личност, не за неща, явления или механизми, какъвто е пазарът.
Един пазар не може да бъде лицемерен, защото пазарният механизъм е прост и ясен - търсене и предлагане се срещат на пазара и се определя цена като функция от търсенето и предлагането.

Освен това аргументите ти са кухи и несъстоятелни.

1. Хората нямали възможност у нас да получат образование.
Не е вярно! У нас образованието до 12 клас е безплатно, включително се организира транспорт БЕЗПЛАТЕН до селата и учениците ползват в повечето случаи безплатен градски транспорт. Дори има безплатна закуска за малките и какиви ли не други екстри. Държавата плаща за ВСЕКИ ученик еднакво - по 1100 лв. на срок или година мисля беше, но ЕДНАКВО - и за циганчето, и за богатото синче, и за отличника, и за двойкаджията.
Всеки, абсолютно всеки има достъп до Средно образование, но от теб зависи ще учиш ли или не
Дори висшето е достъпно. Има задочно обучение, таксите са достъпни, има евтини общежития за по 25-40 лв. с всички разходи, евтини карти за транспорт и ЖП транспорт и какви ли не привлилегии. Студентите не плащат социални и пенсионни, здравни осигуровки, а държавата ги покрива за тях. Повече не може държавата да направи за образованието, сори. Ние сме бедна държава, може да се спори тук за по-висок разход, но по принцип всеки, абсолютно всеки може да си дотътри задника сутрин до близкото училище, гимназия, професионална гимназия и поне едно Средно да има, което е напълно достатачно и над 70% от българите са „само“ среднисти, работят, изхранват си семейството. Не е аргумент!

2. Конституцията и решенията на съда не подлежат на обсъждане. Точка.
Ако не ти харесва, отивай в Камерун и живей в джунглата. Нашата държава ти е платила училището, построила е инфраструктура, издържа армия и полиция, болници, пенсионери - ако си здрав, млад индивид и не искаш да допринасяш за организацията на българския народ в държава, плащайки данъци, напусни!


... и да, не случайно няма държава в света, която да гарантира правото на хората да имат свой бизнес и да им даде капитал, да ги насочила дори към свой бизнес. Що за абсурд е това?
Ако толкова искаш бизнес, ще трябва да си способен да събереш 2 лв. начален капитал, 2000 лв. за стока да кажем и да се оправяш.

Ще ти кажа какъв ти е проблемът - ти лично просто нямаш желание да работиш на трудов договор, да ходиш на работа 8 ч. на ден и да плащаш данъци, а искаш парите и благата да ти падат от дърветета, въобразяваш си, че който има свой бизнес живее точно така- стои си по цял ден и парите му се изсипват.

С две думи за мен ти си един глезен от родителите си нехранимайко, свикнал някой друг да му плаща сметките, данъците, разходите за живот и сега по някаква причина ти се е наложило да поработваш и го намираш за несправедливо едва ли не. Питай майка си и баща си как са те хрантутили до сега и дали са им падали от небето парите.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: b88207086c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   На който му се работи, хваща се работи и печели. На който не му се работи, развива теории колко е лицемерно да се работи.

"Не ви ли се вижда несправедливо, дори унизително положението на тази група нискоквалифицирани работници. "

А за теб не е ли справедливо този, който е инвестирал в образование, развиване на умения и т. н. да получава и по-високо заплащане предвид по-високата стойност, която създава? Примерно защо един общ работник, който не е искал да се образова и развива трябва да получава повече от един инженер, който създава и конструира машини и измисля ноу-хау, на което се градят цели сектори?

Или защо един хирург, който прави по 3 операции всеки ден, трябва да получава по-малко от санитарката, която когато е трябвало да учи, е ходила по купони, когато лекарят не е спял по цели нощи, за да учи?

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 1eafa3b6f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Съгласен съм с автора. Всъщност целия пазарен механизъм е направен да задоволява една шепа хора. Това са индивиди, които нямат мярка. Те разрастват своя бизнес, на всякаква цена. Те се откъсват от живота на обикновенните хора. А технологията допълнително измества значението на работника.
Най- общо света след втората световна война и падането на СССР, се управлява от няколко рода. Няма да казвам от какъв произход. Досещате се.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 4d29b80922
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Сори ама не издържах да го дочета до край!
Първо дали е справедливо най ниско квалифицираните да вземат най тежките пофесии - ами ДА СПРАВЕДЛИВО Е! Един човек с 8-ми клас като каъв да го назначиш - учител, технолог какво? Като не да си дали зор да завършат кой им е виновен?
Друго нещо - най на края си избиите от главата това че държавата е длъжна да ви търси работа! Държавата има много функции но това не е сред тях! Това разбиране че някой ви е длъжен може би е най вредния остатък от комунизма!
Цитатите от конституцията пак не разбирам в каква връзка ги даваш! Да всеки има ПРАВО на труд! Какъв е проблема - намира си кой да го наеме или се замонаема и се труди.
Принудителен труд означава да те набутат в трудов лагер от рода на "Белене" и "Скравена" и по цял ден да биеш скали с чука докато не пукнеш. Не виждам какво общо има това нещо с пазара на туда.
За данъците - ами да всеки който има доход е длъжен да си ги плаща! Ако нямаш доход няма какво да плащаш. Не виждам и тук какъв е проблема. Освен това май много яко бъркаш данък върху доходите и общинските данъци върху имотите.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 9e22fc51c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Номер едно, смяташ ли, че това, че не желаем да живеем според системата ни прави, , разглезени"? .. и аз имам виждания сходни с тези на автора на темата. За тове сведение майка ми и баща ми не ме, , хрантутят"-от осемнайсет годишна се оправям напълно сама! Знаеш ли какви чудесни предложения имах за, , доброволен труд"-шивачка, работинчка в цех, чистачка, сервитьорка(и то защото собственика ми е познат и ме прие без стаж). Как да се примиря с такива перспективи? Нима трябва да се затворя, младо момиче на 18 години в някакъв цех или да мета улиците? Повярвай ми, ще умра от глад, но това никога няма да го направя!
Това е реалността-не само в България-работиш каквото ти кажат и, , свободно избираш" да станеш роб!
Осъзнавах, че съм пропиляла дванайсет години от живота си в училища и гимназии в които не съм искала да бъда. Дали съм имала шестици или двойки... нито на мен ми пука, нито на някой друг! И сега какво? Да пропилея още пет години по университетите? За да мога да имам, , право на труд в някакъв скапан задушен офис? "! На теб, ако това ти стига... важно е да разбереш, че има хора с други приоритети и други мечти!
Знаеш ли, кое ми е смешно?
Аз нямам висше и имам познат, който също няма. И двамата сме самоуки в областа на IT технологиите-аз работя на свободна практика, той във фирма! Неговата заплата е около 1500 на месец, аз все още изкарвам по-малко, защото имам много по-малко опит, но да кажем, че с минимални усилия постигам минимума си за оцеляване. За сметка на това баща ми е инжинер с висше образование, а всъщност бачка в цех наравно с другите работници. Заплатите ни са еднакви! Аз нямам заплата, но грубосметнати месечните ми постъпления са колкото и неговите! Това е смешното! Това е и тъжното! Той винаги е живял преволинейно според изискванията на системата и така и не разбра моите виждания. Никога не е рискувал, никога не напускал страната, от десет години работи на едно и също място... С неговите знания умения можеше да постигне толкова много, но никога нямаше смелост да направи крачка извън соц системата с която е възпитан. Това е разликата между хората като вас и тези като мен. Аз се старая с миниум усилия да постигна максимум резултат, а вие влагате пот и кръв за същото.
Била съм в цеховете при баща ми и знам за какъв труд става дума. С чиста съвест си признавам, че аз няма да издържа повече от седмица-чисто физически ще рухна! Кажи ми това честно ли е? Разумно ли е? Има ли като цяло някакъв смисъл? Усилията които влагаме са несравними, а на карая на месеца... едно и също заплащане! Как ще обориш това? Какво ще кажеш на всички които трябва да работят в непоносими условия на труд? Какво ще кажеш на миньорите? Какво ще кажеш на пожарникарите? Какво ще кажеш на бабите и дядовците които си продават домашните домати по пазарите, за да изкарат някоя допълнителна стотинка за лекарства?
Как ще им обясниш, защо има хора които работят у дома или в топли офиси, с почивки на всеки час, с климатици, с тиймбилдинг програми и компютри за няколко хиляди. Обясни и на мен, защото аз не разбирам! Не разбирам къде е смисъла в това-бабата която продава краставици пред блока ми каза, че цял живот е била шивачка и пенсията и е под двеста лева! Знаеш ли кое струва двеста лева? Толкова струват кецовете които си купих този месец! Двеста лева е колкото ми платиха за работа която ми отне два дена и половина с моткането! Двеста лева е цената кецовете ми! Двеста лева на месец е колкото аз харча всеки месец по заведения! Обясни ми с какво аз съм заслужила всичко това, а онази баба не е!

Обясни ми, а аз ще кажа на нея!
Ще кажа и на баща ми!

А, ти ми кажи все пак каква армия издържа България! Съседа ми е военен, а ние живеем на около седем минути пеш от казармата! Ходи до там с колата... кълна се, че ако тръгнам да се гоним изобщо не може да ме хване! Добре, че България издържа там някаква армия, но ако ни нападнат аз ще ходя да се крия в Камерун, защото липсата на цивилизация понякога е по-добра от псевдо такава!

 
  ...


...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 0721b97c73
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Хубаво си го написал обаче какво да направим? Животът по принцип си е кофти и благата са неравномерно разпределени. Малко избрани се раждат богати или с труд или късмет успят, повечето хора си оставме средна класа. Да ревеш и да не ревеш полза няма. Като не искаш не работи, на сила никой не те кара. И апартамент не си купувай, така никой няма да ти го вземе.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 9f859e330e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здрасти, прав си за много неща. Сега ще ти кажа моето мнение - капитализма е едно извращение на нормалното общество обединено около обща кръв, история, ценности, взаимопомощ и т. н. В центъра на капитализма стоят като висша ценност парите, в него богатите стават още по-богати, защото излишните средства които имат и които не им трябват за съществуването им, им позволяват да печелят още повече и от общия куп средства остава много малко за мнозинството от хората. Това е едно изродено общество което не е базирано върху ценности като вярата в Бога и Неговите закони, семейството, солидарността, добротата, милостта и правдата а върху сатанинска алчност, гордост, суета, презрение към бедните, липса на хуманност и жалост и т. н. Капитализма изповядва принципи обратни на християнското милосърдие, в него "целта оправдава средствата", хората са морално и сексуално деградирали и преследват единствено пари с които да получават чувствени удоволствия и нямат морален характер и ценности. Капитализма е творение на слугите на дявола, както впрочем и комунизма - те двете са лица на една и съща монета, нещо като доброто и лошото ченге при което едното ченге се прави на съчувстващо а другото на обвиняващо, но всъщност всичко е само игра - и двете са ченгета и са срещу задържания. За мнозинството от хората капитализма представлява един живот на прекомерна и трескава работа която ги изтощава физически и ментално с цел да могат да покриват сметките си и насъщния, в едно морално деградирало общество където крадците, измамниците, корумпираните натрупват по нечестен начин пари и после парадират с тях пред бедните. Общество което е забравило общата кръв, раса, корени, език, история и което е станало гнусно мултикултурно като се е смесило с всякакви диваци и странни етноси и е осквернило рода и кръвта си смесвайки се с тях, защото истинските ценности са заменени с фалшиви такива. Хората живеят като хамстери в клетка с колело което въртят до изнемога надявайки се че ако въртят достатъчно бързо ще се освободят от клетката без да разбират, че колкото по-бързо въртят толкова по скоро ще рухнат от изнемога, болести, нещастие или сърдечна горест от това, че не могат да получат душевната близост и топлина от околните им която всеки човек се нуждае, защото капитализма дотолкова е опорочил хората, че ги е превърнал в себични и алчни егоисти които не се интересуват от другите. Капитализма представлява едно сатанизирано общество което потъпква добрите, морални качества у човека и го превръща в опорочен морален изрод. Просто приеми, че това общество в което живеем е зло и се пази от покваряващия му ефект, пази доброто у себе си, вярвай в Бога и Господа Иисуса Христа и гледай да използваш наличното което ти е предоставено за да живееш и се чувстваш добре и вярата в Бога ще те води напред.

Джон

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 18bdd3c24f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   От Автора до първия коментиращ: Донякъде си права, чe може би съм малко разглезен и мързелив.... Но аз имам право на това, защото според Конституцията, трудът е квалифициран като право, а не като задължение! Тоест, аз мога да се трудя толкова, колкото си преценя... Да обаче, това всъщност не е точно така. Защото за да припечелвам достатъчно, за да оцелявам, трябва да работя точно определена работа, в точно определено работно време. Която работа, както можете да се досетите, няма да е от най-приятните. Освен това, при мен труд на пълен работен ден, е изключен като вариант, защото просто не искам да се трудя толкова много време, за да покривам най-основните си разходи. Не е ли това парадоксално? За да можеш да преживяваш, трябва да имаш точно определени умения, и да работиш точно определен брой часове през седмицата. Трудно се намира работа, която да отговаря на индивидуалните възможности на индивида(защото има хора, които нямат почти никакви таланти, с които могат да изкарват пари), но тези хора, също както всички останали, имат право на живот!
По принцип, най-много места на половин работен ден, се намират в сферата на услугите, но за тях се изискват специфични търговски умения, които не всеки човек има. Пък и някои хора все още имат достойнство, и не биха лъгали наивни хора, да си вземат бърз кредит, който трудно ще върнат или да вложат парите си в частен пенсионен фонд, при положение, че почти всички от тях са на загуба от доста години!
Аз не искам да работя по специалността си, защото работата по моята специалност - Счетоводство и контрол, ме натоварва страшно много психически(макар и да е интересна, и доста смислена), което не се отразява добре на здравето ми. Изобщо, каквато и да е работа в офис, просто не е за мен! Въпросът е, че другата алтерната пред мен, е тежкият физически труд, който обаче не е за всеки, а и от там едва ли мога да изкарвам постоянни доходи, с които да преживявам. Пък и вероятно ще си навредя физически, защото имам херния, която от време на време напомня за себе си. Техническата работа също не е за мен, защото, както по-голямата част от човечеството, нямам никакви технически умения. Реално, алтернативите, които виждам не са големи, което знаете ли на какво ми напомня? Това за мен е съвременното робство, прикрито под доста добре звучащия израз "пазар на труда".
П. П. Някои хора май не се чували за неща като метафора и не знаят, че съществува институцията ВНС(Велико народно събрание).

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 00cad87c10
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   / Защото сега човек излиза, че е роб, независимо от обстоятелствата и държавата, в която е роден. Гледайки от настоящия век, всичко изглежда несправедливо - то и е такова - но спрямо миналите векове, настоящето е сравнително по-справедливо от преди, а оттук следва, че може би само бъдещето би показало някаква по-добра перспектива за всички "неквалифицирани" хора. Ако средновековният човек би имал възможността да бъде прероден сега, той би бил най-щастливият човек на земята: щеше да обработва нивата си с механизиран кон и то само 8 часа на ден, като дори ще може да се наспива и ще му остават още цели 8 часа, представете си.
// Вярно е, че човекът трудно би събрал за някакъв малък бизнес(ако пък трябва да плаща квартира и сметки - абсурд), но да предположим, че събере: та какво разбира обикновеният човек от бизнес? А дори да приемем, че би могъл да се научи, чрез метода проба-грешка, той би изгубил парите, които после не може да изкара за нови 5-10 години. Но да предположим, че има откъде да изкара що-годе сравнително бързи пари(Чужбина), и се върне тук - тогава не може да се предскаже как би го завъртял животът - жена, деца, допълнителни сметки, разходи и оттам все по трудно биха се събирали някакви пари, за да покриват вече направените грешки от метода "проба-грешка". И какво остава? Как какво! Да се надяваме на следващото поколение - НАДЕЖДАТА - царицата, пред която са се прекланяли, прекланят се и ще се прекланят от тук до края на Света; основата на всяка религия, тя е която държи и пази "роба" от рухване - надеждата, че следващото поколение(децата ни) ще са по-добри и с по-добър живот, затова и се скъсват хората от работа, теглят кредити и правят какво ли не, за да успеят да изградят основа за по-добър живот на децата си. Ако някой реши да се освободи, 1000 го увещават колко е хубав животът и че все някога ще умре така или иначе: "трябва да живееш, за да работиш - мислят те -, а отплатата ти ще са насладите, които цивилизацията може да ти предложи, ние вече се ползваме от тях, защо и ти да не можеш: с какво си по различен? "И така, робът изпаднал в още по-голямо отчаяние или става непризнат великомъченик, изтезавайки се, за да може надеждата за "следващото поколение" да живее или попада в депресия и почват да го лекуват хора, които точат сметката му, поне докато диша...
/// Никоя система не е перфектна - само създадените идеали за нея са, а от това следва, че монетата винаги има 2 страни. Обаче още преди да се намеси човек, нещо не е както трябва, и точно това нещо винаги ще предизвиква неприязън и отчасти злото в Света.
///' Лицето Х се е родило в добро и сравнително заможно семейство, в отлично здраве е; с голяма вероятност ще получи добро образование и квалификации, които ще го направят такъв специалист, че него няма да го касае еластичността на труда, както една чистачка, която трепери дали ще я съкратят или не, тъй като за да чисти човек, не се изисква определено образование. Това е само едното рогче на дявола - предпоставката за последващата лошотия.
///" Лицата Y и Q са братя - и двамата родени в средностатистическо семейство. Единият, Y, е улучил шестица от лотарията на гените - пръщи от здраве - има и нелош ум, но поради средата, този човек никога не би могъл да достигне лицето Х, откъм квалификация и образование, а и съответно никога не би печелил парите на Х;отделно кой нормален човек би повярвал, че един нискоквалифициран работник, по ум, може да е, ако не на по-високо ниво, то поне равно на висококвалифициран специалист учил еди-колко си години и специализирал в други държави - то е немислимо: "... ако беше пък толкова умен тоя, щеше да се е реализирал: как иначе? ! " - ще кажат с почуда хората, убедени до смърт в своите предразсъдъци, представяйки своята мисъл на другите, като някаква висша аксиома. Другият брат, Q, притежаващ ум - гъвкав и по сила по-голям от на брат си, който ум би му позволил безпроблемно да следва и завърши в странство - никога не би успял, защото здравето, бивайки разклатено от тинейджър, си остава такова и в годините напред.
///'" Братята, привидно, никога не биха достигнали капитала на Х(който от своя страна го е заработил честно) - но той е имал всичко: здраве, ум, подкрепа от семейството, подходяща среда; те виждат, че навсякъде гледат по парите, а те са никои и няма изглед за по-добър живот. Y е силен, и дори е готов да бъде "роб" - повярвал е в надеждата: "Аз съм бита карта, може пък тези след мене... не знам". Q е позакрепил здравето, но времето за учене е минало - наборите му са завършили висшето си от 5-6 години, някои са и с деца - единствено му остава да работи някаква що-годе по-лека работа, с която да плаща сметките и евентуално да се опита да събира...
///"" Х вече живее добре, работи от няколко години, постигнал е американската мечта и то в бедна държава - кара нов луксозен немски автомобил, построил е къща, има и апартамент - мисли за семейство:та колко му е? ! Та той е желанието, дори на най-придирчивата жена, а може и да избира... Y вижда всичко, появява се второто рогче на дявола - те(рогчетата) още не са израстнали в рога - основата обаче е поставена. Вижда се, че не е честно, но се опитва да мисли положително: "можеше и да е по-зле - си казва - виж циганите: такъв за какво ли се е родил? Кучешки живот... " - мисълта буботи, мъчи се сам да се успокоява, но виждайки, че Х и такива като Х живеят добре, това само може да озлоби душата му още повече. Q беше почнал да работи, изкарваше някакви пари, дори успя да спести, по метода проба-грешка се опита да прави бизнес - не успя; все пак спестено имаше, защото живееше с техните. За чужбина нямаше как да замине - "Как да няма! Който иска и е пробивен - ще успее, земята ще обърне, но ще успее" - пак ще си кажат предубедените умове, генерализиращи всичко и даващи съвети, в правотата на които вярват, по-скоро фанатично, отколкото обективно. Все пак болестта на Q рецидивираше и от работоспособен, отново - като в миг - той трябваше да си стои само у дома(имаше някакви останали пари).
///""' Y видя, че това не е живот: само ги лъжат с "надеждата" - той знаеше, че от надеждата произлиза вяра, а оттам се пораждаше и безусловна истина, в която всички трябваше да вярват, а ако не искаха да вярват - другите, които вярваха, бяха готови да бият в злобата си, за да могат и тези, които не вярват да повярват. А вярата се състоеше точно в тази "надежда" за следващото поколение, която държеше "роба" жив(депресиран, но жив) и работоспособен, разбира се. От отчаяние на Y вече не му се и вярваше, но не беше и човек, който да посегне на живота си - така му оставаше само трети(страничен) вариант - сделка с дявола и главата в торбата. Точно тук рогцата израснаха в рога и "злото започна"- ако може да се нарече зло.
///"""Видя, че тоягата има 2 страни и че икономическите системи са само едната страна - от тази страна обаче казват: "от работа никой не е забогатял" - предвид никаквите квалификации на Y, и никаквите бизнес умения, това си беше напълно вярно. Знаейки, че обществото вярва безусловно в "надеждата" и "нравствеността на добродетелите", той за пред това общество щеше да изглежда отрепка и изверг, но поне си мислише, че: "парите не миришат" - и беше прав... за него си. Така той... да кажем... почна да прави пари - добри пари, като много скоро можеше да си позволява неща, които със своята "необразованост" - според изискуемите от новото време квалификации и прочие - никога не би могъл да притежава. Историята е с отворен край... Когато Q се съвземаше - работеше(респ. спестяваше), но с това учене от грешките, времето си вървеше, а парите бързо намаляваха, а и животът го мамеше да се задомява.
П. п. Това са само прототипи, изградени без външните особености и нравствените добродетели или пороци..
Разбира се има хора с хубави лица, които само, чрез това си качество "по стечение на обстоятелствата", успяват да си докарват добри доходи с моделство и прочие. (Да си представим, че прототипите са такива, симпатични, но могат ли те да разчитат на това "по стечение на обстоятелствата"? ). Също така има хора, в които дотолкова е вкоренена добродетелта, че биха предпочели да живеят в "надеждата" - мрънкайки на ум колко е гаден животът - но никога не биха излъгали и т. н. Но все пак за голяма част от хората добродетелта не важи и дали ще е похот, лъжа, кражба или продаване на неща - разлика няма - за тези, които вярват само в 5те сетива(нихилисти май бяха) - единият просто ще живее МНОГО по-добре; за религиозния - всички ще са погубени; за обикновения човек - само с кражба можело да се забогатее, затова и той, светецът, работил кофти работа и нямал пари... въпреки че при евентуален хипотетичен живот след смъртта, както повечето хора, така и Y, биха били на едно и също място... разликата е, че единият ще е живял добре, а другите ще са били "непризнати мъченици на съдбата вярващи в надеждата". А за Х - той имаше среда, заможно семейство, беше здрав, умен - сякаш "галеник на съдбата"...
П. п1 Все пак оставям отворен край...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: c506260a0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Подкрепям те, авторе. :)

1, за бедните народи (като нашия) учебниците до 12 клас трябва да са безплатни, защото много деца не могат да продължат обучението си.




Mariano

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 51755f0dc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Хората с по-ниско образование и квалификация, например, обикновено се занимават с по-ниско платени дейности. Само ще ти кажа, че това не е така. От комунизма е наложено, работниците да са по-добре платени от административния персонал и това е абсолютен факт. Парадокс е било, че инж. са учили разни ПУЦ-ове и т. н. за да отидат в производството. Защото тогава работническата класа е била на почит. Та в тази връзка тези неща са още доста объркани. По света, колкото цензът ти е по-висок толкова по-добре си платен, ако си бакалавър или магистър, тук това не е така. Зависи къде работиш и как си се намърдал. Да вземе фирма в която съм работила, търговци на машини, единят инж., с няколко езика, със същата заплата, като колегата му, който е със средно образование и без чужд език. И защо това е така, защо се назначават такива хора с такава разлика в ценза. И най-парадоксалното е, че този които нито ценз има, нито нищо, но хитряга и умел играч, го подготвят да стане шеф на екипа. Това е България, всичко е връзки, роднини и т. н.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 78a12a6aff
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Капиталистическият начин на живот се различава от страна до страна или по-скоро от развит пазар до не-толкова какъвто е българският. Конституцията определя какви права и задължения имат гражданите на страната (предпочитам използвам думата 'система'), като гражданите са задължени да си плащат данъците и да, имат правото да работят. Тези които не са граждани на България или ЕС нямат това право. Всяка система навсякъде има някаква юриздикция която да определя правилата на играта. Жилищни данъци има и в другите страни. Данъци има и за пожарните, полицейските услуги та дори и за осветлението на улиците и във всяка страна данъците могат да са различни и на различна цена.

Това за квалификациите и възможностите абсолютно не е вярно, тъй като в България образованието е едва ли не безплатно. Началното и средното са безплатни, университските семестриални такси също са достъпни и не предразполагат хората да теглят заем за да си ги платят, както например в други страни.

Това какви знания и умения има човек си зависи изцяло от това как човек си организира времето. Аз и във САЩ и във Западна европа като съм се возил по автобуси и метра съм виждал масово хора с книги или електронни четци в ръка. Да не говорим че това е масова практика във Япония и Южна Корея.

В България това е супер рядко срещано. Повечето хора не четат книги изобщо и населението опростява. На Запад хората не престават да добиват допълнителни квалификации или да бъдат активни по някакъв начин. (Или поне тези които искат да се катерят). Всъщност населението е движещата сила на една икономика и от него зависи всичко. В България нещата няма да се променят никога и не е само заради демографският ни срив, а защото просто хората не се интегрират спрямо нуждите на времето в което живеят.

Сигурен съм че ако някой иска да добие ново умение - може да го направи. Държавата също субсидира различни курсове за развитие на населението, но няма кой да ги изкара. Едно че хората нямат мотивация за да се развиват, второ че не са инициативни. Умения и CV могат да се изградят, стига да се положи някакъв труд.

Капитализма е конкурентноспособност. Това важи и за хората (работниците) и за бизнесите едни с други. Вярно е че има някаква йерархия между класите хора ниска, средна и елит и че елита има повече превилегии заради богатство, достъп до частно образование и контакти, но за това са и елит. За някои неща е на късмет от това къде си се родил просто. Но никой няма равен старт в този живот и нещата са така както са.

Средната класа хора са професионалисти. Ниската класа хора са неквалифицирани. Сам си го каза. Който иска да расте, трябва да бъде мотивиран и постоянен.

Аз цяло лято сега прекарах времето си доброволчески във офис на компания за ипотеки и междувременно работех на друга работа и сега семестъра ми отново почва, защото уча и в университет. В България за това само определена група хора завършват като истински специалисти, като включвам медици, програмисти и инжинери например, защото техните специалности включват и практически опит и стажове и т. н. Останалите хора трябва да са мотивирани сами да изградят и/или добият опит.

Вярно е че икономиката ни е слаба, заплатите са ниски и няма кой-знае какви възможности, но това е ефект от самото население. И политиците са зле и са корумпирани, ама и населението е такова. Каквото е населението, такава е и държавата - сам си прави сметка.

Преди учих в университет в България. Ами няма как да изпиташ съжаление към неуспеха на хора които си прекарват времето по кафенетата и кръчмите. После всички питат как така се излиза от кръговрата на това че работодателите ти искат образование и опит които ти няма как да придобиеш ако не ти дадат шанс?? Ми доброволчество. Безплатно или не, така стоят нещата ако искаш да имаш опит и пробиеш. Повечето хора в България са със съзнанието че хартийката от университета им е образование. Хартийката от университета е доказателство, документ удостоверяващ положен труд за надграждане посредством нещо. После за това 2/3 които я адвокати, я учили бизнес или не знам си какво, отиват да работят като строители, ягодобери, миячи и не знам си какво на Запад за минималната им заплата.

Аз още си спомням съучениците ми в средното образование какви тъпаци и олигофрени бяха и ми се подиграваха че чета или пък как се мъча да произнасям думите на английски (както трябва). Сега владея езика на достатъчно добро ниво за да работя в офис среда, лятото докато доброволствах пък въведох и полици във американски бизнес им останових CIPS отдела.

Родителите ми не са ми давали знания или препоръки кое е добро за мен и кое не. Само ми казваха 'учи', това което е чувал всеки. Всичко опира до инициативата.

Нека си работят на минимална заплата, има защо.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 612c0db665
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Номер 1, от вас пък тъпи икономисти, как ми е писнало! Пенсионерите едва преживяват в тая тъпа държава, дават се помощи само на циганските деца, а вие ми хвалите мутренската държава!!! Я слез на земята!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 29f7ae0373
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   На мен не ми харесва, че докато аз плащам данъци в хиляди, някакви просяци се ползват със същите блага, без да са работели и ден и без да имат никакви имоти и финанси, завещани им от родителите.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 92de92ef85
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Написал си една камара глупости и нищо не си разбрал от конституцията. Едни се раждат в семейства и държави, които им дават повече възможности от това, което имат други. Може и да не изглежда справедливо, то това е реалността и това изначално неравенство на шансовете няма нищо общо с пазара на труда.

Що се отнася до правото на труд, то в конституцията няма противоречие. Казва се, че държавата ще създаде условия за това, но никъде не се казва, че за всеки трябва да има работа. Факт е, че повечето хора в работоспособна възраст работят нещо, т. е. очевидно държавата е създала условия макар и далеч не перфектни. Оттук нататък, ако ти например не можеш да си намериш работа, то това се дължи на теб, а не на липсата на условия.

Никой не те и задължава да работиш. Тук с данъците съвсем си оплел логиката. Данъците ти може и да са 0 лв., ако примерно нямаш доход. Има много хора (даже прекалено много), които си живеят без да работят и не плащат данъци. Как ще се издържат - дали ще е от социални помощи, роднини, съпруг/съпруга или от наследени пари, това си е техен проблем. Факт е, че има достатъчно такива случаи.

Общо взето, без да се заяждам, но не са ти ясни основни неща, що се отнася до право, конституция или данъчно облагане, а и основни логически принципи доста ти куцат. По-плодотворно би било, ако посветиш времето си на нещо друго и оставиш търсенето на противоречия в конституцията или философстването за капитализъм и пазар на труда. Няма лошо да си разсъждаваш - никой не може да те спре, но не споделяй "бисерите" си тук, че някои хора ще се излъжат по заглавието и ще си изгубят времето да ги четат.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 24618b588d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Никой не е правил изчисления, какво ще се случи на пазара на труда, при постоянно увеличаване на световното население и при все по напиращата автоматизация на производството на стоки и услуги.

И какво ще стане? Досега ревагте, че много се работещо, а сега, че нямало да има нужда от работници. Хората които създават не са длъжни да ви издържат. Започнете да произвеждате и вие.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 0964347264
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Авторе, работа в офис не ти понася, физически труд не щеш, техническа също не щеш и в същото време искаш да живееш добре. Добре, но никой не ти е длъжен да ти плаща, при положение че не работиш. И за това не евиновна никоя система.

Нито комунизма е толерирал мързела, нито капитализма, нито дори първобитнообщинния строй.

Дори животните са длъжни да придобият определни ловни умения и да се трудят, за да оцеляват и то при много по-трудни от нашите условия. И на тях ли пазара на труда им е виновен? Ами ако някой лъв каже "лова не е за мен". какво следва от това? - Ами загива.

Да не говорим, че ти се възползваш от множество публични блага - пътища, здравеопазване, защита, образование и куп други неща, а в замяна не плащаш нищо, а плащаме работещите. Като ен ти харесва системата защо не отидеш в гората и не си живееш в собствена система, без да се възползваш от системата?

Като не ти понася офис работата, защо си учил счетоводство? Защо не си намерил своето призвание? И защо за всичките ти несгоди е виновна системата, от която иначе не пропускаш да се възползваш при всеки удобен случай?

Това мислене е характерно за ромите - няма да работя, няма да плащам данъци, обаче искам помощи, искам здравеопзаване, общо взето мислене на паразит.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 0964347264
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   И помисли - ако японците и германците разсъждаваха като теб, щяха ли за няколко десетилетия от икономически сринати да станат икономически сили?

Никой няма да дойде с куфарче парички и да ти каже "ела, моето момче, на ти парички да си живееш нормално, нищо че те мързи и не искаш да работиш".

Ами никой не иска да работи в една държава, от къде ще идва производството и съответно парите?

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 1d3d3a85ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Номер 1, такива като теб би трябвало да се ограничат в разговори със себеподобните си. Вашите познания са достатъчни, за да обясните на всеки, че нещата са наред и недостатъчни, за да видите какво куца в системата. А обидите към автора вероятно се дължат на факта, че си поредният презадоволен финансово разбирач и за теб останалите са напаст, която да се тъпче. Авторът е прав - правото НЕ Е равносилно на задължение. Е, как пазарът ще ни осигури възможност да третираме труда си като право, а не като задължение и робуване на все по-капризните работодатели? Вероятно за теб е маловажно, но има причина думата право да се различава от думичката задължение по смисъла си. Нещо, което да речем някои възпитаници на УНСС няма да разберат. Направи ни услуга и върви да се караш с В. Каролев в някое ТВ предаване, а тук остави хора, чийто ум не е зомбиран от кухата наука на име икономика (да не ти обяснявам що за измислица е БВП и други нейни елементи)! Всички икономисти гледате някакъв съвършен пазар и игнорирате наличния, който е далеч от съвършен, но поне имате самочувствие до небесата.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 18bdd3c24f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   от Автора до коментиращите: Впечатленията ми от Вас, след като прочетох коментарите дотук са, че повечето продължвате да си тъпчете на едно място, без да вниквате в това, което съм написал. Явно тази система освен всичко друго, е и ковачница за промити мозъци. Общо взето, капитализмът, е създаден така, че да отдалечава хората, и да им пречи да се сдружават срещу него. Защото когато всеки мисли за собственото си оцеляване, той няма време да мисли за съдбата на по-слабите и беззащитни хора, както и за това какво се случва в обществото като цяло.
Тук не става дума само за нискоквалифицираните работници, но и за тези хора, които са с по-слаби характери(по-слаб дух), също и тези, които просто нямат интелектуалните възможности и умения да вършат по-високо платен труд, но пък също както всички останали искат да живеят достоен живот! Не мислите ли, че на тези хора трябва да им бъде даден шанс да живеят нормално?
Някой беше написал, че хората не са достатъчно мотивирани да повишават квалификацията си и да усвояват нови умения. Не смяташ ли, че мотивацията на всеки да се развива, зависи до голяма степен от неговите индивидуални възможности(капацитет), които при всеки човек са различни? Отделно, всичко зависи и от физическата и психическата устойчивост на хората. Има хипер активни хора, които не се натоварват дори от свръх изтощителна и тежка работа. Такива хора, просто трябва да работят нещо, защото иначе рискуват да стигнат до депресивни състояния. В същото време, има и коренно противоположна група хора, които се натоварват и от малко работа. Това не означава, че тези хора са мързеливи. Напротив, те също могат да допринесат с нещо за благоденствието на обществото. Проблемът е, че просто с тази организация на труда, това трудно може да се случи.
Например, аз като магистър по счетоводство, завършил в Свищов, имам възможност да работя по специалността си, но понеже, в резултат на техническия прогрес и навлизането на програмните продукти в тази сфера, изискванията на работодателите са силно завишени, заради което много хора завършили тази специалност, просто не могат да си намерят работа. Намират си работа само най-добрите - обикновено тава са първенците на випуска. Те намират работа, която обаче не може да се каже, че е добре платена. Останалите, които не са достатъчно добри, и на които е нужно повече време за да усвоят нещата, просто не си намират работа. Един качествен счетоводител не може да се изгради за ден или седмица, за това трябават години опит, но повечето работодатели искат готови кадри, които веднага да започнат. Търсят се главни счетоводители на минимално възнаграждение. Дори там където пишат, че си търсят оперативен счетоводител, всъщност става въпрас за главен, но просто са "забравили да уточнят". Има хора, които нямат проблем да работят в счетоводни къщи, за заплати в рамките на 500 лева - на пълен работен ден. Но мен подобна работа страшно би ме потиснала и би ме сринала психически. В счетоводната работа се изразходват прекалено много нерви, затова тя не е подходяща за хора с по-лабилна психика. Моя случай е точно такъв. Не съм работил по специалността си, но работих по една програма известно време, административна работа и знам за какво става въпрос. Навремето работата на счетоводителя е била повече, но пък тогава всяко предприятие си е имало счетоводен отдел, където служителите са си помагали един на друг. По-опитните са показвали на другите някои неща, а сега това нещо го няма, този процес на обучение вътре в предприятията е прекъснат. Нещо повече, вече много рядко се срещат счетоводни отдели в предприятията, а счетоводната отчетност е изнесена извън тяха - в счетоводните къщи. Там един счетоводител, трябва да се справя със счетоводните работи на поне 30-40 фирми, за което ще получава заплата около 500 лева(става въпрос за провинцията). Тази работа е много тежка, а пари се дават, колкото да живееш нормално. И не става въпрос за парите, а за това, че трябва да имаш определени качества и опит за да вършиш тази работа, защото без това не става. Виждате ли коло е безнадеждно положението.
Аз например нищо не разбирам от информационни технологии, и не мога да върша нищо в тази сфера. Знам, че заплатите там са добри, но се иска и определено образование, и най-вече умения, които не се учат, а просто трябва да си ги имаш отнякъде...! Програмирането по същество, е свързано с добро владеене и разбиране на математиката. Човек, който няма добре развито математическо мислене, просто няма как да стане дъбър програмист и да взима висока заплата. Никой не може да те научи на математическо мислене, ако ти липсва такова. Така, че тук липсата или ниличието на амбиция за кариерно развитие няма нищо общо.
Така, че въпреки това, че средното образование е безплатно, това не означава, че повечето хора, завършили такова обазование, могат да се реализират успешно на паразара на труда. Всъщност, най-добрите наистина успяват, а за останалите алтернативите не са никак добри, и не са достатъчно заплатени. Дори работа като продавач, изисква човек да притежава определени търговски и социални умения. Много хора си мислят, че почти всеки може да бъде сервитьор или продавач, но това не е така! Визията също е важна. Колко често сте виждали, например, мъж продавач в магазин за хранителни стоки? Освен това, когато работиш с пари, винаги може да стане някой гаф...
Също така, е направо задължително да работиш на пълен работен дан, защото на четири часа, първо много трудно се намира подходяща работа, второ че доходите от нея трудно ще ти покрият основните нужди.
И какво общо имат доходите с плащането на данъци?
Данък върху недвижимите имоти и такса смет, дължат всички граждани, които притежават имот(без значение дали наследствен или закупен със собствени средства) или имат идеална част от имот, като никой да се интересува от това какви доходи получават тези граждани.
Вярно, че хората без работа и доходи, имат право на социална помощ, но размера на тази помащ е около 80 лева, като за нея се полага задължителен труд, като да ринеш сняг при минус 20 градуса например. Пък и е много трудно да отговориш на условията за получаване на подобна помощ, защото буквално трябва да се принизиш до нивото на клошар. Само циганите не плащат данъци, защото жилищата са им незаконни.
Тези, които не харесват мнението ми за капитализма, нека ме оборят с разумни аругументи! И как може да подкрепяте система, в която нищо не може да се прогнозира. Обикновено в икономиката се правят само краткосрочни прогнози, защото те са с най-висока степен на успех. Това са прогнози до една година напред. Средносрочните прогнози - до 5 години напред, са много трудно осъществими, а изобщо да не говорим за дългосрочните до 10 години напред. Тоест, ако днес се търсят много програмисти, след 10 години най-вероятно няма да се търсят толкова, но каво ще става с излишните кадри не е ясно и никой не го е грижа за тях! Това е самата истина, за механизма на действие на пазарната икономика.

 
  ...

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 54d1602b35
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Още с първата ми работа станах свидетел на капитализма. В момента съм служител в една от най-големите фирми в България и имам възмножността да наблюдавам още по-добре капитализма. И трите класи. Вече се споменаха някои факти.
1) Работниците. Това са най-големия процентен дял от активната движеща сила. Тези хора са по-глупави и капацитетът им не е голям. Трудят се цял живот и в най-тежките условия. Получават най-малко заплащане. Има работници с опит, има работници със знания. Но това не увеличава стандарта им.
2) Служители, тип ''разбита средна класа''. Кто цяло този тип хора имат по-специализирани професии, но отново биват експлоатирани. Хора с големи отговорности, поставени на лоши условия и ниско заплатени.
3) Високо клалифицирани специалисти. Това са единици. Този отрасъл е на изчезване.
4) Шефове
5) шефове с привилегии, собственици.
Деленето между първите и последните - е огромно. Има стени, а притеснението и омразата са големи. Бизнесът е жесток. В името на положителния финансов растеж, десетки остават в тежки условия, ниски заплати и съкращения. А собствениците са милионери. Милионери, които не жалят и минават през трупове. Това е новия световен модел, драги ми. Това е демокрацията и голямата свобода. Това е то капитализма.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 4040384afb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Последният коментар 22. много точно обобщава ситуацията в България, всеки който е работил знае за какво става въпрос. Тук дори и големите и търсени специалисти, получават малко над средната заплата, която повярвайте едвам се откъсва от сърцето на робовладелеца работодател.
Сегашните работодатели, са точно както бившите чорбарджии и големци в историята особено по време на османската империя. Хора, които са се съюзявали дори с поробителя, срещу собствения си народ, само и само заради пари и облаги. Нищо не се е променило от тогава до сега!

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 24618b588d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   "Никой не е правил изчисления, какво ще се случи на пазара на труда, при постоянно увеличаване на световното население и при все по напиращата автоматизация на производството на стоки и услуги. "
А-хъм... Просто ще има нужда от по-малко работници. Противно, на общо приетото мнение, никой човек, бизнес или начинание не е задължено да дава работа. Заплати и условия на труд - това е важно, но само, ако има работа.
Дори трябва да се радваш, защото с напредването на технологиите, отпада и нуждата от продължителна и натоварваща работа!

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: d31afcc0db
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Авторе, напълно съм съгласен с теб и коментарът ти под номер 21 напълно съвпада с моето мнение. Капитализмът е порочен строй, който не се интересува от индивида и личната съдба, нито на каквито и да било човешки ценности. Смятам, че днес, 9 септември, е най-светлата дата в съвременната българска история, а 10. 11. 1989 най-злощастната!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 24618b588d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Всичко супер, но я ми кажи нещо - Защо си мислиш, че ТИ трябва да имаш аготово? Защото си се родил?
Аз правя шкафове. И ги продавам. Продавам един шках за 1000 лева, а ми излиза 900 лева. Тоест - остават ми 100 лева печалба. След като продам 10 шкафа, имам 1000 лева. Шкафовете ми се харесват и все повече хора искат да правя за тях, но на мен не ми стигат ръцете. И тогава, наемам Пешо, уча го и го глася, да прави шкафове с мен. За един шкаф, Пешо получава по 50 лева. След време, мога да си позволя да намеа още един - Сашо.
Пешо си получава парите и се прибира вкъщи. Един ден, Пешо и Сашо, решават, че аз съм източника на всичките им проблеми и започват да ми преписват всичко зло, случило се на земята - От високите акцизи на горива и алкохол, до глобалното затопляне и изнасилванията, който се случват в католическите църкви. Но след 5 години, на правене на шкафове, решават, че шкафовете са техни, както и печалбите от тях, ВЪПРЕКИ ЧЕ, за това им бе платено. Ок, аз съм продал 50 000 шкафа. Сашо и Пешо, са изпили 50 000 бири и са си го карали по лекия начин. И сега аз съм злодея!
И това, правилно ли е, според теб? Виж, ако знаех, че в началото, щеше да е така, щях да си правя по един шках, а Сашо и Пешо, щяха да са умрели от глад.

И още нещо - Капиализма не е строй! В момента имаме конституционна и демократична държава, която ВИЕ съсипвате, но се оправдавате с наличието на "корумпирани" политици, които ВИЕ избирате. Не ви пука един за друг, а само да се нагушите с пари и да не правите нищо. Не ви харесва, че заплатите са ниски, но досега кой и как натискаше за високи заплати. И в случай, че се тупнете на някой пост, започвате със същите номера., които намирахте за неприемливи и лоши. Проблема сте се кире в самите ВАС! Извадете си главата от задника и започнете да мислите.

 
  ...

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: b88207086c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Хляба, който го ядеш, някой е работил, за да го има и стигне до теб. Компютъра, на който пишеш, пак някой го изработил. Ако всеки беше казал като теб "давайте ми кинти и не ме търсете за работа", сега щяхме още да си гоним елени в гората.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker