Млада учителка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Млада учителка
преди: 7 години, 8 месеца, прочетена 3344 пъти
Здравейте! Аз съм млад преподавател, с много малък стаж - едва една година. Работех с 7 и 8 клас в село, близо до моя голям областен град. Както се досещате, трудно се работи с деца от ромски произход. Но някак изкарах първата година. Имах много проблеми, имах моменти на плач, самосъжаление, проблем с дисциплината. Всякакви лоши моменти, но и някои много хубави. Директорът си пазеше учениците във всяка ситуация, защото са малко и носят пари. Имало е случай на хвърлени столове по колежка, бутане на друга, която е с ТЕЛК, нагрубяване, псувни, цинизми. Мерки никакви. Нагледах се на какво ли не.
Сега ми се отваря възможност да започна работа в града, но да преподавам на големите класове - след 9-ти. Това много ме плаши. Аз съм на 26. Как да застана пред толкова големи деца, как да спечеля уважението, респекта им. Млада съм и съм хубава. Това ще предизвика подмятаня, закачки. Как да го избегна? Как да реагирам? Такива въпроси ме терзаят. Ще се радвам на всеки съвет, подкрепа, идея.
Ще ме посъветвате да се махна, че не ми трябва. Така е. И аз не знам защо толкова се бутам в тази професия. Но ако всички млади се махнат, то кой ще учи децата един ден. Ако всички се предадем и откажем какво следва?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 8 месеца
hash: afa815825d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо, веднага приемай новото работно място!
По-зле от сега не може да бъде. Освен това с по-големите се работи по-лесно, защото децата нямат задръжки, а големите вече са кажи-речи възрастни и има за тях вече граници, възпитано им е кое е правилно и кое не е. Не се притеснявай и за подмятания - точно в 9 клас младежите са по-скоро несигурни. Просто не се обличай провокативно, а строго с костюм. Не носи дънки и спортно облекло, а се обличай официално - това придава респект.
Респект се залужава освен това. Бъди последователна в действията си - ти си НАД учениците и не се пробвай да си им приятелка. Ако някой пречи на занятията ти - гони без проблеми или го изпитай и пиши двойка. В началото бъди по-строга и после като се докажат децата, по-нормална, но в никакъв случай не им позволявай да ти говорят на Ти или по малко име, но и ти им говори на Вие. Това поставя граници. Винаги ще има 2-3 проблемни деца в класа и от началото им покажи кой е шефът - примерно ако не се спират пусни контролна на целия клас, натракай на всички лошите оценки и да видим дали следващия път някой ще им позволи да се правят на идиоти в клас. Не е задължително да пишеш оценките, но натракай едни двойчици и заплаши, че ако няма дисциплина ще ги напишеш и в дневника

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 053f7106cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Приеми новата работа! Дали циганета в 7 клас или българчета от 9 до 12 все едно е. И на двете места ще ти е трудно, но с големите особено в 11 и 12 клас вече имаш някакъв шанс да се разбереш. Това, че си млада не само не е голям проблем, но дори и е положително, защото мисленето ти е близко до тяхното. В моето училище имаше много млади учители и да знаеш в последните класове на гимназията си работехме страхотно, защото имахме приятелски отношения, а не класическите отношения учител-ученик. Така, че не се притеснявай толкова, щом си оцеляла в цял клас с циганчета, вече имаш закалка.
Просто покажи на учениците си, че ги уважаваш, но няма да търпиш своеволия и всичко ще е наред.
Успех и браво, че не си се отказала, защото да си учител в наши дни си е направо приключение!

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 9594c64c65
гласове:
1 2 3 4 5
  (26 гласа)

3.   Здравей. Ако тръгнеш с тази нагласа, така и ще стане. Учениците ще усетят несигурността ти и напълно е възможно, да не те вземат насериозно.

В моята гимназия имахме млади учители и учителки и да ти кажа, беше точно обратното- много ги харесвахме и ги уважавахме. Работата беше там, че те се държаха супер приятелски с нас.
Мисля, че от твоя подход зависи как ще потръгне. Не си мисли, че учениците са лоши същества, които са там, да те тормозят :) Тази работа, може и да е приятна...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: ec8ee3d294
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Въпрос на отношение, стандартният учител работи в ад, защото самият той е смазан, комплексиран и иска да постигне успех, като тука по масата с подход от преди 50 г. Погледни онзи учител от Пловдив по англ. новатар, модерен, децата го обожаваха. Това трябва да промениш. С друга настройка и с друго отношение. На род. срещи бях отврагена от учителите. Средата е негативна и избива най-лошото. Мой познат цял живот е бил в чужбина, стана за кратко учител в България. Децата бяха, като заслепени, но подхода и манталитета на този човек няма нищо общо с масата от учители.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 8014d19b29
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Махай се от мангалите - тия полу-животни и не ги учи на нищо те и без това са там заради социалните помощи. Иди в града и преподавай на хора които си заслужава. Дръж се професионално и си преподавай качествено урока като се стараеш да поддържаш дисциплината чрез награди и наказания - ниски оценки. Ако има много буйни викай охраната да ги гони. Всичко хубаво ти желая и никога не се занимавай и нямай нищо общо с цигани.

 
  ...


...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 97cf9e5d72
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Много благодаря за съветите! В интерес на истината циганчетата много ме обичаха. Постоянно ми пишат и ми казват колко ме обичат. Все пак се страхувам. Нормална човешка реакция. Пътят, който съм избрала не е лек, но това е осъзнатият ми избор. И сте много прави за нагласата. Благодаря отново! Всяка подкрепа ми е много ценна.
Авторката.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: d86b8d70ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не се притеснявай от нищо! Просто бъди винаги мила и усмихната. Ако трябва да направиш забележка, го направи по приятелски начин. Повечето деца са груби и невъзпитани защото вкъщи не са получавали внимание и обич и чрез антисоциалното си поведение търсят такова.
Винаги ги окуражавай и ще видиш, че нещата ще се развият много добре.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 7808197981
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Аз също смятам, че трябва да приемеш предложението, най-малкото, защото се гледа с друго око на учителите преподаващи в града. Това ще ти отвори и възможност за частни уроци, собствена школа и т. н. Другото, което мога да те посъветвам е да се ориентираш към т. нар. елитни училища - математически, езикови, търговски и т. н гимназии. В тях обикновено учениците са една идея по-интелигентни. Не, че и в тях няма идиоти де.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: fb72eb5434
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Като ученичка от 11-ти клас ще те посъветвам да се усмихваш много, независимо в какво настроение си и да се държиш мило и приятелски към учениците, разпитвай ги, споделяй и ти понякога. И те уверявам, че ще те приемат много добре. Тази година имаме две нови учителки. Едната е вечно нацупена, държи се студено, не приема никакви шеги, постоянно ни изпитва, въпреки че преговаряме... Другата е усмихната, позитивна, приятелски настроена, прави паузи, в които споделя нещо например ( това ни разтоварва) и можеш ли да познаеш сега коя от двете е за предпочитане? Но не позволявай да ти се качат на главата! Ако видят, че си прекалено мекушава и им позволяваш всичко... просто ще те смажат. Много се ядосвам като видя учител, който гледа да си върши добре работата, А учениците го мачкат. Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 17203433a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ученичката от 11 клас, имай респект към учителя независимо на каква възраст. Най-малкото е неприлично като ученичка да даваш акъл на учител, нали не даваш на майка си акъл?

№5 много негативен коментар, запази си лошото отношение за себе си и остави учителката да прецени сама ситуацията.

Към авторката, абстрахирай се от това на колко години си. Нали затова си учила и го работиш? С желание ще преодолееш всякакви несгоди. Всичко което описваш е част от учителстването, затова го приеми и продължавай в професионалния си път.
Успех, да ти върви по вода.

 
  ...

...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 3bc17b5452
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Млада си още! Недей да преподаваш на тия циганета от 7 8 клас. Циганите няма да те уважат, ако започнеш да преподаваш на тях те няма да те оценят.

Съвета ми е да преподаваш на по- малки деца - имам впредвид началния курс 1-4 клас - те са по мили по общителни. Ти си само на 26 - по- голяма си от мен. деца между 1 и 5 клас биха те оценили Страхотен човек си .
Момче на 2312

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 3bc17b5452
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Баща ми когато е бил на 14 учителката му е била на 19 по математика. Току що завършила и му станала класна. Нямало е по онова време цигани в неговия клас.


Сега сестра ми която е на 13 има една млада учителка- но тя е с 1 година по-голяма от теб на 27 и сестра ми си я обича и уважава. Даже й гостува понякога. Сесстра ми не е от децата които не уважават учителите тя е страхотно дете

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 845d1e7e82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Учител в Китай съм. Да ти кажа понятие нямам какво е да се преподава на българчета, още по малко на циганчета. Учил съм БГ разбира се цял живот, но то едно е от чина, друго е пред учениците.

Все пак ще ти кажа какво мисля. Но3 е много прав, така и ще стане., ако тръгнеш с нагласата че не си достойна да си учителка.
Преди всичко един учител е УЧИТЕЛ. Не толкова възпитател, нито читател на чунника на глас. Дори предаването на материала не е толкова важно. те спокойно могат да го намрят в Гугъл, ако им е интересно. Задачата на учителя е :
1. Да мотивира децата
2. Да поставя мисленето на децата в ситуации, в които могат да мислят и сами да стигат до извода
3. Да им насочва вниманието постоянно към предмета, като по този начин ги учи да се концентрират повече и повече. Т. е. нещо като рекламен представител на предмета, в което те казват "Уау"

Ако постигнеш тези три точки- нямаш никакви проблеми с тях. Дори напротив - ще те обичат.
Аз преподавам на деца от 7 годишни до 14 годишни. И без разлика във възраста нещата, които ще ти кажа работят при всички.

1. Как да ги мотивираш - стани им приятел. В никакъв случай не слушай конесрвативното мнение на Но1. Такива като нея/него са упадъка на българското образование. Това което тя/той те съветва е защитна реакция на учителя. Това не те прави учител. Ако ще я караш така - недей да ставаш учител въобще.
Как да им станеш приятел? Това че си хубава е твой плюс. Децата (някой от тях даже може да се влюбят) като те харесват как изглеждаш почват да слушат по-добре. Заради учителката ми по английски, в която бях влюбен, днес и аз съм такъв. "По дрехите посрещат по ума изпращат". Усмивката е 100% задължителна- яж нещо сладко преди клас. Чувството за хумор - АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Без него за тях си просто сухарка - като Но1
Използвай моментите когато се бъзикат един с друг. Застани на страната на този дето се заяжда, както и на другата страна, за да предизвикаш смешен момент. Например "Аве, Иване, ти днес на колко ракии си, 2 2 не можеш да сметнеш"... а ти кажи "Да бе, Иване за нас нещо не остави ли? "... Друг път застани на страната на Иван, ако това пак ще разсмее всички.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО обаче останови време за смях и време за преподаване. След смешката стани сериозна, това им грабва вниманието. Смеха трябва да е като почивка между концентрацията.

2. Как да ги поставяш в ситуации в които да вземат решения? Не каза по какво си преподавател. Ако кажеш, може би ще мога да те посъветвам нещо по конкретно. Но накратко - децата обичат да се самодоказват. Нещо което за съжаление в днешно време в семействата им не се случва. Те търсят идентичност, самостоятелност и похвала за това което са свършили. Използвай дори и най малкия повод за похвала. МНОГО ВАЖНО - поощрявай дори и гамените и хулиганите, когато се справят добре. Дори тес а с предимство. Те имат нужда от това най много. Не ги намразвай - разбери ги. Много от тях идват от разбити или никакви семейства.

3. Детския период на концентрация (concentration span) е много нисък. 5 секудни има-няма. С възраста паузите са по-малко, а концентрацията е по-дълга. Затова лично аз предпочитам по-възрастните. Както и защото по-лесно може да им станеш приятел и да се "докопаш" до сърцата им. ОБАЧЕ техния проблем е пубертета. Въобще на знаят защо са в това училище. Депресирани са. Нямат изначално желанието за учене. Единствения начин, които съм намерил досега е да им поддържам вниманието постоянно. Трябва цялостно да им усещаш вниманието върху думите си. Повишавай гласа си винаги когато умовете им "заспиват". Ако това се случи започват да се отплесват и да си говорят един с друг. Това обаче като се случи, повишават глас групичка над групичка. И накрая коня иде в ряката. Ако това се случва често в класа ти, значи им изпускаш вниманието. И целия клас става "лигав"
За целта НЕ трябва да спираш да говориш и то с емоция. Друг трик е да ги оставяш те да говорят, докато ти си почиваш. Целта е да говори някой постоянно. Тази пауза, в която не са концентрирани (3-4 сек. ) НЕ ТРЯБВА да бъде по-дълга. Иначе ги изпускаш.
Постоянно задавай въпроси, свързани с материала. Ако наистина вярваш в материала си и го разбираш, значи ще имаш и интусиазъм да говориш. Ако ли не... да, тогава вече може би ще трябва да смениш професията.
Аз постоянно посочвам някой да ми каже. Ако не ми отговори до 4 секунди, сяда и карам друг. Ако никой не може - обяснявам с други думи и не след дълго всички почват да вдигат ръце. Когато наистина разбират какво им говориш, без да са били отплеснати - вече си постигнала целта, те сами ще се кефят след това да те слушат. Както и ти на професията си!
ДА! Супер е изморително, губиш си гласа.... но пък и дано нямаш много часове.. Аз имам не повече от 6 на ден(това са ми най лошите дни). Сутрин пий чай или топла вода с лимон и мед... даже го пий рез целия ден докато имаш часове. Гласа ти се запазва по-дълго време.

Тук имам и аз непослушни деца. Много по-малко отколкото в България разбира се, но все пак ги има. Наскоро имах час с един клас, който супер много ме изморява. И това е по вина на една такава неопитна, мекушава учителка (както ти се описваш, навярно). Като цяло тя е много необщителна, дори и с колегите и срамежлива. Добродушна и търпелива. Всички колеги са на мнение, че тази работа не е за нея. Училището нае учител-мъж, на който повериха този клас. Как ще се справи това момче, скоро ще разбера и ще коментирам тук. Че и той е един добряк и мекушав, но за сметка на това е много общителен.
Та, при тези деца има един хулиган(12год. ). Яде и пие някакви неща скришом. Изправям го пред класа, а той със закуска в ръце. Разбира се всички се смеят неистово, а той и на това се надява - на публично внимание, дори и да го смятат за идиот. Но като по случайност урока беше точно за правилата в училище. На което той почна да се смее. И аз също смеейки се му казах че ако ми каже правилата на английски му разрешавам да яде и пие в час. Отговори брилянтно. След което му казах да седне и да продължи с яденето. При което не след дълго той разбра че съм сериозен и не след дълго спря. Видя че "яденето и пиенето в час" не е забранено и не е интересен с това поведение.

Много от тия деца се държат така, защото в къщи има толкова забранени неща. А да престъпваме забраненото е толкова сладко. Особено в пубертетска възраст, когато децата търсят себеизразяване и идентичност. Та! Когато се обърнеш да пишеш по дъската и те си говорят зад гърба ти - остави ги. Те няма да нужда да са концентрирани докато ти гледат гърба. Когато се вижда че е скучно - кажи нещо смешно. Но и когато се иска да са концентрирани в основните точки от урока почни да ги гледаш в очите и да търсиш тяхното разбиране.

Надявам се да съм бил полезен. Пиши как се справяш!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker