България е чудесна страна за реализация след висше - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (80265)
 Избор на редактора (68)
 Любов и изневяра (18041)
 Секс и интимност (9638)
 Тинейджърски (18290)
 Семейство (3784)
 Здраве (6609)
 Спорт и красота (3510)
 На работното място (1502)
 Образование (4438)
 В чужбина (979)
 Наркотици и алкохол (818)
 Измислени истории (693)
 Проза, литература (1277)
 Други (10611)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от На работното място

България е чудесна страна за реализация след висше
преди: 1 година, 8 месеца, прочетена 1898 пъти
Още в 9 клас знаех какво искам да уча. Езиците са ми страст. Владея няколко, но наистина перфектно - само английски. Мисля на английски, пиша стихове, по - добре мога да обясня граматиката на английски, отколкото на български. Не че е за хвалба. Наистина си улучих призванието. Учих "Английска филология". След това реших да се развивам допълнително като записах магистратура "Превод и бизнес комуникации". Това са 6 години посветени на обучение, а преди това 4 години ходих само на уроци по английски. Исках да уча докторантура, но ми казаха, че ако искам да ме избутат и да успея трябва да платя 10 000 лева или да имам връзки, които нямам, защото татко и мама не са хванали Господ за шлифера. С дипломата мога да работя като учител по английски език от 1 до 12 клас, както и да бъда преводач. Когато отида на интервю за работа усещам, че винаги правя силно впечатление и отмитам конкуренцията, защото хората нямат моето образование и винаги избират мен, след кратък тест, разбира се. Затова в мен има увереност, когато ходя на интервю за работа като учител или секретар, да речем. Но до там. Друго няма какво да работя с това, не е и малко - цели две неща, докато с много други специалности изборът се свежда до само едно нещо. Обаче, какво ми се случи. И то не веднъж, а масово, и не само на мен, а и на всички като мен. Искаш да работиш като учител - предлагат ти 500 лева и оправяй се. Не ми се струва редно, някой, който е дал толкова много пари и е придобил знания, които не всеки има, да взима заплата като на чистачка или продавачка в магазин, да речем.
Също така, опитах да работя като преводач, но и там не се получи. Имах честта да видя как нещата се случват директно в "кухнята". Хванах се като секретар в една преводаческа агенция и за скромната сума от 500 лева и работа нон - стоп, освен че обработвах поръчки на клиенти, правих и преводи по цял ден за без пари. Естествено, че напуснах. Освен това, другата възможна позиция във фирмата беше "преводач" на щат, каквото нещо дори не съществува. Дават ти договор на секретар, 500 лв., карат те да превеждаш по минимум 12 страници на ден х 1800 символа. Технически текстове, предимно. А като си сметнеш, 14 страници по 6 лева, както обикновено вървят цените и усещаш как си пълен балък и изкарваш парите на някого. И външни преводачи не се ползват, защото залагат на това да има някой на договор, който да се скапва от предови по цял ден и в края на деня да му кажат, айде по - бързо си преведи каквото имаш и хващай парцала, че офиса е мръсен. Просто чудно. Та... чудя се, как да не си хване човек парцалчето и да не отиде навън, там пак се работи, пак си чужд, но като бях и работих си изкарвах пари за храната и наема само с труд от 5 работни дни. А всички останали работни дни бяха за да си изкарам пари за мен си. Дори не можех да си изхарча заплатата. И точно затова си купих самолетен билет и с цялото ми семейство заминаваме обратно в щатите, където ще работя на старата работа и ще вземем къща. Просто исках да се върна тук, защото си е моята страна, но тук нещата не стават. Учиш, трепеш се и нищо. Едно голямо нищо. Някои, които са моралисти тук, знам че отново ще мрънколясват "амии, не мрънкай, работи, бори се... ", но аз се боря, борих се доста дълго и няма как да успееш, когато отсреща някой те спъва. Малкия охлюв колкото и да се напъва в ръба на обувката ми, аз мога да го избутам и смачкам когато си поискам, в случая аз съм охлюва, когато се опитам да "преуспея" в България. А пък за отношението на работодателите и "колегите" думи нямам. Честно казано и в този сайт редовно виждам колко злоба има в коментарите и се учудвам. Просто държавата ни е болна, хората явно са нещастни и малко и полека се затриваме като нация.
Исках да споделя това, защото е истина. Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 8 месеца
hash: 42906d1e8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

1.   Виж, желая ти всичко най-добро, но и в САЩ ще имаш същите проблеми - там всички говорят английски отгоре на всичко и като учител ще взимаш също малко пари, а работа като преводач български-английски (езиците, които реално владееш! )... 0 вероятност да си намериш, освен в ООН или някое посолство или консулство на РБ.
Проблемът на хора като теб е, че не мислите какво учите ПРЕДИ да почнете да учите, а след това като имате проблем с реализацията и е вече късно. Езикът не е квалификация - ти нито можеш да вършиш работата на мениджъра, нито на архитекта, нито дори на секретарката, просто защото нищо не можеш, освен да превеждаш, но и 12 страници на ден са ти много. Аз не съм филолог и превеждам спорадично, също тежки текстове в областта си (договори, със специфични материали), освен това превеждам на 3 езика - немски към английски, английски към български и обратно и успявам до 15-18 страници стандартни, отделно аз имам образованието да променям и пиша съдържанието, да намирам грешки на колегите и така нататък, което човек само с език просто не може да свърши. Затова и вече класическите преводачи не сте търсени. Правим си договорите и документацията вътрешно във фирмата без нужда от никакви преводачи, най-много за крайна корекция и за документи, от които има нужда заверка от нотариус, но до тук, а чуждите фирми имат стандартни документи, които се ползват. За дневната работа пък трябва квалификация много отвъд езика, защото ти не можеш една презентация по проект да направиш, защото няма да разбереш самия проект или ще имаш нужда от 2 г. обучение за елементарни неща, които всеки 3 курс УНСС ще ти свърши почасово между лекциите си.

Виж, не се сърди, но много хора сме имали или имаме афинитет към езиците, но ти трябваше след 12 клас да запишеш нещо друго ако не си искала да бъдеш преводач или учител. Да си учител, между другото, е призвание. Ако си искала пари, да си учила като мен Икономика или Право като моят адвокат, които преди това има завършена елитна езикова гимназия, архитектът ми е също с езикова гимназия и то една от най-добрите в страната, а директорът на фирмата ни е учил и живял в САЩ 6 г. - познай дали имаме нужда от хора като теб. Адвокатът ни води дела в САЩ и там си има партньори адвокати, има една възрастна преводачка на трудов договор, която обаче работи и други неща и не е уволнена само, защото е пред пенсия жената и се е доказала през годините с работа на макс. Реално няма нужда от нея от години и я държат от лоялност.

Ти и в САЩ с твоята нагласа няма начин да успееш. Пиша ти от САЩ дори, където имаме работа в момента и познавам тукашния манталитет. Тук хората очакват от теб 110%, 24/7, да даваш, а не да си броиш страничките и работните часове.

Радвам се, че си положително настроена и искаш да успееш, но си промени нагласата и задължително в САЩ търси начин за преквалификация, защото пак ще чистиш, но не бюра, а WC при твоят манталитет да обвиняваш обстоятелствата, държавата или другите за собствените си неудачи.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 17b1d9e2f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Премести се в САЩ примерно, стани учител по нещо, там имат силен синдикат и много добри заплати учителите особено в държавните училища. Но напълно съм съгласна с теб всички години учене са за нищо, или за мизерна заплата, скоято не можеш да преживяваш или без нея. То май трети избор няма. Или работи за себе си като преводач на проекти за превод. Успех :)

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: ea7abb7525
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   С почти всичко написано съм съгласен. Напълно си прав/а за заплатите и отношението. Наистина не е редно един учител да получава колкото една продавачка, пък бил той и без опит. Искам само да вметна, че самите възможности за по-високи доходи не са толкова малки. Примерно, можеш да даваш частни уроци, от които се изкарват доста добри пари. Наскоро научих, че колежка плаща по 10 лева на час за урок по английски на детето си, а то е 2-ри клас, т. е. учи азбуката! Също така може да се работи и като преводач на свободна практика. Преди години, когато тепърва започвах работа и не бях толкова натоварен, около година превеждах в свободното си време и си изкарвах не лоши пари. В твоя случай с няколко езика става още по-лесно.
А на такива, като номер 1 не обръщай внимание. Жената откровено си има нужда от психиатрична помощ. След малко ще започне да пише за къщите и имотите, които притежават с мъжа си, как хем няма време да се храни нормално, а в същото време бълва километрични небивалици в този сайт, как е спасявала големи международни компании от съдебни процеси, като е хвърляла неудобните договори в коша ( това ми е любимото ). Имаше още куп глупости за уикенди в Дубай, диаманти, образование в Германия и др., но не ги помня.
Аз ще ти пожелая успех, защото смятам, че всеки е свободен да живее и работи, където намери за добре, както и защото владеенето на няколко езика си е много добра квалификация!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: c3fa424e4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Заглавието ти гласи "България е чудесна страна за реализация след висше", а в текста си оборваш това твърдение. Накрая даже пишеш как в коментарите тук имало злоба. А твоето какво е? Сарказмът е форма на пасивна агресия.

Общо-взето си се попрецакала с езиците - като цяло ако езикът ти не е някакъв по-екзотичен (китайски, арабски, скандинавски и тн. ) ще вземаш малко пари, защото много хора имат твоите умения. Успех където и да си!

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 39c0e806b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Не смятам, че ако си завършил Икономика, имаш гарантиран добър социален статус. Далеч съм от мисълта, че икономиката може да се мери в материален аспект с правото, ИТ сферата или бизнес мениджмънт например.

Впрочем, лъха на надменност от предния коментар (не съм авторката).

 
  ...


...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 39c0e806b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Номер 1, като учителка в САЩ ще взима нещо от рода на 2000 лв. месечно, тук ще се бъхти с нашите откачени тийнейджъри за 700 лв. Само със заплата за 1 г. и половина максимум ще си вземе отлична къща, а тук ще излпаща жилище минимум 10 години. Чете ли какво е казал Том Ханкс? Тъстът му е избягал от България и си е купил къща в САЩ с бакшиши от заведението, в което е работил. Какво повече да говорим?

Да ходи в САЩ жената, щом има опит навън, а и владее перфектно английски. Там има възможност да пробие честно, без никой да й каже лоша дума. Там ще я предразположат, ще я уважават, няма да я приемат като конкурент или заплаха, няма да й говорят мръсотии зад гърба.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 52bba7d057
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

7.   Аз съм учител по Английски в гр. София, да започнах на 500лв но след 2 години работа натрупах стаж и държавата ти предоставя курсове за по напреднал учител, в момнта взимам 700лв, хубавото на учителскста работа е че работиш с млди хора, а работното време на учителя е 20-22ч седмично, имам по 4 5 часа на ден и в един ден в седмицата по 2 часа, е просто ти си мрънкало и на луната да идеш пак ще мрънкаш.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 338ba0d634
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Такова е положението, макар, че английски вече много хора знаят. Имам една приятелка и тя е учила английска филология, ама се мисли за голяма работа щото знаела английски.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 0dcb2b3a4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Проблемът е тук, авторе, че извършаш техническа работа, която може да се свърши от някой с много под твоите познания и умения. Въпросът е с колко допринасят и добавяш стойност за една компания. Ако то е около 5 пъти от заплатата, която ти дават.
Искаш да изкарваш повече пари? ! Добре, чудесно. Ти трябва да измислиш как твоята стойност за работа ще се повиши. Давам ти пример в твоята област. Ако извършваш дейност превод на документи както сега, самата дейност струва Х пари (оттях някаква сума отива за заплатата ти). Ако обаче превеждаш документи или друга специфична информация, която да носи ползи за някого в пъти повече от онова число Х (примерно 5Х), вероятно и твоята заплата ще е 5 пъти по-висока. Не бъдете наивни, че ако имате отлични умения и познания, те са реализирани адектватно и съответно ще получавате мечтаното възнаграждение. Това е работа на работодателя, но винаги може да му подскажете или покажете къде за него да сте му много по полезни.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 955da05f02
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Аз пък ще ти разкажа една друга история - тази за чичо ти Васил Кожухаров. Човек със същото образование като твоето. Та той в залеза на социализма и зората на демокрацията се беше захванал "пиратски" да превежда американски филми, да записва филма, заедно със своя дублаж на видеокасети и да ги продава (слагам "пиратски" в кавички, защото по онова време нямаше никакъв регламент за тези неща). След това с още един образ направиха видео-дистрибуторската фирма "Гала-тийм", подписа договори със съответните студия. Заработиха легално. Натрупа състояние, даде работа на много хора, включително преводачи, видеомонтажисти и актьори (дубльори). По едно време за превод на филм, съответният преводач взимаше по 400 лв., като без особени усилия месечно превеждаха по 4-5 такива със съответното професионално качество. А това бяха страшно много пари по онова време (все едно сега да вземаш 10 000 лв. ). Беше човек усмихнат, добронамерен и благ. Надявам се и до ден днешен да е жив и здрав.
Но той не чакаше да джитка по интервюта и някой да му намери работа, отговаряща на неговата квалификация и въжделения за живота. Ще кажеш - "Не можем всички да бъдем като него! Най-много още 2-ма, 3-ма като него и ще се запълни и без това малкият български пазар. ", и ще си права, но от друга страна и никой не ти пречи да станеш такава.
Разбираш ли - твоето мнение е меродавно за хора, които са свикнали някой да ги води за ръчичка през живота им. Да им казва: "Тук стъпи, там стъпи, еди-какво си направи и ще преуспееш! ". Липсва дух, липсва инициатива, липсва визия за печелившите стратегии в живота, липсва разумен риск, липсва усещане, че сам контролираш и ковеш съдбата си. А като ти не направиш последното, то задължително другите ще ти го направят. Но то ще е добро за тях, а не за теб (цитат - усещането "как си пълен балък и изкарваш парите на някого").

Та така, моето момиче, пожелавам ти успех, и най-вече промяна в мисленето - единствено чрез нея това, което си написала като заглавие може да стане реалност... И в България, и в Америка!

 
  ...

...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 7822daa38f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Такъв текст трябваше да има поне един отделен абзац. Поне един празен ред с малко "въздух", който да отдели началото на следващата мисъл. В този си вид написаното едвам се чете.

За толкова години учене и при владеене и на чужди езици, струва ми се трябва да го знаеш. При такова "качество" на образованието не е чудно, че реализацията я няма.
Предполагам в САЩ толерират подобни неща :)

Предполагам, че ще определиш комантара като хейтърски, защото едва ли искаш да чуеш истината. С написаното обаче по-скоро те съветвам да погледнеш първо към себе си преди да правиш такива генерални изводи.

Скоро най-вероятно и сама ще откриеш, че и в щатите нещата за теб няма да бъдат много по-различни оттук. Пожелавам ти да не е така, но едва ли.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 749e55166f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Мислех да не коментирам, защото съм сигурна, че ще бъда нападната понеже не съчувствам напълно на автора/ката, но ще рискувам.

Разбирам какво се опитвате да ни разкажете, няма да коментирам и питам как сте завършили 6 години и бакалавър и магистър, но и сте били в САЩ и даже сте се върнали, защото от опит знам, че човек иска ли и от 9 кладенеца вода ще извади, за да се докаже прав в тезата си.
Исках само да споделя, че наистина понякога е трудно да се реализира човек в България, не е лесно и не ти плащат милиони. Но нека бъдем реалисти, има специалности като Литература, Филология / най-вече Английска/, История, които честно казано дори в най-развитите държави пак си остават с малка възможност за реализация.
Пример: какво може да прави един човек завършил литература в САЩ- да преподава/ което основно в колежите и университетите е добре платено/, да пише стихове, книги и други и май това е... С Историците е същото, защото освен преподавател и в някой музей, ако иска да е някъде другаде му трябват доста сериозни знания и научни трудове.
Не упреквам никого, трудно е в 12 клас човек да избере специалност и да е сигурен, че ще може да се реализира, но защо Магистратурата ви е пак Превод и бизнес комуникации? До скоро тази специалност я имаше в Пловдив мисля само, но разбира се нещата може да са се променили. Та самата специалност на пръв поглед ми изглежда като тясно свързана с преводи на документи и други, което и един филолог може да го върши. Защо не си избрахте специалност в друго направление и с език, което заедно с перфектен английски може да ви даде поле за развитие в друга област като Финанси, Икономика, Продажби, Реклама, IT курс.... Извинете ме, аз имам само Бакалавър, но смятам, че сега съм много по-подготвена в избора си на Магистър и ще е напълно различен. Не мога да разбера защо след 4 години Английска филология, пак избирате подобно направление и какво точно сте очаквали да работите освен преводач и учител?

И за да не кажете, че само в България е така. Имам леля в чужбина, мъжът и е чужденец и е завършил История и е преподавател по История в местния колеж. Той това е искал, не му плащат много, но той си е доволен. Почва от асистент, доцент и т. н..
Моя колежка от университета почна работа веднага след завършването в Център за чужди езици, в университета сме учили Английски и Немски, тя започна от нулата, изкара сертификати за преподаване в школи и сега преподава и е доволна. В малък град до София е. Преди това превеждаше детски книжки към едно издателство, а ние не сме завършили филология.

Та въпросът ми е: Вие какво смятахте, че ще работите с тези специалности? Как точно си представяхте вашата длъжностна характеристика след университет?
И преди да оставя да ме нападнете ще ви кажа, че да в България има много специалности, които трябва да са закрити, в чужбина също е така. Толкова невероятни съществуват, че се чудиш какво работят тези хора. Но дори и така, ние сами трябва с главите си да преценим къде искаме да живеем, да работим, да се реализираме, какво ни се отдава. След като сте ходили на курсове 4 години, защо не записахте някаква друга специалност, в която да е включен и английски. Българина трябва да се научи да мисли в перспектива, защото за жалост прекалено дълго докато други държави са се развивали и са правили метро, ние още сме били на полето, в което няма лошо, но нещата идват при нас по- късно.
Не можете да очаквате, която и държава да ви даде поле за изява, ако възможностите и знанията ви са малко... Защото, ако поне 2-3 езика владеехте перфектно щяхте да имате много по-голяма възможност за развитие.
За финал ви желая успех в САЩ, дано намерите това, което търсите и да се реализирате.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 2c1866a58f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Номер 4 е много прав. Кол центровете се избиват за хора, които знаят арабски или скандинавски езици и дават заплати от порядъка на 2-3000 лв. Но само английски просто не е достатъчен. Всеки го владее в днешно време. Племенницата ми е на 14 години и вече гледа филми на английски без субтитри и се справя с превода. Така че авторе, съветвам те или да започнеш да учиш още някой език, който се търси, или да се преквалифицираш. Успех!

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: b8aa45fe60
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   На номер 14 племенницата му "знаела английски". Това че знае, apple i thank you и още 5 думи не означава че знаеш английски. Нали ги виждам по улиците когато някой чужденец ги попита нещо, 98% от младите (за по старите даже няма нужда да говорим) знаещи се изчервяват, кажат нещо неразбираемо докато гледат към земята и после избягат.

Авторът, ти изобщо не знам защо си се прибрал/a, в България.
Ако наистина си бил/а в USA ще знаеш че безработните тук, могат да си позволят повече отколкото средната класа в България.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 1f08a7fe0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Майка ми е учите, и взема по 1000 ( не по английски), но пък за сметка на това се прибира към 1 часа вкъщи, цяло лято има платен отпуск и казва, че й е много приятно с учениците и дори не ги усеща тези часове. Мисълта ми е, че тази професия не е толкова лоша пък като си учителка по английски можеш да даваш частни уроци и да си докарваш по-големи доходи или да работиш допълнително или изцяло в някоя езикова школа навсякъде ще те вземат. Когато има желание има и шанс

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker