Никога повече не желая да работя в частна фирма - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (80265)
 Избор на редактора (68)
 Любов и изневяра (18041)
 Секс и интимност (9638)
 Тинейджърски (18290)
 Семейство (3784)
 Здраве (6609)
 Спорт и красота (3510)
 На работното място (1502)
 Образование (4438)
 В чужбина (979)
 Наркотици и алкохол (818)
 Измислени истории (693)
 Проза, литература (1277)
 Други (10611)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от На работното място

Никога повече не желая да работя в частна фирма
преди: 1 година, 7 месеца, прочетена 1828 пъти
Преди години работих в частна фирма. Останах много разочарована как се отнасяха с мен, въпреки усилията и компетенциите ми. Радвах се на много успехи сред колегите и клиентите, но работодателите ми се интересуваха единствено от цифри и редовно ме стресираха. Не ми позволяваха да взимам полагащата ми се едночасова почивка. При всяко влизане и излизане трябваше да се подписвам в една книга и да описвам в колко часа излизам и влизам. Ако си вземех повече от 10 – 15 минути накуп от почивката ме причакваха и ми вдигаха скандал. Работата ми беше за трима и аз смогвах, но само аз си знам с каква цена и когато излезнех нямаше кой да поеме след мен, затова постоянно ме мачкаха, че не им трябват хора, които не са в офиса. Караха ме да подпиша неплатен отпуск от 30 дни и в същото време да работя като на мен ми приспадат само данъка, а те печелеха повече от това. Ако откажех започваха да ми крещят и да ме унижават. Звъняха ми след 22:00ч. след работа и ми крещяха, защото имали проблем, който не зависи от мен. Когато помолих да не ми държат такъв тон ми се изкрещяха и ми казаха, че съм никоя и ще свърша работата веднага и на момента. На следващия ден дори не ми се извиняваха. Осигуровките бяха нереални. А когато много колеги напуснаха не им изплатиха заплатите, защото реално няма как да докажат, че са взимали толкова. Подиграваха се на висшето ми образование, въпреки че ми го изискаха при започване на работа. Казаха ми, че няма да имам полза от него. Казаха ми, че дори да напусна всички работодатели са такива. Аз се усмихвах и отминавах.
След като напуснах си направих почивка от 2 месеца, през които ми изплащаха заплата от бюрото по труда. Изобщо не усетих, че съм без работа и имах пари, защото от фирмата ми изплащаха заплатата с месец и половина закъснение. Бях малко отчаяна, но винаги знаех, че най – добрата работа е държавната. Бях ходила на много интервюта, но останах разочарована колко нагласени са те и как ако нямаш връзки просто не става. Справях се чудесно и директно ми казваха „Някой изпраща ли Ви? “. За една от позициите ми искаха 7 000 лв за да ме назначат, но естествено отказах.
И ето че един ден случайно попаднах на една обява за мечтаната позиция. Реших да се пробвам просто за спорта, защото не вярвах, че ще изберат мен. Отидох на конкурса, беше преди две години, но още си го спомням ясно – бяхме 30 човека и преминахме през тест, който се състоеше от различни компоненти – от 100 точки имах 98. С най – висок резултат, за най – кратко време и на интервюто се представих чудесно. Не можех да спра да плача. Осигуриха ми собствен кабинет, модерна техника, от понеделник до петък, с чудесна заплата от 890 лева бруто, реални осигуровки. Почивка на всички официални празници и 13-та и 14-та заплата + бонус по цяла заплата на други големи празници през годината, понякога и без повод. Работата е малко, спокойна и се прибирам дори отпочинала. Мога да закъснея, мога да си тръгна и по – рано и никой не ме следи и няма да ми направи проблем, дори в петък винаги казват, че е ден на майстора и всички ни пускат половин – един час преди края на работното време, а преди официален празник още преди обяд.
Старият ми работодател, обаче, започна да ме търси. Каза ми, че има нужда от мен. Че тогава е бил груб, че работата е много и хората не смогват, че имал много добра обратна връзка за работата ми и иска да ми предложи заплата с 50 лева по – висока от предишната. Толкова много ме огорчи. Как ще се върна при него след като сега имам това. Плюс това мога да гледам детенцето си спокойно, взимам го често на работа, мога да отсъствам когато преценя сама. От работа сплотяват колектива като ни водят на екскурзии и организират събирания. Членувам в много групи, където получаваме бонуси като пари или допълнителни дни отпуска. Просто не искам да чуя повече за частна фирма. Повръща ми се от тях. Ядох им попарата на всички. Не налагам мнението си – това е за моят случай, това си е моята истина.
Колебая се как да отвърна на стария си работодател. Той очаква да се срещнем и да поговорим очи в очи. Дали да бъда по – рязка, както той беше винаги с мен или да съм по – любезна. Категорично няма да се върна там, но въпроса е да запазя ли тези отношения и има ли смисъл да пазя добрия тон? Той направи много против мен, което е доста специфично и не мога да го назова тук, но повярвайте ми, ужасно е постъпвал с мен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 7 месеца
hash: be20f866e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Кажи му тактично да копулира със собственото си седалище.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: c1cad1254c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Отказваш дори срещата и толкова. Не знам къде е драмата и защо изобщо трябва да губиш от кичното си време, за да се срещате. "Нямам интерес, благодаря за предложението! Дочуване! ". Толкова.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 7cec1bd082
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Бъди сериозна, но не твърде груба. Кажи, че в предвид отношението към теб и условията на работа няма да се върнеш там. Можеш да добавиш, ако искащ, че сега работиш за много по-добри условия. Не казвай къде и какво работиш сега. Кажи го по телефона. Няма смисъл да се срещате на живо.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 90b9a248f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Каквото е било, било-поговори ли с мъжа си, той как реагира, каза ли му изобщо за този човек! Хората оценяват едно нещо, като го загубят! Този надът пуяк да е мислил навреме-вече е настъпил котето, няма връщане назад! То сега човек да не смее да има и деца-тези частници съвсем са се самозабравили-ще го търсим бай Тошо, ама няма да го намерим вече! Добре, че си си намерила добро място и разбрани хора! А дали да му четеш конско-да, няма да сбъркаш, поне да разбере, че и ти имаш достойнство-ти не си негова собственост, и да си мисли, че ти е господар!

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: ca4fc27b81
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Аз не виждам смисъл изобщо да му даваш обяснения. Аз на твое място дори не бих вдигнал телефона, да не говорим, да му се обяснявам. Работил съм за кратко в българска фирма и много добре знам за какво става въпрос. То самото му предложение е просто смешно! Предложил с 50 лева повече!!! Само това трябва да ти говори, че от този човек не можеш да очакваш нищо хубаво.

 
  ...


...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: eac362ec1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Обади му се и му откажи срещата. Кажи, че си помислила, но със съпруга ти сте го обсъдили, имаш малко дете и към днешна дата те устройва по-малко натоварена работа. Така няма да създаваш конфликт.
Понякога и аз правя същите неща, затова мога да те посъветвам от личен опит- ако ще отказваш, прави го веднага, а не оставяй другата страна да си мисли, че има шанс да се съгласиш, защото след това си навличаш само неприятности.
От друга страна, никога не ти е сигурна на 100% държавната работа, защото настават политически чистки и тем подобни, затова не си разваляй окончателно отношенията с въпросния работодател.
Смешно е, че е предложил "цели" 50 лв. отгоре. Ха-ха. Някои хора изкарват толкова за 1/2 ден работа, дори в България.
Ако сега му откажеш, сигурна съм, че ще реши да ти предложи повече пари, но дори да ти удвои сегашната заплата, недей да се съгласяваш. С такива хора уговорките рязко се променят (в тяхна полза, естествено) и може да се окажеш в много неизгодна позиция и с много по-ниско възнаграждение.
След като докато си работила при него, ти е заявявал, че си никоя, и ти е звънял по нощите, едва ли сега ще бъдеш някоя... Оценил е, че си ценен служител, но вълкът козината си мени, а нрава - не. Имай го предвид. Каквото и да ти предлага, не се връщай там. Видяла си сама, че имаш спокойствие, гледаш си детето. На сегашната ти работа и още едно дете можеш да имаш без стрес при бременност, а ако се върнеш там, дълбоко ще съжаляваш.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 61e4ff8c9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Просто казваш, че не търсиш в момента работа. И повече не му вдигаш тела.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: f96ac5d757
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   и аз не разбирам какъв ти е проблемът. просто кажи, че нямаш интерес, сегашната работа те устройва и толкова. не виждам защо изобщо трябва да се срещаш с него, след като си сигурна, че в никакъв случай не би се върнала.
Ж45

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 0fddfca68b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Хахаха, Абе ти май нямаш никакво самочувствие. Затова са те правили на маймуна. И сега все пак мислиш да отидеш да се видиш с него? Аз щях да съм му запалил къщата досега.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 22419b0911
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Поздравявам те, че си се разкарала от изродската фирма и си намерила достойна работа. Кажи по телефона на стария си работодател как си се чувствала докато си работела там и колко ти е приятна работата сега и му кажи, че нямаш никакво намерение да се връщаш да работиш в ужасните условия в които си била.

 
  ...

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 6b12e0b333
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Изобщо не се занимавай с бившия си работодател. Този човек не знае как да цени и да се отнася със служителите си. Щял да ти увеличи заплатата с 50 лева... ха, ха, ха! Тоя дори не осъзнава колко е жалък! Селски тарикат! Изобщо не си губи времето дори да му отговаряш, какво остава пък да се срещаш с него. Ако много настоява, накрая му вдигни телефона и буквало го отсвири с две изречения и толкова. Такива заслужават да фалират!

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: f9e51a465a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Мисля, че е грешно да се говори на всеослушание за бивши работодатели, защото вече не само стените, но и тавана има уши и очи.
Който не вярва, да го изпита на собствен гръб.
-----------
В заключение ще ви кажа, има си етика и морал.
Напускаш от там където не си доволен и търсиш нещо друго.
И държавната работа е работа.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: ca88b3b960
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Ха-ха, искал да ти предложи заплатата с 50 лв. по-висока от предишната! :)
Що не го застреляш направо тоя помияр?
Кажи му, че вече висшето ти образование има значение!

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 80176e737d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Абе каква е тая държавна работа, че да напусна моята и да кандидатствам за нея?
На мен защото не ми дават нито 13 та, нито 14 та заплата, брутната ми е доста под 890 лв., никой не ми организира почивки и екскурзии за сплотяване на колектива, в петък не ме пускат по - рано от работа, а лятото понякога ми се налага да работя за държавата в събота и неделя напълно безпллатно.

Не че нещо, дала съм си задника под наем и щом стоя на тази работа значи съм съгласна с условията, но понякога човешката простотия и писането на глупости ми идват в повече.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: ca4fc27b81
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Номер 16, виж сега, за никаква простотия не става въпрос. Аз лично познавам няколко човека на държавна служба, които меко казано си живеят живота. Ходят на работа, когато си поискат - обикновено около 10. Тръгват си в 16. 30, обедната им почивка е колкото си преценят - да речем, че два часа са добре. През останалото време се занимават кой, с каквото му е приятно - кафенца, цигарки, клюки, интернет, лична работа. Някои си имат дори собствен бизнес и си го работят от държавната работа. Заплатите им са около 1 500 лева нето, че и нагоре. Никога, ама никога не работят в почивни и празнични дни, да не говорим, че винаги си сливат почивките, когато има ден-два работни между тях. Отделно излизат по цял месец отпуска без абсолютно никакъв проблем. Те дори трудно осъзнават какво значи наистина да ходиш на работа и цял ден да си зает. Да, има и много скапани места в държавната и общинска администрация, но това съвсем не означава, че всички са такива. В абсолютно всяка служба ги има. Най-лошото, е че на подобни позиции се слагат хора без всякакъв ценз и опит, спуснати от някой. Затова и нищо у нас не работи както трябва. Общините са на ниво 19 век, за КАТ дори не бива да се споменава. Митниците - без коментар. Здравна каса - олеле майко. Съдебна система и полиция - има ли смисъл. НАП и НОИ се мъчат нещо, но и те са далеч от истината.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 80176e737d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Номер 17, заради такива като теб хората остават с много погрешни впечатления за държавните служители.
А ти да не си министър - председателя, ако смея да попитам, та имаш такива преки наблюдения върху работата на НОИ, НАП, здравната каса, митниците и НАП?

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 7bff51ab84
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Номер 18, впечатленията на хората за държавните служители са си много точни и нищо погрешно няма в тях. На всеки му се налага от време на време да ползва т. нар. услуги на държавата, та няма нужда някой да моделира нечии впечатления. Колкото до мен, работата ми е такава, че редовно контактувам с НАП, НОИ, митници, общини, КАТ, ДАИ, съдилища и т. н. Много държавни служители познавам лично, а още повече задочно. Ако имаш други въпроси, с радост ще опитам да ти отговоря.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: f9e51a465a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Във всички коментари за държавната работа има по нещо вярно, но и човека като индивид би трябвало да даде нещо от себе си, за да се промени тази ситуация.
Първо и най-важно условие е работодателя(в случая държавата) да има някакви изисквания и наказателни процедури за неадекватно отношение на служител към потребител.
Друго, също не би трябвало потребителя да злоупотребява с човещината, задълженията и търпението на служител.
В случая с администрацията, моите наблюдения от един сектор в чужбина е:
Ако нямаш определен час за решаване на личния си проблем и отивате без час, приемат ви с личните ви данни и проблема за решаване, като ви поканват да изчакате на определено място(кът с маса, със столове и пейки, и четива докато се освободи някой компетентен служител) защото всеки един служител в тази администрация си има куп задължения, не само в една област. Явно служителите там са обучени и работят няколко длъжности накуп, като най-компетентните не стоят само зад бюрото, а работят където има нещо за подпомагане.
Повярвайте, нито за потребителя, нито за служителя е натоварващо по този начин, защото се избягва стреса от неудобството. Значи всичко е организирано предварително и работата върви гладко.
Става въпрос за работата в университетите им, която е много добре организирана и като разпределяне на задълженията, така и почивките, и по всяко време има персонал, който ви приема, предлагат и кафе, чай, и не ви оставя да висите пред вратите.
Мисля, че този опит би могъл да се приложи и в други сектори на администрацията.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 7bff51ab84
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Номер 23, напълно съм съгласен, че уважението трябва да е взаимно. Има много съвестни държавни служители, проблемът е просто, че са малко. Мога да дам пример от преди половин година. Трябваше да подавам имотни декларации в общината и служителката на гишето беше изключително разбрана и любезна. В едната ми декларация имаше някои неточности и чак на нея й стана неудобно да ме кара да я коригирам. Естествено, направих всичко както ме помоли. После и двамата помислихме върху няколко въпросителни, като в крайна сметка свършихме всичко бързо и лесно. Удоволствие е да се работи с подобни хора. Все още обаче са малцинство за съжаление. В НАП и НОИ се направиха доста положителни неща през последните години, но има още доста какво да се желае. Скоро си сменях задграничният паспорт, там също са изчистили много от излишните процедури. По това, което виждам, служителите, работещи с граждани стават все по-приветливи и отзивчиви. Тези места са обикновено с ниски заплати и вероятно не привличат толкова връзкарите. За останалите позиции обаче, шуродаджанащината е в пълна сила. Пресен пример от преди няколко месеца. Няма да споменавам за кое учреждение става въпрос, само ще кажа, че мястото е наистина много сладко - не се работи с граждани, всеки си има собствен кабинет, работното време меко казано не се спазва, заплатата е около 1 500 лева нето. Самата работа е пълно отбиване на номера, макар че, ако наистина се върши както трябва, изисква доста солидна подготовка. Същото това място, съвсем случайно се "спечели", след "конкурс" естествено, от човек, нямащ и час опит, не в същата, а дори в близка сфера. Образованието също не е точното, но най-вероятно същият този човек ще се пенсионира на тази длъжност, изяждайки хляба на някой, който наистина е положил усилия, завършил е подходящо образование и е придобил нужната квалификация.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker