Грубо отношение от колега - длъжен ли е работодателят да ме защити по закон и по какъв начин? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120981)
 Любов и изневяра (29663)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6457)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1648)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Грубо отношение от колега - длъжен ли е работодателят да ме защити по закон и по какъв начин?
преди: 7 години, 6 месеца, прочетена 2880 пъти
Здравейте,
Сблъсках се с нещо, което не съм предполагал, че може да ми се случи. Работя в голяма компания. Има си кухня в офиса, в която човек може да се храни и да си почива. Бях си взел риба за обяд. Един колега от съседната маса ми направи забележка, че рибата му миришела. Пратих го на майната му учтиво. Думите ми бяха нещо от рода на "Съжалявам за неудобството, но това е кухня. Нормално е храната да мирише. Моля те да бъдеш по-толерантен. След десет минути приключвам".
Станах да си налея вода и той най-демонстративно взе храната ми и я изсипа в боклука. Първосигналната ми реакция беше да му вкарам един в зъбите, но си викам, че не си струва да ме уволнят заради един обяд. Казах му само "това беше много грубо" и излязох. Но не смятам да оставя така нещата. Разбирате обаче, че в корпоративна среда няма как да се случат нещата със заплахи и насилие, колкото и да ми се иска. Другата седмица се връща мениджърът на офиса и мисля да се оплача. Но ми се ще да знам какви права имам в случая. Длъжен ли е работодателят да вземе отношение при грубо отношение от страна на един служител към друг? И чисто теоретично, ако не успее да реши проблема, мога ли да търся правата си по съдебен път, за лоша работна среда?
Относно моя статут и този на колегата - в съвсем различни отдели сме. Той е от няколко години във фирмата, а аз съм сравнително нов. Обаче като образование, квалификация и заплащане съм на доста по-високо ниво и имам самочувствието, че съм по-ценен за фирмата. Така че работодателят или ще вземе справедливо решение, ако реши да се води от принципите, или ще вземе по-скоро моя страна, ако се води изцяло от интереса. Но ми се иска да имам аргументи. Някой бил ли е в подобна ситуация?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 6 месеца
hash: 9334df7d59
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Може и просто дa ти зaвиждa зa позициятa, дошъл тaм вчерaшен някaкъв и нa по- високa позиция с по- високa зaплaтa, пък той кой знaе колко време тъпче нa едно място.
Бъди по- хитър щом е тaкaвa ситуaциятa. Говори с мениджърнa, но от позициятa нa урaвновесен, професионaлист...но потърпевш.
Нещо кaто: "бих искaл дa сменя времето зa почивкa зaщото...".рaзкaзвaш случилото се. Тaкa ще е ясно, че не търсиш конфликт, a решение, a колегaтa ще остaне кaто инфaнтилният зaвистник, който ползвa ( междучaсието) обеднaтa почивкa дa тероризирa тези нa които зaвиждa.
Тaкa мениджърa ще вземе мерки, a ти ще сложиш още еднa зеленa точкa зa сметкa нa еднa чернa зa колегaтa.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: d64c26da4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ти сериозно ли смяташ да занимаваш мениджъра си с такива глупости? ! Като в детската градина - "Госпожо, той ме оскуба! ". Стегни се и ако този ти прави подобни изцепки друг път, просто бъди твърд.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 6639b7579a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   въпросът е принципен.
не може този човек така да се държи с хората.
според мен сподели с шефа си какво се е случило и му кажи че смяташ че сте се събрали интелигентни хора да вършите работа и да върви фирмата нагоре но недоумяваш тази селска постъпка...
и в крайна сметка това ти е обяда и струва пари.
мисля че е редно да си поръчаш обяд риба от съседния ресторант за негова сметка

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 1234d07768
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това не е детска градина, така че е тъпо да занимаваш работодателя си с това. Той ви е шеф, нне учителка, че да ви решава личните проблеми. Оправяй се сам и най-добре просто избягвай въпросния колега. А и наистина не носи миризлива храна-гадно е. Не казвам, че колегата ти е прав, но и ти трябва да се съобразяваш за да няма кофликти.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 62eacac84c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Здравей! Много неприятна ситуация. Аз съм била в сходно положение. Тормозещата ме колежка беше отдавна във фирмата, а аз бях нова. Отначало игнорирах, но тя не се отказваше, докато "случайно" изтърва ножица върху гърба ми и ме нарани. Т. е вербалното насилие премина във физическо. Говорих с нея защо го прави, а тя каза, че просто ме мрази. Лошата новина е, че мениджърите не взеха никакво отношение след оплакването ми, а аз така и не разбрах длъжни ли са да го направят. Накрая напуснах, а онова говедо още си е там, но колегите покрай нея се смянат като носни кърпички.
Мисля, че това е голям и много сериозен проблем в служебните взаимоотношения, но имам наблюдения, че масово е така. Не знам не осъзнават ли мениджърите, че това влошава работоспособността на подчинените им.

 
  ...


...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: cd3b6e1430
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз съм "ЗА" вкарването на един в носа и разговор с ръководството.
жена

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 0f684fb85c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Хич не си заслужава да съдиш някого, да вкарваш излишни нерви на сега и на себе си, да харчиш пари и да си губиш времето по съдилищата заради една миризлива риба. Айде бягай от тука с тия истории от детската градина!

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: c77c3aa4b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Грешката е и на двамата. Съобразявай се, че храни като риба, яйца и кисело зеле например се ядат в къщи или на ресторант, точно за да не мирише. Нормално е храната да мирише въпроса е, че тази не е за офис храна. Не е трябвало да я хвърля явно си има проблеми с нервите, но като те чета и ти имаш. Не реагирайте толкова агресивно. По-добре го питай защо я е хвърлил след като е твоя и да ти я заплати.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 9cd4842d12
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Имахме подобен случай в офисът. Той може да е прекарал с реакцията си, но и ти е редно да се съобразяваш. Ти ще донесе риба, друг зеле и ще стане мазало. Те толерират неговото поведение , но пък ти си носи нещо по-нормално за ядене. Нито ще умреш от глад, нищо няма да ти стане. Успокой се и не подскачай толкова много, за една риба каква агресия има в теб.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 688421a911
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Обърни се към Човешки ресурси. Мисля, че най-много може да настояваш за извинение в лична среща между теб, него и човешки ресурси, твоя пряк началник и неговия. Не искай да разтръбяваш проблема за негово назидание. Може да си 100 пъти по-ценен, но работодателят винаги ще иска "тихия" работник, не този дето е докачлив, вдига гири, търси права и т. н. Аз те разбирам прекрасно, но няма да те предпочетат заради личните ти и професионални качества. Ако онзи е нагаждач, ласкател, ползва се със специално отношение, или споделя пороци с по-важни и от двама ви хора във фирмата, освен че няма да ти признаят правото да получиш възмездие или извинение, те ще се извъртят като подлоги, за да накажат теб. И ако получиш извинение, пак си занеси риба, и така много пъти.

 
  ...

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 27b1921a0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   4 - Точно защото тева не е детската градина, хора, които правят проблеми, трябва да биват освобождавани незабавно.
Да вземеш нечия храна и да я изхвърлиш е потъпкване на човешката личност и накърняване на достойнството. Авторът не е преувеличил. Ако беше преувеличил, щеше да си търси друга работа и да плаща обзщетение за зъболекар
Ситуации, като тази трябва да се обсъждат и да се стига до разбирателство, иначе, ще се върнем 500 години назад, когато са се убивали за лош поглед.

Говори с оправата. Подобен човек няма работата в нито един екип и следва, да бъде освободен от работа.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 576e727a9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   В момента никой и за нищо не можеш да съдиш!
Той също може да каже че ти му създаваш "лоша работна среда" с миризмата на риба към която той е алергичен и му се гади!

Аз лично много обичам чесън но има колеги които не го понасят, сега кой е прав - аз ли да ям чесън в обедната почивка или те като се оплакват че осмърдявам целия офис?

Ако сикаш сподели с ръководителя ти, че чувстваш лошо отношение от страна на твоя колега, но не очаквай много. Все пак сте там за да работите а не да се харесвате.

И на края - ако му беше забил един в зъбите със сигурност щяхте да имате много разговори не само със мениджъра ами и с прокоратурата или поне с дознанието. Сам прецени дали си струва такава да си сложиш такова петно в досието заради една риба.

И най на края - има хора които наистина не понасят тази миризма така че и ти бъди малко по толерантен :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 034a4bb331
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Във всяка фирма има по един такъв глупак. На мен ми се случи следното:Започнах работа в една фирма и там попаднах на един много прост колега, който реши, че аз ще работя вместо него и още куп такива глупости, понеже бях новобранец. По цял ден ми лазеше по нервите умишлено и реших да отида при шефа. Защо да работя по цял ден с такова просто същество? Казах на шефа, че или ще напусна или трябва да ни раздели. Шефа напълно ми влезе в положение и от оня ден нататък простия ми колега стана душичка. Просто има много комплексирани хора да знаеш.
Тези, които ти казват, че едва ли не ти си виновен за това, че рибата миришела не са прави според мен.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 034a4bb331
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Еми хора на работа сме. Не сме си вкъщи. Всеки е различен. Един пърха като кон, друг си духа носа в съблекалнята, трети те трови с цигари... еми трябва да се изтърпим. На нас ни плащат за това. Тече надница докато някой ми търпи простотиите и аз търпя неговите.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 756355f1b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Ситуацията може да ескалира, така че по-добре намекни нежно на шефа си за разногласията с колегата си.
Честно казано закона едва ли се е изказал за подобни житейски проблеми, така че собственика на фирмата (или най-високата инстанция) е отговорна и Съдника по случая.
Общо взето с коментар 11 сме на подобни мнения

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker