Как да се мотивирам? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Как да се мотивирам?
преди: 7 години, 3 месеца, прочетена 2420 пъти
Здравейте!

Историята ми е следната (ако не ви се чете - отговорете на въпросите накрая):

До сега съм прегарял три пъти от прекалено много работа и вече ми липсва мотивация за развитие. Ще ги опиша за да знаете как съм живял до сега.

Първия път тъкмо започвах работа като програмист - уж на 4 часов работен ден, но работех по 6 часа (без трудов договор - което допълнително ме изнервяше), карах 2 курса на Telerik и 1 курс на Cisco и си взимах изпитите в университета.

Общо взето денят ми беше следният:

Ставам в 7 - уча за Cisco, отивам на работа при чуждестранни клиенти, бачкам, вечерям в McDonalds, уча за курсовете на Telerik, ако ми остане 1-2 часа вечерта - гледам някой филм. Събота, Неделя уча за изпити или помагам с работата на един приятел (тъкмо малко да изляза).

Не се справих само с един курс на Telerik защото прегорях тогава.

Втория път - когато карах академията на Telerik (напуснах работата без трудов договор), взех възможно всеки проект в университета за да се освободя от изпити (и за да си тествам уменията), изкарах един сертификат и се записах на състезанието ImagineCup на Microsoft.

Първия семестър го изкарах и взех всичко - тези около мен не вярваха... понякога се разхождах из квартала за да си откъсна мислите от работата, почти не съм почивал... втория семестър обаче успях да избутам всичко без академията и пак прегорях...

Запалих се по някои технологии на Microsoft в сферата на CRM, ERP и си казах, че за 3 години ще стана специалист, който ще го търсят от чужбина...

Третия път прегорях на 3-тата година - работих като консултант за една българска фирма - поради липсата на кадри във фирмата бях всичко - developer, support, business consultant, technical consultant.

Междувременно карах платена магистратура - от 6 до 10 вечерта, а с колегите от университета работихме по проекти до 12 часа. Събота също бях в университета.

Допълнително изкарах Certificate for Proficiency in English на Британика и записах GMAT за да уча в английски университет.

Основната ми мотивация тогава бяха парите и интересните технологии с които се занимавах. Бях си затрил почти всички социални контакти - единствено си писах с HR-ите, които ми предлагаха работа от цяла западна Европа (препоръчвах им хора).

Работех за некадърна мениджърка, която се справяше добре с малки проекти, но започна да работи по голям проект с 1 страница анализ и този проект го мъкнахме над 1 година.

Караше ни да работим и извънредно и ни говореше, че сме неефективни въпреки, че работихме на максимум (разбрах в последствие, че е искала да се покаже на шефа на фирмата за да я направи партньор).

Първоначално си мислех, че аз съм причината, но в последствие разбрах, че не е така - и почнах да си отстоявам позицията.

Работихме по 5 проекта едновременно, бяхме developer-и, support-и, consultant-и, всичко и това за 1150 лв.

За да спести 10 000 евро, тя взе решение да внедри облачен проект вместо да препоръчаме на клиента да си купи сървър за което и говорих много пъти и техническия директор и старшия технически консултант бяха на същото мнение, но забавихме един проект с няколко месеца и едвам успях да го накарам да работи.

Жената на един колега е project manager в голяма международна фирма и ръководи 30 проекта и когато се видяхме веднъж тримата на по бира - тя каза, че това което прави шефката ми въобще не е "мениджмънт" и ми каза да се махам от там.

По това време бях затрил всичките си социални контакти, мислех само как да се развия като технически консултант и за 60 000 £ които ми предлагаха многократно в Англия, но на 1-ви април миналата година си казах - животът ми е шега, време е да се стегна...

Почнах да ходя на фитнес, на танци - чух се с няколко приятели с които се бяхме скарали и си оправихме взаимоотношенията, сприятелих се с няколко нови хора, чух се и с приятели от училище и почти всяка вечер излизах с различни приятели.

Ходих 3 пъти на море и мога да кажа, че за няколко месеца си починах както не съм си почивал от 4-5 години.

Заради липсата на интерес към работата ме преместиха в друг отдел с 30 дни пробен период (за да ме уволнят по-лесно), междувременно един от колегите ми напусна от екипа и за няма и месец екипът на шефката намаля двойно и няма и седмица след като ме уволниха, я уволниха и нея.

Бях си решил, че ще си отпочина 2-3 месеца и че може да си поработя по дипломната, но 4-5 приятели тръгнаха да ми търсят работа без да ги карам и за 1 месец почнах за 2500 лв.

Работата е супер - работя два пъти по-малко и взимам два пъти повече. Има много опции за обучения. Project Manager-ката ми е супер, бих казал най-добрата която съм има

Един колега се оплакваше от нея и от многото работа, а аз му казах:

"Брат, да знаеш какво значи много работа и какво е да имаш лоша мениджърка - влизали ли са в офиса да ти показват статистики колко си неефективен при положение, че работиш по 5 проекта и се раздаваш на максимум? "

Бих казал, че и сега си почивам много, има и шанс за длъжностно развитие ако работя здраво, но сега не мога да се мотивирам.

ТА ДА СИ ДОЙДА НА ВЪПРОСА:

Как да се мотивирам?

Пречат ми следните неща:

1. Чувствам, че още не съм получил достатъчно, за това което съм дал (на запад мога да взимам 60 000 £, и нямам много мотивация да се развивам тук).

2. Сега работя в нова сфера където технологиите се променят по-бързо и трябва да уча доста (т. е. повече пари, но пак и по-малко свободно време, а това ме плаши предвид това как живях до преди година).

3. Близките ми постоянно ме натискат да довърша магистратурата си. Казвам им, че няма никакво значение и че няма да ми дигне заплатата с нищо и няма да ме търсят по-малко на запад ако нямам (сестра ми има 2 висши, но не може да си намери работа). Все още вярват на митовете, че висшето образование означава работа.

4. Някак си не виждам смисъл да работя сериозно и да се развивам, предвид че дори и да получа повишение до 1-2 години, ще имам още повече работа и отговорности и още по-малко свободно време (но за повече пари - а според близките ми това е най-важното). Колегата ми с който напуснахме бившата фирма и чиято жена е project manager на 30 проекта ми казва, че тя постоянно няма време, той гледа децата, а тя работи Събота и Неделя и по вечерите и 1-2 седмици свободно време в годината има най-много...

и се чудя и за какво? дори да се взимат много пари по този начин, човек няма никакво време да ги изхарчи и да живее - да се счупваш от работа за да направиш парите на друг и да нямаш никакво свободно време?

Докато имам приятели, които взимат доста по-малко от мен, но имам свободно време, често излизат и си живеят живота...

Да, най-добрият ми приятел ми казва, че те ще си поживеят така още 2-3 годинки и ще ги ударят проблемите (както казваше баща ми - голяма част от приятелите му не са доживели 40), но поне са живели щастливо за кратко време, а аз живея нормално от няколко месеца бих каза и някак си не виждам смисъл да се връщам там където бях.

Очаквам съвети как да постъпя!

Поздрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 3 месеца
hash: d5046c6782
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   По отношение на първата пречка - ами отиди на запад. Тук няма кой да ти плати толкова, нали затова чуждестранните фирми стъпват на нашия пазар.
По отношение на роднините - уважавай ги, но не им позволявай да ти се качват на главата и да определят твоя живот. Виждам, че си човек с потенциал и да допускаш подобно нещо е нелепо.
Ако искаш да имаш свободно време и пари, просто трябва да се преориентираш към свой бизнес и да караш други да работят за теб. Това е положението. Или работиш за друг или друг работи за теб.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 0fa322a4fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Позната история... и аз съм програмист и аз отдавна съм burn out-нал, ама ми дреме на шапката вече знаеш ли :) Гледам да си правя кефа, ходя на танци, ходя на фитнесче, спортувам, свиря в една група с приятели, разнообразявам си живота. Работя доста, но като има разнообразие се приема по-лесно. И аз прекъснах моята магистратура, защото не видях смисъл, вече бях започнал прилична работа. Иначе и аз съм мислел колко повече мога да вземам в чужбина, но не съм предприел нищо в тази насока, поради 2 причини: покупателната способност няма да ми се повиши много в чужбина, защото тук вземам добри пари и второ - съм привързан към приятелите си и средата тук и не мрънкам.

Моят съвет е да започнеш да правиш неща, които ти харесват на теб самия. Купи си дрехи и неща, които ти харесват; кола, която ти харесва; ходи на места, които ти харесват; занимавай се въобще с неща, които ти доставят удоволствие и вълнение на теб, а не на родителите ти или на приятелите ти.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 181cf84f7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Бих казал, че най-трудното е вече зад гърба ти, сега е време да си харесаш някоя чужда компания (без БГ манажери, дето не стават за нищо) или пък да станеш фрилансер. Ще имаш и пари и време и интересна работа.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: dde48d97bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Мисля, че трябва да намериш баланса работа:живот, така че хем да работиш и да се развиваш, хем да имаш и живот, освен работата.
Не се нагърбвай с прекалено много задачи, защото както сам си разбрал, в един момент идват в повече. Не е казано, че или ще си супер амбициозен, или само ще се забавляваш.
Най-добре е да правиш и двете. :)

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: b1de34ffc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Доста здраво си работил и учил. Браво на теб. Наистина си довърши магистратурите, за давземеш дипломи. Незнаеш в кой момент от живота ти ще ти потрябват. А иначе е добре просто да намериш баланс между работата и забавленията. Ти някак изпадаш от крайност в крайност. От много учене и работа-в другата крайност да се забавляваш и да не ти пука. Ако умерено съчетаваш всички тези неща, ще си по-щастлив. И аз не бих се отказала, на твое място, да опитам да си намеря работа в Западна Европа. Специалисти като теб се търсят там и са добре платени. Давай напред. И балансирай нещата. Успех.

 
  ...


...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 7c682291db
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Именно заради това, което пишете преди 3 години, като завърших не реших да ставам програмист. Всеки, като чуе 3 бона заплата лудва по този занят, но добре е и да се прочете всичко, което си написъл. Надявам се да вземеш нак- правишното решени за теб самия и да си уредиш живота в правилната посока. Успех ти желая.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: aaeaddde05
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Благодаря на всички за отговорите, въпреки, че някои от вас не разбраха въпроса ми!

ДО НОМЕР 1:

Благодаря ти за съвета за роднините, наистина ми се качват на главата напоследък и почнах да взимам мерки.

Реалистично погледнато няма и защо да си търся работа тук - наистина ще гледам да замина на запад в близките 1 - 2 години.

ДО НОМЕР 2:

Благодаря за съвета ти, ще гледам да си доставям повече удоволствие, въпреки, че сега това ми е проблемът - забавлявам се, доставям си удоволствие, но съм загубил всякаква мотивация да се развивам...

Иначе за чужбина, аз нямам тези проблеми - няколко приятели мислят също да заминават за Англия и можем да се разберем да сме заедно, тъкмо ще ни е и по-лесно.

От друга страна - това с покупателната способност е малко мит - някои неща са по-скъпи, но други можеш да си ги вземеш единствено с западна заплата. Примерно колко от нас могат да си вземат нова западна кола в България (а не втора употреба)? А на запад може...

ДО НОМЕР 3:

Наистина това са ми вариантите - в момента се опитвам да се пробутам като фрилансер (въпреки, че с тая липса на мотивация - не виждам как ще работя и частно). Иначе започването в "местна" западна фирма поне ще ми донесе разнообразие за кратко, но едва ли ще ме мотивира.

ДО НОМЕР 4:

Някои изследователи казват, че балансът живот/работа е митология, понеже работата е част от живота и няма как да балансираш нещо с част от същото нещо.

Иначе, разбирам какво имаш в предвид под "баланс", но опитвал съм се и така и не съм намирал този "баланс" (по едно време почти го бях намерил, но трябваше да си сменя работата и сега пак съм "дебалансиран").

ДО НОМЕР 5:

Трудно ми е да разбера думата "умерено" и винаги прекалявам или с едното или с другото.

За дипломите не знам - за senior и дори за project manager позиции е достатъчна бакалавърска диплома, вече за топ мениджъри да кажем в Microsoft се иска и магистърска, ама в близките 5-10 години не се очертава да ставам такъв (пък ако случайно наближа тази позиция - ще изкарам един MBA в някой добър западен университет, както правят тези мениджъри, щом им потрябва диплома).

ДО НОМЕР 6:

Така е - много студенти не знаят какво ги чака щом станат програмисти. Въпреки, че този тип работа си има и своите много ползи - аз просто съм в такова състояние където те вече не ме вълнуват особено.

Но наистина както в медиите се шуми, че сумати хора стават програмисти, така има доста по-скрити статистики, според които много senior специалисти напускат програмирането поради високо претоварване.

Точно както има много статии за успели startup-и, а малко за хилядите провалили се startup-и.

Очаквах някакъв съвет, но ти благодаря за пожеланието - и аз на това се надявам.

Поздрави на всички!

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 3e8993053c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Прочетох повечето, накратко мнението ми. Смятам, че си умен и амбициозен, явно не те мързи. Но може би си даваш твърде кратки срокове за да постигнеш нещата, които искаш и така сам си налагаш повече стрес и преумора. Няма как лекар да станеш за една година например.
Или си потърси добра чуждестранна фирма тук или ще си намериш такава навън. За теб честно казано виждам светло бъдеще, не се страхувай да сменяш фирми или дори града, за а намериш по-добри условия.
Целенасочено отделяй повече време в почивка, нещо което да не изисква много ум и размишления, защото от много информация се прегрява както знаеш. Излизай повече с приятели също или просто на разходка в парка, седни на пейка и послушай музика.
Ж. 26

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: aaeaddde05
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей!

Понякога наистина си давам кратки срокове, но напоследък въобще не си поставям срокове за нищо.

Относно мързелът, според психолозите той е резултат от болест или недоволство (ако трябва да съм честен, съм изключително недоволен напоследък, след всичкото време което съм отделил в учене и работа).

А пък недоволството е в следствие на високи стремежи и резултати не отговарящи на тях. Като цяло обаче нямам намерение да си смъквам стремежите, но някак си ми писна.

Благодаря ти за съвета, но точно това правя в момента и не ми помага да се мотивирам, въпреки че си почивам добре.

Преди работих по инерция и самоубеждения и някак си не ми пукаше, обаче сега не мога да се накарам да седна да уча или да правя елементарни неща (освен това което е задължително да правя на работа разбира се).

Казал съм си: "Не, каквото такова. Нека да видя какво мога да постигна с това което имам в момента. Няма да дам нищо от себе си повече! "

Както разбираш, това не е добре - но някак си вече нямам сили да го променя!

Смешното е, че точно преди минути мотивирах един друг програмист, в една тема тук. Обаче аз лично нямам капка желание да правя нищо за собственото си развитие!

Поздрави!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 3c9649083e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   От автора на коментар номер 8. За сроковете имах пред не буквално дата и час, а по-скоро това, че бързаш и си припрян. И ако това което искаш си постигнеш, не става толкова бързо или по начина по който ти си искал да стане, започваш може би (така си мисля аз) да се демотивираш, обезкуражаваш, да губиш фокус може би над задачата, ситуацията и започва и недеволството. А недеволството поражда мързел или по-точно отлагане.
А недеволстовото се поражда от това, че влагаш всичко в дадена цел, усилия време, пари, знания и т. н. но резултата не е достатъчен или не е този който искаш.
Явно в много работа си загубил посоката на развитие и си се объркал на къде да поемеш, а като нямаш посока, как да имаш мотивация?
Имаш нужда от вдъхновение, така ще си намериш мотивация. Също какви са ти вътрешнте убеждения или морал да кажа. Примерно искаш да промениш света към по-добро, как? Искаш да премахнеш неграмотността, добре тогава правиш примерно сайт, с каква информация и как ще е показана информация. Това са само общи примери за да разбереш какво имам впредвид.
И аз съм в подобна ситуация, само че не в ИТ средите и даже обмислям да сменям професията.
Извинявам се за правописните грешки писах го на бързо рано сутринта.
Ж. 26

 
  ...

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: f411f28c3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Вземи си 250-300 кв. градина и си насади домати, пипер, копър магданоз, лук и чесън, е може и други работи и се грижи за тях по времето когато си мислиш как да се мотивираш. Докато се грижиш така ще се мотивираш, че няма да има кой да те размотивира.
А за десерт покани всичките си приятели и познати на салата с ракия, като салатата е от теб и ще видиш и рецензията.
А наздраве! Да не забравя, пиши пак да знаем как си се справил.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 37418910e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Замини да работиш на Запад, хем ще се разнообразиш и ще си разшириш хоризонта.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 37418910e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Искам да те попитам ти как се информираш за новите технологии и как въобще един програмист разбира, че е излязла нова технология?

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 7631034f84
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   14, чете специализирани сайтове :-) особено с технологиите, с които работи, всичко няма как да се научи, но поне може да добие понятие

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: fa0bd0d23a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   No14, да си IT специалист означава четене в 99% от времето на работа. Останалия 1 % се уползотворява за СЪЗДАВАНЕ на проблем, който предизвиква четенето в другите 99%, за да се реши.
--------------------------------------------
Но 12 - ПРЕЗИДЕНТ!!! Амин!

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 17 дни
hash: aaeaddde05
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   ОТ АВТОРА: Благодаря отново за отговорите на всички!

ДО НОМЕР 11:

Наистина влагах почти всичките си усилия и време за да постигна дадени резултати и цели и поради различни причини, резултатът бе незадоволителен (някои от тези причини бяха примерно политически "БРЕКЗИТ", които обезсмислиха някои от моите цели).

Сега когато най-накрая резултатът който търсех се появява, но пък аз нямам желание да дам нищо от себе си за да го получа, понеже целите ми вече се промениха в съвсем друга посока.

ДО НОМЕР 12:

Честно да ти кажа и това съм правил преди време. Ходил съм на вилата и съм садил доста зеленчуци и разни дръвчета, цепил съм и дърва и точно така си отдъхвах от програмирането преди време и не е много лошо. :)

Във всеки случай съм достатъчно търсен специалист за да мога да си позволя "почивка" без учене за доста дълго време преди да се наложи да наваксвам - това е хубавото в тази сфера. :)

Иначе относно това което съм "направил". Може би съм забравил да спомена по-горе, но в последните години живея на периоди (и предполагам, че имам "биполярна депресия").

В единия период на "мания" мога да работя по 5 неща едновременно, постигам големи успехи и т. н., а в периода на "депресия" и 10 000 лв. да ми изсипят в краката да свърша нещо малко, едва ли бих си мръднал пръста (просто съм изтощен от предишния период).

Опитах се да почна да живея нормално, но в следствие на последния "маниакален" период на burn-out, който съм описал в поста си, явно съм изпаднал в периода си на "депресия" и няма сила, която да ме измъкне от него докато не изтече както си трябва.

Тъй че, идва лято - ще гледам да се наслаждавам на живота, пък вярвам, че някой ден ще ми дойде мотивацията и тогава ще наваксвам и ще уча както трябва.

Заделил съм си доста пари, тъй че каквото и да става ми е все тая. Най-важното е, че имам нужда от почивка.

ДО НОМЕР 13:

Мислил съм си за това, но предвид политическата ситуация около нас напоследък реших, че не искам да съм от бягащите на запад българи, а да остана в България и да видя какво ще стане тук (пък и както казах някои от целите ми за работа в чужбина отпаднаха).

Пък и с новата ми професия бих имал възможност да работя отдалечено за чужбина (ако вложа още малко мотивация да придобия някои умения) - вече съм получавал предложения, но ги отказах, поради някои причини.

ДО НОМЕР 14:

Казано е "Който се допитва до мъдреца е наполовина мъдрец". Тъй че, чета блоговете на някои Microsoft MVP-та които са основни играчи за технологиите за които се интересувам и така успявам да съм по-напред с новостите и от някои от senior-ите, които четат специализираните сайтове и форуми.

Все пак MVP-тата са топ специалистите в конкретна сфера и дават информация за най-нови конференции, промени в конкретна технология, различни решения и т. н. , които са много полезни за решаване на конкретни проблеми. Понякога директно ги питам за конкретен проблем и те ми дават решение на проблема.

ДО НОМЕР 15:

Зависи - има софтуерни технологии, които се изменят достатъчно бавно (няколко изменения на година), че да можеш да ги изучиш и тестваш изцяло (съответно да намериш и слаби места). Така аз успях да стана един от топ специалистите в България в сферата в която преди работех.

ДО НОМЕР 16-14:

Да, без съмнение аз чета в 99% от работното време. Понякога по-малко, понеже и работа трябва да се върши - но не ми е това проблемът.

Проблемът ми е, че извън работно време, не намирам вече никаква мотивация да чета, пиша софтуер, да се уча и развивам, защото вече съм на мнение, че свободното време е свято и трябва да се използва по предназначение.

Благодаря отново за коментарите (въпреки, че се надявай да видя и полезни коментари, но все пак вече взех решението си)! :) Поздрави на всички! :)

 
  ...
преди: 7 години, 13 дни
hash: b8cd3e30a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Към автора последните изречения са много верни, свободното време е свято. Отделяй време за четене в работното ти време. Свободното време отделяй за всичко друго, но не и за компютрите. :) Можеш да посетиш и психолог, ще ти даде идеи как да се справяш с прегряването в работата и др. проблеми :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker