Как да започна собствен бизнес? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Как да започна собствен бизнес?
преди: 7 години, 2 месеца, прочетена 2851 пъти
Здравейте! Мъж съм, на 20 години и съм от София. В момента следвам втора година в университета, но имам нужда от пари. Бих си намерил работа, но проблемът е, че в сесия материала за усвояване е страшно много. Имам нужда от поне месец-два усилено четене(като прибавим и колоквиумите, които често ни пускат). Две сесии = 4 месеца подготовка. Между първата и втората сесии имам свободно време(в което не съм зает с усилено учене) от порядъка на 2-3 месеца. Другият свободен период ми е през лятото, когато пак имам 2-3 месеца свободни. Успявам да си намирам работа за това време, но доходите са малки и не ми стигат за почти нищо(освен за такси, семестри, курсове и т. н. ). А искам да изляза на квартира и да се отделя от семейството си, за да бъда малко по-независим. Въпросът ми е към онези хора, които са намерили решение на този проблем. Бих искал да получа съвети за това как да започна някаква дейност, която да ми носи редовни доходи...
Пред себе си виждам три варианта - 1. Да остана да си живея в нас, да не работя, а само да следвам. Плюсове: Имам сигурен подслон, сметките ми са платени, изпран съм, напазарувано, сготвено ми е и т. н. Минуси: Не мога да поканя момиче, защото апартамента ми е малък; доста често се карам със семейните си; не се чувствам щастлив, уверен, независим и т. н. С други думи - сдухвам се. Още повече, че без доходи няма как да имам и разходи(както и сега), което ме поставя в социална изолация(в която се намирам в момента). 2. Пак да остана в нас, да спра да следвам и да си намеря постоянна работа. Плюсове: Ще съм финансово независим, ще разполагаме с голям общ бюджет(на който няма да съм в тежест). Минуси: Психически ще съм зависим, тъй като постоянно ще ми се натяква, че не мисля за бъдещето си и т. н. Тоест отново имаме елемента на сдухването. Ще работя ден за ден, месец за месец, без някаква перспектива за бъдещето, което в един момент ще ми се отрази на мотивацията ми да работя изобщо. 3. Да си осигуря достатъчно големи доходи, за да се издържам сам, и да изляза на квартира. Плюсове: Ще се чувствам по-уверен, независим и щастлив. Ще живея с усещането за перспектива и смисъл(което е най-важното). Шансовете ми за сериозна приятелка сериозно ще се покачат, тъй като няма да съм изолиран. Няма да се обяснявам пред никого. Минуси: Ще трябва сам да се нагърбя със сметки, пазаруване, готвене, чистене и т. н. Квартирата ще е допълнително финансово бреме. Ще трябва да съчетая всичко това с университета.
Като цяло, от трите варианта третият ми се вижда най-добър. Но не ми идват никакви идеи за генериране на собствени доходи, достатъчни за издържане. Нямам някакви специални умения, които да продам(освен издръжливост за местене на тежки предмети - хамалска дейност); Не знам какво да произвеждам или какво да продавам(което се търси)... Обмислял съм и съм пробвал различни идеи, но нищо не се получава. А и повечето неща ги зарязвам, защото не изпитвам някаква страст спрямо тях, а просто ги върша машинално, и заради парите.
Ще се радвам да получа някакви съвети.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 2 месеца
hash: 62da3f34b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ти фирма ще откриеш лесно ама с тия отсъствия по 4 месеца не виждам как ще завъдиш клиенти. Ако искам да получа стока или услуга я искам сега и веднага и пет пари не давам че ти си в сесия. Като не можеш да ми я продадеш ти, отивам при тоя който може.
Не си мисли че собственият бизнес означава много свободно време! Дори е точно обратното!

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: f8caef1deb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами то всеки иска високи доходи, ама не е лесно да се направи.

Не се занимавай с глупости. Завърши си първо университета, работи си, когато имаш възможност, а бизнес ще правиш, като завършиш.

Бизнес не се прави за ден-два. Дори и сега да го направиш, което ще е много трудно (защото ти нямаш време на работа да ходиш, камо ли да правиш бизнес, което е много по-трудоемко), то големите доходи ще дойдат след години. Даже ако питаш мен, като завършиш, поработи няколко години, виж ак стоят нещата като начин на работа, като отношения с партьори, като администриране и т. н. и чак тогава мисли за бизнес.

Иначе вероятността да се провалиш е 99%, което ще те обезкуражи завинаги и когато наистина му дойде времето за бизнес, ти ще се страхуваш и няма да се навиеш.

Така че не слагай каруцата пред магарето, ами си изчакай правилния момент.

От мен да знаеш (доста по-голям съм от теб) тайминга е много важен в живота. Понякога много искаш нещо, но не му е времето, избърсзваш и така прецакваш всичко. Научи се да правиш нещата в правилното време. Знам, че е кофти да нямаш доходи, но се научи на търпение.

Ти си мислиш, че хоп ей така почваш бизнес, и парите започват да валят. Пвярвай ми на 20 тепърва има какво да учиш и ти реално в момента нищо не знаеш. Ти дори и професия нямаш черно на бяло, а бизнес ще правиш. Как да стане?

Аз съм на 31 и чак сега мога да твърдя, че имам достатъчно знания, за да правя бинес, но съм работил 8 г. яко в занаята (освен че съм го учил още 4 г. преди това) и съм почнал от най-ниското стъпало на 500 лв заплата и съм се унижавал и всичко, но съм търпял и имаше за какво. И въпреки това дори и аз имам още много да уча. И сигурно и на 50 да стана все още ще има неща, които не знам.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 3b9305e8f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Сега учи, пък след като завършиш, работи.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 9e2e9cffc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако правилно съм разбрал, нямаш идеи, нямаш никакъв начален капитал, нямаш реални умения, но имаш време и искаш някой да ти даде идеята наготово? Никой няма да го направи, но и да я имаш, нямаш пари и качества за да я реализираш. С 1 дума, положението ти е - ЗАБРАВИ! Всеки е тръгнал да върти бизнес. Утре ще се видиш с 3 000 лева в джоба и чакаме следващата тема, как да ги инвестираш. Такива идват във форума постоянно и един не е завъртял бизнес... Защо ли? !
Седни си на д-то и учи. Развивай се като личност. Открий какво ти е интересно. Наблюдавай света около себе си. Разбери кой си, какво можеш и от какво има нужда светът. Тогава ще имаш някакви шансове...
Не се обиждай, но ти гащите не можеш да си изпереш сам, не можеш с едно седмично пазаруване да се справиш, а си тръгнал да ставаш бизнесмен. Слез малко на земята!

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 19afd81e3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Знаеш ли какъв ни е проблема на българите. Че всеки иска да има собствен бизнес. Как го мислите това не мога да разбера.

 
  ...


...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 95f92a4c34
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Автора: Благодаря за коментарите! До 5 - Не е това проблема на българите. Проблема ни е, че се навиваме да бачкаме за 500 лева, докато на запад взимат по 1000 евро за същата работа. И вместо да станем да си защитим правата, мълчим и само плюем по тия, които опитват да направят нещо. :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 99c8ef0b57
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Изисква се воля, концентрация и отдаденост. Всички ти дават съвети, че няма да успееш, но има едно нещо, което съм научил от баща си, а то е, че винаги трябва да се развиваш и опитваш.
Основния ти проблем е, че казваш "искам бизнес", но все едно казваш, че искаш диплома, е да си наясно, какво, как може да ти послужи, или къде и защо, да я изкараш. Трябва да имаш интерес, за да инвестираш време и усилия. Не става само с искане, но не става и само с пари!

5 - "Знаеш ли какъв ни е проблема на българите. " - Пунктуацията? Аз не съм перфектен и рядко правя забележки, ама ти прекали!

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 009b7e3b28
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Бизнесът е борба за оцеляване. Мнозинството бизнеси фалират, защото са почнали като теб, без да имат ясен план как се прави бизнес и дали може да бъде рентабилен. На тези, които са успели никой не им е налял с фуния в мозъка какво да правят, освен ако не са наследили бизнеса от родителите си. Ако въобще получиш някакъв съвет тук, той ще е пълната фантазия на някой като теб, който само си мечтае за нещо, но никога няма да го провери в действителност. Или ти очакваш някой успял бизнесмен да раздава безплатни уроци в нета, за да подготвя сам бъдещите си конкуренти? Извинявай, ама номер 4 наистина е прав.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 7c130e7034
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Искам само да кажа на автора, че може за същата работа и 1500 евро да взимат, но имат много по-големи такси и разходи за квартира и транспорт от България. Не винаги 500 чисто е малко и не винаги 1000 евро е много. Не знам защо хората не го разбират. Моята заплата е 2000 паунда на месец. След данъци взимам1600, за транспорт давам 200-210 на месец. За квартира 700-720, сметки 100-150, а трябва и да ядем и да пестим...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 517486a79d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе, първо - поздравления за ентусиазма. Малко хора на 20 г. разсъждават толкова трезво и реално за перспективите си. НО. Едно голямо НО. Ти тръгваш без идея.

Понеже съм била на 20 и в много по-лошо от твоето положение, знам какво е. Тогава на мен ми хрумна идея за бизнес, която работеше добре около 6 г. След това си намерих работа по специалността, която завърших, и в момента я работя като свободна професия.

Ако имаш идея за бизнес, реализирай я. Но трябва да е нещо, в което си добър, и за което не ти трябва сериозен капитал. Сложна комбинация. Ако беше толкова лесно, всички щяха да правят това. Другият момент е, че, независимо от значението, което отдаваш на следването, в България не се учи за приложими знания. Не знам какво учиш, но имам усещането, че е това, което съм учила и аз. И ако е така, не трябва да задълбаваш чак толкова, практиката те учи много повече.

Вероятно живееш в София или друг голям град. Помисли за това от какво имат нужда хората, какво липсва като услуга и какво можеш да предложиш ти. Ако не ти хрумват идеи, по-добре не започвай.

По-горе правилно са ти казали, че за всичко в живота си има точното време. Може би твоето не е дошло още.

На 22 г. с моя си бизнес си докарвах по 2000 лв. на месец, а понякога дори повече, в други месеци пък буквално не изкарвах и 40 лв. Не е като да си на твърда заплата и да имаш точно определен доход, а разходите си текат. И в случая ще става дума не само за твоите лични разходи, но и за осигуровки, наеми или други разходи, свързани с дейността ти. Не си мисли, че е толкова лесно да изкарваш големите пари, работейки само по няколко месеца. Несериозно е. Един клиент, ако не можеш да го обслужиш на момента, няма да те чака 2-3 месеца да ти приключи сесията в университета. Положила съм 3 държавни изпита и, знаеш ли, точно докато учех за тях, имах най-много работа. Имало е дни, в които съм спала по 2-3 часа най-много, за да успея да се справя с изпитите и с университета. Собственият бизнес означава огромна дисциплина и носене на отговорност - един път отговорност за себе си, втори път - за работата ти, и трети път - за всякакви оплаквания на клиентите. Освен това, ако наемеш хора да работят за теб, носиш отговорност пред тях и семействата им. Преди да започнеш да правиш каквото и да е, мисли за това и не го забравяй.

Желая ти успех.

 
  ...

...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: ac51dd1fd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Авторе нека те просветля, че на запад вземат даже повече от 1000 евро, но всичко е в пъти по-скъпо (освен храната)-данъците, квартирите, заведенията, услугите и др. са много скъпи. Все едно да живееш в БГ с 800-1000 лв заплата. Хем не се тревожиш за сметките, хем не ти стигат за нещо повече. Не казвам в никакъв случай, че 500 лв е много, а точно обратното, но не мисли, че на запад всички живеят охолно и, че щом вземат 1500 евро, могат да ги харчат както ние в БГ бихме харчили 3000 лв. В държавата, в която живея годишния данък ни е около 6000 евро. Отделно имаш данък на дохода. Айде сега направи сметка колко трябва да заделяме на месец само за данъци. Не е толкова розово, колкото си го представят хората в БГ, но е в пъти по-добре, защото някак си си по-спокоен и има закони, които се спазват. Т. е. липсва анархията! Плащаш, но знаеш за какво плащаш. Като отидеш на лекар и ти изпишат лекарства, са ти някакви центове. Като тръгнеш по пътищата няма дупки и все нещо се подобрява и т. н.

Единственото, за което се сещам в твоето положение е да се занимаваш с дропшипинг например от aliexpress, Amazon (или друго място) в eBay или на собствения си сайт, но за чужбина ест., тя тая дейност е умряла в БГ. Обаче ти трябва фирма, ако е собствен сайт и разходите не са много малко. За начало и за натрупване на опит, по-добрия и икономичен вариант е eBay. Поне не ти трябва инвестиция.
Ако идеята ти харесва, обаче първо трябва да разучиш как стоят нещата с БГ PayPal понеже, зависи каква ти е банковата карта, която е обвързана с пейпалската сметка. Т. е. има някои карти към които не можеш после да си теглиш парите. Мисля, че трябваше да е виза, но за това можеш да прочетеш в нета, предварително, понеже съм позабравила и ще те излъжа.
Успех

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 99c8ef0b57
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "В държавата, в която живея годишния данък ни е около 6000 евро. Отделно имаш данък на дохода. Айде сега направи сметка колко трябва да заделяме на месец само за данъци." 500 евро ?
Ако не издържаш на таксите, продай имуществото.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: b57cecd17e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   номер 12, никъде не съм споменала, че не се издържа. При всички положения е по-добре отколкото заплата/разход в БГ. Просто повечето хора си мислят, че като вземаш 1500 евро и едва ли не си ги слагаш на сметка и караш на фотосинтеза и нямаш никакви разходи. Средната класа в чужбина просто живеят спокойно без да се притесняват дали ще им стигнат парите, но в никакъв случай не значи, че могат да си позволят каквото пожелаят.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: ac51dd1fd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Н12, ти така ли правиш? Като стане трудно и продаваш? В един момент обаче, няма да има какво да продаваш! Както и правят мнооого хора в България и накрая се чудят къде да живеят

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker