Работа в малкия град или преследване на "мечтата" в големия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (79784)
 Избор на редактора (68)
 Любов и изневяра (17922)
 Секс и интимност (9594)
 Тинейджърски (18216)
 Семейство (3761)
 Здраве (6567)
 Спорт и красота (3493)
 На работното място (1487)
 Образование (4374)
 В чужбина (970)
 Наркотици и алкохол (812)
 Измислени истории (693)
 Проза, литература (1266)
 Други (10553)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от На работното място

Работа в малкия град или преследване на "мечтата" в големия?
преди: 11 месеца, 24 дни, прочетена 1163 пъти
Здравейте, читатели.

Както всеки млад човек, така и аз съм изправен пред огромна дилема. До месец ще съм завършил своята магистратура, като преди това завърших бакалавърската си степен със специалност туризъм. Летата бяха умело използвани за трупане на стаж, започвайки от рецепция (3 сезона), за да се стигне до издигането ми на мениджърска позиция в 4* хотелски комплекс, ситуиран по родното ни черноморие. Не отричам натовареността и стреса, криещи се в родния ни хотелиерски бизнес, а отношението на собствениците ( най-често бивши приватизатори, далеч от ясната идея как да развиват своя бизнес) е повече от пренебрежително. Аз лично получавах 800 лева нетно заплащане, а вършех длъжностите на 3 отдела ( правят се икономии от мащаба, като липсват отдел резервации, както и отдел, занимаващ се с ваучериране). Работното време е типично за позицията, работи се 6 дни в седмицата, от 8:00 до 17:00. Естествено, на няколко пъти през сезона се налагаше да работя 13 последователни дни, не се оплаквам. Проблемите не спират до тук, отговорността за екип от 8 души (предимно неквалифициран персонал) бе изцяло моя, аз провеждах интервютата, аз бях отговорен за тяхното обучение, аз бях отговорен и за техните грешки, напълно нормално за мениджърска позиция. Всичко това и още куп неща от "кухнята" онагледяват реалността в хотелиерския бизнес. От друга страна, вече имам предложение да започна работа в общинска администрация, като позицията е старши експерт в Дирекция европейски и национални програми. Основния минус е, че работното място е в родния ми град, малко под 25 000 души население, а заплащането е удар по самочувствието и ме връща отново няколко години назад, когато бях готов да работя за малко, знаейки че някой ден ще струвам много. Има ли хора, работили в общинска администрация, които могат да посъветват и ориентират млад човек в направата му на избор за своето бъдеще? Дали да живеем и дерзаем в големия град, гонейки кариерно развитие, като се надяваме досега ни до гореспоменатите "шефове" да бъде сведен до минимум или малките населени места не отстъпват по нищо, а напротив, работата в общинска администрация би отворила врати за бъдещо развитие и трайно установяване там, където е започнало всичко?

Очаквам Вашите мнения с интерес :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 24 дни
hash: 4c9467ff20
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   А защо не избереш трети вариант - с тази специалност да опиташ работа в чужбина. Ще спестиш пари и ще видиш свят. Анпосле ако искаш може да се върнеш в Бг. Незнам какво кариерно развитие може да имаш в общинската администрация, освен да се захванеш с политика.

 
  ...
преди: 11 месеца, 24 дни
hash: 193bc114c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   В никакъв случай не започвай работа в общинска администрация в малко населено място - ще си имаш работа с комплексари, некадърници, наглеци и ще те използват да вършиш не една или две работи - стой си по хотелите, защото като в малките населени места като се сменят кметовете често се сменят по принудителен начин и част от служителите... (бивш общинар съм)

 
  ...
преди: 11 месеца, 24 дни
hash: 80fddd2559
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Сам трябва да решиш, може да изчакаш по-подходяща..

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 24 дни
hash: 64856a0d17
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Работи там, където се чувстваш най-добре.

М23

 
  ...
преди: 11 месеца, 23 дни
hash: f13f4e9011
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   В какво точно се състоят икономиите от мащаба(не е точно по темата, но ми е интересно)? Кой извършва дейността на отдела за резервации? Тези икономии водят ли до приход или като се погледнат цифрите, това един човек да върши всичко, излиза, че не е толкова печелившо?

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 23 дни
hash: 11c358f8a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Пич, не се занимавай с държавни и общински служби, там е гнездо на оси. Всеки е с някакви връзки и обикновено тези с големите мачкат останалите по изключително жесток начин. Не съм работил на подобни места, но имам доста познати по такива служби и знам за какво става въпрос. Наистина има постове с доста високи заплати и бонуси при все, че цял ден буквално нищо не се прави. Не е необходимо дори да ходиш на работа, но за там трябват много дебели връзки. Градчето ти е малко, такива места са супер за живеене, но за жалост няма никаква работа. Не си положил толкова труд за учене и работа, за да работиш в крайна сметка за жълти стотинки и да те командват разни връзкари, едвам завършили средно. Създал си си добра основа, не спирай да я развиваш. Предполагам има хотели в България собственост на чужди компании. За българи сам си осъзнал, че няма смисъл да работиш. И аз като теб поработих около 3 години за българи, след като завърших и в първия удобен случай започнах в чужда компания. Разликата е просто неописуема - прекрасна заплата, прекрасно отношение, интензивно професионално развитие и т. н. Иначе, наистина работата е доста, има понякога и стрес, и напрежение, и преумора, но пък хората го оценяват. Дори и да махнем финансовата част, само в професионален план, за няколко месеца научих много повече, отколкото на предишната си работа за 3 години. Ако бях останал там, до ден днешен щях да си работя за 500-600 лева и да ме командват разни парашутисти. Сега е времето, в което трябва да се развиваш. Имаш страхотна основа, надграждай я и успехите ще си дойдат.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 23 дни
hash: 1f6e767ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Моят съвет би бил да поработиш и в голям град, и в последствие да си направиш заключения, и да си избереш. Успех!

 
  ...
преди: 11 месеца, 23 дни
hash: b35f8fe3c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Автора:

Забравих и да вметна, че преместя ли се в малкия град, оставям дългогодишна връзка зад гърба си, още едно нещо, което отчитам като минус. Заплащането в общинска администрация е повече от смешно, на млад човек, с магистратура, език и чуждестранен опит (учил съм семестър в Прага, Чехия по програма за обмен на студенти Еразъм ) се предлагат 650 бруто, като чистия доход възлиза малко над 500 лева. На въпроса ми как очакват с това заплащане отново да върнат младите в града, в общината, не получих отговор. Единственото, което някак си виждам като бонус, е възможността да вникна в интересна материя, визирам Европейски проекти и финансирането им. От изготвянето на документацията, до самото реализиране на проекта. За година - две мога да придобия опит, който би бил доста ценен в частната практика след това, визирам консултантски бизнес? Или смятате, че на юнга като мен ще бъде предоставена възможността да работи като книжен плъх, за малко над минималното заплащане, а реализация бъдеща нулева?

До номер 6:
Резервациите бяха правени от мен, като това означава непрекъснато следене на е-мейл кореспонденция и навременното им потвърждение, следене на плътност на заетостта, разрешаване на конфлинкти ситуации... всичко бе моя отговорност, управителя също се намесваше от време на време, защото бе невъзможно за новобранец като мен да се справи с целия този summertime sadness :)

 
  ...
преди: 11 месеца, 23 дни
hash: 8a44e0dfd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Каква магистратура завършваш?

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 22 дни
hash: 57dec0bc81
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   И аз като номер 3 не бих започнал работа в Общинска администрация - на мен са ми предлагали, но отказах! Преди това бях в Областна и бях чистач с висше образование!!!

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 21 дни
hash: e7cc060e39
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Баща ми целия живот е прекарал на общинска служба, родния ми град е областен град, но няма добри доходи. Има над 30 години стаж и заплатата му е подигравка. Да не говорим, че вместо да му увеличават заплата, общината е бедна и я намаляват.
За да не стигнеш до положението на баща ми, в което те е страх да напуснеш защото няколко години те очакват до пенсия.. прави колкото се може повече докато си млад. Не се ограничавай с малкото. Развивай се.

 
  ...
преди: 11 месеца, 20 дни
hash: b35f8fe3c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Автора:

Така и направих, отказах позицията. Не съжалявам изобщо, просто винаги съм смятал, че бих се върнал да живея в родното местенце... не му е било времето.

До номер 10:

Sales management или иначе казано управление на продажбите.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 19 дни
hash: b724ae1cc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Номер 3: Пак съм аз (бивш общинар).
Първоначално, като новак, в случай че почнеш работа в администрацията ще бъдеш зачислен към някой екип по изпълнение и реализация на европейски проект - т. е. ще копираш, ще събираш документи, ще сканираш, и много е вероятно да ти се наложи да работиш извънредно след края на работния ден, защото европейските проекти са най-лудото нещо, с което съм се сблъсквал - бумащината е невероятна, а хаосът и липсата на яснота в процеса на изпълнение на проектите може да ти докара нервна криза - четеш едни указания по пет пъти и пак е обяснено, така че само този, който го е писал знае най-добре. Правиш отчет и за най-малката запетая или нещо, което не е както трябва ти го връщат за корекция. Освен това европейските проекти вече се отчитат електронно, уж за по-голяма прозрачност, но това е дълга тема.
Каквото и да си учил в университета, нищо от тези знания, няма да ти послужи в общинска администрация - хаос, неяснота, натиск от началници (които знаят по-малко от тебе) и в крайна сметка работа за смешни пари.
Търси реализация в частния сектор - имаш знания, имаш опит и ще имаш възможност да прогресираш нагоре - точно обратното ще бъде в общинска администрация.

 
  ...
преди: 11 месеца, 16 дни
hash: 36cf527d4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Не се занимавай с глупости. Държавната работа е за хора които за нищо друго не стават. Големият проблем на това е, че тъй като повечето хора за нищо не стават, държавният апарат расте ли расте. В частният сектор, ако искаш да успееш, по-добре да те ръчкат и да работиш здраво, поне докато си млад. Всеки който има повече акъл в главата си се е сблъсквал с този феномен, че колкото повече работа върши, толкова повече работата му расте. Просто и там е пълно с хора които не стават за нищо, и като намерят един който знае какво прави, му сипват докато го откажат. Въпреки това, поне получаваш реален опит. По-нататък вече се бориш за по-добри места в тази сфера, включително и ако можеш чрез личен бизнес. Влезеш ли в държавният апарат, не виждам какви переспективи виждаш за себе си... Европейските програми се съмнявам да ти бъдат пример за нещо друго освен как не трябва да се прави нещо. ЕС е една фалшива наддържавна бюрократична структура, която като всеки централизиран апарат по дефиниция НЕ РАБОТИ. Силата на частният сектор е в това, че е децентрализиран, и това което не става просто се прочиства. Прочети малко неща на тема капитализъм срещу социализъм.

 
  ...
преди: 11 месеца, 15 дни
hash: 97052956ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Автора:

Няма ли начин тази позиция да ми бъде от ползва за в бъдеще? Считам, че за година-две практика, бих могъл да се прехвърля в частна консултантска фирма, занимаваща се с изготвяне на проекти. Никога не съм смятал, започвайки (евентуално) работа в общинска администрация, да се и пенсионирам там. Виждах го като добър начин да завържеш връзки и контакти с хора, които са нещо в това малко общество ( сиреч силните на деня ). Ненатовареността на работата би ми дал шанс да поработя и върху онлайн бизнес, който с определени усилия ще носи добър страничен доход. Друг плюс да работиш 8 часа на ден, 20 дни в месеца не виждам. Поправете ме ако греша :)

 
  ... горе^

...
преди: 10 месеца, 18 дни
hash: 5abddab7d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   След няколко години ще спрат европейските фондове и тогава какво?

 
  ...
преди: 10 месеца, 15 дни
hash: 97052956ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Авторът:

Не съм започнал въпросната позиция, дори напротив - намерих си работа, в един от големите градове, комбинираща по-малко от двата ми китапа ( туризъм & продажби). Просто смятам, че живеем във време, в което рано или късно се връщаш там, където всичко е започнало, явно затова и аз бързах да се върна, без дори да съм опитал да водя живот след студентсвтото.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker