Недостиг на персонал - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121134)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Недостиг на персонал
преди: 6 години, 11 месеца, прочетена 2506 пъти
Здравейте. Забелязвате ли, че това лято има невиждан досега недостиг на сезонни работници в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Особено по черноморието. И особено готвачи...

И как няма да го има този недостиг, след като е масова практика работодателите да сключват договори със своите служители на 4-часов работен ден или на 8-часов, но на минималната работна заплата.

Във Варна и Бургас видях заведения, които не работят само заради това, че нямат персонал. Просто хората отказват да работят за смешни пари.

Много ясно, че хората ще бягат по чужбина. Вие как мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 11 месеца
hash: cfd0316649
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Недостигът е повсеместен, не само в ресторанти и хотели. Дори и общи работници се намират изключително трудно. Затова и напоследък постоянно се пускат теми, опитващи се да обяснят на хората колко хубаво било да се работи за 600 лева!!! Просто няма как да стане! Онези, на които им се работеше, отдавна се изнесоха в чужбина. Родният работодател в алчността си успя да изгони почти всички читави кадри във всички възможни области.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 66b353724c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Рaдвaм се, че хорaтa откaзвaт дa рaботят зa жълтите им стотинки. Четох някъде, че щели дa си внaсят рaборници от Укрaйнa, Молдовия...смях! Те хорaтa тичешком ще хухнaт дa си скъсвaт зaдниците от рaботa срещу подaяниятa им.
Живея в чужбинa, нaскоро от любопитсво преглеждaх бг обяви зa рaботa и съм се смялa със сълзи "aтрaктивно зaплaщaне и бонуси" "интересно зaплaщaне според възможностите" някaкви тaкивa.
Aбе...нямa опрaвия. Искaт и езици дa знaеш дори зa съвсем нискоквaлифицирaнa рaботa. Хубaво де, еднa кaмериеркa с aнглийски примерно що дa не отиде в която и дa е държaвa, където би моглa с aнглийски дa рaботи и дa получaвa 4 пъти по-високa зaплaтa?! Зa готвaчи пък дa не говорим, че постоянно турсят в Гермaния, Aвстрия, испaнските курорти.
Те тези "шефове" рaботят тaкa зa бързи пaри и бързо ще увяхнaт, товa е сигурно. Проблемa е, че Бългaрия е просто държaвицa нa мaфиятa. И тях не ги интересувaт "дребните" проблеми нa обикновеният човек...спомни си Кенеди "не питaй кaкво стрaнaтa може дa нaпрaви зa теб, a кaкво ти можеш дa нaпрaвиш зa нея" Aaх,няколко поколения мaнипулирaни по този "девиз"-не искaй, но дaвaй! Ние не рaботим зa теб, ние пaрaзитирaме нa твой (нaродa) гръб. В шибaнa световнa диктaтурa сме. Тези бг бекове, те сa сaмо мaлки въшчици.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 0f1c1b6314
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Напълно естествено!

Наемат те за 4 месеца на полувин работен ден а в същото време бачкаш по 16 - 18 часа, примерно от 9 сутринта до след 12 през ноща с една почивка от 30 минути.

Е да мрат в кофите тия "хотелиери"!!! Дано един клиент не им остане!!!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 698d8373ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Виж, до 2008-9а, имаше много работници, поради простата причина, че минималната заплата беше нещо от рода на 200 лева, а по черноморието се изкарваха заплати, подобни на сегашните (за това, след малко), туристите бяха склонни да харчат повече пари, бакшишите бяха високи, продажбите бяха високи и почти на всеки работник, му се случваше, да продаде нещо в евра, вместо в лева.
Разбира се, тогава бе трудно да излезеш извън страната. Не казвам, че бе невъзможно, но в момента, ако някой успее да ти уреди работа, може да излетиш със самолета, да работиш половин, и да се върнеш с повече пари, отколкото ще спестиш за 3 години, ако бачкаш на 500 лева заплата. Познавам доста хора, които предпочитат подобен род работа, поради безизходицата, в която са попаднали.
И разбира се, заплатата... какво друго ще е? 600 лева са шега и гавра с всеки работещ. Тези хора дават същите заплати, каквито даваха през 2005-2006, но разликата е, че има 40% инфлация за този период, както и факта, че платежоспособните клиенти рязко намаляха, което сведе бакшишите и прочие до минимум. Ако заплатите започваха 1000-1200 лева, нещата щяха да са малко по-различни.

Но истината е следната - черноморието ни не предлага качествени услуги. Не предлага добри условия за работниците си. Цените ни, дори не са толкова ниски. Сравнявал съм пакети за почивка и ще ви кажа, че на един норвежец му е със 100 лева (да - лева) по-скъпо да изкара 6 дни в Барселона или Флоренция, отколкото 6 дни в Слънчев Бряг, който е най-разпознаван от родните курорти и крайморси градове.
Освен, ако не настане някаква кардинална промяна, положението няма да се подобри.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: c382afb1aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Специално родното Черноморие отдавна е тотално опорочено и загубено. В алчността и простотията си, българският хотелиер просто отряза не клона, а цялото дърво. Никой луд няма да дойде, да си харчи парите в купчините от бетон и мръсотия, в които се превърнаха курортите. Те и без това отдавна са средище за най-бедните туристи, идващи заради евтини проститутки и ментерляв алкохол на корем. Като добавим към всичко това и смешните заплати, изобщо няма какво да се чудим. Както е казал номер 4, нещата трябва кардинално да се променят, за да тръгнат в положителна посока. Само дето не виждам как това ще се случи, понеже за целта курортите трябва да се сринат и построят наново, което няма как да се случи.

 
  ...


...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 94eb46ffdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   По-големия проблем не е заплатата, а работното време. Няма коректни отношения с работника. Нямаш почивни дни, нямаш почивка, нямаш фиксирано работно време. Ти работиш без почивни дни и по 24 часа на ден. Това все едно да работиш на 2, че и 3 работи едновременно. Съответно ако заплатата ти е 600 или 800 лева, трябва да я разделиш на 3, тоест реално взимаш 200-270 лева заплата. Е за такива пари луди няма. Ако заплатата ти 800 лева но за 40 часова работна седмица и събота и неделя почиваш, а всичко отгоре ти се плаща извънреден труд, ще видим дали няма да има желаещи да работят, . Коректността е проблема.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: b063e84f9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Както са я подкарали нашите работодатели, днес има недостиг на персонал по морето, утре във всички сфери. Няма как да очакваш хората ти да са мотивирани, да работят 6 дни седмично, често и извънредно, да изискваш от тях стаж, езици, компютърна грамотност и каквито още умения се сетите и накрая да им предлагаш 600 лева и да ги осигуряваш на минималната заплата. И после "българите били мързеливи! " Ами не, не сме! Просто почнахме да си ценим труда!

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: a573d6652e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Щом заплатите не се вдигат и има работодатели, които лъжат на дребно и се скатават да не плащат на хората, които са наели, значи действителен недостиг на хора, все още няма...!
Предполагам, че истинска липса на хора ще има след около десетина години, когато България ще се циганизира окончателно. Тогава и персонал и работници, масово ще са млади и не особено грамотни мургавелковци. Образованите и работещи българи ще са още по-малко, защото емиграцията продължава.
Да му мислят, така наречените работодатели! Не от Украйна или Молдова, ако искат и хора от Монголия да си търсят, никой няма да работи, за смешни пари. Още по-малко сезонна работа.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker