Защо работодателя не предлага работа на младите хора без опит? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Защо работодателя не предлага работа на младите хора без опит?
преди: 13 години, 2 месеца, прочетена 10518 пъти
Здравейте, аз съм пускала тема относно това, че не мога да си намеря работа. Любопитно ми е защо на всякъде искат опит дори за елементарна работа, Минимум 1-2 години, най-малко 5 години опит, стаж. Как един млад човек да постъпи в тази ситуация? Като никъде не го взимат, никъде не му дават шанс да се изяви, да пробва.

Толкова ли е трудно да го вземеш да му обясниш в какво се състой работата му и да го пробваш дали може да свикне, дали може да върши тази работа. Да даде шанс на човека да научи нещо ново ако не го знае. Какво му коства да го пробва примерно 2-3 месеца и като види че не става, да го махне да го освободи от работа и да наеме друг човек. Как се добива опит, като дори не ти дават шанс.

Давам пример: Една моя приятелка завършила миналата година приятелят и я уреди за продавачка на закуски, взеха я и вече 5 месец работи. ДА не би да е знаела как се лепят етикети, как се оправят бележки в края на работния ден, но се е научила всичко става с времето си. Днешно време всичко става с връзки, а понякога дори и те не помагат. По цял ден гледам обявите в job. бг и какво като видя нещо просто продавачка, общ работник и други кандидатствам, и нищо. Май тези сайтове са само за да лъжат хората. Дали някои работодател, като е започвал работа е знаел какво да прави, дали на него не му е било също толкова трудно колкото на новопостъпилия.

Съгласна съм, че за по сложна работа като счетоводител, инженер и всякакви такива сложни дейности е нужен опит и добре познаване на дейността, но дори и те се учат и се започва от някъде. Не може примерно на някакъв 20 годишен пикльо наскоро изкарал категория С да му дадеш скъп, голям тир примерно за 50 000 да го кара и да ти разнася стоката. Естествено че ще те е страх да него оберат или да го блъсне някъде. Но моля ако някои работодател, началник или какъвто и да е ако прочете темата ми да се замисли, защо да не даде шанс на младият човек да се изяви, с времето опита се трупа, 3 месеца на едно място после 5 месеца на друго, след това 1 година някъде и ето ти някоя друга година опит, все от някъде се pocva. Всички сме се родили и сме учили, никой не се родил научен да прави това и това. Благодаря! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 54

преди: 13 години, 2 месеца
hash: 8ab0743182
гласове:
1 2 3 4 5
  (25 гласа)

1.   Проблемът в момента е не, че никой не иска да наеме хора без опит, а че има достатъчно много такива с опит на пазара на труда. Като се поставиш на мястото на един работодател, какво би предпочела? Всеки търси ползата за себе си и предпочита хора, които не е необходимо да обучава от нулата, които ще се замислят доста преди да напуснат и които ще работят достатъчно съвестно за по-малко пари, защото разходите им за живот не са толкова високи. Та в коя от тези категории попадат младите хора без опит? За съжаление в никоя.

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: e172f39318
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

2.   И аз бях в същото положение когато завърших училище. Дори кандидатствах за работа по специалността си, но работодателят ми каза:" Имаш ли опит? " --" Не, нямам, сега завършвам училище" - отговарям аз. А той" ТУК ДА НЕ Е ОПИТНО ПОЛЕ!? " И аз като гръмнат... (при положение, че имах и практика в училище. ) А да не говорим на още колко" врати почуках" за работа и пак същият отговор! Това е положението, нямаш ли връзки си за никъде!

>>> Тишански <<<

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: a458a9d156
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

3.   Имам чувството, че работодателите толкова се разглезиха в тази криза и голяма безработица, че вече изобщо не знаят какво искат. Ако си млад и нямаш опит - не ставаш, ако имаш опит, но си на около 40 г. - пак не ставаш /стар? ? ? си/, ако си млад с някакъв опит, имат куп други изисквания, нямащи нищо общо с работата, която трябва да извършваш, ако си майка с малко дете - пак проблеми. Пък ако може и да им платиш, затова че са те взели на работа - още по-добре! Но за съжаление реалността в България е такава и за още по-голямо съжаление не виждам какво изобщо може да се направи! Все пак не се отчайвай, а продължавай - на 99 места да не те искат, на 100-то ще стане!

 
  ... горе^
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 58eeb41bdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

4.   Много е трудно в България. Отчайвам се напълно от живота тука, затова в най- скоро време си стягам багажа и заминавам в чужбина. Съветвам те да направиш същото. Успех, все пак!

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: fde3f2a6c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

5.   ако можете да избирате от зелен домат и зрял, кои бихте избрали. Аз работия като Recruiter(човек които провежда интервюта и наема хора). Положението в България е много сложно. Липсват кадри а дори и да ги има те са работили с остаряла техника. При младите хора нещата са още по сложни. Трябва да се владее даден език с много добро ниво за да си намериш нормална работа. Относно това което Ви касае, излезе закон или по точно да го нареча програма за развитие на човешките ресурси, която плаща на работодателя 1 година твоята заплата да те обучи и след това, той е длъжен да те вземе на работа. Проблема също така идва, че работодателя не знае какво е HR и какви функций заема той. Всичко е доста сложно в момента, но ще се оправи. Трябва да се смени мисленето на хората в България просто, с такова каквото е в EU

 
  ...


...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 451d60a117
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Номер 5, сугласна съм с теб, но на запад има нещо наречено практика, при това доста често фирмите идват и се представят в университета, работят с него. Последно имах семинар, в който трябваше да се направи проучване за реална фирма и тя си се възползва след това от резултатите. Такова нещо в Бг все още няма, а това е тъжно...
Лола

 
  ... горе^
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 28eb888f81
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Искам да отбележа нещо свързано с владеенето на чужди езици-изискване, което много често се среща в обявите за работа!
Значи имам усещането понякога, че не живеем в България, а във Великобритания! Езикът особено английският е важен, разбира се не искам да кажа, че не е, но чак да публикуват 70% от обявите на английски вече е прекалено! Не може за щяло и нещяло, български фирми-не чуждестранни да очакват от бъдещите си служители да владеят" перфектно" английски, и ако може и още два-три западни езика ще е супер. Ами преводачите-те без работа останаха! Защо фирмите не наемат преводачи? Защото не им се плаща на още един служител. Има толкона много длъжности за, които езика въобще не е толкова важен. На един счетоводител например за какво му е английски, при положение, че работи в българска фирма? Да не говорим, че някои кандидати с чужди езици не могат да си напишат автобиографията си на български без да допуснат поне 10 правописни грешки.

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: a2bedb9f79
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Положението е доста по-различно от това преди 5 години, тогава не достигаше работна ръка, а сега е в изобилие. Друг проблем е, че образованието не отговаря на изискванията на пазара - сега всички завършват някакво средно и според европейски проучвания 80 % от абитуриентите стават само за обща работа. А общата работа далеч не е достатъчна за всички, тотално липсват занаятчийски професии от сорта на стругари, фрезисти и т. н. А завършилите профилирани паралелки нерядко показват завидно непознаване на материята, за което не може да се обвинява само образованието. Често присъствам на интервюта за наемане по молба на приятели или познати и забелязвам следните грешки на търсещите работа:
1. Кандидатът не е наясно защо иска да работи точно това, както и не познава детайли от работата, поне на теория, просто иска да работи нещо си.
2. Пълна неграмотност в представените автобиографии - грамотност не е необходима за миене на чинии, но издава нисък интелект, а при богатия избор на търсещи си е вид сито.
3. Чуждият език също се отнася към точка 2, често не е свързан с работата, а е само сито.
4. Външният вид - повечето момичета се явяват дегизирани като фолкпачаврите, което отблъсква работодателите - те търсят хора за работа.
5. Пушенето - никой не иска да пасе работниците да не излизат за щяло и нещяло на фас почивка.
6. Повърхностни отговори на най-обикновени въпроси, които работодателят задава инцидентно.
7. Пренебрежително поведение и отегчен вид с подтекст" Абе, ако опре до мен, няма да си домъкна задника тук, но нашите мрънкат" .
8. Липса на каквито и да било трудови навици, в това число и битови, което се улавя много лесно - често се е налагало работодатели с месеци да обясняват на пишман работници що е работно време, лоялност към фирмата и общ стремеж към просперитет на същата.
9. Неточността е особено дразнеща, масово се закъснява за интервюта, кой ще наеме такъв работник при това изобилие?
10. Липса на ясна мотивация за работата - работодателите се страхуват да наемат хора и след месец-два пак да провеждат интервюта.
Пак подчертавам, че изборът е много голям и е много по-лесно да наемеш млад човек с опит, отколкото тепърва да учиш някого, но всичко е индивидуално. Друг е въпросът за качествата на самите работодатели, както и за интелекта им, не е рядко да видите и такива с поведение на селски чорбаджии или самите те да не са наясно какво търсят и как да го търсят. Не са малко и т. нар. торби с пари, създаващи им високо самочувствие. Търсене му е майката, както казва номер 5 - доста е сложно. Пак сме в преход и докато се научим да мислим, а и да работим по европейски, много вода ще изтече. Не се отчайвай - и тук и в чужбина ми се е случвало да потропам на сто врати и чак сто и първата да се отвори.
Мечо Пух

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 8012e66429
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Първо аз съм на 100% съгласен с recruit-а, защото не само в България, където и да било, е много по-удачен вариант да се вземе готов (обучен) човек, който веднага ще може да започне да работи, и ще му трябва съвсем малко време за адаптация с новата система, с нови колеги и т. н.
За изискванията за езици, ми хора, особено по-младите, поставете се на мястото на вашите родители, те да не би да са имали шансът, който ние сега имаме да се обучаваме на езици, дори и виртуално в интернет пространството, да не говорим, че вече сме част от една общност, ние не сме онази малка-скрита от всякъде държавица, ние сме граница на голяма общност като ЕС, където езиците и в частност най-говоримият в световен мащаб език е просто задължителен, ще ви дам пример с една Австрия, където децата от първи клас ги учат освен на задължителният роден немски, на вторият най-говорим език в страната унгарски и английски, е нали се имаме за много интелигентна нация, защо пък и ние да не можем да научим по още един език да му се невидяло... , затова, че няма работа за млади хора, съвсем не е така, просто търсете и стажантски програми и бъдете малко по-актини в тях и работодателя сам ще ви забележи, аз съм на 29 години с 4 години стаж в Банковата система, започнах през 2005, като най-обикновен стажант фронт-офис, а до последно бях Продуктов мениджър в една от малките Банки в България, като веднага след приключването на стажа ми започнах работа в същият клон на същата Банка, в която бях на стаж, и започнах като касиер, след това малко бях и обикновен фронт-офис, след това вече в друга банка бях Кредитен консултант, а в последната Банка, в която бях започнах като Риск мениджър, а на втората година станах и Продуктов мениджър, да трябваше търпение, но и си трябват и усилия и малко инициатива и от вас, не може да разчитаме в условия на невероятна конкуренция на пазара на труда да седим и да чакаме Държавата да се гирижи за нас, вече комунизма си отиде, колеги, стегете се малко и не слушайте старите моля ви се, поне затова, за другите неща да, но... затова, че държавата трябва да се грижи за нас, айде да не е точно така ! ! !

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 2b60e084fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

10.   Здравейте, искам и аз да споделя моя опит със търсенето на работа. Но да започна с малко предистория. Ето какво се случва със младите хора в България. Докато учим здраво имаме планове за бъдещето, мечтаем, представяме си и се надяваме, че един ден някой ще оцени нашият труд и изведнъж край! Нямаш опит значи нямаш и място на трудовия пазар. Това е. Какво повече да направим. Ами нека да започнем курсове за изучаване на още един език, нека да изкараме шофьорска книжка или просто да се запишем на някакъв друг курс за преквалификация. Добре де и това ще направим. През това време ще сме сервитьори във кварталната кръчма или ще превиваме гръб на някое поле в Англия, но ние знаем че това е временно, защото учим и трябва издръжка. И годините си минават и във един момент вече не си сервитьор, ами си ''повишен'' във кухненси работник или мияч, защото вече и за сервитьор неставаш(стар си).
Търся работа вече няколко месеца и нищо. Напълно отчайващо е. Истината е че работодателите са дребни кокошкари или поне повеччето от тях и мислят как да печелят сега и на момента. По същия начин разсъждават и когато стане дума за наемане на служители. Няма да дадат шанс на младия човек, защото трябва някой да седи до него и да го обучава поне в първия месец. Заплата обаче той няма да даде и за ученик и за ментор. За това си спестява главоболието и си взима някой свой или някой все пак опитен. Това е! Навсякъде е така. Много обичам да виждам пенсионерки във държавната администрация. А младите да се редят във бюрото по труда и да се подписват и да им оказват психологическа помощ и наставления сякаш като са млади значе, че нещо са второ каество.
Нямам думи да опиша колко съм обидена и потресене от безредиците в тази държава!

 
  ...

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 2d4298c9f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Номер 7: Счетоводителите, било то и на български компании, работят по Международни счетоводни стандарти, отделно от това самата българска компания има клиенти в чужбина, как ще разбере един чуждестранен инвеститор или клиент отчет написан на Български език.
Съгласен съм донякъде, че се прекалява с изискванията за владеенето на езици, но без тях вече не може, много голяма част от Българските компании вече излизат навън било то с ноу-хау и капитал, или с изнасяне на продукция или работна ръка на разменни начала с някоя чуждестранна компания.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 36b49441ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   11, не си съвсем прав. Аз работя в чужда фирма, учила съм в чужд университет и имам правоспособност по IFRS, но нашата фирма в България избра Българските Счетоводни Стандарти. Счетоводната и даначна политика на една фирма се решава в зависимост от позитивните и негативните страни на системите. IFRS в доста държави в Континентална Европа вече взима да се отхвърля по принцип, защото при Стандартите са се наложили по-скоро британските интереси, а фирмите на Континента залагат на други принципи - примерно дългосрочния успех, вместо краткосрочните балансови манипулации. (виж Гърция)
Езикът не е проблем за фирмите, решили да развиват дейността си у нас. Дъщерните фирми предпочитаме да ги водим по националните стандарти.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 дни
hash: 05f4b43a33
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

14.   В България в момента е изключително трудно да се започне работа, още повече, че на повечето места искат хора с опит. Не се съобразяват повечето фирми с човека, с това дали е в неравностойно положение, дали има нужда от обучение, единственото, което ги интересува е как могат да извлекат полза за себе си, как могат да използват труда на хората без да има платят или да им платят, но малко! Но по принцип това е мисленето на всички в БГ, няма за какво да се възмущаваме!

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 6fcca0b1d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

15.   90% от работодателите в България са полуграмотни идиоти с престъпно мислене и нагло държание. Обявите им са пълни с правописни грешки. Нямат елементарно възпитание и не виждат по-далеч от носа си. Не знаят какво искат, но претенциите им са много високи. Търсят някой крайно изпаднал и послушен, за да могат да правят каквото си искат. Обикновено става така, че те наемат за дадена работа и ти се съгласяваш, а в последствие се работи на принципа " магарето носи толкова- колкото го натовариш". Какво може да очаквате от такива елементи. Безнаказани са и законът ги защитава понеже осигуряват работни места. НУЖНА Е ПРОМЯНА НА СИСТЕМАТА.

В You tube има интересни клипове и филми на Джак Фреско. Разгледайте ги. Поучителни са и ще променят мисленето ви по много въпроси.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: e9a5ca3fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   После виждаме някакви лица по новините да казват че определени проценти от младите са безработни. Една година не мога да си намеря работа, както казваш ти всеки уж ще ти се обади, но така и не го прави!!! За да се въртят парите в държавата тези проценти младежи трябва да са на работа( да подчертая, че после излизаме мързеливи и ставаме за присмех че сме глупави, а никой не ни дава шанс за развитие) за да получават възрастните хубави пенсии, пак ние младите трябва да работим, за да има пари в държавата пак трябва да работим.. от ден на ден не мисля за друго освен за чужбина и не че ще ми е приятно, но хората отишли първо не са се върнали и второ живеят както заслужават
тука и да стоим и да чакаме нещо ново ще си умрем съсипани в тая държава

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: dc44c4d418
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   " За да се въртят парите в държавата тези проценти младежи трябва да са на работа" - Всъщност парите си вървят и много добре без работници. Добре дошъл в съвременната световна икономика! 10% от населението има стандарта на живот, които е имало 50% от населението само допреди 25 години, а на върха има 1%, които имат повече отколкото от 90% на "дъното". И тук говорим за развитите страна (към които и попада България, и ако някога си бил в Судан, ще знаеш защо).

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: de526e9e15
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

19.   Образованието в България е на най-нормално ниво и предоставя всички налични познания. Работодателят просто трябва да наеме човека без опит - ако има достатъчно мотивация след няколко месеца той може би ще знае повече от него. Проблемът на българския пазар на труда са некомпетентните работодатели, които са твърде разглезени в нереалните си изисквания и не дават възможност на новите колеги да напредват. Също - скъперничеството на работодателите, които типично по балкански пръскат пари за глупости за сметка на работниците и служителите си.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 1cd715325e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Боже, деца, вие знаете ли че в чужбина заминаха хора с висше и всякакво друго образование плюс огромен трудов стаж и работеха, а може би още работят ниско квалифициран труд.
На всичко отгоре трябваше да ги "обучават" примерно за тапия за чистач, когато те притежават диплома за висше образование, защото не им ги признаха.
Ето приемете, че пазара е пренаситен. Хубаво е че имате някакво завършено образование, но мислете и за това какво бихте работили като доброволци... примерно една година, може и повече. Не случайно има такива международни програми и младите хора там дори се самофинансират, за да участват и да помагат. Не мислете, че един работодател ще наеме всички, той може да наеме само определен брой на които да плаща.
Сега, мисля си ако, който има желание да работи се обърне към която и да е община в страната като доброволец, няма начин общините да не те вземат на работа, тъй като всяка община си има куп проблеми за решаване. Друг е въпроса, че някой трябва да организира, също и да ръководи съответните бригади, но ми се струва, че правителствените организации точно това се организират да правят. Възрастните и опитни хора от дадена община ще ви насочват и показват от какво имат нужда да бъде направено, а работата, усилията, и добиването на опит ще бъде от вас младите. А пък после, може и да продължите да учите, ако ви позволява положението, но някои може и да харесат работата, която работят като доброволци, за да продължат по-натам и като професионалисти

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 0d2edec241
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

21.   Здравейте, ще ви разкажа за моя опит в чужбина. Аз владея 2 чужди езика- Английски и Немски, първият перфектно, вторият е малко ръждясал, но е на едно добро ниво. Живея във Великобритания.
Исках просто да ви кажа, че и тук не е много по-различно за хубавите позиции. Когато дойдох и си търсих работа ми беше трудно. Завърших висше образование в България и тук не ми звъняха дори за интервю. Имам приятели завършили тук и търсещи работа, които пак им е трудно да си намерят работа в сфера, в която нямат опит.
Истината е, че когато има излишък от работна ръка работодателите имат възможност да подбират т. е. да си изберат хора с опит за позицията. В чужбина имат стажове, но са или не платени, или ти покриват транспорта или плащат смешни пари- 50% от минималната работна заплата. Да фирмите идват и се представят, но обикновено накрая наемат студентите точно за тези ниски позиции. А трябва да си имал отличен успех и препоръки също помагат.
Питате се как да натрупам стаж, ами и аз съм си задавала този въпрос.. Но работодателите не се вълнуват, те искат подготвен човек. После пак може да има обучение, но въпреки това малко компании търсят някой без опит поне в подобна сфера. Истината е, че много ще помогне, ако през студентските години работите всяко лято- рецепция, в някоя фирма като асистент, дори за малко пари или без ще ви е от полза. Също и препоръките са доста важни. А ако можете да си намерите стаж без заплащане, но в голяма компания ще ви отвори много врати. Аз съм работила за без пари дори, но в сфера, която би ми свършила работа в бъдеще.
Работила съм тук във фирма като стажант без заплащане с уверение, че ако има позиция ще ме назначат след 4-6 месеца стаж и познайте след 5 месец назначиха една англичанка и аз си тръгнах след края на стажа...
Където има избор има и подбор!

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: b720b46bd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Номер 18 и сигурно се радваш, ти си харчи парите, останалите нека да умират от глад. Виждам, че не ти пука за човешкия живот.

 
  ...

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 1cd715325e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Браво №21, това за препоръките е много добре отразено и абсолютна истина. Никой никъде няма да те вземе без препоръки, дори и с трудов стаж. Значи това е много важен елемент от обучението. Ето ще ви дам пример със себе си, при моето обучение отпреди 20 години - освен задължителната практика по програма, която е определени часове, аз за моя изгода и научаване на професията ходех извънредно да работя и да помагам на персонала в избраната от мен служба. За сведение обучението си го плащах лично, и работех като си заплащах за това собствени средства. Помагах на хора, от чиито действия зависеше човешки живот. Повярвайте ми, колко благодарни ми бяха тези хора, мои колеги, когато трябваше да ги отменям всеки за по 15-30 минути, за да пият по едно кафе или цигара, и пак да застъпят да работят избраната от тях професия. Нито е лесно, нито е приятно, но си длъжен да си там да подкрепиш и професионалиста и пациента. Хора сме все пак и човешкия живот е един.
Така че млади хора, не се предавайте предварително. Просто вярвайте че, това е начина човек хем да учи, хем да знае, хем да работи избраната от него работа. А ако не му тръгне там, винаги може да се преквалифицира, и повярвайте всяка работа си има своите достойнства, защото знаеш, че го правиш за другите хора, за твоите братя и сестри, нали така?
Също някъде прочетох и тази идея, която се прилага в някои професии - човек да не е само тясно специализиран, а да може да покрива различни изисквания в рамките на една компания, което ще рече да не е твърдо на една позиция и при нужда да стават ротации или заместване. Това, като че ли навлиза все повече в изискванията на западните компании. Когато имаш повече умения и знания, не само езици, си много по-ценен кадър, защото на практика ти си над нивото на изискванията. Сега разбирате ли, защо не може да си намерите работа веднага? Също и заплащането, ако длъжността на която сте наети е по определена ставка, то ако ви ползват на по - ниско платена работа, ви плащат на по-ниска ставка съответно. Това трябва да го приемете, защото опашките на пазара са много.
Може да боли, но това е истината.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 1cd715325e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   №22, №18 не лъже и не те заблуждава, а просто ти показва пътя как да процедираш. Човек трябва да полага усилия, за да постигне нещо. Ето по телевизията питат един възрастен човек за пенсията му, и той какво отговори - че е на 70 години с малка пенсия и не е спрял да работи. Е как 70 годишните си намират работа, а 20 годишните - не? Ами просто е, човека е само на пенсия и пак дава труда си. Това ако не е поучително, кое друго?

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: c8fcb8ddf2
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

25.   Кое му е поучителното, че е на 70 и взима пенсия и при всичките си здравословни проблеми отива да работи защото след 40 години трудов стаж му дават пенсия колкото джобни. Какъв е мотивът да работиш в България конкретно. След като това, което взимаш не ти стига дори минимално за живот в повечето професии. Това не е повод за гордост. Преди 7 години дори не съм си мислела да заминавам където и да е. Сега тази мисъл ми се върти по-често. Може и никога да не реша. Въпросът е защо на милиони българи им се наложи да заминат.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: aaa7f814c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Хора, в голяма степен е до нагласа и самочувствие. Но и до квалификация. Добрите новини са, че тези неща не са константа и се променят. Ще споделя това, което съм научил от опита и наблюденията си досега. Някои ще решат, че се правя на многознайко, а при тях няма да стане, защото там нещо си, други може и да се замислят и дори на един човек да помогна с малко, значи постът си е заслужавал. На 30 години съм, икономист по образование, сменил съм няколко професии и в момента съм програмист. Получавам седмично поне три писма с предложения за интервю. Затова си мисля, че може да съм от полза.
С механизацията и компютъризяцията все повече се отваря ножицата между квалифициран и неквлифициран труд. Не казвам, че е добре, но това са фактите. За това способства и некачественото ни образование. За съжаление и повечето български фирми нямат нагласата да инвестират в обучениет на кадри. И от една страна има много хора, чакащи на опашка да станат продавачи в бензиностанция, а от друга - страшен глад за квалифицирани кадри.
Първо няколко общи съвета към всички:
1. Научете английски. Без оправдания - за всяка читава длъжност го искат, независимо дали ни харесва или не.
2. Ако няма работа във вашето населено място, помислете за местене в София или чужбина. В София има много работа. Не сме дървета, местим се според ситуцията.
3. Не спирайте да учите и да покачвате квалификацията си. Диплома по мениджмънт на туризма от Ботевградския университет не ви гарантира нищо. Висшето вече тежи много малко. Учете за реални знания, умения - курсове, сертификати. Не съм спирал никога да уча нови неща.
4. Ако във вашата сфера няма работа, преквалифицирайте се. Без значение на каква възраст сте. Познавам хора, които и на 55 изкараха курсове за моряци и се качиха на кораби.
5. Връзките са важни. Но се създават. Търсете начин да се запознаете с хора от бранша, в който искате реализация. Не крия, имам връзки, но създадени от мен самия, не наследени от родата.
6. Бъдете с позитивна нагласа и високо самочувствие. Много си личи по интервютата.
7. Занимавайте се безплатно с това, което искате да работите. Примерно, ако искате да сте уеб дизайнер, направете няколко сайта. Не е нужно опитът да е работен, това също ще се брои.
Сега ще ви споделя и няколко конкретни идеи за професии, в които има реализация:
1. Програмиране и QA - ако имате добро логично мислене и сте старателни, с курс от 3-4 месеца можете да станете стажанти, а при обучение 1-2 години ще знаете достатъчно за да започнете редовна работа. Има достатъчно школи и учебни материали в интернет. Много се търси и плащат добре.
2. Морски професии - тежка работа, но добре платена и им трябват кадри. Има курсове за моряци, камериери. Ако сте много амбициозни и запишете висше в тази сфера, вече може да се качите и като палубни офицери или механици, където говорим за много пари (10к ). Баща ми на 38 за пръв път се качи на кораб и на 50 беше вече капитан.
3. Международни шофьори - изкарайте С и Д категория. Търсят се много и дори без опит човек може да почне, макар и за малко пари в началото. После става добре.
4. Чужди езици - все повече компании изнасят тук кол центрове и други услуги. Научете английски още един език.
Ще следя темата и ще се радвам, ако някой има конкретни въпроси към мен и мога да бъда полезен. Успех хора и горе главата! Животът е труден, но човек може да го пребори.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: dc44c4d418
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

27.   Защото не ми трябваш, за това. Младата ти възраст е по-скоро пречка, отколкото нещо друго. Младите са по-малко организирани, обичат да прекаляват с чашката и наркотиците, а загубата на работното място, не е такъв проблем за тях, отколкото за някой семеен, следователно не гледат много сериозно над заетостта си. Нямаш опит, нямаш умения, а на мен ми трябва човек с опит и с умения. Затова взимам втория човек. Край на историята.

 
  ...

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 1cd715325e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   До №25
Разбирам че, от написването на дадено обяснение, винаги може да се тълкува многозначно. Значи всичко е в нагласата на мислене и разсъждение, нали?
Това за 70 годишния човек, който взима пенсия не означава, че той взима и пенсия и заплата, а отговора му беше, че не го мързи да работи каквато и да е работа след като е само на пенсия. Разбира се има и другия вариант - работещи хора на пенсия заплата.
Ставаше въпрос за твоя случай. Ето последвай съвета на №26 - мисля, че е много подпомагащ. Знаеш ли какво улеснение е някой да ти даде правилна насока и подкрепа, защото не забравяй, че може и никой да не отговори... тогава какво правиш?
От някой, който е минал по втория от гореописания път.
---------
Цитат: " Какъв е мотивът да работиш в България конкретно. "

Отговор: "А какъв е мотива да работиш извън България"?

Продължение на отговора:
"Имаш ли на кой да разчиташ? Наясно ли си с условията на работа или тръгваш слепешката, без куче и бяла пръчка? Имаш ли предложение за работа? Имаш ли идеи, какво точно ще предприемеш като излезнеш извън България, защото много хора тръгваха уж за житата, а се озоваха в пустошта, И ЗНАЕШ ЛИ КОЙ ИМ ПОМОГНА? Доброволци.
На кой оставяш близките си? Няма ли да ти е мъчно за майка, татко, брат, сестра, хора които може и да не видиш повече на този свят? "
---
Чуйте, деца, много хора плакаха и се върнаха в България, и в техните си страни и това е истина.
Живота е един и го живейте сред близките си. Никой приятел или приятелка, не са повече от майка и баща, които са те създали и единственото от което и те имат нужда е да ги обичате, както и те вас. Помогнете на тях, вашите майки и бащи, баби и дядовци докато са сега с нас/вас. Това е... и както е казано в дебелите книги "всичко останало е от лукаваго".

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 1cd715325e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

29.   Искам да добавя, че преди 2-3 дена видях обява, че търсят продавачка на бул. "Дондуков", след улица "Бяло море". Обявата е закачена на едно дърво и пишеше 5лв. /час.
Явно е регионална обява. За който го интересува.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: de526e9e15
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   26, моля те, отговори ми на един въпрос. Аз съм юрист о образование, два езика, отличен успех, някакви стажове и т. н., но никой не ме наема. Искат ме за интелектуален общ работник по 10-12-15 часа на ден за по 500-600-700 лв. максимум. Тежко е и работа почти не се намира.

Интересно ми е. Ако запиша курст и уча няколко месеца (2-3-4 месеца) HTML, CSS и JavaScript това ще бъде ли достатъчно да започна някаква работа в тази сфера поне колкото да изкарвам пари, с които да се храня и да си плащам квартирата (едни 700-800 лв. стартово говоря)? Мислиш ли, че това ще е възможно? Моля те да ме насочиш към език, ако ти е възможно. Какво програмиране да уча най-добре, за да съм сигурен, че мога да започна някаква кариера в програмирането? Някои хора ми твърдят, че се изкарват пари, но има и безработни дори в тоя бранш... вярно ли е, че основните знания ти стигат да те вземат поне на ниска позиция в IT? На мен ми е трудно да спра да работя каквото работя в момента, за да се отдам изцяло на iT и това ме прави много бавен и неефективен в ученето. Т. е. ако мога да науча основното за няколко месеца, ще мога ли да си намеря работа за 700-800 стартово, за да използвам практиката си в работата като по-нататъшно обучение? Ако, да, как ме съветваш да подходя. Моля те да отговориш, че с право в България не се получава без връзки. Мн. е тежко, а смятам, а не искам да живея чак толкова бедно :(

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: f013cab2ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   От авторката на 25. До 26 оценявам съветите ти, подобни съвети съм чела и преди в този сайт. Полезни са не споря. Но междувременно, докато си повишаваме квалификацията стоим безработни. И не можем да намерим дори обща работа в голям град. Ако може да дадеш съвет за тези хора, какво да правят?

Към номер 28, благодаря ти за съвета. Разбирам гледната ти точка. НО първо не съм хукнала да ходя никъде все още :) И най-вече това да се преместиш да живееш в друга страна, не е краят на света. Мисля, че гледаш а това твърде драматично. Ако не ти харесва някъде, винаги можеш да се върнеш тук. Колкото до близките, познавам много хора, които се виждат рядко с близките си роднини в същия град. По-рядко отколкото, ако живееха в чужбина.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: f013cab2ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

33.   Моля авторите на 26 и 28 да коментирате изказването на бг работодател коментар 27.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 70454363f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   Истината, според мен, е че трябва да работиш каквото ти падне. Лятно 2-3 години, спестяваш, усъвършенстваш се, физически, визуално.
Добиваш опит в работна среда, комуникираш с колега. Като се почустваш по-подготвен, търсиш подобна работа на тази която искаш може дори да е косвено засегната от твоето желание
Дори с цената да живееш с родители те си, което, не е "готино" според мнозинството от младите хора. Според мен всеки префасонира знанията си, или нещата който мисли че знае с заплатата, която взима, което е грешно. Животът не винаги е честен, особенно като сме в криза, макар и отдръпваща се, направи така че да стане честен, или дори малко в плюс за теб, след време.

Подкрепям коментар 27. И само в добавка не е срамно да те уволнят, аз съм компютърен инженер, магистър, и съм точно в тази ситуация. Знаещ, но много хаутичен, на места питам повече, на места не се намесвам правилно, чисто вербалната ми комуникация куца. Работодателят си казва: "Имам още 25 кандидата, все някой, ще е по-добър. Чао". Младите хора искат всичко и веднага.

Темата за програмирането е много обширна. Моя опит е че просто трябва да "изядеш" 4-5 книги, след това ги прилагаш като знания за съответния кетап и след 2-3 месеца започват нулите. Само че за да ги изядеш трябва постоянство и много воля. Младите хора не умеем да се самоанализираме и усъвършенстваме и това е основния проблем.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 1cd715325e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

36.   До №32 от№28
-----------------
Цитат: " Но междувременно, докато си повишаваме квалификацията стоим безработни. "

Това дето си го написала, как се разбира или какво имаш предвид?
По времето на Жозефина, квалификация се даваше след положен труд. Сега какво правите?

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 1cd715325e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

37.   №27 примера ти не е удачен за кандидатстване за работа, по-скоро се опитваш да пишеш проза.
Опитай с поезия.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: aaa7f814c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   26 съм,
Номер 30, познавам хора, които с 3-4 месечно изучаване на HTML, CSS и JS започнаха работа на стажантски позиции. Говорим за интензивно обучение обаче. Аз лично съм завършил СофтУни, но там се учи година и половина. Ако ти трябва бързо решение, може да запишеш IT Talants, там лед 4-месечно обучение ти уреждат интервюта за работа. Ако не стане там, има и други школи - СофтУни, Телерик, СофтАкад. И след четвъртия месец търсиш работа. За езика няма особено значение, а и научиш ли един, лесно се сменя после. Писал съм на какво ли не. Трайно безработни програмисти не познавам поне в София.
Номер 32, трудно мога да дам конкретен съвет, не съм изживял това, което всеки изживява. Хората са различни. Един приятел например, макар и на 28, срам не срам се прибра при родителите си. Поне гладен да не стои и да има покрив. И там учи една година дистанционно програмиране. И се справи. Ако вече човек съвсем няма при кого да остане - приятели, родители, партньор, не знам какво да посъветвам, освен емиграция. Но в София поне ми е много трудно да повярвам, че не може да се намери и обща работа. Като цяло, ако няма работа, по-добре човек да учи, отколкото да бездейства.
Номер 32, какво да му коментирам на 27? Човекът гледа от собствената си камбанария и е прав за себе си. Аз като се знам на 20 какъв бях, не бих се наел. Едно е човек, който плаща наем и храни семейство, друго е такъв, който живее при мама и заплатата му е за джобни. Харесва ли ти или не, това са реалностите. Но вече е твое решение дали ще се оплакваш, фантазирайки си как убиваш с камъни някой като 27 или ще си вдигнеш квалификацията дотолкова, че да искат да наемат и теб, и някой 40-годишен с твоите умения, че да питат и за още.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 9a7d92f575
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

39.   Номер 19, щом твърдиш, че образованието в България е на нормално ниво, явно никога не си стъпвал в български университет. Аз съм завършила бакалавър в СУ, който уж се води престижен за българските стандарти, след което магистратура в чужбина и тук все едно си на друга планета. Нивото на СУ е плачевно, а кой знае какво е в университетите извън София. В България все още се преподава по комунистически модел и образованието е трагично. Студентите са принудени да зубрят огромни количества информация, повечето от която е напълно ненужна. В чужбина се залага страшно много на практиката, което е основната разлика. Преподавателите са млади, готини хора, а не вечно намусени лелки и чичковци, на които отдавна им е време за пенсия. Съжалявам за тона, но просто твърдението ти е абсурдно. В чужбина за 1 година научих повече, отколкото за целия си бакалавър в България.

 
  ...

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: b9593f7c30
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   До 39 - Частните университети са на добро ниво, често използват модели на обочение на интернационално ниво.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 1cd715325e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

41.   До №39
-------
Хубаво написано обяснение, но не едното за сметка на другото. По-добре звучи и има смисъл, ако се комбинира в обратния ред.
Първо отиваш да практикуваш при младите готини преподаватели, а после в СУ при вечно намусените лелки и чичковци. Ще видиш, че ще го помниш до живот.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: fdcca171d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

42.   Да напомня един факт, 80%а от работодателите в България са с основно и средно образование (по официални статистики). Нормално е те да не знаят какво се учи в университет, да не са много образовани. Но лошото е това, че не се отнасят добре с учените хора. Мислят си, че университет се завършва лесно. Не е така, това са 4 години. Ако си учил в нормален университет, а не измислен или Свободния. И не си си купил диплома, то значи си положил определено ниво труд, четене и доста средства за такса и учебници.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 3944abef0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

43.   Готин, никой не го интересува 4 или 14 г. си учил. А какво можеш, за да си полезен!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 1cd715325e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

44.   Нека да добавя към горните коментари.
Някъде ми попадна информация, че Софийския Университет се стреми да бъде сред стоте най-добри в света. Това звучи доста амбициозно и обнадеждаващо.
Аз бих заложила на тази амбиция и стремеж, подкрепяйки тази страхотна инициатива.
Това ще повдигне и рейтинга на най-старото учебно заведение в България в стремежа му да бъде сред най-добрите.
Нека да докажем, че тука няма само намусени лелки и пияни чичковци, а истински хора, които радеят да прославят българското университетско образование.
На слука.

 
  ...

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: f3283d7207
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

45.   Искам да отговоря на някои коментари, в които се пише колко лошо било българското образование и как излизали неуки от университетите. Тогава защо българите със същото това българско образование се котират навсякъде по света, във всякакъв бранш и са уважавани с уменията си. Нека някой отговори!
(Ще дам пример имам близки и познати, които работят в големи компании и преподавател в университет и не са само тези два примера)

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 9ebfc60d41
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

46.   Предложете на интервюто да поработите една-две седмици без заплащане, за да бъдете въведени в работата и да навлезете бързо. Имайте и нагласата, че новобранците обират лошите смени и работят на Великден. Нека това също да е ваше предложение за първата година - уикенди и празнични дни. Покажете готовност да се обучите в движение, не за сметка на шефа. И ако ви я дадат - използвайте я, а не да си кажете, като не ми плащат, ще си пия кафе. Това трябва да е най-интензивното време. Правете си записки, снимки. Последните три дена проявете инициатива да подмените някого за една почивка или по-дълго, да не сте само наблюдатели. Успех.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: dc44c4d418
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

47.   42 - Защо учените хора на започнат собствен бизнес? Нали са по-умни. Не трябва ли да са доминиращата част от обществото?

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: a6fd19b0d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

48.   Защото в България на почит са неуките към коментар 47. Виж работодателите според статистика 80%а са с основно и средно образование, като някои от тях не са и много умни. Да не казвам какви примери знам. Но колкото си по умен и учен осъзнаваш колко голяма отговорност носиш като собственик на бизнес и не всеки се решава. Докато, когато не си учил не знаеш негативната страна, мислиш си всичко е лесно и правиш повече рискове. А за да успееш с бизнес особено си трябва и да поемеш риск, няма как.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 1cd715325e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

49.   Подкрепям коментари от №44 до №47, браво точно това е водещо в света.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 79a103dd65
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

50.   До 42
За кой Свободен Университет говориш?
Не съм съгласен да се категоризира по университет, много преподаватели четат в различни градове.

До 47
Доминиращата част от обществото не са 20%, а 5-6% Това е Българска статистика.
Може да си умен и да не си от толкова богато семейство, че да започнеш такъв бизнес, в моята сфера бизнеса почва от 100 бона нагоре. Това е за среден бизнес.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: c655a3ff4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

51.   Имах предвид частните свободни университети в България има в различни градове. Преди години бяха на ниско ниво, сега започват да се изравняват с другите университети, но знанията, които ти дава всеки нормален лицензиран университет в България са достатъчни, за да работиш навсякъде по света, като знания. Естествено, когато ходиш на лекции трябва да учиш, освен това след завършване човек трябва да продължи да се информира по новостите с своята сфера на работа. Образованието в България не е на толкова ниско ниво колкото го описват някои.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: f873df61bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

53.   50 - Доминиращите са 200-300 души.
Волята и ума винаги ще намерят начин. В България, кой има исторически богато семейство? Повечето хора, притежаваха по една панелка, само преди 25 години. Да, имаше много с червените куфарчета, много с бухалките, но има и много, постигнали богатство с двете си ръце и бистрия си ум.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 1cd715325e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

54.   Ако се върне Държавния Стандарт в Образованието...

Първо)-няма да има "толкова много ВИСШИСТИ, пардон Магистрати, КОИТО ДА СЕ ЧУДЯТ ЗАЩО НЕ ГИ ВЗИМАТ НИКЪДЕ.
Второ)-няма да има толкова много дублиращи частни фирми да правят "сирене и кашкавал и други произведения на и""изкуството"". "
Трето-ще има осигурена Държавна работа(но да се разберем - БЕЗ ТАКИВА КАТО "ние ги лъжем, че работим, а те ни лъжат, че ни плащат") - Това са гнусни подстрекаващи глупости, които водят само до разлагане на морала.
Четвърто-който не работи, учи и учи работи заедно, ще има да се чуди защо не го взимат никъде.
----
Така частния сектор ще си съществува с най-добрите, държавния сектор с всички, които имат желание да работят нещо, а тези които не искат нито едното, нито другото - може пък да размислят.
--
Всичко подлежи на рециклиране.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 2565b2bb33
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

55.   с доста неща, които са казани тук съм съгласна, с изключения на ето това:
'Едно е човек, който плаща наем и храни семейство, друго е такъв, който живее при мама и заплатата му е за джобни. '

Какво значение има дали човек е семеен или не, къде и с кого живее и как ще си харчи заплатата!
Не е ли единственото важно да върши работата качествено и да не мрънка да го освобождават по - рано или пък сутрин да закънява.
Който храни семейство си е само и единствено негов проблем - ако е стигнал до там, че да го счита за проблем разбира се.

 
  ...

1-50 от 54
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker