Заслужава ли си да се старая толкова? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Заслужава ли си да се старая толкова?
преди: 6 години, 9 месеца, прочетена 2271 пъти
Историята ми сигурно е позната на мнозина от вас.
От 7 години работя в малка семейна фирма и общо взето всичко в работата ми е ок, с едно изключение-заплатата! Няма да споменавам колко ми плащат, че чак ме е срам, но за тези пари работя на пълен работен ден, използвам английски ежедневно и съм с висше образование. Е, и понеже е семейна ферма, разбира се съчетавам и още 2-3 длъжности като чистене на офиса например. С две думи момичето за всичко. И като за капак ми направиха забележка, че не съм се стараела толкова колкото в началото. Ми да, не се старая! След като за 7 години 1 път не ми оцениха усилията и 1 път не получих нормално повишение на заплатата (най-голямото ми "повишение" е от 80 лева и ги получих след като заплаших, че ще напусна).
Е, според вас струва ли си? Да продължавам ли да се раздавам от лоялност към фирмата и шефовете или да си я карам като другите колеги, на принципа "работя колкото да не заспя! " и "те ме лъжат, че ми плащат, аз пък ги лъжа, че работя! "
А и разбира се, колкото и да са ми симпатични хората тук, ако няма сериозно повишение, ами... вече се оглеждам за друга работа. На 35 съм не съм нито начинаеща, че да се примирявам с каква да е работа, нито съм пред пенсия, че просто да гледам да избутам, така че мисля, че ако сега не променя нещо, просто ще се закопая. Вие как мислите? Как да постъпя?
Отворена съм за всякакви мнения и съвети.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 9 месеца
hash: f59806ca59
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да ти кажа стой си на задника. Не си стара обаче повечето работодатели търсят до 35 годишна възраст. Може и да си професионалист но ще ти трябват връзки и ходатайство . Накрая ще се хванеш да работиш в бакалия и ще съжаляваш че си напуснала. Не действай под влияние на емоциите проучи за по сигурно и тогава действай . Не очаквай похвала от работодател , колкото повече се раздаваш толкова повече ще изискват от теб

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: a735c85ca5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз ти казвам да не се стараеш толкова много. Старай се според заплащането. Ако ти плащат за едно, а те карат пет, ти работи за едно и това е. Когато ти кажат, че не си свършила другите пет, ти им отговори, че за тях не получаваш нищо. Позволила си им да те мачкат и заради това е така. Аз никога не оставям да ми се качват на главата, никога не съм оставял шефа да ми повишава тон. Веднъж се опита и аз му казах да не ми вика, защото аз мога да викам по- силно от него и той реши да не му показвам. След като имаме висши, като знаем езици, работа има. Аз например съм на две работи. На двете не давам да ми вика. И да ме изгонят, аз ще си намеря друго място. Няма да се оставяш, имай си достойнство.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: b3760e0b90
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Търси си друга работа. Щом не се сещат да ти увеличат заплатата, а те карат да вършиш няколко неща, не си струва да седиш там.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: bce417a937
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В повечето фирми почистването на офиса е задължително, особено ако ти е споменато и в договора при наемането ти. Не трябва това да те унижава или да те отчайва, дотолкова, че да напускаш. А това за заплашването за напускане, ами не е добре, защото в днешно време биха предпочели да те изгонят, сълратят или временно да те отстранят, ако не си вършиш задълженията и опорстваш, вместо да се занимават да се страхуват от заплахи на служители. А това, че си вишист по образование, не ти е виновен никого, отиваш там и подписваш договор с тези хора. те не са виновни, че си потърсила работа при тях, нали. така че или си върши работата, или си ходи, за да може някоя друга жена или мъж, на които им трябват тези пари да ти налапа мястото. Да, звучи грубо, но поне е реалност. А ако оценяваш себе си високо и искаш да си оценявана за труда си, без да се налага да заплашваш собствениците, си намери друга работа, която те прави щастлива. Аз работя в малка фирма, в малък град, с малка заплата, вишистка съм и си мета офиса, че и пред него, че и по два пъти на ден. На 12 часа съм и съм щастлива, че въобще работя. Не съм си помислила да заплашвам някого, защото при нас всичко може да се смени за ден.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 51c7fd904e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Търси си друга, по-добра работа, щом тук не чувстваш, че трудът ти е добре оценен.

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 2bc0e76457
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Според мен, направо търси ново място. Щом за толкова време не са те оценили, няма да се случи, за съжаление.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 87a7f830c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Първо, внимателно си прочети трудовия договор и виж, какво пише в него. За какво са те наели и за какво ти плащат...
Няма нужда да се караш със собственика на фирмата, просто ако трябва да вършиш нещо, което не ти е в договора с усмивка казваш, че имаш лични ангажименти и си заминаваш...!
Напълно съм наясно, че в повечето малки и семейни фирми гледат да те използват максимално и да плащат, колкото се може по-малко. Зависи от тебе самата, дали го допускаш или не.
Ако имаш някаква квалификация и знаеш език, смело напред! Търси си друго работно място! :)

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1735b556ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   За тези, които ми препоръчват да остана и да търпя ще дам малко разяснения, пък вие решете струва ли си.
Работя в София за 500 (!!! ) лева месечно, никога в договорът ми и дума не се е споменавало за почистване и подобни. Пък и тъй като става дума за работата на рецепция в един хотел, ами има си камериерки. ОК, в началото бях помолена да почистя веднъж, защото камериерката имала много стаи. И аз добра душа, направих го. Ама това веднъж постепенно си стана всеки ден. Та, в общи линии за тия 500 лева работя на смени, чистя, правя се на секретарка, преводачка, работя извънредно, когато се налага и накрая получавам мрънкане. Колкото до онова прочуто увеличение ще ви разкажа как стана. Преди около година някъде спешно ми се наложи да отсъствам 1 ден и предишния ден предупредих шефката. Е, като се започна едно... как съм си позволявала да отсъствам така? ! Тя не ми била разрешавала... и накрая на мен ми прекипя и заявих, че напускам. Даже молба подадох. Ама като ми взе молбата само я чувам да мърмори "може пък и да не напуснеш" и на другия ден беше по-мила от всякога. Да се пречупих, скъсахме молбата и използвах, че е благоразположена, че буквално да си изпрося увеличение.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: bce417a937
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Ами тогава продължавай в същия дух, ти даже и си взела решение, без да ти е нужна помощ. Продължавай да работиш там, да се караш и заплашваш, а току виж ти вдигнали заплатата на хиляда лева. Последно в малка семейна фирма с офис ли работиш или си на рецепция в голям хотел. Другият път си намери работа, където началника ще е мъж. жена шеф-опазил Господ.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1735b556ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 9, официално по договор се водя рецепционист в малък семеен хотел, не официално прекарвам доста време и в офиса зад рецепцията (както казах и на секретарка се правя).
Колкото до тъй нар. "каране" никога с никой не съм се карала. Един единствен път, след като тотално ми прекипя, съвсем културно си подадох молбата за напускане и просто отказаха да ми я приемат. Е използвах момента и си поисках увеличение.
С шефката винаги съм се разбирала добре, за това и съм тук вече 7 години, иначе да съм напуснала отдавна. Просто напоследък се чувствам недооценена, защото все се надявах, че след като се държа лоялно, съответно ще получа нещо в замяна. А и определено имаме работа, така че няма как да се оправдаят, че е криза и сме закъсали. Ако беше така, щях да си мълча, но при положение, че всеки ден стаите са заети на около половина или 2/3, е не може да каже, че няма пари.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5c865cd007
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Намери си нова работа.
Роднините ти просто те използват.
Виж, ако не беше така щеше да те оставят да си тръгнеш/напуснеш.
Та ти си работник мечта за нея - добричка, будала.
Не си на 16, че да се примиряваш на 500 лева!!!
Стига с тази робска психика.
На 35 изобщо не си стара. И на 55 да беше - пак нямаше да си стара за тази работа. А и за много други работи.
Разбирам да се каже на някоя жена, че 35 е стара вече за еротична танцьорка примерно... Но за рецепционистка си си окей.
В смисъл днеска младия човек няма начин да го вържеш на 500 лева ПРИ ТОВА 7 (СЕДЕМ) ГОДИНИ ПОДРЕД.
КАКВО СИ ПРАВИЛА СЕДЕМ ГОДИНИ, СПАЛА ЛИ СИ, ЗАЩОТО НЕ СИ СИ ТЪРСИЛА ДРУГА РАБОТА В БРАНША?
В СОФИЯ СИ, ЗА БОГА!
В моето родно градче, което не е курортно!!! , близо е до Пловдив, заплата на рецепционист/ка е 800 лева!
Така че за София 500 лева просто е ПОДИГРАВКА!

Номер1 да ходи да се самоубие.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1735b556ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Прав си номер 11, голяма будала съм. Ама аз нали съм си добричка и лоялна. Не, това, че работя в семейна фирма, не означава, че са ми роднини. Бизнесът е семеен, но аз колегите и камериерките не сме част от семейството. Просто хотелът е собственост на едно семейство и съответно се управлява от тях. Да, отдавна трябваше да потърся нещо по-добро, ама така се случи, че и доста лични проблеми си имах през тези години, та нямах сили и за това. Обаче вече е време.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 08c9eb76d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Нищо не ти пречи, да си намериш друга работа. Просто напускаш стара и това е :)
Кажи на работодателя, че напускаш, за да лекуваш хероиновата си зависимост, при Свидетелите на Йехова и до 2 минути те пуснал, без да никакви проблеми. Поне аз така направих де. Никакви последствия нямаше.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1735b556ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   13, искрено ме разсмя. :) По повод на хероиновата ми зависимост се сетих за един виц.
Прибира се една жена вкъщи и намира бележка от 15-годишната си дъщеря. "Мила мамо, влюбена съм в 40-годишен хероинозависим, за това напуснах училище и отидох да живея при него в едно гето. Между другото очаквам и дете от него, а и докторите имат съмнения, че ме е заразил със СПИН. Обаче аз го обичам и мисля, че ще сме много щастливи!" Жената е в шок. Обаче все пак вижда, че от другата страна на листа пише още нещо.
Обръща го и чете: "Не се тревожи за мен, мамо! Това беше шега! Всъщност имам двойка по химия и понеже ме беше страх да ти кажа, се скрих у една приятелка."
Е, шефката със сигурност няма да се върже на номера с хероиновата зависимост, при положение, че аз дори не пуша. :)) Ама ми хареса идеята ти.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 49aac079c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Аз съм коментиращата под 1, 500 лв?? Аз си мислих, че ти плащат както на човек. Номер 11 защо да се самоубивам не съм казала нищо обидно на авторката и нищо което не е вярно. Коментарът ми е написан вследствие на личен опит. На 33 съм, преди година се почувствах по същият начин като авторката, само където ми плащаха повече. За 7 години работа и старание се опитаха да ме прекарат. Не стига че ме осигуряваше на малко пари. Както и да е и нагъзих се аз да напускам и не можех да си намеря работа на същата длъжност, защото предпочитаха по-млади момичета. Въпреки опита много трудно на едно място се навиха но искаха препоръки от предишният работодател. Нямаше как да стане. бях на 32! Е в крайна сметка се хванах да работя в кварталната бакалия за 600 лв, много по- малко от колкото получавах и после ме беше много яд на себе си. Преди да действам първосигнално трябваше да проуча нещата. Но и и аз фърках и на високо, че съм млада :-) И да ти кажа и друго оказа се че има къде, къде по-лошо отношение и не оценяване на труда който си положил сравнено с предишният работодател. Затова ти писах да проучиш първо и тогава да вземеш решение. Ако съм те засегнала относно възрастта съжалявам. А просто да кажеш, че си тръгваш е най- лесното. 7 години са това - вече си като част от семейството. Сядаш и говориш и изказваш това което ти тежи. Моят шеф склони да вдигне заплата ми с 50 лв за да остана тогава. Не че съм незаменима, но се иска време докато новият човек навлезе в нещата, ще има грешки и т. н. а знаеш на шефовете не им се занимава. Може да ти предложат нещо което по да те устройва. А за това че си рециопционистка, пък те карат да си и чистачка и те карат да вършиш куп други неща нищо ново.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 08c9eb76d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Такова старание се полага само за компании, които ти предлагат ликвидност, т. е. малка част от бизнеса, която можеш да продадеш за много пари, или дори да държиш, само за дивиденти.
За съжаление, това е неприложимо за теб, в тази компания (смеен хотел, или каквото е), така че не си струва!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker