Колега, който не цени личното ми време - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Колега, който не цени личното ми време
преди: 6 години, 9 месеца, прочетена 2003 пъти
Здравейте,

Преди няколко месеца ме причислиха частично към друг отдел във фирмата, понеже хората там се оказаха недостатъчно квалифицирани за да се справят сами. Понастоящем извършвам обичайните си задължения и поемам голяма част от работата в новия отдел. Работното ми време е гъвкаво. Работя от вкъщи, когато пожелая, но съм стриктно организиран човек и се придържам към определени часови интервали, които в общия случай са от около 7-8 сутринта до твърдо 18:00 вечерта - по този начин успявам да организирам вечерите си за личен живот.
Реално погледнато, съм на разположение на работодателя си през 10-11 часа при нормирани 8. С това нямам проблеми. Проблемите се пораждат от това, че въпреки широкия интервал, който покривам, имам колега, който си е избрал да работи от обяд до вечерта. Получава се така, че аз приключвам в 18:00, като съм го заявил достатъчно ясно няколко пъти, а той работи още няколко часа след мен, като реално погледнато има съвсем малко други задължения (и той е част от 2 отдела). Въпреки това, този човек постоянно попада в безизходица, поради собствената си некомпетентност в материята и буквално ме бомбардира с имейли, Skype съобщения и обаждания по Viber. Понеже е явно доста стреснат от собственика на фирмата, е приел и леко подмазваческа роля, като не се ограничава да работи само през седмицата, а покрива и по няколко часа през уикендите. Естествено, отново бомбардира мен, без оглед на това, че прекъсва моето лично време. Вече се опитах да го игнорирам няколко пъти, като умишлено не му отговарям, забавям се с часове и с по 1-2 дни (ако са уикендите), но последният започна да ми прехвърля работата си, защото сам не може да се справи. Изнервящият елемент се подсилва допълнително от това, че ми задава непрестанно едни и същи въпроси, които обяснявам максимално детайлно и на разбираем (без излишна терминология) език. Всичко уж е ясно в първия момент, изчерпваме всички въпроси, които му изникнат и въпреки това, само ден или два след това, при най-малката вариация на същия казус, отново се обръща към мен, защото не се сеща сам за решението. Абсолютно безумие. Сами се досещате, че е страшно изнервящо да дундуркаш някого постоянно и да ти задава насред уикендите въпроси, които сте разискали детайлно през седмицата.

Принципно се старая да се държа добре с хората. Имам колеги, с които обаче съм бил много директен, поради насъгласие с тях или некомпетентността им и които "пипат" с кадифени ръкавици, когато се обръщат към мен. Този човек, обаче, въпреки очевидното си дребно нахалство, също се държи добре с мен като цяло. Бих казал, че е доста разумен и добър в неговата си материя. По стечение на обстоятелствата, и двамата сме въвлечени в работа, която не е част от официалната ни квалификация. Не желая да влизам в пререкания с него. Не би било и в мой интерес, защото вече се изпокарах с достатъчно хора, които не приемат истината в очите, а предпочитат лицемерието. Търся адекватно и цивилизовано решение как да демонстрирам категорично, но не и грубо, че не желая да бъда обезпокояван през личното си време. На пръв поглед, лесна задача, но изход нямам. :)
Бих се радвал ако получа съвети!
Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 9 месеца
hash: d47bcf8434
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж, работил съм по редица подобни проекти. Най-мразя съвременните норми за работа, особено в IT фирмите с малки екипи. Agile И прочие. Поставят ме в същата ситуация. Работя редовно с хора, които не зачитат моето време, закъсняват, не вършат нищо и ме питат глупави въпроси.
Но ето как аз се опитвам да се справям с проблема, още от унито насам.
1 - Важно е - кой съм аз и какво правя за екипа и компанията. От това зависи, как и колко твърдо мога да процедирам.
2 - Кои са те и какво правятр за екипа и компанията.
3 - Идентифицирам точно и ясно проблема.
Какво ми пречи, защо ми пречи, какво ми коства и прочие.
4 - Предлагам решение, без да го натрапвам.
Най-често имам източник с информация, която може да им е нужна. Ако ме питата за едни и същи работи, ще им пратя видео курс, книга, или стар мой код, та да гледат. Понякога, просто ще ги насоча, към друг колега, който работи в тази област, но се опитвам да не го правя, защото е просто подхвърляне на топката.
5 - Опитвам се да аргументирам своята позиция, като се опитвам да разбера и чуждата.
Ако тези не проработят, то просто отивам до по-високото ниво и обеснявам, какъв ми е проблема. Най-често, имам кратък разговор и всичко се оправя.
Не съм учител. Няма да им обеснявам базови неща, защото губя от своето време. Ако изрично не са ме накарали или сам не съм обещал, уроци, особено в безплатни в работно време, няма да давам. Да, ще обесня, какво правя, защо го правя, ще дам документация, но не мога да се занимавам с монголоиди. Работим в границите на нормалното.
Ако нищо не помогне, просто искам да ме прехвърлят към друг проект, да махнат човека от моя или направо да ме уволнят. Досега не са ме уволнявали и винаги намирам спокойствие.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: d0cfd7736e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Казваш твърдо и ясно, че хора наети да работят и да им се плаща и обучени за професията си трябва да се спрявят сами. Каваш, че излизаш в почивка и игнорираш всичко. Така след няколко опита да ти попречат все ще се усетят и ще спрат.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: e09795a3dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Защо просто не му обясниш съвсем по човешки кога е твоето работно време. Кажи му, че нямаш възможност да обсъждаш работни въпроси, когато си извън това време, тъй като си зает с лични ангажименти.
Помоли го да записва въпросите си и да ги коментирате наведнъж в следващия работен ден.
След това с чиста съвест можеш да не вдигаш и отговаряш до момента, когато отново си на работа. Ако има такива случай, вметвай и напомняй, че нямаш възможност да говориш извън работните си часове.
И така, докато свикне.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: b67c64ef6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От автора:

До 1:

Здрасти,

И двамата сме част от други отдели, и двамата сме незаменими в тях. Фирмата е малка и няма други хора, които да извършват дейностите ни. За да добиеш по-добра представа за ситуацията, ще ти дам аналогия с казуса, който ме изкара извън нерви миналата седмица, и който беше причина да напиша темата. Разисквали сме проблем със системата ни, като съвсем опростена аналогия би изглеждала така: Знаем, че 2 3 6 = 11. Въпросът, който получавам по email е: "Знаеш ли колко е 2 3? "... Всички тези проблеми, които разискваме са добре документирани, естествено. Споменавам му, че имаме въпросната документация в системата. Получавам следващ email: "Не мога да го намеря, може ли да ми изпратиш link? "... И всичко това се развива в неделя вечерта, аз съм излязъл да подишам чист въздух, с приятели, а вместо това цъкам на 5-инчов екран и си пиша с него. Проблемът изобщо не беше спешен, можеше преспокойно да остане за понеделник сутринта.
Миналата година получих предложение от друга фирма, но ме помолиха да остана в тази. От лоялност, приех, въпреки че по този начин губя пари всеки месец (предложението беше по-добро откъм заплащане). И сега си късам нервите.

До 2:

Работата е там, че не сме имали обучение за тази длъжност. Въпреки всичко, тя е горе-долу близо до моята, т. е. аз имам повече познания по подразбиране. И затова се явявам консултант за най-малката дреболия, което би било разбираемо в началото, но не и след толкова време. Очакванията ми бяха тези дреболии да се изчистват с времето, а не да ги циклим постоянно.

До 3:

Опитвал съм се, дори съвсем небрежно съм казвал до кога точно работя. Примерно, споменава ми, че ще отсъства за 2 часа, с въпрос дали мога да го отменя изцяло и му отговарям, че няма проблеми, защото влиза в работното ми време.
Телефона си дадох, когато ми беше поискан с предтекст, че понякога може да има нещо важно, за което да ме потърси. Изрично му казах, че му го давам, но да ме търси само в изключително спешни случаи. Още същия уикенд получих позвъняване за нещо, което можеше да остане за понеделник и решението, на което, беше намерено 2 седмици по-късно.
Това със записването е донякъде добра идея, но няма да проработи успешно. Вече се преструвам, че нямам достъп до интернет на телефона, скрих си status-a във Viber и не отговарям, но тогава просто ми се прехвърля работа. Един вид "Аз се опитах сега да отметна тази работа, но не успях без твоя помощ, затова я свърши ти през седмицата".

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 4a33c2ea46
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Аз също имам такава колежка. Просто ѝ отговарям само тогава, когато съм на работа (било от вкъщи или от другаде). Още първия път много решително казах кога и за какво да ме търси. След 4-5 пъти, когато не се вмести, просто не съществува за мен, дори да видя имейл или съобщение. И утре е ден. Аз за този приключих. Изобщо не реагирай след 18 ч или през уикендите и това е. Да се оправя. Ако го направи на въпрос, кажи, имаш десет часа в работен ден да ме питаш, гледай да се вместваш в тях. Ако ли не, ще трябва да се справиш без моята подкрепа.

Изобщо не очаквай някой да цени нещо твое. Напротив. Очаквай да товарят магарето колкото носи.

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 6640c5fb3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Авторе, аз съм същата като теб, но преди известно време теглих чертата. Не може да си на разположение 24/7. И аз си скрих статуса във Viber, WhatsApp, обаче хората са нагли. Работя свободна професия и нямам личен и служебен номер, ползвам само един телефон, поради което се получава много неприятно да ми звънят. В началото се изнервях много, сега също, но постепенно се научих да изпускам парата. Никой няма да умре, ако не отговориш веднага. Дори можеш да си слагаш подпис на имейлите за уикенда - в почивка съм, потърсете ме в понеделник.
Никой няма да цени твоето време, ако сам не започнеш да си го цениш. На мен ми се налага да се занимавам с клиенти, с които имаме часова разлика. Когато при тях е обед, у нас е още рано сутрин. Една много нахална клиентка ми звънеше в 6 сутринта. Какво направих? Блокирах я и спря да звъни. Научих я да комуникира само с мен и само с имейли. Бъди стриктен в правилото си да не отговаряш в извънработно време и колегата ти ще се научи. Според мен обаче просто е видял, че може да ти прехвърля част от работата си. Не го оставяй да се измъкне - когато ти остави нещо за през седмицата, напиши му, че би искал, но си много зает с ........ (казваш каквото имаш да правиш) и се надяваш, че разбира, че много искаш да му помагаш и вече си го правил многократно, но няма как да изоставяш твоите служебни задължения постоянно.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: d47bcf8434
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От 1 - Отказвам да повярвм, че имате незаменими кадри, които не могат да боравят със документацията на системат ви, а това, че не може и да я открият, изобщо не говори добре, за въпросния колега.
Нарушава личното ти време и пространство. Дръпнете един хубав разговор и ако се повтори, закарай въпроса на по-висше ниво.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 27abd099ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   До 5, 6: Колегата си беше взел 1 седмица почивка, в която и аз успях да си отдъхна. :) Сега се върна и, естествено, вчера вечерта ми е писал в Skype. "Не е много спешно, но да те попитам все пак... ". Ще мълча до понеделник. Отговоря ли, знам, че следва цяла вълна от въпроси и поне час нерви.
Лошото е, че разчита на начини за комуникация от личния ми живот - личен email, личен телефонен (респективно Viber/WhatsApp) и не мога винаги да се правя на разсеян. Вече обмислям варианти да му кажа, че съм си сменил мобилния план и новият не включва интернет.

7, без да искам да те засегна, малко ми заприлича на него, защото вече няколко пъти казах, че е специалист в неговата си област и именно там е незаменим. Знам, че не ти е работа да пишеш по форумите, съответно можеш да четеш през ред, но нямаше как да не направя аналогия, защото казваш нещо, което трябваше да е ясно вече. Двамата с него сме част от нов отдел, в който той е супер дезориентиран и не може да борави с документацията. В него ествествено, че не е незаменим.
С по-висше ниво няма смисъл да говоря, защото в голямата си част проблемът идва от там. Собственикът не разчита да работим по 24/7, но да сме на разположение по толкова. Колегата е по-стреснат от мен и се поддава. Неговата работа, в неговата си област, не изисква и постоянна ангажираност. Аз пък съм ангажиран плътно и искам да поставя ясни граници кога съм на разположение, защото все пак имам граница на издръжливост. И между другото със собственика нямам проблеми. Може понякога да ме търси и през уикендите, но никога не си позволява да ме бомбардира по всички възможни канали и ако отговоря по-късно е ОК. Аз си проверявам комуникацията и ако е нещо наистина спешно, отговарям.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: db2633de19
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Извинявай за любопитството, но с какво се занимава фирмата ви? За техническа документация ли става въпрос?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 698a90487c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Ами значи трябва да си по-категоричен в това, което му казваш... Повиши му тон или каквото там трябва, за да разбере. Тоя или е голяма паника по принцип или е супер дезоринтиран какво и как да прави. Вземи му малко страха...
Опитай пак да се наложиш... ако не-говори с шефа. Не може така.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: b504606933
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ама няма какво да си измисляш и да лъжеш, ти си абсолютно в правото си. И не да се правиш на разсеян, а да игнорираш, съзнателно. Какво толкова може да стане. Да те пита в понеделник защо не отговаряш. Еми казваш защо. Защото отговаряш по служба до еди колко си часа в еди кои си дни. Това е напълно легитимно и никой и нищо не изисква от теб да си нонстоп на повикване.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 6b5a939c40
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   От автора: Изглежда е започнал да усеща, че се дразня на това вмешателство в личното ми пространство и в последните дни е по-търпелив. Не му отговарям, когато не би трябвало да съм на разположение и не е имало драми заради това.
Лошото е, че глупавите въпроси продължават и явно ще си нося този товар на гърба. Пресен пример от вчера: важен клиент имал еди-какъв си проблем. Питам го, обсъдихте ли възможно решение Х? Отговаря ми, че са го обсъдили. Казвам му, добре де, това е единственото решение. Сигурен ли си, че го попита за Х1, Х2, Х3 и т.н.? Отговря ми, че не го бил питал всички тези неща... Има нужда от микро-менажиране на всяка стъпка и това е супер дразнещо. Имали сме абсолютно същия случай, вече няколко пъти. Тогава аз съм комуникирал с клиентите. Кореспонденцията е общодостъпна за всички във фирмата, включително него. Иска се просто да е видял този проблем и да си е записал как съм го решил тогава.
Имахме спор и за проблем, който е от неговата професионална квалификация. Влиза ми право с бутонките, голяма врява, А-У, трябва да го решим веднага, защото нарушаваме закона! Пита ме, знам ли за него? Праща ми някакви документи, от които виждам, че всичко е наред. Карам го да ми обясни, къде е проблема по дяволите. Върти, суче, накрая се съгласява с мен, но все пак щял да пита горните етажи.
Просто споделям, за да ми олекне. За тези проблеми едва ли има решение, освен повтаряне до откат. Неприятното е, че работата ми иска концентрация, която е нарушавана от подобни изцепки.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: ffadb84f76
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Пак авторът:

Тъкмо се похвалих в предния пост и ме връхлетя нова лавина от нахалство и дебилизъм. Нервите ми не издържаха веднъж и го скастрих брутално. Имаше 2 седмици затишие и всичко си е пак по стария начин - отново малоумни въпроси, безпокоене извън работното ми време (за неща, на които може сам да си отговори и поднасяйки му за пореден път отговора на тепсия, би следало да се почувства поне малко тъпо). Не умее да работи с документацията, не може дори да търси в Google!!! Започна да си позволява да се меши в личната ми работа, и в тази на други колеги. Следи прогреса ни по задачи, от които си няма никаква представа, демонстрирайки свръх ангажираност с работния процес, за пред шефа. Започна да се състезава дори с мен и прави някакви безполезни неща дори преди обяд, отново за да се подмаже. Не мога да го понасям този човек повече. Некомпетентен, безцеремонен в нахалството си и на всичкото отгоре подмазвач! Очевидно няма личен живот и смята, че щом той няма, другите също няма да имат.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: db2633de19
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   В каква област работите?

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: a84c53abf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   10, 17, ех, любопитството е страшна сила! :) Не искам да издавам много.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker