Условия на труда в ИТ сектора - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Условия на труда в ИТ сектора
преди: 6 години, 8 месеца, прочетена 3544 пъти
До гуша ми дойде от експлоатация. 10 години вече работя в ИТ сферата и направо ми дойде до гуша. Учиш 5 години и се скъсваш, за да си вземеш изпитите. Следвах в техническиия. На лекции и упражнения се ходеше, изпитите бяха трудни и си искаше сериозно учене. След като завърших се започна едно сериозно търсене на работа. Обявите масово бяха за джуниъри с опит! Намерих работа. 10 години вече все има нещо ново да уча и ново да се прави. Проектите почти винаги са без спецификация, изискванията се променят, дори и в последния момент. След като няма добра спецификация, съответно и проектът не е планиран... Изискванията си растат... Точно дефиниране на позициите няма. Програмист. Но трябва да си договори заданието и с клиента, както и тестването. Тоест влизаш и в ролята на анализатор и проджект мениджър. Често ми се е слиучвало аз да обяснявам на проджект мениджъра или на анализатора за какво му е софтуера и какво трябва да прави. Е хем да съм връзка с клиенти, хем да пиша, хем да договарям. Ако може 10 езика да знам... и най-много ми писна, като прочета обява за работа, да напишат отлично или конкурентно заплащане. Ми обявете го това конкурентно заплащане да му се невиди. Да са ясни нещата. Все скито-покрито. Трябва да минеш 2-3 интервюта и сума ти локуми, за да се изясни...
Мотивиращо заплащане, приятелска а атмосфера, коледно парти. Кое от тези е преимущество. Нищо извънредно.
Офисите често са отворен тип. 100 човека на едно място. Все ще се контролираме...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 8 месеца
hash: 0120275cd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Добре дошъл в реалния свят. Проблемът на хора като теб, които късно започвате работа е, че нямате трудови навици, а след това гледам при теб, че не си свикнал дори след 10 г. с йерархията и изискванията на работното място. Ако беше работил паралелно със следването някаква ниско квалифицирана работа, днес щеше да си много доволен. Родителите правят голяма грешка, когато плащат цялото следване на децата си и така на 25 години на пазара на труда излизат едни академици, напълно без идея за живота/работата навън.
Много съм доволна, че нашите нямаха пари да ме издържат и работя на практика от завършване на Средно образование. Преходът за мен беше изключително плавен и лесен, свикнала съм да не мрънкам, а просто да си върша работата, да не поставям под съмнение решенията на висшестоящите и ако има въпроси - да отговарям и да предлагам решения. Също най-важното - оценявам съществото на работата като квалифициран кадър, защото съм работила и с ръцете си и ти гарантирам, че на обикновеният работник навън му е хем по-тежка работата, хем взима 1/3 от заплатата на Автора, а оплакванията на господинчото в климатизираното бюро ще му се сторят смешни и гротескни.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: e8a28d521b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Поне си вероятно добре платен. Ако те ти харесва- подаваш си молбата сам и започваш нещо твое.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 925985f42d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ученето е работа. Ако искаш да учиш, а не да посещаваш университет 5 години за тапия, е необходимо да си посветил времето си на това. И идеята на ученето е да имаш практическо приложение на това, за което учиш.
Интелигентният човек има собствена независима и човешка преценка за нещата...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: d6217e482b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   номер 1, що говориш глупости? едно и също мелиш на почти всеки пост, в който някой се оплаква от нещо на работа. всички разбрахме колко си велика, как си започнала от 0, как си работила, за мъжа ти, за бизнеса, всичко знаем. това обаче съвсем не помага на автора и няма връзка с проблема му
авторе, за съжаление в много фирми е така, особено в малките. за предпочитане е да търсиш чужди фирми, там нещата са малко по-добре. а за ученето е неизбежно, свиквай. докато научиш 1 технология като хората, излизат още 5 :-(

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: b63b21ba8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Привет, колега. И аз съм програмист. Сблъсквам се със същите трудности. Но нека не се разглезваме и сме благодарни - всяка семдица ни пише по някой ЧР, молят ни да почнем работа и изкарваме пари доста над средното. Я се постави на мястото на някоя шивачка, дето се моли на чорбаджията да я наеме за каквито и да било пари? Да, вложил си доста усилия. Продължаваш да влагаш, учиш цял живот. Но работата ни е интересна и добре платена. Оценявай това, което имаш.

 
  ...


...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: be41b2bcf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Ит сектора е голям балон и мит, че всичко е мед и масло! Единственото хубаво е, че са много големи заплатите! От там нататък.. си е секта и изолация от живота!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 72c5386d25
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   1 - А иначе, е голяма помощ, ако родителите ти не ти дадат една стотинка, а ти трябва да съвместим с 3 12 часови смени в Макдоналдс, с 40 часа в университета и 50 часа учене. За социалния живот, няма проблем - той не съществува. Има я само мизерната стая и алкохолизирания ти съквартирант и така 5 годими. И какви трудови навици, изграждаш, като хамалин, защото точно това че си, на 20 години, докато си студент. Чистач, барман, по-сторежи и други, все хамалски дейности.
И какво значение има, преминали хора с по-ниска заплата? Това не означава, че оплакването на автора е по-малко валидно.
Ако ще и 29 пъти да са мунпо-високи доходите...
А и още нещо - В CVто, от личен опит ти казвам, че на никой не му пука, каква идиотска работа си работила, преди да стигнеш, до това, да кандидатстваш, за някоя голяма софтуерна компания.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 72c5386d25
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   "оплакванията на господинчото" - Тонът ти е обиден. Нищо чудно че наводни форума с глупостите ти. На живо никой не те трае и трябва да си изръсил мнението някъде...

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: f9fb65a407
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Първо, ако учиш и работиш със сигурност работиш лятно по 15 часа на ден, и това е нискоквалифицарана работа без реален контакт с нищо, аз съм работил 3 сезона и то на С. Б.
Второ, в ИТ сектора нещата са тежки от 3 год. реално има работа само за програмисти и тук-таме нещо друго, даже по Новините глупостите спряха, и много от нашите излизат навън и някой успяват а някой са по-добре работещи на по-нискоквалифицирана работа. Американците манипулират всичко много добре от доста време насам.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 0120275cd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   N. 9, отиди и ти в чужбина ако мислиш, че там ще имаш реализация - голямата работа. Свободни хора сме.
Аз съм работила по време на семестъра 35 часа на седмица, а през ваканциите не ми се е налагало да работя по 15 часа на ден, освен ако не е било извънредно, защото съм си работила винаги и през цялото време.
Като цяло ниско квалифицираната работа по време на следването е подценена, защото не само си изгражда човек трудови навици, научава се да се организира по-добре, научава се да държи на натоварване, но и се правят ВРЪЗКИ. Да, връзки - истински връзки, защото често хората, които обслужваш като ниско квалифициран кадър имат бизнес, позиция в обществото, познати и така нататък - все ще завъртят един телефон за теб най-малкото.
Когато не си работил по време на следването си, ти нямаш какво резюме да представиш и нямаш връзки, освен ако родителите ти нямат или професор не се намери да каже добра дума за теб някъде да кажем. Моите родители нямат връзки, а с професорите не бях на „ти“, защото честно казано след лекции/упражнения/семинари бързах на някъде и не съм се ангажирала допълнително в университета от абсолютно необходимото освен 1-2 проекта да кажем, но РАБОТОДАТЕЛИТЕ ми точно от ниско квалифицираната ми работа са ми помагали и със съвет, и с връзки - първото ми практикантско място беше точно така. Не съм кандидатствала официално за работа в интерес на истината. Имах един път много интервюта, но пак работа с такива връзки.
Ето затова един ден дори да имам пари не бих платила на 100% следването на децата си. Прави им се мечешка услуга.
В днешно време освен професионалната компетентност ти трябват и добре развити комуникационни способности - soft skills, които не можеш да научиш в училище или в библиотеката.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 0120275cd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   N7, ти така си мислиш. Вече като работодател ти гарантирам, че още на интервюто или най-късно за 2 седмици можеш да отсееш хората, които не са свикнали да работят от тези, които имат трудов опит - има хора, които имат проблем изобщо да се появят на работа без закъсненние. И също - хората на 25 , които не са работили до сега имат и друг проблем. Те още са в модус „деца“ и възприемат шефа едва ли не като родителско тяло, което им е длъжно с нещо. Не са осъзнали, че има йерархия, има определени задачи и, че им се плаща за определена дейност.
Връщам се отново на оплакванията на Автора - той се ядосва, че неговите шефове/колеги не разбират от неговата област. Ами за какво си мисли, че са го назначили и за какво му се плаща? Шефът му си има други неща на главата от това да му пише заданията. Той трябва да даде предложения, да посъветва и да информира, а после шефът ще реши какво да се прави да кажем. Шефът му си има 10 различни области/проекта може би, които контролира и не може да разбира от всичко. Затова се назначават служители.
Замислете се малко по тази тема.
Аз имах шеф, който ми казваше - „Абе, момиче, обясни ми сякаш го обясняваш на майка си/баба си да те разбере“.
Те нямат ни времето, ни желанието да се занимават с това, което върши някой някъде, а искат да видят резултати.
Ако си работил някъде дори ниско квалифицирана работа, ти тези неща ги вършиш автоматично и знаеш, че понякога дори може да ти се падне съвсем некомпетентен шеф, но не ти хрумва на акъла да поставяш под въпрос решенията/заповедите му, защото знаеш, че той носи отговорност, не ти.
Затова и са стажовете от Бюрото по труда за млади - малко тези хора да натрупат някакъв стаж, да се сблъскат с трудовата дейност. Университетите у нас са много пасивни и трябваше отдавна да осигуряват някакви стажове/програми, не само да произвеждат хора с дипломи. Родителите също се стремят да помогнат на своите отрочета, да им спестят много неща в живота, но найсе - все някога идва някой гаден шеф да ти трови съществуването....дори това да си ти самият един ден.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 925985f42d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Към госпожата номер 11. Неговите колеги - в частност проджект мениджър и анализатор трябва да разбират от неговата дейност - за това им се плаща. Явно дамата не разбира от конкретиката.
Госпожо, ако трябва да построиш къща, как ще го направиш без план и анализ. 5 архитекта ли ще наемеш и ще ги караш да работят като редови строители или ще наемеш 5-ма строители и ще ги накараш всеки да разработи архитектурен план и да си го изпълни. А шефът междувременно каква отговорност ще носи в случая? И пред кого? ...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: d6217e482b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   1/10/11, не че няма известна истина в думите ти, но далеч не са всичко важно по темата. проблемът ти е, че обобщаваш собствения си опит като някаква общовалидни истини и правила за всички.
личи си, че нямаш и понятие от ИТ бранша, а раздаваш акъл на едро. авторът е ПРОГРАМИСТ, поне е нает за такъв, т. е. трябва да пише код по написани от други спецификации, нищо повече. в големите фирми (Майкрософт, IBM, Amazon... ) чистите разработчици са от порядъка на 30% от всички, останалите са проджект мениджъри, QA, дизайнери и пр. Само че тук много фирми си спестяват в голяма степен останалите, щото без програмисти не може и решават, че те ще вършат и други дейности, ако може и всички.
това е проблемът на автора, а не това, че не е бил чистач или разносвач преди да стане програмист.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: bd2e77c958
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Хаха, любимите теми на "специалистката по всичко". Естествено, гарнирани с доста глупости. Първо, да работиш хамалска работа като студент не ти носи почти никакви ползи, освен изкараните пари. Полза носи работата по специалността или близка до нея. Второ, българският бизнес на 95% е собственост на идиоти. Контакти с подобни хора повече пречат, отколкото помагат. Добрите доходи и условия на труд в голямата си част са в чуждите компании. Трето, т. нар. "шеф" може и да не разбира от всичко, но задължително трябва да познава характера на бизнеса си в детайли. В противен случай, няколко човека започват да го водят за носа и работата зацикля сериозно. Типично нашенска черта е "шефът" да е хванат от гората и да мига на парцали, докато няколко човека му обясняват неща, които не разбира. Отговорността е едно, а успехът на дадено предприятие - съвсем друго. Основните проблеми в бизнеса се дължат точно на мениджъри, които не познават процесите, за които отговарят. Не познават характера на работата на подчинените си, не познават спецификата на пазара, не познават конкуренцията. Решили са, че им се плаща просто, за да се подписват и носят някаква отговорност, която е само част от цялото, но далеч не всичко. Плодовете на подобни мениджъри са загуби и то доста сериозни.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: aec597d8b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Номер 5 е казал нещата най-точно.

Номер 6 си няма идея за какво става дума. А иначе като си на 500-700 лв с 12 часови смени и после от сметки за храна и пътни и нямане къде да излезеш от нямане на пари... Това хич не е изолация нали... Супер е ИТ сектора.

Тоя автор не оценява какво има.

Ако идеш авторе да правиш кебапчета на някоя спирка по-добре ли ще си? Там няма да учиш нищо. Или пък да сглобяваш едни и същи детайли всеки ден в някакъв цех.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 72c5386d25
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   6 - Мисля, че не знаеш значението, на думата секта.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: f8a3133817
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   ИТ секторът в БГ е купчина лайна. Като програмист го казвам. Тук се изнася лайняната работа на цял свят. Няма читав проект. Преди харесвах професията, сега я мразя. Харесвам само програмирането, но то е малка част от всички глупости, с които си залят - лош мениджмънт, лошо планиране, лоша спецификация/липса на такава, лоша организация и т. н. ит. н.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: e52ea843d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Спрете да ограничвате ИТ сектора до загубените програмисти!
Има и други неща за да се стигне до програмирането и нещата не отиват на цветущо положение. Но е факт че е най-доброто в момента в България.
И момичето което няма да плаща образованието на децата си, държавните Вузове се плащат от парите за Коледа горе-долу, ако ги даваш на детето си. Частните кажи речи се изкарват за сезон, максимсум 2 работа.
А ако си ходила по поличка може много големи контакти да си завързала с криминалния ъндърграунд който държи 75% от заведенията за БГ, да не говорим хотели, там са над 90%. И не виждам с какво може да ти помогне, примерно тюва, освен да станеш управител на заведение, сигурно познават собствениците на всички фирми тия хора.... Иначе да общо взето 50% поне трябва да бутне мама и тати, или 3 години да ходиш по мъките като повече. А на тях дето им живееш в жилището не е вид издръжка, макар и да не са дали пари за милионното образования в БГ!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1ebd4c61dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   И аз да питам нещо. Възможно ли е цял живот човек да работи като Програмист без да го занимават с други неща свързани с ИТ? Да пише само код и това е.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 925985f42d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Н 20 - това се казва квалификация! Писането на код не е машинопис. Отговорът ти е в коментарите по-нагоре.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: efc6125e3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   20 Възможно е. Стани част от някоя тестимг девизия. За един в този селтор, това ще е най-близкото, до исканото от теб. Тоест проверява, дали всичко работи правилно, опитва се да опрости кода и го връща на тийма, който го е писал. Няма досег с клиенти, не взема важни решения, не го занимават менаджмент, не го занимават други колеги. Работата му е сравнително подсигурена, защото всяка по-голяма фирма, има нужда от хора като него.
Истина а е, че няма и много писане. Просто пренаписване.
Не е и точно "програмиране".

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 84fc1bc484
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   И аз съм програмист от 10 години (С/Срр). Преди това съм работил като общ работник, помощник-готвач и графичен дизайнер (етикети на вина). Е, не знам за какво се оплаква автора. Според мен просто не знае какво е в другите сектори.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 75f60fdee3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   23, търсят ли се C/Cpp програмисти у нас? Поне аз като гледам обявите, всичко е само позиции за уебаджии общо взето? Според теб има ли хляб в това да се учи C/Cpp?

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 8e5a261b2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   до 24 от 23: Търсят, но е нишово. Аз специално съм в сферата на embedded development-а - Linux, kernel-space, drivers, algorithms, etc. Имам познати дето пишат С/Срр за онлайн игри - покер и подобни казино игри. Имам един познат дето пише С/Срр за аудио ефекти. Така че - да, търсят се, но по-рядко май. Повечето ми познати-програмисти са джавари (вкл. Android apps) или уебаджии.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 72c5386d25
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   24 - Добре дошъл в 2017-а.
ВИж, няма значение, какво ще учиш, стига да се мяркат обяви и прочие за него. Да, със C/C може би е малко по-трудно да си намериш работа, ако си начинаещ, но това не значи нищо, в дългосрочен план. Научиш ли едно, ще се справиш и с другите.
И като кажеш "само позиции за уебаджии общо взето", ще ти кажа, че бъркаш в много голямо гърне с много работи вътре и далеч не е толкова просто, колкото може да ти звучи.
Но аз ти препоръчвам, да избереш път, който ще ти докара най-бързо доходи. Следвай обявите и прецени сам.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 75f60fdee3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   26, не ме разбирай погрешно, ни най-малко не подценявам уеб програмистите или нещо такова. Просто ми е по-кратко да кажа "джавари", "уебаджии", в никакъв случай не казвам, че ми звучи проста работата им или нещо такова, въпросът ми е свързан с нещо съвсем друго: разгледал съм няколко вида програмиране и установих, че уеб езиците и Java-та ми допадат по-малко от C/Cpp. Интерисно ми е програмирането дори на асемблер и по-ниско хардуерно ниво, знам, че за това ми трябват и познания по електроника, но това е друга тема. Просто C/Cpp е езикът, който "си харесвам" и исках да знам дали мога да си намеря работа с него.

23, 25, благодаря за отговора ти :)

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: e52ea843d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Е аз съм ИТ, ама не съм програмист и нещата са много тежки вече, а специално програмисти много повече излизат от всички други професии навън.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: b28fa0e585
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Всяка работа за друг е експлоатация. ИТ сектора е с най-добри условия на труда в България, а в чужбина също е сред най-приятните. Добре платен(даже много у нас), ако си програмист, се предполага че е и сред умна(донякъде) и културна среда и колеги и хубави офиси, слабо зависим от държавата и мафията сектор.

Е разбира се работата е вманиачаваща и човек цял живот трябва да учи и да му се падат гадни проекти, има и burnout, но и при докторите и правистите не е леко. Няма лесни пари. Престъпление е да се оплаква човек, особено в сравнение с повечето работни места в България, където е кошмар.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: f9fb65a407
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

31.   И заради това ли излизат те най-много? И всеки ли трябва да е програмист за да живее добре?

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: efbabc6360
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   Номер 28, е къде излизат навън? С 3000-4000лв в България може да се живее много по-добре, отколкото с 4000 евро в Германия или където и да било другаде в Европа.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 5019370c18
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   Доколкото разбирам се работи по системата "Водопад" (има проджект мениджър) в условията на неопределеност (няма добра спецификация, проектът не е планиран, Изискванията си растат). Опитвали ли сте да работите по "Аджайл" система?

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 0a3f68b651
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   33 - Сега остава да ми пуснеш и реклама за Scrum семинар...

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 3acedf075e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   Спокойно, не продавам Скръм семинари :)
Просто гледам, че се оплакваш от преработване и проучвам ситуацията. Друго, дали не си още на първата си работа, където винаги ще те смятат за оня джуниър отпреди 10г и ще те товарят на макс, а всички новонаети "с опит" веднага взимат повече пари и имат по-добро положение?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker