Празници и почивни дни в командировка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Празници и почивни дни в командировка
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 2619 пъти
Здраевйте,
не намерих ясна информация в нета и ще съм благодарен, ако някой, който е наясно с нещата ми обясни.
Да речем, пращат ме в командировка в американския офис на фирмата за две седмици. Там съм на 4 юли, който е почивен ден. Съответно не работа. Но в България това е работен ден, а аз се водя по българския Кодекс на труда. Каква е практиката? Би било логично да ме накарат да си взема отпуска този ден, като ми плащат все пак командировъчни.
Друг казус - в американския офис съм на трети март. Това е официален празник и почивен ден в България, а аз там работя. Логично е да ме компенсират с извънредна надница, увеличена с добавка за работа на официален пранзик и добавка за извънреден труд.
Това са само мои разсъждения. Някой наясно ли е как е действително по закон?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 7 месеца
hash: 06cdf3c6ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Добър въпрос. Според мен трябва с работодателя да се разберете предварително. За събота и неделя си почиваш, освен ако не си на конференция да кажем, но за национални празници - не знам честно казано. Мъжът ми е непрекъснато по командировки, но той като е на командировка си работи също непрекъснато, независимо от празниците, защото отива за някаква определена работа или проект. Само събота и неделя почива, но само ако няма конференция да кажем или друго събитие. Работи от хотела ако е празник мисля в държавата, но според мен тук най-добре е човек да се разбере със своя работодател, за да няма проблеми. Не всичко е по Кодекса на труда - ти имаш взаимоотношения с работодателя си, разбирай се с него - стига гледай кодекси, живеем в 21 век, а Кодекса на труда е от 50те години. Днес имаме и плаващо работно време реално, макар че не е позволено по Кодекса, работи се често събота и неделя и се почива в други дни и т.н.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: a29cbe3f3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   КТ е основен закон, това, че работодателят не плаща двойни надници за почивни дни е друга работа. КТ не е от 50 години. Един работадел за да не спазва Кодекса, има финансов интерес и обикновено прецаква служителя или не плаща данъци. А, когато не плаща данъци, не прави пълна осигуровка на служителя.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 82d7a6c048
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   "Логично е да ме компенсират с извънредна надница, увеличена с добавка за работа на официален пранзик и добавка за извънреден труд. "

Тоест, искаш да ти плащат по 5-6 пъти повече на час, защото толкова ще сетане, ако насложиш всички (извънредни надници... направо наденици).
Съжалявам, но това няма как да стане. Никой здравомислещ работодател, няма да те задържи на работа, след подобно изискване, особено ако започнеш с "Логично е... ".
Спазваш правилата на странта (или щата), в която оперираш, взимаш заплата там, според тамощните правила и плащаш тамощните такси. Повечето страни, имат спогодни и закони, в които ти се позволява, да работиш до определен период от време, в който можеш да си посикаш платените такси, при напускане на страната.
" Би било логично да ме накарат да си взема отпуска този ден" - Какво означава, да те накарат? Никой не може, да те накара да си вземеш почивка. Това е празник, и ако фирмата не работи, то не взимаш почивни. Подобни глупости са дребнави селски номера, прилагани от въшливи работодатели, които гледат да се изнижат като червии, между системата, като те изгърбят. Те пестят 60-70 лева.
Спазваш тамощните почивки и това е.
Не почиваш на 3ти Март, нито получваш повече пари, почиваш на 4 Юли, освен ако не се работи, но тогава ти се плаща допълнително. Ако почиват на 4 юли, не "взимаш" почивка.

Ясно?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker