За сексизмът на работното място - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120981)
 Любов и изневяра (29663)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6457)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1648)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

За сексизмът на работното място
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 2077 пъти
Доста кофти се получава напоследък. Имам един колега на 40+ и е типичен българин. Малко нехигиеничен метъл, който уж от всичко знае, всичко може, всичко прави, но съответно, коато стане проблем и положението почва да боксува.
Аз съм на 26годишна жена. Работя и си късам задника. Ходя по курсове, опитвам се да надраждам, да се държа професионално на работа. И Идва тоя и почва да ми обяснява, че съм кьопава и смотана. Как не знам как се работи с компютър (а това ми е работата - оправям ги) как като пипна нещо го чупя ( както казах, работата ми е да поправям разни недъгави работи). И много обича да го обяснява пред колеги и пред шефа ми. Всеки път обяснява, че едва ли не защото съм жена съм второ качество, че фактът че имам вагина и цици ме прави тотално вързана в ръцете, че освен той, друг не може нищо да свърши на този свят.... Това ме напряга. По 15 часа съм на работа. Не мога да живея така. Не мога да работя така, защото тази работа ми харесва, но това отношение не....
Някой със сходен проблем?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 7 месеца
hash: 380bc0c718
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей,
Ще ти кажа какво мисля. Малко е абстрактно, много вероятно е да не ти хареса, но се надявам да се замислиш. Въпросът опира най-вече до нагласта ти и как ще си направиш нещата.
Когато човек работи по 15 часа на ден безропотно, е нормално да му се качат на главата, без значение дали е мъж или жена. Да, трябва да се стараем в работата си. Но трябва и да знаем къде да сложим границата. Ако някой си позволи а се държи с мен така, както описваш държанието на твоя колега, ще го направя на нищо. Гледай да имаш по някакъв начин документи и доказателства за това, което си свършила. И не работи извънредно без компенсация. Имам колежки, които катоизпълняват всичко, стоят по 12-15 часа и просто така са научили шефовете. И никой не им оценява труда. Но има и такива, които уважават времето си и себе си. И получават уважение от околните. Успех!

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 6716516d61
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Според чл. 18 ЗЗДискр. „работодателят в сътрудничество със синдикатите е длъжен да предприеме ефективни мерки за предотвратяване на всички форми на дискриминация на работното място“.

4. За да реагира, работодателят най-напред трябва да узнае за възникването на потенциалния проблем. Според чл. 17 ЗЗДискр., работникът или служителят, който се смята за подложен на тормоз, включително сексуален тормоз, следва да подаде оплакване.

6. Ако се потвърди верността на оплакването (сигнала), ЗЗДискр. предписва работодателят да предприеме мерки за прекратяване на тормоза и за налагане на дисциплинарна отговорност на виновния служител.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 50de12cd95
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Нещо се не разбра за сексизма. Този прави ли ти някакви намеци?
Изказванията му от рода на "понеже си жена... " просто са му удобни. Според мен човека трепери за мястото си и избива комплекси. Ако утре дойде мъж ще почне да намира други кусури. Случвало ми се е. Дишаш дълбоко, стискаш зъби и чакаш мълчаливо подходящия момент. Той ще дойде. Трябва само да си нащрек и готова. Пази се от озлобяване и изпускане на нервите. Има вероятност той да те провокира като цели точно това.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 433efbfecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много такива "специалистки" съм виджал. Ако не си от тях и наистина си вършиш работата добре(питай шефовете ти, да ти дадат една оценка, по-добре отколкото да се оценяваш сама), кажи на този твой колега какво мислиш и как се чувстваш. Нито това е единствената работа, нито си длъжна да търпиш. Просто е глупаво

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 7d89488dcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Напълно съм съгласна с пърсия коментар. Аз вечв 24 години работя в сфера, дори и в наше време считана от много хора за "мъжка", но смея да твърдя, че за тези години накарах повечето мъже, включително и началници /а много такива се смениха! / да ме уважават. Естествено, навсякъде има индивиди, за които най-важното е да имаш топки в гащите (извинете за израза). Те ти дават и акъл, и всичко необходимо и автоматично те правят свръхпрофесионалист и свръхчовек! Е, на тези индивиди в подходящ момент и възможно в най-прав текст, желателно с употребяваните от самите тях думички (дори да са цинични), им казваш в очите какво представляват и спираш да им обръщаш внимание. Лошото е, че не можеш да си избираш колегите, но ако твърдо си държиш на мнението и позициите, нещата влизат в норма. Има според мен един много важен момент: с подобни двукраки контактуваш единствено и само професионално, в смисъл не отговаряш на каквито и да било подмятания по темата " ние мъжете" и "вие жените", с нищо не показваш, че изобщо си чула и една думичка, която е извън възникналата служебна ситуация, така да се каже. Когато корифеят оцапа нещата, посочваш му конкретно къде е сбъркал и какво е трябвало да направи или да не прави, може да му кажеш с подобаващ тон, че не си очаквала от МЪЖ с неговия опит и вроден талант да прави такива елементарни грешки. Надявам се, че началникът не е от тази категория, иначе нещата се усложняват доста. И наистина в никакъв случай не се оставяй да те изцеждат като лимон! Работата си е работа, тя няма никога да свърши, ние ще свършим! Затова постави граници, докато не е станало късно! Българинът е свикнал, че магарето носи колкото го товарят, и никой няма даже едно благодаря да ти каже, ако навреме не покажеш, че нямаш намерение да блъскаш като грешен дявол за този, дето клати дърветата. Твоят труд си има цена, а нервите и здравето ти са безценни! Мога цял учебник да напиша по въпроса, но вероятно вече отегчих и теб, и всички останали тук. Ако мога да ти бъда полезна по някакъв начин, ще се радвам! Кураж и късмет!

 
  ...


...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: ec3e159dfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   При нас го има обратното - мъжете работят и помагат на жените, а те се лакирват по цял ден и все се оплакват колко им е тежка работата.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 38636d926b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Развикай му се и му кажи че е нехигиеничен комплексар, който си избива комплексите върху жени. Безропотното търпене на подобно поведение не води до нищо добро, но когато види че не му минава номера ще се откаже.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 1cd1fa5951
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   5, пък в HR, рекламните къщи, за учители и т. н. много хора търсят дупка в гащите. Просто едни професии са пълни с жени, други с мъже.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 1cd1fa5951
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   5, а аз не знам как да реагирам на коментари от колежки, но дори и колежки колко са умни жените и т. н. В смисъл и те са сексистки но да стискам ли зъби, ами обидно е. Имахме откачени учителки които крещяха колко са тъпи момчетата и подобни. Та нищо чудно затова така да се озлобяват някои от такива нагли учителки.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker