Нужно ли е да толерираме чужденци - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Нужно ли е да толерираме чужденци
преди: 6 години, 6 месеца, прочетена 2185 пъти
Желая да получа мнение възможно най-много гледни точки.
Действието се разигра в един бюфет към медицински университет, като Аз- студент първокурсник, реших да обядвам там, на една маса с англоезични студенти.
Излишна информация е, че тогава се чувствах тегаво заради струпалите се упражнения, като по това време един "англичанин" с ливански корени реши да ме заговори, като Аз най- учтиво му отвърнах на поздрава и си говорихме за посредствени теми. Заедно с нас обядваше и англоезичен мюсюлманин, емигрант от не знам къде, който ме попита дали някъде се намирало маркет за продукти без свинско месо. Аз като човек, относително чужд за града, в който временно се подвизавам, му обясних положението и добавих, че също съм мюсюлманин и не намирам за проблемно консумацията на свинско, като той се възмути и ми каза, че това е много лошо и едва ли не съм бил позор за религията, която изповядвам. Ливанецът- горд англичанин, най- представително изрази отвращението си от пилешкото месо, купено от бюфета за 2. 50лв с карта (всеки студент на медицинския университет притежава електронна карта за отстъпки в съответния бюфет), и напсува касиерката за това че нямала го му върне скапаните два лева които в неговата Англия са някъде един паунд. Не е и излишно да спомена че пред касата изрично пише, че закупената стока не се връща, на български и английски. Но той- гордият западняк от Ливан реши първо да се наяде с половината храна и после да се отврати от нея. Та не след дълго ме критикува ЛИЧНО за това как ние българите сме били скапани хора, как тази страна за нищо не става и сме нямали подобаващо отношение към чужденците и как в Англия всичко било много по-качествено и хубаво. Държа да спомена, че те плащат 7000 евро на година за обучение във въпросния университет, а в тяхната велика Великобритания щяха да плащат най-малко 20000 паунда на семестър за обучение в същата специалност и че в едно тяхно заведение месото е поне пет пъти по-скъпо. Но понеже сме западняци и сме много велики, дай да се направим на елитари. Все пак за тях е по-лесно да са първи в село, отколкото последни в града! А най- неприятно ми е, че редом с нас, българоезичните, се обучават и безарабски българи от Молдова и Украйна, които въпреки че не знаят езика на удовлетворяващо ниво държат да учат медицина на чист български и ценят всичко българско, защото за тях най-важното бе да се завърнат по родните земи, където се чувстват като у дома. Нито веднъж не са се оплаквали от държанието на другите и винаги гледат да прихванат нещо от нас, говорейки винаги положително за България пред близки и приятели. И та редно ли е, според вас, да толерираме долното отношение на някакви индивиди- англичани ли са, ливанци ли са, араби ли са- и те не знаят (но важното е да са горди с това), хора, които държат да импрегнират собствените си псевдоценности и патологии в нашата култура, докато избягваме да видиш доброто в другия- този, който ни цени?
Благодаря на всички коментирали.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 6 месеца
hash: 0399bcb240
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Интересна тема захващаш. Както знаеш, арабите, дори и израснали на Запад стриктно спазват предписанията на Корана, в случая забрана за ядене на свинско, защото са възпитавани по този начин. Тоест те държат на собствените си ценности и дори се опитват да ги налагат, а не да се интегрират в обществата- приемници. Следователно не очаквай да искат да се интегрират и да научат езика. Отделно, това нагло поведение е предизвикано от лошото им възпитание. Всъщност наистина имат право да си изискват парите като клиенти, ако не са доволни, на Запад е така. Следващия път когато се сблъскаш с такива , не им мълчи, а им кажи тези неща, които си написал тук.А за Бесарабските българи- те като такива би трябвало да имат интерес и желание да се интегрират в България, вкл. Да учат на български. "Английските" студенти са тук само за да вземат дипломи лесно, защото в техните страни дори няма да ги приемат. Докато тук ги приемат, че и после работа ще си намерят в Англия, тъй като здравния персонал е кът и се взима куцо и сакато на работа, стига да е с признато образование, каквото е българското.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: e2e02a43e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Такива са повечето. Това е заради различните ценности и култура. Ти защо не му обясни, че свинското е много вкусно и е традиция у нас... Трябваше да му кажеш, че по селата на балкана има хора дето цял живот ядат свинско и живеят по 100 години..

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: ab79f54425
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Ти не си длъжен да толерираш въпросните индивиди - не сядай повече на тяхната маса. Обобщения за всички нас и всички чужденци са безсмислени.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 9165a4d0b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Не, не е нужно да се толерира някой, който не проявява толерантност и уважение към другите. Независимо дали чужденци или българи. А бесарабските българи обикновено са големи пичове, имам познати от Одеса.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 7b3b652000
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Решението е просто - всички подобни индивиди вън от България. Като не показват уважение и разбиране, няма и да го получат.

 
  ...


...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 9ffe4e53d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Думaтa толерaнтсност се измени и се приемa в рaзличен смисъл от същинския вече.
Дa толерирaш съвсем не знaчи дa се съглaсявaш или приемaш чуждо мнение, a сaмо дa увaжaвaш чуждото тaковa без дa се опитвaш дa нaлaгaш своето си.
Ти свободно можеш дa изкaжеш свое си мнение, което пък те сa длъжни дa толерирaт, тоест увaжaт, но не зaдължително съглaсят и/или приемaт.
Нa принципa "пей си Пенке, не ми пречиш"
Обaче дa, aрaбите винaги се опитвaт дa нaлaгaт, товa в прочем е и типично бългaрскa чертa, отвори която и дa е мaлко по-сериознa темa и сaм/a ще видиш колко ориентaлско е бългaрското общесто ( особено по-стaрaтa генерaция). Би трябвaло дa си свикнaл/aпокрaй бългaри и дa игнорирaш докaто не нaемaт прекaлено мнохо и се нaложи от близко и с физически доводи ( двa тупaникa) ги убедиш, че дa говорят не е кaто дa нaлaгaт.
Aз живея в Испaния и минaлото лято един мaрокaнец прогледa през стол. Нaложи се дa му нaнижa и втори зaщото съм женa и реши, че трябвa дa ме нaкaже зa първия и зa товa, че не нaпрaвих тройно сaлто от щaстие, че ме свaля в кaфето, a че не приемa НЕ трябвaше дa бъде огромен комплимент зa мен. Aми не беше! И му го покaзaх ясно! Голямa нaпaст сa мaрокaнците, зa други нямaм опит, но тук с тaя пaплaч.... повярвaй, че ми рaстaтзъби и нокти кaто сaмо ги видя вече, но съм длъжнa дa толерирaм присъствието им докaто не нaрушaт моето лично прострaнство... тогaвa могa дa се зaщитя кaкто нaмеря зa добре, a могa със или без стол дa вкaрвaм подобни в дълбок трaнс...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 3dfbe0c774
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Toва, че ти ядеш свинско, не значи че трябва да обясняваш на някакъв фанатик и той да яде. било е глупаво. На т. н англичанин е трябвало да му върнат ресто. На всякъде по света са ми връщали и най-жълтите стотинки. Обмисли, след като ще учиш сред чужденци в какви нива на спора на навлизаш. Ако директно те обиждат, теб, народа или държавата, и ти директно можеш да ги изпратиш към родината им. Никой не им е бил телеграма да идват.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 4ca2166a90
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   На твое място подобаващо бих ги напсувала на английски, вероятно и на български и бих ги пратила да ходят там, откъдето са дошли, като сме толкова "скапани" хора в толкова "скапана" държава. А те не са ли скапани, като не могат да покажат едно елементарно уважение към нас?
Аз например съм расист, но ако някой ден ми се наложи да отида в Африка (което надали би станало някога), бих показала уважение към хората там и не бих допуснала да се изложа по подобен свински начин.


Black Sabbath

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 305757960e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Просташкото им държание, няма извинение, но те съветвам, да бъдеш по-избираелен с думите си.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 9a5280cda2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Хората са различни. Сега, в Англия наистина повечето продукти -месни, млечни и пр. Са с по-добро качество. Но те като са толкова наперени да бяха записали да учат в Англия. Само че там няма да ги приемат, освен това образованието е и по-скъпо. Така и имкажи-Защо са дошли да учат в България? Да са си учили там. И ще видиш как ще им се свият перките.
За бесарабските българи, България е шанса да влязат в ЕС и да получат паспорти да работят на Запад. Изобщо всеки си гледа от собствената камбанария. Не им обръщай внимание, гледай себе си.

 
  ...

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 32d5de8aec
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Ти не можеш да промениш другите хора, но можеш да подбираш компанията си. :) ✌
Ж

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 48c47f2582
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Трябваше да му кажеш, че във всеки средностатистически супермаркет може да намери халал-храна. Просто трябва да търси и да гледа внимателно за знака Халал. Аз често го мяркам на различни продукти без да го търся защото не съм мюсюлманин.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 3efcdf98ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   А, тия най ги обичам. И аз работех в международна компания и половината ми колеги бяха чужденци и когато някой почваше да ми обяснява как "в България всичко е гадно и противно, а в Англия / Франция или там от където е, всичко е супер. ", най-спокойно го питах "ами като в Лондон от чешмите тече мед и мляко, ти какво правиш тук? Като е толкова гадно противно и т. н. защо работиш тук вече няколко години? " И веднага млъкваха. Та и ти направи същото следващия път. Питай ги защо са се записали да учат тук, а не в Кеймбридж или Оксфорд. Да видим дали ще си признаят, че просто нивото им е такова, че нямат никакъв шанс да учат в тамошен университет и за това са готови да дават маса пари за диплома от Източна Европа. Това, че някой се е родил някъде не означава автоматично, че е по-велик от някой роден другаде. И там има големи олигофрени.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: d654396298
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Имал съм си работа с араби и сега внги ги отбягам. Имат същия манталитет като наште цигани, а и миришат също като тях. Много са лукави, злобни и отмъстителни.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 57edd543c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   И ти не блестиш с култура и толерантност, та не виждам каква ти е дилемата точно. Светът се глобаизира-свиквай.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 57edd543c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   И ти не блестиш с култура и толерантност, та не виждам каква ти е дилемата точно. Светът се глобаизира-свиквай.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 8cf0623514
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Поздравления за поста, авторе! Впечатлена съм от начина на писане и от грамотността ти. Днешните 20 годишни са супер неграмотни, но това е друга тема... На темата: нулева толерантност към подобни индивиди! Трябва да си знаят мястото и това трябва да им стане ясно от самото начало. Да влизаш в спор с тях е безсмислено - просто си казваш твърдо мнението и дотам. Арабите са долна пасмина и хич няма защо да се хабиш. Тук не е ОК, нито Франция, Холандия и подобни колониални държави. Тук е България и си ценим земята и нашите си правила, обичаи, традиции и изобщо всичко, което изчерпва нашата култура.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 97bc74a94a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Следващия път, когато започнат да предявяват претенции, ги попитай директно, защо като тук е толкова зле, са избрали да бъдат тук, а не в Англия? Никой не им е опрял пистолет в челото нали? И са свободни всеки един момент да се отпишат и да се запишат там, където според тях ще ги третират правилно и ще се чувстват по-добре. Били ли са приети в Англия? Могат ли да се издържат там? Защо стоят тогава, особено след като не им харесва? Едно е да имаш претенции при такса от 20 К, друго е когато си дошъл на евтинко и ползваш и студентски стол - защо не ядят в заведенията на свободна консумация, като са толкова отворени? Никой за нищо не им е длъжен и не ги задържа тук насила!
Не ги щади - всички тези неща, дето ги пишеш на нас им ги кажи директно!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: e2e02a43e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Ако се държат нормално, спазват законите на съответната страна, не налагат свойте възгледи, култура, обичай и всичко останало и спазват нашите, значи заслужават уважение и престой. Ако са мирни граждани и допринасят в положителна посока за нашата страна, след определен срок от време, дори заслужават гражданство (примерно след 5г. )

И по повод Коментар 19 - НЕ, пич, света не се глобализира. Колкото и банална да е фразата "всяка жаба трябва да си знае гьола" си е истинска и отговаря на 100% на сегашната ситуация в света.

Да, много хора, раси, култури са на едно място и това пречи и е видимо - факт.

В един момент нещата ще ескалират. Колкото и да замазват положението световните ледери. Всяка раса и култура може да живее заедно, стига да не налага една на друга агресивно и чрез насилие и убииства културните си фактори и особености. В противен случай нещата отиват към най-лошото...

В момента според теб, Номер 19, дали света се глобализира, а? Да, много хора от всякъде са на едно място, ма дали живеят нормално и както трябва с нужното уважение... аз не мисля :)...

Поздрави, Сянката

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker