Какъв за вас е перфектният работодател? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120502)
 Любов и изневяра (29537)
 Секс и интимност (14293)
 Тинейджърски (21841)
 Семейство (6421)
 Здраве (9544)
 Спорт и красота (4684)
 На работното място (3125)
 Образование (7273)
 В чужбина (1640)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1729)
 Други (18350)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Какъв за вас е перфектният работодател?
преди: 6 години, 5 месеца, прочетена 1879 пъти
Здравейте.

Преди повече от година започнах бизнес в ИТ сектора и нещата потръгнаха. Сега вече основният ми фокус е върху разрастването на бизнеса и едно от нещата, които трябва да направя, е да събера екип. В момента работя само аз, но скоро ще трябва да стана работодател. Това е нещо съвсем ново за мен и, честно казано, не се чувствам в свои води.

Желанието ми е да бъда колкото се може по-добър работодател във всяко едно отношение. Всъщност дори не искам да бъда възприеман като "шеф", а искам да съм наравно с другите хора от екипа.

Въпросът ми е какъв според вас е перфектният работодател. Какво прави работата ви в една компания приятна? Вече съм помислил за някои от по-важните според мен неща, но все пак не мога да бъда напълно обективен, тъй като съдя по моя опит като служител, така че вашите мнения са изключително ценни за мен.

Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 5 месеца
hash: 3ed2f49e21
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Вашият бранш е малко по-различен по отношение на работната среда, но перфектен работодател по принцип няма. Хората не стават рано, за да ходят на работа, защото ти си „перфектен“ работодател, а защото им се плаща.
Като работодател мога да ти дам само съвет да не се концентрираш ТИ да работиш в името на работниците си едва ли не, а обратното - ти плащаш за определена свършена работа, ти си едва ли не клиента, а те трябва да изпълнят договореното.
Твоето задължение е да им плащаш на време и да им внасяш осигуровките, да им даваш ясни задачи и да ги контролираш, да създадеш сигурна среда за работа, но до тук. Никога не бива да се опитваш да си им приятел и да им угаждаш, защото ще ти се качат на главата, а това случили се ти няма да си в състояние да им плащаш после заплати и не само няма да си перфектен работодател, но и най-лош. Трябва да има ясна структура и ясни правила, защото иначе настъпва хаос. Също не бива да има изключения за по-симпатични за теб хора, а трябва да даваш привилегии само според резултатите.
Веднъж направиш ли компромис, клекнеш ли веднъж - край.
Не се мъчи да им бъдеш приятел. Никога няма да си, но се отнасяй с уважение към тях и тяхната работа.

Като икономист мога да ти кажа, че има една основна причина човек да прави бизнес - печалбата, а за да оцелее дългосрочно бизнесът ти трябва да имаш достатачно средства после и за инвестиции, така че не превръщай работниците си в свои приятели, разделяй личното от служебното, за да имаш накрая добри резултати. Почне ли се детската градина - край. Днес няма да дойде на работа заради това и онова, утре такава и онакава грешка направил, ще почнат да ти се налагат и няма да слушат дори какво им даваш като задачи и цели, а ще се мислят са повече от теб, а ти за тях ще се мекошав и слаб.
Нямат ли уважение, край. В един момент си мислят, че са повече от теб или ти като Мека Гана няма да можеш да просъществуваш и ща напуснат за големите фирми с големите офиси и истински големите шефове.
Колкото и да ти е странно, хората се стремят именно към стабилност. Усетят ли работниците, че могат да правят с теб каквото си искат, ще се усетят, че и другите правят с теб каквото си искат и съответно фирмата ти няма да има бъдеще. Много хора се оплакват от строгите работодатели, но истината е, че такива хора им вдъхват и сигурност за в бъдеще, също сигурност, че управляват с твърда ръка делата на фирмата.
Има много книги за различните видове лидерстване. Прочети някоя от тях. Примерно има харизматични лидери, на които не им трябва да са строги и така нататък. Има различни стилове работа, но няма ли ред и дисциплина, няма ли ясен лидер, по принцип всяко начинание се проваля.

Успех

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 341bcf2c62
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За мен лично е важно да няма интриги и връзкари и всеки да получава заплащане според заслуженото. Дразнещо е един да се подмазва и да е по-по-най, макар че реално не върши нищо.

Също е важно шефа да не е някакъв свръхамбициозен сухар и така да създава супер много напрежение, без да има нужда реално. Но и да не е прекалено мекушав да му се качват на главата и да позволява да го манипулират. Някак да вдъхва респект и служителите да чувстват сигурност в него.

И разбира се да е коректен работодател. Да плаща адекватно за пазара на труда и това, което получава от служителите, да не закъснява с плащанията, да не ги кара да работят извънредно. Да има добра организация на работата и да е компетентен.

И да умее да открива най-добрите качества в служителите и да ги използва хем за себе си, хем за развитието на служителя. Дори може да изслушва служителите си какво може да се подобри в бизнес модела.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: a231bb07ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Първо, да осигуряваш работа, която да носи добра заплата на служителите ти.
Второ, да имаш почтително и уважително отношение към служителите.
Трето, да си една идея над тях, да ги респектираш, но така, че да те уважават и да изпълняват, а не да те мразят.
Да осигуриш добри условия на работа. Да спазваш кодекса на труда. Там е казано почти всичко. Купи си го и го научи наизуст.
Да спазваш работното време, почивки, отпуски, да ги осигуряваш на реални заплати.
Да осигуриш някои екстри -бонуси, подаръци за рожден ден, нова година, празници, допълнително здравно осигуряване.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: f4ce54449d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Взислателен, изискващ качествено свършена работа, даващ реалистични, но и добри крайни срокове откъм темпо. Балансиращ видовете работа, даващ спокойствие. Критикуващ спокойно, но не търпящ повтарящи се грешки. Мотивиращ именно чрез развитие на нещата, похвали. Даващ възможност за развитие или учене ба нови неща. Работлив и даващ добър пример на другите. Без двойни стандарти.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 8fbd8bc62b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не наемай за работници приятели, а още по-малко роднини. Това ще ти скапе атмосферата. А само чужди хора с доказани качества или млади нахъсани, за да върви работата и да можеш да изискваш от тях, а не да ти е неудобно да им направиш забележка, да се скараш ако е небходимо и т. н., а не да ти се качват на главата. Не се опитвай да бъдеш приятел с тях. Уважавай ги, мотивирай ги, давай и бонуси, когато си доволен, но пази дистанция от тях. Никога не смесвай личния със служебния си живот. Бъди строг, но справедлив и така ще те уважават и теб и работата ще върви.

 
  ...


...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 686f308472
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   За мен (работя в сферата на медиите и издателския бизнес) перфектният работодател поставя ясни задачи, задава конкретни срокове за изпълнението им, но същевременно обръща внимание на идеите, които му се предлагат. Не е длъжен да ги приеме, но ако въобще не ги изслуша, това действа демотивиращо. Моята работа е доста тясно е свързана с творчески проекти, с креативност - както и областта на автора на темата. Затова за мен е важно да имам свободата да мисля и предлагам оригинални ракурси, нестандартни решения... Ако работодателят ми е консервативен човек, просто губи. Защото понякога простият служител може да лансира дори нова посока на бизнеса, заради добра своя хрумка. Историята помни много такива случаи. Не се чувствам комфортно в среда, в която "шефът винаги е прав", що се отнася до отношението към новите неща, които бих предложила. Ако искаш, авторе, да си перфектният работодател - слушай! Изслушвай хората, които са си дали труда да анализират, да мислят, да създават, да инициират нови неща. Пак казвам - не си длъжен да приемаш идеите им, но изслушай хората, защото те са инвестирали интелектуална енергия в бъдещето на твоя бизнес.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: b1ef978329
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Перфектният шеф:
1. Плаща заплата навреме.
2. Поущрява служителите си, увеличавайки заплатата им спрямо критерии като стаж във фирмата, ефективност и старание. Няма нужда това да е регламентирано предварително, но е хубаво да има движение на някакво време.
3. Следва законите - платен отпуск както се полага, осигуровки върху пълно месечно възнаграждение, плащане на извънредни, когато има такива.
4. Предоставя качествено обучение на новите си служители спрямо това, което ще трябва да изпълняват. Убеждава се, че имат всички познания, за да се справят с неговите задачи преди да им възложи съответните задължения.
5. Има обективна представа за възможните срокове на изпълнение на задачите. Примерно, моят шеф няма реална представа коя дейност колко време отнема и му е трудно правилно да разпредели задачите. Затова има други хора, които правят това.

Това е основното. Иначе аз например отказвам да работя за хора, които смятат, че крещенето по персонала е ок; не работя за хора, които работят само за парите (млад човек съм, важна ми е идеята и изпълнението на мечтата); не работя за хора, които са ми неприятни. По-миналата си работа напуснах, защото шефовете изгубиха желание за развитие и спряха да гледат "идеята". Миналата си работа напуснах, защото шефът ми бе крайно меркантилен и измерваше всичко в пари, което на мен ми е гнусно.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 4c0cad67f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Здрасти,

Номер 1 е описал един от възможно най-неперфектните работодатели. Не следвай стъпките му, иначе никой от екипа ти няма да те уважава. Ще имаш текучество, а тези, които остават ще ти се усмихват в лицето и ще плюят на теб зад гърба ти.

В момента имам перфектния работодател. Поради съображения за анонимност няма да издавам много, но общо взето е противоположност на номер 1. Имам пълна свобода в работата си. Кога да започна, кога да свърша, как да я свърша и т. н. Нямам ограничения кога да взема отпуск, получавам и подаръци по 3-4 дни всяка година, над регламентираните 20 дни. Заплащането ми е повече от задоволително. Получавал съм 3 пъти увеличение, само намеквайки за това, без никакви банални разговори и анализи кога, къде, защо е свършено. Никога не съм бил критикуван, получавал съм само съвети за подобрение и много похвали.
Къде е разковничето, при тази свобода, да не стане свободия? Ами, идвам от място, където беше като в казарма. При цялото това добро отношение, се превърнах в супер лоялен служител, защото така ми е приятно. Получавайки, не се чувствам пълноценно ако не положа подобаващия труд за да станат нещата перфектни. Когато е по-свободно, работя по-малко часове, когато има нещо спешно, се раздавам като магаре. Защото искам, не защото ми се налага. Екипът ни е малък, но с малки изключения (които бяха уволнени или си тръгнаха), всички работим много съвестно.

Успех!

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 1d62051c40
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Да не е отворен офис, ако работиш с клиенти. Това е последната мода просто защото е по-евтино да се наеме помещение в което си като в завод - без стени и да чуваш простотии от 100 човека.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: a383e6f61b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Имам най-добрия шеф на света, та... да си го похваля :) Да уточня, че той не е баш шефът, а е прекият ми ръководител. Та....

1. Той е добър мотиватор - знае как и умее не просто да ти делегира отговорност, а да те мотивира ти сам да се наемеш с нея
2. Вярва в мен - излезе в отпуск за 3 седмици в чужбина и остави предприятие с 2000 души на мен.
3. Има топки - когато трябва да се вземе отношение, той го взима.
4. Убива недоразуменията в зародиш - създава работни отношения на сигурност и откритост.
5. Не критикува - никога. Ама никога. Ако допуска грешка, той предлага помощ, за да стана по-добра следващия път. Съветва и разказва неговия опит при правенето на тази грешка.
6. Споделя - опит, знания и тънкости. Доверието е взаимно.

п. п Заплатата ми за тази длъжност и отговорност е символична.
Не си търся друга работа. Ако се наложи да го уволнят заради нещо ( работата има и публични аспекти) бих се замислила дали аз да не поема вината. Работа много, ама такъв шеф - един път. Има деца, жена и кредити. Може би бих му помогнала. Може да е един път, но мисля, че ще сме квит.

 
  ...

...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 712246842e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   "Защото понякога простият служител може да лансира дори нова посока на бизнеса, заради добра своя хрумка."
Да, мечтата на бачкатора - да има своя хрумка (ей тва пък, ако е дума ...), та да го забелеат висшестоящиете му отгоре и да го "издърпат", та да може и той, миличкият, да се наслади на благата "отгоре".

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker