Има ли значение социалният живот за работата? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Има ли значение социалният живот за работата?
преди: 6 години, 6 месеца, прочетена 2539 пъти
Като за начало искам да кажа, че пускам темата, за да получа съвет, а не съчувствие, защото сигурно изглежда все едно се оплаквам.
На 23 съм, искам да стана програмист и уча усилено. Не съм колоритна личност и животът ми не е интересен, общо взето си стоя вкъщи и уча. Нямам приятели, нямам приятелка, нямам фейсбук, нямам профил в Youtube, дори нямам снимки които да покажа на хората (колкото и да не ви се вярва). Още от дете съм така, от както се помня съм асоциален. Преди ходех на фитнес, пробвах дори танци, но винаги се чувствах неловко в компания и си мълчах. В училище бях аутсайдер. Затова стоя сам вкъщи и чета за компютри и програмиране, това ми е хобито и искам да стане също и професия. Единственото което правя освен да уча, е да спортувам вкъщи - взех си лост и гирички, което е достатъчно, за да поддържам добра форма, е не е като във фитнеса, но съм доволен, няма да ставам културист все пак. Не ходя по дискотеки и кафета защото се чувствам кофти ако съм в голяма група непознати хора, а и съм мълчалив и тих, никога не съм можел да водя разговори. Абе типичен асоциален тип съм. До скоро работех в един сервиз за компютри, но напуснах, за да се отдам изцяло на програмирането и да започна работа възможно най-скоро.
Въпросът ми е - пречи ли това да си намеря работа, конкретно като програмист? Искам да си намеря хубава работа и да изкарвам добра заплата, за да живея нормално и да не се лишавам от нищо - дрехи, кола, храна и т.н.
Социален живот е ясно, че няма да имам, това вече съм го приел. Но искам да се реализирам и да изградя хубава кариера. Дали пък това няма да ми помогне, защото като нямам други занимания ще имам повече време за работа.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 6 месеца
hash: 091c234484
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако искаш да си програмист сега се съсредоточи да станеш такъв а след това неизбежно ще се промениш в една или друга посока но важното е ти да се чувстваш комфортно със себе си

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 1df283ebcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ако си спретнат и общителен на интервюто няма да имаш проблем. Но имай предвид че често следващи интервюта са се шефове на екипи както и други колеги от екипа. И ще трябва да си общителен. Ще те вземат на обяд - често ходят на тайфи. Ако си искрен и открит, и бачк, дори да не си много разговорлив- ще вирееш. Програмистите са странни така или иначе. Мтлчааливи, с много конкретни хобита. Но са добронамерени и е приятно да си сред тях. Винаги ще има глад за много добри програмисти, така че ако си устремен и все пак пасваш на фирмени изисквания (колкото и да са минимални) ще се справиш. Нашата hr-ка казваше че програмист екстроверт е този който не гледа в своите обувки, а в твоите.. така че няма да си първия :). Само внимавай да не те избие на това да си купуваш мотор и разните му екстремности, че това съм го гледала и гледала.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 1e04bac558
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Това е нормално за програмистите. И аз съм така и точно затова реших да стана програмист.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: e5f4ceeeae
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не виждам къде е проблемът, стига да си добър в това, което правиш. А истински добър си, когато се отдадеш изцяло на това, към което се стремиш.
Относно социалният ти кръг - не мисля, че това е проблем. Между некомуникативен и асоциален има разлика. Просто не си попаднал на правилните хора, това не е никак лесна задача. Няма смисъл да си губиш времето с фалшиви взаимоотношения. Казвам ти го от опит, аз загубих две години от следването си в преследване на фалшиви комуникации. Достатъчен ти е един добър приятел и един партньор (правилният), всичко друго излишно те отклонява от целта, пряко или косвено. И запомни, че върхът е самотен и на него духа силен вятър, лесно се пада от там. А и щастието обича тишината, тези неща ги осъзнавам чак сега, вече загубил достатъчно хора в живота си и имащ една единствена мечта.
Та да, поддържай си тялото с тренировките, те са чудесно хоби, в същото време дерзай в това, с което си се захванал. Не е проблем да си по-затворен стига да си информиран. :)

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: a386358cfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Асоциалността по скоро ще ти помага. НО, за да започнеш работа където желаеш, трябва да се представиш добре. Което значи знания възможност за общуване. Упражнявай и последното /дори пред огледалото/ и ще успееш.

 
  ...


...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 85678e6e4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз също бях доста мълчалив (краен интроверт). В училище също бях аутсайдер, а първата ми интимна връзка беше на 26.

Но се взех в ръце и започнах да излизам повече, да се запознавам с нови хора, да общувам. В началото беше много неприятно, но с времето привикнах към социализирането и сега съм изключително щастлив, че реших да направя тази стъпка. Искам да кажа, че ако искаш да придобиеш комуникационни и социални умения, можеш да го направиш въпреки интровертната си природа, така че не се отказвай от социалния живот, тъй като това е едно от нещата, които правят човек щастлив. Под "социален живот" нямам предвид да си всеки ден на дискотека, а просто да си намериш добри приятели, с които да се събирате от време на време. За нас, интровертите, социалният живот не е чак такава необходимост както при екстровертите, но е добре да имаме някакви социални контакти.

П. П. Имам IT бизнес и при нас 90% от колегите са сравнително необщителни. Но като професионалисти са изключително добри, а това е единственото, което има значение. Поради тази причина фирмените събития са активности, при които говоренето е на заден план - игри, спортове и т. н. През годините съм се сблъсквал с много видове хора и съм се убедил, че хора като теб са по-интелигентни и продуктивни, затова приоритетно наемам такива.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 977c2ea57e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не се тревожи, обикновено програмистите са загубеняци. Няма да имаш проблем. Ако нямаш очила и карирана ризка - купи си.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: c6ae272c97
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Точно зa твоятa рaботa нямa дa имa никaкво знaчение соц. ти живот, поне не aко не ти се нaложи дa прaвиш живо проучвaне по някой проект "предлaгaне-търсене-потребител" нещо от сортa.
Но ми нaпрaвисилно впечaтление, че ти искaш дa живее зa дa рaботиш, a не обрaтното.
Хубaво е, че имaш цели, включвaш и мaтериaлни придобивки, но дa притежaвaш, не знaчи дa имaш. И къде ще отидеш с бъдещaтa кол? Тa ти нямa дa имaш дори дaлечни познaния зa животa нaвън.
A зa кaкво ще сa ти тези мaтериaлни придобивки изобщо след кaто нямa дa ги ползвaш и им се нaслaждaвaш? Просто дa притежaвaш или? Те сa зa удобство, удобно, сигурно и приятно прекaрвaне/живот. Дa те облекчaт зa дa можеш дaсе рaдвaш нa всички положителни нещa от животa нaвън.
Не бъди толковa крaен все пaк, нямa зaщо дa се откaзвaш от соц. живот и не зaрaди рaботaтa, a въпреки нея и зaрaди себе си.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 5452f7ea7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Привет колега,
Аз също съм програмист. Моето мнение е по-различно от това на писалите тук. Социалните умения са от голямо значение. Аз лично не съм особено добър в технически аспект, но съм работил над комуникацията си и се справям добре по интервюта. Харесват ме като човек и това ми дава плюс. Познавам много по-добре програмисти от мен, които обаче са захлюпени, без амбиции и работят за по-малко пари. Не говоря, че трябва да си супер общителен, но е необходимо да имаш елементарни комуникативни умения. Понеже програмистите работим в екип. Заедно с мениджмънт, бизнес анализатори, QA. Екипността се цени колкото и техническата квалификация. Може и да почнеш работа, но за да растеш нагоре, ще трябва да подобрш комуникацията.
Имам обаче и добри новини:
1. Човек не се ражда асоциален. Това е модел, който може да се промени при добро желание. Нещата се учат.
2. При това огромно търсенена кадри в момента, ще те вземат при всички положения. Просто липсата на социални умения е минус.
П. С. Впечатленията ми са преди всичко от големи корпорации. В малките фирми може и да е различно.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: ad59eb8364
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз бях омъжена за програмист. Типичен интроверт. Как изобщо се получи връзка между нас (аз работя като журналист, имам куп приятели и съм отявлен екстроверт) - до днес се чудя. Но се получи и за 16-те години, в които живяхме заедно, мъжът ми не успя да се промени. Това беше една от причините да се разделим. Неговата социална инертност затрудняваше моите отношения с хората, защото все пак околните ни възприемаха като двойка. С този личен епизод, авторе, не искам да те отчайвам, защото аз до ден днешен смятам, че ако бившият ми съпруг беше положил минимално усилие поне да присъства като мебел в различните социални ситуации - празници, приятелски вечеринки, гостувания у близки, концерти и прочее - то нещата можеха да изглеждат съвсем различно. Съвсем малко му трябваше. След като се оженихме, моите приятели бяха изключително добронамерени към него, понеже веднага разпознаха интелигентния човек, но той направо взе да се крие от тях. Лъжеше, например, че е в командировка само и само, за да не излезем на вечеря с друга двойка. Никога не ходехме заедно дори в магазина. И защото този горчив опит стана причина да се разпадне бракът ми с един във всяко друго отношение добър и умен човек, искам да ти кажа, че е нужно неголямо усилие, за да поддържаш нормален живот. Асоциалността в основата си е прекалено висока самокритичност, която прехвърляш и към другите, а те са хора от плът и кръв със своите слабости и силни страни. Ти също си човек със слабости и силни страни, така че, ако приемеш собствените си несъвършенства и се примириш с несъвършенствата на околните, между вас ще се установи връзка. Разбирателството между хората се основава на взаимно признаване на достойнствата и на взаимна прошка на недостатъците. Светът не е черно-бял, а е изпъстрен с множество нюанси. Т. нар. асоциални личности не виждате тези нюанси, затова са ви необходими един вид "емоционални очила". Мисля, че за теб нещата ще се променят в университета, където ще попаднеш в среда на съмишленици. Номерът е да не страниш от тях, а да си инициатор в отношенията. Например, да организираш екскурзия или да поканиш на рожден ден. Не се лишавай от личен живот от страх, че няма да бъдеш приет. Не забравяй, че околните също искат да ти се харесат и се тревожат, че може да не ги одобриш. Иначе, в професията, поне моите наблюдения отвън са, че асоциалността няма да ти пречи да се реализираш като програмист. Но, както казаха по-горе, няма да си от "лъвовете" в офиса, т. е. ще си високо ценен като работник, но големите пари ще отиват при онези, които умеят по-добре да комуникират с шефове и партньори. При бившия ми съпруг беше точно така.

 
  ...

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: c7fc7e12ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ще ти дам един съвет. В това, че си интровертен няма лошо, не пречи да си добър в работата, даже напротив, позволява ти да изучаваш и анализираш нещата, с които се захванеш в дълбочина... а това добрите работодатели ще го оценят! Единствено не допускай работата да заеме 100% от живота и мислите ти в бъдеще. Искам да кажа, не допускай да изпаднеш в ситуация, в която след време да нямаш нито хоби нито други занимания, които да ти носят удоволствие извън програмирането и работата. Казвам ти го, защото и аз съм като теб по-затворен и не толкова социален, а ние имаме склонност, поради липса на развлечения и социални контакти извън службата, след време да ни се случи така, че ставаме нещо като работохолици. Мислите и ежедневието ни се върти изцяло около службата, защото ние реално нямаме живот извън нея, а това след време се оказва пагубно, както за психиката, така и за резултатите от работата ни. Психолозите наричат този феномен "прегаряне". Запомни този съвет от мен, защото с мен се случи нещо подобно и сега съжалявам :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker