Назначаване затворник - моралната страна - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Назначаване затворник - моралната страна
преди: 6 години, 3 месеца, прочетена 3816 пъти
Вчера дойде един във фирмата, търсел си работа. Обаче спомена, че преди е бил в затвора за 10 мес. Не каза защо, но предполагам за грабеж.

Обясни, че у тях е гръмнала газова бутилка, запалила му се е къщата и семейството му е оцеляло по чудо. И посред зима за да не стоят на улицата, теглил някакъв заем и започнал да си ремонтира къщата. И понеже не можал да отиде на работа 2-3 дни, го изгонили.

Знам, че ще си помислите, че вероятно лъже, но изглеждаше искрен и дори се насълзи. А дори и да лъже, въпросът е принципен. Самият факт, че си търси работа, означава, че вероятно иска да започне на чисто без далавери. Което е похвално.

Аз се замислих, че реално ако предположим, че някой е съгрешил, изтърпял си е наказанието, взел си е поука и иска да започне на чисто, той реално няма как да го направи, защото никой не иска да го наеме. И той се принуждава в един момент, пак да тръгне по лош път.

Човекът изглеждаше някак смирен и ме омоляваше. Каза, че ако никой не го наеме, ще се принуди пак да влезе в затвора. Аз съм човека, който отговаря за новоназначени, и бях готов да му дам шанс поне пробно за месец-два. И бях готов да го направя, защото смятам, че като общество поне трябва да дадем възможност на такива хора да се поправят, пък вече дали ще се възползват от тази възможност зависи от тях.

Бях готов да го направя и защото знам, че този човек иначе ще е принуден пак да извършва престъпления и от това ще пострада трети невинен човек. Бях готов да го направя с ясното съзнание, че после трябва да сме нащрек и да се пазим от този човек, докато си заслужи доверието. И може би дори поемахме риск за здравето и живота си.

Обаче според правилата бях длъжен да се консултирам с управителя, а той категорично отказа, което си е негово право и аз го разбирам. Може би наистина е най-доброто решение. Все пак така поставяме в риск собствените си работници.

Но после дълбоко се замислих къде е истината. Трябва ли когато човек веднъж сгреши, да го зачеркнем веднъж завинаги с големия маркер и повече никога да не му гласуваме доверие и да не му дадем възможност да води нормален живот? И така да не излагаме и на риск самите себе си.

Или да бъдем отговорни към обществото? Защото реално погледнато, ние де факто прехвърлихме проблема от нас към трети невинен човек, а не го решихме.

Ще ме изкарате най-простия човек на света, но аз съм убеден, че никой не е изначално лош, а обстоятелствата и по-точно неадекватана му реакция към тях са го направили такъв, при определени добри обстоятелства и определено отношение може да се върне към правия път.

Това, което направихме не смятам, че е мъжка постъпка, защото за да спасим собствените си задници, го отхвърлихме, а човек наистина изглеждаше, че има намерение да се поправи. Но от друга страна, да, ние сме и бащи и съпрузи и имаме отговорности и към тях и от тази гл. т. не бива да предприемаме необмислени рискове.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 3 месеца
hash: 72f929e779
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Добре че пусна тази тема, за да ми дадеш възможност да успокоя съвестта ти. Сега ще ти разкажа от такава доброта, толерантност и милост към горките бивши затворници, които искат да започнат нов живот, как накиснах без да искам половината рок музиканти в България. Скандалът обиколи медиите, така че не си измислям нито дума, можеш да провериш. Само че няма да споменавам нито конкретния концерт, нито конкретни имена, тъй като не съм сигурна дали този човек не е опасен и към днешна дата. Слушай и си води бележки.
Свързва се с мен гражданин, представящ се за начинаещ продуцент, и ми излага един доста амбициозен проект за концерт, като ме кани да се включа в него. Аз работя като журналист и моето място в задачата беше в качеството ми на пиар. Срещаме се ние: приятен на вид човечец, с обноски, добронамерен. Сядаме и разговаряме. Той се афишира като човек с мащабен бизнес и излага умопомрачителни идеи, като твърди, че финансирането им е обезпечено. Аз подхождам предпазливо и слушам. В един момент от разговора пичът със сълзи на очи ми съобщава, че е бил в затвора за фалшификации, но вече е почтен предприемач и много иска хората да го приемат сериозно. Но заради лошата му минала репутация, по отношение на дадения проект иска да остане в сянка. "За да не навредя на работата" - казва и свежда поглед. На мен ми става жал за човека и решавам да му помогна. Захванах се със задачата и заложих на личните си връзки. Като музикален селектор привлякох един от най-известните музикални журналисти в България, мой дългогодишен приятел. Той подбра 100 български рок групи - всички, за които може да се сетите. С всяка от тях беше подписан договор. Моя приятелка - брилянтен рекламист - се захвана с маркетинга, наехме един от най-добрите български диригенти да синхронизира музикантите, друг известен човек започна да разработва режисурата на спектакъла, аз завъртях пиара и нещата стартираха. Наехме стадион "Васил Левски". 100 хиляди лева мошеникът наистина брои като наем и започна да разпродава билети. Някъде по трасето обаче аз започнах да се усещам, че има нещо гнило. Музикантите взеха да се оплакват, че не са им платени авансите по договор. Диригентът по същата причина спря да работи. Режисьорът се оплака, че няма бюджет за реквизит. И кълбото се разплете. Този мой "работодател" нямаше и един лев зад гърба си. Един Господ знае откъде беше взел парите за стадиона. Разчиташе да разпродаде билетите, да прибере сумите от рекламодателите и да духне, а аз да обера пешкира. За целта ми беше предложил да регистрира фирма на мое име, през която да минават плащанията, пак позовавайки се на това, че затворническото му минало ще навреди на нашето благородно начинание. Вече бях започнала да се усещам и отказах да подпиша какъвто и да било документ; обявих, че са ми възникнали лични причини да напусна начинанието. Тогава започнаха заплахите. Аз и колегите ми бяхме заплашвани с трошене на ръце и крака, ако се отдръпнем от "проекта", разбирай измамата. Просто не ми се говори от тук насетне какво преживяхме... Измъкнахме се читави само поради причината, че цялата инициатива доби доста голяма публичност. Т.е. мошеникът не можеше да си позволи да ни нарани по някакъв начин, следите веднага щяха да отведат до него. Както и да е - живи сме. Музикантите пиха по една студена вода и това е, но професионалната ни репутация с двамата ми колеги пострада значително.
Тази история няма нужда от коментар, авторе на темата. Знаеш за какво ти я разказвам. Аз също като теб си казвах: ето един човек, който е направил грешка, изтърпял си е наказанието, защо да продължаваме да го наказваме; нека му подадем ръка, нека му дадем шанс. Не смея да твърдя, че всички бивши затворници са като него. Само споделям личния си опит.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 1312e23e16
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Всеки има шанс. България е малка, лесно можеш да го проучиш и този човек трябва да живее. Но както ти е писал номер 1, понякога хората не разбират от добро. И май не понякога.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: a81f1a64a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (29 гласа)

3.   И аз съм в подобна ситуация, но не съм бивш затворник.

Поради една или друга причина не успявам да си намеря работа, защото доста често сменях работните места и то за по много малко време. Това ясно се вижда в автобиографията ми и почти всички работодатели в моя бранш ме познават, вече като несериозен човек...
Не съм се молил на работодател, но няма да го направя, понеже имам някакво достойнство, колкото и да ми е кофти позицията...

Та, с това описание исках да ти обясня защо твоя управител не е взел затворника. Мен работодател, при който съм бил на интервю няма начин да ме повика втори път и да ме наеме.

Затворника веднъж се е провинил, а хората, които управляват един бизнес са се научили да не дават втори шанс, т.е да не допускат слабост, защото тя може да им коства освен разходи, дори и бизнеса.

Втори шанс дават семейството и приятелите. Съжалявам, но това е реалността Всеки си носи кръста. Може би този бивш затворник трябва да поработи като общ работник, да събере пари и да замине в чужбина. Като натрупа опит да се върне и да докаже, че всички са грешали и да си седне на задните части. Друга опция не се сещам.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: f4fdf2eb39
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   1 - Преди години, имах проблем с подобен индивид. Ставаше въпрос за това, че не искаше да дава заплати, на около 70 човека. Аз просто съобщих всичко на работницити, защо няма да си получат парите и какво може да си направи по въпроса и повярвйа ми, когато те чакат 15 мъже, на които им зависият семействата от тези пари, ни плащене, ни мафия, ни държава, ни полиция, ми само господ може да те опази. Върна си всичко.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: c32cc643b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Не съм била в затвора, но едни 5-6 годинки се движих в кофти среда на наркомани, престъпници, дилъри, сводници и разбира се бивши или бъдещи затворници.
След време се изчистих и махнах от тази среда. Поработих малко случайни неща, но в даден момент ме наеха във фирма, в която мнооооооого исках да работя и беше огромен стимул за мен и да съм чиста, и да не правя простотии, и да съм всеотдайна. Няколко месеца след моя старт там началниците ми по някаква линия разбраха, че съм се друсала в миналото. Проведохме един сериозен разговор за това дали информацията е истина, какви са възможностите да ги зарежа като им трябвам и някакви такива. В крайна сметка решиха, че те не могат да решат колко е подходящо да бъда при тях и казаха, че ще говорят с шефа. Предложих аз да обсъдя миналото си с него и още същата вечер го сгащих след някаква среща. Обясних му честно и откровено, че не съм била примерна дама в началото на своя живот, но много желая да бъда такава в настоящия и бъдещия си и го уверих, че фирмата по никакъв начин няма да пострада, ако ме задържат. Остави ме на работа човека. Имах една издънка през годините и отидох да си подавам молбата, защото се бях надрусала и бях убедена, че се връщам към стария живот. Казах му защо напускам, но той не ме остави и ме вдъхнови да не деградирам. Фирмата ни се разви много от момента, в който аз започнах да работя там. Смея да твърдя, че много спомогнах за това. И като цяло той не съжалява, аз съм благодарна, че ми даде шанса да му докажа.
От групата, в която се намирах в тъмния си период, 90% нямаха никакво намерение и желание да се променят. Те мислеха за начини как да преметнат някого, как да завъртят схема, как да имат пари за сметка на каквото и да било и независимо за какво точно. Останалите 10% обаче съжаляваха за това, че са попаднали там, но нямаха волята и хората, които да им помогнат да се измъкнат. По-голям е шансът да не случиш на късмет и да съжаляваш за това, че си протегнал ръка към някой, който е правил нещо лошо в миналото си. Но не винаги е така.
Риск има. Въпросът е какво рискуваш и можеш ли след това да поправиш нещата, ако стане проблем. В случая с фирмата, в която аз работя, проблемът щеше да се коригира и колегите щяха да наваксат с работата за ден-ден и половина. Най-много да бях задигнала някакви пари или стока в размер на 1000-5000лв, но това е оборот, който щеше да се навакса също не бавно, така че дефакто шефът ми рискуваше... но не рискуваше всичко. Можеше да си позволи да поеме риска. Вече зависи кой какво има да губи и какви ще са вредите за него.

 
  ...


...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: c196761419
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Авторе твърдиш, че обществото трябвало да се погрижи за бившите затворници. А замисляш ли се, че те са се отнесли зле към обществото и затова са попаднали в затвор? Убил нечия баба за 100лв, излежал 8 години и обществото е длъжно да го приеме с отворени обятия? Отделно всеки един излязъл от затвора има право на държавна помощ при намиране на първа работа и я получават.
Твоят пък затворник е толкова отговорен, че да внесе в дома си непроверена газова бутилка или да не се грижи правилно за проверена бутилка, толкова е отговорен, че да не се обади на бившия си работодател за сполетялото го нещастие и да го остави ей така без обяснение няколко дни без работник. Ако наемаш работници си наясно колко губи една фирма поела задължения към клиент и работника който трябва да върши работата да липсва. Нали сам се сещаш, че бившият му работодател е знаел, че наема затворник, това означава, че обществото все пак му е дало шанс, той и този шанс е пропилял, колко шанса е длъжно обществото да дава? Един самолетен билет до почти всяка точка на Европа, където за общ работник няма да го разследват дали е съден е 20 евро, защо ли този човек избира да търси работа при вас за много по нисък доход?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 6e625f37eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Наистина хубава тема. А аз съм от другата страна на коментиращите. Работодател съм и преди години назначих при мен на работа точно един бивш затворник. Разбира се, поинтересувах се за какво е лежал. Оказа се, че имал условна присъда за побой, след което пак е е случило същото и си е излежал наказанието си. Не мога да твърдя за всички, но този човек беше един от най-съвестните хора, с които някога съм работил. Наистина не искаше повече проблеми и непрекъснато искаше да доказва, че изборът ми е бил правилен и е благодарен, че съм му подал ръка в такъв момент. В последствие, успя да замине в чужбина при негови роднини и сега работи там, но не сме се забравили и винаги ми се обажда, когато е в България. Така че, всичко зависи от конкретния човек

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: f0c4483c73
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   До номер 1: Не допускаш ли, че може и да не е бил затворник и това да е само номер, за да те накара да направиш фирма и всичко да е на твое име? А и не съм чувал за регистриране на фирма да искат чисто съдебно минало. Апропо, къде ги намерихте и подбрахте(!) 100 рок групи в България?

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 73df4fe5e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Е, не е без значение за какво е бил в затвора. Ако е бил за грабеж, може да е бил в ситуация, в която другият вариант е бил да умре от студ и от глад. Не във всяко населено място има достатъчно работа, а ако няма пари за квартира или транспорт, до първата заплата какво правим? Не оправдавам грабежите, дори мисля, че трябва да има по-строги наказания, знам, че болшинството от случаите не са заради безизходица, ами за "спечелване" на пари без работа, но не знаем какъв е бил конкретният случай.
Освен това, ако това е причината да е лежал в затвора, не знам защо да застрашава здравето и живота ви. Щом не е бил за убийство, опит за убийство и т. н. Та казвам че не е без значение за какво е лежал.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: f4fdf2eb39
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 9 - Умрели от глад, в България няма от ВСВ насам ...

 
  ...

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 4d0443b323
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   До номер 8 от 1 в отговор на въпроса. Чист бандюга си беше. Информация за делата срещу него и присъдите му може да се открие навсякъде в мрежата. Не искаше да се афишира, сега разбирам, не защото не може да регистрира фирма, а защото Д2 или "Сигнал", примерно, никога нямаше да подпишат ангажимент, ако му проучат миналото. Аз и колегите ми бяхме нужни в качеството ни на "лица", т.е. на хора с безупречна репутация. 100 групи се събират лесно, ако си на "ти" с музикалния бизнес, както беше колегата, който привлякох. Има много момчета, които сега започват и имат нужда от изява. Бедата е, че покрай младежите, репетиращи по гаражите, се вързаха и най-популярните български групи. Мошеникът им обещаваше грандиозни хонорари, за да си направи афиша, чрез който да продава билети. "Тангра", например, бяха решили да се съберат отново специално за проекта, "Еридан" пък, момчетата, написаха специална песен, "Контрол", Конкурент", ФСБ, Силвия Кацарова с бенда си и т.н. С Джо Лин Търнър въпросният бивш затворник твърдеше, че има подписан договор. Че и пресконференция в БТА дадохме аз, тъпачката, и другите двама наивници, та всички после да ни сочат с пръст. Истински кошмар! Направо ме е срам да ги разказвам тези неща заради наивността, която проявихме аз и уж други стари кучета. Клип записахме, аз написах сценария, Иван Танев го озвучи, въртяхме го по радиата. Мария Игнатова трябваше да е водещ на "концерта" и жената беше по-ентусиазирана от всички ни. Аз просто не знам как днес да гледам в очите хора като Милена и Васко Кръпката, с които се знаем от години. Резил ужасен. Въпреки че аз и колегите ми нямахме никаква вина, ние си мислехме, че организираме концерт и смело използвахме личните си връзки. Моля те номер 8 не ме карай да споменавам конкретния скандал, той обиколи през август всички медии, мисля, че хората тук си го спомнят, но не искам точно аз да давам препратки към него и да споменавам имена. Още ме е страх от онзи човек. Но всичко е самата истина, повярвай ми. Разказах това, за да илюстрирам причината поради която аз никога повече, в никакъв случай и при никакви обстоятелства няма да започна обща работа с човек, бил в затвора, без значение за какво престъпление.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: e45c021b45
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   до 11
Не искам да се заяждам, но вина имате всички до един. Харесвала ви е мисълта да менажирате този проект, на музикантите пък да участват срещу хонорар. Разбирам да беше нещо благотворително на 100% - ок. Затворник не затворник като е с "дебели джобове и солени гащи" няма проблем. Извадил е пари за това сте се хванали на хорото. Може да не са му стигнали авоарите в един момент. То какво излиза този си е направил финансово харакири с едни 100 000 лева. Нещо не разбирам. Повечето рок звезди в Америка са били на топло по няколко пъти и преди и след славата.
До автора
Лично съм бил свидетел как в Англия агенция взима бивш затворник на работа след негово самопризнание. С мотото: " Добре направил си нещо лошо и си си понесъл последствията". Естествено ставаше дума за обикновена хамалогия. Странно ми е как в чужбина на определени позиции взимат с лош разговорен дори, а тук ще ти искат висше за престиж и общи познати поне.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 946482c528
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   12, напълно си прав! Ние бяхме тъпаците и наистина се хванахме заради мащаба на проекта и обещанията за щедро заплащане. Винаги съм казвала, че алчността е онова качество, което най-често погубва човека. Ето - веднъж му се поддадох и това е резултатът. Никой не ни е виновен, прав си! Но оттук насетне - работа само с проверени и препоръчани хора.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: e45c021b45
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До 13 от 12
Извинявай не исках да те обидя или засегна. Разбира се, че срещу работа трябва да ти платят. Този се е подиграл с мечтите ви, което е най-гадно. Виновен е много повече от вас.
Зарадвах се като видях, че си ми отговорила. Може пък стратегията му да е била да започне да плаща дивиденти от предварително продадените билети. Все пак е трябвало да ви информира от съвсем самото начало за това, а музикантите да знаят, че пари ще има чак след висок % продадени. Който не може да си позволи риска нямаше да участва.
Щом си толкова навътре в рок средите поздрави на Никеца. Работил съм с него и групата му Awake(явно вече има нова) в Слънчев Бряг(не съм музикант). Голям, голям талант е. Респект, че инвестираш в българскя рок. Любимо парче от по-новите ми е P.I.F. - Сън в съня. Препоръчвам и черпя.
Видях, че си журналист, а и отговаря на темата "затворник - шоубизнес". Не си ли отвратена, че осъжданият за трафик на хора и склоняване към проституция Ванко 1 бе поканен във VIP Брадър БГ. Какво послание отправя това към подрастващите, които са основен таргет. Какво е това послание на телевизията: "Този човек е много VIP".

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker