Проблемите на сестра ми без договор - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Проблемите на сестра ми без договор
преди: 6 години, 3 месеца, прочетена 1782 пъти
Сестра ми и аз не само сме с прилична разлика от 10 год., но имахме и различен старт в живота, а и сме от различни бащи. Родителите ни починаха-и тримата. Всяка си има свой апартамент. Аз по-голям, тя по-малък в крайните квартали, не поиска в центъра, където отраснахме, бил шумен, мръсен и тн.. Аз завърших висшето си образование, тя не. Летеше из облаците навремето, искаше филологии, езици, музика, прочие, нищо не се получи. В гадните 90- години работеше постоянно-като продавачка-но без трудов договор. Просто никой работодател не правеше по онова време, а трябваше и да се яде. След 2000 г почнаха да правят ТД.. но тя хукна по някакви почасови ангажименти/специфични са, не ми се казва, не беше проституция/ заради тръпка, емоция, пак без договор, после късно се роди племенникът ми, в къщи още 2-3 г да отрасне детето пак без работа.. Преди 5 год започна работа пак без договор, почти 3 години. И сега пак 2 без. Вярно, има и сериозни проблеми-свекърва и е на преклонна възраст, зет ми е почти инвалид. Не може и да работи-племенникът ми не е достатъчно голям да се прибира сам, няма кой да го взема от училище, аз също имам дете, дъщеря, вземам го доста рядко да си играят с нея, братовчеди са и си растат близки като брат и сестра.
Искам и да и помогна, но не знам как. Не иска много пари от мен-не броя 20-30 лв, и неща, купени за племенника ми, голям сладур е.
Тя и не смята да работи официално, така да се каже. 90-те години били ужасни, тя какво е била виновна-искала договор, но не давали, и какво да умира от глад ли. Сега и да работи с ТД, какво от това-ще плаща осигуровки по 100 лв на месец и пенсия пак няма да види. Не вижда смисъл. Не мога напълно да я упрекна, помня не много от ония гладни години, без хляб, мляко.. бях дете все пак. Но и не мога напълно да се съглася с нея. За мен истината е по-средата.
Рано или късно ще трябва да и помагам финансово повече-как ще смогна? ! Не съм богаташ. Тя няма да стане по-млада. Да я взема някога при мен да живее-няма и да чуе и съгласи. Няма и да ми иска повече от 50 лв и ще знам, че пак ще си мизерства. И тока да и спрат-ще си мълчи. Аз сама ще се сетя обаче. Да продаде апартамента-абсурд. Това е единственото и сигурно нещо в живота.. И къде ще иде, в някое село да завре семейството си и да няма работа. В големият град поне има шанс, и без договор да е. Трудността е, че сега не се намира лесно такава работа. Камо ли в определено време през деня-след 15 ч, не може да е нощна смяна, обикновено е до 9, а детето е на училище от 8.. пък да гледа мъжа си, да ходи при свекърва си да и напазарува... Пълен ад.
Но знам, че тя беше до мен, когато починаха баща ми, по-късно мъжа ми и това никога няма да забравя. Че кака ми ме прегръщаше и не ме оставяше да бъда сама. Така по-леко понесох загубите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 3 месеца
hash: 4ab7839106
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Малко офтопик, ама 90-те сис сигурност е по-добре от сега, не беше толкова голяма безработицата, не излизаха толкова хора навън....сега има 2 сфера за младите от чужбина и всичко излиза.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: fc0e480749
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Помагай й с каквото можеш, тя явно заслужава. Работи и се на жената, но има труден живот. Имате нужда, една от друга.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: cb2ff63139
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Съжалявам за съдбата й.
Не може ли да кандидатства за личен асистент на съпруга си и майка му? Поинтересувай се. Парите не са много, но всичко е легално. Отделно от това може да работи почасово.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: ff94180575
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Има време до пенсия, но трябва да иска договори, щото тея пари работодателя пак не и г дава...

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: a5d93db6bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Аз ли не разбирам или сестра ти не мисли, че днес има проблем с договор, а ти си на мнение, че сестра ти има проблем? Тоест ти измисляш проблеми на сестра си, които тя всъщност няма. Тя сега и да тръгне да работи с договор няма полза тя няма как да натрупа стаж за пенсия, засега за нея е по добре така, важно е обаче поне здравните й осигуровки да са платени, че като разказваш за другите й проблеми си мисля, че скоро може да я разболеят мъжа й и свекърва й, всичко на нейните плещи. На твое място бих заделил едни 500-700лв настрана, ако спешно сестра ти се нуждае от плащане на здравни осигуровки, дано да не й се наложи.
Добре, работила без договор дълги години, и един ден ако е жива и здрава ще е на социална пенсия, няма да е първата или последната. Сама знаеш през 90-те хората работиха без договор и доста хора като сестра ти ще са на социална пенсия. Като се замислиш повечето които са били на договор последните 30г са ги осигурявали на минимална заплата и днес има доста такива с по високи заплати но ги осигуряват на минимална заплата, и без значение дали са натрупали 15 или 40 г стаж те ще бъдат на минимална пенсия, а това е още по неприятно да си плащал 40г осигуровки и да имаш пенсия равна с на онези които имат минимален стаж от 15г.
А и ако толкова искаш да й помагаш след време, когато тя е пенсионер, можеш да й плащаш тока преди тя да го е платила примерно и като иде да плаща ще й казват "нямате неплатени сметки за ток".

 
  ...


...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 771a48a164
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Вярно е, че сестра ти пенсия няма да види, но не виждам и ти без съпруг и родители да си цъфнала и вързала, та да я спонсорираш. Но е вярно и това, че положението й е гадно. Тя може и да работи без договор и пак да има доходи-чистене по домовете и гледане на деца, например. Това може да се комбинира, според както тя може.
Планове за бъдещето недей да мислиш още от сега, защото все пак тя има дете, нали. то може след 10 години да се погрижи за нея. Освен това, предполагам, че и двете сте получили или ще получите някакво наследство.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 40080768cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   сестра ти носи последствията от собствените си избори в живота. вярно, 90-те бяха тежки и мътни времена, но те отдавна отминаха. сестра ти обаче е продължила да се носи по течението без особена мисъл какво ще й донесе бъдещето - почасова работа, после пак без договор, после майчинство, после нещо друго... не станаха ли много оправданията?
всеки има периоди на трудности, но когато са перманентни и се превърнат в начин на живот, значи човекът си има и собствена вина за случилото се. не знам как смята да я кара занапред, че и дете да издържа.
най-доброто, което можеш да направиш за нея е да й помогнеш да си намери работа. не можеш да издържаш нея и цялото й семейство, а и не си длъжна. все някъде ще има и с такова работно време, което да я устройва. подозирам обаче, че ще успее да намери кусури и да се оправдае защо не трябва да отиде. такива хора винаги си имат добро оправдание за всичко

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker