Преквалификация от юрист към програмист? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121113)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Преквалификация от юрист към програмист?
преди: 6 години, 3 месеца, прочетена 4089 пъти
Здравейте! Завършил съм право и съм в началото на кариерния си път. Правото е нещо, което постепенно започва все повече да ме увлича. Макар в първите години от следването си да не съм полагал достатъчно усилия за развитието си в тази насока, с времето, с практиката и с опознаването на материята виждам, че това е нещо, което със сигурност би ми доставяло удоволствие да работя в дългосрочен план.
Проблемът е, че сравнявайки заплащането си (около 1000 лв. ) с това в други сфери на работа, го считам за крайно незадоволително. Имам познати с 3-4 години опит в програмирането, които получават заплата около 3000 - 4000 лв. Имам приятели ръчни тестъри на софтуер (QA), които с 3 години опит са започнали да взимат 2500 - 3000 лв. заплата. С доста големи заплати са и мои набори, които вместо да учат в университет започнаха работа и вече имат значителна преднина в трудовия си стаж. Затова пък колеги, работещи в юридическия сектор, с 3-4 г. стаж взимат около 1500 лв. С десет и повече години опит получават около 2000 - 3000 лв. Останал съм с впечатлението, че посочените суми по-горе съответстват относително точно на средното ниво на заплащане в съответните сфери на работа и за съответния опит.
Вече съм започнал курс по програмиране и от този първоначален досег с него изглежда, че и това би могло да е нещо, което да ми носи удоволствие в работата. Въпреки това дилемата продължава. Чувството, че ще съм загубил толкова години в учене на вятъра, че няма да работя това, което съм си представял от толкова много време насам е много затормозяващо.
Като имате предвид, че заплатата е единственият мотив да обмислям смяна на попрището, какво мислите? Правилни ли са ми представите за това по колко получава средно един специалист в съответната област (не говорим за някакви изключения, невероятно успешни или пък пълни с късмет и връзки хора)? Мислите ли, че това положение на юристите ще се подобри в близките години или напротив - постоянният наплив от нови и нови студенти в юридическите факултети ще занижи заплатите още повече?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 3 месеца
hash: f86b66f684
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

1.   И програмистите все някога ще си изпеят песента... Няма да те лъжа, не ставаш за юрист и не си обичаш професията, щом ще я сменяш заради заплатата.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: bdca8106ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Здравей,

Tи изкара, че QА взема колкото програмист. Не е истина. Слушаш много реклами на Софтуни. По - скоро ще паднат заплатите на програмистите и то на посредствените - такива които чули, че някъде дават много пари за нищо и хайде там да отидат. Особено с огромния наплив там, след облъчването в последно време. Юристите винаги ще са специфичен интелектуален труд, заплащането за който с опита се увеличава, независимо от времето в което живееш. Този балон на високо платените ИТ специалисти ще се спука и то скоро, точно заради наплива сульо и пульо да става ИТ. Нали знаеш основния икономически принцип - търсенето е зависимо от предлагането. Когато се предлагат на пазара на труда много програмисти и фирмите избират от 100 човека 1, те ще предлагат колкото може по - ниско заплащане.

Поздрави,
С много внимание и любов

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 0c110ae12c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Без желание нищо няма да постигнеш. Програмирането не е само да научиш 2-3 езика за програмиране. Това, че знаеш български, не те прави добър поет или писател. Често в професията ще те карат да се занимаваш с математика или физика, а може би дори един куп нови за теб науки. Програмистите са хора, които имат сериозни основи и умение бързо да учат. Не си мисли, че просто така са високи заплатите. Добрите професионалисти във всяка област печелят добре. Извинявай, но добрите юристи печелят нечувани пари. Е, пи-късно им започва професията, но компенсират с печалби. Защо не помислиш за право в информационните технологии? Защо не станеш стрител, те също печелят добре? Виж какво умееш добре и прави него, а не където се печело добре. По тази логика стани трафикант, че сумите там са главоломни.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 0005251ef2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Разбери, че не всеки става за програмист. Ако много ти харесва правото продължи да работиш там. Или си продължи курса по програмиране, но не напускай работата си като юрист, докато не си намериш такава като програмист.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 28e1c1109a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Авторе, аз бях пред подобна дилема, когато завършвах. Завърших счетоводство и контрол, но гледайки заплатите в сектора се отчайвах. Бях решил да събера малко пари и да замина за чужбина или по туристическите кораби. Започнах да си търся работа по специалността главно с идеята да направя малко стаж, за да не съм учил напразно в крайна сметка. Бях наясно, че излизам от университета супер неподготвен и нямах претенции за заплата. Бях готов дори да се уча някъде и работейки за без пари. Сега осъзнавам и колко много ми е помогнал Бог тогава, давайки ми възможност да започна точно по специалността си, защото доста мои колеги не успяха да го направят по една или друга причина. Работейки, постепенно започнах да си задавам въпроса, защо да не си остана в България и да не опитам да си намеря по-добра работа. Пряката ми шефка на въпросната първа работа не беше нещо повече от мен, но си получаваше доста добри пари. Така, след около една година стаж, реших да взема нещата на сериозно и да се развивам професионално. Започнах да чета всякакви дискусии, статии, материали и каквото въобще ми попаднеше. Започнах също така и да се оглеждам за нова работа в голяма компания, където ще мога да се докосна до най-разнообразни казуси. Търсих доста активно в продължение на година и накрая Господ отново ми помогна, както винаги. Намерих си възможно най-добрата работа. Наистина налагаше ми се да работя много. Почти винаги оставах след работно време и идвах събота и неделя, когато се налагаше. За кратък период обаче, се развих изключително много професионално и придобих отлична подготовка. Общо-взето на 29 вече получавах супер заплата и се изкачих високо в йерархията.
Споделям ти го, за да видиш, че когато човек има желание, нещата се получават. Моят съвет е да си потърсиш работа в правните отдели на т. нар. голяма четворка или други подобни консултантски компании. Да, ще те скъсат от работа, но след няколко години ще имаш солидни знания и опит, с които ще можеш да се реализираш на много места. Иначе, курсът по програмиране пак можеш да си го изкараш, ако те влече. Няма да ти навреди изобщо.

 
  ...


...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 62afc50fff
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Познавам вече един такъв. Дерзай и успех. Не съжалявай за ученето, вървиш напред. Успех.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 26f64e5a21
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И аз все си мисля, че ИТ сектора е един балон и подобни заплати много скоро няма да има. Единствено може би наистина добрите програмисти ще получават, но не и тези, които са станали такива само заради заплащането.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 58ee49b897
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Няма никакво значение каква е заплатата когато си вършиш работата с удоволствие, защото те парите ще дойдат, ще измислиш начин повярвай ми. Зарязах работа за хиляди евро и бачкам нещо което много хора го мислят за супер долна работа и е много ниско платено, но за две години опит вече бих казал че печеля почти колкото преди. Имай в предвид не е важно колко печелиш а колко даваш за да печелиш тези пари и то не само финансово

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 8d0af9da72
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Можеш да станеш freelancer, като за начало, да опиопаш терена. Е да, няма да взимаш много, ама $10-15 долара на час, пак важат.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: ea8d162a3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Първо, програмистите работят 2 пъти повече от повечето хора, да 4 бона звучат добре, ама си в матрицата там и на 40 ще си напълно амортизиран като човек.
Второ, 20% от програмистите са наистина програмисти, другите са заплънка на добра заплата само.
Трето, програмистите, след лекарите най-много излизат в чужбина, защото наистина искат да се изградят като професионалисти, а не само да са на заплата (която и без тва ще е 5 пъти по голяма).
Четвърто, програмистите 90-та година бяха в България 100 човека.

Питайте ни нас, простите инженери, не програмисти, как се оправяме във великото българско ИТ, което иронично само то работи в БГ!!!

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: a739910d73
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Програмистите взимат много повече пари за много по-малко напрежение, работа, отговорности и т. н. Като юрист честно казано в нашата мила родина няма смисъл да си губиш времето с право, защото губиш толкова много енергия и време и то от най-хубавите си години, а трудът ти остава крайно недооценен

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 78aa32faa6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Нищо не пречи да работиш и двете неща. Ако станеш опитен програмист би могъл да направиш доста неща в съдебно-правна посока след като си компетентен и в двете. В смисъл ако имаш връзки в съда и сред други колеги. Така че не зарязвай изцяло бранша, ако ще да си юрисконсулт (когато дотрябва) и програмист в една и съща фирма.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 6200a6b1b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Да ви кажа, програмист съм и хич не ми е малко напрежението.
Работи се на спринтове - пускат ти х задачи и за 2 седмици трябва да са готови.
Ама ти ял ли си, спал ли си, жив ли си, умрял ли си, няма значение, задачите трябва да са готови.
Редовно се работи по 9-10 часа и нямаш личен живот, плюс че си под напрежение дали ще си хванеш крайния срок.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 78aa32faa6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   22, ако не свършиш работата какво става - уволнение или режат заплата? Подозирам, че нищо няма да ти се случи, но не знаеш и работиш като гламав, а те ти пускат още задачи.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker