Завиждам на чистачката - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (87437)
 Избор на редактора (163)
 Любов и изневяра (20141)
 Секс и интимност (10262)
 Тинейджърски (19184)
 Семейство (4256)
 Здраве (7162)
 Спорт и красота (3756)
 На работното място (1776)
 Образование (5018)
 В чужбина (1127)
 Наркотици и алкохол (854)
 Измислени истории (709)
 Проза, литература (1407)
 Други (11614)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от На работното място

Завиждам на чистачката
преди: 1 година, 1 месец, прочетена 2293 пъти
Аз съм началник в голяма фирма и имам твърде много отговорности и проблеми. Гледам всеки ден чистачките колко са усмихнати, не бързат, не се тормозят със сложни казуси, не им се налага да стоят седнали пред компютъра с часове. Започвам да им завиждам. Особено на една. Идва няколко часа след мен и си тръгва няколко часа преди мен. Мислих да стана и аз чистачка, но как ще го приемат близките ми, колегите, подчинените? А и парите ще са малко. Обаче ще ми е спокойно, изчиствам и си заминавам. Обичам да чистя. Не е трудно. Има движение, полезно е и е смислено. Защо хората приемат работата на чистачките с пренебрежение и като срамна професия? Какво лошо има да чистиш офиси или къщи? Аз имам две висши и солиден стаж зад гърба си, но започвам да осъзнавам колко е безсмислено всичко, щом нямам спокойствие и време. Дали ще е грешка да стана чистачка?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 1 месец
hash: a1156e01b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Най-важното в работата е да ти харесва или поне през повечето време. Сигурно взимаш повече пари и си свикнала на определен стандарт.. Гледа се така просто защото всеки може да я върши и не се иска да си много учен.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 495fed3d61
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Ами айде стани. Да те видим как ще ревеш, след 2 месеца.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: f86a6f9511
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Аз бях архитект е България. Сега съм на 30 и от 4 години съм общак в чужбина. Отвори ме се душата тука. Работя по 8часа и събота и неделя шапка на тояга. Кариерата е създадена като понятие да увлича умните хора и те да са роби на системата, защото повечето упорито се съпротивляват на медийната манипулация. Разбира се за да "зарежеш" всичко се иска да си потушила егото си, което още не усещам да си направила.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 79708081d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ти не си добре !!!

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 7a28591778
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Струва ми се, че не мразиш само работата си, а и себе си и живота си. Докато не преосмислиш приоритетите си, каквато и работа да почнеш, ще си нещастен/а.

 
  ...


...
преди: 1 година, 1 месец
hash: e9a25e4cfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   В чужбина съм. Една българка работила в България в офиси само. Стрес напрежение и сега чисти тук. Кара нова кола, спокойна е и казва, аз ако искам стрес се връщам в България и почвам пак в офис. Искам спокойствие.
По света хората не дискриминират. Моя приятелка служител в адвокатска кантора, не адвокат сега има второ бебе. Тъй като няма право на майчинството като първият път, сега пак получава пари, но тъй като мъжът и е от 12 на обяд на работа, тя чисти сутрин към една фирма и казва, че е доволна. И като поотраснат децата ще си работи пак в кантора.
Няма срамен труд. Важно е да си спокоен и да правиш това, което ти харесва.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 404f638e4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Аз мисля, че разбирам какво казваш. Работата ми е много напрегната, но добре платена, и я обожавам. Ако, обаче, не мога да я работя, съм си мислила, че просто бих била продавачка в магазин, в мол, да ухае хубаво, да идват хора, да си говоря неангажиращо с тях. Около мен да е красиво, да не се натоварвам. Нищо не е грешка, ако ще ти донесе спокойствие.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 4a55ec84a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Пренебрежението идва от там че самата ти ги наричаш чистачки, а те всъщност са хигиенистки. Само в бедна държава като нашата много длъжности са срамни. В понапредналите държави офисните хигиенисти се смятат за ушите и очите на фирмата. Тези пък, които се грижат за домашният уют, са много много ценни - учат ни на дисциплина.... но това няма как да го разбере една средностатистическа кифла на супер ръководният пост.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 3bdfff0843
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Срамна работа няма. Срамно е да си мързелив и да чакаш всичко на готово.
Ако си готова и смяташ, че си заслужава да работиш за по-малко пари, давай. Близките ти ако те обичат и искат да си щастлива, ще приемат решението ти.
Макар да не познавам хора с по две висши образования на ръководни позиции, които мечтаят да чистят... сигурна съм, че отговорността да си шеф е голяма. Но от друга страна не всеки умее и има желание да е лидер. Поговори с близките си и разбери мнението им. Кажи, че за момента е само идея.

Лина 32

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: f0b09172e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Невероятно, но и аз си мисля същото. Положението ми е идентично. Работата е там че парите са доста по-малко и трябва да лиша себе си и семейството от много неща на които сме свикнали. Пред дилема съм вече 2 години и нямам смелост.

 
  ...

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: b378cd552e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   И на тях не им е лесно, но си права за едно - защо да се мориш за едната офис работа. Факт е, че особено в големите фирми те третират като животно. Аз работя в счетоводен отдел и не е физически тежък труд, но постоянно някой те подсеща за срокове и срокчета. Докога така? Старая се да го карам яваш-яваш, защото не си струва да се поболея заради болните амбиции на някого, още повече че в тези фирми не си личност, а поредния номер. В момента се обучавам за графичен и уеб дизайнер и ще търся работа в някоя по-малка рекламна агенция например.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: c77b4919c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Правя го сега по време на следването си. Не се чувствам зле, не винаги е толкова спокойно, но не се оплаквам. Внимаваш да не пропуснеш нещо, гледаш да се държиш добре с всички и си вършиш работата като нинджа, за да не се пречкаш на онези, със сериозната професия в офиса. Аз работя почасово, заплатата ми зависи от много неща, но не работя за да плащам сметки, а за да събирам за семестри и да оцелявам. Колегите ми, които са на пълен работен ден, взимат нормална средна заплата за града, в който съм. Работата те изморява физически, но си психически спокоен, защото знаеш, че ще изчистиш последния обект и ще се прибереш. Понякога се намира някой, който да се заяде с теб, да ти обясни, че си по-нисък от тревата, но това го има във всяка работа. Шефът ми е добър човек, той не позволява подобно поведение към работниците си и не сключва договори с хора, за които се съмнява, че няма да се отнасят сериозно и с уважение към нас. Както при всяка друга работа, въпрос на късмет е да попаднеш на работодател, който е човек. Работила съм в магазини и там нещата бяха далеч по-лоши, пък уж е нормална професия и не се води толкова нисша според обществото. Каквото и да се говорим, при всички ситуации ти имаш нужда от стабилен доход и сигурна работа. Просто смени фирмата, ако искаш опитай нещо различно и по-леко, за да си починеш от стреса, но мисли разумно. Да си чистач не е работа за цял живот, бързо ще започнат да те болят ръцете и кръста, а си млада. Помисли за себе си, после помисли за бъдещето и никога не мисли за мнението на роднини и приятели. Ако някой ти се подиграва, че си взела решението да чистиш за година-две и да се отпуснеш психически, то представи си какъв е този човек и колко ти е близък всъщност. Впрочем, никога до сега не съм срещала лош поглед, когато съм казвала с какво се занимавам. Доста хора са ми стискали ръката, че не се срамувам и върша работа. Но не съм се и замисляла, за мен е все едно какво ще кажат другите, изкарвам си хляба честно, никой не го засяга дали чистя, или сключвам сделки.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 6550cdf9e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Това е измислена история, 100%. Проблемът е в теб, не в работата

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 6d8cd94072
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Всяко нещо си има цена. Ако си чистачка, няма да се развиваш и цял живот ще си седиш на тов аниво, което в един момент ще започне да тежи. Освен това чистачка взима примерно 500 лв и в магазина вероятно се чуди от какво да се лиши, че да и стигнат парите за тока. От личен опит ти казвам, че тов ане е никак приятно и е подтискащо. Тя може пред теб да е весела, но тя си знае какво и е на душата.

Да, тя може да има спокойствие и да не си блъска главата всеки ден, но си плаща цената за това. Ти пък си имаш някакъв по-приличен стандарт в сравнение с нея, но пак ти си знаеш на каква цена.

Винаги всичко си има цена.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 9b95293c12
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Ами щом си началник и ти е тежко, вземи си помощник?

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: c953b5995e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Номер 9, изказваш се твърде рязко и заядливо. Не бъркай английската дума "hygiene", значеща "здравеопазване" (в смисъла на поддържане на здравословна чистота на тялото и помещенията), с почистването на помещения! В случая авторката (явно е жена) е напълно права да използва думата "чистачка", която в никакъв случай не е срамна! Само ти и някои други хора с твоето мислене си вмешавате, че думата "чистачка" е срамна! На български език казваме "чистачка", а англоговорящите казват "hygienist". Ако имаш някакви съмнения, отвори кой да е български тълковен речник, сборник на българския книжовен език, също и българо-английски речник (желателно е да не е от последните 5 години, защото по-новите са списвани от неграмотници, заместващи българските думи с английските им преводи, но написани на кирилица - явление, познато като "папагалчене").
Запомни добре горенаписаното и те призовавам друг път да си по-приятелски настроен(а), защото сме тук да споделяме мнението си един с друг, а не да се чепкаме и да повишаваме тон. :) Успех!

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: f6dce81599
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Номер 9 - каква е разликата между чистачка и хигиенистка? :D Само я опиши, че се засмях.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: cacf6e63a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

19.   Ще завиждаш на чистачката... до първата заплата! Да, вярно работата и не е свързана с отговорности и стрес, обаче знаеш ли как се живее и как се гледа семейство с мин. заплата? Е, тогава като не можеш сметките да си платиш ще разбереш какво е стрес! Като се чудиш кога ще ти спрат тока и как да приготвиш детето за училище хич няма да ти е толкова весело и лежерно. А колкото до това, че и е лесно, не мисли че е точно така. Да, идва късно и си тръгва рано, но за да свързва двата края сигурно чисти поне още няколко офиса. Така, че вечер хич не е толкова щастлива, а е направо утрепана от умора. Пък и като ти е такава мечтата, напусни работа и започни да чистиш. Ама бързо, бързо ще ти се изпари желанието да си чистачка, гарантирано. Просто ще замениш една умора (психическа) с друга (физическа), но в края на деня умората си е умора. А и хората само си мислят, че е лесно. Така се случи, че работя като управител на хотел и да ти кажа работата на камериерките не е толкова лесна, колкото си мислят хората. Да, отстрани всеки може да я върши, нали си чисти вкъщи, ама всъщност си има доста специфики. И ако не ги усвоиш ще има да тичаш нагоре надолу и вечно ще изоставаш от графика. Ама ако чак толкова си мечтаеш за това... вземи си отпуската и се пробвай за 1 месец. Чистачки се търсят винаги, ще те наемат, после подаваш молба за напускане и готово. Лошо няма да опиташ.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: e28a599dc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Не знам на какъв стандарт я кара авторката, но да си в клетка 8 часа е чист мазохизъм! В един момент ти писва и просто ти иде да си хванеш влака и да слезеш в някое село, да се разходиш, макар и за 3 часа и да се прибереш с обратния влак, да си кажеш "Докога ще работя за чужди интереси, че да не мога да си гледам семейството? " В затвора по-добре се живее, за разлика от хора като теб! В офиса явно не дават да се гледа телевизия, играят игри или чете книга! Докато в затвора това можеш да вършиш без проблем! Неведнъж са давали живота на затворниците и се оказа, че лишаването от свобода съвсем не е това, за което говорят клиповете! В затвора си се забавляват, имат си телефони, интернет, храна! Излиза, че ти живееш по-лошо, отколкото затворниците! Да, няма да е лошо да станеш чистачка, но виж, ако намериш начин да печелиш пари от мрежата, направи го!

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: ef4dfde34a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Знаете ли.. разбирам какво иска да каже автора.. Аз работех в банка, по цял ден бях затрупана с работа, документи, отговорност.... Охраната взимаше почти колкото мен, но по цял ден стоеше на бюрото и не правеше нищо, нямаше задачи, знае как ще му мине деня. Да, скучно, но без стрес и напрежение! Точно тогава и аз му завидях...

 
  ...

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: f6dce81599
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Хора, при мен чистачките взимат повече от мен, заедно с клас прослужено време. А аз с оперирани очи изпитвам страшни болки в главата в края на деня. Метнат 1 парцал сутрин и то така некачествено, че кашляме цял ден от прахта. Не съм против тях, просто не е някак справедливо. И аз мечтая да съм чистачка и им завиждам. 2 часа кафенце сутрин, докато ние ставаме разногледи на компютрите. Магистри с по 3 езика взимат колкото чистачката. Ама хората кротуват и си траят. Ако има масови протести, може поне 1% да има пооправяне. Ама не.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: c953b5995e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Не ви разбирам, честно! Вместо да ви обзема завист към чистачките и да мрънкате по форуми, грабвайте метлата и парцалите, щом толкова ви се иска и вие да сте чистачки и чистачи! :)

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 9f4be95608
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   20 - Пробвай на поточна линия 9-10 часа (има и нощни) или карай през нощта камион. Особено приятно е, ако си на 20 години и е петък вечер.

И не ме интересуват интересите на работодателя ми, стига да ми плаща и да няма опастност да ме вкарат в затвора, разбира се.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 4a55ec84a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   Н9 до граммар нацистите с перфектен инглиш (според тях си само) и малко бг.
Аз съм млад човек и предпочитам да отварям новите речници - за предпочитане след 89та.
Хигиена произлиза от гръцки език, преговорите си етимологията от ОУ-то, и въобще не ме интересува как сте стигнали до самият увод за английската дума. А заключенията ти/ви са напълно празни. Разликата хигиенист vs. чистач е в отношението към хората, които се грижат за вашето здраве. Но вие си нямате даже и чистачка. Да се посмеем всички заедно.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: f6dce81599
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   25 -пак стигаме до нещо съвсем различно от темата на разговор. В България все засегнати много. На всяка професия у нас много хора гледат с пренебрежение, на моята също. Мен това не ме вълнува. Вълнува ме да взимам едни нормални пари, като млад и интелигентен човек в държавата ни. Учих доста години за това. И хич не ме интересува кой се е засегнал, че е чистач или хигиенист. Може и аз един ден да стана такава. Нищо не се знае. Идеята ми е, че не е справедливо някак за 2 часа на ден някой да взима колкото работа за 8. И така мислят доста хора.

 
  ...

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 4a55ec84a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Н25 до 26та
Тогава да те наема за чистачка да чистиш у дома и ще ти се уплътни бюджета? ! Силно се надявам, че не би се засегнала от предложението ми. В длъжностната характеристика се изисква едно нещо: и то е да знаеш произхода и значението на думата на! хигиена! .
Успех в начинанието на авторкаТА.

Ние българите сме станали големи хищници готови да потъпчат и малкото останало самочувствие на по-слабите между нас. В случая на работното място. А никой не протестира срещу онези горе. Цялата тази грозотия заради една заплата. Борите се за едните недостижими 1000 лева, хора! Не ви трябва повече, нали? !

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: f6dce81599
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

28.   27, бих те наела аз за чистач/ка или хигиенист/ка да почистиш вкъщи. Повярвай, имам и мога да ти дам и 2000. Чисто. От теб се изисква само да затвориш речниците и да се научиш да чистиш. То е трудна работа обаче, не е лесно. В момента ти пробваш да тъпчеш нечие самочувстие, ама дали се получава? Това че работим за около 500, не значи, че между нас няма хора със събрани пари. Успех с речниците!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 4a55ec84a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   28,
Вярвам че можеш да ми дадеш и малко над 2к. Ти си свикнала да работиш за около 500 левчета - останалото ти ги прибира държава и работодатели. Кво ще ти е, ако заделиш и за мен? ! Благодаря :)

Така ще е като учите, цитирам, дъъъълги години “бизнес администрация” “стопански мениджмънт”. Училището и университета са за кратко, после се трупа опит с времето. Ако не ти се получат нещата - започваш да злобееш срещу тежкият физически труд. Все пак живеем в 21в и отдавна не съществуват чистачки и робини, а в съвременния български език употребата на тези думи говори за ниско интелектуално и социално ниво.

Защо да пробвам да тъпча нечие самочувствие, т. е твоето, като то си е стъпкано от преди аз да съществувам в тази тема? Емигрирай, протестирай или иди на психолог.

 
  ...
преди: 1 година, 14 дни
hash: f6dce81599
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

30.   29 - кажи каква е думата, с която заместваш чистачка. Защо ти я свързвашс робиня не мога да разбера? Твоят коментар е дълъг и безсмислен. Емигрирай ти, някои от нас цял живот в училище са учили чужди езици, знаем как е на Запад и не милеем за това, което ти свързваш със Запада. В чужбина се толерира добрия тон, културата - ти не си за там, защото там няма как да вирееш, а при някои от нас това е осъзнат избор. Защо мислиш, че се отнасям с обида към чистачките? Какъв ти е проблема не разбирам? Ти в тази тема не съществуваш, а вирееш като отровен организъм. Ако пращаш мен на психолог, то ти си за психиатър.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker