Да работиш по образование - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121147)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18510)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Да работиш по образование
преди: 6 години, 1 месец, прочетена 2001 пъти
Здравейте. Аз съм току-що завършила студентка по право. Завърших в Пловдив, но така се стекоха нещата, че дойдох да живея в София при приятеля си. С мен завърши и моят брат-близнак.
След много търсене на работа в София, никой никъде не ми звънеше дори - кандидатствах и за секретарка, и помощник, и за адвокатски сътрудник, какво ли не, само и само да съм някъде в сферата на правото. Накрая се отказах. Не знам защо не ми звъняха дори - или заради провинциалния университет, или заради провинциалния роден град, знам ли, хах.
Накрая започнах да кандидатствам в държавни институции. Още на второто място взеха, че ме класираха на 1-во място. Бях много изненадана - вярно, бях подготвена, но всички ми говореха, че е уредено и т. н., но при мен не излезе така. Наистина се оцени моят труд. Става дума за НАП. За това място се изисква "професионален бакалавър", а аз съм магистър. В работата всички много добре ме приеха, много ми се радват и уважават. И ми помагат, искат да науча тънкостите. Харесва ми много, най-вече това, че съм човек за тях, тъй като имам горчив опит с други работодатели (сезонни). Много се радвах, заплатата ме устройва и най-вече това, че се научават страшно много неща. Още първите дни моята пряка началничка изрази съжаление, че с моята диплома съм дошла да работя на такава позиция, която няма нищо общо с правото. Но ми каза, че при първа възможност, ако имам желание и ако се освободи място, би ме направила юрисконсулт. Това ме зарадва. Обаче и роднините (знам че няма смисъл да се вслушвам чак толкова) постоянно ми говорят защо съм била работила нещо, което не съм учила. Това ме изнервя. Правото го има във всяка област, на мен тази работа ми харесва, а и не мисля, че много юристи са започнали веднага нещо свързано с правото.
Другото, което ме ядосва е, че брат ми се върна в родния ми град и стана помощник при един нотариус. Място, за което се изискваше средно образование и бързо писане на клавиатура. Да, но всички му се радват, че работел в нотариална кантора? ! С него винаги сме били конкуренция по някакъв начин, затова ме жегват такива изказвания. Задълженията му са свързани с носене на кафета, попълване на бланки, отговаряне по телефона и разнасяне на документи по различни институции. Да, очевидно научава доста неща, но аз също работя с данъчни, финансови закони. С административно право, понякога с международно.
Както и да е, факт е, че и двамата не работим като юристи, но пък за всеки един от нас има отворена вратичка. Много харесвам работата си, работя я с удоволствие, но постоянните "ти за какво толкова учи, като не го работиш даже" започнаха да ме разстройват. Майка ми дори ми каза: "Брат ти с тройките взе, че си намери по-добра работа", което ме нарани. Не е ли важно да се чувстваш пълноценен човек, да се чувстваш щастлив и на място? Не знам дали родителите ми осъзнават, че по този начин развалят връзката ми с брат ми? Започнах да си мисля, че така ще мине време, ще стана на 30, а няма да имам и ден юридически стаж.
Затова искам да Ви попитам: на вас колко години/месеци Ви отне, за да започнете работа по това, което сте учили?
Чувствали ли сте се прецакани, че работите нещо друго? Смятате ли че така целият труд е бил напразен?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 29 дни
hash: 35dbf5cb52
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Пътувах на престижна позиция по корабите и сега работя нещо което по принцип го работят бивши престъпници и съм добре защото го работя с кеф и пак печеля достатъчно. Не е важно образованието а желанието. Хич да не ти пука кой какво говори от семейството и аз чух много много лоши неща, но 2 години по късно всичко е наред. Живота си е твой и само три решаваш как да го изживееш. Дали е късно да се реализираш с образованието си отговора е не дори и на 50 години да си

 
  ...
преди: 6 години, 27 дни
hash: a4d050b604
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз съм в горе-долу сходна позиция на твоята. При мен обаче се случи така, че след завършването си стоях 1 година без работа, после намерих такава по специалността, но се наложи да напусна. След това пак стоях година без работа и започнах в бранш, който има само 10% връзка с моето образование. Тънкия момент е, че аз ще използвам тези 10%, така ще ги науча, че след 1 година работа, отново ще кандидатствам по моята специалност и съм напълно убеден, че това е моя жокер.

Така, че учи и после, когато се почувстваш готова, атакувай твоята сфера като покажеш, че имаш знания и си развила полезни умения.

Има една приказка за глухото жабче, прочети я.

Запомни. НИКОЙ няма право да ти се меси във взаимоотношенията.

 
  ...
преди: 6 години, 24 дни
hash: 1c7fa880b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Наистина не ви разбирам хората, които учите нещо и после не си работите по специалността. Това е такава загуба на време..че и на пари даже. Ще ти дам един пример. Баща ми няма основно даже, но има доста роднини, помогнаха му да си отвори фризьорски салон, и то доста добре обзаведен. И при него дойде да си търси работа едно момиче с магистър по фармация ... искаше да се пробва да стане фризьорка, но нямаше никакви данни за такава. Тя си мисли, че след като има едно висше всеки навсякъде е длъжен да и отваря вратите... и повечето сте така. Развявате ги тея дипломи като едни знамена на славата и си мислите, че някой ви е длъжен?
Имаш хубава специалност, разрови се и проучи пазара на труда. Макар, че според мен в НАП е много добре. Но очевидно ти не си удволетворена.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 24 дни
hash: 8c30029f13
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Изобщо не ги слушай. Човек трябва да работи, това което му харесва, дори ако заплатата му е много по-малка от нещо друго за което има диплома. Тези сравнения с брат ти едва ли ще спрат дори и да станеш адвокат. Глупаво е да се сърдите с брат ти един на друг, заради родителите ви.

 
  ...
преди: 6 години, 22 дни
hash: e0f3a55514
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   В идентично положение съм. Завърших, но както обикновено става в България ако си без връзки, не си намерих работа по специалността. И разбира се в началото чух куп приказки от роднините, защо съм учила толкова години (магистър съм) като сега работя нещо, което няма нищо общо и т.н. и т.н. обаче да ти кажа реалността в България е такава, че доста малко хора успяват да си работят по специалността и ако работата ни харесва не е пък чак такава драма. А и ти имаш шанс да те направят юристконсулт, т.е. да работиш нещо, за което си учила. За това горе главата и хич да не ти пука, важното е, че ти харесва това, което правиш.

 
  ...


...
преди: 6 години, 21 дни
hash: f6098e8c8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   До 3.
Длъжен ни е всеки, да, само заради едното образование да, както е почти навсякъде където като имаш Кетап си 80% подсигурен в живота, дори да не е същата специалност. ТОЧКА.

Само в България заради бизнес интереси, гангстерски, всеки учи каквото може с цел да живее добре, после след 5 години се променя всичко, престъпниците инвестират в друго, слагат братовчед си шеф и всички надолу мизерстват.

В коя държава? искат 5 години опит, Харвард, Оксфорд, да си красива и руса... и после пак висше ама друга специалност си и ако всичко това е ок, пак те махат и слагат десния си съсед. Как се казва държавата? Няма държава за всичко да искат опит и никакъв следуневерситетски стаж. Опит се иска в Нормалните Държави за високи пари на сериозни позиции.

България.

Терминал 2.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 21 дни
hash: 8ddf2be381
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, силно подозирам, че не си използвал досега споменатия терминал и имаш доста нереални очаквания. ако наистина кетапът би ти подсигурил живота някъде, то входът към него би бил изключително стеснен и затруднен, т. е. не би могло всеки да завърши и да го получи.
при положение, че при нас ситуацията е "който не е решил, той не е завършил", как очакваш на всички животът да бъде подсигурен? особено ако е някоя специалност за безработни, за която няма търсене. имаш ли идея как да стане?

 
  ...
преди: 6 години, 20 дни
hash: f6098e8c8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Използван е терминала, сравнително скоро, това не пречи да съм под афект, спокойно, на 26 бях и съм добре сега, не перфектно но достатъчно. В България се търсят 3 професии, и хората който се интересуват ги знаят кой са.
Само дето основните професии са около 15, а не 3. След като са 3 конкуренцията е голяма и политиците командват бизнесмените от сорта на 5 годишен стаж, знания, който и в Харвард не ги добиваш, а ако ги добиеш ще си прекалено стар да ги праткикуваш.
Другите професии от останалите, освен 3-те, са изключително връзкарски и изключително трудно се праткикуват, тези който ги завършат се преквалифицрат, търпят а по находчивите отиват в Чужбина, естествено не мога да кажа че всички успяват.
Относто университетите - не, не завършват всички, завършват около 70%, колкото са и в повечето, факт е че има много измамни университети, но проблемите с ВУЗ-овете не са толкова батални колкото ги изкарват, и не толкова голям проблем спрямо останалите в държавата. Значи пак по български, "навскякъде ги взимат вишистите, ама нашите щото завършат лесно не заслужават.... " пак сме ние специалния народ, пак 90% по света е едно и също пак тука е друго и по-интровертно. Няма такъв народ, ей, ей!

 
  ...
преди: 6 години, 20 дни
hash: f6098e8c8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   *колкото и са в повечето страни

от 8

 
  ... горе^
преди: 6 години, 19 дни
hash: 8ddf2be381
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   до 6 /8. обикновено не отговарям на неграмотни писания, но тук ще направя изключение. освен това предпоследното ти изречение е объркано, не се разбира какво искаш да кажеш, а последното дори няма да го коментирам.
дори и 70% от започналите да завършват, това е твърде много, при положение, че местата в университетите са повече от завършващите средно образование. при тези числа просто няма как за всички завършващи да има работа по специалността. в това не би имало нещо много лошо, ако хората си плащаха за образованието пълния му размер. тогава доста хора щяха да се замислят преди да вложат примерно 8-10000 и 4 години от живота си без изгледи за възвращаемост. сега обаче плащат символични такси, получават държавна издръжка и защо да не вземат една диплома, пък после ще му мислим...
та ако се върнем на проблема на авторката: в България има поне 15 юридически факултета (може да греша с бройката, но не е много) срещу 1 при социализма. средно по 50 души на година да завършват, това са 750 специалисти на година. мисля, че няма смисъл да обяснявам, че са твърде много и няма как за всички да има работа. при това положение е естествено всеки да се опитва да ползва връзки, за да си намери работа по специалността (не казвам, че е правилно, а че е логично). добре, че авторката се доказва в работата си, трупа опит, макар и не по специалността.

 
  ...

...
преди: 6 години, 18 дни
hash: f6098e8c8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   70% са навсякъде по света горе долу. Там им намират работа директно от университетите. От излишно демагогстване смисъл няма. Освен това, единствената държава, където в Столицата стандарта е 8 пъти по-голям от Провинция, която е на 200 километра от нея.
След като си от тея райони и имаш високи наеми в София, отиваш в чужбина, пак са високи но и заплатите са високи, след известно време дори квалифицирана работа можеш да си намериш, шанса е по-висок от колкото да висиш в един офис за 650 лева.

За да си намериш квалифицирана работа, навсякъде, пардон почти навсякъде, се изискват три неща - Ум, образование и желание. Ако ги имаш и не работиш квалифицирана, добре заплатена работа, значи проблема е в системата на управление на Държавата, на който в момента са и проблем ВУЗ-овете, обикновено с цел да се вкара албанец, украйнец или сърбин на твоето високвалифицарано място. Връзкарството виноги е бил проблем на слабите държави, като нашата. Младите не са длъжни да търпят Нямане само защото са се родили в България или образователната система е слаба или българския бизнесмен е със съмнителен прозиход.

Ум, образование и желание - нищо друго.

 
  ...
преди: 6 години, 18 дни
hash: c63098edb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   "Само дето основните професии са около 15, а не 3. След като са 3 конкуренцията е голяма и политиците командват бизнесмените от сорта на 5 годишен стаж, знания, който и в Харвард не ги добиваш, а ако ги добиеш ще си прекалено стар да ги праткикуваш. "

Когато комуникираш с някого, опитвай се, да структурираш изреченията си по начин, по който човек, който няма нетипичен мозък, може да ги разбере.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 18 дни
hash: 1c7fa880b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До номер 6 от номер 3
И я ми кажи като ти имаш диплома по фармация, а аз търся фризьорка с какво ще си ми полезен? НЕ.. НИКОЙ НЕ ВИ Е ДЛЪЖЕН ,за дипломите, които ги имате и после не можете да си намерите реализация. Не всеки е полезен на всеки. Не всеки има нужда от адвокат,не всеки има нужда от архитект, не всеки има нужда от кредитен консултант и т.н. За всеки влак си има пътници.

 
  ...
преди: 6 години, 17 дни
hash: f6098e8c8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   до 13
От бързане е, Янко.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker