Вярно ли е това, че вече няма хора? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Вярно ли е това, че вече няма хора?
преди: 6 години, 20 дни, прочетена 5348 пъти
От известно време насам - около година, слушам, че работодателите се оплакват, че нямало хора, никой не искал да работи, нямало желаещи кандидати по обявите им за работа...

Има ли някой от вас, честен човек или работодател сред вас в сайта, който да има фирма и да каже как са нещата... или пък някой от вас да е да ръководна позиция във фирма нещо като менажер и да каже как е с намирането на кадри.

Аз си спомням, когато завърших преди 6-7 години, че с месеци пусках молби за работа къде ли не и не ми звъняха. Само ми звъннаха от едно място за мрежов маркетинг, което разбира се в нашата икономика няма как да вирее.

И къде се корени проблема според вас? Вие като шефове или работници/служители бихте казали, че хората са мързеливи, не искат да работят и какво ли още не, но фактите са такива, че когато отидат в чужбина си работят много повече отколкото тук. Или като тук, но там им се отчита.

Преди години, когато завърших училище и комунукирах с всякакви хора по отношение намирането на работа и са ми казвали какви ли не стряскащи неща. Сега чувам всеки да говори, че нямало хора и търсели и давали големи заплати на повечето места. Каква е реалността?

Приятели и познати са ми споделяли как са работили с години в дадена фирма на 400лв и когато им се увеличава опита и коментентостта в работата, ходят при шефа да говорят с него за някакво символично увеличение и им се развиква, обижда ги или ги уволнява/съкращава. Или им казва ако не им харесва да си тръгват, щото за това работно място чакали още 50-100 човека.

И на мен са ми го казвали по заобиколен начин, че не съм вързан за фирмата и ако не ми харесва мога да преразгледам позицията си и да си ходя.

В момента чувам, че за елементарни позиции няма хора. Бизнеса се оплаква, а хората продължават да напускат. Миналата година Бенатова (знам, че телевизиите са манипулативни), беше в САЩ и българите там казаха, че в Щатите има хора, които са дошли да карат камиони, тирове, да работят в магазини и от позиции в България като директори. Казват, "тук има хора, които са били директори, работели са по банки"... и тн.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 20 дни
hash: 95e325f713
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Честно да ти кажа не знам, аз мисля че лъжат. Преди няколко години, когато завърших и аз естествено започнах да пускам Cv-та и естествено не само за специалността, която съм завършила, а по много други обяви. И или не ми се обаждаха или се обаждаха да кажат, че не ставам. Бях започнала дори като брокер на недвижими имоти за без заплата, а на процент, но видях че там е безсмислено. А съм с образование, два езика, компютри и т. н. Освен това бях карала и стажове, които не бяха платени. Но както и да е като цяло се търсят бармани, сервитьори, персонал за магазин и т. н. Излиза че си учил, а не можеш да си намериш работа. Аз лично се отказах от тая простотия и то за малко пари и си започнах мой личен бизнес. Засега е добре. Но наскоро реших да прегледам прословутите обяви за работа и същото - персонал за магазини, заведения и не знам си какво. Какви специалисти търсят не знам, аз лично като исках да работя нямаше къде. А имаше бяха ми предложили да ходя по офиси да предлагам карти за фитнес. Не знам но аз лично не им вярвам на глупостите вече, че нямали кадри и нямали нищо. Искат кадри на 22 с образование и опит 20 години, затова нямат кадри. Но лично аз съм доволна, че сама си направих нещо за себе си иначе щях да умра от глад, ако чаках на фирмите закъсали за работници. Не вярвай на тия глупости дето ти ги говорят по телевизията, в доста от случаите са пълна лъжа, по-добре провери от личен опит как стоят нещата и тогава си прави изводи.

 
  ...
преди: 6 години, 20 дни
hash: abad990cc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Политически интриги и игри за да плащат по 100 евро на чуждоземци, в тяхните страни са много.
Система за изкарване на младите извън България.
Единственото реално търсене е миячи на чинии по курортите.

 
  ...
преди: 6 години, 20 дни
hash: 7deb0e1bc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Бивш моряк съм с висше магистър и работа на брега с дипломата ми повече от 1000 лв не съм чул и в момента работя нещо което случайно открих че ми доставя кеф и съм по-добре платен и сам съм си шеф

 
  ... горе^
преди: 6 години, 20 дни
hash: a5cb449050
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Здрасти, да сега явно е такова положението. Преди години им се казваше да не експлоатират хората, но какво да ги правиш голяма част са с манталитет на андрешковци. От алчност искаха да плащат малки заплати а такова положение не може да се запази за дълго. Хората се разбягаха в чужбина, раждат се малко деца а и за тях трябват средства за да се издържат което не може да стане с малки заплати, няма хора които да работят а и никой няма да дойде да работи отвън както те го мислят за малко пари.

 
  ...
преди: 6 години, 20 дни
hash: 282e0fd9c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Факт - няма хора. И ти го казвам от страната на работник. Интересното е, че има и много безработни при все това. Няма компетентни и мотивирани хора.
Аз съм програмист. Където работя, заплатите са добри. Не се искат връзки, даже обратното - с връзки намираме хора. Всеки се опитва да навие приятели, познати. Но се искат умения и квалификация. Не е нужно висше - може и курс от половин година примерно. В целия ни бранш е страшен глад за кадри.
Дори за държавна работа няма кадри. Майка ми работи в армията. Казва, че идват тотални дебили да кандидатстват за кадрови военни. Не могат да минат елементарен тест за обща култура.

Причините са много, предполагам. Съсипаното ни образование е едната. Друга е манталитетът на българските работодатели - още си мислят, че сме 2009-та и 100 човека чакат за едно място. Вече не е така. Отделно бизнесът търси обучени хора с опит, а не е склонен да инвестира в обучението и развитието на начинаещи специалисти. Проблем са и самите млади "специалисти" - никакъв опит и умения, а високи претенции. Висшето отдавна нищо не значи за повечето професии. Аз за моята съм се учил от книги и курсове.

 
  ...


...
преди: 6 години, 20 дни
hash: 57f088afb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Като работодател ти казвам, че няма хора дори за елементарна работа. При другите фирми е подобно.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 20 дни
hash: 9f059b710b
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

7.   Няма достатъчно кадри в туризма, но и там заплатите не са големи. Аз като началник в малка фирма много лесно си намерих хора, но предлагам много добри условия. По моите обяви имаше над 800 кандидатствания. По обявата на приятел от сходна на дейност фирма, но с ниско заплащане и кофти работно време, имаше 50 човека. И му напускат. При мен много рядко някой напуска и то се разделяме приятелски. С всички бивши и настоящи служители сме в приятелски отношения. Даже бившите от време на време ми помагат, дават ми информация за неща, които ме касаят. Много е важно отношението. Уважаваш ли хората и те те уважават.

 
  ...
преди: 6 години, 20 дни
hash: 28d90fcd93
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Аз нямам фирма, но работодатели са ми споделяли, че няма достатъчно качествени кадри, т. е. има много кандидати, но нямат достатъчно компетенции.
Неопитни кадри трудно взимат, защото е необходимо обучение, а след това човекът може бързо да напусне. Така месеците вложен в него труд за обучение не се отплаща.
Иначе за увеличаване на заплатата - един разумен работодател не би изпуснал по подобен начин качествен човек.

 
  ...
преди: 6 години, 20 дни
hash: 8428ee3107
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

9.   Ей сега ти давам пример. Моя позната с бизнес за милиони и куп поръчки и трябваше сериозен човек. Казах й да имам такъв. 1000 лв. заплала веднага. Реалността. Отиде човекът, много свестен те не били 1000, а 600 лв. Работа по 12 часа начин и в събота също. Е това са нашите работодатели. Иначе е склонна да плаща неустойки, далавери и рушвети, но не й заплати.
Случай с мен. Топ фирма от топ бранш, прави нова фирма. Предлагат ми длъжност управител на фирмата, заплата 550 лв. попитах бизнесменът милионер, дали ми говори сериозно.
Трябваше му и търговец, изпратих му моя приятелка, от разговорът на интервюто до реалността нямаше общо. За 2 седмици му намери нови клиенти, но той не го видя това. Сега пее пак песента, как всички са идиоти. Да си работи сам. Персоналът му е само пенсионери и наши хора.
Значи гърбиш се, подписвай документи, носи отговорност за нищо. И това са големи БЪЛГАРСКИ фирми. В международните нещата са по-добре от гледна точка на условия, но са назначили някакви, който такъв диалект говорят, че се чудиш в България ли си. Като добавим и манталитетът средата е нетърпима. Не визирам географски кой от къде е, визирам манталитета, възпитанието и навиците. Имах колежка от град, където се говори много меко, жената скромна, тиха говори перфектно, като разбрах от къде е, не повярвах и я попитах, как говори книжовен български език, а тя ми каза, че това е до възпитание и че не може да си представи да говори по друг начин особено с клиенти. Но това са единици.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 19 дни
hash: 10c83850e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Така е, хора няма и с тези условия и заплащане няма и да има. Освен кадърните се изнесоха и почти всички, на които поне малко им се работеше. Абсурдното е, че работодателите продължават да предлагат заплати от по 500-600 лева, чакайки кадрите да се появят и положението да се оправи от само себе си. Няма да се оправи! По-лошо ще става!

 
  ...

...
преди: 6 години, 19 дни
hash: abad990cc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   До 9
Точно такива са да.

Какво значи не искат да обучават и искат с опит ? Българите в Германия, Америка и Англия ги обучават по стажански програми, тука такива няма, щото на 19 трябва да си обучен кадър. Или нямат пари за тях и време ? За гангстество имат ли ?

Може да има глад в турзима и за да се чукат коли, но не всеки това иска.

Изключително нагло поведение от страна на бъгарския работодател.

 
  ...
преди: 6 години, 19 дни
hash: 53ea756f0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

12.   Е, всички искате мрежов маркетинг и подобни местенца, а всъщност искате да си клатите краката. Аз от 3 години работя на едно и също място. Работя в офис, взимам заплата, за която ми завиждат, но ми писна вече да върша работата на другите мързеливци и обмислям да напусна. Първо работих за трима, сега за 15 човека, е стига вече. Идват разни нови мързеливци и първо питат колко взимам, а след това не си вършат задълженията. Идете в чужбина, там ще ви оставят да мързелувате... Преди шефа викаше хора от офисите в чужбина, опитни кадрви - научени хора на работа да ни стягат и образоват, обаче му излезе скъпо. Едно е решението - масово съкращение на мързеливците и да ходят да мият чинии и внос на индийци, виетнамци и т. н.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 19 дни
hash: 6cf39633a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

13.   Малко преиграват. Хора има, но няма хора готови да работят при техните условия. Като предлагаш 600 лева, а имаш космически изисквания, ами да, няма да има хора. Нашите работодатели така и не се научиха, че качествените кадри струват скъпо и ако искаш специалисти, а не хора от кол и въже, ами ще трябва да плащат. В това е целия проблем.

 
  ...
преди: 6 години, 19 дни
hash: 23fe37d49b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Не виждате ли, че целия Западно Еврепосйки модел е такъв и се прави от целенасочено? Концентриране на икономическите кръгвое, продължаващо заселванена на емигранти от цяла Африка и Близкия Изток и потъпкване повесеместно правата на обикновенните хора. Това са корумпираните ни правителства и техните предатели на българската нация в името на парите.

 
  ...
преди: 6 години, 19 дни
hash: 23fe37d49b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Не виждате ли, че целия Западноевропейски модел е такъв и се прави от целенасочено? Концентриране на икономическите кръгвое, продължаващо заселванена на емигранти от цяла Африка и Близкия Изток и потъпкване повесеместно правата на обикновените хора. Това са корумпираните ни правителства и техните предатели на българската нация в името на парите.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 14 дни
hash: 2ccc89035c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Много работодатели казват, че предлагат обучение а когато започнеш работа и те правят на луд и трябва да се молиш на колегите нещо да ти обяснят и искат да ги черпиш накрая.

 
  ...
преди: 6 години, 13 дни
hash: abad990cc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Към 17
Както и доказания факт на фалшивите оферта, само за да е фиктивна беработицата или наемат няколко човека и слагат шуробаджаната си, това става с цел да цифрата на безработицата да остане 5%, а този който е/са уволнени са работили няколко дена.

 
  ...
преди: 6 години, 11 дни
hash: 8a71d18885
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

19.   До Н 12.
" Идете в чужбина, там ще ви оставят да мързелувате".
Ами, отидохме, да! И не мързелуваме, но и не гладуваме. За разлика от България, където работиш като вол, и все не можеш да се видиш с пари. Викаш, шефът ти вика служители от чужбина, да ви надзирават, ама му излизало скъпо. А защо му излиза скъпо-защото на тях плаща няколко пъти по-високи заплати от Бг. Я, нека плаща и на българските си служители същите заплати, да видиш как ще работят, как ще са мотивирани, и няма да има проблеми. Хората по света отдавна са открили топлата вода, че само с лозунги и ръчкане не става, трябват си и пари за заплати. Ама на българският работодател хич не му се дават, на заплатите на служителите той гледа като на чиста загуба. И защо мислиш, че виетнамци и индийци ще дойдат точно в България на ниските заплати, а няма да предпочетат Германия, например, където също има глад за всякакви кадри?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 дни
hash: 4c9ecd1b6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Аз работя в областта на печатните медии. При нас пазарът е ужасно свит, заради нахлуването на електронните информационни сайтове, които се препечатват един друг, но това явно на читателя му е достатъчно. Много кадърни колеги - имена в журналистиката - са без работа. Част от тях се насочиха към пи-ар услуги, където все пак може да се намери някакво място, други пък се захванаха със съвсем различни занимания. Съпругът ми е електротехник. В тяхната фирма е постоянен глад за кадри. Не че няма, но идват хора, които трябва да бъдат учени от а до я, а екипът гони срокове, защото се занимава с елекртоинсталациите на новостроящи се жилищни сгради и целият този процес е един голям организъм - от изливането на основите до лепенето на тапетите. Т.е. там няма място за стажанти, които да се мотаят в краката на другите. И въпреки това наемат неквалифицирани кадри, само за да може процесът някак да върви. В резултат на което моят мъж се скапва от работа - излиза в 5,30 сутринта и се прибира в 21 часа, а парите, които изкарва цялата негова бригада, се делят поравно между работниците. Засега той все още се надява големите шефове да коригират тази схема на заплащане, но ако това не се случи до края на годината, е готов да напусне и да търси нещо друго, защото му омръзна с цената на здравето си да изкарва парите на 10 човека.

 
  ...
преди: 6 години, 5 дни
hash: a1204e560b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   Има хора, много безработни хора, но тук не се дават запалти за положения труд, дават се трохи.
Хора, махайте се от бг тук масово се гладува

 
  ...

...
преди: 6 години, 3 дни
hash: b189c9e7b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

22.   Н. 21 наистина ли мислиш така, изпитал ли си го? Може би за теб стартови заплати от 800-900 лв и 1000-1200 след натрупване на определена квалификация са трохи? Имам предвид в областта на промишлеността в някои от големите центрове на промишленост извън столицата. Или може би искаш по цял ден да си бъркаш в носа на някоя държавна службичка и да получаваш същите пари? Ами не става така, не е лошо хората като теб наистина да отидат в чужбина и да видят там как се плаща, какво се изисква за това заплащане и най-вече какво можеш да си позволиш след като го получиш при живот в държава с много по-висок стандарт. Като работодател, писал съм го много пъти тук във форума - кадърните хора, тези които умеят и са добри специалисти в дадена област могат да бъдат успешни както тук, така и в чужбина. Останалите, които не могат, не искат или просто ги мързи да работят винаги нещо ще им пречи.
Автора, наистина има недостиг на кадри в много отрасли най-вече в промишлеността и в транспорта. Аз не знам някой да работи за посочените от теб суми и да търпи да го унижават. Може би в дълбоката провинция все още има разни феодали, но тук в района на един от тези центрове на промишленост в Южна България всеки що годе кадърен работник може да си намери работа за няколко дни и едва ли има такива да търпят подобно отношение.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 ден
hash: a0c980dfa9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   Като си работодател така ще смяташ, ще гледаш чарквете на статистиките колко стабилна е държавата и ще си бройш в края на месеца 8 000 лева например и ще забравиш че и ти си бил в тоя хал на 24 и са ти повтаряли че младите били не можели и мързеливи. Коя е тая квалифициране и можеща работа в транспорта - сигурно тираджийте или бусовете са много квалифицирани и добри професионалисти.
Факта е че политците ви казват какво да казвате. ако си умен и напредничав в България не само 1 000 лева са малко, понякога и 2 000 лева са малко, само че от Нардония Съвет не ви дават да плащате такива стартови заплати на школаци, извода е че 80% от тези кадри се изнесоха и правят пари в чужбина, колко ще се върнат е друг въпрос. Един сериозен въпрос.
В коя държава според бизнесмените, младите хора са мързеливи и всичко е наред а междувремнно се изнасят по 70 000 хора изнвън граница на година?

 
  ...
преди: 6 години, 1 ден
hash: 10c83850e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

24.   Еми, 22, трохи са си. Ако говорим за бруто 900 лева, след удръжки чисто се получават около 700 лева, което е нищо. Нетната заплата на обикновен работник трябва да е поне 1 200 лева, за да може да живее що-годе нормално и да си плаща сметките и евентуално наема или ипотеката. В противен случай няма никакъв смисъл да стои в България. За същата работа в чужбина ще получава поне 1 500 евро минимум и ако тук няма някакви наследствени имоти, където да живее без наем или ипотека, много по-добре е да се премести там. Хората точно така и направиха. Стотици семейства се вдигнаха и се изместиха, заедно с децата си. Голяма работа, че той тук взимал 1 000 лева, а тя имала висше образование и работела по специалността си, ама за 700 лева. Да не говорим, че ако говорим за квалифициран работник от сорта на ел. техник, дърводелец, майстор в строителството и т. н., дори и 1 200 лева чисто са прекалено малко.

 
  ...
преди: 6 години, 1 ден
hash: a15f66037d
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

25.   Номер 19, на алчен Ганьо няма какво да му се обяснява. Той заплати няма да започне да дава никога, докато не си тръгне и последния българин от тук или не измрат тотално хората и не дойдат ромчетата и не започнат да му крадат. Тогава той ще започне да реве "ааа ууу, давам 3000лв, нЕма кой да рАботИ". Еми няма да имаш Ганьо. Мога да ти кажа 10 фирми в Пловдив, които се докараха до това положение. Шефовете им с къщи по морето, тука на децата им по един голям апартамент в града, той с няколко скъпи коли... работниците им на ден им правеха милиони, сега всеки е тръгнал да си вдига чукалата и да се маха и разбира се шефовете не са виновни. Виновни са работници пак, защото са тръгнали да напускат. Виновни са, че искат нормални доходи, с които да си гледат семействата си нормално, виновни са, че искат да живеят като ХОРА! Докато шефа и това, че не е вдигал заплатите от 5-7-10 години не е виновен. Работниците му вадят още повече пари от миналите години няма значение.

Няма правилен мениджмънт. Не им пука, драги мили хорица. Не им пука. Това обаче е като бумеранг. Връща се към тях.

И като отидеш и искаш увеличение на заплатата (щото си вдигнал нивото на работа и работиш върху по-сложни неща, съответно произвеждаш повече и му правиш повече пари), се започва едно офлянкване и чудене. И цъфва с нов джип след 1 месец.

Ето то това са погнусени хората и вече не им се занимава с булгаристанската сган.

Ясно е, че бизнеса има пречи с държавата за много неща. Ма нали сте богати и велики бе? Нали сте в разни бизнес организации... ми идете при правителството и направете нещата, така че да сте улеснени... Ама не, няма щото и тогава няма да давате заплати.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: c784a2dc36
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

26.   Въпросът ти е много комплексен и едва ли може да се отговори еднозначно на него...
Ще си позволя да изложа моето виждане по темата:
-много различно е търсенето и предлагането на работна ръка в зависимост от бранша, областта/населеното място, естеството на работата, позицията итн.
В една Северозападнала България, където няма индустрия и селско стопанство работна ръка колкото искаш.
В някои градчета, където няколко големи чужди фирми са направили заводи за авточасти, например, цари практически пълна заетост.
Както програмистът каза по-горе, в неговият бранш цари глад за хора, в същото време в едно казино например имат огромен избор кое момиче да вземат, където се изискват чифт хубави крака и да може да занесе уискито на играча без да го разлее. И понеже се правят добри пари там, има кандидатки безкрай. И са лесно заменяеми...
В София, където е концентрирана икономиката до голяма степен има глад за хора, в запустяващи селца и градчета няма..
Има и изтичане на хора в чужбина - както на ценни специалисти така и на неквалифицирани берачи на маслини, кайсии итн.
Ниските заплати в БГ като цяло са резултат на ниската производителност. Тоест, цената на един брой/единица продукт/услуга се формира от няколко фактора, един от които са разходите около производството/продаването му, съответно зависи и от заплатата на заетите хора във веригата и един от начините да остане продуктът/услугата конкурентноспособна на пазара е да се натискат надолу разходите. Друг начин е да се повиши производителността.
Младият инженер може да измисли начин да увеличи производството на дюбели, например, с 10%...
Сервитьорката в казиното едва ли може да има влияние върху оборота на казиното...
Така че, не може да се говори за липса на хора като цяло, без да се анализират отделните браншове, позиции и населени места.
И да, т. н. меки фактори също са важни...
В една Швейцария или Германия работникът на средно ниво в централата на фирмата идва в 7:50 например и в 08:00 вече бачка като робот, в една Гърция същият такъв идва в 08:25 и до 09:00 си бърка фрапето в бокса с кафемашината и си разменя с колегите историите от снощното излизане..
Е как искате продуктивността да е еднаква - не може да е еднаква... После същият той се възмущава как вГермания взимали тройно повече от него на същата позиция...
Всичко това е от първа ръка, видяно с очите ми.
Ганьо също има тенденцията да мърмори колко зле е платен, но не знае как в "добрите държави" работникът бива изцеден като лимон за осемте работни часа и като се прибере пада в кревата от умора. Ганьо вечерта е по-свеж отколкото сутринта и се заема с унищожаването на домашната ракия.
Та така...

 
  ...

...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 2f743cb07b
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

27.   Това за производителността е пълна глупост.
Има доста чуждестранни предприятие, в които производителността е близка до тази на същите предприятия на запад, но не и заплатите.
Ние имаме изключително лош бизнес климат - изнудване от страна на институции, рекет, непрестанно търсене на подкупи, мутренски истории, бавна и свръхраздута администрация, прекалени регулации на дребния бизнес, лоша инфраструктура, корупция и т. н.
Затова и никой не желае да инвестира тук и да създава работни места.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: b1bf63a61e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Бях решил да не си губя времето да коментирам повече предвид нивото на повечето коментиращи, но все пак ще го направя.
Първо, може би звучи крайно невероятно, но аз други пари не получавам освен тези, които ми плащат клиентите закупили произвежданите и предлагани от мен стоки и услуги. Съответно тези клиенти ако намерят същата стока или услуга при конкурентна фирма на по-добра цена или с по-добро качество естествено няма да дойдат при мен. Това се нарича конкурентен пазар.
Второ, също звучи крайно невероятно и това, но никакъв "Народен съвет" не ми определя какви заплати да плащам на работниците си. Труда е само една част от производствените разходи и цената му също се определя на пазарен принцип съответно от търсенето и предлагането. Образно казано ако мога да си позволя да плащам добре ще имам сравнително свестни работници и работата ми ще върви добре, от което съответно и аз ще спечеля. Ако другаде предлагат по-добри условия или заплащане, работниците ми ще избягат и работа ще закъса. Съответно и аз трябва да вдигна заплатите, а ако не мога ще фалирам. Така стоят нещата при мен и в повечето фирми.
Трето какво съм изкарал на края на месеца или годината си е изцяло моя работа и зависи до голяма степен от мен самия как съм си нагласил нещата, както и от икономическите условия в страната и в чужбина, от пазарите и така нататък.
н. 23 можеш да си направиш собствен бизнес и да печелиш и ти толкова, че и повече, ама само ако ти стиска. Има успели хора, които са почнали без да имат нищо в началото, а са натрупали милиони. В една друга тема в раздела е описано много точно какво е да работиш за себе си от автора и, както и от първия коментиращ.
http://spodeli. net/9/story-130722. html
Каквото и да кажа повече просто няма смисъл. Всеки е свободен да вярва в каквото иска, но за много хора е най-удобно да си вярват, че от тях нищо не зависи. Вместо да се усъвършенстват и да търсят начин да вървят напред, стоят и чакат "Народния съвет" да им оправи положението генерално и лошите работодатели да им вдигнат заплатките без те самите да си дават зор. Ами успех

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 6cf39633a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

30.   Ами тук още си я караме на принципа "Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя! " Т. е. плащат ми колкото да не умра от глад, ама аз пък ще работя колкото да не заспя.
А като почнат да ми говорят за производителността на труда, направо умирам от смях, защото повечето работодатели, които се оплакват от ниска производителност не си дават сметка, че с машини сделани в СССР през 1970 няма как продукцията им да е конкурентоспособна на нещо произведено с модерни машини. Ама разбира се, вината е на работниците, нали така? Обаче ние предпочитаме да инвестираме в скъпи коли, в екскурзии и в любовници вместо в машини. И после заплатата ти е ниска, щото германците правят по-качествени неща за същите пари. Ами ще правят, ама не с машини 3-та употреба. А за обучението на нови кадри да говоря ли? Идва ти някой нов човек и ти очакваш всичко да знае и всичко да може и няма смисъл да си "губиш" времето да го обучаваш и когато работи малко по-бавно или прави грешки се почва един рев, че младите нищо не могат и не разбират. Е, как да могат? Нали трябва да ги обучиш? Та такива ми ти работи. С две думи мечтата на българския работодател е:
20 годишни работници, със знания и умения като на 50 годишни, които с машини от 1970 могат да произвеждат неща с качеството на германските, ама разбира се заплатите да са на 1/10 от даваните за сходна работа в Германия. А и да забравят за отпуски, болнични и т. н. Това са глезотии и пречат на работата.
И накрая, ох няма кадри. Ами няма. Защото ако случайно се намери човек, които да е на млад, но да си разбира от работата и да работи като германец, ама с руски машини, ами той отдавна е в чужбина където го уважават и ценят труда му. Другите си я карат както писах в началото. Не ме пускат в отпуска, не ми плащаш навреме, ама аз пък ще закъснявам и цял ден ще се ровя във Фейса.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: dcfad2c694
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

31.   "Има успели хора, които са почнали без да имат нищо в началото, а са натрупали милиони. "

Да, наричахме ги мутри и партийци. Нормалните хор,а като вземаха да наближават такива суми, някак си им "иземваха" парите....

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 2f432aa23c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   26, вярно е това, особено в големите международни компании си изцеден като лимон. 8 часа е ужас. Освен това работиш административна работа, защото маниджърските позиции са с връзки, не се срещаш с никой. А не се ли срещаш с успешни хора няма как да станеш успешен!

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 6f6883d890
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

33.   Не могат да намерят хора, защото Не плащат! В българия е пълно с безработни, никой не иска да работи за 350-400 лв.!!

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 5f8cca020c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   Вярно е това, което сте писали повечето от вас, аз търся работа от доста време и забелязвам, че има много безработни, както и много фирми, които не могат да намерят свестни хора за работа при това в Пловдив, за който говорят, че има много развита икономика. Но за мен терминал 2 не е никакво решение, упорит съм и ще намеря хубава работа, пък дори и за по-ниска заплата. Не бих оставил всички роднини и приятели и просто да замина някъде, където нямам никой и нищо.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 6cf39633a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

35.   Хора има, и... ти-не. Трябва да си и.... т или напълно отчаян, че да се съгласиш да работиш на пълен работен ден за под 1000 лева.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 569074d117
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   мисля, че повечето работодатели търсят кадърни за без пари, защото знаят, че ако намерят ще забогатеят. Много явно успяват.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: e54b2059f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   До 1, може ли да споделиш какъв ти е бизнесът?

Поздрави,

 
  ...

...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 815286a91f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   Ами, за мизерни заплати и идиотско отношение, наистина няма хора. Ако някой си мисли, че ще плаща жълти стотинки и ще получава насреща съвестен труд, просто се лъже. Преди няколко месеца се засякох с един съсед. Двамата сме долу-горе на една възраст и си спомням как преди може би вече 8-9 години заедно чакахме рано сутрин автобус през зимата. Тогава горях от желание да се доказвам и бях затрупан с работа, та ставах по-рано и отивах 1 час преди началото на работния ден. Явно и той е бил в подобна ситуация, въпреки че не сме си говорили (като цяло сме на здравей-здрасти). Сега като се видяхме споделихме това-онова и разбрах, че се занимава с търговия - внася разни стоки и ги продава в сайтове от типа на базар. Всичко му е на черно, разбира се. Каза обаче, че бил доволен. Като го питах не са ли го викали някъде за работа, ми отговори, че преди е обмислял дали да не започне отново, но вече се е разочаровал от неадекватни предложения и отношение. Така му било доста по-добре. Преди няколко години пък почти по едно и също време двама човека, с които се запознах покрай работата си, също хвърлиха всичко и отказаха повече да се занимават. А бяха мениджъри в голяма международна компания и за да стигнат това ниво бяха работили упорито над 10-15 години. Та, така за имането и нямането на хора. Хора има, но никой не обича да го правят на глупак.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker