Работа в България - ИТ Сферата - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120658)
 Любов и изневяра (29582)
 Секс и интимност (14306)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3137)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Работа в България - ИТ Сферата
преди: 5 години, 10 месеца, прочетена 2093 пъти
Здравейте! Скоро завършвам бакалавър информатика в Германия и имам интерес за завръщане в родината. Бих искал да получа малко повече информация за ИТ сектора в България от хора, които работят в него.
Интересува ме кои са най-добре заплатените позиции в ИТ сектора.
Знам, че в България доста от ИТ компаниите са западни, а аз като човек с два чужди езика ( английски и немски ) бих ли бил по-интересен кандидат за позиция в някоя от тези компании?
Очаквам вашите отговори.
Благодаря :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 10 месеца
hash: 3f6cad82dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Бих могъл да те препоръчам в моята компания, но няма как да разменим контакти, поради политиката на сайта. Като цяло ще трябва да почнеш в по технически кол център или сървиз деск и от там нататък да се развиваш нагоре.
Парите с тези два езика в повечето компании стигат към 3000 бруто, като с бонуси можеш и 3000 чисто да си ги удряш.
Бих могъл да ти кажа, кои компании да избягваш като смъртта, ако не искаш да бъдеш някоя робиня - Съдърланд, 60к, Ъпскил.
Насочи се към IBM, Tech experts, C3i, Convergys и т. н. (По технически ориентираните). Също така много зависи и в кой екип ще попаднеш, в един екип можеш никаква работа да не вършиш и да взимаш по 2 - 3 обаждания на нощ, в друг може да те експлоатират и да те сцепват с по 50-60 на 8 часова смяна, също така ще ти забранят да си носиш телефона ти със себе си и ще ти блокират сърфирането до сайтове, като няма работа.
( Да знаеш също така, че АЙТ сектор в бг има само в София, останалите градове се разпадат).

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: c55a3318e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторът : Също така искам да спомена, че и имам интереси към Machine Learning и може би ще се насоча към такава работа.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 7d713f3f35
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Номер 1: Момчето учи информатика в Германия и се интересува от Machine Learning, ти го прати в кол център...

Към автора:
Според мен е добре да поработиш 2-3 години в Германия първо. Така ще придобиеш много ценен опит и връщането в БГ ще ти се стори играчка. Лошото е, че в БГ работодателите искат всичко наготово и не са способни да обучават хората си, а изискванията са до небето. Текучеството е огромно, много хора се захващат с тази професия заради уж високите доходи, но наистина добрите кадри са единици.
Това, че си завършил в Германия не ти дава предимства, просто защото си без опит и на практика не можеш нищо. Ще почнеш като един младши програмист за 1500-1800 лева. От там нагоре развитието е трудно, просто защото картинката в БГ си е жалка - шуробажанащина навсякъде, завист, некадърни мениджъри...
Имайки обаче опит извън БГ променя нещата коренно. След 3 години спокойно можеш да почнеш на 3000 лева нетно, че и повече. Хората гледат на теб по съвсем друг начин. Много е важно да следиш пазара и да се ъпгрейдваш с новите въведения. Знанията от университета са на практика безполезни.

БГ е атрактивна дестинация за ключови специалисти, които си докарват по 6к нетно. Данъците са ниски, а животът евтин. Но да стигнеш до този етап ти трябват поне 7-8 години яко бачкане и доказване. Германия е отлична възможност да ускориш процеса.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 99ac069a98
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

4.   Завършил съм информатика в Германия, мога да потвърдя казаното по-горе. Бях работил още в Германия като Werkstudent, което ми помогна да започна в България директно на 2500 бруто, но след това шуробадженащината си каза своето. Въпреки това ти препоръчвам задължително да пробваш и в България, винаги можеш да се върнеш в Германия, ако не ти хареса. В кой университет си учил? Machine learning-а е супер ниша. Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: c55a3318e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Благодаря за коментарите!
До номер 2 : Аз имах подобна представа за ситуацията. Имам още почти година до завършването ми и в това време ще се опитам да намеря поне някоя студентска позиция в софтуерна компания в Германия, за да натрупам някакъв трудов стаж.
Бих се радвал и на още мнения по въпроса :)

 
  ...


...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: c55a3318e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   От автора : Още нещо, което забелязах докато разглеждах обявите за работа в България, е, че почти никоя фирма не изисква бакалавър или магистър.
Сравнявах обяви за една и съща позиция в една и съща международна компания ( много известна! с офиси из целия свят) едната беше в България, София другата в Германия, Франкфурт и в обявата за България не беше споменато изискване за бакалавър, докато тази за Франкфурт фигурираше такова изискване. Тук почти не намирам никаква обява за позиция в ИТ сферата без да изискват завършен бакалавър. На какво според вас се дължи тази разлика? Защо в България бакалавърът не играе никаква роля, сякаш няма никакво значение?
Благодаря :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: d22848fec1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пак съм номер 3:

В Германия дипломата е винаги необходимост. Такъв им е начинът на подбор. В БГ половината дипломи са най-вероятно фалшиви така или иначе и никой не ги гледа чак толкова. Важно е какво можеш наистина да вършиш.

Когато говорих за стаж 2-3 години в Германия имах предвид не студентска работа, а на пълен работен ден и след завършването. След това в БГ започваш направо като синийър.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 2afa540630
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Senior програмист съм в България (C и Cpp, малко ARM асемблер, предимно embedded проекти, но то от 10-15 години ембедед програмирането си е 90% високо ниво). Пара има. Работа има. Само дето е трудно и има голямо текучество. Не съм чул някоя фирма да търси хора с немски, но досега съм бил в 3-4 фирми реално, така че нямам много просторни наблюдения.

Има точно до нашия офис един стартъп дето се занимава с машинно обучение, правят алгоритъм с невронна мрежа за разпознаване на лица с 3Д сензор и камера, подобен на този в iPhone X. Така че търсят се и хора с машинно обучение, но като цяло е по-нишово.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: c55a3318e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До номер 7 : Разбрах какво имаш предвид, просто ако реша да се върна веднага след завършване то това означава, че най много мога да натрупам стаж като werkstudent, което няма да е много значимо, но пак е по-добре от нищо.
Бих се радвал да чуя твоята история, къде си учил, къде си работил, къде работиш вмомента и къде ти харесва повече :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: b4128a6ced
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Има си причина, за изискванията за дипломи в Германия. В Германия не можеш да наемеш голям борй неплатени стажанти, преди властите да се намесят и да имаш огромен проблем с публичния образ на компаниятя, да не споменавам и солидните глоби. Следователно, повечето хора биват наемани за периоди от 3 до 6 месеца, като им се плаща по-малко, но тогава, ще се наага да им плащаш, дори и да са напълно некомпетентни. Затова слагат "висока летва", като търсят диплома, поне за начинаещите кадри.
В България е по-лесно да освободиш служител, който не отговаря на стандартите ти, без да имаш особени проблеми, следователно е добра идея, да подбереш огромен брой неплатени кандидати, като успееш да отсееш дорите от тях, само за месец-два.

А какво се търси - Свестни fullstack специалисти, който си знаят JS-a, или по-скоро ES6, ES7 и работа с Node, както и рабира се, познания поне един от трите големи феймурка/библиотеки в момента, а именно React, Angular и Vue. Знам, че сигурно ще си кажеш - не учих толкова, за да стана фронтенд, но повярвай ми, това е момента е най-бързия достъп до добра компания и високо зпалащане. Ако искаш да започваш тепърва с ML, то си на поне година от наемане. Ако започнеш в добра компания, в която се занимават с ML, макар да не ти е в "квалификацията" то винаги мжоеш да помолиш, да работиш над ML, така и така си стажант.
Всички умения, който си придобил по време на следването си, ще са ти нужни, повярвай ми, но не очаквай, че ще те сложат на някаква ключова позиция, в която ще бараш бекенда или ще правиш важни решения за архитектурата. Дори и да имаш планове за развитие на собствена идея, то година работа, ще ти помогне много, най-малкото ще натрупаш контакти и "ще се научиш на работа".

PS - Избягвай минимални стартъпи без финансиране.

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 6c6e4ee5dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   А ако излъжеш за дипломата правят ли проблем? Не е честно някак си в Америка и без висше се издигат хората, това е дискриминация.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 59e9839a74
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11 - Ако ме излъжеш за дипломата, ще те изритат на момента. Не ги гледай тези в САЩ. Те са прекарали повече време в учене и правене, отколкото повечето хора с магистратурата по софтуерно инженерство. Ако си на това ниво, повярвай ми, ще те вземат на работа веднага, дори и в България.
Истинските ти проблеми ще започнат, когато се обадят в полицията. За фалшиви документи (да, дипломата е документи), закона предвижда до три години лишаване от свобода.. А после... Успех с намирането на работа в IT бранша с досие.

И дискриминация може да има, когато има нечестно отношение и предразсъдъци към хора, защото не ти харесва какъв е цвета им, религията им, пола, сексуалната ориентация, етничността, възрастта и подобни. Да деля хората според това, кой има квалификация за работата, за която ще му плащам, не е дискриминация, а елементарна логика.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c55a3318e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До 11 : Няма как да излъжеш за дипломата... Със сигурност ще изискват да я видят най - малкото

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c398fca710
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Авторе, номер 4, всъщност защо искате да се върнете в БГ, а не да останете да работите в Германия? Какъв е смисълът да сте учили там тогава?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: b6d472fc07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Стартирай с работа в Гермния - опитът ти ще е доста ценен и ще се оцени в последствие от фирмите в България. Като цяло в Германия според мен ще намериш по-интересни проекти. Аз също имам интерес към Machine Learning, но тук мога да задоволя интереса си само като хоби. В България трябва да се примирим че идват основно арбайтърски проекти, ресърчът е мнооого малко.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c55a3318e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   до номер 14 : главната причина е любовна история ( не искам никакви съвети по тази тема :Д ). Иначе плановете бяха други. Например да натрупам поне 3-4 години стаж и чак тогава да мисля за завръщане в България. Не е като никога да не съм искал да се завръщам, просто го бях оставил за по нататък, когато вече наистина бих бил ценен кадър за ИТ индустрията в България.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c398fca710
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Номер 8, и аз се интересувам от ембедед програмирането, но като че ли няма много фирми у нас с тази насока или поне аз нямам добра ориентация. Би ли могъл да споделиш в кои фирми работиш/си работил със C/CPP/Embedded? Благодаря!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker