Работа като au-pair - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (122061)
 Любов и изневяра (29957)
 Секс и интимност (14450)
 Тинейджърски (21962)
 Семейство (6527)
 Здраве (9645)
 Спорт и красота (4729)
 На работното място (3218)
 Образование (7342)
 В чужбина (1666)
 Наркотици и алкохол (1120)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1750)
 Други (18741)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Работа като au-pair
преди: 13 години, 2 месеца, прочетена 5553 пъти
Здравейте! Бих искала да попитам някой работил ли е като о пеър в страна в Европа след 2007 година ( по-конкретно ме интересуват Англия и Франция). От интернет ли си намерихте семейство или чрез агенция, как протече адаптацията ви към живота в съответната страна, каква беше атмосферата в семейството, разбирахте ли се добре, плюсовете и минусите за вас? Ще съм много благодарна, ако някои сподели впечатленията си каквито и да са те, неговите лични или ако е имал някои познат.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 2 месеца
hash: a2c7707482
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Здрасти, аз съм работила преди 2007, но много не се е променило от тогава, въпреки членството ни в ЕС, защото визата си е една и съща и програмата също.
Намерих си семейство направо с агенция от страната, в която отидох. Заплащането е много мизерно и НЕ СА ДЛЪЖНИ (така е по европейската програма) да ти платят курс за език - изобщо нищо не са длъжни - само собствена стая + ядене+работа до 37 часа на седмица - последното НЕ СЕ СПАЗВА.
В ЕС този вид дейност не е точно регламентирана законово - само чрез договори, не се изисква лиценз за агенциите. Препоръчвам ти някоя приятелка да ти каже агенция в Англия или Франция, с която да заминеш.
Защо - ами може да няма лицензи, но тези агенции си пазят доброто име и се грижат за теб. В рамките на първите 3 месеца можеш да смениш семейството, след това НЕ.
Аз лично не го смених, въпреки че ме караха да работя над 10 ч. на ден + събота. Имаше много по-лоши семейства и не знаех къде иначе ще попадна, поне физически не ме биха. Курса сама си го платих, там се запознах с други момичета - някои от тях бяха станали жертви на насилие в предишни семейства, агенциите им ги бяха спасили - агенциите си имат и подслони, затова ти препоръчвам местна, не българска - те не взимат от теб комисионна, а от семейството.
Не искам да те плаша, но съм имала случаи, особено на албански, грузински и руски момичета - изнасилване беше най-малкото - горене с цигара от майката, бой, затваряне в къщата и т. н. - една грузинка беше забременена от бащата, той изхвърли майката и се ожени за нея, а тя нямаше какво да каже като беше бременна.
ТОВА Е ЖИВОТЪТ, падаш им в ръчичките.

Съветвам те затова направо да търсиш агенция в САЩ или Канада. Там тази дейност е лицензирана, строго регламентирана. Момичетата се водят „домакини“ и им се плаща много добре, работи се повече и по документи, не само реално. Ако те докоснат с пръст, отиват в затвора, съдиш ги за огромни обезщетения.
В САЩ просто условията са много добри, над 1100 $ е заплащането, по мое време беше 250 евро в Европа, сега май го направиха 450 евро - защото спряха да им се хващат момичета.
Българки вече почти няма, само рускини+грузинки и т. н., заради визата.
Решавай.

П. П. една румънка се самоуби, защото са я били заключили като робиня в къщата, само го съобщиха по радиото - и без това била нелегална.
Една моя приятелка я бяха карали да глади пердета, майката стой и засича времето, ако не се справиш - бой.
При мен - караха ме да чистя по 10 ч. на ден, децата почти не ми бяха задача - после идва майката и с една бяла салфетка, леко навлажнена, минава пода - ако има и малко тъмно - почваш отначало. На колене миеш гранитен под и го забърсваш със съха кърпа, сякаш чинии полираш.

Успех

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: cc2f7317e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   А какво всъщност е "au-pair"? За пръв път го чувам и нищо не ми говори. Ако може някой да разясни.

модератор - на български нещо като детегледачка

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 7e0220ad4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравейте! Аз съм авторката. До номер 3: Това е един вид младежка обменна програма, която ти дава право за определен период- обикновено година да живееш в друга страна в семейство като се грижиш за децата. До известна степен е нещо като детегледачка,както е отбелязал модератора, но аз доколкото знам, в чужбина това е дейност, за която трябва да имаш някакви документи удостоверяващи квалификация, опит. Докато като о пеър може да ги нямаш, поне аз съм останала с това впечатление. Идеята е да станеш един вид част от семейството, нещо като по-голяма сестра/ по-голям брат и да се грижиш за децата- да ги водиш на училище и на другите занимания, които имат, да се грижиш за тях в свободното им време през седмицата, когато родителите са на работа, понякога вечер, когато те искат да излязат, да им помагаш в домашните, да им подреждаш стаята, да се занимаваш с тях в общи линии. Това е основната идея, понякога се включва и лека къщна работа като чистене и пускане на пералня, но тези неща аз доколкото съм чувала трябва да са упоменато в предварително подписан договор между теб и семейството- какво точно ще правиш, колко часа на седмица, колко ще ти се заплати и съответно ако има нещо допълнително извън рамките на тези часове то колко се заплаща. Семейството ти осигурява стая и храна и ти се явява работодател.
Много благодаря за спомената от номер 1 информация. Малко ме уплаши с нещата, които казваш. Не би ли следвало да можеш да се оплачеш някъде, ако семейството ти се отнася лошо с теб, да се предприеме нещо за да се избегнат случаите, които ти описваш. Бих искал да те попитам и още неща, ще се радвам ако ми отговориш. В коя страна беше и за колко деца се грижи, какво работеха родителите, как би ги определила като хора, та да имат не толкова добро отношение към теб ( според мен едни средно интелигентни и заможни хора живеещи в цивилизована страна не биха си позволили да се отнасят лошо с момиче, което се предполага, че е част от семейството им и се грижи за децата им). Децата как се държаха с теб. Имаше ли здравни и социални осигуровки, тук не съм сигурна по принцип има ли, но би следвало да има дори и минимални, нали това се води работа все пак. Ти чувсташе ли се като част от това семейство или по-скоро като някои чужд, който само трябва да им работи ( 6 работни дни си е много). Иамше ли възможност да пътуваш, имаше ли други о пеър момичета, където беше ти, излизали ли сте цялото семейство някъде, въобще приемаха ли те. Ще се радвам, ако се включиш отново. Ако някои друг реши да пише също.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 2b050a0505
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Здравейте,
Ако може някой, който е работил в Англия детегледачка да сподели опит и дали си заслужава :)

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: f4a8b6f77a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Работата може и да е добра само не отивай с агенция Интернешънъл адвайс енд консултинг компани, защото са измамници, които взимат парите ти и те оставят на улицата.... внимавай точно с тях и Светове, тъй като са на един човек и двете фирми и мамят.

 
  ...


...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: f4a8b6f77a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Само не ползвайте услугите на посредническа фирма интернешънъл адвайс енд консултинг компани - те мамят хората като им обещават добри пари и работа а реално като ти вземат парите няма къде да бачкаш и да спиш и оставаш на улицата гледайте ги в господари на ефира пазете се

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: ec17ad1001
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Това au-pair ми се струва малко като бяла робиня. Четох наскоро за много случаи на насилие, изнасилване, ниско заплащане, експлоатиране. Език се учи и в България, а същите пари се изкарват и тук. Нещо като студентските бригади в САЩ, които са набиране на сезонна, нископлатена работна ръка, завоалирано като "програма за културен обмен". Не е ясно нито колко е "културен", нито колко е обмен - те не идват в България.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 37d97c88b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравейте на всички!
Ще ви разкажа моята о пеър история. Бях
о пеър през 2016 в Лийдс. Грижих се за две дечица на 1 и на 3 години. Бях в семейство от Судан, майката живееше почти през цялото време сама с децата си, бащата работеше в Судан и на 3 месеца се прибираше вкъщи. Бяхме като в женско царство. Леката домакинска работа включваше два пъти седмично пълно почистване на дома им. За научаване на език не можеше да става дума, много слабо, тъй като майката им говореше на арабски. Свалих 15 кг за 3 месеца( не, че това е лошо в моя случай). Чувствах се като в затвор и един ден напуснах (изкарах 3 мес) е вярно спестих 1000 паунда. След което отидох в друг град, изкарах си NINo и започнах нормална работа. Ако имам дъщеря един ден ще и разкажа подробно какво представлява тази "културна" програма.
Ж32

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: b6cb061d2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Аз съм англичанка и по времето когато най-малкият ни син е бил от пет до 11 години (вече преди пет години) сме приемали много младежи и момче и момчета за помощ с него. Дойдоха от много различни страни дори от Австралия. Работихме денонощни смени и тук е доста трудно да намерим някой да се гриже за децата през ноща или рано сутринта.
Никога не се държихме лошо към о пайр, напротив и сега още са винаги добре дошли при нас за ваканция със семействата им.
Работиха по принцип два дни седмично, често през ноща само за да има възрастен вкъщи. Заплата им по това време беше 70 паунда седмично плюс безплатно дом, храна, интернет, и напълна чуленост на фитнес. Ако искаха да ми помогнат с готвенето или с домашна винаги им благодаря но никога не е бил задължително.
И аз чух за много лоши история но не всички нас сме така.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 7ba161f2dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Като си англичанка номер 11, да те светна малко на български - какъв го дириш тук ? Ние не сме добре дошли в твоята страна и съответно смятам че ти също нямаш място в нашата. Все още има много глупави българи които продължават да ти свалят шапка но глупавите българи в България много бързо почнаха да мрат.
Така че по-скоро стягай куфара щото някоя нощ ще те изкарат маскираните на кладата за нищо.
Успех !

 
  ...

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: d2b79485fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Глупави българи ли?
Дано вече да направихте завещание!
Успех и на вас! (от номер 11)

 
  ...
преди: 7 години, 14 дни
hash: 88ea132ca0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   За др. страни не знам но в Дания, където живея са задължени да платят курс на обучение/езиков/, друг е въпросът че има фамилии които се правят на луди и ако мине номера им, мине. Превеждах про боно на доста закъсали момичета, работили и като чистачки за жълти стотинки и задължавани да се преобличат като слугинчета с боне и да сервират храната когато фамилията има гости. Сигурно има и свесни работодатели, но при мем за помощ акостираха юрпблемни случаи.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 13 дни
hash: d2af5c7c43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   15 Защо казваш като слугинчета? Че те са си точно това. Трудно е да си намериш от местните. Прекалено са нахални и са им напълнили главите с равенство на класите и такива глупости.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker