Без работа съм - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Без работа съм
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 3624 пъти
Здравейте, моята история е малко патология, но не нелогична, тъй- като не съм сам в изживяването й, добре си давам сметка за това, че има много хора, които преживяват същото в нашата България. Накратко, високо образован съм със степен над магистратура. Имам степен на инвалидност много години вече, спестявам излишни подробности за проблема си, не е нужно, диагнози в този живот колкото искаме и никнат като гъби, без да сме ги искали разбирa се. Независимо, че се справям да го нося и се боря всячески да изплувам, вече 7 - ма година съм без работа. Стигматизиран и дискриминиран съм от всички възможни страни, когато разберат за намалената ми трудоспособност, независимо, че на работните места, където съм бил съм се представял винаги на ниво, аз си служа без чужда помощ. Ако кажа, че имам телк съм в грешка, не ме взимат (при положение, че съм печелел не едно интервю, за последно в средата на май месец в престижна компания) ако не кажа за телка си, отново съм в грешка, защото след месец, когато работодателите ми научат със служебна бележка от НОИ, ме освобождават под предтекст, че или закриват работното място, или решават, да не продължим заедно, но сме щели да се чуем все пак (разбира се, това не се случваше) това се случи 2 пъти да бъда освободен по този начин, така, че има повтаряемост. В една държавна институция, спечелих преди 1 година място, след 4 нива на конкурс. Разбира се от там насетне започна друга пародия, мястото за което кандидатствах се оказа, че не е освободено от двама пенсионери, които трябвало да се пенсионират "всеки момент". Първо трябвало да се пенсионират, след това да ме назначат. пенсионирането им продължава вече 1 година. Не мисля, че е насочено срещу мен, защото и другото момче, което спечели конкурса, също не е назначено и също чака в пълно недоумение сме двамата. Не искам съвет, споделям. Просто няма с кой да споделя, близките ми са до болка запознати с това и го съпреживяват с мен, част от семейството ми вече почина. Отчаянието ми е огромно, тъй като в моето състояние няма къде да замина, няма къде да отида, дори да бъда гастарбайтер някъде в чужбина, колкото и да ми се иска, няма как да стане, заради здравословното ми състояние и част от ограниченията които спазвам. Надеждата ми гасне с всеки изминал ден. Много ми се иска да вярвам и да се надявам, но вече не знам в какво и на какво. Реалния живот не е латиносапунка, а груб и жесток в повечето случаи.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 97f1528809
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Я се разрови из нета за компании, които са ок с твоето състояние. Бях гледала по Новините за хора с много по-ниско състояние на които дори ментори им назначават и работят. Ти очевидно си ок. Свърши се и фирми големи за подбор на персонал и им обясни случващото се. Изпрати св и мотивационно писмо, където опишем силите си страни и проблемът който имаш и че това не е пречка да работиш, да си коректнен и да не си в тежест на някаква организация. Прати мейл или писмо директно до шефове на големи фирми. Все някой ще е ок, но ако не почукаш на вратата няма кой да ти отвори вратата. Пращай св без да швабите обяви, така попаднах в голяма компания. Прави си срещи на място директно.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 9c171a1207
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Карай такси бих ти казал почваш буквално веднага щом решиш и само се криеш от ДАИ докато си оправиш документите. Без да знам какви са ограниченията ти това мога да те по съветвам.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c395591c50
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Да беше споменал все пак какво можеш да правиш. В много случаи образованието не е гаранция за добра работа. Познавам хора с докторантури, хабилитации и пр. по разни нетърсени специалности като история, литература и пр. Те работят за по 600-700 лева, ако изобщо намерят нещо. Други пък икономисти, но без опит и никой не ги иска.
Да, у нас често има дискриминация, за съжаление. Но по начина, по който описваш нещата, ми се струва че едва ли това е единствената причина. Не може за 7 години да не си намерил нищо, някак не се вързват нещата.
Казяаш преди 1 година си спечелил нещо си. А какво прави след това? Колко сивита пусна, на колко интервюта отиде? Може би причините са в умението ти да комуникираш и да се продаваш. Или просто не търсиш достатъчно.
Работи над себе си и нещата ще се получат.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: f43a8dc798
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами търси начини да работиш на свободна практика, тогава няма да зависиш от назначаване.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7da2473afc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Не се отчайвай! Кандидатствай навсякъде изтъквай положителните си качества, не казвай "аз съм с ТЕЛК", ако те харесат и се стигне до подписване на трудов договор, тогава. Аз самата съм с инвалидност и при мен е видимо, но ми казват, че не се забелязва чак толкова. И аз съм с две магистратури, т. нар. " елитни специалности", дълго съм си търсила работа, признавам отчайвала съм се, но когато най-малко съм очаквала нещата стават. Важното постоянно да търсиш и да надграждаш знанията си! Преди една година почнах на сегашната си работа, отидох на интервюто, дори ми беше вече писнало, все едно да говоря, казах какво съм правила в другите фирми, след 10 минутен разговор ми казаха" ако искаш още утре можеш да почнеш", без да споменавам за заболяване и т. н., макар заплата за тази професия и то в София е на минималната граница, но приех само и само да имам доходи и да се издържам сама, макар и с минимума успявам. И така вечерта се сетих, че не съм им казала, че съм с ТЕЛК, обадих се им казах, казаха че не са забелязали за проблема ми и нямат нищо против щом мога да върша работата. Много работодатели си мислят, че щом е човек с ТЕЛК не може да се справи с работата или че човека е под защита и затова не наемат хора, когато им кажеш " Аз съм с ТЕЛК". Но това не е така, хората с ТЕЛК, когато са в изпитателен срок не са защитени от уволнение/ прекратяване на договора с тях. Както и че не работят наравно със т. нар. " здрави" хора, сама съм го доказала, че работя дори повече. От три месеца в същата фирма изпълнявам допълнително и функциите на друга длъжност, тъй като колежката внезапно напусна и ми прехвърлиха и нейните задължения, макар преди да чух, но се правих че не чувам, че искат да ме махнат, тъй като, прекият ми ръководител напусна и се смени ръководството, но никой не смееше да ми каже в прав текст, тъй като си върших, както трябва задълженията, оправях доста грешки от предишни колежки, не казвам, че аз съм безгрешна, но се стария да върша всичко, както трябва и така един ден ми възложиха и другите функции, защото работих тясно с нея, освен другите ми задължения. И сега станаха така нещата, че почни без мен не могат, макар да няма незаменими хора. Това ти разказах, за да разбереш, че всичко зависи в голяма степен от теб, знанията, опита, късмета и постоянството. Но никъде не тръгвай: "Аз имам ТЕЛК и подобни, нито го пиши в автобиографията си'. Чак, когато се стигне до подписването на договор тогава.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 180915a3e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Не искаш съвет затова и няма да ти давам. Просто от страна на работодател с малка фирмичка ще ти кажа, защо не бих наел човек с ТЕЛК.
1 От малки децата с вродено заболяване са научени все някой да се грижи за тях, все да им се влиза в положението, разглезени са и същото очакват от работодателя.
2 Образованието на повечето куца, защото законите на държавата предоставят приемане в средно или висше учебно заведение на такива младежи без конкурс или изпит, а само на базата ТЕЛК. Имам съседско момче прието в икономически техникум на базата ТЕЛК за диабет, то едвам завърши основното училище и не мисли да се старае да учи и в техникума, защото знае че и с 3-ка ще го приемат висше на база ТЕЛК-а. Друга позната влезе да учи за акушерка на база ТЕЛК за астма, пробва два пъти чрез изпит не я приеха и на третата година изкара ТЕЛК за астма и влезе.
3 Хората с ТЕЛК имат повече права, които работодателя трябва да спазва и изпълнява, защо да ги правят тези усилия, като могат да си наемат здрав без да мислят за неговите лични проблеми?
4 Хората с ТЕЛК си знаят и изискват правата, ако не си съгласен с тях веднага те обвиняват в дискриминация или в стигматизиране, дори и да не са прави. И доста по лесно прекрачват към съдебни дела. Докато здравите не са наясно с правата си и не биха надигали глас ако с тях се постъпи дори нечестно.
5 Човек с ТЕЛК ако има и видими белези /слепота, липса на крайник, глухота, затруднено придвижване/ ако е сгрешил, ти е кофти да го му го кажеш дори и грешката му да е набутала фирмата с пари, кофти е да го глобиш. А ако си смел работодател и му кажеш, то хората с ТЕЛК са научени да обвиняват болестта си а не себе си и ще стане една.
6 Нает човек с заболявания не можеш ей така да го уволниш и да наемеш друг на същото място, трябва да го съкратиш, но след това не можеш да наемеш друг на такава длъжност в продължение на месеци, а от това фирмата губи пари.
Мога още да продължа да изброявам, но мисля че това е достатъчно, защото целта ми не е да обиждам, а да бъда разбран.
След като прочетох автора вярвам, че той не е глезен, че е добре образован и че не иска да натежи на работодател, но нека признаем, че това което изброих е истина и че има поговорка, че покрай сухото гори и мокрото, и че заради глезените, с голи дипломи, мрънкащи и взискателни инвалиди работодателите бягат далеч.
За протокола и аз имам ТЕЛК за диабет с 50%, но го получих наскоро и не търся пенсия, ползвам го за безплатна винетка и подобни.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c40bf6455d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Искрено ти съчувствам, защото животът със сигурност не ти е лек, а така още повече те отритват от обществото. Проблемът с Телковете е, че просто фирмите трудно освобождават такива и за това не ги искат. На работата имаше момче с Телк, след 6 месеца трябваше да се устрой работно място за него, фирмата го освободи. Моят съвет е да се насочиш към големи фирми, те са задължени дс имат хора с намалена трудоспособност. Също така гледай за свободни места в държавни агенции.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0c9a22d133
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Защо не работиш нещо от удома онлайн-дропшипинг например. Лесно е и можеш да изкарваш и по 10000 месечно, в случай, че си много добър. Не знам каква е специалността ти, какви умения и знания имаш, но ако дадеш някаква по-подробна информация мога да измисля още идеи.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7c9b1254cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   От Автора:
Много съм благодарен за всички споделени мнения и честно казано, не очаквах толкова хора да отделят време да разсъждават върху случая ми, при това наистина загрижено. Ще се опитам на кратко да дам обратен отговор в хронологичен ред:
№1: Документите ми са хванали прах в безброй фирми посредници. На някой се обаждах да ги питам какво се случва, отговора беше железен, че още не са излезли подходящи позиции за мен. Иначе добра идея е за шефовете на големи фирми, не се бях замислял, ще пробвам.
№2: благодаря за споделеното мнение.
№3:Работих по временна заетост след спечеленото място в държавния сектор, беше за определен срок, срока свърши. Същото се случваше и в предходните 7 години за които говоря, проект от време на време ако се отвори място и това е за жалост. СВ-та съм пуснал пре- достатъчно, имам и допълнителни квалификации, изпуснах да кажа на начално ниво в IT сферата. Там се проведоха много интервюта в един определен период без никакъв успех, след това замряха. Далеч съм от мисълта, че не съм допуснал грешки и не трябва да продължавам да работя над себе си, пределно ясно ми е това.
№4: Не веднъж съм мислил за частна практика, на този етап нищо уникално не мога да измисля, без приличен начален капитал и идея.
№5: Благодаря ти, защото си напълно наясно за какво става въпрос. направо виждам себе си в много аспекти на твоя случай, който описваш. Лошото е, че при последните интервюта работодателите реагираха на нож за ТЕЛК-а, който много дискретно съм споделил, че имам. По никакъв начин не засягаше трудовата ми характеристика, но това е положението. Някой реагират така, други като твоите работодатели - нормално и адекватно, никога не можеш да знаеш, как ще реагират.
№6: За съжаление анализа ти е точен. Има много хора, които злоупотребяват със състоянието си. Получава се обаче друг порочен кръг. Не всички хора с ТЕЛК- ове са такива, виж напр. №5. И когато работодателите се уплашат да назначат човек с ТЕЛК, който кандидатства за определена позиция при тях, реално както казваш, покрай сухото и мокрото гори. Не се дава шанс на способни, кадърни и мотивирани хора да покажат на какво са способни, заради предубеждение. То си е формата на дискриминация в случая. Добре си почувствал, че наистина не искам да бъда в тежест, но тази деликатност до момента, не работи в моя полза. Съжалявам за проблема, който си получил, засили физическата активност до колкото е възможно. При всички хора с хронично инвалидизиращо заболяване, каквото е и тежкия диабет, това е много препоръчително и наистина действа, освен провежданата медицинска терапия.
№7 благодаря за разбирането, в общи линии следвам препоръките, които даваш и в момента. За задължението на големите фирми, да назначават хора с намалена трудоспособност, явно в БГ това не работи или поне няма добри практики в тази област с много хора сме си говорили, изобщо не можеш да припариш до тях от бюрократични хватки и безбройни нива на конкурси продължаващи с месеци. Обикновено ако стигнеш до 3- то, 4- то ниво трябва да споделиш за намалената трудоспособност, но обикновено не се стига до там, а не трябва да тръгваш от самото начало с това изречение, защото конкурса ще приключи незабавно. хем смешно, хем тъжно звучи, но е така.
№8: благодаря и на теб за споделеното мнение.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 527861a0a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 6, а да ти е хрумвало, че не всички са с ТЕЛК по рождение? На мой приятел му дадоха ТЕЛК на 45 години след операция. Та това означава ли, че средното и висшето си образование ги е получил по милост? Хайде да го дискриминираме сега, защото о, ужас се е разболял на 45 години!

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 180915a3e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   До 10 от 6 ако за твоя приятел не важат точка 1 и 2, а именно болест по
рождение и по време на образование, то другите точки важат за него. И ето ти веднага изтъкваш, че съм го дискриминирал все едно съм имал предвид него, точно тази ти реакция е описана в точка 4. И ако обявя свободно работно място по специалността на приятеля ти, той се яви на интервю и избера друг кандидат да заеме позицията веднага обвинение в дискриминация.
Имам опит с наемане на работа в Германия, бях в комисията, работодателя избираше човек за висока позиция, фирмен представител за една голяма област, явиха се 160 кандидата на интервю, чийто образование и опит отговаряше за позицията по документи. Работодателя направи конкурс в три степени, накрая останаха 3 кандидата с еднакви силни знания и умения, той си избра човек от тези тримата по красота /рус и синеок/ и ни каза че германците биха избрали да купят повече стока от рус и синеок представител, е питам дискриминация ли е поведението на този работодател и тримата кандидати бяха с равни резултати с 100% верни отговори на теста?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7da2473afc
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До №6 от № 5 Аз съм по рождение с инвалидност, но нито съм разглезена, нито са ме приели в университет по документи. Напротив готвих се 2- години за кандидат-студентските изпити и влязох с 5, 94, единственото ми предимство беше, че бях освободена от семестриални такси, иначе всичко друго е както "здравите" студенти. Знам, че има и университети, които приемат по документи, но моят не беше от тези. Както е вярно, че много "здрави" студенти си плащат с т. нар. дарения, за да " учат" и си плащат отделно и за взимането и на изпити. Така че както има хора, които се възползват с инвалидността, за да влязат без изпит в някой университет да учат, така и има " здрави", които си плащат, само и само да имат някакво висше. Също така много неща съм преживяла, изключвам заболяването ми, за които "здрав" човек, може би няма да може да преживее. Така че никога не слагай под общ знаменател всички, за каквото ще да е. Никога също не съм давала повод да ме съжаляват! Дано никога не се налага да си като хората, които или не могат да работят, или не могат да си намерят работа, защото имат ТЕЛК и живеят с 130-210 лв/месец.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 5ab2931566
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Авторе, ако действително си живял цели 7 години само с инвалидна пенсия, без да си работил, това е страшно много време и не зная как си успявал да се изхранваш с тези оскъдни пари. Но се опитай да се възползваш от положителното на това да нямаш работа (да, и плюс има! ) - многото свободно време! Вложи това време, за да придобиеш нови знания, чрез които би могъл да припечелваш и нещо от дома или да ти помогнат да бъдеш назначен в някоя фирма, където се ценят високите способности пред дипломата. Знаем, че в България дипломата от години не е гарант за качество и трудоспособност на работещите. Може да прочетеш и темата ми в този раздел със заглавие "Съвет към трайно безработните". Помисли, дали нещо такова, каквото съм описал там, не би могло да ти помогне за в бъдеще. Успех! :)

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 33969d3be2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   бинарни опции, форекс, маркетинг, аффилиейт, консултанстки дейности, продажби, реал естейт, стартъп етс етс

всичко това го научи от удеми. нет сайт за курсове онлайн.
и първите 2 ги научи от байнаритодей. цом сайт на джон кейн ( бинарни опции трейдър)

после пиши до къде си с нещата!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a98a2b778d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Ако те махнат не се хаби да мислиш защо, приеми го манна небесна и се сети че живееш в България, където всичко е нагласено и уредено много преди интервюто ти.
Към потребителя, трябва да се учи и това трябва да мяра за добър живот, както е във всички държави, разбира не значи че ще забогатееш само заради "дипломата", но това е мяра за минимум едно нормално, човешко съществуване, не да се ровиш по форумите да търсиш собствените си грешки, нямаш грешки. Грешките са в политиците, обществото, парламента, министрите ти просто си част от тяхната система за асимилиране на държавата.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 7c9b1254cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Автора:
Честита коледа на всички, след забавяне от 1 година ме взеха на спечеленото държавно място, независимо, че бях загубил надежда и нещата много се проточиха. Вече 3 месеца съм там, чувствам се щастлив и удовлетворен, поне засега. Благодаря на всички ви, че посъбеседвахме заедно, Нито един от вас не е бил злонамерен, а честно и откровенно ми сподели, какво мисли, което е много ценно, особено в днешно време.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 046817f3cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   В УНСС администрацията има много хора с ТЕЛК. Пробвай, но става с връзки.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: ac715fd2b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Радвам се, че най-накрая си започнал работа която ти харесва.
Би ли споделил все пак за какво заболяване/състояние имаш ТЕЛК.

Успех!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: bfee153203
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   До безчувствения работодател: Как може да пишеш такива простотии? В бизнеса ти няма и капка човещина. Здравите хора били за предпочитане, защото видите ли не си знаели правата, за разлика от хората с увреждания.... Само от този твой коментар може да се разбере що за човек си.
Ти не си никакъв работодател, а експлоататор и робовладелец! Щом не цениш кадрите си, до никъде няма да стигнеш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker