Мързели ли са Българите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121029)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9587)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Мързели ли са Българите?
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 7946 пъти
Отварям една тема, тъй като съм потресен от това на което ставам свидетел вече няколко години и искам да разбера аз ли имам някакъв лош късмет, в моя град ли хората са такива, или това е просто положението в България.

Всички реват че е безработица, всеки обяснява как държавата е проблема, всеки познава поне по няколко безработни. Я ми кажете сега, защо тея хора са безработни, като има предостатъчно работни места? Излезте и се разходете в квартала си, на всеки трети магазин, кафе, ресторант и каквото се сетите ще видите бележка "Набира персонал". Сайтовете са пълни с обяви за работа.

Отварям тази тема, защото съм собственик на средно голям бизнес и горе долу всяка година по няколко пъти ми се налага да търся работник/чка. Търсенето продължава с месеци и то не поради липса на желаещи, а поради техните разбирания и очаквания. Условията които предлагам са доста по-добри от това което предлагат други в града за същата длъжност, заплатата е доста щедра за подобна работа, работата не е натоварваща... И все пак се сипят по двама трима на ден, желаещи, които като започна да разговарям с тях, на първата минута ми е ясно че няма да станат нещата. Общо взето 90% от хората започват с въпроса - "Каква е заплатата? " или "На колко почивки имам право? " или "Може ли да не работя в Сряда, Събота и Неделя? ".

Повечето хора идват едва ли не на мен да ми поставят условия кога на тях им е удобно да работят, а не да се съобразят с това което им се предлага.

И като чуят и заплатата (която пак споменавам че хич не е малка за подобна длъжност), решават че няма да могат да се справят. Ама иначе са безработни.

Какъв е тоя манталитет, какво е това чудо. В моя град ли е, в България ли е, как е възможно да реве половин народ че е безработен, а в същото време да е по капризен от разглезено чадо на богаташи. Аз не знам какво очакват. Може би със средно образование чакат да дойде някой в костюм да им предложи 2500 лева заплата да работят 3 дни в седмицата от 10 до 14.
Като си безработен си вдигаш задника и се хващаш на първата работа която ти предложат, като си намериш по хубава минаваш към нея, а не седиш да чакаш някой да ти предложи да ти плаща за да се чешеш.

В чужбина било различно. Ми айде към чужбина бе. Кой те спира. Ама там като идеш и ти предложат 1000 евро, ще кажеш сигурно че за чужбина това е малко и ще искаш 2000 и естествено ако може да не работиш в Сряда.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 77

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0bb975684c
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

1.   Не знам какво да ти кажа, но изобщо не си далеч от истината. Масово българите имат доста високи претенции за това къде ще работят, колко ще почиват, колко висока ще им бъде заплатата и т.н. Почти всеки иска да не прави нищо и ако може да взима над 1500 лв. заплата, защото всичко под това е почти обидно. Но никой не говори за това как е хубаво да си заслужиш това заплащане и как се очаква да имаш все пак и някакви умения. Млад човек съм (26), но съм забелязал как се искат някакви големи заплати, но уменията са на 0. Няма как да стане, но много хора не го проумяват.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: e7a5b835ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (25 гласа)

2.   Виж не стават нещата така както ти си ги мислиш. Ти очакваш хората да ти работят като роби, ти им поставят условия и те трябва да се съгласят, защото ти си един вид чорбаджия. Дълго работно време, малко заплащане, лоши условия и накратко ти искаш да просперираш на техен гръб. Искаш едно небалансирано състояние - ти да се издигаш а те да се превиват, защото били принудени. Не става така. Ако искаш успешен бизнес този модел на мислене трябва да го забравиш. Мисленето ти както се казва в една реклама трябва да е по-правилния начин, да успявате заедно като колектив. Това значи, че работата се разпределя, съобразяваш се с тях и техните желания като хора и благата и печалбите се разпределят по справедлив начин. Това е правилния подход и това ангажира хората да искат твоя бизнес да успява. Модела който ти следваш доведе България до колапс и изчезване, модела на експлоатиране на хората, държането им на ниски заплати и лоши условия. Той води до това хората да не искат да работят, да се оплакват (справедливо), да нямат мотивация и производителност, да ненавиждат работата си, да напускат и т.н. Не виждаш ли, че този модел доведе до това да има огромен недостиг на хора за всякаква работа? Не виждаш ли, че този модел доведе до това България да е най-бедната страна в ЕС? Не разбираш ли, че за да може хората да живеят нормално и да се възпроизвеждат, те трябва да имат нормална работна среда, нормално работно време, щедро възнаграждение? Не разбираш ли, че за да има икономика трябва да има средна класа, която да има ресурси, която да е добре платена? Ако няма средна класа, ако заплатите са ниски тогава икономиката отива на кино, всичко отива на кино и държавата се превръща в икономика от третия свят - бедна, с малцинство богати и множество бедни. Понеже пък хората тук по-скоро биха избягали отколкото да работят за жълти стотинки и при лоши условия то страната се обезлюдява. Или прави бизнес по правилния начин или го закривай, защото както сам виждаш този модел не е правилен, не може да работи и води до катастрофални последици за всички. Учи се от успешните бизнес модели на запад, там хората ценят тези които работят за тях, съобразяват се с тях, мотивират ги не само с добри заплати, но и по-всякакъв начин, така че те да искат компанията да работи и да успява, там хората са едно семейство.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: bc1402da97
гласове:
1 2 3 4 5
  (27 гласа)

3.   Сигурно преголямата ти заплата е 600 лв. Ще те посъветвам да правиш това, което прави вятъра!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: e8f7ce27a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (31 гласа)

4.   Така, а аз да ти кажа как изглеждат нещата от другата страна.
Отиваш на интервю, първо закъсняват, после ти задават куп безумни въпроси нямащи нищо общо с работата, жена съм и дори са ме карали да подпиша декларация, че няма да забременявам следващите 3 години, защото майчинството и болничните не се толерирали, накрая евентуално те наемат и се започват лъжите на дребно. Ще те осигуряваме на минималната заплата, по договор ще си на 4 часа (реално работиш 8, поне!), при нужда ще работиш и в събота (разбирай, че ще работиш всяка събота без заплащане за извънреден труд), отпуската ли, ами даааа, по закон е 20 дни, ама нали знаеш, малка фирма сме... разбирай, че ще скачаш от радост ако ти дадем 1 седмица. Заплащането, ами да, плащаме на 10-то число (евентуално, ако има пари, иначе може и веднъж на 2-3 месеца)… а и да, знам, че в обявата пише 1000 лева, ама толкова даваме на човек с опит, пък ти нямаш такъв, та значи почваш на 600, пък евентуално след няколко месеца ще ти вдигнем заплатата...
Да, продължавам ли? Или няма нужда?
А, за всичките безумни изисквания за стаж, възраст и т.н. да говоря ли? За това, че трябва да си на 20, да имаш 10 годишен стаж и да владееш поне 2 западни езика, за да те наемем на някаква супер обикновена длъжност.
Така, че не те знам ти какво предлагаш, ама на хората взе да им писва от дребни тарикати, които да се подиграват с труда им.
И да, в Европа не е рай, ама се сещаш какво ще направят работодател, който не спазва трудовото законодателство. А тук, всеки отворил гаражна фирма и вече се изживява като Бог. И после нямало качествени кадри. Е, за това което предлагаш, няма и да има.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 1792a117df
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   Работил съм в Гърция и в Швейцария. Бил съм работник и работодател. Назначавал съм и съм уволнявал. Та по темата:
- да, но не само те....и други народи са така
- причините са две: от една страна нашенецът не знае какво е да работиш освм часа, ама така да работиш, че да ти пукат ушите - няма цигарка, няма кафенце, и най важното - мисълта да ти е заета с работата, не да си блееш и мечтаеш довечера какво ще правиш. Да си с тяло и дух 100% зает с работата. Да работиш мислейки за работата която вършиш.
Гореописаното го има в много страни, особено в немскоговорящите. Самодисциплина.
- от друга страна, у нас както в една Гърция например, социалната мрежа хваща безработните - живее при родителите, тате и мама ще дадат джобни, ще платят тока и водата...на улицата няма да остане. Оттам и ниската мотивация. Ако на запад те уволнят се оправяш сам. У нас има мама тате леля вуйчо стринка брат сестра итн Все някой има и едно легло за теб. Че ти и готви и пере....
И като завършек: когато един съвестен работник постъпи на работа и види как другите го карат easy, и той скоро се разхайтва.
Радвай се, че бизнесът ти не е в Гърция!

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c255b6153b
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

6.   И каква пък токова голяма заплата даваш, за кой град и при какви условия и работа? Питам, защото масово работодателите си мислят, че дават много пари, а те реално дават жълти стотинки, понеже им свиди и нямат представа, че вече на едно четиричленно семейство им трябват 2 заплати минимум по 1300 лв нето, защото живота поскъпна. Отделно трябва да им осигуряваш добри условия - осигуровки на реална заплата, да се спазва работно време, да имат право на платен отпуск,болнични и т.н., както си е по кодекс.

Това масово не се спазва и фирмите експлоатират хората - без почивки, повече от 8 работа на ден, без платен отпуск и т.н. И затова хората те питат първо за тези работи, защото ако сикато другите работодатели, въобще ен си струва да се занимават с теб.

Не си мисли, че другите ако дават по 600 лв, пък ти даваш с 200 лв повече, ще се юрнат да ти бачкат. Минаха времената, когато хората нямаха избор и се хващаха на всеки срещнат феодал. Сега на който не му оттърва отива в чужбина, бачка и изкарва. Вярно, че и там условията не винаги са приятни, но поне като отиде, изкарва някой лев, праща пари на останалите от семейството и те не са принудени да бачкат за 500 лв, само защото са безработни. Много от тях дори не бачкат целогодишно, а само 6 мес. и после 6 мес. са на помощи или нещо подобно. Е, за какво да ти бачкат на теб за 500 или 800 лв със съботи, недели, празници и по 12 часа на ден?

Ти при такива условия и да намериш хора,толкова и ще ти работят. Добрите специалисти никога няма да дойдат за 800 лв, а ако не се спазва кодекса и за 1000 няма да дойдат.

Масово работодателите отказват да разберат, че вече времената са други и не е като едно време всеки да се хваща на първата рабоа, само защото е безработен. Много си мислят, че като дават 700-800 лв итова са адски много пари. В нашия град вече дори и продавачки в магазините не се хващат за 800 лв. А ако работата е квалифицирана и тежка фиическа, си трябват над 1000-1200 нето ако искаш свестен. Също е важно каква е работната среда. Ако си се обградил от интриганти, клюкари и подобни на работа или ако няма организация и никой не знае какво прави, пак не очаквай свестен човек да дойде да ти работи дори и за много пари, защото нервите не се измерват в пари. Всеки уважаващ себе си специалист ще предпочете малко по-ниска заплата, но добра среда, организация и спазване на кодекса.

Също е важно излъчването на работодателя. Ако на интервю шефа ми се струва нещо изнервен, потискащ, прекалено доминантен - не, мерси.

На мен ми предлагаха 1300 лв заплата нето на реални осигуровки за счетоводител и това в провинцията, но аз отказах. Работното време беше кофти - до 18 часа или 18:30 беше, не помня вече, че и понякога се оставало до по-късно. Хубаво, ама детето ми приключва училище в 17:00, а майка му работи на смени. И какво аджеба ще прави дете на 7 г. от 17:00 до 19-20-21 часа всеки божи ден само, докато чака някой да го прибере?

Отделно средата била напрегната, някакви срокове се гонели - добре, ама аз взимам с 50 лв по-малко с работно време до 16:30 и не се остава извънредно и рядко има напрежение и то с осигурен транспорт. Така че мерси. При такова работно време трябва да ми дават поне 2000 лв, че да мога да си позволя и гледачка, която да ми прибира детето и да го гледа, докато се прибера.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: cbd6ecacb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторе, нещо си изостанал с информацията. Безработица отдавна няма. И безработни вече не се срещат. Това, че има хора, които не искат да работят, е друга работа. И идеята, че някой трябва да се хване на първата работа, макар и нископлатена, е абсурдна. никой не е длъжен да ти работи бадева. Дойде друго време, разберете го най-после!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 62515aa88f
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   Хахаха смешко, много ясно че хората ще се пазарят за труда си. Робските времена минаха отдавна. По думите ти излиза, че хората едва ли не те трябва да ти плащат че работят за теб. Представям си какъв работодател си, щом си стигнал до този сайт да се жалваш. Пожелавам ти още дълго време да си търсиш роби и да не намериш.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: cd8d29f6f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

9.   Моя позната с бизнес за милиони рече вечно, че няма персонал. Намерих и свестен човек, първо че лично го познавам, второ съм учила човешки ресурси и съм се занимавала с това. Приказки супер условия, 1000 лв. Отива моя познат и ми казва после, какво предлага ревящата работодателка.
Не били 1000 лв. а 600 лв., работа по 11 часа на ден и в събота.
Осигуровки не реални.
Хайде сега вие ми кажете, 8 часов работен ден ли предлагате, осигуровките реални ли са, спазвате ли законодателството?
А аз ще отговаря затова съм в чужбина, за да ми е спокойно, да получавам достойно заплащане и държавата да е на мястото си в лицето на институциите.
В международните фирми поне осигуровките са реални. Иначе е ад на всякъде. Както писах в чужбина съм, шефът говори на вие на всички. Уважение и възпитание.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: f5673fc855
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Общо-взето повечето коментари по-горе са ти го обяснили много добре. Свършиха времена, в които хората нямаха избор. Точно такива "работодатели", като теб изгониха хората от България. Хората били питали първо за заплата!!! Ами, за какво да питат, за черните ти очи ли?!!! И не искали да работят в събота! О, нима, как не ги е срам! Свиквай, защото и по-лошо ще става. За същата работа, но при много по-добри условия и един куп социални придобивки, в чужбина плащат около 10 пъти повече. Около 3 години след като завърших работих за българи и напускането ми беше едно от най-правилните решения в живота ми до момента. От 9 години работя за чужденци и в българска фирма не бих отишъл дори и за 3 пъти по-висока заплата. Доста оферти съм получавал и винаги съм ги отхвърлял, без дори да се замисля.

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 70db111574
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

11.   Ето това е христоматиен пример за потресаващото невежество на българския работодател. По-горе са ти казали вече нещата, но ще ти ги кажа и аз. Може пък и да ти влезе в главата с повторение.

Първо, интервюто е начин ВЗАИМНО да се харесате с кандидата. Той да хареса твоите условия и ти да харесаш него. Не той да се СЪОБРАЗИ, както казваш ти. На Запад например работника се договаря с работодателя. Двустранен процес. Робство отдавна няма и не си мисли, че хората ще ти приемат условията без значение какви са те. Колкото и да сме притиснати, едното достойнство имаме и гледаме да си го пазим. Питали били за това и онова. Ами, нали за това се ходи на интервю, за да се задават въпроси. Какво искаш да те питат, на колко са децата ти и как се казва майка ти? Описанието на длъжността го има още в обявата, те вече знаят какво ще се изисква от тях и съответно питат това, което не знаят- заплата, осигуровки, работно време, почивки.

Второ, те хората усещат отношението ти. Виждат те какво представляваш и си казват, че за тия пари няма да си късат нервите с такъв шеф. Няма нищо по-гадно от това да работиш за малко пари при кофти шеф, който върти всякакви далавери, за да спести някой лев за Мерцедес и силикон на жената.

Трето, замисляш ли се защо ти напускат служителите? Попитай някой напускащ съвсем неофициално. Предразположи го да не се притеснява и да ти сподели реалните причини. Защото най-вероятно проблемът е в теб и реда, който си наложил на работното място. Масово манталитета е “правилата важат за всички без шефа”, докато на Запад например правилата важат НАЙ-ВЕЧЕ за шефа и се очаква от него да е пример за другите работещи във фирмата. Защото редът във фирмата е отражение на шефа и неговото мислене и манталитет.

Сега ще ти споделя своя личен опит като работеща. Аз съм на 19 години. Завърших миналата година. Да, млада съм и нямам или по-скоро нямах опит. Но пък бях много мотивирана да се уча и да се развивам. Масово ме отхвърляха поради липсата ми на опит, макар че в обявите масово пишеше “подходяща и за кандидати с малък или без опит” или “предлага обучение”. Окей, преглъщах го. Когато най-накрая си намерих работа, попаднах в една отвратителна фирма. Криене на данъци, осигуряване на по-ниска заплата, тормоз от други служители, всички на по-високи постове са или роднини на шефа, или някакви дебили, тотално нямащи връзка с реалността, без ни най-малка представа как протича работния процес, но и с цял куп претенции. По никакъв начин не се стремят да облагородят нещо на работното място, но всички шефове за сметка на това карат коли за по 150 бона, а някои даже си имат и лични шофьори. Работи се на празници без да се заплаща допълнително, периодично умишлено се заливат служителите с нечовешки обем работа, “за да не скучаят”. И всичко това за една заплата от 550 лева. Сред колегите винаги се намира някой роб да ти каже, че поне ти ги плащат редовно и че на другите места не е по-добре. Абсолютни глупости. Аз прецених, че не си струва за тези пари да търпя тези унижения и съм с предизвестие. Ако това са и твоите “добри условия”, затваряй бараката, която наричаш фирма и си работи сам. Как ще ги стигнем американците, пита Тодор Колев. Като гледам никак.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c255b6153b
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

12.   Авторе, разбери, че бизнесът ти зависи от тези хора и трябва да се договаряш с тях с по-добри условия. Каквото отношение имаш ти към тях, такова ще имат и те към теб. Само че твоето отношение към тях не е такъв проблем за тях, защото те просто ще си хванат чантичката и ще отидат другаде. Тях ги боли оная работа, защото нямат ангажимент към клиенти, банки, институции и носят отговорност само за себе си. Обаче ти ако не си намериш хора, бизнеса ти рано или късно отива по дяволите и последствията са много по-лоши, защото ще те гонят кредитори, държава, доставчици и си съсипваш и репутацията, което затруднява допълнително започвнето ти на чисто.

Ще ти разкажа за един такъв случай, за да разбереш какво може да ти коства. Една си отвори шивашка фирма, нае си десетина шивачки. Даваше им по 300 лв, работеха по 10-12 часа, вкл. съботи, недели. По празниците ако ги пускаше въобще, им даваше да шият копчета за вкъщи. Това беше преди десетина години и подобни номера все още минаваха. Да, обаче тя стигна още по-далеч, като почна да им бави и малкото пари. Хората търпяха известно време, после започнаха да се надигат вече, защото галда взе да си казва думата. Тя им каза "като не ви оттърва - пътя". Добре - пътя, пътя. Вскупом напуснаха повечето, останаха 2-3 натегачки. Тя почна да си търси нови. Де намира, де не намира. Идват за няколко седмици, виждат за какво става въпрос и адиос пара сиемпре. Известно време успяваше да намери поне за по няколко седмици. Да да, ама в града започна да се поразува. Хората започнаха да поразпитват преди да почнат работа.

В един момент се оказа с 2-3 шивачки, които дори и да работеха по 15 часа 7 дни в седмицата, нямаше как да изпълнят поръчките. Започнаха да се бавят сроковете на изпълнение. Веднъж-дваж клиентите ѝ простиха, на третия път ѝ казаха да прави като вятъра. И тя остана като в небрано лозе - без поръчки, със задължения. После разбира се, веднага забрави за шефския тон, стана по-ниска от тревата и отиде да работи тя по шивашките фирми. Нямаше и как да започне на ново, защото вече се беше разчуло достатъчно, че не става нито за работодател, нито за изпълнител. Сега си наравно с шивачки, които едно време тероризираше.

Ако даваше едни 200 лв повече и имаше нормално отношение, щеше и работата ѝ да върви, сроковете да се спазват, да си намира още клиенти и т.н. Но тя сигурно си е казала "защо да печеля по 5 бона, като мога да им давам с по 200 лв по-малко на 10 шивачки и да печеля по 7. Ако пък ги натоваря по 12 часа, мога да изгоня 3 шивачки и да спестя още 1000 от заплати" Е, да, ама не.

Ти като сключваш сделка с доставчик или клиент, какво правиш? Казваш си условията, той неговите и намирате компромис някъде по средата. Ти защо не кажеш на някой доставчик "абе аз ти предлагам такава цена, пък ти понеже нямаш клиенти и си длъжен едва ли не да се съобразяваш"?

Същото е с работниците и винаги е било така. Това, че в България до преди десетина години хората нямат избор, те е накарало да останеш с впечатлението, че работодателя предлага, а работника е почти длъжен да "съобразява". Ами не - ти пита ли тези хора какво заплащане искат, какви условия искат, търсихте ли някакъв консенсус или щом не ти е харесал условията, автоматично е мързелив и търсиш следващия? И замисли се какви хора ти трябват точно. Защото ти дори и да намериш някакви за малко пари, искаш ли такива да работят за теб, как ще се справят и какво ще кажеш на клиентите, като оплескат нещата? Ти като си купуваш кола, най-евтината барака ли купуваш или търсиш нещо, което все пак ще ти върши работа, а няма да стои в сервиза в 90% от времето? И има ли смисъл да спестиш няколко лева, като след това няма да ти върши особена работа?

И аз искам да карам Ферари на цената на Дачия, но уви - реалността е малко по-друга и колкото по-бързо я разбера, толкова по-добре за мен. А само с жалване защо няма Ферари на цената на Дачия не бих си помогнал особено.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: df632fb48f
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

13.   В бг бях работник в фирма в която работихме само аз и собственика, той на телефона, аз на физическия труд. Вземах заплата която не ми достигаше да издържам себе си и детето си, за храна и дрехи говоря, а работодателя ми имаше 2 семейни автомобила, спортен мотор, каравана и атв и ходеше по два пъти годишно на почивки със семейството си за по седмица на море и седмица на ски, докато аз отлагах за следващата заплата купуването на анцуг за детето ми. Затова напуснах и дойдох в чужбина, тук работодателя ми превежда по сметката 1500 евро чисти месечно плюс обзаведена квартира, тоци води и др, тоест от тези 1500 си плащам само храна, работодателя макар да сме фирма от 9 човека бачка с нас и не се дели, понякога не можеш да разбереш кой е шефа, той е с работни дрехи и мръсен колкото нас, работи човека, знае спецификите на всяка длъжност и може да замени всеки от работниците си. Работното ми време се спазва стриктно знам си почивките и отпуските. Е как да ида в бг да бачкам за автора?????
А забравих да добавя от работодателя в чужбина получавам бонус, плаща ми пътните от и до България по 300 евро два пъти годишно за всяка отпуска.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: d1e21fd50f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Хем си прав, хем не си прав. Вярно е, че българите са страшно мързеливи, но е също вярно, че ако искаш някой да работи за теб, трябва взаимно да се разберете. Ти не си този, който диктува условията! Условията се диктуват от пазара. За жалост пазарът е такъв, че подхранва вече мързела у хората. В момента или още за мнооого дълго време, пазарът ще е благоприятен за работещия. Ако пазарът е пълен с мързеливи хора, ами с такива ще се налага да работиш, ако други не можеш да си позволиш да наемеш. Това, което ти или други предлагат явно не мотивира достатъчно. Колкото до: "Каква е заплатата? ", "На колко почивки имам право? ", "Може ли да не работя в Сряда, Събота и Неделя? " са напълно нормални въпроси от страна на работник, стига да работи нормално останалите дни. Аз не виждам никакъв проблем човек да работи на 80% както на много места по света. Друг ще работи на 20% и така. Къде е проблема?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 3d3ab14ffb
гласове:
1 2 3 4 5
  (25 гласа)

15.   Леле боже, как съществуват толкова нагли и прости хора като коментиралите горе не знам. Как ли пък ня трябва да се съобразява шефът с работници без никакво образование и тн. Ми да станат работниците шефове тогава пък шефа да си подаря завода на първата срещната патка, която се мисли за принцеса а. Висока заплата за никакъв труд. Абе я кур. Вие сте адски прости и малоумни.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 6a53cfd086
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Ако темата е все пак истинска (съмнява ме), то ще призова автора/ката - вместо да си мълчи - да си каже откровено какви са условията на работа: каква е чистата месечна заплата за начинаещ и покачва ли се тя след няколко месеца прослужено време, по колко часа на ден се работи, в кои дни се почива, извънредният труд по колко се заплаща на час, има ли осигурен превоз до и от работното място (ако е в отдалечена промишлена зона), предоставя ли се обучение и колко трае то и т.н. ... Също отговори и най-важното - дали ще има опити от страна на работодателя (т.е. теб и фирмата ти) да изпързаля наетите сътрудници с обичайните за множество родни робовладелци нечестни договори за наемане на срочен "пробен" период от 1-3 месеца с подигравателно заплащане по 2 лева на час!?

Освен това, сам(а) описваш обявената длъжност и заплата по следния начин: "заплатата е доста щедра за подобна работа, работата не е натоварваща". Е, кажи какви са и ще опитаме да намерим решение на проблема ти с намирането на желаещи да работят тази толкова доста щедро заплатена и ненатоварваща работа. Чудно как всички бягат от тези идеални условия. Няма да загубиш нищо, като споделиш с нас (нали точно затова написа толкова дълга тема?), но пък може да спечелиш знание, изразяващо се в гледните точки на хора с опит в множество други фирми. И ще получиш това напълно безплатно - чудесна сделка за теб. Чакаме да ни разкажеш. :)

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2509b171f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

17.   Авторе, пак съм аз, #5

Аз пък съм потресен от болшинството мнения, които бяха изразени "в полза на работника".
Че ти си бил чорбаджия, че благата трябвало да се разпределят, да се търсело консенсус с работника итн.
Явно пишещите са от страната на работника и виждат нещата през своите очи само....
Абсолютно съм съгласен с мнението по-горе, че претенциите на работника са всякакви, но уменията ги няма..
Всеки ден ги виждам такива работници - в мола, на пътя, навсякъде...
Горепишешите очевидно нямат идея от взаимовръзките в бизнеса. Че заплащането е пряко зависимо от производителността на труда, от себестойността на парче произведена продукция, част от която е споменатата производителност на труда.
За уменията: да, няма ги вече...защото влизането на България в Европейската Общност води до изтичане на способни и трудолюбиви хора, било берачи на домати, било системни администратори - отиват там, където се плаща повече, в чужбина...а там се плаща повече, защото производителността на труда е по-добра.
Останали са само тези, на които, както споменах, не им е опрял ножът до кокала. Аз на такива и в Гърция съм се нагледал. Ти му предлагаш работа, той като чува, че започваме проекта на 15.8. - Оооо, не мога, аз Август ходя на море...ако ме искате на 15.9., може, иначе не...
Да ама този има къде да живее, баба, дядо, мама и тате ще дадат за кафе, вкъщи ще има наготвено и изпрано ще е също.
От друга страна в китайските, виетнамските, бангладешките фабрики блъскат млади хора за смешни пари по 14 часа на ден и ако се издънят нещо просто ги подменят. Но те изхранват семейства с тези пари, а не семействата тях.
Така че, всичко е въпрос доколко потенциалният работник има алтернатива. А нашенските имат, очевидно. В Чикаго нямаш, ако не работиш банката ще ти вземе къщата, колата и ще останеш на улицата барабар с жена и деца.
Никой от горепишещите в полза на работника няма собствен бизнес, няма и да има. Защото, както казваше Атанас Буров, ние не сме равни, нито по акъл, нито по пишки. Умните, напористите, предприемчивите успяват, имат бизнес, плащат заплати, изхранват семейства. Мързеливите мрънкащи неспособни хора пък се оплакват, че "чорбаджията" забогатявал ма техен гръб и не им давал да почиват в Сряда...

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: e8f7ce27a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

18.   Професионален историк съм, за това уважаеми дами и господа работодатели ще ви разкажа една средновековна история.
Някъде в Западна Европа през 14 век имало двама майстори. Те били приятели и съседи и двамата произвеждали едни и същи неща, обаче работата на единия вървяла, а другия нямал клиенти. И все се чудел защо приятелят му печели добре, а той едвам крета.
А истината била следната.
И двамата имали чираци и калфи, но единият се отнасял добре с хората си, бил търпелив, обучавал ги, не ги наказвал много строго когато грешели и съответно те се стараели и работели съвестно. Освен това, когато ставало време да намери нов чирак винаги имало много желаещи. И съответно работата вървяла.
Другият обаче смятал, че чираците и калфите му са тъпи, мързеливи и само гледат да го излъжат и съответно ги наказвал за всяка малка грешка, не им обяснявал къде грешат и се държал лошо. Чираците и калфите си отмъщавали, като нарочно работели бавно, правели още повече грешки и изобщо не се грижели за интересите на майстора. А станело ли време да се наемат нови чираци-нямало желаещи, защото всички знаели, че той не се отнася добре с хората си. И съответно работата не вървяла и всички предпочитали стоката на другия.
Щом сте работодатели, се предполага, че сте достатъчно интелигентни, така че изводите си ги правете сами.
Дали проблемът е само в "мързела" на българите, а? И много интересно защо като минем границата изведнъж ставаме съвестни работници.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2c92fe85ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

19.   както често става в подобни теми, повечето са били в позиция на търсещи / търсили работа и нападат автора. обикновено обаче истината е някъде по средата. да, прави сте когато обяснявате за договарянето, за гледната точка на служителя и за лошите условия. по принцип който дава, му се струва, че дава много, а на който взема, винаги ще му се виждат малко.
аз обаче съм била и от другата страна, не съм работодател, но съм била в комисия за провеждане на конкурси. наистина има маса неориентирани хора, без грам не само опит (това е нормално до определена възраст), но и без реална преценка за нещата. като пишеш, че търсиш системен администратор (примерно), не може да дойде някой без грам идея за администриране и да пита за заплатата ?!? или търсиш инженер, идват всякакви хора без такова образование.
като прибавиш и не особено високите трудови навици на много хора, липсата на дисциплина, нещата стават съвсем лоши.
така че донякъде разбирам автора, но трябва да прецени къде точно не се получават нещата с хората при него. дет се вика никой не бяга от хубавото, обаче то може да е такова само в неговите очи. и под хубаво нямам предвид само заплатата, може отношенията във фирмата да са кофти, често да се работи извънредно без заплащане, може някой от преките шефове да "гони" хората...

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 32fa4c0e46
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Аз имам един въпрос, на който да си отговориш сам - това, което предлага или произвежда бизнесът ти, като услуга или стока - значително ли (и с колко) е по-евтино от същото нещо в "западна" или централна Европа например? Ако разликата е малка, тогава и печалбата ти е близка до тамошните работодатели, следователно няма причина и заплатите да не са близки. Ако бизнесът е малък, то и персонала ще е по-малко хора, така че това не влияе на уравнението.
А това, че в големите градове животът бил по-скъп, не е вярно. По-малко населено място - по-малък избор (никакъв, за по-евтино трябва да се пътува) и цените на основните стоки са по-високи. Да, за някой, който е под наем в София или друг голям град ще е много скъпо, но не всички са под наем.

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 081a9ca5b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Номер 11 много добре го е обяснил/а.
Аз съм на 22год и искам да започна платен стаж по специалността си в града, в който живея, но уви.. Или поне нещо, което ми харесва и, което умея, но без опит не искат. Значи, на мен не ми се дава възможност да започна!!! Не искам да ставам сервитьорка примерно, не ми харесва, а и другите неща.. Вече ти ги обясниха в коментарите. Значи, аз съм прецакана... Още повече, защото след година като завърша, пак ще ми е трудно да започна. Аз на вятъра ли съм учила!?!? А да отида в друг град не върви, защото тук живея с партньора си, който е шофьор на камион, а шеф е баща му, тоест има сигурна работа и апартамент, а в друг град трябва да се трепем да плащаме наеми.
Не, българите не сме мързеливи, а много търпеливи!!! А ти като предлагаш толкова добри условия, защото не опишеш длъжностите и всички подробности по работата???

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: d68c4c29c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   След като хората не искат да започнат работа, явно си имат пари. Едва ли ги берат от дърветата. Хората са започнали да ценят повече себе си и труда си. Вече не лижат задника на шефа. Сега шефа лиже задници, за да има кой да му работи. Биснесите станаха повече от работниците. Всеки стана бизнесмен. А работници недостигат. А ти ги плюеш, че са със средно образование, а реално се ядосваш, че те не искат да започнат работа при теб.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c255b6153b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

23.   До 15 и 17

Хора, разберете, че не вие, а пазара определя условията. Вие не сте в позиция да избирате, така че наглите сте вие в случая. Търсене и предлагане. Ако преди съотношението е било в полза на работодателите, то те са предалгали условията, а работниците е трябвало да се съобразяват. Сега обаче нещата се обърнаха и трябва работниците да предлагат, а фирмите да се съобразяват, ако им оттърва. Ако все още не сте го разбрали, по-зле за вас.

Никой не е казал да си подарявате фирмите, но ако искате да имате работници и да се върши някаква работа, ще се съобразявате с тях, защото в момента не сте в позиция да поставяте кой знае какви условия. Сега не е като преди 10 г. Всеки е прав за себе си, но най-прав е пазара и който е срещу него, ще бере ядове. Не само с пазара на труда е така, а по принцип с всеки пазар - който е наясно с пазара, печели, а който иска да не се съобразява с него - рано или късно губи.

Така че оставете кой бил коректен и кой не, а вижте пазара. Едно време пазара беше в позла на работодателите и циганиите със спестени осигуровки, ниски заплати и извънредни часове без заплащане минаваха, но сега е работника поставя условията. Ако не ви оттърва, ще се наложи и да си затворите и бизнеса след време.

Избирайте - или по-добри условия, или кур. И положението с липса на кадри тепърва ще става по-зле - всички заминаха в чужбина, младите не раждат, останаха само пенсионери и правещи по 10 деца цигани. След някоя година ще се молите и на цигани и пенсионери, колкото и да не ви се иска. Другият вариант е да си внасяте виетнамци, ама и това не знам до колко е решение.

Защо работниците да са нагли - защото не искат да работят събота и неделя или защото искат да имат месец отпуска, както си е по закон или защото искат, работейки да могат поне да купуват дрехи и храна на децата си? Направете си една проста сметка колко трябва да получават майката и бащата, за да гледат нормално 2 деца. Ще ви спестя сметките - по 1300-1500 лв. И тук не говоря за луксозен живот, а за нормално живеене.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 761450acb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   до номер 19
Уважаема, не знам в какви комисии сте се подвизавали, но мнението Ви хич не ми звучи авторитетно. Пишете по някоя главна буква от време на време, моля!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 302ebc4e7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

25.   Кажи длъжност и заплата конкретно, за да разберем къде е проблемът. Да не се окаже, че търсиш някой с два езика, висшист, 20 години опит, 20 годишен, да работи две длъжности, да го осигуряваш на минимума, отпуските табу, 12 часа дневно минимум и накрая заплата 800 лева (която за тебе е щедра заплата, понеже бай Киро тракториста на съседната нива прави само 700 и ти го вземаш за пример колко си щедър).
Това сте масата БГ работодатели. Включително и чуждите компании, които като дойдат в БГ, назначават за мениджър леля ти Пена от Чукурово, любовницата на управителя, и се почва.

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 761450acb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

26.   Забележете, как презрително се изразява авторът - "мързели", "тея", "реват" и прочие. Направо го виждам на живо, що за поведение и отношение има към работниците си. И какъв ли ще да е този "среден бизнес" в малък град - я магазинче или кафе, я гумаджийница или автомивка...
Един мой шеф навемето ми викаше да съм ходела да си предявявам претенциите в някоя голяма фирма, само той ме търпял, другаде щели да ме изгонят веднага. Като му казах, обаче да не ми се сравнява с големите, че не е давал заплати три месеца и млъкна. Десет години му блъсках, 7 предизвестия съм подавала, три пъти си тръгвах със скандали и все ми се моли, и аз все го съжалявах и се връщах. Ама послесния път - баста.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: d5b1393bba
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

27.   Как мислите? Ако българите бяха мързеливи щяха ли да ходят в Англия да им берат ягодите и картофите? Англичаните по-активни ли са според вас щом нямат кой да им ги бере, та взимат Българи? А в Чикаго знаете ли, че като почваш работа е достатъчно да кажеш, че си Българин? Понеже българите са изградили име там като хора, които работят много и не мрънкат! Имам предвид младите сега от 80 набор нагоре. Иначе пенсионерите е ясно как са ги възпитавали през комунизма да се скатават и да крадът от предприятията, ама вече поколението е друго.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2c92fe85ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

28.   Приемем критиката, уважаеми 24! Щом само това Ви е направило впечатление в коментара ми, така да е
номер 19

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 28c3d383bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

29.   Аз не съм работодател, но от името на фирмата, в която работя, съм наемала хора. По-конкретно - събирала съм свой екип. И защото от качеството на този екип практически зависи резултатността на моята работа, съм подхождала внимателно към подбора. Ами, какво да ви кажа, прав е авторът на темата! Условията са тези и тези - като работно време и заплащане; изискванията - също. Или приемаш, или не приемаш. Но ако приемеш, вършиш работата си качествено и без да се оплакваш. Ето това пък работниците не могат да го проумеят. Преди да предложи позицията, фирмата е преценила какъв точно специалист й трябва и колко може да си позволи да му плаща. И в никакъв случай не може да му предложи повече от цената, на която продава труда му, това означава сигурен фалит. Имам приятел, който държи бакалия в едно селце близо до София. Месечната печалба от оборота на магазина е средно 3000 лева. Той си е направил някаква своя статистика, според която един клиент харчи средно по 5 лв. в бакалията. Хайде сега по-добре смятащите от мен да изчислят какви заплати този човек може да предложи на продавачката и на момчето, което се грижи за зареждането на стоките. Отчетете ежедневните разходи за електричество, консумативи, почистване, подобрения, транспорт и не на последно място - данъци. На мен ми изглежда нереалистично дори това, че приятелят ми успява да плаща по 600 лева на персонала си, защото за него май кажи-речи нищо не остава. Е, убийте ме, но не мога да нарека този човек "чорбаджия-изедник" и "робовладелец" само защото предлага ниски заплати. Предполагам, че с радост би плащал на работниците си и по 2000 лв., ако самият той печелеше по 20 000 от бизнеса си. Но сега такива са му възможностите. Дадох този пример, защото авторът на темата подчертава, че неговото предприятие е в провинциален град.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c255b6153b
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

30.   29 - "Ето това пък работниците не могат да го проумеят. Преди да предложи позицията, фирмата е преценила какъв точно специалист й трябва и колко може да си позволи да му плаща. И в никакъв случай не може да му предложи повече от цената, на която продава труда му, това означава сигурен фалит."

По същия начин пък работника си има някакъв минимум, от който зависи оцеляването му. Той също си иска този минимум и ако фирмата не може да му го плати, не е длъжен да приеме.

Защо тогава е това реване, че работниците били мързеливи? Защо работодателя може да си поставя условия, а за работника се очаква да приеме, без да поставя свои? Че автора чак се е обидил, че питали първо за заплатата. Е, той като отиде да търси материали, сигурно ги купува, без да пита колко струват. Сигурно и клиентите не го питат колко струват услугите/стоките му, преди да си ги купят, че чак се учудва, че го питали първо за заплата. Сигурно 2 часа говорят за продукта, клиента решава да го купи и ей така между другото докато го купува, научава колко струва.

С такова мислене още дълго ще си търсите хора, особено докато пазара не е във ваша полза.

ПС: имам един въпрос защо масово в обявите не пишете колко предлагате като заплата, че и се чудите после защо първо това питали на интервюто? Ами напишете си направо в обявата и ще си спестите и своето време и това на кандидата. Но подозирам, че ви е срам да я напишете в обявата.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c255b6153b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

31.   Пак от горния

авторе, пиши си заплатата направо в обявата, щом не искаш да те питат за това на интервюто. Ще си спестите времето взаимно. Как очакваш хем да не я пишеш, хем да не те питат? Нима очакваш да почнат, без да знаят за каква заплата става въпрос? Та това е първото, което би следвало да знае кандидата. Ако не му оттърва заплата, какъв е смисъла да говорите 1 час и на края да ти каже, че не го устройва заплатата?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: a1b2f7b054
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

32.   Номер 31 - "Ако не му оттърва заплата, какъв е смисъла да говорите 1 час и на края да ти каже, че не го устройва заплатата? " - На практика много често точно това става. Заплатата се крие до последния момент и всъщност е въпрос на моментно решение. Бил съм свидетел как такъв "работодател" търси хора и тръгва да подава обява и обяснява на жената която ще публикува обявата някаква заплата, после на момента му щуква друго и решава, че е много и и казва: "айде да не пишем толкова, че то всъщност е за хора с опит, дай да пишем по-малко (с няколко стотин лева) пък те ако се докажат ще видим.". Ето това представляват подобни "работодатели".

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: a8f06c8254
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

33.   Номер 29 и авторе, пичове, когато сте take it or leave it, ще привличате само определени типове хора. Такива, които са притиснати от обстоятелствата, такива, които ще духнат при първа възможност, такива, които пет пари не дават. Ако искате лоялност, качество и мотивираност, забравете мантрата "такива са условията". Който не е гъвкав бързо потъва. не сте ходили на сериозно събеседване, там НИКОЙ няма да ми каже "даплатата е толкова". Ще ви питат колко очакмате да получите и защо.

Дядо Торбалан

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 70fbeca53a
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

34.   Заради чорбаджии като автора, българския народ умря. Ако може не само събота и неделя, ами и денонощно да бачкаме, ще е най-добре, нали? Ама нас не ни мисли, ти мисли, като си толкова голям бизнесмен, откъде ще си внесеш работници? Българите вече не искат да ви работят и се изнесоха в чужбина. Останаха само циганчета, от младите хора. Ще трябва да взимаш цигани да ти работят, другарю чорбаджи. Те са много работливи, честни и нямат претенции, да знаеш! Остави ги тия мързеливи българи, взимай цигани на работа!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: f5673fc855
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

35.   Няма смисъл да питате автора какви заплати и условия предлага. Сайтът е анонимен, така че спокойно може да ви напише, че няма заплата под 2 000 лева. Като му гледам изказа, тона и стила на писане, става въпрос за поредния, който смята 500 лева за ултра висока заплата, не плаща осигуровки, кара работниците да работят събота и неделя без пари ( за извънреден труд да не говорим ), отпуските и болничните са някакво непознато понятие и т.н. Пресен пример от преди няколко дена: познат работи в голяма българска фирма, където ръководи няколко човека. Единият от служителите напусна и започнаха да търсят нов, но повече от месец нямаше почти никакви кандидати. Накрая се спря на двама души и след като ги представил на шефа си, онзи решил, че ще ги вземат и двамата, но след няколко месеца единият ще го освободят. Това, естествено не са го казали на хората и те ще си напуснат сигурната работа, за да остане единият от тях на улицата! Това е родният "работодател"!

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: df632fb48f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

36.   До 29 Твоя приятел с магазинчето не е логично да очаква да се самоиздържа без да работи с толкова малък бизнес с само 3000лв месечна печалба хора да му работят а той да си чеше топките. За да си позволи един работодател да лежи без да работи да му капе заплатка, трябва да има достатъчно голям бизнес с поне 20-30 работника. С бизнес като неговия, приятеля ти трябва да плаща на продавачката 1500-1700лв бруто и сам да зарежда стока, за да има и той доход, защото реално зареждането за толкова малък бизнес е много по малко часове работа 2-3 часа дневно и не заслужава повече от 600лв заплата, защото в почивните дни няма зареждане. Като за 1500 лв продавачката му трябва да почива неделя а ако той иска магазинчето му да работи през това време да си го отваря сам или да й дава 1700 за да работи тя и през почивния ден. И така ако магазинчето му работи 30 дни в месеца и печалбата му е 3000 лв, от нея той трябва да плаща 1700 на продавачка и да плаща на себе си 600лв за 63 часа труд месечно, а печалбата на фирмата да е 700лв. Ако реши нека наеме човек да му зарежда магазинчето, но да не очаква такъв бизнес да има повече от 700лв чиста печалба, ако иска повече нека развие магазинчета в съседните 10 села.
В Европа е така, клиентите на селско магазинче не са повече от българките затова в малките селски магазинчета работи собственика, като продавач, ако вече държи магазинчетата на 8-9 села може да си позволи да лежи и да получава печалба от бизнеса си равна на една европейска заплата, но ако държи по малко на брой магазинчета сам ги зарежда всичките за да изкара доход за себе си. Защото реално ако наеме продавачка европейския работодател е длъжен да плаща минималната европейска заплата от по 9 евро на час бруто, а ако я държи почивните дни ще плаща за тях двойно и ще му излезе че ако държи европейска продавачка по 7 дни седмично, за по 8 часа ще трябва да й плаща най малко 2800 евро бруто по закон, и законодателя няма да му позволи да й дава по малко, защото това е минималната часова ставка. В Европа магазинчетата почиват по обед от 12 до 14ч за да работят по 8 часа продавачите и да затвори магазинчето 18ч, през обедната почивка собствениците които работят и като продавачи зареждат магазина си. В неделя малките магазинчета не работят, такъв тормоз над работничките да работят по 12 и повече часа го няма, защото извънредните трябва да се плащат двойно и закона не оставя работодателите да робовладелстват.
Извод твоя приятел №29 е робовладелец щом плаща по 600лв заплата и иска да лежи и да му капят 1800лв месечно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0d9a989481
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

37.   Първо: Отношенията Работник-Работодател са антагонистични. Второ: В България, дори по времето на социализма нямаше пролетариат.
Трето: Аз съм Работодател. Имам 25 работника.
Преди почти 3 години започна работа фирмата (в областта на животновъдството). Хората, които назначих, ги взех от улицата, нулев опит. Заплатата им беше 800 лв. бруто плюс клас и всички осигуровки. Сега си ИЗКАРАВАТ средно по 1400 лв. плюс клас с всички осигуровки. Норми и разценки!!! Уточняват се и се прилагат. Никога не ми е минавало през ум да спестя пари от заплата, те са изкарани пари от работниците. Договорили сме се да задържам определен процент от заработката им за месеците, в които пазара не е добре. Завършвам със следното:
1000€ в Германия се равняват на 600 лв. в България. Не сръвнявайте България с Германия... Германия е 300 години преди нас. Българинът в Германия живее по Български... от това спестява пари.
Заплатата е функция на качествено и количествено изпълнение на поставените задачи. Няма качество и количество... няма заплата- това е Аксиома.
Има Тъпи Работодатели и Тъпи Работници. Ако си Тъп Работник ще намериш Тъп Работодател.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 97809e8d20
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

38.   Как процедират в чужбина (примери за Австрия, Германия и Испания):
На интервюто ти обясняват-в какво точно се състои работата и как се процедира точно в тази фирма. Дали се очаква от теб самоинициатива и/или предложения за промени или строго придържане към установени вече правила.
Работно време, ако има допълнителни часове са екстри и се заплащат като такива. Заплатата бруто и нето.
Задължително очакват въпросите на кандидата за работа и отговарят с уважение. Накрая те питат дали си съгласен с условията, като винаги има период на проба от седмица до месец, време което винаги се заплаща според реалната заплата. Веднъж изтекъл периода на проба ти казват дали продължават договорът с теб като отново задължително те питат дали и ти си доволен и съгласен.
Работникът не е роб, работникът продава трудът си на работодателят.
Особено българските работодатели които искат и работник с чужди езици...защо си мислите, че няма да отидат с този чужд език/езици в друга страна и работят за достойно заплащане и коректно отношение, а ще ви се надушат на вас?! Вярвате, че българите имаме нужда от господари??? Хаххахаха....не познавате народа си, не познавате и новото поколение! Аз съм жена, работила съм и камериерка за 1200-1800 евро (според звездите на хотела) 6 дни в седмицата, твърдо по 8 часа когато в България ми предлагаха за същата работа, но повече часове м/у 500 и 600 лева. Че и ползваха думи като "атрактивна заплата" смяаааах!
Не знам кога българският Андрешко, Хитър Петър, Ганьо ще решат да се огледат и видят реалността!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: d451afef2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

39.   Аз съм 34. Забравих и друго. Не само събота и неделя денонощно, ами още по-добре един човек да върши цялата работа, че не ни се плащат две заплати, нали?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 4ec33473c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

40.   Общо взето 90% от хората започват с въпроса - "Каква е заплатата? " или "На колко почивки имам право? " или "Може ли да не работя в Сряда, Събота и Неделя? ".

В събота и неделя не се работи по закон (може би не го знаеш, щом се чудиш защо питат). Така че не виждам какво лошо има да не искат да работят в събота и неделя. Всеки трябва да си има и личен живот все пак. Понеже масово твоите колеги карат хората си да работят събота и неделя и затова те питат първо това.

Един вид ако и ти си като 90% от бг шефовете, направо да си тръгват, преди да са изгубили 1 час в празни приказки на интервю. Същото е за заплатата - 99% от твоите колеги не пишат в обявата, а това е най-важното. И понеже това е най-важното, питат първо за това. Защото ако не ги устройва, отново няма смисъл 1 час да говорите празни приказки.

Колкото до почивките - масово твоите колеги не пускат в отпуск и не плащат такива, както трябва да е по закон. Та и за отпуските те питат поради тази причина. Защото ако и ти си като останалите 90% работодатели - т.е. не признаваш отпуски, съботи и недели и плащаш смешни пари, просто няма смисъл да си губите времето.

Това дали са безработни е без значение. Хората си имат условия и ако не можеш да им отговориш, никой няма да си губи времето и нервите.

След като всички си тръгват след отговора на въпросите, очевидно не отговаряш на техните условия. Следователно ако искаш да ги привлечеш, трябва да подобриш условията и заплащането. Другите колко плащали е без значение, защото там може условията да са съвсем други. Може да имат отношение към хората, а ти да нямаш. Може там да не ги карат да работят 7 дни, може да им осигуряват някакви допълнителни придобивки, може просто да има добра организация, може хората да се чувстват оценени и да са емоционално обвързани.

Явно не им харесва отношението ти към тях или условията, или заплащането. Имай по-ясна представа какво наистина предлагаш, ако разбира се искаш да имаш свестни работници - отношение, условия, работна среда, организация. Първото, което прави впечатление още на интервюто, е отношението, условията и заплатата. Поработи върху тях.

Имай предвид, че ако предлагаш ниско заплащане, дори и да намериш хора, ще привлечеш най-малко свестните, които се съгласяват от зор, и ще напуснат при първа възможност. А и да не напуснат, щом са притиснати и никой друг не ги взима на работа, че са опрели до това ниско заплащане, сам си прави извода колко ще работят.

Не казвам, че даваш малко, защото не знам колко даваш точно, но имам усещането, че не си си сверил часовника и нямаш представа какъв е в момента пазара на труда. Направо си изгубил връзка с реалността.

Освен това ми прави впечатление изказа ти. Някак тона ти е неуважителен и отношението ти към хората е презрително. При тези условия не очаквай да имаш опашка от желаещи, дори и по 1500 лв да даваш. Хората вече имат избор и не търпят подобно отношение.

Самият факт, че не уважаваш техните условия и заради това, че не можеш да ги покриеш, ги наричаш мързеливи, говори много лошо за теб. Аз лично не бих работил за теб, дори и 2 000 лв да ми даваш. А ако не спазваш и кодекса дори и за 3000. Някак няма как да имам доверие на човек с такова отношение. Само дето ще ми изпили нервичките.

Казвам ти директно как стоят нещата, а ти вече прави, каквото смяташ за нужно. Отговорността от действията си я носиш изцяло ти. И въпреки думите ми силно се съмнявам да си направиш парвилните изводи, но ти питаш и аз ти казвам откровено и директно, пък ти си знаеш. Решението е твое, последствията от него също. На мен лично ми е все тази.

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: a0136329f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

41.   Малка и голяма заплата са относителни понятия. За автора 600 лв. например може да е голяма заплата, ама не е така. Я дай 1000 лв. чисто, да видим дали няма да намериш служители /говоря за нормално работно време от понеделник до петък/. В събота и неделя и на национални празници трудът е иизвънреден и се плаща двойно, за сведение на автора и на работодатеби като него. Хора за работа трудно се намират в днешни дни, вярно е, но при добро заплащане и сносни условия на труд не е невъзможно. За жалост повечето БГ работодатели смятат, че едва ли не ти правят някаква услуга, като те назначат на работа. Човешкият труд е стока като всички други и има цена. А качествените стоки, авторе, струват скъпо.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 761450acb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

43.   Интересно, как така авторът не се обади?! А, може би се е обадил де се подкрепи с някой и друг коментар...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: a3c7f5fff9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

44.   За скромния си опит от 7 години съм се нагледал на всякакви мизерии от страна на работодателите-извънредна работа под угрозата от уволнение за без пари, двойно счетоводство, не изплащане на първите 3 дена при болничен, обиди, рязане от основната заплата без причина, сменяне на позиция с цел пак да си в изпитателен срок и да те освободи, работа без трудов договор. Ествественото следствие е, че хората емигрираха. навлезоха чужди фирми, които не правят такива магии и подобни фирми умряха. Абсолютно съм съгласен, че няма безработица. На автора само ще му кажа, че в нашата фирма трудно докарват неграмотни цигани за 800 лв нетно, за да се замисли

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c75e686c43
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

45.   Искам си 12те лева на час. На извънредни часове, искам 1.5 ставка. Ако станат над 2 извънредни за деня, или повече от 8 за седмицата, искам да ми даваш по 1.75 ставка. Ако има "нощен", ставката също 1.5 ... Важи и за събота и неделя. На официални празници е 2.
Ако се случи, да е нощна работа, на официален празник, който се пада в събота ... 1.5*1.5*2 ... 4.5 ставка. Това означава, че искам от теб 54 лева на час.
Защо го казвам ли ? Защото работех за 36 лева на час. Защото такива бяха условията. Но бе в чужбина. Вярвам, че не си на 1/3 от възможностите на чужденците, нали ;) .... Повече си.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 9981bb43c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

46.   то ги покрива, но не е удовлетворен от заплащането. Първо, квалифициран персонал спрямо Вашите изисквания трябва да получи съответната заплата спрямо стандарта на работата и ако е завишена, ще имате кандидати.
Второ, получавате неквалифициран персонал, който трябва да обучите срещу по-ниска заплата с тенденция за увеличение и ще постигнете нужното.
Не говорете, че няма желаещи работници, има работадетили, които не желаят да обучат нови работници спрямо интереса на бизнеса си. Не разбирате следното нещо, не квалифицираният персонал може да бъде обучен, но отнема време и резурси, които ще ви се възвърнат многократно.
Това е задължение на вас, стига да искате квалифициран персонал, който да работи завас с перспектива. Не можете да разчитате да ви се натресе най-готиният и най-симпатичният, който ще ви свърши работа без обучение. Тук ще вметна, аз съм сериозен работник, който влага всичко от себе си. Започнах преди 20 дни в една фирма, пробно. Поискаха ми документи за да ми направят договор, който, заради раково заболяване с което се преборих успешно, фирмата ми анулира до изчакване на ТЕЛК, който е след 3 месеца. Реално работя без договр и съм НЕКВАЛИФИЦИРАН ПЕРСОНАЛ докато изпълнявам фирмените поръчки, като очевидно са доволни и което е против моите права и трудовото законодателство, но говорим за това, че няма мързеливи българи. Щом аз, след раково заболяване, се боря да работя и да намеря място в обществото, тогава не ми говорете за мързеливи българи. Говорете за некоректни фирмаджии. Защото за 20 работни дни съм взел 140 лева. Та господин многознайко, вие сте поредната фирма, която е срам за българския бизнес. Благодаря и приятен ден!
Забавни сте всички такива фирми. Предполагам имате много неудачни работници,но основно вината е във вас. Аз след 20 дни разбрах колко заплата ще взимам. Е, 90% сте такива. Блъскаш като луд и не знаеш какво щеполучиш, защото една заплата е обявена, а получаваш друга, а по договор, ако имаш такъв, е нещо трето.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 96957ac5d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

47.   Номер 45, братле, само не разбрах какъв като специфика труд предлагаш. Т.е. за какво точно искаш да ти плаща работодателят 54 лв. на час. Имаш ги, но кажи като ти ги дам, ти какво ще свършиш: ще минеш с прахосмукачка или ще ми подмениш покрива, или ще откриеш лекарство против рака, или ще вдигнеш мост над реката, и да - правилен ми е въпросът - имам парите, ще ти ги дам, но кажи какво предлагаш, защото това, от което имам вопиюща нужда, е някой да иде и да ми конспектира в библиотеката цялата библиография, свързана с писателя Сергей Довлатов - на три езика (руснак е, но е публикувал в Ню Йорк, а пък докладът ми е на български). Ако го направиш за 54 лв. на час, ще ти дам още толкова, само да не ми се налага да ровичкам из архивите. Но! Приятел, нали се сещаш, че нямаш хал-хабер как се върши тая работа, за първи път чуваш името на този автор и ти е абсолютно невъзможно да съставиш смислен конспект и библиография. За езиците не говорим, за грамотността - също. Е, за чий тогава да ти дам 54 лева?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 3146109a23
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

48.   43, имам чувството, че (от години) авторите на сайта си изсмукват от пръстите подобни провокативни теми, за да поддържат интереса към сайта жив. Теми като "за и против изневерите", "равни ли са жените на мъжете", "кариерата vs децата" и други подобни, по които е ясно, че обществен консенсус няма и не може да има (и слава Богу), понеже хората са различни - с различен житейски опит, бит, съзнание и ценности. Подозирам, че всичко това е свързано с популярността, посещаемостта и броя рефрешвания на сайта, а от там и с приходите от реклама.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 3146109a23
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

49.   Ами много е просто - един български специалист получава възнаграждение между 10 и 20 пъти по-ниско, отколкото западния му колега. В същото време основни разходи като храна, квартира, спорт и т.н. са съизмерими, ако не и по-големи, отколкото в Западна Европа и Щатите. (За сравнение на качеството и дума не може да става.)
И какво се получава на края? Не живеем, а едва мъждукаме...
Хората на запад си говорят за инвестиции, за акции, а ние се чудим как да вържем двата края и как да си изучим децата (и дали изобщо да имаме деца, защото това ни обрича на мизерия).
Такива ми ти работи. Излез, пообиколи света, хвани се тук-там на работа, и после ела пак да задаваш въпроси.
И интересно защо български специалисти (и неспециалисти) се реализират отлично навсякъде по света, дали са мързеливи или глупави?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: aa9b36acb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

50.   Приятел, тея дето строят мостове, търсят лечение на рака и прочие, взимат далееееееееч над 54 лева.
А това, че си гледал един биографичен филм, за случаен руски автор от края на миналия век, не те прави особено умен.
И съм изкарваш повече от 54 кинта. Ако беше извънреден нощен труд, щяха да ми плащат двойно... Ама не го правеха, защото са хора. И аз не правя така, което ме отличава от подобни нещастия...

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 149e5373d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

51.   Хаха, 47, самият факт, че не разбираш за какво говори 45, много ясно показва нивото на родния "работодател". Има хора, които ще ти свършат и работата, за която питаш, но там ще трябва да се бръкнеш доста повече от 54 лева на час. Казано на по-прост език: няма как да даваш 600 лева заплата за работа, за която навън се почва от 1 500 евро.

 
  ...

1-50 от 77
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker