Как се избягват кражби от служители - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121138)
 Любов и изневяра (29693)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Как се избягват кражби от служители
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 3548 пъти
Здравейте! Част съм от развиваща се българска фирма, в която поне 1 на година или две се улавя някой да краде пари/стока. Последният случай е силно обезпокоителен, тъй като сумата изобщо не е малка.
Предприехме някакви действия.
Но мен ме притеснява, че нямаме ясна индикация каква е причината това да се случва, за да наблегнем върху нейното премахване. Реално в момента действаме срещу хората, когато започнат да крадат, а аз искам да започнем да караме хората да не си и помислят да сторят това. Това, което ме притеснява е, че не особено рядко се случва посегналите да са "стари кучета", в които не искаш да нямаш доверие, а реално тях май най-строго трябва да следиш.
Четох статия и размишлявах върху това, че служителят трябва да се чувства негативно спрямо фирмата, колегите и своите началници. Обсъдихме, че това наистина е важен фактор. Също така обсъдихме това че ако отлично свършилите си работата биват поощрявани извънредно финансово би помогнало да се чувстват добре, обнадеждени и оценени.
Но оттам насетне това, че сме накарали служителите ни да се чувстват добре на работното място, както и поощрени, дали и до каква степен гарантира, че те няма да посегнат на нашите пари и стока? Какви са другите възможни причини да правят това?
Много ли е сложно и бавно осъждането на служител за кражба на фирмени пари и стока? Шефът ми не ги съди хората, а на мен това ми е странно защо се случва. Какви са възможните санкции за тях?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0dc8988d75
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   С камери

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7158bf91e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   "Какви са възможните санкции за тях?"

Много просто - при доказване, освен, че носи наказателна отговорност, служителят подлежи и на дисциплинарно уволнение.

Щом става дума за пари - лесен начин е да се запишат серийните номера на банкнотите и после при използване на някоя от "белязаните" фирмени банкноти да се уведомят компетентните органи и да се стартира дисциплинарно и наказателно производство.

~Tadashi~

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 948da33397
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Никак. Нарича се търговски риск. Това са загубите породени от кражби на служителите или клиентите. Все още не е намерено решение на този проблем.

Запитайте се обаче защо се случва това. И аз съм го правел. Беше резултат от гнусното отношение на началството към мен. А бях от хората, които работеха най-много, но когато ме газеха не си мълчах, а се защитавах. Като например само мен ме задържаха за още и още извънредно без да ми се плаща, а на служителите, които бяха техни хора и пушеха цигарки по 10 пъти на ден - нищо.

После кво няма да скатавам разни дреболии от склада без баркод и да си ги прибирам. Не съм бил прав, но и те не са били прави спрямо мен. Не съжалявам изобщо. Но това не беше кражба, защото съм мързелив мизерник, а защото реално си беше мое изработено.

-Узунов

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 741f6c2a27
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   Много просто - като им се изплащат достойни възнаграждения, съизмерими със средните европейски доходи...

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: e966aa363a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Първо трябва да имат достатъчно високи заплати, че да не помислят да крадат а и да не си струва да го правят ако могат да загубят позицията си. Второ отношението към тях трябва да е приятелско и добро, като към колектив. Трето трябва да има се инструктират, че подобно поведение е неприемливо и, че добрите и съвестните ще бъдат поощрявани а тези които не са - няма. Четвърто - "думите инструктират а примера води", тоест личния пример е основния, ако отношението на ръководещия е нещата да стават по-втория начин стига да има изгода, то не може да се очаква тези които работят с него да имат друг манталитет, защото виждат примера му. Не става така: "слушайте какво говоря а не гледайте какво правя". И още една поговорка за накрая: "рибата се вмирисва откъм главата, не откъм опашката", това значи ако има някакъв явен проблем, тенденцията и причината трябва да се търсят в тези които дават примера.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: cbad17a6df
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Здравей авторе,

имам богат опит в сферата на продажбите - от продавач консултант до директор на фирмата. Минал съм през всички нива в йерархията на една фирма и част от задълженията ми беше да се занимавам и със споменатата от теб тема.

- Камери. Но не само за парлама, а да се знае, че някой ги гледа. Има такива, въртящи се, които не се вижда отвън в коя посока гледат.
- проверка на служителите на излизане. Не е нужно на всички, на случаен принцип. Имахме една малка джаджа с копче, служителят натиска копчето, ако писне бива проверен, ако не - не бива проверен. Генератор на случайни числа, да го наречем...
- поощряване на служители, които разкриват кражби. Няма да влизам в подробности, но умерено трябва да е...
- може би най-важното: няма последствия, няма дисциплина.
Ако не ги съдите, крадящите знаят, че губят единствено работата си. Ако ги съдите, колкото и да е бавно и мудно за фирмата, като се разчуе, че е един е даден под съд кражбите ще намалеят драстично - с присъда за кражба в свидетелството за съдимост едва ли ще си намери някога работа.
- оптимиране на процесите вътре във фирмата, така че да "няма лабаво"...както се казва на немски "възможността прави крадеца"...Няма възможност, няма кражба.
- ограничен достъп на хора до места със скъпи и дребни стоки, само определени лица. Същото за местата с пари.
Това е съвсем накратко, за съжаление сайтът е анонимен, ако не беше такъв, с удоволствие бих наминал да анализирам процесите и слабите места и да ти дам съвет.
Успех
Dirty Daddy

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 6dfcb78723
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Много хора, собственици на фирми правят една и съща грешка. Не са работили на местата, на които техните служители работят и в следствие на това не знаят как да управляват.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 158d3dee9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Бях чел някъде един работодател как решил проблема със закъсняващите, понеже по никакъв друг начин не успял. Работното време почвало в 8 ч. Монтирал камера, която автоматично прави снимка на офиса на всеки 15 мин между 8 и 10 ч. После започнал да лепи снимките на специално табло на видно място.

Примерно в 8 се виждат двама на снимката, в 8:15 трима и т.н. до 9:30 ч, когато едва тогава се събират всички. Залепил ги и на другия ден закъснелите били по-малко, на третия ден още по-малко и така за няколко дни спрели да закъсняват. Известно време процедирал така, после спрял да лепи снимки, но хората продължавали да идват на време.

Може и вие да пробвате подобен вариант. Примерно да направите някакво табло на срама на видно за служителите място (но не и за клиентите) и там да слагате снимките на провинилите се. Предполагам, че въздействието ще е доста силно. Но подозирам, че някои от срам може и да напуснат, но и без това не ви трябват такива. Но поне ще служи за назидание на другите.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7258ba16fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ако фирмата е малка, не се съдят, защото когато кражбите са под минималната работна заплата - не може да заведеш дело.
Моите наблюдения са, че такива кокошкарски кражби са в малки фирми.
Ако фирмата е голяма, подписват се и анекси към договора, има за конфиденциалност, за фирмена етика. Не, че е невъзможно да изнесеш информация и да я продадеш или да получиш лична изгода от нея, но нивото е друго. И действително, може да се вкараш в сериозни проблеми.

А защо има крадци и мързеливи, и некоректни служители - по много причини, първата е, че самите хора са такива и няма отношение с работата, те просто са такива, има такива хора.
Например - аз, много добре знам в какво се изразява некоректността на работодателите към служителите и към потребителите, общувала съм с много, в сферите на храните и ресторантьорството, големи производители на българска мода, чуждестранни аутсорс фирми занимаващи се с търговия на каквото се сетите и неправителствени организации. Всички до един не са изрядни и до ден днешен, нито към държавата, нито към потребителите, нито към служителите.
Обаче, няма какво да ги 'ощетявам', когато нещо не ми харесва, просто не го правя, ставам и си тръгвам, няма какво да водим война, аз срещу тяхната некоректност, няма да ги променя, а крадец и некоретен човек - не съм, няма и да стана.
В тази връзка - не, не мисля, че ако работодателите станат коректни и вдигнат заплатите, дават бонуси, карти за градския, ваучери за храна и т.н., не мисля, че ще се предпазят от лоши служители, НО ще задържат добрите, това е сигурно.
Друг е въпросът, че ако не си ценен специалист, трудът ти не е ценен и на работодателя му е по-изгодно да дава минимална или просто ниска заплата, да сменя служители през месец и да се прави на падар, отколкото да предложи добри условия на труд.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 1fc937c95a
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

10.   Зависи дали лесно се разбира, че има кражба. Има един такъв подход - констатира се кражба за 100лв, глобяват се всички с по 100лв. Така хем се дебнат, хем на зле настроени към евентуален крадец - и най-важното за крадящият не е изгодно да го прави. Ако 100-те лева се разпределят като глоба между всички става така, че крадеш 100 и те глобяват 10лв, защото са разбрали, че "някой" е откраднал. Остават ти чисто 90лв. А се насърчават и другите да си върнат.

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: b61d256813
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   "Има един такъв подход - констатира се кражба за 100лв, глобяват се всички с по 100лв. "

Аха ? Как ги глобяваш? На базата на какво? И откъде ще вземеш тези пари, ако не е тайна? От заплатата, която им даваш по договор ли ?
И какво означава "дебнат се". Ако искаш да дебне някой, наеми си такъв човек или им плащай повече за "дебнене". Но не се чуди, когато печалбите спаднат, хората започнат да напускат и никой не ти казва здравей по улиците, защото си станал гадно капиталистичеко прасе ... грух, грух ...

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: ced2388579
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторе, струва ми се, че ти си собственик на тази фирма, но и да не си, рецептата е една и съща. За да не се краде трябва да има контрол - ежедневен и ефективен. За да се внедри този контрол трябват хора и то висококвалифицирани. Тези хора струват пари. Със заплати по 1 000 лева това няма как да стане. Отделно от това собственикът също трябва да е ангажиран на 100%, т. е. да работи повече и от мениджърите си. Защото много често се получава да се дават едни големи заплати и насреща нищо. Не става собственикът да се вясва от дъжд на вятър в офиса и като дойде да гледа клипчета на компютъра, и нещата да вървят.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 6f4619a98d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Само и единствено с по-вискои заплати. Ако човек получава достатъчно, че и една идея повече... никога няма да му хрумне да стига до кражби. Казвам ти го от личен опит. Бил съм и служител и съм ги правил така и в собствия бизнес съм дал на служителите ми с 20% повече, отколкото им се полага по принцип и всичко винаги е точно. А, следя нещата из къско не само с камери, но и инвентализация се води ежедневно и месечно и всичко излиза, както трябва. А и ако има кражби те са в някакъв минмум, който даже не го усещам.

Само и единствено с добро :) Никога с лошо. А и така ще мотивираш хората ти да работят повече и ще можеш спокойно да изискваш от тях повече и повече в замняа на по-голямото заплащане.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 76d3d17eea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Номер 10 - А какво се прави ако се констатира кражба за 100лв, глобяват се всички със 100лв и на следващия ден цялото фирмено имущество го няма и никой не идва на работа?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: ba43814b66
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Вдигнете заплатите, давайте бонуси и покажете на хората, че ги цените и се вслушвате в мнението им. Ако ги третирате зле, плащате малко или закъснявате с плащането, не се сещате да вдигате заплатите периодично, е нормално е да ви крадат.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker