Завистта и злобата - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120985)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6458)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Завистта и злобата
преди: 5 години, 8 месеца, прочетена 2045 пъти
Здравейте,

Да ви обясня историята си накратко. Март 2015 получих златна възможност за добре платена работа в IT сектора във Белгия. Без да се замислям заминах, с цел да спестявам пари и един ден да си осигуря един по добър живот в България. В компанията работиха специалисти от цял свят като имаше и 5 сънародника с които се сближихме след един известен период. Въпросните хора бяха много лъчезарни, усмихнати и позитивни. Започнахме често да излизаме и веднага ми направи впечатление че си падат по харчовете. Все коментират къде по света са били, кой на колко места е бил, кой какво си купил и лека полека започнаха да ме зарибяват и мене с техния начин на живот. На работата сутрин, обед и вечер хапваха все по скъпарски ресторанти и ме канеха с тях, като аз да не се деля от колектива и да не изоставам ходех с тях. В началото ходех да си пазарувам от близкия супермаркет и да си готвя в квартирата за да не се изразходват много пари по ресторанти, все пак имах за цел да спестявам, колегите обаче започнаха едва ли не да ми намекват че съм мизерник като правя това предвид заплатите в компанията. Много пъти сме си говорели разни теми за живота, споделял съм моите амбиции и цели, че съм дошъл да спестявам. За тях обаче това било глупаво да се спестявали пари на тази работа, предвид че ми отваряла много възможности като пътуване по света, подържане на висок стандарт на живот без да се лишаваш от нищо, и още куп неща, много българи си мечтаели да живеят така. Сега сме млади и един вид трябва да живеем на макс. Попадайки в тяхната компания и слушайки техните съвети започнах да се превръщам от спестовник в прахосник без да осъзнавам че ме манипулират, и така се отдадох на големи харчове с тях. Постоянно хранене по ресторанти, през отпуските на екскурзии по света (Дубай, Хавана, Палма де Майорка, и още много места). И така 3 години живях в луди харчове като непрекъснато ми се набиваше в главата че да спестиш е грешка, и че един живот живеем и трябва да го изживеем на макс.
Носталгията към България ме привличаше и след 3 години работа и реших да се върна и да се пробвам в същия сектор в София. Малко преди да си тръгна дадох голям заем на единия колега с обещанието да го върне до следващия месец, понеже му трябваха спешно пари, да погаси един кредит на чичо му, все пак 3 години работихме заедно и се познавахме добре. След като се прибрах в България, въпросния човек на който бях дал заем ме игнорира и ме завлече с не малка сума пари, а с другите си писахме известно време след което спряха да отговарят. След известно време в България започнах да съжалявам за това че изхарчих толкова много пари, и осъзнах въпросните ми приятели/колеги са ме манипулирали и използвали най нагло и долно. Понеже много пъти на ресторанти съм плащал сметката за всички без да си искам парите както и те са правили същото на по малки суми като е сметката. Давал съм им пари които не съм си искал обратно, както и те на мен но по малки суми отколкото аз съм давал. Когато съм им споделял целите си и мечтите си, сякаш те са изпитвали завист към това че аз искам да изградя някои неща да спестявам пари, и за да не изостанат финансово са решили да ме разковат, да не би да стана нещо повече от тях, понеже те си пръскат парите по ресторанти, почивки, скъпи телефони, часовници, джаджи и са решили да изпозлват българския потенциал (Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле). Постоянно ме стимулираха към харчове със тяхните съвети, аз дори прахосах повече пари отколкото те са изхарчили и по този начин ме дърпаха надолу финансово. Съжалявам много че бях толкова наивен, доверчив, допуснах да ме манипулират. Неможах да си сбъдна мечтите целите като живеех в луди харчове, прахосвах пари с лека ръка, раздавах се лесно, и се чувствам че сякаш си прахосах бъдещето, понеже живеех със някакво заблуждение насаждано от тях че не е правилно да пестиш пари. Имам чувството че живях като господин за един ден *имал си дал си* или както викат някои (когато яде кюфтетата не рева). Сега работя в София за доста по ниска заплата отколкото взимах там но съм решил този път да си гоня целите и да не допускам повече да ме манипулират, все едно съм бил някакъв конкурент за тях и от завист немогат да преглътнат някой да има повече пари от тях и трябва да го смачкат финансово да го държат под тяхното ниво, за да не се чувстват по зле. Следващия колега ако е българин и има цели и амбиции вероятно ще е следващата жертва която ще бъде смачкана финансово от завистниците.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 8 месеца
hash: 719c450e7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Toва го написа вече в един друг сайт,защо го пишеш и тук?
Никой не ти е виновен-можел си да харчиш ,можел си да спестяваш.Няма смисъл да ревеш,направи си изводите и върви напред.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 0bb671f162
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Глупости! С моята ИТ заплата в Холадния И спествам, И се радвам на живота! Яд те е, че си сглупил, сега другите го били манипулирали, защото му завиждали! Да не си бил на 12!??

И нямаше нужда да пращаш историята си два пъти с разменени думи в заглавието за заблуда на модераторите! Като ще си говорим за манипулации, нали...

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 7695446784
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   В Белгия и стандарт? 60 процента данъци, на мой приятел програмист, който работи в Брюксел от 6000 бруто евро му остават нето към 2800.
Плаща 1000 евро наем и постоянно живее в страх да не го пребият на улицата разните араби и централноафриканци, съставляващи 50% населението. В София 5-6к чисто лева за програмисти с неговия опит са постижими.
И си живееш в собствени 150 квадрата в Лозенец. Цените в ресторантите на половина, курвите на 1/3.... E, кое е по-добре?

Явно си живял в някаква заблуда там. Радвай се, че си излязъл от гетото и си гледай кефа в БГ, забрави миналото.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 881db7086e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Честно да ти кажа - не виждам нищо лошо да си купуваш разни неща, да хапваш по ресторанти и най-вече да пътуваш. Това не е дърпане надолу и не трябва да обвиняваш в завист хората, които са те отваряли към света. Винаги съм се чудила на циции, които взимат голяма заплата, а си седят вкъщи и мизерстват, за да пестят. Ако се върнеш назад, за кое би съжалявал, че не си спестил или че не си пътувал? Освен това хората не са ти виновни - имаш си глава на раменете да мислиш с нея, не си дете друг да ти казва.
По принцип е добре и да не прехарчваш. Ако имаш цели, пътуваш за колкото имаш пари, а останалото спестяваш. Ние с мъжа ми например много обичаме да пътуваме, но за една година ще се ограничаваме тъй като си купихме апартамент. Него е ясно, че ще го изплащаме с ипотека, но събираме за обзавеждане. Обзаведем ли го, пак започваме с пътуванията. Пътуването е единственото нещо за което харчиш пари, но ставаш по-богат. И двамата споделяме това мнение. На ресторант ходим макс един път седмично, защото много обичаме да си готвим. Колегите ми ходят всеки ден, в което няма лошо. Като дръпнеш чертата, така не излиза много по-скъпо.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 33e2b6f9c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Повечето млади хора в България сме расли в големи финансови ограничения, да не кажа направо мизерия. На всеки от нас се е отразило, но по различен начин. Едни харчим на макс, други пестим. Аз гледам да правя баланс за себе си - за някои неща супер много си угаждам, за други почти изобщо не харча. И пак в очите на различните хора изглеждам различно - или като харчеща прекалено и необмислено, или като циция. На хората не може да се угоди. А и не трябва да им се угажда.

Излючително и само Сам си си виновен, че си им ходил по акъла на тези, а не си си следвал своя план. Ако ти бяха казали - хайде да се самоубием, че живота е гаден, пак ли щеше да ги послушаш?
Според мен ти сред тях си бил като някое детенце, което е искало да им се хареса на всяка цена.. Наистина, повечето хора в ИТ сферата сте големи комплексари и социални инвалиди..

ж30

 
  ...


...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: c2dbbe04e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Научил си един урок от живота - честито. Поне си поживял и си имал нещо, не е като да са ти откраднали изхарчените пари. Животът предлага много по-тежки и сурови уроци.

Всеки човек може да се сети за нещо от своето минало, за което да каже "ако беше по друг начин, сега колко по-добре щях да бъда". За съжаление, нищо не може да се върне, за да се изживее отново. Направи си изводите и следвай нови цели.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: c2dbbe04e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Така е. От личен опит мога да потвърдя, че повечето българи са тъпи и завистливи животни. Малодушни, страхливи човечета.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: cba417f38d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   До 8 и до автора
Аз пък мисля че доста българи се надяват някой да им завижда, мислят си че са постигнали кой знае какво, мислят си че са постигнали нещо недостижимо или желано от другите.
Не виждам например за какво могат да завидят на автора колегите му? В целия му разказ не видях, нито злобата, нито завистта на колегите му. Ходили хората по заведения, той се замъкнал с тях, черпил ги, сам е нарушил плановете си, къде е злобата им, те са му колеги вземат подобна или същата заплата за какво да му завидят? Колегите му са живели по този "прахоснически" начин и преди той да иде да работи при тях и след като е напуснал, така че за тях няма никаква логика нито да злобеят срещу него нито да му завиждат, ако не беше излизал с тях по ресторанти редовно или ако ходи беше си поръчвал само питие без да се храни и без да дава обяснение защо го прави, ако не беше им завидял че ходят на почивки по света и не беше тръгнал с тях по Хавана и Палма де Майорка, ако не искаше да подкупва мнението им за себе си и да се показва чрез почерпки, сега щеше да си е събрал сумата за която бе мечтал в началото.
Мисля че на автора са му "слаби ангелите", влияе се много от чуждото мнение, търси одобрение или съвети как и дали постъпва правилно, затова хората му давали съвети според техните разбирания. Автора е имал нужда да се сближава с колегите си, той е намерил за нужно да излиза с тях редовно, той е проявил завист къде по света са били и какво са си купили и желание да бъде като тях. Споделил им е сам че мисли да пести, че има намерение да живее различно от тях и те са дали мнение, някой карал ли го е да споделя как и с какво се храни, какви са намеренията му и плановете за бъдещето му? С каква цел е споделил и то на хора които се вижда че са избрали да живеят различно от плановете му? Няма логика ако си пушач да търсиш одобрение от белодробен лекар, нали! Или е искал да се похвали с плановете си на "зрял човек" или е търсил одобрение или мнение дали постъпва правилно, затова е споделил, хората чули плановете му са помислили че той търси съвет и са изказали мнение че да живееш пестейки с такава заплата е мизерно според тях. Да не забравяме че споделянето на нещо с което се гордееш /плановете си на зрял човек/ е с цел да те похвалят или по скоро да ти завидят че те не са узрели до там да имат твоето остроумие.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 358c635097
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Абе, човече, попътувал си, видял си свят. Айде, голяма работа. Не обвинявай хората. И моите колеги тук ядат по заведения, аз ям солети. Ако имах пари и аз щях да пътувам. Много ги обвиняваш, недей така. Разкажи ни как си изкара по света. Пари се печелят.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: a7cad66eeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Пич... нищо лично, но ми изглежда, че си сглупил с финансовите си решения и сега обвиняваш други, за собствените си грешки. Аз също работя в подобна компания и нека ти кажа, че винаги има хора, който просто си живеят за омента и са прави за тях си. Аз, обаче, живея за бъдещето и за бъдещите си деца. Пестя, за да имам за смейството си и гледам, да не правя излищни харчове, освен ако нямам наложаща нужда... и съм прав за себе си.
На теб ти е харесало, но явно си си дал сметами ад ешежом агес еч, ако едно 30-40 000 евро, ако си беше седял 3 години, като затворник у вас. Е можеше, ама авно тази къща или каквото си искал да си вземеш, не е била толкова наложаща за теб, иначе, щеше да пестиш. А какво бъдеще си прахосал - не зная! 3 години в белгийска фирма, която е плащала значително, защото много добре знам как е сцената там и не можеш да ме накараш, да вярвам, че си изкарвал под едни чисти 4000 евра чисто, защото подобен начин на живто ти е поне 600-700 евро на седмица, без апартамента. Но сега имаш 3 години стаж в скъпоплатена компания, което е огромен плюс и ще можеш да искаш много повече пари, дори и в България. Надявам се, че си научил нещо ново и си станал по-добър в работата си.

Хайде - супокой се малко!

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 25900f70d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Тъй като сега съм на 35 и скоро ще започна работа в местното радио-от Варна съм, а и връщам вторични суровини, за да си изкарам няколко лева за път за автобуса-1 лев отиване и 1 лев връщане! Снимам концерти на открито, за да имам какво да гледам на зима! Нямам намерение да слушам такива хора, които още малко и ще спят в ресторантите, и да им плащам храната! Аз ако бях на твое място, щях да им кажа, да си ходят, където си искат, без да ме карат насила, а не да си пръскам парите за нищо! Щях да им кажа, че събирам за голям и обзаведен апартамент, а те после да пият една студена вода! Не е трябвало да ги слушаш, а да си гледаш живота, но не като тях, а да събираш всеки цент!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker