Заслужава ли си човек да си дава зор в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Заслужава ли си човек да си дава зор в България?
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 2335 пъти
Здравейте,

Мъчи ме от доста години един основен (един от основните) проблеми в нашият трудов пазар.

Има ли смисъл да си дава човек зор що се отнася до работата.
Имам предвид следното. Има ли смисъл да учиш с години след което да почнеш работа, която изисква месеци обучение само, за да я вършиш подобаващо, има ли смисъл постоянно да учиш нови неща, да искаш да се развиваш?

Има ли смисъл от всичко това след като един общак, чистач, продавач или дори сервитьор взима незначително по-малко от теб. Ще кажете, че да, но в тяхната работа няма възможност за развитие. Ами честно казано не съм забелязал и във висококвафицираните изискващи много повече умения професии да има някакво реално развитие, нито професионално, нито финансово.

Искам да уточня че живея в голям град, млад човек съм и съм минал както през нискоквалифицирани работи, така и между много по-изискващи и квалификация и умения. Не съм бил във всички компании, но съм бил в доста и съм наясно какви условия се предлагат и в тези, в които все още не съм бил.

Та нещо ми се губи смисъла вече, да уча, да се развивам професионално. Във компаниите където има ясна структура за развитие, нещо подобно получават само подмазвачите, а в тези в които няма такава ясна стълбица го караш на тотална надежда за нещо повече.

Има ли смисъл да се мъча и да трупам повече нерви за малко повече пари и да кажа че съм еди какъв си на маса.

ПП: забелязал съм че мнозинството от българите мислят именно по този начин и син задават същите въпроси, което обеснява и високото търсене на нискоквалифицирани професии и това че условията при тях са почти същите като на хората които реално заслужават нещо повече.

Ясно ми е че първият ви отговор ще бъде да се махна от тази страна и повярвайте ми, бих го направил при първа адекватна възможност, защото и аз виждам това решение като единствен вариант.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4bbcc9536a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Всико е относително, но в моя случай определено имаше смисъл.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f54b056cdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   "Има ли смисъл от всичко това след като един общак, чистач, продавач или дори сервитьор взима незначително по-малко от теб." - и къде е това? То по-скоро в чужбина е така...

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: af394e128a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   И като се махнеш какво? Пак ще си на най-ниското стъпало - чистач, общ работник, но ще си и чужденец. В българия има глад за квалифицирани работници, но всеки казва " аз за 1000 лева няма да работя". Ми стой си у вас. Всички намират косур на работодателите. ами станете си сами работодатели.
Накратко - ако искаш да имаш работа ще имаш и тук и там. Ако искаш да си чужденец (нещо като мангал тук) отивай и стани роб в чужбуна.
Ти решаваш! Твой си е живота.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 8d70995072
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако запишеш право или за зъболекар трябва да имаш много връзки и оферта за готова позиция.Иначе е губене на време и пари.
Повечето специалности които звучат завъртяно и преди да ги наредиш когато кандидатстваш ги проверяваш в речника какво всъщност значат са измислени да пълнят гушите на някой и в повечето случей са губене на време на студентите.
Ако запишеш за учител-без работа няма да останеш тъй като има липси все ще те пратят в някое забравено от Бога селце да преподаваш на мангалчета,които от15 ще присъстват 3 в час и няма да ти е зор.И можеш да бачкаш още 20 години след пенсия
Толкова е масово следването,че се обезмисли.Преди 15 г.поне ако не друго то поне имаше шанс да срещнеш умни амбициозни млади хора
А сега всеки малоумник следва висше че и две и дипломите със шестици са само в следствие на ""войната "между унивесритетите за престиж колко умни студенти притежава.
Познавам хора които след цял живот съвестно учене имаха късмет и труда им се отплати.
Така че ти трябва много късмет и да си отворен,оправен,нахален,безскруполен и хитър.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 06282d218b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Има смисъл, както в България, така и чужбина. Твоят проблем е, че ти не си наясно какво искаш да правиш, само обикаляш безцелно по фирмите. Нямаш ли цел и план за действие, няма значение къде си.

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 07480911c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Ами как да ти кажа... Винаги има смисъл. Аз лично съм с образование и с определен занаят чрез който няма как да стигаш чрез подмазване. Можеш да стигнеш с подмазване до определено ниво, но поне при в моят случай аз съм зависим от клиента. Ако се стегна мога да взимам доста добри пари за България, но ми трябва определена апаратура, заради това съм в чужбина в момента, за да събера по- бързо нужните пари.
Но това което ми направи впечатление на запад е, че за първи път не ме попитаха "ти на кой си човек" а "ти какво можеш".
Българите не сме глупав народ, но просто тая шуробаджанащина ни тика все надолу.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 94075594ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Зависи оттова какви са ти целите. Ако работиш единствено заради заплата, и те задоволява размера ѝ - няма смисъл от професионално развитие.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4bbcc9536a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Според теб едно и също ли е да си уважаван лекар и чистач на тоалетни, дори парите да са същите?

Парите не са същите. Възможностите за развитие не са същите. Условията на работа не са същите.

Дори 200 лв повече да взимаш, те във времето се натурпват и когато станеш на определена възраст ще усетиш разликата. Сега си млад и не се замисляш, но представи си, че си бачкал 20 г. като докер, а съученика ти, който е станал счетоводител примерно, дори и в началото да е взимал същите пари, се е развил, повишили са го 2-3 пъти, взима 3 пъти повече от теб, работи в офисче на климатик, а ти се потиш на 40 градуса жеги, а зимата на -20. Нямаш отпуска като хората, защото бачкаш в сивия сектор, нямаш болнични, нямаш нормирано работно време и работиш тежка от тъмно до тъмно за 3 пъти по-малко пари, съсипваш си гърба и всичко.

Ако се развиеш, ще взимаш двойно,тройно повече. Докера няма на къде да се развие. Счетоводителя може да стане гл. счетоводител, одитор, може да въвежда в употреба счетоводен софтуер, финансов директор и т.н., а ти ще си останеш докер или чистач.

Той на 50 ще ходи на почивка в чужбина всяка година, ще си е изплатил жилището, ще си е подсигурил децата, ще кара не лоша кола, а ти ще изкарваш колкото за хляба.

Като се пенсионира той ще има спестявания и 600 лв пенсия и евентуално допълнителен имот, който да отдава под наем,а ти ще имаш 300 лв пенсия, защото ще си работил в сивия сектор, без спестявания и може би ще си на квартира (ако родителите ти не са ти осигурили).

Всичко това е някаква разлика, която няма да я забележиш до 30 г., но след това вече разликата ще става все по-голяма и по-голяма с времето, а на 60 ще е огромна.

Разбира се, ако имаш желание да се развиваш и знаеш какво искаш. В противен случай няма смисъл да учиш, да.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 474b6f2079
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   8 къде са спестяванията на цял народ? Примурите ти не важат за България. Какъв е смисъла? Ами няма такъв. Хора със средно взимат двойно повече от вишистите. Трябва да има градация, тук я няма!!!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4bbcc9536a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   до 9

Мислиш ли, че в България лекар на 60 има спестявания колкото чистач на тоалетни на 60?

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 77cd30860e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   На мнение съм че човек работи за толкова за колкото се съгласи да работи. Винаги зависи от самия човек дали и на колко ще се съгласи или ще продължи да търси по добри условия и заплата, дали ще търси начин да изкарва допълнителни доходи и т.н.
До 8 Питаш къде са спестяванията на цял народ? ами вложени са в жилища, за разлика от европеиците, българите си купуват или строят къщи. Европейците със средно образование и старостта си изкарват на квартира, или след като получат пенсия си търсят да си купят къща в българско село защото нямат пари за повече, а българина изплаща жилище още докато работи, много рядко ще срещнеш български пенсионер на свободен наем.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 474b6f2079
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   10 - От 9 . Баща ми беше лекар. Почина под 60. Първо: много от лекарите умират преди пенсия, от пренатоварване, познавам много такива. За жалост българите обвиняват лекарите за всеки починал пациент. На въпроса ти: ако е работил на частно - има спестявания. Ако не - не. И пак зависи: ако издържа деца в чужбина, няма да има никакви спестявания. За чистачите - това е друга тема. Не знам дали има още професия чистач на тоалетни, в нашата работа имаме чистачки. За 620 бруто живота си живеят. За сравнение - и останалите печелим 620 бруто. Чистачките при нас са айляк работа. Ние пред компютъра 8 часа на ден, пътя 2 часа общо до работа. Чистачките пръщят от здраве, ние сме бледи и с високи диоптри (4,5). Трябва да има градация. Те нека получават 600 и нещо, ама ние поне 800. За какво сме учили? Че и без да учим ще ни дават толкова. Дори не дават ваучери за храна или пътни.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 185db84fa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   12, аз съм висшист, работя сносна работа за 3 пъти повече пари от необразованите ми познати, без да се натоварвам физически и при пъти по-добри условия. Още нямам 40, а разликата в стандартите ни не е никак малка. За разлика от мен Те живеят на квартира, не ходят на почивки в чужбина, колите им са 5-10-15 г. по-стара от моята и то при положение че моята е джип, аз често вечерям в ресторант, скоро ще си купя второ жилище, а много от тях дори нямат деца, които да утежняват бюджета им. Поне от моя опит казвам, че има смисъл.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 474b6f2079
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   13, съгласявам се с теб. Но в България ти си изключение от правилото. Да, има много хора, образовани и високоплатени. Но има и принудени от обстоятелствата образовани и нископлатени. В момента търся друга работа, но не мога са си позволя да седя без работа. Образованието е нещо полезно при всички положения. Просто на много места заплащането е близко до това на човек със средно образование. За протестите съм. На моята работа не желаят да протестират. Не защото се чувстват заплашени от уволнения. Зитирам думите им:"Оф, не ни се занимава. Да седим някъде прави с часове. За какво?" Има за какво, но овчедушието ги спира.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4bbcc9536a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   14, благодаря ти, че си рабран и не изпадаш в злобни спорове като повечето тук. И аз се съгласявам с теб, че обраованието не е гаранция за успех, но все си мисля, че човек поне трябва да пробва и да направи поне това, което зависи от него, а не от самото начало да подхожда с мисълта, че няма смисъл. Колкото и да има неща, които не зависят от него, поне желание да пробваме и да се развиваме трябва да имаме всички. Така или иначе нямаме какво да губим, дори да пробваме и да не е успеем, но поне ще сме пробвали и няма да се виним след време. Ако пък се получи, още по-добре. Но пък в крайна сметка всеки си прави избора за себе си и си носи последствията.

На автора искам да му кажа, че сега понеже е млад и не се замисля, но ако примерно 20 г. е работил като хамалин, в един момент започва да тежи и емоционално, и физически. И тогава ще си каже "защо поне не пробвах, когато бях млад и имах възможност". Аз мисля, че дори самото учене само по себе си също има полза - най-малкото се учиш на много неща като самостоятелност, импровизация, нови конктакти и т.н.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f2695b7a26
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   И аз съм образована уж, в София взимам около 1300-най-многоа до 1500 лв. Това добре ли е или зле според вас?

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: dbe2e4b607
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

17.   Има една приказка: "Залудо работи, залудо не стой! ". Същото е и с ученето. Всяко знание и умение, което човек придобие някъде, в даден момент може да му отвори широк път напред.
За мен въпросът "Да си давам ли зор? " е безсмислен. То за какво друго живеееш изобщо? Да киснеш по цял ден по кафетата и кръчмите ли? И после да се питаш: "Кой ми сра в гащите? "? Или да играеш компютърни игрички и да гледаш порно?
ДА, ЩЕ СИ ДАВАШ ЗОР! ЗА ВСИЧКО - от училище, през висше и допълнителни курсове и квалификации, през хубава работа, даже ако ти стигнат силите и акъла самостоятелен бизнес да започнеш, през семейството, децата, през кола, къща, вила, обиколки на света за цялото семейство, та стигнеш до внуци и помогнеш и с тяхното отглеждане и възпитание! За какво иначе живееш? И какво е значението в България ли си или някъде другаде? Ако ти отеснее България, и навън походи и поработи, кой те спира? Ама трябва много добре да се подковеш за това, а то не става с въпроси от сорта "Залужава ли си? "...
Самокритичност, дисциплина, анализ и коригиране на допуснатите грешки, постоянно развитие и усъвършенстване, и без никакво мрънкане, самосъжаление и глупави въпроси - това е според мен формулата на успеха в живота.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: dde5cd5d38
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   14, да допълня 13/15 - все пак е важно и да уточним какво точно е образованието. не е все едно дали си завършил търсена професия с реално приложение на пазара или нещо колкото да минат 4 г., през които да се водиш студент и да вземеш диплома.
образованието е необходимо условие за успех, но не е достатъчно. необходими са и социални умения, и преценка как да се "продадеш" възможно най-добре, и как да се развиваш, какво допълнително можеш да научиш... Малко хора без образование са наистина успешни, всички познаваме такива, но са по-скоро изключения

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 73ecc51a9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Да учиш според има смисъл, а за останалите финансови несполуки или удари на живота сигурно също има смисъл. Образованието е едно на ръка, а успехът в какво трябва да се измерва? Ами ето, че утре би било възможно да се случи нова финансова криза и половината предприятия в твоя бранш да фалират, да се съкрати, и живо, и болно. Изглежда крайно, но не е ли невъзможно? А когато говорим за чисто морални, философски, ако ще и духовни аспекти на това ''образование'' или за типа фирмено управление, нещата стават ли по-нормални? Или когато успехът те издигне до това ти самия да си отговорник за всичко, да не можеш да спиш от работа и напрежие, да не гледаш семейството си или някой твой приятел конкурент с мафиотско потекло да реши да ти изземе упехът в негови ръце, а при теб да остане само страх за сигурността от ей такива неща, които се случват при много успешно богати бизнесмени. Така че тук мрънкането към работодателите наистина е невежество. И въпреки това мисля, че всичко има смисъл, да се види, да се изучи, да се изживее. Да се учи, да се развиваш не като автоматизирана машина, но да и да се устоява, да се променя човек.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6bf02a5617
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   За мен не си струва най-вече заради негативно настроената страна като цяло! Липса на всякаква сигурност и система!
За парите няма изобщо какво да говорим, всички знаете, че навън се печели много повече ( е, зависи и от капацитета на човека все пак).
Не, аз не се връщам в България да наливаме в бездънната кофа на тикви разни, а аз да се товаря всякак и бавно, но сигурно да затъваме надолу в тинята откъдето измъкване няма.
Децата ми също ще си останат навън, знаят езика, но се постарах всичко да им е тук. И през ум не им минава да ходят да живеят в България!

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6525e07638
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   за №22 _ Като ти е всичко там, какво правиш в български форуми?
Пиши по немски, американски или английски форуми, ама нешо не става май, а?

Иначе, чудя се на момчетата особено.
Я се хвани да оправяш коли.
Да видиш, дали не си заслужава да останеш тук.
Чирак няколко години задължително, а после свой бизнес.
повярвай, печелившо!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: aed9d0d8e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   17 - Внимавай със тези съвети, че не всички имат твоите възприятия, разбирания и прочие, а пък какво се върти в твоята и чуждите глави си е мистерия. Аз си давах зор за всички и разбирай, графици за 4 месеца напред, наделени в стъпки от по 15 минути. Имах периоди, в които поръчвах храна предварително според графика за седмицата, само и само да не губя време. И това беше, докато учих, стажувах, работех друга работа, имах две хобита, спортувах и винаги четях книга преди заспиване. И това ми беше живота две и половина години. Никакви празници, никакви почивки, само натягане и блъскане напред. А и пестене. Пестях, като катеричка за зимата. Когато имах време си правих по 21 сандича - да имам по 3 на ден, за идната седмица, но не винаги имах време. Тъй като смятах минутите в пари. Резултатът - имам успешна кариера, "бизнес връзки", но не и реални такива. Повечето хора излизаха да пият и да правят други работи, а аз гледах високомерно, защото си мислех, че съм по-добър от всички. И бях така на хартия - най-висок бал, най-мнго изкарани пари, най-много свършени проекти. В смисъл, не е всеки ден, да завършиш бакалавъра си с 3 години стаж по специалността, нали?

И всичко беше перфектно, но не можех да общувам с хората. Не знаех именат на съвременните музиканти, филми и музика. Нямах НИЩО, което можех да използвам в разговор, извън специалността и хобтата си, който бяха просто надбавки над специалността и работата ми. След панически атаки и множество проблеми, най-накрая посетих лекар - Анемия и депресия. Перфектно. Давах всичко отсебе си и получих тези неща в замяна. Според лекаря, имало мнного повече 80 годишни, който са по здрави психически и физически. Защо? Защото и във тренировките си давах зор. Ядох само боклуци, защото беше бързо и евтино, но си скъсвах задника от бягане (съвет - ако ядете като прасета и изгаряте калориите с бягане, ще имат сериозни проблеми), а после минавах на диети от рода на 700 калории на ден. И още еди съвет - това, че имате плочки, не означава, че сте здрави.

Та така - намеете границата, между "зора" и "безделието", иначе ще страдате. Трябва да се ограничавате, но не се самонаказвайте. Аз лично, се чувствах виновен, когато си нарушавах графика. За 4 години, гледах само един филм и бях много разочарован, защото бях дал пари и бях изгубл време... А филма ми хареса. Не забравяйте, да се грижите за себе си, не само финансово, но емоционално и физически. И не забравяйте, да имате връзки с хората, че самотата е много, ама много лошо нещо.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 474b6f2079
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   16 - мисля, че заплатата ти е добра.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker