Патент на физически продукт - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Патент на физически продукт
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 1438 пъти
Става въпрос за дизайн, изработен физически продукт. Не е само идеята за такъв. Днес разбрах, че може и само идея да се патентова.
Вариантите са: патент, марка, патент с марка или само регистрация на продукт, но последният вариант не защитава същия от производство и продажба от трети. На национално или световно ниво. За 10 или 20 години и в последствие патента се пререгистрира въпреки че, няма да имам нужда от пререгистрация след 10 години примерно. За тези години ще има следващи дизайни/модели.
Въпросът е дали да патентовам в Испания (страната в която живея) или в България? Не знам дали има разлика. На национално или на световно ниво?
Конкуренцията специално в Испания за този тип продукти е жестока и ме притеснява докато трае процеса на одобрение за патента, да не изтекат (се продадат на черно). Веднъж вече допуснах грешката да направя онлайн презентация с включени снимки в имейл и си ги видях в последствие на продажби...
Някакви съвети, насоки?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: 2036035c96
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо проучи кое колко струва. Най-добре на световно ниво да патентоваш. Но може да те изненадат тарифите.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 6da816ab2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   "Патентът" е всъщност забрана да бъде използван продукта или идеята за него, без твоето одобрение, а се предполага, че то ще бъде получено при съответното заплащане. Това е смисълът - да не ти ползват изобретението, без да си платят. Обаче! Ужасно скъпо е да поддържаш патент в повече от една страна. Колкото и да си богат, ще се разориш. Патентът се поддържа с ежегодни такси във всяка отделна държава. Такова нещо като "световен патент" няма. Потърси инвеститор за тази цел. Ако не си Бил Гейтс примерно, ще си загубиш правата само за две-три години. Просто е адски скъпо. Говоря от опит, защото покойният ми баща беше машинен инженер, изобрети нов модел зъбна предавка с много широко приложение, но покрай поддържането на патента буквално се разори. Добре, че поне не заложи дома ни. Разориха се и племениците му, които продадоха бизнесите си, за да участват в начинанието с надеждата, че после ще си върнат парите. Да, обаче не се намери голям производител, който да купи технологията, а парите за таксите, които всяка година се внасят за поддържане на патентите, свършиха. Така една по една започнаха да отпадат държавите, в които имаше патент. От всички тези притеснения, от отчаяние, от отговорност баща ми получи инфаркт и почина. Наясно съм с всичките му преговори, защото аз водех кореспонденията му. Днес патентите му отдавна са изтекли и Германия и Япония напълно легално и законно си използват технологията. Авторе, аз не те обезкуражавам. Желая ти огромен успех. Но най-добре се консултирай с адвокат патентно право и той ще ти обясни нещата много по-добре, отколкото ние тук. Пак казвам: инвеститор! Голяма компания, която има ресурса да застане зад проекта и да го финансира. Сам - забрави!

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: b2fd6eb533
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Номер 2, би ли обяснил каква е тази нова зъбна предавка, която вече съвсем законно се произвежда и от чужди фирми? Жалко, че така се е получило при вас с баща ти с цялото това косене на нерви и разоряване, но в повечето случаи наистина се получава така, ако човек се бори сам със "системата". Обаче от свой опит мога да кажа, че не по-малко трябва да се внимава и с търсенето на вложител (investor, англ. ), тъй като вложителите имат доста вредния навик почти винаги да са измамници, нагло възползващи се от отчаяни и доверчиви изобретатели и формотворци на нови технологии или изделия.

Преди доста години имах неблагоразуемието да разпращам мои скици на коли на всяка по-голяма фирма с надеждата да ме забележат, но ме "забелязваха" по другия начин, описан горе - след години виждах тук-там някоя от тях да пуска модели, които съмнително силно бяха окрали най-силните ми идеи за нови и невиждани дотогава форми на коли. За пример мога да дам БМВ Е60 (необичайния преход от задните светлини към задното стъкло), БМВ E65 (формата на предните светлини плюс мигачи отгоре, дословно изкопирани от мои скици), Ламборгини Авентадор и няколко модела на Пежо след 2000 година. Неслучайно при колите задължително всяка фирма крие всячески облика на новите си модели преди да излязат на пазара и ги замаскирват с различни способи за избягване на промишления шпионаж. Те имат наглостта открито да крадат една от друга, така че няма нищо чудно, че още по-лесно ще крадат идеите на дребния човечец, който с очакването за честно отношение им им ги предостави на тепсия. Не трябва да забравяме, че там също работят хора - формотворци, наети срещу големи заплати да формообразуват облика на бъдещите модели, до които в крайна сметка достигат тези изпратени идеи. Логично е, че те имат интерес да нямат нови конкуренти за добре заплатените им места, за да не загубят работата си, а да правят всичко възможно да изпъкват с новаторски идеи и да затвърдят положението си във фирмата. В такива условия тип "Или си най-добрия и нужен на фирмата, или изхвърчаш на борсата за работа" никой не мисли за честност, щом пачките и страха от загуба на длъжността диктуват правилата. Касае се за почти всички сфери в която и да е промишленост, търговски дейности и услуги.

Подобни неща са ми се случвали и с нови идеи за луксозна мека и твърда мебел, които идеи пращах на някои родни производители и впоследствие ги виждах да се продават по щандовете на магазини - естествено, без аз да бъда включен в общата картинка и да вземам процент от това, че стоките се купуват най-вече заради начина, по който изглеждат.

Имаше един такъв нашумял случай и с един студент от ТУ-София, чиито идеи бяха тайно продадени от неговия преподавател на фирмата "Мерцедес-Бенц" и подразделението им "AMG".

Друг случай е с българин, изобретил говорен преводач от/на десетки езици. Е, изкопираха му идеята и сега китайците и кой ли още не произвеждат такива у-ва, а изобретателят е забравен в десета глуха.

Още един случай с кражба на много добра и ценна идея е на българин, внедрил множество важни подобрения по Ванкеловия двигател, които бяха окрадени от фирмата "Мазда" преди 10-ина години. Човекът им предложи сътрудничество, но японците (напук на носещата им се слава на хора на честта, останала от времената на самураите) без никакъв свян се възползваха от доверието му.

Навярно сте чували и за Браунов газ и уредът, който го произвежда? Е, въпросният изобретател, познат като Юл Браун, всъщност е българин и истинското му име е Илия Вълков. През Комунизма органите на държавата се опитват със заплахи и насилие да изкопчи идеите му с цел употреба във военната промишленост. Това успява да избяга в Австралия и там осъществява изобретението си.

Та, за патентите и кражбата на идеи. Обикновено схемата е следната. Пращаш идеи някъде или се виждате очи в очи с представител на някоя форма и ти казват "Абе, дай да видим какво можеш да предложиш, пък ако си наистина добър, ще си стиснем ръцете и ще подпишем договор! ". След като си покажеш идеите, или никога повече не ти се обаждат, или получаваш едно електронно писмо с изсмукан от пръстите заучен текст от сорта на "Здравейте! Благодарим Ви за проявения интерес към сътрудничество с нас, но за съжаление ви уведомяваме, че идеите Ви не съвпадат с вижданията на фирмата ни. Желаем ви много творчески успехи занапред! ". И после броиш след колко седмици/месеци/години ще видиш идеите си, произведени от същите тези "незаинтересовани" фирми. :)

Препоръчвам ви да изгледате няколкото документални филма за Джеймс Дайсън, производителят на едноименните прахосмукачки и вентилатори с марката "Dyson", а в бъдеще време и на електрически коли. В най-стария от тези документални филми той говори за това, че приятели го съветвали да не се доверява на адвокатите на големите производители на прахосмукачки и да не им излага идеите си 1:1 с това, което са в действителност. След това той се среща с всички по-големи производители и те до една му се изсмиват в лицето, тъй като искал да предложи прахосмукачка, която НЕ използва торбички, които носят огромни и продължителни във времето печалби от вече продадените прахосмукачки (все едно печатащите машини на "Canon", "Epson", "Brothers", "Lexmark", "Xerox" и прочее да започнат да работят без нуждата редовно да се зареждат с доста скъпото мастило или тонер-касети). :) Няма такъв филм - производителите искат да доят потребителя докрай! Въпреки, че го отпращат твърде лесно, всичките производители на прахосмукачки държат да видят идеята, която Дайсън е бил склонен да покаже единствено след като подпишат договор, че ще произвеждат прахосмукачките с неговия принцип на действие (циклонно завихряне, което от десетилетия се използва при отделянето на песъчинките и люспите от брашното и житото в големи циклонни силози). Човекът все пак успява да започне производство сам и днес е собственик на най-голямата фирма в отрасъла, продаваща прахосмукачки и вентилатори на доста скъпарски цени. Обаче патентите му не са били направени както трябва и още 2-3 години след започване на производството неговата идея се копира и от почти всички други производители на прахосмукачки, просто защото циклонният принцип е бил в употреба от много години, но при споменатото по-горе пречистване на семената.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 426be37fbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Номер 2 съм в отговор на номер 3. Изобретението на баща ми беше патентовано под името "Многопоточна зъбна предавка с външно зацепване". Аз не съм инженер, литератор съм, но доколкото схванах принципа, иновацията се състои в това, че движението не се предава постъпателно чрез зацепването последоветелно на зъбни колела и съответно валове, а едно зъбно колело със зъбчетата си задвижва множество такива. Практически след Нютон това е революция в механиката. По този начин се пести изключително много метал и машините стават много по-компактни. Изобретението е приложимо в изключителво широк спектър - електрокари, металорежещи машини, хеликоптери, транспортни съоръжения и в скоростните кутии на автомобилите (споменавам го, защото, номер 3, се интересувате от това). Не твърдя, че хората го откраднаха. Те напълно законно прилагат технологията, тъй като патентите за нея изтекоха отдавна, поради невъзможност да бъдат плащани таксите за поддъжането им. Тук, в този сайт, сме анонимни. Не зная дали имам право да спомена името на баща ми. Но ако ви е интересно, той получи златен медал на Пловдивския панаир за това свое изобретение и беше дългогодишен преподавател в Техническия университет в специалността "Технология на машиностроенето". Лесно ще го намерите.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0ad60869bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 2 съм, към номер 2/5. Благодаря ти за изчерпателното разяснение! По описанието ти допускам, че вероятно се касае за разновидност на вълнова предавка, но няма как да съм сигурен, докато не прочета или видя изобретението, което баща ти е направил и което явно сега се използва от други фирми. Потърсих за преподавател в ТУ, спечелил златен медал на Пловдивския панаир, също и с наименованието на патента, но Google не показва резултати за това. За ТУ в кой град става дума - Пловдив или София? И през коя година е получен този медал? Поздрави!

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 51892343da
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   На номер 2 и 3 мога да кажа някои общи неща. Патентите водят със себе си нещо като патентомания. От повече от 100 години се носят легенди как някой патентовал нещо (примерно Жилет с ножчетата за бръснене) и забогатял. Това дава надежда на милиони хорица, че могат само да измислят нещо и да забогатеят без да влагат пари в производство и търговия. От тях идеята - другото го прави друг. Вярно е, че идеите са безценни понякога. Но нещата имат и друга страна - Сульо и Пульо фантазират как с някаква глупост появила се в главите им ще станат милиардери. И не могат да проуменят, че нещото е елементарно и същото са си го помислили поне 1 милион човека преди тях. Те обаче поради ограничените си умствени способности вярват, че са направили изобретение. За да се предпази системата от всякакви подобни луди са вкарани такси за поддръжка на патенти. Тия такси не са малки и въпреки това патентната система е задръстена от незначителни глупости. Много пъти съм попадал на патенти на тема софтуер, които са невъобразими идиотщини - очевидно някой вярва че е измислил нещо важно, а то е елементарно техническо решение на прост проблем. Но е минало през системата и стои там.

Бащата на номер 2 се е увлякъл в илюзиите си. Не казвам, че изобретението му не го бива. Но е важно нивото на техниката да е подходящо за прилагане на дадена идея. Има много неща, които просто няма как да се реализират в близките 20-30г или няма да си струват цената за изработка. След 30г може да е дошло времето, но патентите поначало изтичат след 25г независимо дали ги плащаш. За патентоването по държави, има някакви пакетни цени които покриват почти целия свят, но са диво високи за обикновен човек. Затова е по-практично да се прецени най-важният пазар за изобретението и да се патентова само за там - примерно само САЩ или Германия. Дори да се произвежда в Испания без лиценз, за да се продава в САЩ/Германия трябва лиценз и авторът ще си прибере своето. Това, че 2 милиарда души могат да го ползват легално гратис не е проблем - важното да платят тия, които имат достатъчно пари. Дори самолет да прелети над Германия, пак се иска лиценз за всяко нещо на борда му, което е патентовано в Германия. Така че не бъдете лакоми и преценявайте в коя държава да защитите идеята си. В Китай примерно не се зачитат много такива неща и особено, ако си чужденец нямаш шанс да осъдят някой местен завод. Ако обаче продуктът е патентован в САЩ, същият този завод няма да има шанс да продава там стоката си и ще не ще, ще потърси патентодържателя. Как стават пазарлъците за пари вече нямам представа.

Пак казвам - пазете се от патентна лудост. Това е мания или не знам как да го нарека, примерно като хазарта. Човек се хваща като удавник за сламка. Лекият вариант е половината му живот да мине в планове и мисли за изобретението. Тежкият е да похарчи всичко, което има за такси за патент. Може да му провърви, но зависи какво е нещото. Прочетете историята на живота на Жилет с ножчетата - чак към 50 годишна възраст е забогатял, а преди това е мислил постоянно по темата патенти.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0ad60869bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Номер 3/6 съм. Аз действам по отношение на собствено производство и дори не зная дали някога ще имам нуждата да стигам до патенти. Предпочитам да съм на принципа "Качествено и на разумна цена, която още в зародиш да откаже копиращите китайчета". Разбира се, ще си защитя фирмените име и емблема, но това е друго и съвсем не е скъпо дори за обикновен човек.
Сега разработваме работен стол, който ще е на цената на китайските нискокачествени столове, но ще има всевъзможни настройки и ще е по-добър от модели за по 1000-2000 лева. Ако сте забелязали, дори и китайците са се спуснали по пързалката на печалбарството и умишлено завишават цената за всеки стол, който има малко повече настройки, различни от обичайния механизъм за накланяне на седалката назад. А истината е, че тези механизми за облегалката, подлакътниците и задглавника оскъпяват общата конструкция с едва 20-ина лева на бройка (изчисления на основата на 10 000 броя столове и инструменталната екипировка за целта) и колкото повече произвеждаш, толкова повече си снижаваш производствените разходи и тези за разработката преди това. Всички фирми "вярват", че ако потребителя иска нещо малко повече от най-нищожното, ще плаща прескъпо.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: f8b5dd33f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Номер 2 съм. Номер 7 е абсолютно прав за това, че понякога внедряването на дадено изобретение се оказва нерентабилно за производителя. При нова технология, той трябва практически да изхвърли старите си машини и да преоборудва предприятията си, за да може да произвежда новия продукт. Това за него е по-скъпо - и като пари, и като организация, и като човешки ресурси, отколкото чисто и просто да запази сегашния си асортимент и да мисли за разширяване на пазарите. Логистиката е в пъти по-евтина от подмяната на всички технически съоръжения. Да, получава се затворен кръг. Но такава е логиката на икономическото развитие. Баща ми ето това така и не успя да разбере! Желая огромен успех на автора на темата. Узнавам, че става въпрос за стоки за бита, за чието производство не е трудно да се намери финансиране. Когато обаче, иде реч, примерно, за революция в автомобилостроенето, е същински ад. И хората са си прави - внедряването на технологията ще стори добро на потребителя, но е неизгодно за производителя. И само искам да вметна, че казаното по-горе мнение, че можеш да патентоваш каквото ти щукне в главата, не е вярно. Преди да се получи патент, текат множество международни експертизи на различни нива. Всяка страна има фонд с регистрирани патенти, които щателно се проучват. Патент се издава само тогава, когато тези независими една от друга комисии, установят, че подобна идея или техническо решение не се съдържат в тяхната база данни. Т.е. патент се издава за "новост", а не за оригиналност или "по желание на клиента". Направо не мога да повярвам, че докато си редактирах книгите, ми се наложи да се запозная с тези неща... Но баща ми не знаеше езици и аз му водех кореспонденцията и превеждах по време на срещите. Ето така понаучих туй-онуй от патентното право.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker