Фиктивни ли са обявите в jobsa? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (96822)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22769)
 Секс и интимност (11246)
 Тинейджърски (20206)
 Семейство (4851)
 Здраве (7813)
 Спорт и красота (4071)
 На работното място (2160)
 Образование (5926)
 В чужбина (1297)
 Наркотици и алкохол (931)
 Измислени истории (735)
 Проза, литература (1503)
 Други (13142)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от На работното място

Фиктивни ли са обявите в jobsa?
преди: 1 година, 7 месеца, прочетена 2413 пъти
Здравейте, виртуални анонимковци. Имам един всеобщ въпрос - мой и на мои приятели, та пускам тук тема за дебат. Фиктивни ли са обявите в този сайт? Едни и същи обяви, от едни и същи работодатели седят с месеци. Аз съм човек, който никога не е намирал работа с този сайт - звънят, провеждат интервю на чужд език, в който нямам съмнения, че знам, защото ми е като втори майчин, много любезни по телефона, интервюто върви чудесно, а после не звънят. Гледам после, същата обява си виси. Подобно е положението в много мои познати, до интервю се стига, да, може за някои позиции да се надценяват, но има и такива, в които са специалисти, работили са го това - не ги викат. Даже престанаха да казват дали си одобрен, последните лично ги помолих. Не съм човек без работа, но търся друга, този сайт обаче намирисва на фиктивни обяви. Все си мисля, че за 6-12 месеца ще са намерили някой, обявите ги гледат стотици, сигурно кандидатства маса народ.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 7 месеца
hash: ee6bdcff6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Отправете запитване към поддръжката на въпросния сайт или към някой от работодателите пуснали обяви. Мисля, че ще получите много по компетентен отговор.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: c57d0ae7bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Не, не са фиктивни. Намирала съм си работа от там. Фиктивни може да са по-скоро в Бюрото по труда.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: caf10d6b58
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Да.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: b24f86694a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Да, има и много фиктивни, но има и истински. Знам в този сайт за работа, че обявата има срок на публикуване, дори някоя фирма да си е намерила подходящия служител, ако от дадената фирма някой не спре обявата, което много често се случва, обявата стой приблизително месец в сайта и след това автоматично се изтрива. По принцип е редно, когато се намери подходящия служител, обявата да се изтрива от фирмата, но всичко зависи до организацията в дадената фирма. През този сайт съм си намерила сегашната си работа, но трябва постоянство и упоритост, а не да кандидатствал на 10-20 места и да чакаш веднага да те извикат, не става винаги така. Aз съм си търсила работа в продължение на 5-6 месеца, като всеки ден търся не само през този сайт, макар и да един от най-големите, но и през други, макар да се повторят много често обявите в сайтовете. Зависи и късмета дали ще ти разгледат от дадената фирма CV, или ще ти го пропуснат.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 33b0952884
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Аз от там съм си намирал успешно работа, която до момента работя вече над 2 години.

Нещата са много относителни. Ако конкретно ти имаш нр ссмо език, а образование и опит може да не търсят толкова квалифициран човек. Защото няма да могат да си платят. Търсят явно балам, който да може да и свърши все пак някаква работа, но за много по-малко пари.
За друго обаче си в голяма грешка - че по обявите кандидатстват много хора. Кандидатстваха преди години, когато все още имаше работна ръка в тази страна. Сега вече не кандидатства никой и на мен ми е странно защо така се получава. Наскоро моя позната, учила в Англия и върнала се тук да работи имаше подобно интервю. И разбира се не беше наета. Ставаше въпрос за чуждестранна компания с офис в фрада ни. Как да наемат човек, живял на съвсем друг стандарт. Те са наясно, че този човек няма да им бачка за без пари.

В нашата фирма също са идвали хора на интервю, в чието CV са си писали колко им е настоящата заплата във фирмата, в която работят. И не сме ги наемали, защото нашите заплати след изпитателния срок са по ниски от тяхната сегашна.

Може и при теб да е така

Атанасов, 27

 
  ...


...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 3107c08bb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Какъв би бил смисълът? Аз пусках скоро обява там и дори поискаха да извадя актуално състояние на фирмата за да я публикуват. Едва ли на работодателите им се занимава да вадят документи за да пускат фалшиви обяви.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 61f86d456f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   И аз имам такова чувство. Преди няколко години бях без работа, що СВ-та пуснах, даже на интервюта ходих, едно че не ме взеха, ама после същите обяви ги гледах с месеци.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 53a6c7e830
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Старата ми работа постоянно имат обява ронеже фирмата е кофти и никой не иска да работи там. Ако има добри кандидати с опит се отхвърляха защото щяли да си търсят правата а фирмата лъже много и щяли да искат добро заплащане а фирмата дйва 600 бруто. Отхвърляха майки с деца и жени за да не отсъстват и постоянно питаха дали имат половивки... мъже не взимаха ронеже трудно можеш да ги смачкаш а жените по си траят... казвам ти го директно от кухнята...

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 58f3d12abb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Вероятно има и фиктивни, в други случаи просто условията са кофти и илине намират човек, или започналите се отказват бързо. Българският работодател не нанира за нужно да задържа работната си сила, упорито вярва, че още 20 поне чакат на опашка и постоянно оставя хора да си тръгнат и наема нови.
Иначе има и сериозни обяви.
До тук, за 15 години трудовстаж, 4 пъти съм си намирал нова работа (или погдобра длъжност) от джобса, включително настоящата ми, срещу един единствен път от бюро по труда.
А от фиктивни обяви - полза не виждам.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: dc6dd8dde6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Реални са си. Аз все оттам съм намирала работа. Друг е въпросът, че условията на труд са смешни, незаконни дори... 99% не те осигуряват на реалната заплата, в частния сектор е така, има пари под масата и мръсното се замита под килима.
Правят се и интервюта, за дада се упражнява някой нов HR, за да запълнят базата си данни с кандидатури за бъдещи позиции, но 99% от компаниите, наистина търсят хора.
Потърси проблемите в себе си. Уменията са важни, но и как ги представяш, как ги продаваш. Успех!

 
  ...

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: e84f8519b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Може да знаеш чуждия език, но трябва да внимаваш да не кажеш нещо, което няма да им хареса да чуят. Ако една фирма всеки месец, търси хора знаещи чужди езици, то си има някаква причина и често причината може да е свързана с ниското заплащане на служителите.
Също супермаркетите целогодишно търсят персонал понеже работните условията са тежки и заплащането е ниско.
Има и фирми където служителите препоръчват познати хора и от фирмата наемат някой от препоръчаните - фирмите са задължени да пускат обява и така се получава, че има обява за която преди да пусната е намерен човек.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 721e1303d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   10 - благодаря за градивната критика, автора съм, имам над какво да поработя.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: a6fdcbb3fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Говорил съм си с мойта шефка по този въпрос. И тя призна, че това е нейна грешка, че не махат обявата, след като са намерили човек.
Реално обявата си стои, те наистина търсят хора по тази обява, но не я махат, след като изберат някой. Така започнах и аз, дълго време гледах обявата и си казвах - тея явно са много зле щом постоянно им стои или пък е просто за камуфлаж. Обаче ме извикаха и ето вече 2 години работя на това място.
Така че според мен е много относително. В случая става въпрос за една подробност, като това просто да свалиш обявата от сайта.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 2873da1802
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   От 10 години работя. Никога не съм си намирал добре платена работа от там, само един неплатен стаж и в Близу агент продажби. Предпочитат се познати.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 4f4cc7de4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Да попитам и аз! Имам завършена специалност "Радиокомуникационна техника и технологии" в Шуменския университет! Март месец ще защитавам дипломна работа по специалността си "Сигналноохранителни системи и технологии! ", т. е. завършвам магистратура! Това са инженерни специалности! Интересува ме, ако ме наемат в местното радио или телевизия, колко ще ми плащат! Нали всичко зависи от образованието! Много ясно, че ако имаш само средно, никой няма да те наеме и за диспечер! А ще работиш нещо като общ работник с мижава заплата!

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 42c19353f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Много обяви са почти постоянни, понеже самите фирми са кофти и не могат да си намерят хора. Ако пък намерят някой, то той напуска след месец-два и пак се почва отначало. Ако видите, че една фирма виси с обяви месеци, че и години наред, значи не става за работа и по-добре не ходете там. Друга причина са т. нар. HR мениджъри, както е модерно да се наричат сега. Много от тях изобщо не знаят къде се намират и за какво става въпрос и дори един нормален подбор не са в състояние да направят. На мен са ми давали уж избрани кандидати, които изобщо нямат нищо с обявената позиция. Преди време бях свидетел на доста комична случка, която май е по-правилно да нарека трагична. Пусната е обява за техник машинна поддръжка, с изискване за техническо образование и квалификация инженер. Даже май имаше изискване за владеене на английски. Заплатата обаче 700, най-много 800 нето, но не е обявена в обявата. Съответно, човек отговарящ на изискванията и работил няколко години като корабен механик си пуска CV-то и онези го викат, с очакването едва ли не да подпише! Естествено, само като чува каква е заплатата и ги отрязва. Въпросът е защо изобщо му губят времето, а и своето. Първо, нито изискванията са адекватни за позицията, още по-малко пък заплатата. И второ, един елементарен поглед на CV-то е достатъчен да ти каже, че този човек никога не би се съгласил на подобни условия.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: a0ad54b6b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Някой фирми просто не премахват обявите.
Други фирми, просто предпочитат, да имат купчина от пресни кандидатури, ако се наложи, да търсят нов служител.
Трети просто плануват за много време напред. Случвало ми се е, началото на януари, да ме питат, дали мога да започна от края на май. Най-често важи за огромни компании, които палнуват нов проект, или просто иам служители, чиито договори изтичат тогава и са решили, че ще търсят друга работа.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 8ee36754e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Добре, хора, а откъде си намирате работа тогава? Връзки, обяви във вестници, агенции ли? Сериозно питам. И в какви аспекти трябва да се внимава, личните неща, знам на интервюто не са ок, както теми за религия, войни и конфликти. Не е добре свръхкритика към предния работодател, щото може да мислят, че ще изложим е сегашния. Но кои са забранените теми. Мен никой до сега не ме в питал за личен живот, чувам, че на някои места е важен.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: ec6dc4663c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Повечето са реални. Дори големите международни фирми използват този сайт за търсене на хора и той им е основен за тази цел. Разбира се има и много компании, които предлагат нереално смешни условия, умишлено грешна информация в обявата и т. Н, но всичко се разбира като отидеш на интервю. Всеки случай имаш много по-голям шанс в Джобса да си намериш адекватна работа от колкото в бюрото по труда. Там е пълен смях и е само за свръх неквалифицирани кадри. Аз лично никога не бих се регистрирал рам.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: ad6d8048d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Има реални, има и фиктивни. Лично знам и за двата случая. Едни познати с фирма, не търсят човек, но винаги имат обява. Така и не разкриха защо. Предполагам събират лични данни или някаква информация. Четат СВ-та всеки ден. Аз съм си намирала наколко пъти работа по обява и няколко пъти съм наемала хора от там. Така че всякакви истории има.

 
  ...

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: c15f391508
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Благодаря ти, 20. Изясняваше ситуацията.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: c15f391508
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   1 - От поддръжката на сакщйта никога няма да признаят, ако има такова нещо, защото е подсъдно. :)

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: c15f391508
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Има я и ситуацията, че много хора се явяват на нещо, в което не са запознати. Това е проблем на диспечерите? Защо ги каните? Мен едни такива тъпи тетки от ДСН веднъж така ме унизиха, че им казах да оформят обявата по-добре (кол център беше) и станах и си тръгнах. Такъв тон на обява никой не в държал, за един кол център! Бъдете по-ниски, не, хора!

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 7271989590
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   (15.) Образованието не гарантира практически умения. Ако те назначат ще си на минимума докато не се докажеш, че наистина те бива.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 4 дни
hash: 8da747bfca
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Реални са - и са ме наемали, и съм наемал хора. Ако някой не си е свалил обявата, очевидно е несериозник. Ако пък все едни и същи фирми търсят едни и същи служители - очевидно не стават като работодатели. Друг е въпроса, че може да са им необходими примерно 8 продавача за нов магазин, впоследствие двама да не стават и да има повторение на обявата. Но да е постоянно - не е нормално.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 3 дни
hash: 2873da1802
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Там има само кофти позиции - продавачки, пицари, ХРи, кол център телефонисти и тук там нещо по-така, но само в ИТ сектора. Нищо с графичен или интериорен дизайн, нищо с изкуства, почти никакви ръководни позиции, нищо в някое НПО или заместник управител на хотел примерно, защото у нас изкуство няма, а на ръководни постове се назначават синчета и любовници.

 
  ...
преди: 7 месеца, 1 ден
hash: 8c4e8fbb50
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   До 26
Аз съм работил в хотел и никога не са се търсили управители по хотелите.
Освен това рядко виждам за банковия секстор, мистерия е как се наемат там, освен това често има консултанти на А1, Виваком и Теленор след като всички знаят че са с връзки. Шеф в България на 80% всички знаят как се става, има подготвени хора дори на 24 за шефове.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 2 часа
hash: 81bfd7b70d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Да, масово обявите са фиктивни. По няколко причини.

1) За създаване на определен имидж от страна на компаниите сред кандидатите. Компании с много обявени позиции създават образа на голям, търсен работодател
2) За събиране на CVта от потенциални кандидати. Дори да няма отворени позиции в момента, такива може да се отворят в бъдеще.
3) От недобросъвестни HR агенции, които буквално търгуват с подобни CVта и изкривяват пазара.

 
  ...
преди: 6 месеца, 29 дни
hash: 7b1e7080e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Повечето са реални, но висят с месеци за едни и същи места и позиции. Това показва,че самата фирма не става и ,който и кадър да наемат, не се задържа. Не може за цяла година нито един кандидат да не става, няма как просто. Как пък нито един не покрива изискванията на шефовете? На едно място, където ме изгониха заради абсолютната глупост, вече цяла година не могат да намерят човек. Понеже съм абонирана за обявите и виждам, че фирмата търси през 2-3 месеца човек за това място. Така че, забележите ли такива повтарящи се обяви ,самото място е кофти и подминавате.
Отделно, че не знам на какъв принцип викат хора на интервю. Хем пише в СВ-то ми,че нямам опит в сферата , но искам да се науча-ставало е въпрос за работи като кол център, продавач и т.н, не някакви специализирани. И те ме викат, като на интервюто заявяват, че нямам опит и май няма да стане. Ами, то черно на бяло го пише ,че нямам стаж за това,но някой винаги може да те научи, особено за такава работа. Просто явно викат и за запълване на бройката кандидати, на които ще им губят времето. Хем на доста места пише,че може и без опит. После защо имало криза и няма кой да работи.

 
  ...
преди: 6 месеца, 29 дни
hash: 66bcf31349
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   И аз съм си търсила оттам работа, от 10 пуснати CV-та, от едно място я ми се обадят, я не, а съм с 4 езика. Поне едно 60% от обявите са фиктивни.

 
  ... горе^

...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: b903a98870
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Не, не са. Или поне не всички.
Викали са ме на интервю средно веднъж от 5-7 кандидатствания.
Започвал съм работа след кандидатстване през Джобс три пъти.

Но съм имал крайно куриозен случай - да ми се обадят за интервю две години след кандидатстване по обява в Джобса...

Далеч по-големия проблем е че над 90% от обявите са пълен боклук и трябва да изгубиш много часове, за да изчетеш всичко и да намериш една-две свестни, където да си струва да пуснеш автобиография и да се постараеш с мотивацията.

Реално кандидатстването е доста времеемък процес.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker